Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
- patriota.sila
#1 Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Da li mozda neko zna kako da izmjerim optimalan broj rebara za radijator u sobi. Da li ima neka jednostavna racunica tj.logika ??
Dakle broj rebara radijatora u odnosu na povrsinu sobe odnosno stana. I usput gdje u Sarajevu mogu jeftino da kupim ta rebra. Unipromet ili ??
Dakle broj rebara radijatora u odnosu na povrsinu sobe odnosno stana. I usput gdje u Sarajevu mogu jeftino da kupim ta rebra. Unipromet ili ??
- McMoy
#2 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Najprostija računica:
1 rebro na 1 m².
1 rebro na 1 m².
-
downtoearth
#3 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
više rebara po kvadratu u dnevnoj sobi i kupatilu, manje u hodniku, spavaćoj... prosjek 1/1
- -Romeo-
#4 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
ma nisu ni sva rebra ista, ima ih od 120w do 180w, ko će mu ga sada znati. uzgred, i mene interesuje ova računica jer planiram raditi grijanje uskoro. bio sam u uniprometu i cijene su im standardne, a kanim se otići u peni jer priča se da ima povoljno lipovice.
još k tomu uzima se u obzir i visina soba te eventualna izolacija.

još k tomu uzima se u obzir i visina soba te eventualna izolacija.
- starii
#5 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
mislim da su ti lipovicini najjeftinije na stupu u LUKu (Bagno trzni centar), ja sam skoro tamo kupovao pa su imali najbolju ponudu..-Romeo- wrote:ma nisu ni sva rebra ista, ima ih od 120w do 180w, ko će mu ga sada znati. uzgred, i mene interesuje ova računica jer planiram raditi grijanje uskoro. bio sam u uniprometu i cijene su im standardne, a kanim se otići u peni jer priča se da ima povoljno lipovice.
još k tomu uzima se u obzir i visina soba te eventualna izolacija.![]()
- metar_drva
#6 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
tako nekako, ako su radijatori oni standardni, a ne oni mali kratkiMcMoy wrote:Najprostija računica:
1 rebro na 1 m².
- spreca
#7 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Ako je u pitanju Aluminijski radijator M600 onda takvo jedno "rebro"odnosno sekcija ide na 1,5m2 pri normalnoj visini prostorije priblizno 2,4m a mozes se posavjetovati i sa prodavcom mada ni oni nisu neki specijalisti jer vecina ih samo prodaje a ne daje strucne konsultacije.Postoji i formula samo treba pitati prodavca dali imaju formulu od proizvodjaca.
-
mirna123
#8 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Istina, velicina radijatora se odredjuje na osnovu povrsine prostorije, ali i na osnovu niza drugih faktora.
Radijator zavisi od proizvodjaca i postoje plocasti radijatori i radijatori koji se sastoje iz članaka.
Ima vise vrsta i jednih i drugih. Sta tebi konkretno treba, tesko je ovako odrediti. Uopsteno, isplatnije je kupiti plocaste radijatore.
Dosta je jednostavnija montaza i pomocni materijal je jeftiniji.
Ako se radi o kucnoj instalaciji, ili instalaciji sa vlastitom kotlovnicom, ali ukoliko se radi o stanu, i ako se instalacija prikljucuje na nekakav toplovod, onda moras pitati da li ti takav radijator pase.
Radijator zavisi od proizvodjaca i postoje plocasti radijatori i radijatori koji se sastoje iz članaka.
Ima vise vrsta i jednih i drugih. Sta tebi konkretno treba, tesko je ovako odrediti. Uopsteno, isplatnije je kupiti plocaste radijatore.
Ako se radi o kucnoj instalaciji, ili instalaciji sa vlastitom kotlovnicom, ali ukoliko se radi o stanu, i ako se instalacija prikljucuje na nekakav toplovod, onda moras pitati da li ti takav radijator pase.
- -Romeo-
#9 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Pločasti radijatori jesu jeftiniji ali i kratkotrajniji. Aluminijski se jednom ugrađuju za cijeli život a pločastim je vijek trajanja oko 10g.mirna123 wrote:Istina, velicina radijatora se odredjuje na osnovu povrsine prostorije, ali i na osnovu niza drugih faktora.
- -Romeo-
#10 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
otići ću do njih kad razjasnim još jednu dilemu, vidio sam da imaju nekakve 3-4 vrste lipovice (solar, ekonomik, orion.....) pa sam sad u dilemi koje uzeti i u čemu je razlika.starii wrote:mislim da su ti lipovicini najjeftinije na stupu u LUKu (Bagno trzni centar), ja sam skoro tamo kupovao pa su imali najbolju ponudu..-Romeo- wrote:ma nisu ni sva rebra ista, ima ih od 120w do 180w, ko će mu ga sada znati. uzgred, i mene interesuje ova računica jer planiram raditi grijanje uskoro. bio sam u uniprometu i cijene su im standardne, a kanim se otići u peni jer priča se da ima povoljno lipovice.
- patriota.sila
#11 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Bio sam ja u Unipromentu i ti Lipovica radijatori nisu za toplane,tj.strucno osoblje u Uniprometu kaze da dosta cesto pucaju i da na njih ne daju ni dana jednog garancije i zaista stoji velika obavijest okacena na zidu u kojoj pise da se Lipovica radijatori ne preporucuju za objekte koji se griju na toplane i nemaju garanciju.(Valjda zato sto su predvidjeni za pritisak od 4 bara, a toplane isporucuju 6 do 10bara). Bio sam i u toplanama i pitao strucno osoblje za ovaj pritisak i kazu da to sve ovisi od sprata na kojem se nalazite,recimo ako ste na 7 ili vise taj pritisak nije toliki,opada sa porastom spratova.-Romeo- wrote:ma nisu ni sva rebra ista, ima ih od 120w do 180w, ko će mu ga sada znati. uzgred, i mene interesuje ova računica jer planiram raditi grijanje uskoro. bio sam u uniprometu i cijene su im standardne, a kanim se otići u peni jer priča se da ima povoljno lipovice.
Tako da sam ja uzeo druge radijatore Newstar,to su ti oni iz jednog dijela,plocasti,veoma dobri i hvaljeni i imaju garanciju 10 godina i sve moguce certifikate. Velicine njihove su
600*400 mm cijena (priblizno) 50 KM
600*600 mm cijena 70KM
600*800 mm 100KM
600*1000 130
600*1200 150
600*1400 180
600*1600
600*1800
Uglavnom ugradio sam ih i prezadovoljan sam sa grijanjem. Dnevni boravak mi je 15kvadrata i stavio sam ovaj radijator duzine 1200mm. Sasvim dovoljan.
- patriota.sila
- veljaca
#13 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Dobra je sva ova teorija , dobra .....
Samo na zalost u praksi je sve drugacije - i glavna odlika grijanja ( kada ste korisnik Toplana ) nije na radijatorima - nego na KVALITETU grijanja u pojedinom dijelu grada. A to zavisi najvise od Toplana ....a tek onda od vrste i velicine radijatora ... Kada imate sami svoj sistem grijanja - e tu vecu ulogu igraju radijatori iako i tu do izrazaja dolazi kolicina primjene ekonomicnosti i ustede ...
Samo na zalost u praksi je sve drugacije - i glavna odlika grijanja ( kada ste korisnik Toplana ) nije na radijatorima - nego na KVALITETU grijanja u pojedinom dijelu grada. A to zavisi najvise od Toplana ....a tek onda od vrste i velicine radijatora ... Kada imate sami svoj sistem grijanja - e tu vecu ulogu igraju radijatori iako i tu do izrazaja dolazi kolicina primjene ekonomicnosti i ustede ...
-
Broj 1
#14 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Velicina radijatora ovisi o kubikazi grijanog prostora, orijentaciji fasade prema stranama svijeta i kao najvaznije debljini termoizolacije na vanjskim zidovima. Ovo pausalno 1 rebro/ m2 prostorije se moze uzeti ukoliko je objekat dobro izoliran sa min 10 cm stiropora ili terwola. tako da preporucujem da vam neko proracuna gubitke toplote prema stvarnom stanju.
- -Romeo-
#15 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
a jel zgoreg na proračun dodati par rebara, šteti li šta?Broj 1 wrote:Velicina radijatora ovisi o kubikazi grijanog prostora, orijentaciji fasade prema stranama svijeta i kao najvaznije debljini termoizolacije na vanjskim zidovima. Ovo pausalno 1 rebro/ m2 prostorije se moze uzeti ukoliko je objekat dobro izoliran sa min 10 cm stiropora ili terwola. tako da preporucujem da vam neko proracuna gubitke toplote prema stvarnom stanju.
-
Broj 1
-
mirna123
#17 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Pločasti radijatori jesu jeftiniji ali i kratkotrajniji. Aluminijski se jednom ugrađuju za cijeli život a pločastim je vijek trajanja oko 10g.[/quote]
Neznam, ko vam je dao ovu informaciju. Ali nije tačna.
Traju puno duze, evo vam banalan primjer iz prakse.
Plocasti radijatori npr. proizvođača "Lopare", (proizvodili se prije rata, danas se i ne proizvode) u instalaciji su min. 25 god. Sistem na kojem su namontirani prazni se svakog ljeta, za vrijem rata nisu bili u funkciji i dan danas uredno griju.
A vi kupite plocasti radijator "RADSON" ili "Vogel & Noot" , "Brugman" i sl.
Em lijepo izgledaju, em se lako ciste, super griju (ako imaju dovoljnu tem. u sistemu) i sigurno jeftiniji od člankastih.
Neznam, ko vam je dao ovu informaciju. Ali nije tačna.
Plocasti radijatori npr. proizvođača "Lopare", (proizvodili se prije rata, danas se i ne proizvode) u instalaciji su min. 25 god. Sistem na kojem su namontirani prazni se svakog ljeta, za vrijem rata nisu bili u funkciji i dan danas uredno griju.
Em lijepo izgledaju, em se lako ciste, super griju (ako imaju dovoljnu tem. u sistemu) i sigurno jeftiniji od člankastih.
- -Romeo-
#18 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Neznam, ko vam je dao ovu informaciju. Ali nije tačna.mirna123 wrote:Pločasti radijatori jesu jeftiniji ali i kratkotrajniji. Aluminijski se jednom ugrađuju za cijeli život a pločastim je vijek trajanja oko 10g.
Em lijepo izgledaju, em se lako ciste, super griju (ako imaju dovoljnu tem. u sistemu) i sigurno jeftiniji od člankastih.[/quote]
ne znam za te prijeratne, ali monteri grijanja kažu ( a ja samo prenosim) da ovi današnji imaju vijek trajanja 10-15 g jer koroziraju iznutra i procure. ima mi logike jer to je ipak pocinčani lim za razliku od aluminija čija je korozija zanemarljiva. no ipak i ja se dvoumim i još nisam siguran šta kupiti.
-
mirna123
#19 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
ne znam za te prijeratne, ali monteri grijanja kažu ( a ja samo prenosim) da ovi današnji imaju vijek trajanja 10-15 g jer koroziraju iznutra i procure. ima mi logike jer to je ipak pocinčani lim za razliku od aluminija čija je korozija zanemarljiva. no ipak i ja se dvoumim i još nisam siguran šta kupiti.[/quote]-Romeo- wrote:Neznam, ko vam je dao ovu informaciju. Ali nije tačna.mirna123 wrote:Pločasti radijatori jesu jeftiniji ali i kratkotrajniji. Aluminijski se jednom ugrađuju za cijeli život a pločastim je vijek trajanja oko 10g.
Ako zelis vise informacija o radijatorima, dala sam ti nazive nekih proizvođaca, pa na internetu mozes naci i vise podataka o istim. Moje iskustvo govori da ipak duze traju, a ti kupi po zelji.
-
zijancer
#20 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
to je komplikovana racunica
uzmes -18° vani, odredis koliko °treba biti unutra, zatim koja je potrebna kolicina toplote koja to moze postici... uracunas gubitke na spojnice prozora i vrata, gubitke na losu orijentaciju prostorije, gubitke na vrstu zidova ( beton se sporije zagrijava), gubitke na nedostatak termicke izolacije (ako je nema)... i sve ovo dodas potrebnoj kolicini toplote
tek onda mozemo pricati o rebrima
ali onako odoka... za dnevnu sobu 5.0 x 4.5 m..koja ima dvokrilni+jednokrilni prozor + balkonska vrata... najmanje 2.2- 2.5 m dug radijator i to onaj sa jacim rebrima
uzmes -18° vani, odredis koliko °treba biti unutra, zatim koja je potrebna kolicina toplote koja to moze postici... uracunas gubitke na spojnice prozora i vrata, gubitke na losu orijentaciju prostorije, gubitke na vrstu zidova ( beton se sporije zagrijava), gubitke na nedostatak termicke izolacije (ako je nema)... i sve ovo dodas potrebnoj kolicini toplote
tek onda mozemo pricati o rebrima
ali onako odoka... za dnevnu sobu 5.0 x 4.5 m..koja ima dvokrilni+jednokrilni prozor + balkonska vrata... najmanje 2.2- 2.5 m dug radijator i to onaj sa jacim rebrima
- Maraschino
#21 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Proracun snage grijanja za jedan objekat nije tako jednostavan (i za to se ide u skolu...
) ali nije ni komplikovan.
Preletio sam malo preko ovih komentara i stvarno ne znam na sto bi licila ta pita ako se ''onako'' doda soli, luka, mesa...
Najbolje je napraviti proracun za cijeli objekat koji se zeli grijati. Da bi se napravio taj proracun treba znati sledece:
- za WC (ako je odvojen) treba nam 18 stepeni ili 7o W/m3,
- za hodnik 18 stepeni ili 70 W/m3
- za spavacu sobu 18 stepeni ili 70 w/m3
- za kuhinju 20 stepeni ili 77 w/m3
- za dnevni boravak 22 stepen ili 85 w/m3
- za kupatilo 24 stepen ili 93 w/m3
Za svaka dva stepena vise, povecava se capacitet sa 10%.
Racunica ide ovako: sirina x duzina x visina...
npr. kupatilo
2 m dugacko x 2,5 m siroko x 3 m visoko
2 x 2,5 x 3 = 15 m3 x 93 w po m3 = 1.395 wati
Za prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani dodaje se jos 10%, na lose izolovane kuce dodati jos 15%...na dobro izolovane objekte smanjiti 10 %...
Sada imamo jednu izracunatu prostoriju i tako raditi za sve ostale. Kada dobijemo proracun za sve prostorije, imamo snagu kotla koja nam je potrebna.
Sada ce neko pitati, sta ce mi ovi wati? Kada dodjes u posjed kataloga proizvodjaca radijatora, na svakom radijatoru stoji kolika je njegova moc u watima. Odaberes proizvodjaca radijatora, tip radijatora ( neki radijatori moraju biti nizi a duzi a neki visi a kraci) i sam sebi napravis specifikaciju.
Sretno vam bilo
Preletio sam malo preko ovih komentara i stvarno ne znam na sto bi licila ta pita ako se ''onako'' doda soli, luka, mesa...
Najbolje je napraviti proracun za cijeli objekat koji se zeli grijati. Da bi se napravio taj proracun treba znati sledece:
npr. kupatilo
Za prostorije koje se nalaze na sjevernoj strani dodaje se jos 10%, na lose izolovane kuce dodati jos 15%...na dobro izolovane objekte smanjiti 10 %...
Sada imamo jednu izracunatu prostoriju i tako raditi za sve ostale. Kada dobijemo proracun za sve prostorije, imamo snagu kotla koja nam je potrebna.
Sada ce neko pitati, sta ce mi ovi wati? Kada dodjes u posjed kataloga proizvodjaca radijatora, na svakom radijatoru stoji kolika je njegova moc u watima. Odaberes proizvodjaca radijatora, tip radijatora ( neki radijatori moraju biti nizi a duzi a neki visi a kraci) i sam sebi napravis specifikaciju.
Sretno vam bilo
- -Romeo-
-
I-Meme
#23 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
pitanje, sto prije ako moze odgovor...na kojoj stranici na internetu da trazim za kupovinu polovan radijator (gusani, lipovica...) hvala unaprijed
p.s: probao sam pik.ba, market.ba... ili da se jednostavnije prihvatim oglasa u novinama
p.s: probao sam pik.ba, market.ba... ili da se jednostavnije prihvatim oglasa u novinama
-
Broj 1
#24 Re: Broj rebara za radijator u odnosu na povrsinu stana ??
Za pohvaliti, cestitam!
Da li si ove podatke uzeo iz knjige Instalacije od Radonjica?
Ja sam ovaj orijentacijski proracun koristio kod profesora Dzikica!
Uglavnom i detaljnim proracunom se dobiju skro identicne dimenzije- osobine radijatora i kotla.
Da li si ove podatke uzeo iz knjige Instalacije od Radonjica?
Ja sam ovaj orijentacijski proracun koristio kod profesora Dzikica!
Uglavnom i detaljnim proracunom se dobiju skro identicne dimenzije- osobine radijatora i kotla.
Maraschino wrote:Proracun snage grijanja za jedan objekat nije tako jednostavan (i za to se ide u skolu...) ali nije ni komplikovan.
Preletio sam malo preko ovih komentara i stvarno ne znam na sto bi licila ta pita ako se ''onako'' doda soli, luka, mesa...![]()
npr. kupatilo
Sretno vam bilo