Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lotPi

#276 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

CPT wrote: 03/12/2019 11:37
512MB wrote: 03/12/2019 11:31 Pa djeci to nije strano, to je njihovo ako su se tamo rodili.
Dijete se ne rodi u "drzavi" vec u porodici. Koliko ce to njemu domace ili strano zavisi od porodice. Za vecino je to strano.
Pa onda dobijes odraslu osobu sa krizom identiteta koja se ne osjeca nigdje prispjelom.
Sto vidimo na primjeru Turaka u zapadnoj Evropi.
CPT

#277 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by CPT »

lotPi wrote: 03/12/2019 11:53
512MB wrote: 03/12/2019 11:31 Pa djeci to nije strano, to je njihovo ako su se tamo rodili.
Dijete se ne rodi u "drzavi" vec u porodici. Koliko ce to njemu domace ili strano zavisi od porodice. Za vecino je to strano.
Pa onda dobijes odraslu osobu sa krizom identiteta koja se ne osjeca nigdje prispjelom.
Nema to toliko veze sa Turcima koliko sa DE (kao i generalno sa EU). Oni bi da prihvate radnu snagu ali ne bi da prihvate kao Turke.
lotPi

#278 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

CPT wrote: 03/12/2019 11:59

Nema to toliko veze sa Turcima koliko sa DE (kao i generalno sa EU). Oni bi da prihvate radnu snagu ali ne bi da prihvate kao Turke.
Mislim da ti u startu cinis gresku, ne mogu uvijek oni tamo drugi biti krivi.
Upadas u zamku desnicara i sovinista kojima smo uvijek "MI" krivi.
Ne moze svijet funkcionisati na principu MI i VI.
Mozemo misliti sta zelimo ali je cinjenica da se Turci koncentrisu u pojednim kvartovima i stvaraju svoju Tursku u sred npr. Njemacke.

Istina je negdje na sredini.

@
Oni bi da prihvate radnu snagu ali ne bi da prihvate kao Turke.

Pa iskreno ne mozes biti "TURCIN" sa svim svojim obicajima i kulturnim naslijedjem u Njemackoj.
Ili si ili nisi. :)
Onda zivi sa tim.
Nijemci nisu duzni mijenjati svoje obicaje i zivot da bi se prilagodili novoprodoslim.

Tako je i sa nama Bosancima. Upoznati djecu sa nasom kulturom, obicajima, nauciti jezik ali ih odgojiti da se osjecaju domacinom u novim zemljama a ne gostima.
U velikoj vecini su im ovo domovine a ne BiH.
CPT

#279 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by CPT »

lotPi wrote: 03/12/2019 12:12

Mozemo misliti sta zelimo ali je cinjenica da se Turci koncentrisu u pojednim kvartovima i stvaraju svoju Tursku u sred npr. Njemacke.

@

Pa iskreno ne mozes biti "TURCIN" sa svim svojim obicajima i kulturnim naslijedjem u Njemackoj.
Onda zivi sa tim.
Nijemci nisu duzni mijenjati svoje obicaje i zivot da bi se prilagodili novoprodoslim.

Tako je i sa nama Bosancima. Upoznati djecu sa nasom kulturom, obicajima, nauciti jezik ali ih odgojiti da se osjecaju domacinom u novim zemljama a ne gostima.
Nisam ja govorio da je uvijek neko drugi kriv. Vec u startu je bio plan da se njih vrati u domovinu (Tursku) tj. nisu racunali da ce ti ljudi ostati ili imati porodice. Turci ne stvari "male Turske" po Njemckoj jer su Turci ili zbog dosade. Isto to radi ostali narodi po drugim drzavama (Kinezi, Meksikanci, itd, itd). Lakse je zivjeti medju "svojima". To nije nek tajni plan ili agenda. Da se vise radilo na integraciji bilo bi toga manje ali nije...
Domovina nije osjecaj stranca vec odnos "domovine" prema strancu. Ne mozes ti odgojiti dijete da mu X domovina ako je za 90% populacije X stranac.
Point.

#280 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Point. »

Alles-Tamam wrote: 03/12/2019 11:13
Point. wrote: 03/12/2019 11:04
cyprus wrote: 02/12/2019 21:10

Jebiga, ja bih se zaista teško mogao identifikovati sa prostorom/državom/teritorijom na kojoj ne živim i koja ne sačinjava okvir moje svakodnevnice... Kultura OK - ona se može prenositi preko svih meridijana i paralela - Bošnjak može biti Bošnjak i na Antarktici... Naravno da neće naprasno zaboraviti maternji jezik, običaje, mentalitet i tradiciju... Naravno da ne mislim da moraš prestat bit Bošnjak, da bi postao dobar Kanađanin/Šveđanin... Nego jednostavno da možeš i trebaš biti i Bošnjak i Kanađanin...

Ali osjećaj pripadnosti određenom geoprostoru je nešto drugo... Moje mišljenje je da ako trajno živiš na određenom mjestu, nekako je prirodno da će ono postat dio tebe i tvog identiteta... Još pogotovo ako si tu rođen i/ili odrastao... Ali eto, sto ljudi, sto ćudi...

Ne znam, vjerovatno je do mene, ali da ja živim u Švedskoj, a imam taj stav 'boli me qrac za Švedsku, to je samo slovo na papiru' - osjećao bih se baš nekako nelagodno, sam od sebe, nezavisno o tome šta misli okolina... I stalno bi mi visilo pitanje iznad glave - koji ja kurac radim ovdje, ako suštinski ne pripadam ovoj državi?
Osjećaji su nešto što naraste u tebi, ne mogu ja osjećaje natjerati pa ako danas živim u Švedskoj natjerati sebe da budem Šved i da imam neke neprirodne osjećaje ili sutra preselim za Dublin pa onda tjeraj sebe da budeš Irac i da mi zelena bude omiljena boja. Meni je to neprirodno. Ne znam, možda je do činjenice što sam BiH napustio silom, bez da se mene išta pitalo, niti me se pitalo đe ću poslije, ne znam.

Prosto ne mogu sebe natjerati da slavim Midsommar, stran mi je fenomen Systembolaget, tj da se alkohol prodaje samo u posebnim prodavnicama, ne volim ribu sill a niti smatram da su švedske ćufte dio mene niti nešto moje, više volim burek, ćevape, sogane, begovu čorbu itd, draži mi je Džeko od svih Zlatana svijeta, kad je bila prijateljska u Stokcholmu stajao sam na našoj tribini i ako bude nafake i na ljeto u Dublinu na EURO, pogodi me više Čola ili Džinović od Robyn ili Håkan Hellströma.

Šta hoću reći, identitet i osjećaj pripadnosti je nešto urođeno i nasljedno, ne mogu ja to samo promijeniti kako mi se prohtije. Poštujem Švedsku i odlično sam se uklopio ovdje, asimilar, integrisan i sve to ali kad čuju moje ime i prezime uvijek ide podpitanje 'a odakle si inače'. Mogu ja biti Bosanac u Švedskoj, ne moram se natjerati da budem Šved ako to nisam niti želim da budem i to je sva ljepota demokratije i današnjeg vremena. Isto ko što je moj jaran Arturo Čileanac i nosa dresove Zamorana i Vidala iako je rođen ovdje ili školski jaran Afraaz , koji vazda ističe da je Pakistanac. I svi odlično funkcionišemo u državi.

Mogu samo ponoviti da svi mi koji se nismo rodili u drzavama u kojima sada zivimo smo sto bi se reklo za zanemariti,bitnije je kako ce tvoja djeca dozivljavati sve to sto si napisao,sve te praznike,hranu,muziku i slicno.
Hoce li se i djeci propagirati to kao nesto strano ili nece
Sa djecom pričam na bosanskom kući, sama hoće 'bosanski', tj Hayatovce gdje su crtani ma bosanskom, idemo u BiH, babica kad smo dobili dijete nam je rekla pričajte na svom jeziku kući jer će švedski svakako naučiti perfektno u vrtiću i školi, mislim trudim se da djeci prenesem bosanskohercegovačko nasljeđe a ovo švedsko će doći samo od sebe. Poslije kad odrastu neka rade šta hoće, moje je da im dam do znanja da imaju mogućnost izbora i da im ne uskratim pravo na jedan ekstra jezik od kojeg mogu samo imati prednosti.
konoplja

#281 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by konoplja »

Sta da uradi recimo BiH-Portugal par koji dobije dijete u Njemackoj i tamo zivi?
Nekako je previse da sad partneri uce jezik od drugoga i onda da dijete uci oba jezika.
Koji je identitet tog dijeteta?
512MB

#282 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Pa valjda će sam odlučiti kakav mu je identitet, zašto mi iko treba nametati to.
Hank Paldum

#283 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

@

Onda zivi sa tim.

Po ovome si taj koji nesvjesno upadaš u zamku desničara. Nijemac nije dužan mijenjati svoje običaje da se prilagodi drugome ali je se većina Nijemaca odvojila od tradicionalne konzervativne slike koja je se propagirala 1960ih ali od stranaca zahtjeva da budu tradicionalni Nijemci?

Ako u Njemačkoj imamo demokratsko društvo gdje nije važno da li vjeruješ,u šta vjeruješ, koja ti je seksualna orijentacija, kakav pogled imaš na porodični život, kako se osjećaš, zašto se to to zabranjuje onima u istom društvu koji su stranog porijekla?
Ako Nijemac ima pravo da bude ateist, agnostik, budista ili da nađe inspiraciju u nekoj sekti zašto se brani strancu da islam bude dio njegovog života?
Ako se Nijemac ima pravo furati na strance, ako ima frizuru i fura pogled na život jednog Jamajkanca, ako je neko bio u Južnoj Africi,Indiji ili Škotskoj pa su ga te države inspirisale na neki način da je mnogo običaja poprimio iz tih kultura zašto ne može Bošnjak da zadrži dio svoje kulture?
Ako je mnogo Nijemaca amerikaniziralo svoj jezik i sluša stranu muziku zašto to ne može biti odobreno i drugim ili je odobreno slušati samo Adele a ne Dinu Merlina? Dođe Nijemac sa odmora iz Argentine i donese CD nekog Argentinca i sluša mjesecima ali je problem ako neko iz BiH donese CD Hari Mata Harija?
Vegetarijanac ili veganac smiju odbiti svinjetinu jer je to njihov izbor i ne žele ih diskriminisati i povrediti osjećaje ali kada musliman odbije tu nastaje rasprava?
Paul Breitner nije nikada pjevao himnu kada je igrao i to je njegov izbor ali kada Mesut Ozil radi isto to je skandal?
Zato je slab argument kada neko napiše "Šta se žalite na zapad? Probajte kao stranac ili kršćan živiti u arapskim zemljama!" Te arapske zemlje i ne kriju da brane određene stvari i da ne daju nekim grupama prava za razliku od zapada koji se ponosi demokratskim vrijednostima i da ima svako pravo da bude šta želi dok ne ugrožava druge.

Po čemu je se jedan Bošnjak koji u Njemačkoj zna jezik, plaća porez, radi i doprinosi državi ali koji je sinu u po Berlina dao ime Sabahudin, što gleda samo TV Hayat, visi po bosanskim klubovima i gleda samo naše pjevače koji gostuju integrisao manje od Nijemca koji je bio u Meksiku i sinu dao ime Jose jer mu je se svidilo, koji gleda samo američki sport, posjećuje indijske festivale jer ga zanima ta kultura i sluša samo američku muziku?
Last edited by Hank Paldum on 03/12/2019 13:02, edited 1 time in total.
konoplja

#284 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by konoplja »

512MB wrote: 03/12/2019 12:54 Pa valjda će sam odlučiti kakav mu je identitet, zašto mi iko treba nametati to.
Slazem se sa tim ali citajuci postove postoji grupa korisnika koji smatraju da treba dijetu nametnuti BiH identitet.
broj dva

#285 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by broj dva »

konoplja wrote: 03/12/2019 12:44 Sta da uradi recimo BiH-Portugal par koji dobije dijete u Njemackoj i tamo zivi?
Nekako je previse da sad partneri uce jezik od drugoga i onda da dijete uci oba jezika.

Izgleda najbolje da sute i ne javljaju se na temu, bice popljuvani.
512MB

#286 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Hank Paldum wrote: 03/12/2019 13:00

@

Onda zivi sa tim.

Po ovome si taj koji nesvjesno upadaš u zamku desničara. Nijemac nije dužan mijenjati svoje običaje da se prilagodi drugome ali je se većina Nijemaca odvojila od tradicionalne konzervativne slike koja je se propagirala 1960ih ali od stranaca zahtjeva da budu tradicionalni Nijemci?

Ako u Njemačkoj imamo demokratsko društvo gdje nije važno da li vjeruješ,u šta vjeruješ, koja ti je seksualna orijentacija, kakav pogled imaš na porodični život, kako se osjećaš, zašto se to to zabranjuje onima u istom društvu koji su stranog porijekla?
Ako Nijemac ima pravo da bude ateist, agnostik, budista ili da nađe inspiraciju u nekoj sekti zašto se brani strancu da islam bude dio njegovog života?
Ako se Nijemac ima pravo furati na strance, ako ima frizuru i fura pogled na život jednog Jamajkanca, ako je neko bio u Južnoj Africi,Indiji ili Škotskoj pa su ga te države inspirisale na neki način da je mnogo običaja poprimio iz tih kultura zašto ne može Bošnjak da zadrži dio svoje kulture?
Ako je mnogo Nijemaca amerikaniziralo svoj jezik i sluša stranu muziku zašto to ne može biti odobreno i drugim ili je odobreno slušati samo Adele a ne Dinu Merlina? Dođe Nijemac sa odmora iz Argentine i donese CD nekog Argentinca i sluša mjesecima ali je problem ako neko iz BiH donese CD Hari Mata Harija?
Vegetarijanac ili veganac smiju odbiti svinjetinu jer je to njihov izbor i ne žele ih diskriminisati i povrediti osjećaje ali kada musliman odbije tu nastaje rasprava?
Paul Breitner nije nikada pjevao himnu kada je igrao i to je njegov izbor ali kada Mesut Ozil radi isto to je skandal?
Zato je slab argument kada neko napiše "Šta se žalite na zapad? Probajte kao stranac ili kršćan živiti u arapskim zemljama!" Te arapske zemlje i ne kriju da brane određene stvari i da ne daju nekim grupama prava za razliku od zapada koji se ponosi demokratskim vrijednostima i da ima svako pravo da bude šta želi dok ne ugrožava druge.

Po čemu je se jedan Bošnjak koji u Njemačkoj zna jezik, plaća porez, radi i doprinosi državi ali koji je sinu u po Berlina dao ime Sabahudin, što gleda samo TV Hayat, visi po bosanskim klubovima i gleda samo naše pjevače koji gostuju integrisao manje od Nijemca koji je bio u Meksiku i sinu dao ime Jose jer mu je se svidilo, koji gleda samo američki sport, posjećuje indijske festivale jer ga zanima ta kultura i sluša samo američku muziku?
Pa ko ti brani sve to u Njemačkoj?
stakasa

#287 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

konoplja wrote: 03/12/2019 13:02
512MB wrote: 03/12/2019 12:54 Pa valjda će sam odlučiti kakav mu je identitet, zašto mi iko treba nametati to.
Slazem se sa tim ali citajuci postove postoji grupa korisnika koji smatraju da treba dijetu nametnuti BiH identitet.
A u biti se ne moze nametnut ama bas nista
konoplja

#288 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by konoplja »

broj dva wrote: 03/12/2019 13:02
konoplja wrote: 03/12/2019 12:44 Sta da uradi recimo BiH-Portugal par koji dobije dijete u Njemackoj i tamo zivi?

Vidio sam... Osudise i presudise. :-)
mali jomu

#289 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by mali jomu »

Vi ste pukli petarda...

Bolje vam je da pazite da vam dijete ne zavrsi ko narkoman, da ne hoda iz zatvora do zatvora, da ne bude nakav kreten od kojeg ljudi bjeze...

nek zavrsi sve skole koje hoce i moze... sportista bilo kakav, normalno svugdje da se zajebaje, naucite djecu da budu normala-regulare svugdje i vazda, a ovo sve ostalo... skontace oni to sve sami bez vas

ja ne znam ni jedno dijete iz dijaposre koje je tamo odraslo i zavrsilo skole a da ne zna bolje od mene ko je sta je i sta se ovdje sve izdesavalo, jos me pitaju za neke stvari i pricaju mi o kojima ja veze nemam... djeca su ba to, sve sami pronadju, zajebavaju se i sve savladjivaju, ko (vas) jebe oni pice... i trebaju da pice

cujem sa nekom djecom od jarana od vana, pricam snjima i na bosanskom i engleskom i njemackom, vazda im kazem ma boli vas kurac, zavrsite sve skole da niste glupi, budete li se drogirali eto me tamo sve cu vas pocvokat, a nadjem li nekog u zatvoru odmah ste se zakacili sa mnom... degenek vam je 100% :lol:

i djeca pice tamo-vamo normala...

a roditelji... covjece sve puklo, ja ne znam ni jednog roditelja da nije puko, ne pomazu ni cevapi... :lol:
konoplja

#290 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by konoplja »

stakasa wrote: 03/12/2019 13:17
konoplja wrote: 03/12/2019 13:02
Kako ne moze? Jezik, porezi, upis u drzavljansvo itd.
slavemaster

#291 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by slavemaster »

al ako ne nauci nimalo portugalskog il bosanskog vec mu je pomalo smanjen izbor
konoplja

#292 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by konoplja »

slavemaster wrote: 03/12/2019 13:26
al ako ne nauci nimalo portugalskog il bosanskog vec mu je pomalo smanjen izbor
... i onda dodu na red sve i svakakve osude sto smo imali prilike procitati. Mjesaju padeze, rodove, ubacuju strane rijeci, natucaju itd.
Hank Paldum

#293 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

512MB wrote: 03/12/2019 13:05 Pa ko ti brani sve to u Njemačkoj?
Ne brani niko ali se gleda drugačije kada stranac sluša muziku iz svog zavičaja nego kada Nijemac sluša muziku sa drugog kontinenta iako u oba slučaja ne svira njemačka muzika i to je kao znak da se nije integrisao
Ali ovdje je tema Bošnjak koji misli da se Bošnjaci nisu integrisali ako tako žive.
Mnogi u nas nisu još skontali da se u 2019. u doba globalizacije ne gleda više ko je perfektan Nijemac, Francuz, Austrijanac nego se gleda da postaneš perfektan državljanin te države u kojoj živiš a to se misli na rad, porez, račune, jezik i sve drugo gdje svojim boravkom u toj državi doprinosiš i ništa više.
stakasa

#294 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

konoplja wrote: 03/12/2019 13:20
stakasa wrote: 03/12/2019 13:17

Kako ne moze? Jezik, porezi, upis u drzavljansvo itd.
Ne mozes nametnuti nista u Njemackoj, na to sam mislio. Tjeras ga na BiH vodu i samo ti ode, nece nikako. Podcjenjuje se ekonomska neovisnost, nema sprat kuce i te finte
Blixen

#295 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Blixen »

ova sadeta svaki put otvori glupu temu
raja se upali isto hepo kockice
de sadeta reci nema vozi li se svekrva jos naprijed u autu, a ti u djeti pozadi
SaraFina

#296 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

konoplja wrote: 03/12/2019 13:19
broj dva wrote: 03/12/2019 13:02

Vidio sam... Osudise i presudise. :-)

Jesu u pitanju neke plemićke porodice Danaca i Portugalaca, pa truba da djeca pričaju bosanski? Ili obične "pučanke"?
Ako su plemićke, pa ima nasljedni red titula i bogastva, onda zaboravite bosanski.
Gledam ovu Srpkinju iz BL Tajanu Gudenus, udata za lika koji je fakat s titulom, bio akter i ove afere Ibiza, a da nije ko zna dokle bi dogurao... s H.C..
To se hvali svaki dan uči djecu prvim riječima i bogami nisu njemačke...Srpski!
512MB

#297 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Ne diraj mi Banjalučanke :)
SaraFina

#298 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

512MB wrote: 03/12/2019 14:11 Ne diraj mi Banjalučanke :)
Smršala je :-x
512MB

#299 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Jebiga, mora sad provodit vrijeme sa dragim, odkad je bez posla a i iz stranke ga šutnuli. Možda joj to škodi :sad:
addy_sa

#300 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by addy_sa »

*aboli me za dijasporu i njihov identitet.
Post Reply