Bullying u BH školama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

moonca

#26 Re: Bullying u BH školama?

Post by moonca »

sadie_forever wrote:bully? jel to nasa rijec? :-) mislim da je mobbing blize nama
.zadirkivanje - mozda blize objasnjenje

.. kao sto ga ima na drustvenim mrezama ..kao i na forumima.
Oformi se vrlo brzo 'ekipa' pa navale na jednog koji ne zeli pisati njihovim 'jezikom' ili je taj po necemu 'iznad' ..jer su oni tako sebi predstavili...

..djeca/ ucenici - znacajan broj samoubistava je rezultat bujjy-a
mali_balon

#27 Re: Bullying u BH školama?

Post by mali_balon »

Posto nema sistema nema nicega u ovoj vukojebini......mislim sranja se svugdje desavaju......zlostavlja ti neko dijete odes fino u skolu olesisi zlostavljaca i rijesen problem....na zalost......

A zadirkivanja i zajebancije ce vazda bit.....i dan danas kolegu uzmemo na zub ali to je zdrava zajebancija....problem je sto neko ne zna prepoznati granice pa pretjera
DaffyDuck

#28 Re: Bullying u BH školama?

Post by DaffyDuck »

moonca wrote:
sadie_forever wrote:bully? jel to nasa rijec? :-) mislim da je mobbing blize nama
.zadirkivanje - mozda blize objasnjenje

.. kao sto ga ima na drustvenim mrezama ..kao i na forumima.
Oformi se vrlo brzo 'ekipa' pa navale na jednog koji ne zeli pisati njihovim 'jezikom' ili je taj po necemu 'iznad' ..jer su oni tako sebi predstavili...

..djeca/ ucenici - znacajan broj samoubistava je rezultat bujjy-a
maltretiranje, kakvo zadirkivanje
Cookie85

#29 Re: Bullying u BH školama?

Post by Cookie85 »

Nikad nisam bio "bully" niti me je iko maltretirao, u moje vrijeme kad dodje klosar i trazi nesto , posaketas ko coek, dobijes batine, 3 dana lezis kuci, nepokretan od bolova, ali te kasnije ne dira, postuje te, cak se pozdravlja sa tobom i jos te (sto je meni najjace) "jel te ko dira? ako te neko dira samo meni reci" :D

A danasnje vrijeme, za svaku sitnicu se potegne noz ili pistolj... nema vise da se posaketas pa ko je jaci.

Uglavnom danasnje vrijeme je sranje, roditelji nemaju vremena za djecu od mobbinga na poslu, pa facebook, instagram... dijete zapostavljeno.
U skoli, ucitelje/profesore boli kurac sta se desava, samo cekaju da im zazvoni da idu kuci.
Doba interneta, toliko informacija, a djeca gledaju takve gluposti da samo zaglupljuju. (vidio sam sta gledaju i nisam mogao vjerovati da im je to interesantno)
hAZNADAR

#30 Re: Bullying u BH školama?

Post by hAZNADAR »

Nauci se osim predmeta malo i o realnosti zivota. Da je tesko biti fin, posten, obziran,... kada drugi nisu takvi.
I da batine nisu tako strasna stvar,... pokazes zube, razbiju te, u vecini slucajeva se to ponovi jos jednom i poslije te siledzije ostave na miru i traze laksu zrtvu. Tako i bi, starom nisam smio reci, amidza me posavjetovao kako da junacki dobijem batine i poslije drame i obloga - haman i dobio neki status, respekt...

Svijet je dzungla, neko tebe gazi, moba,... ti gazis slabije od sebe. Bitno je samo ne biti najdonji na ljestvici.

Roditelji grijese kada se postavljaju zastitnicki prema djeci u sukobu sa vrsnjacima. Djeci tako uniste samopouzdanje i umijece da se sami snalaze. Nerjetko djeca presute mobanje u strahu da roditelji ne naprave lom i zive sa tim cijeli zivot. Najispravnije je nauciti dijete od malih nogu da finoca, postenje,... ne vazi za sve ljude i da se moras nauciti tuci i u tome sam snaci.
Cookie85

#31 Re: Bullying u BH školama?

Post by Cookie85 »

hAZNADAR wrote:Nauci se osim predmeta malo i o realnosti zivota. Da je tesko biti fin, posten, obziran,... kada drugi nisu takvi.
I da batine nisu tako strasna stvar,... pokazes zube, razbiju te, u vecini slucajeva se to ponovi jos jednom i poslije te siledzije ostave na miru i traze laksu zrtvu. Tako i bi, starom nisam smio reci, amidza me posavjetovao kako da junacki dobijem batine i poslije drame i obloga - haman i dobio neki status, respekt...

Svijet je dzungla, neko tebe gazi, moba,... ti gazis slabije od sebe. Bitno je samo ne biti najdonji na ljestvici.

Roditelji grijese kada se postavljaju zastitnicki prema djeci u sukobu sa vrsnjacima. Djeci tako uniste samopouzdanje i umijece da se sami snalaze. Nerjetko djeca presute mobanje u strahu da roditelji ne naprave lom i zive sa tim cijeli zivot. Najispravnije je nauciti dijete od malih nogu da finoca, postenje,... ne vazi za sve ljude i da se moras nauciti tuci i u tome sam snaci.
Ocigledno danasnja djeca zive u pogresnom vremenu :D
Jack Be Nimble

#32 Re: Bullying u BH školama?

Post by Jack Be Nimble »

U danasnje doba ta prica pokazi zube mozes macku od rep. Prije dijete je moglo biti u miru nakon skole ili da barem izbjegava osobu kako zna i umije. Ali sada nema izbjegavanja na socialnim mrezama niti neki emoji gdje se zubi pokazuju. Sada se slike sire medju rajom, konstatno prozivanje na internetu itd. Kada dijete uzme sebi zivot obicno roditelji niti profesori nisu bili svjesni da su po internetu kruzile price o djetetu, pa tako nisu mogli ni pomoci.
hAZNADAR

#33 Re: Bullying u BH školama?

Post by hAZNADAR »

Cookie85 wrote:
hAZNADAR wrote:Nauci se osim predmeta malo i o realnosti zivota. Da je tesko biti fin, posten, obziran,... kada drugi nisu takvi.

Ma sve je to indivudalno od porodice do porodice. Ako bi pravio neki prosjek, neku statistiku na osnovu onoga sto sam vidio - cini mi se da su najvise bili mobani mamini sinovi. Odnosno djecaci koji su odrastali bez oca, ili bez bitne uloge oca ako su roditelji razvedeni ili ako je otac marginalac u odgoju. Jednostavno je uloga oca u odrastanju, odgoju,.. presudna - kako ce dijete dozivjeti mobanje i rjesavati problem. Naravno ispravan pristup oca gdje ne valja ako te uopce ne odgaja ili ako je zastitnik koji ce napraviti lom ako te ko dirne. Treba jednostavno da te istrenira da znas i odgovoriti verbalno vulgarno a i znati kako udariti kada si prisiljen.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34 Re: Bullying u BH školama?

Post by japin_mutapi »

to je nacin zivota, zivotna filozofija
Cookie85

#35 Re: Bullying u BH školama?

Post by Cookie85 »

hAZNADAR wrote:
Cookie85 wrote:

Ma sve je to indivudalno od porodice do porodice. Ako bi pravio neki prosjek, neku statistiku na osnovu onoga sto sam vidio - cini mi se da su najvise bili mobani mamini sinovi. Odnosno djecaci koji su odrastali bez oca, ili bez bitne uloge oca ako su roditelji razvedeni ili ako je otac marginalac u odgoju. Jednostavno je uloga oca u odrastanju, odgoju,.. presudna - kako ce dijete dozivjeti mobanje i rjesavati problem. Naravno ispravan pristup oca gdje ne valja ako te uopce ne odgaja ili ako je zastitnik koji ce napraviti lom ako te ko dirne. Treba jednostavno da te istrenira da znas i odgovoriti verbalno vulgarno a i znati kako udariti kada si prisiljen.
Ima i toga, ali ne mora znaciti, ja sam odrastao bez roditelja (u ratu poginuli) pa nikad nisam dao da me neko maltretira, makar izvukao deblji kraj, a nisam se ni imao kome pozaliti i da sam htio.

Ja mislim da danasnja djeca su previse ovisna o roditeljima, ocekuju da ce svaki problem rijesiti roditelj (odnosi se na probleme izmedju vrsnjaka).
Tuzna je stvar kad dijete odraste i ovisna o roditeljima, a roditelji djecu drze u nekim iluzijama, pa kad roditelji umru to isto dijete(odrastao covjek) se ne moze snaci u svijetu.

Ne treba kada dijete ima problem sa drugim djetetom da roditelj trci da rijesava, nego nek nadje nacin da rijesi problem.
Neko ga maltretira, nek se suprostavi.
Neko ga ne voli, nek se okrene i ide svojim putem.
TRANCE

#36 Re: Bullying u BH školama?

Post by TRANCE »

Znajući iz vlastitog iskustva kakva su djeca mali gadovi, upišem nećaka od četvrte godine da trenira boks i pomalo diže tegiće i radi sklekove :lol: Uz to ga unaprijed razgovorom pripremao svaki dan da nikog slučajno prvi ne dotakne i ne provocira, da je fizički integritet drugog svetinja i da samo slabići napadaju drugog, ali ako ga neko napadne fizički, da ne da na sebe i da se brani. I tako je i bilo, malom koji je maltretirao čitav razred dok je učiteljica slijegala ramenima na žalbe roditelja je polomio nos, pa je bio školski skandal kad je ovaj izletio na hodnik sav krvav. Nakon toga je sazvan roditeljski sastanak gdje su se roditelji trebali izvinuti tom malom bulliju i njegovim roditeljima debilima, međutim na moj savjet su rekli kako im ne pada na pamet da se izvinjavaju, a da će i svako sljedeći od djece isto proći ko ga prvi napadne. i od tada je rahat u školi, niko ga ne dira.
A vi ako mislite da su to samo dječje gluposti, nisu, jer takva djeca i kad porastu maltretiraju na poslu radne kolege ako mogu, komšije, ženu, vlastitu djecu... Za njih su batine jedini lijek. Jer ljudi se ne mijenjaju, samo stare.
normala brate

#37 Re: Bullying u BH školama?

Post by normala brate »

Al' brate treba reci da su ova naša djeca mentalno jača 10 puta od ovih američkih, jesu oni sjebani i sve nakon maltretiranja..

Samo što nikad nisi cuo da je neko nešto ozbiljnije napravio da ono pukne skroz da kaze sad cu da vam jebem...
TRANCE

#38 Re: Bullying u BH školama?

Post by TRANCE »

normala brate wrote:Al' brate treba reci da su ova naša djeca mentalno jača 10 puta od ovih američkih, jesu oni sjebani i sve nakon maltretiranja..

Samo što nikad nisi cuo da je neko nešto ozbiljnije napravio da ono pukne skroz da kaze sad cu da vam jebem...
Ko kad očevi drže zakopane puške iz rata, ali čim djeca skontaju i gdje su zakopane, bit će i kod nas:

Image

:lol:
normala brate

#39 Re: Bullying u BH školama?

Post by normala brate »

TRANCE wrote:
normala brate wrote:Al' brate treba reci da su ova naša djeca mentalno jača 10 puta od ovih američkih, jesu oni sjebani i sve nakon maltretiranja..

Ko kad očevi drže zakopane puške iz rata, ali čim djeca skontaju i gdje su zakopane, bit će i kod nas:

Image

:lol:

A sve znaš sigurno, al' za one koji ne znaju ova rešetanja svake godine imaš osjecaj da budu nekoliko puta.. :-)

Ma nije samo to neko da ih izbode ako ništa drugo nisi ni to čuo osim ovako ponekad neke situacije što su se dešavale..
I nije zajebancija kad se kaže da su mentalno mnogo jača..

Da ne vidiš obojena lica one emo karine i ostalo.. :lol:
Post Reply