Pozdrav,
tražio sam po internetu ali nisam nigdje našao ništa konkretno o centralnom grijanju na plin, čak sam se više zbunio. Već dugo imam centralno na ugalj (pošto sam iz tuzle) ali mi je dosadilo da se prljam i ložim.
Zanima me kakve se peči koriste za plin, kakav plin (čuo sam da se kombinuje butan i propan) kakve su opasnosti od plina (da li može rezervoar da eksplodira) i najvažnije cjenovna razlika između plina i uglja. dok kupimo ugalj i drva ode nam 2000 km godišnje. a grije se 250 m2. i da napomenem da ima toplotna fasada. Pa molim pomoć ako neko ima iskustva ili neki link.
Hvala pozdrav.
Centralno grijanje na plin
- djulba
- dinaraaa
#2 Re: Centralno grijanje na plin
2000 za ugljen i plin i imaš toplotnu izolaciju na kući od 250m2djulba wrote:Pozdrav,
tražio sam po internetu ali nisam nigdje našao ništa konkretno o centralnom grijanju na plin, čak sam se više zbunio. Već dugo imam centralno na ugalj (pošto sam iz tuzle) ali mi je dosadilo da se prljam i ložim.
Zanima me kakve se peči koriste za plin, kakav plin (čuo sam da se kombinuje butan i propan) kakve su opasnosti od plina (da li može rezervoar da eksplodira) i najvažnije cjenovna razlika između plina i uglja. dok kupimo ugalj i drva ode nam 2000 km godišnje. a grije se 250 m2. i da napomenem da ima toplotna fasada. Pa molim pomoć ako neko ima iskustva ili neki link.
Hvala pozdrav.
Plin je ok ako ima instalacija plina, a sa cisternama baš i nije praktično. Plin poskupljuje skoro kao i nafta , plinske peći su skuplje od onih na ugljen i zahtijevaju skuplje i stručnije održavanje.
Moj prijedlog bi bio pellet , jer imam jednu veliku kuću u blizini koja ima u pirzemlju banku i 2 stanbene etaže iznad...pa sigurno min. 300m2 i potroše za zimu 5 - 6 t pelleta .
Pellet ti je zdraviji i sigurniji a imaš i dosta proizvođača pelleta npr. Gračanica ima par firmi za distribuciju...također je moguće programirati da radi kada ti želiš i kako ti želiš .Cijena peleta je zimi 300KM a ljeti je cca 250KM peći su oko 5000KM ali dugotrajnije su od onih na ugljen
-
AdnanSA
#3 Re: Centralno grijanje na plin
Drva i ugalj su najeftinija opcija i u to nema sumnje ali su i najprljavija te zahtjevaju najviše fizičkog rada.
Poslje njih dolazi pelet. On je mnogo ugodniji za loženje i održavanje i po meni predstavlja najbolju opciju između troškova i udobnosti.
Imaš neku firmu mislim da se zove Liquivex i ona isporučuje tankove za propan butan . Mislim da je to dosta sigurno i nikada nisam ćuo da je nekome to puklo. Jedno je sigurno da je to najudobnija opcija ali vjerovatno 20-30 % skuplja od drva i uglja a možda 15 % skuplja od peleta.
Ja imam centralno na prirodni zemni gas i potrošim u periodu dec-feb po 400 KM mjesečno. Grijem kućuod nekih 150 m2.
Poslje njih dolazi pelet. On je mnogo ugodniji za loženje i održavanje i po meni predstavlja najbolju opciju između troškova i udobnosti.
Imaš neku firmu mislim da se zove Liquivex i ona isporučuje tankove za propan butan . Mislim da je to dosta sigurno i nikada nisam ćuo da je nekome to puklo. Jedno je sigurno da je to najudobnija opcija ali vjerovatno 20-30 % skuplja od drva i uglja a možda 15 % skuplja od peleta.
Ja imam centralno na prirodni zemni gas i potrošim u periodu dec-feb po 400 KM mjesečno. Grijem kućuod nekih 150 m2.
- dinaraaa
#4 Re: Centralno grijanje na plin
U pravi si AdnanSa za cijene
Samo zdravlje je najskuplje....koliku količinu otrova čovjek udahne dok loži i čisti peć na centralno grijanje ugalj.
A i ugalj će morati drastično poskupiti sada kada su učli u EP.
Samo zdravlje je najskuplje....koliku količinu otrova čovjek udahne dok loži i čisti peć na centralno grijanje ugalj.
A i ugalj će morati drastično poskupiti sada kada su učli u EP.
- spreca
#5 Re: Centralno grijanje na plin
djulba wrote:Pozdrav,
Hvala pozdrav.
@djulba pa sto ne odes kod onih u Kreki u staroj robnoj kuci imaju trgovinu gdje prodaju opremu za centralno grijanje pa se sa njima ne posavjetujes inace imaju ogromnu trgovinu u Kalesiji a u tuzli im je samo filijala
- dottore
#6 Re: Centralno grijanje na plin
koriste se plinski bojleri, cjena zavisi od snage. ako sad trosis 2000 na ugalj, trosit ces ti plina 1000 vise
i samo jos nesto, ti bojleri su zahebani kad su manjim prostorijama, najcesce WC, i onda mozes cuti da se neko otrovao sa CO... u komsiluku prosli mjesec tako poginula djevojka od 18 godina...
a sto se tice explozije bojlera, ona je skoro pa nemoguca
, ako se sve radi po propisu
i samo jos nesto, ti bojleri su zahebani kad su manjim prostorijama, najcesce WC, i onda mozes cuti da se neko otrovao sa CO... u komsiluku prosli mjesec tako poginula djevojka od 18 godina...
a sto se tice explozije bojlera, ona je skoro pa nemoguca
- djulba
#7 Re: Centralno grijanje na plin
Otiću u kreku da se raspitam. Iako mi se čini da je to nešto komplikovano. Ja sam čuo da imaju peči koje su slične onima kao za lož ulje i da ima rezervoar za plin, nisam znao da imaju ti neki bojleri. Moram nešto konkretno pogledat. A i mislio sam da je na plin jeftinije grijanje
. nemam ja pojma, još ću ja ložit i prljat se. pozdrav