Moji kupuju domaca jaja od fzickog lica 8 KM 25 kom. To znaci da bi od 400 jaja imao 128 KM dnevno zarade ili mjesecno 3840 KM ili 2880 KM kad bi ih prodavao za 6 KM da bi se brze prodalo.Sad kad bi znao mjesecne troskove, bez troskova pocetnih ulaganja, mogao bi izracunati koliko bi imao cistog profita mjesecno od prodaje.Al zvuci cool.MOSALJOZE wrote:Pa vidi kad je on počinjao to je bilo 1999,i to su bila druga vremena.Ono što bi ti ja preporučio jeste uzgoj pitome ljeske.Malo iščitaš na netu.Evo ja se pomalo bavim tim,i kad bi zelio,tacnije kad bih se zelio baviti tim imao bi gdje plasirat.To ti je jedna od najneiskorištenih tržišta u našoj državi.Što se tiče kokošijih jaja tu ne mozes pogriješiti ma nema šanse.Tu bi ulaganje bilo nešto zahtjevnije.Npr uzmeš nosilice,trebaju ti boxevi ili kako se već zovu,trebaš znat smješat hranu(to na poljoprivrednom mozes saznat,ne pouzdaj se u net)počistiš i uz pravilnu ishranu dva jaja dnevno.Nek imaš 400 kokoški,to je 800 JAJA DNEVNO.Naravno da je glavni problem tržište,ali to je takva roba koja je uvijek tražena i jedna je od osnovnih namirnica tako da s tim ne možeš pogriješiti.mirsek wrote:Kako sam propustio tako dobar post. Novcanica od 100 KM izgleda isto, zaradio je ti u banci ili na njivi.Samo neka je postenim radom.Posto imam zemlje u blizini Sarajeva, razmisljam bas o nekom slicnom biznisu.MOSALJOZE wrote:Evo da ti ja navedem primjer čovjeka kojem su ponudili 432 marke da radi 7 dana u sedmici 12 sati dnevno.Neću ga imenovati,ali ste sigurno za njega čuli.Čovjek nije želio raditi za tako male pare otišao na selo,krenuo se baviti stočarstvom i SAMO PRODAJOM MLIJEKA i domaćih jaja danas ne zna šta će od para.Dakle alternativa ima samo da hoće raditi,ali tu dolazi i glavni problem.Bolje da me privatnik guli za tu mizernu cifru nego da ja kazem kako od mliječnih prozivoda i ostalog uzimam 1500 km mjesečno.
Mozda uzgoj malina i kupina, i domaca kokosija jaja. Znas li mozda koliko iznosi pocetni kapital koji mu je trebao da bi imao toliki profit ? Podrska tom covjeku i ideji.
Svakako da novčanica izgleda isto kako god je zaradio,ali logično da ovo zahtjeva više rada,ali ovo što sam naveo ništa nije pretjerano.Jarane nek imaš svaki dan prodat po eto nek bude 400 jaja to je super.Ma ima mogućnosti samo ko moze radit.
A nisam cuo to za ljesku.Kakav je tu profit ? Znam da su turci najjaci u proizvodnji ljesnika mozda i na svijetu, dok kod nas citam hvale uzgoj malina za zapadno trziste.