Čevljanska bodljavina (korida)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rajvosa^

#276 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by rajvosa^ »

ljubav_aha wrote:

nije mi zao ovih matadora kad poginu od pobjesnjelog bika :evil:
a nije ni meni...al ipak se ovo razlikuje od od ove "nase" jel se moze tako reci koride...maloprije si postavila video malo se pogledase i gotovo...svak u svoju stalu. A na ovom zadnjem videu je totalno druga stvar. Moras priznat da je ipak velika razlika. :roll:
Majjah

#277 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Majjah »

Al najjaci mi je onaj komentator na ovim koridama, one je ko neka zvijezda u tom biznisu :D kad ide najava i reklama...na koridi ucestvuju Brijezgonja, Rudonja, Putalj, a tu je i Saban Saulic :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#278 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Toto »

Bodljavine su hajvanska olimpijada. Megdan bikova. Isti onaj megdan koji se odrazava milionima godina u genima svih rogatih zivotinja, po svim pasnjacima i sumama gdje rogata marva obitava.
Image
Isti taj megdan se svakodnevno odrzava po vrletim svih nasih planina izmedju divijaraca, jelena i sve druge rogate marve.
Ovi megdani su sa hajvanskim likom. Nema tu mrtvih i ubijenih. Bude tu oziljaka ali se rijetko desi da se bikovi na smrt ozljede. I same gazde oturpijaju bikovima vrhove rogova - da bi se manje ranjavali.

Davno, u proslom stoljecu, kad jos nije zavladala ovolika demokratija - cak ni ljudska, a kamoli hajvanska- ekipa sa posle se nadje u poznatog cevabdzije. Lijepa basta, duboka hladovina, dobar cevap, gladan insan - sta ce ti vise ista. Nekako se strefi da muski sjedose za jedne stolove a zemske za druge. Prica uobicajena: trac sa posla i carsije; zadnja utakmica lokalnog prvoligasa i ostale pikanterije. Kad jedan pripomenu da se sa jaranima spremaju na poznatu krajisku koridu. Zametnu se prica o koridi dok jedna napirlitana feministkinja ne poce da protestvuje protiv ubijanja zivotinjal, hajvanskim pravima i ravnopravnostima medju insanima. Zvali cevap napaljena feministkinja i punih usta napada muske soviniste, zbog okrutnosti ubijanja hajvana i bodljavine bikova. Verbalni megdan poprimi i ostrije tonove kad jedan ljubitelj koride podbode feministkinju: te kako nije citala lektiru ni Petra Kocica; te kako nikad nije cula za Zmijanje; te kako bi trebala procitat knjigu "Jablan za neznalice"-sto je slobodni informaticki prevod poznate Kociceve pripovjetke Jablan. Ocito da feministkinja nije znala da kod hajvanskih megdana rijetko kad ima smrtno stradalih, pa se zaobadala i zametnula dobar verbalni megdan.
Stisa se megdan, neko se sjeti da je vakat kuci, pa zovnusmo konobara da naplati. Umjesto konobara gazda nas pocasti da nam naplati. Cevabdzijski autoritet i lokalni tabijasus dogega do nas i ispostavi racun u prozi: " svima vama po cjenovniku samo ovoj 10 puta skuplje". Mi se zgledasmo, feministkinja se zacrveni, pa zbunjeno upita: " A sto tako moj gazda"?
-Meni si dosla u sred cevabdzinice jest cevape i napadat musterije! Kako bi ti pojela cevape da Hadzo nije zaklo june?''.
Oni sto su vec bili ustali da idu: sjedose jopet- od smijaha.
ljubav_aha

#280 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by ljubav_aha »

rajvosa^ wrote:
ljubav_aha wrote:

nije mi zao ovih matadora kad poginu od pobjesnjelog bika :evil:
a nije ni meni...al ipak se ovo razlikuje od od ove "nase" jel se moze tako reci koride...maloprije si postavila video malo se pogledase i gotovo...svak u svoju stalu. A na ovom zadnjem videu je totalno druga stvar. Moras priznat da je ipak velika razlika. :roll:
rajvosa,razumijem,ali svako forsiranje tuce ne podnosim,kao ni medju ljudima,npr. boks,iskreno receno tu nesto ne stima sa mentalnim profilom licnosti
shalaedin

#281 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:
slavkoimamodilera wrote:Pjepo se pjepo!! :mrgreen:
Ma nije se on pjepo, vec mu je teferic izgovor za "postivanje tradicije"...kad vec ne zna ili ne zeli da pjeva, a voli tradiciju, sto ga nema u publici? Vec mi moramo hapsit familiju i komsije da dodju kad je Festival horova KOJI SE BORE DA OCUVAJU MUZICKU TRADICIJU OVIH PROSTORA...

toliko o tradiciji i svemu.

"Falio se zuti limun"
Nemoj mene zivota ti sa tefericem mjesat ... :D

Sada mi nema nista draze nego pustiti sevdalinku tipa "Karanfil se na put sprema" ujutro i raspjevati u radnji dok mi sefica i sef ne dodju ... Nerijetko mi i dan zavrsi sa sevdalinkom...

Pogotovo volim makedonsku izvornu muziku pored nase izvorne muzike, tako da sa, i neke pjesme slusajuci naucio, tipa "Zajdi Zajdi", "Jovano, Jovanke", "Blagujno Dejce Mori", "Sestra brata kani na veceru"...

Samo Mirci nemam petlje da pjevam pred drugim ljudima, pogotovo pred onima koje ne znam... Mene ces cuti kako pjevam u svojoj raji... jednom sam pjevao na svadbi od rodice O Safete Sajo Sarajlijo i to me nagovorila rodica da pjevam sa njom koja je tada pjevala u jednom najpoznatijem podgorickom folklornom drustvu Ramadan Šarkić ...

:D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#282 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

shalaedin wrote:
mIRCerka wrote:
slavkoimamodilera wrote:Pjepo se pjepo!! :mrgreen:
Ma nije se on pjepo, vec mu je teferic izgovor za "postivanje tradicije"...kad vec ne zna ili ne zeli da pjeva, a voli tradiciju, sto ga nema u publici? Vec mi moramo hapsit familiju i komsije da dodju kad je Festival horova KOJI SE BORE DA OCUVAJU MUZICKU TRADICIJU OVIH PROSTORA...

"Falio se zuti limun"

Sada mi nema nista draze nego pustiti sevdalinku tipa "Karanfil se na put sprema" ujutro i raspjevati u radnji dok mi sefica i sef ne dodju ... Nerijetko mi i dan zavrsi sa sevdalinkom...

Pogotovo volim makedonsku izvornu muziku pored nase izvorne muzike, tako da sa, i neke pjesme slusajuci naucio, tipa "Zajdi Zajdi", "Jovano, Jovanke", "Blagujno Dejce Mori", "Sestra brata kani na veceru"...

Samo Mirci nemam petlje da pjevam pred drugim ljudima, pogotovo pred onima koje ne znam... Mene ces cuti kako pjevam u svojoj raji... jednom sam pjevao na svadbi od rodice O Safete Sajo Sarajlijo i to me nagovorila rodica da pjevam sa njom koja je tada pjevala u jednom najpoznatijem podgorickom folklornom drustvu Ramadan Šarkić ...

I ja pred svaki nastup imam tremu, trema ko napad epilepsije izgleda, al sa ovakvom rajom i repertoarom se oslobdim i nafuram da sam CEline Dion...
I ako ti je BORBA BIKOVA sporedna na koridi, ono sto ti ostaje jeste TEFERIC! Sto jeste seoska tradicija :D
Sa sve ringispilom, pecenjcima, varenjcima, plasticnim dzidzama, tombolom za djecu, secernom vunom, cinguli minguli....
mIRCerka

#283 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

I jos nesto, kao neko ko postuje tradiciju ne moras pjevati, ali mozes doci na bilo koji BESPLATNI NASTUP ili FESTIVAL gdje se takva muzika izvodi...

mi smo od zenskog ansambla Corona napravili Mjesoviti Hor sada, oformljen je muski ansambl BASSET i prejaki su momci, a sve se pjeva tradicionalno sa ovih prostora....

Dakle, nemoj mi vise filozofirat o postivanju tradicije...jer je pausalno tumacis....
shalaedin

#284 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:
mIRCerka wrote: Ma nije se on pjepo, vec mu je teferic izgovor za "postivanje tradicije"...kad vec ne zna ili ne zeli da pjeva, a voli tradiciju, sto ga nema u publici? Vec mi moramo hapsit familiju i komsije da dodju kad je Festival horova KOJI SE BORE DA OCUVAJU MUZICKU TRADICIJU OVIH PROSTORA...

"Falio se zuti limun"

I ja pred svaki nastup imam tremu, trema ko napad epilepsije izgleda, al sa ovakvom rajom i repertoarom se oslobdim i nafuram da sam CEline Dion...
I ako ti je BORBA BIKOVA sporedna na koridi, ono sto ti ostaje jeste TEFERIC! Sto jeste seoska tradicija :D
Sa sve ringispilom, pecenjcima, varenjcima, plasticnim dzidzama, tombolom za djecu, secernom vunom, cinguli minguli....
Ma iskreno na koridi nisam bio nijednom, a znao sam po par mjeseci da provedem kod rodbine na selu u CG-i. Recimo da oni imaju drugaciji nacin zabave, oni vole pjesmu i igru i rado pripreme kakvo folklorno vece ili vece njihove muzike, pa se zaredaju Sota, Rugova, potom i neka B. izvorna pjesma onako igriva, nekada upadne i neka strana...

Na koridu bih volio poci cisto da razbijem stereotip o ljudima koji uzivaju u necemu u cemu ja nikada nisam uzivao ...
Pa da vidim bili i ja uskocio u kakvo kolo :D

A ringispil i ko neki kobajagi mali teferic ima svake godine kod Crkve na Dobrinje 4, otisao sam par puta cisto da vidim sta se zbiva i ismijao se malo kada, kad sam cuo sta sve ljudi slusaju ...
mIRCerka

#285 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

shalaedin wrote:A ringispil i ko neki kobajagi mali teferic ima svake godine kod Crkve na Dobrinje 4, otisao sam par puta cisto da vidim sta se zbiva i ismijao se malo kada, kad sam cuo sta sve ljudi slusaju ...
E ne mozes ti Teferic na Veljinama i Garu koja se ori do C5 poredit sa recimo Tefericem na Milama kod Kaknja...

i ja tebi ne pokusavam objasniti da ti ne bi trebao ici na koridu, samo ti pokusavam objasniti da ti jedno mislis drugo pises, pa te ljudi pogresno shvate...

I opet te pozivam da iduceg petka u 7 sati budes u Slozi kod Reshe, prepoznaces nas po izrazitoj buci i smijehu, i onda ides s nama na probu, ne moras pjevati...

jer vjeruj mi, ja pola pjesama od smijeha pjevat ne mogu...

"U naseg Marina dusho moja,
gace na botune srce moje.
Vise mu vajaju dusho moja,
botuni od gaca srce moje.
Da nima botuni dusho moja,
SPALE BI MU GACEE SRCE MOJE!"
shalaedin

#286 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:I jos nesto, kao neko ko postuje tradiciju ne moras pjevati, ali mozes doci na bilo koji BESPLATNI NASTUP ili FESTIVAL gdje se takva muzika izvodi...

mi smo od zenskog ansambla Corona napravili Mjesoviti Hor sada, oformljen je muski ansambl BASSET i prejaki su momci, a sve se pjeva tradicionalno sa ovih prostora....

Dakle, nemoj mi vise filozofirat o postivanju tradicije...jer je pausalno tumacis....
Meni sefica pjeva u horu, jednom su nastupali u Slogi, cini mi se ponedjeljak bjese ... sada je trudna pa nepjeva...
I ona me je pozvala da dodjem na njen hor...
Mozda je cak i taj tvoj... mozda se cak i znate...

Doduse to cu ime ansambla zapamtiti, vjeruj mi da mi se i previse obaveza otme da ne mogu stici da odem i na ono sto zelim nekada, nekada mi se otme pa me tjera kokuzluk pa sebi nepriustim ono sto nekada zelim...

Paušalno ili ne, neko je ne zeli ni sljediti ni razumjeti niti ima sirokogrudnost da prihvati nesto je drugacije od njegove tradicije... Mi u gradu nemamo koridu, s prezirom mnogi gledaju na tradicionalnu nosnju, dimije mu smjetaju, nanulice, prsluce, fes...

Jbg mozda ne znam mnoge stare bosanske rijeci, ali nisam neko ko se stidi onoga sto je uz svu kompleksnost moga porijekla ...

Makar za ono sto mi se ne svidja od siroke B. gradske i seoske tradicije nazvati "Papanlukom i Krkanlukom"...
Znam da nisu Mirsada i njeni jarani i pjesme njihove poput "Kono moja dobra ti je basta, dal se u nju posadi svasta " ili "Moj me Hasim kao bubanj dere" dio B. tradicije, ali Korida nema obiljezje samo Mirsade i njenih jarana, vec i neko kolo koje je izvorno i igrivo i tu bitku bikova za koju se kacimo kao da je najvece olicenje zla i td.

Ti si kroz pricu rekla da si davno bila na koridi, sta mislis dali je korida ista ta na kojoj si bila i danas? Ovo pitam onako cistoinformativno...
MoHiKaNaC

#287 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by MoHiKaNaC »

mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:A ringispil i ko neki kobajagi mali teferic ima svake godine kod Crkve na Dobrinje 4, otisao sam par puta cisto da vidim sta se zbiva i ismijao se malo kada, kad sam cuo sta sve ljudi slusaju ...
E ne mozes ti Teferic na Veljinama i Garu koja se ori do C5 poredit sa recimo Tefericem na Milama kod Kaknja...

i ja tebi ne pokusavam objasniti da ti ne bi trebao ici na koridu, samo ti pokusavam objasniti da ti jedno mislis drugo pises, pa te ljudi pogresno shvate...

I opet te pozivam da iduceg petka u 7 sati budes u Slozi kod Reshe, prepoznaces nas po izrazitoj buci i smijehu, i onda ides s nama na probu, ne moras pjevati...

Ima i ona sa teletom sto je riknulo u Mostaru... Sluso sam vas jednom... Dobra! :)
Pasiflora

#288 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Pasiflora »

mIRCerka wrote: jer vjeruj mi, ja pola pjesama od smijeha pjevat ne mogu...

Sto fali, ova je pravo dobra :D
shalaedin

#289 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:

Ma dobro mozda mene ne mogu du shvate, posto nekada onako malo zamrseno govorim... ono sto sam zelio reci, svaki stereotip se namece dok se o sa nekom stvari licno neupoznas... Recimo kad Koridu na TV-u prikazu i stave u kadar Zmaja od Sipova kojeg i seljani smatraju budalom, pozelim da je nikada ne vidim, ali opet znatizelja povuce cisto da covjek vidi kakvi profili posjecuju jedan takav dogadzaj.

Al su sinoc garili na Veljinama... HAHAHA

Zao mi je iduci petak, odo na odmor 10 dana, idem u CG-u kod seke... Tako da sam 24 opet u gradu ...
Karanfil se na put sprema i pjeva, aman aman na put sprema i pjeva ... a draga mu kartu cekira i place ... :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#290 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by pici »

mIRCerka wrote:I jos nesto, kao neko ko postuje tradiciju ne moras pjevati, ali mozes doci na bilo koji BESPLATNI NASTUP ili FESTIVAL gdje se takva muzika izvodi...

eeeeeee znadem vas ja.........ovi Bassetovci večeraske pjevaju u kamernom u Mikijevoj (nije Miki iz diznilenda vec našh Miki :mrgreen: )predstavi "Svjedok"........de ba i taj ženmski hor obnovite ,nisam ja za te mješovite :mrgreen:

Image

i ko kaže da su samo bikovi ugroženi :x vid .BA ove tegobe i boli :x :evil:
HAVANA

#291 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by HAVANA »

pici wrote:

eeeeeee znadem vas ja.........ovi Bassetovci večeraske pjevaju u kamernom u Mikijevoj (nije Miki iz diznilenda vec našh Miki :mrgreen: )predstavi "Svjedok"........de ba i taj ženmski hor obnovite ,nisam ja za te mješovite :mrgreen:

Image

:shock: :shock: :run:
*mima*

#292 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by *mima* »

Ne boj se Havana.
mIRCerka

#293 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

MoHiKaNaC wrote:
mIRCerka wrote:

Ima i ona sa teletom sto je riknulo u Mostaru... Sluso sam vas jednom... Dobra! :)
J'dovanka za teletom.... :D

Nije riknulo vec jadno uginulo, a vas se Mostar za njim ojadio, bilesi i popadije kavu bez mlijeka i seecra piju, a ducandzije zatvorise ducane, svi u tuzi...

Iako je u stvari podsmjesljivog tipa, kao cijeli grad u tuzi za teletom, mene uvijek rastuzi...

Shala, opet nalazis izgovore ;)
shalaedin

#294 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:
MoHiKaNaC wrote:
mIRCerka wrote: E ne mozes ti Teferic na Veljinama i Garu koja se ori do C5 poredit sa recimo Tefericem na Milama kod Kaknja...

J'dovanka za teletom.... :D

Nije riknulo vec jadno uginulo, a vas se Mostar za njim ojadio, bilesi i popadije kavu bez mlijeka i seecra piju, a ducandzije zatvorise ducane, svi u tuzi...

Iako je u stvari podsmjesljivog tipa, kao cijeli grad u tuzi za teletom, mene uvijek rastuzi...

Shala, opet nalazis izgovore ;)

Fakat idem, ne zezam se. Odgodimo taj susret sa horom do pocetka juna. Mogao bih svratiti na jedno promatranje...
Abacija

#295 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Abacija »

...
Last edited by Abacija on 08/05/2009 14:43, edited 1 time in total.
mIRCerka

#296 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

Abacija wrote:Offtopic - Fercera li pp kod tebe @Mirci? Nadam se da ces naci vremena da mi odgovoris.

Pozdrav
evo poslah ti odgovor...
Leonid Breznjev

#297 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by Leonid Breznjev »

bice_bice wrote:
Leonid Breznjev wrote:Image

pa sta vam je ljudi, vidite da i kulturan svijet svajcarski ima koridu, a za nas su govorili da cemo u najmanju ruku biti svajcarska.. :D :D
oni doduse nemaju neku maru i derventske lole, al tu je to.. :D
i to sa plakatom (hvaljenjem) gdje pise: UZ PODRSKU GRADA MARTIGNY-A... molicu lijepo..

a gdje li je zastita zivotinja strozija nego u svici, pitam se...
u bosni? :D :D
ljubav_aha

#298 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by ljubav_aha »

pici wrote:
Image

neka,neka :lol: ne moze ga ni suspenzorij spasit' :evil:

bih-korida stranica

[url]http://www.bhkoride.com/koride/news.php?readmore=81[/url]

jao komentara,o cijeni borbe bikova,pa do tupljenja naostrenih rogova za borbu :mrgreen:
karanana

#299 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by karanana »

konacno nam stize dugo-cekana nedjelja 26. juli, dan velike koride. jedva cekam, mozda i ja stagod ubodem.
amrica

#300 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by amrica »

karanana wrote:konacno nam stize dugo-cekana nedjelja 26. juli, dan velike koride. jedva cekam, mozda i ja stagod ubodem.

:lol: :lol: :lol: :lol:

nada zadnja umire :mrgreen:
Post Reply