Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
espn

#76 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by espn »

Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:17 Budala živi gdje je rođen, pametan gdje mu je lijepo,rece jednom Mahatma Gandi :)

Rodio sam se i odrastao u Sarajevu, bilo je lijepo dok sam bio klinac, kad su mi fudbal i mala Amelica iz Va osnovne škole bila jedina briga.
Tamo nekad u srednjoj školi sam počeo kontakt kako mi roditelji žive i da BiH nije baš najidealnije mjesto za život i da sebe ne vidim u tom sistemu.

Sa 20 sam otišao u Njemačku, lijepo mi je, skonto sam da neljubaznost i ne odgovornost, loše ceste,los gradski prevoz i zagađena priroda nisu normalno stanje nego odraz nekulture življenja i nehata.

Naučio sam da postoji i drugačiji način života od našeg, i da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere.

U Bosnu svratim slabo do nikako, jer fudbal se slabo igra a mala Amela se udala za automehaničara.

Sutra kada dobijem dijete, neka bude šta želi i u državi kojoj želi.

:run:
:thumbup:
Hank Paldum

#77 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:15
hAZNADAR wrote: 30/11/2019 15:13
Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:00 pa molim te reci mi, gdje i kako da prepoznam saralijlije iz tvog opisa :-?
Nema potrebe da dalje diskutujemo,... jer si u prethodnim obracanjima vec nesto zakljucila i rado bih da ostane na tome.
Zahebanim ho-ruk napadacima sto nesto skontaju,... ja cesto i kazem jest tako je, u pravu si,... hajd vozdra. :)
Nisi isto sto i ja i za tebe nema zime. Digni pogled sa telefona i uzivaj u ambijentu.
pa ti si tako napisao o crvenim sarajlijama, postavio si upozorenje o upoznavanju istih, a trenutno sam u SA, pa rekoh, da te pitam, kako da ih prepoznam, sto da radim :)
Mogu samo pretpostavljati na kakve Sarajlije hAZNADAR misli ali ovakva vrsta su posebna govna. Odgovor na nečiji komentar na Klixu kako je žalosno za sarajevski derbi kako su tribine prazne
Pa sta ces ocekivati kad u oba tima nema 3 prave Sarajlije i da se ono s nekog sela nesto trudi i ono "igra srcem" ovo je sada samo nazalost za skupljanje narkomana .
Klupski fudbal u 2019 gdje u jednom njemackom klubu igra 12 stranaca, u austrijskom 5 Afrikanaca, Argentinac u Belgiji, Francuz u Španiji, Splićanin u Zagrebu i onda FGR arijevac i tu gleda ko je pravi Sarajlija, mentalitet stanovnika glavnog grada jedne evropske države u 2019. Doduše nisu samo mnoge Sarajlije ovakvi nego i mnogi mještani u gradovima sa bošnjačkom većinom.
Last edited by Hank Paldum on 30/11/2019 17:04, edited 1 time in total.
cyprus

#78 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by cyprus »

sadie_forever wrote: 29/11/2019 16:45 Hoce li nakon izvjesnog vremena nastati narod recimo svedski bosnjaci ,njemacki bosnjaci itd? bosanci kao pojam ce nestati jer to oznacava iz koje si drzave,a bosnjak je etnija,to jest dio naroda.Znaci za nekih 50 god cemo imati ljude koji ce se izjasnjavat njemackim bosnjacima,americkim bosnjacima itd? kao sto vec imamo u Americi takve klasifikacije
Ja mislim da će to sve postat Jugoslaveni :wink: Već nas tako deklarisanih ima oko 300 hiljada u AmeriKi :D
hAZNADAR

#79 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 30/11/2019 16:55
Pa sta ces ocekivati kad u oba tima nema 3 prave Sarajlije i da se ono s nekog sela nesto trudi i ono "igra srcem" ovo je sada samo nazalost za skupljanje narkomana .
Klupski fudbal u 2019 gdje u jednom njemackom klubu igra 12 stranaca, u austrijskom 5 Afrikanaca, Argentinac u Belgiji, Francuz u Španiji, Splićanin u Zagrebu i onda FGR arijevac i tu gleda ko je pravi Sarajlija, mentalitet stanovnika glavnog grada jedne evropske države u 2019. Doduše nisu samo mnoge Sarajlije ovakvi nego i mnogi mještani u gradovima sa bošnjačkom većinom.
Mrznja prema dijaspori ima druge korijene. fgr jednako mrzi i svoje praave Sarajlije iz stare gradske familije ako su vani. Sebe smatraju intelektualno nadmocnim i ujedno zrtvom primitivizma u drustvu, misle da zasluzuju bolje pa mrze sve za koje misle da im je bolje. Dodaj tu onda i odredjenih stereotipa o velikobosnjackim patriotama iz sedme minkenske, sto se poveze usput sa SDA.

Kako prepoznati? Ima dosta normalne raje sto glasa za SDP. Ima dosta normalne raje sto su jugonostaglicari. Ima dosta normalne raje sto se ponosi svojim gradskim pedigreom. Ima dosta normalne raje sto kukaju kako je sve crno.

Ali kada to spojis u jedno, kada je neko i za SDP, i jugonostaglicar, i urbani snob i vjeciti kukavac - tad znaj da ti takav zeli rak samo zato sto si vani. Te osobe usput i ne krasi neko veliko znanje, kultura, maniri, moral,...
Vise socijalni, psiholoski fenomen nego politicki. Mnogim dijasporcima gorak nauk gdje su se veze pokidale i u samoj familiji. Tako da je prica o identitetu pomalo i specificna za dijasporce. Ljubav i ponos sa oprezom.
apsidejzi

#80 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by apsidejzi »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 14:25
apsidejzi wrote: 30/11/2019 09:54
Ovo je zapravo veoma dobra tema kad bi se vise dijasporaca ukljucilo u istu. Ja sam u Svedskoj sreo dvije grupe nasih dijasporaca. Ima naravno izuzetaka ali dvije grupe su toliko iskristalisane da ja nekada ne mogu vjerovati svojim ocima. Naime, cim neki nas balkanac dobije uredski posao tj na nije na traci, da ne vozi viljuskare po hangarima, pere prozore, radi na gradjevini... Cim udje u ured, cim dobije kompjuter, a pogotovo kada dobije podredjene... ta osoba nastoji da prekine sve sto ima veze sa balkanom. To je toliko fascinantno. Svi moji jarani u svedskoj su mahom sa gradjevine, lagera, rade u Volvu u proizvodnji... S druge strane znam najmanje 20 njih koji su neki sefovi, menadzeri, rade u drzavnim institucijama picke matarne... Ja se obratim toj osobi on/ona meni na svedskom odgovara. Drzi nivo. Boji se da ako progovori bosanski izgubice uticaj. Ja radim kao programer u firmi sa jos dvoje nasih ljudi i cistacicom koja je s nasih prostora. Pogodi s kim stanem popricat?

Imamo mi neki kompleks nize vrijednosti i onda se trudimo usvojiti tudje kako bismo se uklopili. Meni je fascinantno kako se to manifestuje prilikom napretka u karijeri.
Licno, imam upravo suprotno pozitivno isukustvo :-D
E jbg. Onda je do mene :)
ST11

#82 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by ST11 »

Moje iskustvo i postujem, ako se ne slazete.

U mom drustvu ima nekoliko SLO Bosanaca druge generacije (kazem Bosanaca jer mi se hebe kome (ako uopste) se obracaju tamo gore i na kakav nacin) i sve do jednoga primam kao Slovence. Priznajem, nisam nikog pitao kako se osjeca sam u sebi ali u drustvu govore mojim gorenjskim dialektom, djeci daju SLO imena, oblace, slusaju muziku, prate i bave se istim sportom, navijaju za nase ... sve isto ili barem veoma slicno kao i ja.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#83 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by izvrsni direktor »

Moj identitet je moja porodica, odgoj koji sam od roditelja dobio, moja kultura koju nosim u sebi i vrijednosti do kojih ja licno drzim...moj identitet nije drzavljanstvo.
Kakve veze ima mjesto boravka sa mojim identitetom?
prha

#84 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by prha »

Zadnja generacije pionira i koji smo ucili cirilicu(prije ratne generacije).

Otisao iz BiH '92, zavrsio osnovnu u Njemackoj, zanat u Americi. Pricam nas, pisem, citam bolje od vecine starijih generacija(dijasporaca :-). Nonstop sam dole na Balkanu. Znaci nije to bas tako lako odjebat od sebe, taj nas mentalitet... ko god kaze da je lako, laze jebo oca svog! :-)

Pozz
high_volume

#85 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by high_volume »

prha wrote: 01/12/2019 07:35 Zadnja generacije pionira i koji smo ucili cirilicu(prije ratne generacije).

Otisao iz BiH '92, zavrsio osnovnu u Njemackoj, zanat u Americi. Pricam nas, pisem, citam bolje od vecine starijih generacija(dijasporaca :-). Nonstop sam dole na Balkanu. Znaci nije to bas tako lako odjebat od sebe, taj nas mentalitet... ko god kaze da je lako, laze jebo oca svog! :-)

Pozz
Nostalgija je jača od ekonomije :D
Connaisseur Karlin

#86 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Connaisseur Karlin »

apsidejzi wrote: 30/11/2019 19:48
Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 14:25 Licno, imam upravo suprotno pozitivno isukustvo :-D
E jbg. Onda je do mene :)
razlicita iskustva :-D
King Theoden

#87 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by King Theoden »

Naježim se na upise poput ovog koji je sastavio @alles tamam. Fuj. Glupi stereotipi kakve ne koriste ni najveći mrzitelji bosne i bosanskih naroda.
Alles-Tamam

#88 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Dino34 wrote: 01/12/2019 10:54 Naježim se na upise poput ovog koji je sastavio @alles tamam. Fuj. Glupi stereotipi kakve ne koriste ni najveći mrzitelji bosne i bosanskih naroda.
a u cemu je tacno problem?
Carnival_Row

#89 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Carnival_Row »

Alles-Tamam wrote: 01/12/2019 12:56
Dino34 wrote: 01/12/2019 10:54 Naježim se na upise poput ovog koji je sastavio @alles tamam. Fuj. Glupi stereotipi kakve ne koriste ni najveći mrzitelji bosne i bosanskih naroda.
a u cemu je tacno problem?
pa SDA i hodže ga uče drugačije, eto problema!
MorningStar

#90 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by MorningStar »

Od malih nogu uciti :D :lol: nit smijat se nit plakat :D

hAZNADAR

#91 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 01/12/2019 15:50 Od malih nogu uciti :D :lol: nit smijat se nit plakat :D

https://www.youtube.com/watch?v=wDJ06knmBHM
Svako danas moze napravit video i propagirati sta hoce.

Koje je poenta tvog postiranja ovog videa ovdje na ovoj temi? I sta ti ismijavas, tog autora ili nesto malo vise?
MorningStar

#92 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by MorningStar »

hAZNADAR wrote: 01/12/2019 16:31
MorningStar wrote: 01/12/2019 15:50 Od malih nogu uciti :D :lol: nit smijat se nit plakat :D

Koje je poenta tvog postiranja ovog videa ovdje na ovoj temi? I sta ti ismijavas, tog autora ili nesto malo vise?
Jel to oces da ovakvo “misljenje” nije prisutno kod znacajnog broja ljudi ? Mislis ono autor videa slucajno zalutao ? Ovakvih budala sa kvocijentom inteligencije jednakom broju cipela na sve strane - i onda djeci jos krenuti ribati mozak.
hAZNADAR

#93 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 01/12/2019 16:38
hAZNADAR wrote: 01/12/2019 16:31

Jel to oces da ovakvo “misljenje” nije prisutno kod znacajnog broja ljudi ? Mislis ono autor videa slucajno zalutao ? Ovakvih budala sa kvocijentom inteligencije jednakom broju cipela na sve strane - i onda djeci jos krenuti ribati mozak.
Pricali smo ranije o tim videima i koliko su uopce imali efekta,...

Znacajnog broja kojih ljudi? Imaju li ti ljudi znacajnog broja nesto zajednicko? Bosnjaci mozda? Ti li si Jugosloven sa drugih tema, SDP ili NS,... i

I sta to ismijavanje trazi na ovoj temi o dijaspori?
MorningStar

#94 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by MorningStar »

Ne samo zaludjeni turbo bosnjaci,turbo srbi i turno hrvati. Koji predvode fajt protiv onih drugih tj medjusobno odredjuju izaju certifikate ko je pravi bosnjak srbin i hrvat.
Hank Paldum

#95 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 01/12/2019 17:32 Ne samo zaludjeni turbo bosnjaci,turbo srbi i turno hrvati. Koji predvode fajt protiv onih drugih tj medjusobno odredjuju izaju certifikate ko je pravi bosnjak srbin i hrvat.
Srbi i Hrvati nisu bili Ostali niti su bili poznati samo po vjerskoj odrednici, nikada im nije bio naziv niti jezik upitan. Lahko je Kojoviću biti cool i moderan, ne brinuti se o prahistorijskim pitanjima kada je se njegovo pitanje riješilo u prahistorijsko doba pa se može brinuti o drugim stvarima, ne mora voditi bitku za certifikat.
To za fajt protiv drugih, ako nisi primjetio, srpski i hrvatski fašisti, nacionalisti, šovinisti predvode fajt protiv druga 2 naroda, što se tiče fajta u BiH samo jednog, dok ti bošnjački nacionalisti kako ih vi zovete vode bitku protiv ugnjetavanja svog naroda u onom sistemu, predvode fajt protiv onog sistema a ne nekog naroda. Evo nađi u ovom videu koji si postavio išta protiv Srva i Hrvata.

Naravno ne glumim da sam naivan da se pretvaram da nema bošnjačkih nacionalista koji predvode fajt protiv drugih naroda na ovim prostorima, njih ima stvarno ali iz nekog razloga njih slabo pominjete i uvijek stavljate u isti rang fašiste iz 2 naroda koji žele dominaciju i uništenje ostalih sa onim "fašistima" koji žele ravnopravnost ili izjednačavate Bošnjaka koji poštuje ostale narode sa fašistima koji žele klati Srbe i Hrvate samo zato što se zove Bošnjak i to je dovoljno da bude nacionalista za vas.
Druga je stvar što oni koji su se izjasnili Bosancima jer imaju gađenje prema imenu Bošnjak su umislili sebi da su 4. nacionalnost u BiH pa ljude iz sopstvenog naroda zovu nacionalistima jer imaju nešto protiv njih. Možete po toj logici i izjaviti da imate sivu boju kože pa ih proglasite rasistima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#96 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by mk ultra »

Pa imas normalnih ljudi koje su izbacili pravi Bošnjaci koji nisu ucili skolu vec bili piljari i autoprevoznici
Normalan i obrazovan covjek nece da se tuce, i na fizicki i krkanski nacin obracunava sa istim pa se povuce. Zato padne obnova tuzbe, zato ti neko moze reci da nema bosanskog jezika itd

Na pismen te nacin sredi, a bošnjaci u većini su nepismen narod. Većina nazalos zna samo kao i njihovo vodstvo, na silu, kupi, budi kupljen i sl. Ne zasluzujes ni drzavu takvim odnosom, za kojeg ce ti vraga, da normalni jedva cekaju da pobjegnu?
512MB

#97 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:17 Budala živi gdje je rođen, pametan gdje mu je lijepo,rece jednom Mahatma Gandi :)

Rodio sam se i odrastao u Sarajevu, bilo je lijepo dok sam bio klinac, kad su mi fudbal i mala Amelica iz Va osnovne škole bila jedina briga.
Tamo nekad u srednjoj školi sam počeo kontakt kako mi roditelji žive i da BiH nije baš najidealnije mjesto za život i da sebe ne vidim u tom sistemu.

Sa 20 sam otišao u Njemačku, lijepo mi je, skonto sam da neljubaznost i ne odgovornost, loše ceste,los gradski prevoz i zagađena priroda nisu normalno stanje nego odraz nekulture življenja i nehata.

Naučio sam da postoji i drugačiji način života od našeg, i da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere.

U Bosnu svratim slabo do nikako, jer fudbal se slabo igra a mala Amela se udala za automehaničara.

Lijepo obrazloženo :mrgreen:
SaraFina

#98 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

U potpunosti podržavam integraciju u društvo države gdje boravimo kao stranci.
Ali sam istovremeno protiv asimilacije.

Totalno je suludo doći kao stranac negdje i ne naučiti jezik kako treba, školovati se i olakšati sebi život. Izolirati se bez kontakta sa stanovništvom zemlje domaćina u kojoj živiš/namjeravaš živjeti duži/određen vremenski period. Sutra da mi se dijete preseli u Švedsku ili Španiju savjetovala bi mu isto.

Međutim, u kući govorimo bosanski jezik i njegujemo naše običaje, većinom preferiramo bosansku kuhinju ali skloni smo i eksperimentirati s drugim. Nemam ništa recimo protiv nadolazećeg Božića i meni atmosfera jako prija, ali svakako ćemo znati i šta je Bajram.
Kako se za Bozić okuplja porodica i prijatelji, tako ćemo uvijek gledati da ispoštujemo i Bajram. Ne zbog religijskih razloga, nego zbog tradicije i naše kulture iz koje potičemo.
Apsolutno ne bi željela da mi se djeca osjećaju Austrijancima i uradiću sve moguće, što je u mojoj moći da im približim Bosnu, našu kulturu, jezik i običaje.
Također ću poštovati i njihov krajnji odabir. No da će od mene dobiti podršku na tom putu asimilacije, sigurno neće. Ni u jednom segmentu.

Ja u roditeljskoj kući nikad nisam progovorila njemački ni sa jednim roditeljem nikada. Ne namjeravam ni sa svojom djecom u budućnosti.
Moj otac me ispravljao uvijek kad bi pokušala neku njemačku riječ ubaciti u svakodnevni razgovor. Majka također. I ja namjeravam isto.
Nema mi ništa gore nego čuti dijasporu kako nekom mješavinom dva jezika komuniciraju sa djecom. To je toliko pogrešno, da se ne može riječima opisati.
Last edited by SaraFina on 02/12/2019 00:21, edited 1 time in total.
SaraFina

#99 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

512MB wrote: 01/12/2019 23:36

Lijepo obrazloženo :mrgreen:

Što ćete i na forumu nije mi jasno? :D

To nema švabskih foruma?

Na kraju valjda vam je u kući trebalo biti pojašnjeno o kulturi življenja i zagađenosti a ne da vas dolazak u Njemačku/Austriju prosvijetli.

Moj ćaća nikad ni u Sarajevu a bogami ni u Beču nije prebio majku i okarakterizirao kurvalukom njen izlazak s prijateljicama. Kod vas jeste bilo takvog nasilja?
Alles-Tamam

#100 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Sto sam na forumu,pa ima vise razloga.
Lijepo je ljudima pomoci koji su na putu za njemacku,onda moze se dosta toga procitati i samo jos jednom potvrditi zasto se napustila BiH :D

A sto se tice asimilacije,pa tesko je recimo i za ocekivati da se mi koji se nismo rodili u Njemackoj ili gdje vec u potpunosti asimiliramo.
Ali recimo vec moje dijete ili moj unuk nece skoro nikakve veze imati sa Bosnom i to ce se samo od sebe desiti sa vremenom.

A sto se tice bajrama i drugih vjerskih praznika,pa to ce Njemacka sama od sebe uraditi jer vjerujem da ce kad tad uvrstiti i to u zvanicne praznike drzave.
Post Reply