Božić u ratnom Sarajevu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1 Božić u ratnom Sarajevu
Kad bi neko ko je bio u Sarajevu za Božić u periodu od 1992 do 1995 mogao koju riječ prozboriti o obiteljskim proslavama katoličkog Božića...običaji, improvizacija hrane, obiteljska okupljanja, komšije, čestitanja, odlazak u crkvu pod granatama
ja nisam bio 1993 i 1994 međutim to je sigurno najteže doba bilo...
hvala
ja nisam bio 1993 i 1994 međutim to je sigurno najteže doba bilo...
hvala
- Truba
#2 Re: Božić u ratnom Sarajevu
može i na priv. poruku ako ima kakva anegdota kratka crtica...
hvala
hvala
-
pure_love
#3 Re: Božić u ratnom Sarajevu
nije se uopste slavilo tad jarane
- Joey Tribbiani
#4 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Ja se sjecam, mozda je 95 bila, poklopili se Bajram i Bozic. Moj komsija je okitio cijelu kucu i sve je nekako fino izgledalo. Izmjesali se i slavili ljudi koliko su mogli
-
Betand
#5 Re: Božić u ratnom Sarajevu
evo ti anegdote , meni na božić jel 93 ili 94 ne sječam se više , ukrali novčanik , još ja bio na obezbjeđenju crkve , šta je onda bilo s onih drugih možeš mislitkomi wrote:može i na priv. poruku ako ima kakva anegdota kratka crtica...
hvala
-
gurabija78
#6 Re: Božić u ratnom Sarajevu
ne bih se bas slozio! ako nista drugo, onda taj dan nije bilo policijskog sata, pa kad se jos potrefio miran dan, ulice su bile pune ljudi! znam da sam ja (a musliman sam) isao pred katedralu ('94 i '95) na ponocku! a u kafani se ostajalo do zore! dobro se sjecam da su ljudi jedni dugima cestitali bozic, bez obzira na vjersku pripadnost, jer je valjda svima trebalo bar malo praznicne atmosfere bez obzira na povod... nisam doduse imao priliku osjetiti kucnu atmosferu u proslavi, moji roditelji jesu jer su isli kod prijatelja!pure_love wrote:nije se uopste slavilo tad jarane
- melbaa
#7 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Ja se sjecam da smo isli na ponocku (ukidali su tu noc policjski sat), a da je bilo nekog slvalja u familijama ne sjecam se (barem ne u mom okurzenju).
-
Betand
#8 Re: Božić u ratnom Sarajevu
granata za Božić nije bilo , sjećam se da bilo hladnooooooo , srce puca , slavilo se fino , karitas bi obično pogurao pred Božić s paketima , bilo je nekako bolje ,više su ljudi bili bliži , društvo svih nacija se okupi , pravo prijateljstvo , nema takvih sad prijatelja , cugaj zvečevo konjak , nekako je ljepša atmosfera bila nego sad , ljudi su išli u crkvu da čuju i nađu utjehu ma sve je imalo nekog smisla
- HAVANA
#9 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Betand wrote: bilo je nekako bolje ,više su ljudi bili bliži , društvo svih nacija se okupi , pravo prijateljstvo , nema takvih sad prijatelja , cugaj zvečevo konjak , nekako je ljepša atmosfera bila nego sad
Tužno ali istiniito.
-
gurabija78
#10 Re: Božić u ratnom Sarajevu
HAVANA wrote:Betand wrote: bilo je nekako bolje ,više su ljudi bili bliži , društvo svih nacija se okupi , pravo prijateljstvo , nema takvih sad prijatelja , cugaj zvečevo konjak , nekako je ljepša atmosfera bila nego sad
Tužno ali istiniito.
slazem se!
- melbaa
#11 Re: Božić u ratnom Sarajevu
A sto se tice anegdota (bolje reci crnog humora): covjek se vratio sa ponocke i nasao u stanu nove sustanare, koje nije mogao nikako (legalno) izbaciti iz stana.
- KadSeMrtviProbudimo
#12 Re: Božić u ratnom Sarajevu
pure_love wrote:nije se uopste slavilo tad jarane
...koje "zlo" u tebi čuči...perfidno
Last edited by KadSeMrtviProbudimo on 17/12/2009 11:04, edited 1 time in total.
- KadSeMrtviProbudimo
#13 Re: Božić u ratnom Sarajevu
melbaa wrote:Ja se sjecam da smo isli na ponocku (ukidali su tu noc policjski sat), a da je bilo nekog slvalja u familijama ne sjecam se (barem ne u mom okurzenju).
Tačno. I nije bilo ratnih dejstava, mogli smo "mirno" kretati se ulicama. I '92. i '93.
- jedna tamo
#14 Re: Božić u ratnom Sarajevu
potpisujemKadSeMrtviProbudimo wrote:pure_love wrote:nije se uopste slavilo tad jarane
...koje "zlo" u tebi čuči...perfidno
mada jednom sam ovako potpisala pa otišla u banoviće
al morala sam pa nek odem....
-
gurabija78
#15 Re: Božić u ratnom Sarajevu
ne znam samo sto zamjerate covjeku, svako ima pravo na svoju istinu! iz kojeg je mraka njegova napisana, nadam se da necu nikada saznati!
-
Betand
#16 Re: Božić u ratnom Sarajevu
dobro ima i tog crnog , ko da je ekipu sto je slavila Božić u K.Tomislava pokupila Ćelina ekipa jer su pjevali "ustaške pjesme " i 7 dana im se nije znalo za trag tek ih je Kardinal spasio tj Kardinal kod Alije ,Alija kod Ćele , ustaške pjesme su bile pjesme od Parnog valjka i Prljavog kazališta .melbaa wrote:A sto se tice anegdota (bolje reci crnog humora): covjek se vratio sa ponocke i nasao u stanu nove sustanare, koje nije mogao nikako (legalno) izbaciti iz stana.
- jedna tamo
#17 Re: Božić u ratnom Sarajevu
gurabija ja nezamjeram čovjeku već sam to napisala čitajući njegove postove na forumu, a ne samo ovaj na ovoj temi.....
- Truba
#18 Re: Božić u ratnom Sarajevu
današnji hedonistički materijalizam uništava duhovni smisao vjerskih blagdana to je činjenica
mene prvenstveno zanima duhovna dimenzija blagdana u materijalnog oskudijevanja a rat je možda primjer broj jedan za to
mene prvenstveno zanima duhovna dimenzija blagdana u materijalnog oskudijevanja a rat je možda primjer broj jedan za to
- jedna tamo
#19 Re: Božić u ratnom Sarajevu
ma ja sam već napisala na jednoj temi nesjećam se kojoj da jednostavno neosjetim taj duh Božića u gradu, ja odem na ponoćku i skupimo se mi u kući ali što se tiče grada i naroda ništa, jednostavno nema tog Božićnog duha...znači napisala sam već... izađem za Bajram jer je haos u gradu i tako to...
- KadSeMrtviProbudimo
#20 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Kroz Sarajevo se u to ratno doba još prožimala jedna "duhovna čistoća", čini mi se da nije bilo "spontane" razlike u ispoljavanju vjerskih praznika kao što je danas; praznici su bili "praznici" za sve...komi wrote:današnji hedonistički materijalizam uništava duhovni smisao vjerskih blagdana to je činjenica
Kasnije su došli oni...
-
gurabija78
#21 Re: Božić u ratnom Sarajevu
upravo tako! svi su slavili sve!KadSeMrtviProbudimo wrote:Kroz Sarajevo se u to ratno doba još prožimala jedna "duhovna čistoća", čini mi se da nije bilo "spontane" razlike u ispoljavanju vjerskih praznika kao što je danas; praznici su bili "praznici" za sve...komi wrote:današnji hedonistički materijalizam uništava duhovni smisao vjerskih blagdana to je činjenica
Kasnije su došli oni...
- melbaa
#22 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Dobra stara vremena.... 
- Truba
#23 Re: Božić u ratnom Sarajevu
ma dobro... to je tako....jer svaka prošla godina je bolja od sadašnje
to je u ljudskoj prirodi
mene zanima zašto kad nemamo... neka sitnica nam se učini ogromna kad je dobijemo na poklon
a kad imamo svega u izobilju... i najskuplji poklon bude bezveze... nekako se lako naviknuti na bolje i lako zaboravljam kako je bilo loše...
božić u ratu... hvala na dosadašnjim porukama
pište ako se sjetite čega
to je u ljudskoj prirodi
mene zanima zašto kad nemamo... neka sitnica nam se učini ogromna kad je dobijemo na poklon
a kad imamo svega u izobilju... i najskuplji poklon bude bezveze... nekako se lako naviknuti na bolje i lako zaboravljam kako je bilo loše...
božić u ratu... hvala na dosadašnjim porukama
pište ako se sjetite čega
- chengaba
#24 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Ma slavilo se sve...
U mojoj kuci (Muslimanska porodica
) se oko 20. decembra kitila jelka, pa pokloni stavljavi pod jelku (u ratu je bila dovoljna cestitka
).
Za bozic uglavnom nista posebno, bilo onih bozicnih kolaca, pa dodje kona iz mahale koja je katolkinja na klopu...
Nova godina je bila highlight svega, sa otvaranjem poklona, zderanjem itd...
Ovo smo radili do prije mozda 5 godina, razlozi valjda sto smo mi (djeca) ostarili, pa se niko i ne raduje jelci itd...
Sad samo ima Reisova hutba i bajramske baklave

EDIT: Mislim na poslijeratne godine, do '95 dobro je bilo ako mozemo lampice upaliti na jelci...
U mojoj kuci (Muslimanska porodica
Za bozic uglavnom nista posebno, bilo onih bozicnih kolaca, pa dodje kona iz mahale koja je katolkinja na klopu...
Nova godina je bila highlight svega, sa otvaranjem poklona, zderanjem itd...
Ovo smo radili do prije mozda 5 godina, razlozi valjda sto smo mi (djeca) ostarili, pa se niko i ne raduje jelci itd...
Sad samo ima Reisova hutba i bajramske baklave
EDIT: Mislim na poslijeratne godine, do '95 dobro je bilo ako mozemo lampice upaliti na jelci...
- Željezničar
#25 Re: Božić u ratnom Sarajevu
Ja sam '94 na Božić. bio na terenu van Sarajeva. Dozvole mi u jedinici da odem na ponoćku, međutim, nije je bilo zbog sigurnosne situacije. Međutim, svećenik nađe neke ljude da me prime i da spavam kod njih. Tada sam rpvi put jeo prasetinu od '92 i pogađate pozlije mi, nisam bio dobar cijelu noć.