Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Otto_13 wrote:
To i mene buni ! Takav profil čovjeka su otpustili kao da je neki sitni džeparoš ?
Pa odležao je kaznu.
Vjerovatno je postojala mjera pojačanog nadzora dok je na slobodi, ali ne znam da li to može bez sudske odluke a i da je donešena, to je teško sprovoditi.
Vizionar 1985 wrote:Nije dobio prijevremeni otpust sad, nego poslije prvog ubistva. Ja tako razumio. Ako je i sad dobio otpust, to znaci 2 puta da ga je dobio.
Ne. Poslije prvog ubistva je bio na vikendu i trebao se vratiti u zatvor, ali je ubio majku i pobjegao. Uhvatili su ga nakon par dana.
Porodica ovog policajca i onog drugog sto je ubijen neki dan bi trebale tuziti sudiju koji je pustio ovoga vani nakon 2/3 kazne. Tuziti ga i uzeti mu milionsku svotu, nek mu prodaju auta, kucu, zemlju, sve sto ima, pa ce sudija u buduce misiti glavom. Smijurija
Otto_13 wrote:
To i mene buni ! Takav profil čovjeka su otpustili kao da je neki sitni džeparoš ?
Pa odležao je kaznu.
Vjerovatno je postojala mjera pojačanog nadzora dok je na slobodi, ali ne znam da li to može bez sudske odluke a i da je donešena, to je teško sprovoditi.
Znači ako sam ja dobro razumio sva ta priča o prevenciji zločina i sklanjaju takvih ljudi (kao što Matzan reče)u institucije na liječenje je samo priča
Pa dobio je mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja, ali samo dok je u zatvoru.
Ne može se ići mimo presude, džaba.
TheMule wrote:Porodica ovog policajca i onog drugog sto je ubijen neki dan bi trebale tuziti sudiju koji je pustio ovoga vani nakon 2/3 kazne. Tuziti ga i uzeti mu milionsku svotu, nek mu prodaju auta, kucu, zemlju, sve sto ima, pa ce sudija u buduce misiti glavom. Smijurija
Nisu ga pustili vani odležao je sve. To o 2/3 je novinarska patka.
Lijepo imaš u pismu upravnika KPZ Bihać cijeli istorijat služenja kazne.
Osuđen na 19 godina i 11 mjeseci, predsjednik Federacije mu još 2000. smanjio kaznu za godinu dana i izašao na slobodu 2017. nakon odsluženih 18 godina, 11 mjeseci i pet dana (tih pet dana mu je dodato jer je toliko bio u bjekstvu kad je ubio majku).
Dakle on je odslužio kaznu do zadnje minute.
julisiz es grant wrote:
Pa dobio je mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja, ali samo dok je u zatvoru.
Može se osoba i mimo zatvora poslati u instituciju. Ne mogu se sjetiti kakav je bio krivični zakon 98., i šta je on propisivao za upućivanje na liječenje.
Ali, i mimo krivičnog zakona se osoba može smjestiti gdje treba.
julisiz es grant wrote:
Može se osoba i mimo zatvora poslati u instituciju. Ne mogu se sjetiti kakav je bio krivični zakon 98., i šta je on propisivao za upućivanje na liječenje.
Ali, i mimo krivičnog zakona se osoba može smjestiti gdje treba.
Da, ali to bi ispalo da dvaputa izričeš kaznu za isto djelo. Jednom zatvor sa obaveznim psihijatrijskim liječenjem, pa naknadno sa liječenjem kad izađe.
Jedino da je napravio još neku pizdariju u zatvoru pa da su ga osudili na liječenje i nakon isteka kazne. Tako ja kontam, a ne znam jesam li u pravu.
Otto_13 wrote:Pa ubio je majku dok je bio na "dopustu " i nakon toga pobjegao !
1999 godine osuđen 14 godina za ubistvo u Zenici
2003 godine kazna mu je ujedinjena za oba ubistva prvo na 20 , pa smanjena na 18
Da. I ta smanjena je pravosnažna i nju je odležao u cjelosti, ali onako kako sam gore napisao.
julisiz es grant wrote:Da, ali to bi ispalo da dvaputa izričeš kaznu za isto djelo. Jednom zatvor sa obaveznim psihijatrijskim liječenjem, pa naknadno sa liječenjem kad izađe.
Jedino da je napravio još neku pizdariju u zatvoru pa da su ga osudili na liječenje i nakon isteka kazne. Tako ja kontam, a ne znam jesam li u pravu.
Nadam se da griješim. Ne znam je li bilo moguće u prijašnjem krivičnom zakonu po kojem mu je suđeno (pretpostavljam), ali ne znam je li se i moglo propisati obavezno liječenje i nakon isteka kazne. Po novom zakonu liječenje i nema nužno veze sa kaznama, te liječenje može biti propisano i bez kazne. Ne znam je li se moglo propisati liječenje i nakon kazne, ali kad već nije, imaju drugi zakoni koji su trebali bit primjenjeni koji nisu krivični zakoni.
Da je došao živjeti na Poljine ti zakoni bi se odjednom iskopali i lik bi bio smješten gdje treba.
P.S.
A nakon drugog ubistva lik i nije trebao u zatvor po svemu sudeći. Ali, kasno je sada.
Last edited by Haris.ba on 10/02/2019 22:06, edited 1 time in total.
TheMule wrote:Porodica ovog policajca i onog drugog sto je ubijen neki dan bi trebale tuziti sudiju koji je pustio ovoga vani nakon 2/3 kazne. Tuziti ga i uzeti mu milionsku svotu, nek mu prodaju auta, kucu, zemlju, sve sto ima, pa ce sudija u buduce misiti glavom. Smijurija
Nisu ga pustili vani odležao je sve. To o 2/3 je novinarska patka.
Lijepo imaš u pismu upravnika KPZ Bihać cijeli istorijat služenja kazne.
Osuđen na 19 godina i 11 mjeseci, predsjednik Federacije mu još 2000. smanjio kaznu za godinu dana i izašao na slobodu 2017. nakon odsluženih 18 godina, 11 mjeseci i pet dana (tih pet dana mu je dodato jer je toliko bio u bjekstvu kad je ubio majku).
Dakle on je odslužio kaznu do zadnje minute.
E jebiga, znaci dobio u prosjeku 10 godina po ubistvu....
Matzan wrote:Da li je po našim zakonima dozvoljeno prisilno psihijatrijsko liječenje?
Ukoliko postoji, to nije zatvor, već očigledno ispravno rješavanje problema.
Može se izreći ta mjera (obavezno, ne prisilno liječenje) ali ako je osuđeni u zatvoru može trajati najduže dok traje kazna zatvora.
Vizionar 1985 wrote:Mediji u susjedstvu ponavljaju stalno da je Mudzahedin.
Pa nek ponavljaju. Bio je to što je bio. Koga zaboli ona stvar?
Još nigdje nisam pročitao da bilo ko opravdava njegov postupke na bilo koji način.
A i portali u BiH su puni nekih naslova koji veze s vezom nemaju.
Još nigdje nisam pročitao da bilo ko opravdava njegov postupke na bilo koji način.
Ma znam. Ali ocrnise nas pravo i trude se da to urade. Kao koljac Mudzahedin kolje ljude po Bosni. A covjek psihicki nije dure pravo. Bas psihopata.
julisiz es grant wrote:Da, ali to bi ispalo da dvaputa izričeš kaznu za isto djelo. Jednom zatvor sa obaveznim psihijatrijskim liječenjem, pa naknadno sa liječenjem kad izađe.
Nadam se da griješim. Ne znam je li bilo moguće u prijašnjem krivičnom zakonu po kojem mu je suđeno (pretpostavljam), ali ne znam je li se i moglo propisati obavezno liječenje i nakon isteka kazne. Po novom zakonu liječenje i nema nužno veze sa kaznama, te liječenje može biti propisano i bez kazne. Ne znam je li se moglo propisati liječenje i nakon kazne, ali kad već nije, imaju drugi zakoni koji su trebali bit primjenjeni koji nisu krivični zakoni.
Da je došao živjeti na Poljine ti zakoni bi se odjednom iskopali i lik bi bio smješten gdje treba.
P.S.
A nakon drugog ubistva lik i nije trebao u zatvor po svemu sudeći. Ali, kasno je sada.
Iz KZ BiH:
Obavezno psihijatrijsko liječenje
Član 71.
(1) Mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja izriče se učinitelju krivičnog djela
koji je krivično djelo učinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno smanjene
uračunljivosti, ako postoji opasnost da bi uzroci takvog stanja mogli i ubuduće djelovati na
učinitelja da učini novo krivično djelo.
(2) Mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja može se izvršiti, pod uvjetima
utvrđenim u stavu 1. ovog člana, uz izdržavanje kazne zatvora ili uz rad za opće dobro na
slobodi, ili uz uvjetnu osudu.
(3) Mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja traje dok ne prestanu razlozi zbog
kojih je izrečena, ali najduže do isteka izdržavanja kazne zatvora ili izvršenja rada za opće
dobro na slobodi ili isteka vremena provjeravanja uz uvjetnu osudu.
(5)2
Pod uvjetima iz stava 2. ovog člana, obavezno psihijatrijsko liječenje se može nastaviti
izvan medicinske ustanove nakon što je osuđeni uvjetno otpušten. Ako osuđeni ne nastavi
liječenje, uvjetni otpust će se opozvati.
(6) Prema učinitelju krivičnog djela koji se ne podvrgne psihijatrijskom liječenju tokom
vremena provjeravanja određenog u uvjetnoj osudi, može se postupiti prema odredbi člana 63.
(Opoziv uvjetne osude zbog neispunjenja određenih obaveza) ovog zakona.
Koliko vidim, ovdje je ono vezano za kaznu, jer liječenje nije kazna nego mjera sigurnosti. E sad, da je proglašen neuračunjvim mogao bi dobiti obavezno liječenje u ustanovi, što u praksi može biti doživotno, kao Tomislav Petrović iz Tuzle.
Matzan wrote:Da li je po našim zakonima dozvoljeno prisilno psihijatrijsko liječenje?
Ukoliko postoji, to nije zatvor, već očigledno ispravno rješavanje problema.
Može se izreći ta mjera (obavezno, ne prisilno liječenje) ali ako je osuđeni u zatvoru može trajati najduže dok traje kazna zatvora.
A sta ako frajer nije u hapsu?
E Engleskoj moze, ako vide da si prevrno.ali prije svega ako pokazes suicidne ili homocidne tendencije
Ne znam kuda se krećeš, ali od Konjica do Sarajeva, policija stoji kraj ceste u Donjoj Raštelici, na raskrsnici za Ivan-Sedlo, i u Garovcima kod "Caparola". Samo stoji....
Gačić ovdje može autom voziti kako hoće i gdje hoće, niti ko zaustavlja vozila niti ko radi kontrole putnika
Ma znam. Ali ocrnise nas pravo i trude se da to urade. Kao koljac Mudzahedin kolje ljude po Bosni. A covjek psihicki nije dure pravo. Bas psihopata.
Čovjek je kao prvi psihički bolestan pa sve to drugo pobrojano.
Ne da mi se roviti po internetu, imaš desetine slučajeva po Hr gdje je BIVŠI branitelj ubio nekoga ...