(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
veljaca

#226 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by veljaca »

Ima ona narodna: "Nije se rodio ko bi cijelom narodu ugodio ...".
Svadba je licna stvar i svako je pravi onako kako smatra najboljim ....

Btw - Procitah svih 10 stranica i mislim da preovladavaju postovi koji su PROTIV svadbenih obicaja ... Ali, svako ima pravo na svoje misljenje, isto kao i to da se pojedini ne zene ni udaju ...
kv99

#227 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by kv99 »

...
Last edited by kv99 on 03/08/2010 12:28, edited 3 times in total.
Wind

#228 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Wind »

ma ja ba...fino, normalno i kako odgovara mladencima a nekoj tetki...bez razbacivanja i nekih moranja...vi se zenite i vi ste glavni! Sretno vam! :thumbup:

sve ostalo...turbo folk
slavkoimamodilera

#229 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by slavkoimamodilera »

[quote="kv99"][/quote]

Čestitam! ;-) Neka vam je sretno! :thumbup:
Last edited by slavkoimamodilera on 03/08/2010 13:01, edited 1 time in total.
tempora

#230 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by tempora »

Svadba kao svadba i sva popratna simbolika jedne svadbe je ispoljavanje licnih izbora pa tako neko smatra za shodno da mase kojekakvim zastavama, neko opet smatra da treba da digne kredit od sta ti ja znam da bi imao svadbu iz snova; neko kupuje mladu od roditelja, itd itd. Po tom pitanju ne vidim razliku izmedju nosenja zastave i odabira kojekakve haljine za tu priliku.
Jedina razlika u tim simobolikama je da cemo svadbu na kojoj masu zastavama lakse okarakterisati kao svadbu neke nacionalnosti ili opredjeljenja pa mu lakse pripisati epitet, dok ukoliko vidimo mladu u bijeloj vjencanici necemo znati sa koliko je muskaraca spavala i je li i koji joj je ovo brak. Sto ce rec, s jednom simbolikom mislimo da odmah znamo kakav je ko i na koji nacin, dok nam druga to manje dozvoljava. Sustina je da nista ne znamo, samo prosudjujemo. Pa iz istoga, mene apsolutno briga hoce li neka od ovih pojava promaci u mom vidokrugu. Sve dok biram ono sto ja licno zelim i dok se ne moram braniti od nametanja, nisam zivcana, niti me interesuje. A ponajmanje me interesuje kakvu je ko imao svadbu. Nadam se svako onako kako je zelio. I to je jedina mjera. Druge nema.
jedna tamo

#231 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by jedna tamo »

Tiberije wrote:Ja, žena, kum(+njegova žena), kuma(+njen muž), svi u farmerkama i papučama, upali kod matičarke, žena mislila da nas policija ganja :D , kaže sačekat ćemo da uđu i svatovi pa da nastavimo, :-) :-) :-) , onda je skontala da smo svi tu :-) ceremonija po sata, dao 50 EUR onoj curi sa digitalcem i razgulili na vikendicu, dva dana se gruvali sa svim i svačim, u ponedjeljak na poso' :D

Vjenčanje iz snova :D

Starcima reko' da sam se oženio poslije 2 mjeseca, samo je mama rekla "aj nek vam je sretno djeco" :D ( i punici isto) :-)

:shock:
kurty

#232 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by kurty »

Zanimljiva tema... U biti, svakom svacije...

Elem, nerviraju me neke table po 5 puta na svadbama... Te davanje para na tortu, te na sok (serbe), te na vjencanicu, te da se pomogne mladozenji, jer kao zirant otplacuje tudji kredit...
Prije je (kako sam ja cuo i kako znam), davanje na kitnju, kod mlade, i te pare ostaju roditeljima od mlade... Onda nakon par dana, ides mladencima na slatku, i mlada obavezno na tom sijelu iznese sok, ispod case je tacna, i kad se sok popije stavis pare na tacnu i prekrijes ih casom... Obicno su sokovi bili "na razgodju", pa su i pare bile slipave :-D
Al jok, daj da se zovne sad na svadbu sto vise ljudi, a 80% njih kasnije nece nikad vise kafe popiti ni s mladom, ni s mladozenjom

Nerviraju me i merdzije... Mlada i mladozenja, njihovi roditelji, sve super, bez ikakvih svadja, zabrana, tralallaa... Danas svadba, sutra mladozenjini babo, tetak, amidja, stariji brat idu mladinim roditeljima, da se izmire... Nidje veze...
I nervira me ona "prodaja" mlade...
Scena prva: Kum krenuo u kucu po mladu, kad na vratima, neko od njenih, kao da je kupi... I sad ide:
prodavac: Kume, plati pa ces izvesti mladu
kum: Koliko???
prodavac: 1000
kum: 20
prodavac: 50
kum: dogovoreno (i izvadi petebanku i "kupi" mladu)

Scena druga: drug mi se zeni, i dosli mi po mladu, sjedili malo, zakitili nas, i sad kum i ja ustajemo po mladu... Mladi se uzimaju, svi mi u svatovima studenti, jedva skupili para da kum ima za vere i sva ostale troskove... I dogovr je medju njima bio da ce kum dati 50eura za kljuc od sobe u kojoj je mlada... Medjutim, neki mladin rodjak je dosao sat prije svadbe i on treba da nam proda kljuc, ali momak nije imao pojma da je cijena dogovorena... i sad mi u hodniku, tamo vamo... Ovaj se ufatio nekih 500eura i nece da popusti... 15 minuta cjenkanje... sad njena mati stoji pored i ono kao jedva ceka da mi sad umjesto 50eura izvadimo 500 eura... I ja njemu "Hajd otvori vrata da znamo da je mlada sigurno u toj sobi"... On kako otkljuca vrata tako ja i kum u sobu uletismo... Tad ni tih 50 eura nisu dobili

Sve ostalo mi je OK. Kako ko zeli...
Super je kad mlada dolazi sa kumom, pa sjeda blizu mladozenje, pa onaj prvi (kakav ba prvi poljubac) poljubac, lijepo je i na serijatskom vjencanju... Pa kad se djeca deru, "kume puce kesa", a kum krene bacati one kovanice, a pare pokupe svi osim djece (srecom nisam cuo da je neka stiklu slomila i haljinu poderala kad krene za aprama trcati), pa onda "kanape", kad se mora platiti da se prodje pored djece, pa prvi ples koji pocinju mlada i mladozenja, pa ono neko kasljucanje svih prisutnih kad maticarka ili maticar citaju ono sve... Ono u vecini slucajeva je to jednom u zivotu, pa nek bude fino
high_volume

#233 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by high_volume »

kurty wrote:...Te davanje para na tortu, te na sok (serbe), te na vjencanicu, te da se pomogne mladozenji, jer kao zirant otplacuje tudji kredit...
Prije je (kako sam ja cuo i kako znam), davanje na kitnju, kod mlade, i te pare ostaju roditeljima od mlade... Onda nakon par dana, ides mladencima na slatku, i mlada obavezno na tom sijelu iznese sok, ispod case je tacna, i kad se sok popije stavis pare na tacnu i prekrijes ih casom... Obicno su sokovi bili "na razgodju", pa su i pare bile slipave...
Al jok, daj da se zovne sad na svadbu sto vise ljudi, a 80% njih kasnije nece nikad vise kafe popiti ni s mladom, ni s mladozenjom
Mladenci na svadbama u Hercegovini danas uspijevaju sakupiti na desetine hiljada KM.
Čak su i kume "profesionalizirane", jedna za niz svadbi... Bira se kuma koja ima više rodbine, poznanika i prijatelja, a svadbe se najavljuju mjesecima prije. Mnogi se i ne poznaju međusobno, mladence uglavnom prepoznaju po vjenčanici, bitno je biti viđen i da drugi vide i znaju sa koliko EUR-a i od koga su zakićeni mladenci...
Loulou

#234 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Loulou »

slavkoimamodilera wrote:
Loulou wrote:Prvo, čestitam. :)
A, htjedoh pitati, na vjenčanju ste bili samo cura, ti, (potrebni) svjedoci i to je to?
Hvala! ;-)
Tako je... naravno tu je bio i matičar... :D dobro hajde i fotograf :mrgreen: ali to je to... niko od gostiju ;-)
K'o da ste mene pitali... :D

Ne, ozbiljno... Za mene je to - to. I oduvijek sam bila razmišljanja da, ako se brak dogodi, takvu "ceremoniju" želim. Al' sam ja otišla i dalje i tome dodala i outfit: farmerice i majica :D
kurty

#235 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by kurty »

Zaboravio samnapisati...
Pricao mi rodjak, i vjerujem poprilicno u to sve... Bila je svadba, on je iz BiH ona iz Hrvatske... Elem, njegovi su bogati, njenu su jos bogatiji... I sad valjda ima neki obicaj, ili kako to vec ide... Mladin otac, baci pare, i onda mladozenjin otac, mora da ga poklopi, sa istom tom kolicinom i istom svotom, i na kreju onda kum treba da njih dvojicu poklopi, sa markom vise... Tako nesto...
Kum od mladozenje, je radio kao konobar, extra momak bio.. I par dana pred svadbu, mladozenjih otac ga zovne na kafu i kaze mu da se se ova dvojica roditelje, dogovorila do bace po 5 000 KM, i onda ga pita, koliko on moze baciti...
Ovaj je sokiran ostao, konobar, odakle mu tolike pare... I on ono stidljivo, moze baciti 50KM... Kako je on to rekao, tako je mladozenjin otac dao njemu 5 000 i tamam sad ce sa 5050 KM, da poklopi ove... I sve je to bilo tajno, do par dana posliej svadbe... I sad, svadba, elita, ovo ono... I dodje vrijeme za to...svi se nacurili ispred stola, oci im ispale...

Kad mladin otac otvori kovertu i kehnu 5000 :shock: :shock: svi WAUUUU... Otvara mladozenjin otac kovertu i poklapa ga sa 5001 KM :shock: :shock: svi WAUUU... i dodje red na kuma, znaju svi u kakvoj je sitauciji, kad kum kehnu 5050KM... :shock: :shock: :? :? :? muk... Niko nista bar minutu... Kad kum jadan sam rece WAUUUUUUUU
minjonja

#236 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by minjonja »

Tiberije wrote:Ja, žena, kum(+njegova žena), kuma(+njen muž), svi u farmerkama i papučama, upali kod matičarke, žena mislila da nas policija ganja :D , kaže sačekat ćemo da uđu i svatovi pa da nastavimo, :-) :-) :-) , onda je skontala da smo svi tu :-) ceremonija po sata, dao 50 EUR onoj curi sa digitalcem i razgulili na vikendicu, dva dana se gruvali sa svim i svačim, u ponedjeljak na poso' :D

Vjenčanje iz snova :D

Starcima reko' da sam se oženio poslije 2 mjeseca, samo je mama rekla "aj nek vam je sretno djeco" :D ( i punici isto) :-)
evo ovo je moje vjencanje iz snova :D :D

svaka cast :D

samo sto ce kod mene dress code biti da smo svi u trenerkama, a samo ja u bijeloj :D
JThomas

#237 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by JThomas »

trenerci?
Gospoda Ministarka

#238 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Gospoda Ministarka »

Ovo sto rece Minjona za trenerku na svadbi, jako tesko bi mi palo odustajanje od toga jer od malena dok je stara kacila paravane i zavjese ja sam joj smetala, umotavala sam se u te bijele tkanine (ne nuzno, nekad su bile i plahte u plavoj ili rozoj boji :D ) i zamisljala se kako idem prema oltaru (tad sam bila premala da shvatim da kod mene nema oltara), satima sam se mogla tako igrat dok stara ne otme i ubaci u masinu...
wewa

#239 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by wewa »

joj, ta je vjencanica stvarno much ado about nothing... toliko sam se ispeglala oko sivanja (jer nisam htjela sladoled-naopako model), da vec 8 god nisam nista sasila.

zato velim, AKO bude sljedeceg puta (mada nish' ne fali ni zivjeti u grijehu :D ), dosta pareo i kupaci ispod :thumbup:
minjonja

#240 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by minjonja »

JThomas wrote:trenerci?
da :D

jer mrzim haljine. jedva sam se nagovorila uci u matursku. gledam na travel i living "say yes to the dress" i nikako ne mogu da se identificiram sa onim djevojkama. zele da budu u centru paznje, da imaju najvecu najljepsu haljinu, da ih svako gleda... ja sam susta suprotnost. glupo mi obuc neki sako i hlace na vjencanje, isto baba. zato bolje neki drugi fazon, npr te trenerke :D

ne volim onakve svadbe kakve ih je neko ranije na temi opisao. da se prvo sijeli kod mladozenje, pa se ode po mladu, pa trubit po gradu, iza tebe pratnja nekih ljudi koje vidis jednom u deset bajrama, moras ih napojit i nahranit, plesat u nekom restoranu uz koketa... radije otic nas petero sestero obavit to sluzbeno i otic negdje rostiljat. eh, da mi je tako udat se :D

prejako mi bilo kad mi rece momak da je na utakmici na grbavici bilo neko sklapanje braka. on u plavom dresu, ona u bijelom :D
Static-X

#241 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Static-X »

Haman svi protiv folova vjencanja jos malo pa ce biti da se ovdje nece niko ni vjencavati.

Nek narod porsljava kako zeli, nekad (ako ne i vecinom) je to stvar roditelja jer zene/udaju djecu pa ide po njihovim obicajima kako su oni zapamtili iz svog vremena. Zato me uopste ne cudi prisustvo svi ovi cudni (za mene) pojava.

Ja ako se kad vjencam :D zelio bi da to bude sta skromno, ne napucano, samo sa uzom porodicom i prijateljima, al opet sta ce buduca supruga zeljeti i ostali... mozda to bude potpuno drugaciji prizor....
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#242 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Admir_1984 »

Ja samo molim Boga da mi zena/njena familija ne budu malo vishe stranacko/vjerski orjentirani, pa da budu pritisci sa njene strane na zelene zastave ili na dodatno vjencanje u Dzamiji

Najbolje bi bilo mjeshani brak i Jugoslovenska zastava :D
ljubav_aha

#243 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Haman svi protiv folova vjencanja jos malo pa ce biti da se ovdje nece niko ni vjencavati.

Nek narod porsljava kako zeli, nekad (ako ne i vecinom) je to stvar roditelja jer zene/udaju djecu pa ide po njihovim obicajima kako su oni zapamtili iz svog vremena. Zato me uopste ne cudi prisustvo svi ovi cudni (za mene) pojava.

Ja ako se kad vjencam :D zelio bi da to bude sta skromno, ne napucano, samo sa uzom porodicom i prijateljima, al opet sta ce buduca supruga zeljeti i ostali... mozda to bude potpuno drugaciji prizor....
supruga placa za svoje zelje ;-)

zar je obicaj traziit bogatu kumu sa iskustvom :mrgreen: :oops: :lol:

niej u redu roditeljsko prisiljavanje,pa niej njihovo vjencanje,treba se dogovoriti,a ne napraviti farsu od ceremonije

lijepo malo dobro drustvo je najbolja opcija,ali pije toga hot air baloon :-D
ljubav_aha

#244 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

Admir_1984 wrote:Ja samo molim Boga da mi zena/njena familija ne budu malo vishe stranacko/vjerski orjentirani, pa da budu pritisci sa njene strane na zelene zastave ili na dodatno vjencanje u Dzamiji

pritisci roditelja ,jao,pa nije njihovo vjencanje :dance:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#245 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Admir_1984 »

ljubav_aha wrote:
Admir_1984 wrote:Ja samo molim Boga da mi zena/njena familija ne budu malo vishe stranacko/vjerski orjentirani, pa da budu pritisci sa njene strane na zelene zastave ili na dodatno vjencanje u Dzamiji

pritisci roditelja ,jao,pa nije njihovo vjencanje :dance:
tacno, al to je kod nas vrlo cesta pojava. Pogotovo ne do Bog sta ce mahala pricat ako se mlada serijatski ne vjenca :-)
respo

#246 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by respo »

koliko je istina ne znam al prica ide ovako
dosli svatovi da "kupe" mladu
i valjda taj sto docekuje pita kuma ili koga vec kao jeste spremni platiti mladu
kaze kum jesmo i pita koliko para
kad ovaj bubnu cifru 10000 lupam
kad kum ko iz topa pa jeftinija ukrajinka a profitabilnija :D

i taj dan nisu "kupili" mladu valjda se njeni nasli uvrijedjeni sta li pa su morali izgladjivati to pa su je nekako "kupili" na kreit valjda :D
minjonja

#247 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by minjonja »

jao i to kupovanje, fuj, isto roba neka... ma zdravo.
wewa

#248 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by wewa »

ne znam ko bi se bolje proveo, ovi sto bi me pokusali prodati ili ovi sto bi kupovali :x :x
slavkoimamodilera

#249 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by slavkoimamodilera »

Loulou wrote:
slavkoimamodilera wrote:
Loulou wrote:Prvo, čestitam. :)
A, htjedoh pitati, na vjenčanju ste bili samo cura, ti, (potrebni) svjedoci i to je to?
Hvala! ;-)
Tako je... naravno tu je bio i matičar... :D dobro hajde i fotograf :mrgreen: ali to je to... niko od gostiju ;-)
K'o da ste mene pitali... :D

Ne, ozbiljno... Za mene je to - to. I oduvijek sam bila razmišljanja da, ako se brak dogodi, takvu "ceremoniju" želim. Al' sam ja otišla i dalje i tome dodala i outfit: farmerice i majica :D
Mi smo ipak bili nešto svečanije obučeni... jer je nama bio ćejf da budemo jedno drugom sređeni... samo zato... i zato što smo ipak htjeli lijepe slike sa vjenčanja, pa smo i zato angažovali profesionalca za fotografiranje... :wink:
Ne moram ti govoriti da je bilo "nezadovoljnih"... ali su na kraju kad su vidjeli slike... prvi moji rekli: svaka vam čast... :mrgreen:
Static-X

#250 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Haman svi protiv folova vjencanja jos malo pa ce biti da se ovdje nece niko ni vjencavati.

supruga placa za svoje zelje ;-)

zar je obicaj traziit bogatu kumu sa iskustvom :mrgreen: :oops: :lol:

niej u redu roditeljsko prisiljavanje,pa niej njihovo vjencanje,treba se dogovoriti,a ne napraviti farsu od ceremonije

lijepo malo dobro drustvo je najbolja opcija,ali pije toga hot air baloon :-D
Nije bona lova uvjek u pitanju, a takodje mnogi ce reci da roditelji igraju veliku ulogu jer oni zene/udaju svoju djecu i za njih je to nesto veliko, zato zele biti dio svega toga.
Neki zele da prirede veliku svecanost da se prica, - koliko sam puta cuo te price bilo toliko auta, ispeko toliko raznjeva, pjevao mu taj i taj na vjencanju...
Ja to vidim na drugi nacin, ne zenim se radi ostali nego zbog sebe... zelio bi to upamtiti u sto boljem svjetlu s rajom do koje mi je stalo.
Locked