"...u svemu ovome ako želim reći svoje osobno osjećanje vezano za ovo mogu vam reći da se osjećam kao da smo u gvatanamu i možda bi bilo dobro da predsjednik Obama da jedan proglas da je i BiH oslobođena tereta Gvatanama jer već evo nekoliko godina mi smo pod nekom prizmom pratnjom, pritiscimaposebno IZ i posebno oni poslovni krugovi, pošto je vakufska banka, banka u kojoj mi radimo, mi smo praktično osnivači i sve ono gdje se provode aktivnosti IZ je 24 sata pod jednom prizmom kontrolom sumnjom i uglavnom se tamo provjerava povezanost sa ISLAMOM i ISLAMSKIM novcem."
Posebno se uočava zamjena teza, tj. Bosna i Hercegovina, Bošnjaci, Islamska zajednica sa MI (vjerovatno istaknuti čelnici Bošnjaka - ne želim špekulisati ko su).
Prva u nizu kontradiktornih rečenica, tj. vidi se da je Reis nepripremljen za razgovor. U pola rečenice započinje novu i u jednoj govori kako je IZ jedan od osnivača Vakufske banke, a tamo se provjerava povezanost novca sa islamom?
Mi Bosanski musimani smo u posljednjih 100 godina preživjeli mnogo režima i različitih sistema, preživjeli smo u komunizmu, kada nismu smjeli klanjati u kući, a kamo u džamiji.
Uskraćena su nam osnovna ljudska i građanska prava. Ja kao učenik medrese nisam imao građanska prava. Nisam imao zdravstveno osiguranje. Preživjeli smo i ono doba kada je JNa predstavljala kao neutralna a preko noći se pretvorila u armiju koja je postala agresor. Ja sad postavljam pitanje DA li je OHR vojna hunta, policijska hunta ili je OHR ovdje civilna organizacija koja je došla da uspostavi mir i život dostojan čovjeka.
Vrlo bitna poveznica dijela razgovora kada Reis govori šta je Muslimanima i Bošnacima bilo uskraćeno u različitim sistemima sa pitanjem koje postavlja šta je OHR. Jer jasno želi povezati OHR sa uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava i još jednim pokušajem ugnjetavanja Bošnjaka.
Pitanje o razgovoru sa američkim ambasadorom i da li je bilo razgovora o "shemama"
Nije bilo govora sa američkim Ambasadorom o tome. Ovo ne predstavlja zvaničan stav američke politike. Amerikanci koji rade u OHR-u sada pokušavaju svoje postupke opravdati i nama prigovarati da je Amerika puno učinila za Bosnu i Hercegovinu. Naravno da mi cijenimo ono šta Amerika radi. I ne treba puno provjeravati da li mi cjenimo američku politiku. Ali za mene je jako šokantno i pomaloneprimjereno da se amerikanac koji radi u OHR-u sada sakriva iza američke politike i onoga što je učinila američka vlada i narod.
To su nam prigovarali i mnogi mudžahidi koji su bili ovdje govoreći: Mi smo vam došli da pomognemo a vi nas sada proćerujete. Naš odgovor je bio i njim kao i amerikancima koji nam sada prigovaraju jednu kuransku rečenicu: Lijepa riječ je bolja od sadake koju prati ezijet ili koju prati prigovor.
Nakon traženja u početku objašnjenja od predsjednika Obame jer se Bošnjaci osjećaju kao u Gvatanamu sada govori da je američka politika ovdje uvijek bila dobra i cijenjena.
Još jedna u nizu rečenica koje imaju kontradiktornost sa prethodno rečenim.
Prema tome prigovarati nama sada narodu koji je preživio genocid. Da mi treba da budemo pokorni i poslušni i da gledamo sve nepravde koje nam se čine i da gledamo kako se crtaju šeme koje su se crtale o jevrejima. Da, ja želim da kažem gospodinu Gregorijanu koji je naravno želio to na neki način nama uputi kritiku zašto ga nismo zvali. Gospodine Gregorijan ovo je naša zemlja, ja živim u svojoj zemlji. Ovo je moja domovina. Ja pripadam narodu koji je preživio genocid. Ako treba neko da se ispričava ovdje onda si ti gospodine Gregorijan treba da se ispričavaš. Ako.. jer si se sam evo otkrio, mi te nigdje nismo spominjali po imenu. Jer mi želimo da ti kažemo oni koji dolaze u Bosnu, mi trebamo da vidimo ko to dolazi u našu kuću i sa kakvim namjerama. Nismo mi ti koji treba da se ispričavamo vama šta radimo. Mi smo ovdje rođeni i nas svi znaju u ovom gradu i svi nas znaju u ovoj zemlji i mi nemamo, posebno bošnjaci, nikome da se izvinjavamo ni.... posebno nakon jučerašnje posjete predsjednika Klintona.
Poređenje sa Jevrejima sada ne dolazi slučajno. Reis sada govori o genocidu i ispričavanju. Jer Bošnjaci su preživjeli genocid oni sada više nikome ništa ne trebaju objašnjavati, ni ko su, ni šta su ni šta rade. Već oni koji dolaze ovamo treba da se predstave.
Posebno je upečatljiv niz kome se Bošnjaci ne trebaju ispričavati....
Mi smo bili u nekoj dilemi, odakle dolazi ta drskost, prvidna hrabrost vaših kolega Avdića, Hadžiomerovića koji svaku noć granatiraju nas. Jedno vrijeme su nas granatirali sa brda, sa pala fizički. Sad nas granatiraju mentalno svaki puta. Sada iza čitave ove hajke koju provodi Federalna televizija. Kada oni postignu kućni odgoj i kada postignu jedan odnos, kulturni odnos, koji ja baštinim prema vrijednostima kao simbol svoga naroda jer oni ne proganjaju mene kao građanina nego kao simbola onoga što predstavlja ovome narodu, mom Bošnjačkom muslimanskom narodu.
Reis u sljedećim rečenicamo jako direktno poredi okupaciju Sarajeva i teroriziranje građana od strane Srba sa onim što radi Federalna televizija, Bakir Hadžiomerović i Avdo Avdić. Jasno navodeći da oni to ne rade radi toga što oni ne vole Mustafu Cerića već Reisa. Još jedna sakrivenih metafora u kojima Bošnjacima poručuje da je Bakir Hadžiomerović više ni manje nego četnik.
Mi svi vidimo šta Dodik radi zadnje dvije godine, da prkosi cijelom svijetu, međunarodnoj zajednici. Naravno svi Bošnjaci imaju jedan odnos prema Dodiku da je to nekorektno i da Dodik želi da ruši BiH na račun RS-a.Istovremeno nije primjereno da se junaštvo da se blati Dodika i kad treba i kad ne teba. Naravno Dodika treba kritikovati argumentima. Ali ako je neko junak i hrabar treba otići u Banja Luku na televiziju RS-a i kritikovati Dodika. I onda sve to ide na račun protiv Bosne i podjele Bosne.
Dakle, Reis navodi da ono šta Dodik radi jeste neprimjereno ali ga nije primjereno prozivati za kriminal, kao što nije primjereno prozivati IZ za neke malverzacije. Posebno je interesantno da se Reis malo izletio govoreći da postoji period i kad treba blatiti Dodika, a i kad ne treba. Brzo se ispravio

Dalje navodi kako se kritikuje dokumentima? Zar nije to ono šta 60 minuta radi posljednjih nekoliko godina. Dalje nabraja šta to sve čini štetu.
politicki.blogger.ba (mawa reklama

)