(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
karanana

#26 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by karanana »

stvarno jebote, i hitna mora stati na crveno ali svatovi ne. a najbolji mi je lola koji "regulise" saobracaj i preprijeci cestu kako bi blokirao automobile kojima se upali zeleno svjetlo kako bi njegovi svatovi mogli proci i kroz crveno.
karanana

#27 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by karanana »

- kradja mlade i njen otkup od strane kuma
- sherbe je spomenuto, ja sam vidio i da se na kahvu baca cener, cvancika.
- stajanje mlade shtiklom na mladozenjinu nogu odmah po potpisu u opstini
- mazanje nosa tortom - onako simpaticno je, ali to je neko uradio prvi i bilo je simpaticno a sada kada je pod moranjem nekako izgleda na silu i nepotrebno.

ima toga jos. svaka tetka, strina, ujna i ostale gatare koje dolaze na vjencanja imaju neke svoje obicaje i stvari koje se trebaju uraditi, u zavisnosti od sela iz kojeg dolaze.
alibaba_i_30_godina

#28 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by alibaba_i_30_godina »

Boze dragi imal' nesto da ne smeta ovom narodu/gospodi u ovoj nasoj jadnoj i napacenoj zemlji. Eto sada pojedinim smetaju zastave, sviranje i slicne stvari. Okanite se toga, ako se vama ne svidja ne mora znaciti da se nikom drugom ne svidja ili da se treba zabraniti. Svako se veseli na svoj nacin i iskreno, bas me briga sta ce neki Amerikanac, Englez, Egipcanin, Kinez itd. pomisliti o tome.

Nek se svako veseli onako kako zeli i moze bez da ugrozava druge ljude. Bas me briga sad sto neko stavi zastavu na auto, nisam slaba licnost pa da to poljulja moja uvjerenja. :roll: :-) :-)
ultima_palabra

#29 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ultima_palabra »

Tako je to kad se mladenci ne pitaju ništa oko svoje svadbe :roll:
Ateista

#30 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

Sto se tice muzike, svatova koji prolaze kroz crveno i slicno, to je stvar papanluka.

Nacionalne i vjerske zastave su jedan poseban fenomen. Brak simbolicno predstavlja ocekivanje potomstva, po mogucnosti sto brojnijeg, sto znaci nove pripadnike i uskoro nove vojnike (ako im se "posreci" pa budu muska djeca) te nacije ili religije.
metar_drva

#31 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by metar_drva »

majmunima koji prolaze kroz crveno u svatovskoj koloni bih doživotno oduzeo vozačku, auto i kuću, a familiju bih im poslao na dugogodišnju robiju
JThomas

#32 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by JThomas »

pa čuj, da se vidi jesmo l' naši ili anamo oni 8-)

što ste ljubomorni na ljude koji imaju para da organizuju velike svadbe 8-)
Ateista

#33 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

Cyclone986 wrote:a fakat ni ja to ne kontam...zastave, sviranje...i jos milion nekakvih gluposti...mrzim vidjeti covjeka se okacenom kosuljom na ledjima, sta god da ona predstavljala...mrzim vidjeti kolo ispred opstine, ispred zgrade mladozenje, mlade ili bilo gdje...mrzim vidjeti kad ljudi odu na serijatsko, a nakon sat vremena ih ne mozes prepoznati koliko su se ubili od alkohola (nisam protiv alkohola, cugnem i ja :D )...to se radi ili serijatsko ili alkohol, bar koliko ja znam...mrzim vidjeti kad mlada dodje prvi put u kucu, pa ljubi mladozenjin prag, mrzim kad sprovode 50 nekih obicaja, te okreci musko dijete, te jedi pogacu, sad jedi nesto slatko da vam zivot bude slada, jedi govna radi muske djece...ma sve u svemu nidje veze...milion zvanica, dodju da se dobro najedu i napiju i odose kuci...boli njih ku*ac sto si se tu ozenio/udala...oni su popili, pojeli i vrijeme je da idu...u zadnje vrijeme sam jos jedan odvratan obicaj primijetio... :D znam da se na ono kicenje uvijek stavi 10, 20, 50 KM i to mi je na neki naci OK...al' ljudi moji, prodju ti s nekakvim sokicem (znam da je to serbe), pa da ti ko biva opet bacis tako koju paru (nista ispod cenera)...poceli ljudi sve naplacivati...odvratno i gladno :D jao kako cu to zaboraviti...znate li za obicaj kad krenete iz kuce mlade, da trebate nesto ukrasti?? hahahahaha...eto to je kao da mlada fol bude sretna bla bla... :D ako mi jos nesto naumpadne, napisat cu...jer mi nista od ovoga nije normalno... :D
Sto se tice svih tih osatalih obicaja na vjencanjima, oni su uglavnom imali svoj smisao u vremenu i kulturi u kojima su nastali, ali problem je sto su se mnogi zadrzali i danas samo reda radi, samo zbog obicaja.

Cuo sam recimo da bijela vjencanica predstavlja nevinost, u vrijeme kada su se zene vecinom udavale nevine to je imalo neku simboliku, meni besmislenu ali za to vrijeme normalnu. Malo je licemjerno danas kada se malo zena udaje nevino da oblace bijele vjencanice. Nije da imam nesto protiv sex-a prije braka, cak naprotiv, ali uz to ne ide bijela vjencanica koja simbolizuje nevinost. :D :lol:

Tako je i sa dosta obicaja, zadrzani su samo zbog forme i tu su na silu.
Ljubicasta27

#34 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ljubicasta27 »

To trubljenje iz auta i zastave (sve zastave) su mi toliko papanski obicaj da ubije svaku ljepotu samog cina..i naravno hrpa ljudi na svadbi koji samo gledaju da se napiju i najedu dzaba, a da ne spominjem kolo :-)

Ne moram se vala nikad udati, ali znam da na takve "uslove" ni u ludilu ne bih pristala :)
Ateista

#35 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

metar_drva wrote:majmunima koji prolaze kroz crveno u svatovskoj koloni bih doživotno oduzeo vozačku, auto i kuću, a familiju bih im poslao na dugogodišnju robiju
Ne znam samo kako sad prolaze pored kamera, ili im je to toliko bitno da im ne smeta da kolektivno dobiju plave koverte sa jedno 200KM kazne i mjesec dana bez vozacke. :lol: :lol:
callmethebreeeze

#36 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by callmethebreeeze »

komi wrote:
wewa wrote:
a hlace takve da ispadaju stidne dlake?
ovo sam jednom vidio u tramvaju :roll: :roll: :roll: :roll: još je znam iz viđenja... malo je reć da mi je muka bila
sto joj nisi rekao da se ide depilirati.
:D
Omerovim_Koracima

#37 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Omerovim_Koracima »

wewa wrote:zasto sve cure u gradu izgledaju isto?

zasto se nose crni grudnjaci ispod bijelih majica, a hlace takve da ispadaju stidne dlake?

zasto tresti ceca na svakom koraku, umjesto ramba amadeusa?

zasto ljudi smrde u troli, bilo ponedjeljkom, bilo ikad?

zasto, o zasto?
Aj sto nose hlache,al ko danas nosi afro frrizuru ledo? :lol: :lol:

To je obichaj od kako ja znam za sebe,jbo vas sve vam smeta. Nakaradno.
Obuca9

#38 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Obuca9 »

Seljački običaj...
adda_sa

#39 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by adda_sa »

pustopoljina wrote:na svadbi u mojoj porodici nije bilo zastava. cvijece i masne. nije bilo ni pucanja, ali je muzika bila super.
ovdje (u at) samo vidim turke i hrvate da masu zastavama...
ja samo srbe :D
uvjek dobar gost

#40 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by uvjek dobar gost »

hz__semir wrote:Seljački običaj...
uz ovo samo bih dodao... ubi nas kućni odgoj.. na svakom koraku i svuda.... nogama nas gaza, ali mi ga volimo, mislim na kućni odgoj !
alibaba_i_30_godina

#41 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by alibaba_i_30_godina »

Ateista wrote: Cuo sam recimo da bijela vjencanica predstavlja nevinost, u vrijeme kada su se zene vecinom udavale nevine to je imalo neku simboliku, meni besmislenu ali za to vrijeme normalnu. Malo je licemjerno danas kada se malo zena udaje nevino da oblace bijele vjencanice. Nije da imam nesto protiv sex-a prije braka, cak naprotiv, ali uz to ne ide bijela vjencanica koja simbolizuje nevinost. :D :lol:
To je tacno da je bijela boja simbolizirala nevinost ili cistocu, ali mnoge djevojke/zene sanjaju o tom danu i vjencanju u bijelom i ne vidim zasto bi se sad trebalo toliko voditi racuna o tome. Sto se mene tice moze biti i u ljubicastoj ako to njoj tako odgovara. :lol:

Al' najcudnije od svega je da bi mnogi bukvalno zabranili neke stvari ljudima, koga briga sto neko igra kolo ili svira svojim autom. :roll:

Prolazak kroz crveno ne bih komentarisao jer se zna da je taj cin direktno krsenje Zakona.
EUROBIH

#42 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by EUROBIH »

nikad mi nije jasno bilo
zašto svi se vesele i trube u kolonama kad će samo jedan da hebe??? :lol: :lol:
gurabija78

#43 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by gurabija78 »

papanluk, ko i vecina obicaja koji se upraznjavaju na nasim svadbama...
neko rece: sta fali, dok te ne ugrozava? ugrozava me kad svatovi pucaju po gradu, pred opstinom, bilo gdje.... ili mi neko blokira put autom dok njegovi svatovi prodju kroz crveno! prije par godina sam bio svjedok saobracajne nesrece u centru grada, kod glavne poste, kad je 'svat' opalio, nakon sto je prosao kroz crveno, drugi auto, i raznio ga... kasnije vidim, iznose povrijedjenu bebu iz tog auta... samo mi je proslo kroz glavu da se moglo raditi o mom djetetu.... odlezao bih vozaca bez razmisljanja... pa nek 'svatuje' na onom svijetu.... tresem se i sad dok pisem ovo.... :x a zastave? najjace mi je kad masu onom vestendorpovom :lol: ili arapsko-gusarskom....
Last edited by gurabija78 on 02/08/2010 09:51, edited 1 time in total.
metar_drva

#44 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by metar_drva »

Omerovim_Koracima wrote: To je obichaj od kako ja znam za sebe,jbo vas sve vam smeta. Nakaradno.
stavili jedared deset majmuna u kavez i davali im da jedu banane. u kavezu bilo drvo, a kad su im stavljali banane na drvo, majmuni bi se penjali na to drvo da dohvate banane. međutim, ljudi su majmune prskali hladnom vodom, šmrkovima, kad god bi se majmuni počeli penjat na to drvo. vremenom, majmuni su naučili da se ne penju na to drvo, makar bile na njemu najbolje banane. kad su svi majmuni postali svjesni da se na to drvo ne smiju penjati, jer će najebat, ljudi bi zamijenili jednog od majmuna sa novim majmunom. naravno, novi majmun bi odmah poletio na to drvo po banane, a ovih devet ostalih, znajući šta će se desit, počeli bi tuć majmuna koji je krenuo na drvo. vremenom bi i on naučio da se ne penje na drvo, jer će fasovat batine. i tako, nakon određenog vremena, zamijenili bi jednog majmuna iz prve ture sa novim i priča bi se ponovila. on pođe na drvo, ostali ga prebiju, dok ne neuči da je drvo tabu. nakon nekog vremena, svi stari majmuni bi bili zamijenjeni novim, a ni jedan od njih se ne bi penjao na drvo po banane. tako dolazimo do definicije običaja koja kaže da je običaj kad svi nešto rade, a niko ne zna zašto. :)
wewa

#45 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by wewa »

metar_drva wrote:
Omerovim_Koracima wrote: To je obichaj od kako ja znam za sebe,jbo vas sve vam smeta. Nakaradno.
stavili jedared deset majmuna u kavez i davali im da jedu banane. u kavezu bilo drvo, a kad su im stavljali banane na drvo, majmuni bi se penjali na to drvo da dohvate banane. međutim, ljudi su majmune prskali hladnom vodom, šmrkovima, kad god bi se majmuni počeli penjat na to drvo. vremenom, majmuni su naučili da se ne penju na to drvo, makar bile na njemu najbolje banane. kad su svi majmuni postali svjesni da se na to drvo ne smiju penjati, jer će najebat, ljudi bi zamijenili jednog od majmuna sa novim majmunom. naravno, novi majmun bi odmah poletio na to drvo po banane, a ovih devet ostalih, znajući šta će se desit, počeli bi tuć majmuna koji je krenuo na drvo. vremenom bi i on naučio da se ne penje na drvo, jer će fasovat batine. i tako, nakon određenog vremena, zamijenili bi jednog majmuna iz prve ture sa novim i priča bi se ponovila. on pođe na drvo, ostali ga prebiju, dok ne neuči da je drvo tabu. nakon nekog vremena, svi stari majmuni bi bili zamijenjeni novim, a ni jedan od njih se ne bi penjao na drvo po banane. tako dolazimo do definicije običaja koja kaže da je običaj kad svi nešto rade, a niko ne zna zašto. :)
:thumbup:
slavkoimamodilera

#46 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by slavkoimamodilera »

Jesam, ters sam. I da smeta mi. I nervira me kad mi seljadija trubi pod prozorom u subotu u 8 ili 9 ujutro kada spavam. Da smeta mi.
Ateista

#47 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

NeyDan wrote:
Ateista wrote: Cuo sam recimo da bijela vjencanica predstavlja nevinost, u vrijeme kada su se zene vecinom udavale nevine to je imalo neku simboliku, meni besmislenu ali za to vrijeme normalnu. Malo je licemjerno danas kada se malo zena udaje nevino da oblace bijele vjencanice. Nije da imam nesto protiv sex-a prije braka, cak naprotiv, ali uz to ne ide bijela vjencanica koja simbolizuje nevinost. :D :lol:
To je tacno da je bijela boja simbolizirala nevinost ili cistocu, ali mnoge djevojke/zene sanjaju o tom danu i vjencanju u bijelom i ne vidim zasto bi se sad trebalo toliko voditi racuna o tome. Sto se mene tice moze biti i u ljubicastoj ako to njoj tako odgovara. :lol:

Al' najcudnije od svega je da bi mnogi bukvalno zabranili neke stvari ljudima, koga briga sto neko igra kolo ili svira svojim autom. :roll:

Prolazak kroz crveno ne bih komentarisao jer se zna da je taj cin direktno krsenje Zakona.
Naravno da nisam za to da se zabrani, neka svako radi sta hoce i iz kojih god motiva, njihova stvar, samo onako komentarisem sta simbolicno predstavljaju zastave i kako su neki obicaji nekad imali odredjeni smisao a sada su stvar navike i pritiska okoline.

Mnogi od tih "snova" su isto tako nametnuti od strane drustva, nesto sto se ocekuje od njih, nekad ne toliko zelja samih pojedinaca, ali opet, dok me ne ugrozavaju neka rade sta hoce. :D
Ateista

#48 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Ateista »

metar_drva wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
TheGodfather

#49 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by TheGodfather »

Baltazar_khan wrote:Zato što smo primitivni.
Baš. I zato što je našim "ljudima" (?) očigledno jako bitno iraziti nacionalnu pripadnost, po mogućnosti isprovocirati nekoga i još se zbog toga osjećati nadmoćno. Zastave na svadbama su fuj, bilo Turske, Hrvatske, Srbije, ili Saudijske Arabije.
xsk

#50 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by xsk »

Baltazar_khan wrote:Zato što smo primitivni.
:sad: :run: :sad:

jesmo.

:sad:
Locked