Bosanski Patriotizam???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Toozla

#1 Bosanski Patriotizam???

Post by Toozla »

Ako se ne posvadjamo i ako nam ne zakljucaju temu, mozemo li dati odgovor na pitanje sta je to BIH patriotizam i kako biti BIH patriota???

napomena:prije nego postavite komentar razmislite jeli pricate o srpskom, hrvatskom, bosnjackom ili BOSANSKOM patriotizmu....

ps- kako tema bude odmicala ja cu probat' sumirati osnove BIH patriotizma

---------------------------------------------------------------------------------
dan 1:

BIH patriota treba da je ponosan zbog ostvarenih rezultata u proslosti...BIH postoji, a na nama je da je napravimo boljom

U mom slucaju, lako je bilo istjerati bosanca iz Bosne, ali nikako Bosnu iz bosanca.

a kao dodatak da se izjasnim da patriotizam je po definiciji ljubav prema zemlji ( ne drzavi kao instituciji) a ne prema naciji (to se pak zove nacionalizam). Inace se u svijetu nacionalizam koristi kao sinonim rijeci patriotizam ali samo zato jer vecina zemalja se sastoji od jedne nacije.
--------------------------------------------------------------------------------------

dan 2:

-U mom srcu je jedina drzava Bosna i Hercegovina.

-Moja zemlja je ono sunce sto mi zaviruje svako jutro u moju spavacu sobu i budi me iz dubokog, zdravog i mirnog sna...
Moja zemlja je onaj miris moje baste koji udisem pijuci svoju jutarnju kafu i gledajuci najvecu ljubav mog zivota, moju Sanu kako mirno tece ispod vec ostarjelih i podobro nagnutih vrba...
Moja zemlja je graja komsijine djecurlije koja chulaju neku prastaru, ali za divno cudo jos uvijek zrakom ispunjenu loptu od koje strepi najmanje osam stakala na mojim prozorima...
Moja zemlja je moj stari adze koji sa svojih 80 godina, bez jednog oka, onako visok, koscat i mrsav, pognut u svojoj basti plijevi luk a da jadan, nije siguran je li odbacio travku ili mozda i koju glavicu na stranu stavio...
Moja zemlja je i moj drugi komsija koji je opet vani i baca pogled na onaj kolac odavno postavljen na nasu medju i konta kako bi ga koji centimetar od svoje kuce odgurnuo, bez da i sam zna treba li mu to ili ne...
Moja zemlja je moja mahala u kojoj sam rastao, moja zemlja je zov ezana koji sam slusao, moja zemlja je ona lepina koju sam kod Hukica uz ramazan kupovao, moja zemlja je moje Greblje na kome sam loptu ganjao, englesku travu sa Zilom sadio, prvi put se potukao...
Moja zemlja je moj najbolji prijatelj Dusko s kojim sam svaki dan, tacno u podne na terasi Lovca gdje ispijam pivu i svjetsku politiku krojim...

-patriote su (za mene) svi oni koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom, koji rade za njenu dobrobit, postuju, vole i stite sve ono vrijedno u njoj, sve njene ljude i narode (iako je meni draze reci gradjane), njenu kulturu, tradiciju,..

-Po mom misljenju, ideja postoji jer je zasnovana na cinjenici istorijskog
postojanja drzave Bosne. Muda ima, ali ne dovoljno za sprovodjenje ideje
iz jednog jedinog razloga, a to je da oni koji mogu da nesto ucine, danas imaju vlast,
a ako pokrene realizaciju ideje, ostaje bez vlasti.

-Patriotizam je nesto sto se pokazuje u svakodnevnom zivotu, kada ne bacas smece na svakom koraku, postujuci tako svoju okolinu, kada ne unistavas sve oko sebe, kada kupujes, kupujes domace, kada zivis van zemlje onda je prestavljas u najboljem svijetlu, kada tvojoj drzavi ide lose da ne podvijes rep i pobjegnes nego das svoj doprinos, kada glasas, da glasas za ljude koji mogu nesto promijeniti a ne za stranke koje se prestavljaju kao zastitnici vjere.

-ne prizivaj ih! makar jednu noc zelim da se odmorim.

-po meni, razgovor o patriotizmu je trazenje zajednickog konsenzusa o ljubavi prema zemlji u kojoj smo svi rodjeni...mislim da nam ovakav razgovor samo moze pomoci da o drugim, tezim temama porazgovaramo drugacijim stilom od dosadasnjeg...

-mislim da je vrijeme da se promjeni odnos prema budalastini u BIH redovima i da umjesto recenice tipa "ma pusti budalu, skloni se od njega" treba reci "ti si "budala" skloni mi se sa puta"....mislim da je vrijeme da pametni ljudi nase zemlje kazu naglas sta misle i osjecaju, da pocnu propagirati razum,a nakon toga, sa vremenom, bice nas malo vise od pobrojanih forumasa....nije lako, al' nije ni utopija...

-stvarno mislim da vecina bosanaca nisu ekstremisti bilo koje provinijencije,vec gladni,obespravljeni,
nezaposleni i (nazalost) indoktrinirani.sta mozemo uciniti da to promjenimo?

-Medju rogove sa istinom! Cutio je narod predugo i pustao volove da se obadaju!

-volim je jer sam tu rodjen i odrastao.volim je jer sam se tu prvi put zaljubio i prvi put poljubio.volim je jer je jedina drzava koja mi ne moze uskratiti boravak.volim je jer moze da podnese i izmiri toliko razlika.volim je jer i pored tragice istorije nije izgubila nadu i smisao za humor.volim je zbog cevapa.zbog Tuzle.Sarajeva.Mostara.Zbog Pocitelja.Tekije u Blagaju,Kastela u Banjaluci,cuprije u Visegradu.Volim je zbog Slobode (i Zelje,i Sarajeva,i Borca,i Orasja). Reprezentacije u sjedecoj odbojci.Rahmetli Zuke Dzumhura i
pokojnog Branka Copica.Fra Ive.Mese.
Volim je ,jer je od 200 i kusur drzava i mogucih rezervnih opcija jedina koju zovem:MOJA!!

-Treba sve fino iznjet na sto pošteno pa da se vidi kako Bosnu napravit onim što je uvijek i bila.
Domovina svih Bosanaca bez obzira na religiju ili etničku pripadnost.
-------------------------------------------------------------------------------
Last edited by Toozla on 02/02/2005 05:53, edited 2 times in total.
stickitout

Post by stickitout »

Bravo majstore

Procitao sam jako tuznu, ljudsku pricu provucenu sa humorom, ljubavlju i mukom na ovom forumu.

Pod: Edukacija; Skljocin Fenix

Suze me zagusile u vise navrata, srce hoce da iskoci iz grudi a Bog mu dragi ne da......

Mislim da je u toj prici najbolje definisan Bosanski patriotizam i mislim da je duznost svakog Bosanca da je procita.
Toozla

Post by Toozla »

@spongy
mislim da bosanski patriota ne treba nastupati sa pozicije ugrozenosti(svi su protiv nas...jadan ja svi mi uzimaju pare na velikom odmoru) ...

imamo dobro, dobro jebenu istoriju, ali mislim da je ne trebamo gledati sa ogorcenjem nego sa PONOSOM...

Bosanske patriote su uspjele u naj tezem zadatku....prezivjeli su i prezivjela je i BIH...rat je zavrsen '95, a BIH nije na listi savrsenih drzava sto znaci da borbu treba nastaviti drugim sredstvima...

1. BIH patriota treba da je ponosan zbog ostvarenih rezultata u proslosti...BIH postoji, a na nama je da je napravimo boljom
demagog

#4 Re: Bosanski Patriotizam???

Post by demagog »

Toozla wrote:Ako se ne posvadjamo i ako nam ne zakljucaju temu, mozemo li dati odgovor na pitanje sta je to BIH patriotizam i kako biti BIH patriota???
Ne znam posto nisam BiH patriota (niti patriota bilo cega drugog) 8)
Fair Life

Post by Fair Life »

BiH patriotizam ili "patriotizam"...

Tesko, veoma tesko...

Pokusao sam to biti '92. kad je BiH bila Bosna i Hercegovina. Bosanske srpske patriote me zatvorise, bosanske bosnjacke i bosanske hrvatske patriote me popljuvase.

Jos uvijek se trudim, istina sa pristojne udaljenosti, ali mi ponestaje snage. Iskreno, lakse je biti Bosanac bilo gdje u Svijetu nego u BiH gdje se prebrojavaju krvna zrnca.

Jedanput je na moje objasnjenje rata u BiH i "vjestackih" razlika medju nama jedan prijatelj Australac dao primjedbu:
"Ako vi Bosanci, a koliko razumijem sve vas je manje napravite rentgenski snimak pluca. To isto uradi bosanski Srbin, Bosnjak ili Hrvat... Mislis li da dobar pneumolog moze odrediti koji od snimaka pripada Bosnjaku, Srbinu ili Hrvatu bosanskom ? Ne moze jer su sve to bosanska pluca koja su isti zrak udisala."

Ja sam mu odgovorio da pneumolog ne bi uspio razlikovati, ali predstavnici nacionalnih stranaka u vlasti zajedno sa hodzama i popovima - bi, i te kako.

Ovdje mi je dopusteno disati 'bosanskim' plucima i niko mi to ne prigovara.

Hvala im !
kekec

Post by kekec »

Sve mi se cini da BiH patriotizam ne postoji.
Sve se ipak svelo na lokalpatriotizam, bez obzira koliko
to neko htio/volio ili ne.
Zivot nas u to svakodnevno uvjerava. Nazalost. :sad:

A mozda i grijesim. :?
Fair Life

Post by Fair Life »

Neko i ovo ispod zove patriotizmom. Da li je ?

Image
Martian dreams

Post by Martian dreams »

Hm....zbilja zanimljivo....izgleda da velika vecina onih koji su "pametni i napredni" na ovome forumu i koji bi Bosnu tumbe okrenuli sjedi za nekim kompjuterom blizu sjevernog pola...
Ali da..... izdaleka se bolje vidi. :shock:
Fair Life

Post by Fair Life »

Posmatra se pod sirim uglom - wide angle.
Martian dreams

Post by Martian dreams »

Da ali izdaleka se nevide finese i mali slatki detalji koji cine ovaj zivot slatkim..i stvarnim.Sta je upoce znam o Iraku, mada pratim situaciju na 50 raznih sajtova i foruma, ustvari uopce nemogu ni zamisliti kako je tamo.Slicno je i sa Bosnom...samo malo i gore..jer neki pamte neka bivsa vremena i nemogu se pomiriti sa cinjenicom da je danas sve drugacije.Koliko su realno informisani je takodje pitanje.Kako neko uopce moze osjetiti lopovluk nekog naseg politicara kada sjedi u Skandinaviji...i zasto ti ljudi upravo i najvise bjesne.
digger

#11 Re: Bosanski Patriotizam???

Post by digger »

Toozla wrote:kako biti BIH patriota?
U mom slucaju, lako je bilo istjerati bosanca iz Bosne, ali nikako Bosnu iz bosanca.
Fair Life

Post by Fair Life »

Martian dreams wrote:Da ali izdaleka se nevide finese i mali slatki detalji koji cine ovaj zivot slatkim..i stvarnim. Sta je upoce znam o Iraku, mada pratim situaciju na 50 raznih sajtova i foruma, ustvari uopce nemogu ni zamisliti kako je tamo. Slicno je i sa Bosnom...samo malo i gore..jer neki pamte neka bivsa vremena i nemogu se pomiriti sa cinjenicom da je danas sve drugacije. Koliko su realno informisani je takodje pitanje. Kako neko uopce moze osjetiti lopovluk nekog naseg politicara kada sjedi u Skandinaviji...i zasto ti ljudi upravo i najvise bjesne.
Sreco moja, ja sam dosao u Australiju u svojoj 45-godini. Dovoljno dugo sam bio u BiH (do 1995.) da mi sve te male sitne finese trgnu na nos. Ne pisem napamet... Mjesecni telefonski i internet racuni su mi najbolje mjerilo koliko sam u toku sa aktualnim BiH "finesama koje zivot znace". Za ovih 10 godina sam se potrudio da se i licno osvjedocim. Prva zaradjena lova je bila za avionsku kartu...A$ 2500, plus kojesta drugo. A$ 14.000 sam potrosio da bih se na licu mjesta osvjedocio i da bih se razocan vratio u "dijasporu".

Pitas: "Kako neko uopce moze osjetiti lopovluk nekog naseg politicara kada sjedi u Skandinaviji...i zasto ti ljudi upravo i najvise bjesne."

Odgovor je: "Lako i opipljivo."

Koliki je lopovluk nasih politicara osjetim po praznini sopstvenog novcanika, jer svi mi koji smo "vani" imamo obavezu prema nekome da ga ako nista odrzimo u zivotu, da mu platimo obavezne mjesecne racune, posaljemo za kupovinu ogrjeva za zimu i slicno tome.
Martian dreams

Post by Martian dreams »

Pa dobro osjetis teyinu situacije...ali kako osjetis koja je stranka ili politicar bolja a koja gora.Sto se tice internet informacija.....u predhodnom postu sam se izjasnio o tome..Ne ljuti se ali meni se cini da su tvoja ubjedjenja i politicki izbori ipak stvar tvojih iskustava koji ponio sa sobom u dijasporu.Ako si bio komunista onda je normalno da ces danas navijati za SDP...mada mozda i neznas ko su uopste ti ljudi danas a ako si bio demokrata vjerovatno i dalje mislis da su neke stranke iz 95(SDA) i dalje transparentne.
Fair Life

Post by Fair Life »

U svakom slucaju sam siguran da stranke (SDS, HDZ i SDA) koje nisu znale sacuvati skoro pedesetogodisnji mir, nisu u stanju napraviti nista.

To su ratne stranke, koje su se izmedju sebe nagodile i kao takve i dalje rade narodu turizam na mozak. Deset godina je proslo, guta love je skrkana u BiH... Mrznja kao i u ratnim godinama...

Nije li to dovoljno ?!

Zatim, imam informacije iz prve ruke od zrelih samosvjesnih osoba koje na njihovu zalost, kako sami kazu, jos zive u BiH. Oni su svoju ljubav prema BiH platili danasnjim teskim zivotom... siromastvom, nemogucnoscu da se zaposle, da se adekvatno lijece, da skoluju djecu... i tome slicno. Previse njih me je kontaktiralo raspitujuci se o mogucnosti da se ispale iz BiH. Licno poznajem patriote, koji su se vratili iz Njemacke u BiH ne zeleci iskoristiti mogucnost odlaska u trece zemlje... Poslije nekoliko godina, lutajuci od nemila do nedraga, kucajuci uzaludno na mnoga vrata trazeci posao... jedva su uspjeli pronaci mogucnost da se ponovo docepaju "dijaspore" napustajuci sve sto su uspjeli sagraditi ili kupiti za to vrijeme, isto kao sto su uradili '92. kad su bili prisilno protjerani. Ovog puta su to uradili samovoljno i kako neki od njih kazu: "Dabogda im prisjelo." Oni koji su otisli bjezeci od zla ne pate od nostalgije...

Zar ne vjerovati starim provjerenim prijateljima ?
Oni mi samo potvrdjuju istinitost mojih saznanja (informacija) koja pokupim kroz sredstva javnog informisanja.
Martian dreams

Post by Martian dreams »

Hm tvoja teza o ratnim strankama mi bas neizgleda informisano.Ako zaista milsi da su "nacionalne" stranke krive za rat...i ako si u stanju da stavis znak jednakosti izmedju svih njih....onda sam zaista ja u pravu.Naravno sve zavisi kojem nacionalnom korpusu pripadas...ali ipak misli da smo svi dovoljno stari pa da znamo istinu o agresiji i sa istoka i sa zapada.Poratni period je drugo...tu se ima mnogo sta prigovoriti...zaista mnogo.Ali molim te nemoj me crnjaciti...nije valjda da su te protjerali a ti ubjedjen da su svi ista govna...ili onu tragikomicnu "ko nas zavadi". :shock:
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Bosna je pokazala cijelom svijetu jednu lekciju iz patriotizma i ispravnost teze da se jedan narod nemoze unistiti i iskorijeniti....
Kao što pojedinac ne može uspjeti bez samopoštovanja i vjere u vlastite sposobnosti, tako ni narod ne može uspjeti bez patriotizma i nacionalnoga ponosa.
Bez ljubavi prema vlastitome narodu i zemlji, bez poštovanja svoje tradicije, običaja, jezika, kulture, nijedan narod nema budućnosti.
Ljubav prema vlastitome narodu, samopoštovanje i nacionalni ponos kao i nacionalni patriotizam su pretpostavka ne samo uspjeha nego i opstojnosti Bosanskoga naroda kolektivno.
Last edited by libertyBiH on 01/02/2005 05:25, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Napisao sam da nisu bile u stanju odrzati vec postojeci mir, a ne kao sto ti navodis "krive za rat" Martian dreams.

Nisu li one drzale tokom rata "dirigentsku palicu", nisu li one medjusobno pregovarale i prije i u toku i poslije rata, nisu li... jednom rjecju one naguzile bosanske patriote.
libertyBiH wrote:...Ljubav prema vlastitome narodu, samopoštovanje i nacionalni ponos kao i nacionalni patriotizam su pretpostavka ne samo uspjeha nego i opstojnosti Bosanskoga naroda kolektivno...
Koji je to bosanski narod ? Gdje ga ti vidis u BiH politici ?

Ljubav prema vlastitom narodu nije ljubav prema Bosni i Hercegovini, jer ljubav prema sopstvenom narodu je negirala ljubav prema Bosni i Hercegovini.

Kao da zaboravljas da u BiH zive tri konstitutivna naroda ? Ljubav prema svakom ponaosob od ta tri konstitutivna naroda - unistile su Bosance i ljubav prema BiH, a na radost politickog i vjerskog vodjstva u zemlji. Pisem "politickog i vjerskog" jer je zaista tesko povuci granicu izmedju njih (njihovog djelovanja koje se prelijeva iz supljeg u prazno) i znati gdje prestaje religija, a pocinje politika...
Last edited by Fair Life on 01/02/2005 05:49, edited 3 times in total.
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Ja nepravim razlike kao ti,mada zmirim na jedno oko..... :lol:
lampy

Post by lampy »

a kako Maritian Dreams objasnjavas moju situaciju?ja sam bio i ostao ,a sada prije 2 mjeseca sam se preselio u EU.Hoces li reci da ni ja neznam situaciju da i ja gledam "iz daljine" ili mozda ta cinjenica da sam ja na relaciji EU <-> SA redovno svake druge hefte?reci mi sta to tebe cini vishe informisanom od mene ili od istih ljudi koji javljaju situaciju Fair Life-u.??(nije ovo nikakva vrsta vrijedjanja ozblijno pitam)
da li to sto si ti u datom momentu dole govori da ti vishe znas?a da mozda meni i fair life-u nije zajednicki rodjak neki koji radi u vladi i govori nam ono ko' rodjak rodjaku informacije.
ako sam pogrijesio ispravi me i ja cu se izviniti ...ako ima i malo istine pokusaj malo razmisliti o tome da si se ti nashla u istoj situaciji kao Fair Life-e ili pak neko drugi (izvini Fair Life-e ako te previshe uzimam u "usta") i da si morala "stomakom za hljebom" otici?sta bi onda govorila.

veliki pozdrav
Fair Life

Post by Fair Life »

Slobodno Lampy, osvijetli koliko mozes.
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

Mislim da bi bilo patriotski da se presele prko Drine ili Dinare,oni koj se u Bosni i Hercegovini prvo osjecaju Srbi,Hrvati ,Turci pa tek onda Bosanci i Hercegovci. :D
nadasve bilo bi to zaista patriotski sa koje god se strane pogleda :roll: 8)
lampy

Post by lampy »

citajuci ovu temu mislio sam dati odgovor sutra ali posto vidim da je vama sada normalan vakat....ja sam licno evo zaglavio za kompjuterom muceci se oko nekih problema u vezi programa kojeg pishem...uf crkoh..sad bih dao sve za kafu ali opet valja ustati do kuhinje..a i valja spavati jer meni je isto vrijeme ko' i u Bosni a kreveta od posla nisam vidio vec sedmicu dana kako treba :) pozdrav svima

a kao dodatak da se izjasnim da patriotizam je po definiciji ljubav prema zemlji ( ne drzavi kao instituciji) a ne prema naciji (to se pak zove nacionalizam). Inace se u svijetu nacionalizam koristi kao sinonim rijeci patriotizam ali samo zato jer vecina zemalja se sastoji od jedne nacije.

za mene pored zemlje je patriotizam i ljubav prema komshiluku tj gradu jer sto pishe u jednoj o pjesama ZP(BG) koju ne bih molim vas zelio ni malo da raspravljam niti razglabam samo da citiram jedan stih (malo sam ga preveo u prvo lice) "A ko ne brani grad za mene je smrad"
Fair Life

Post by Fair Life »

lampy wrote:...za mene pored zemlje je patriotizam i ljubav prema komshiluku tj gradu
Mnogima je Lampy lakse voljeti cijelo covjecanstvo nego prvog susjeda...
lampy

Post by lampy »

meni licno nekada ljudi i nisu bitni po nacionalnosti ako se taj neko meni licno dokazao.
ja kada govorim o srbima i hrvatima ne govorim o cetnicima i ustasama
ja kada gledam bosanca ne govorim samo o muslimanima vec i o bosanskim pravoslavcima i katolicima i muslimanima.
ali opet je ovaj rat ostavio ono nesto malo u nama sto chuchi i ne vjeruje
eh to malo, nashe politicke stranke i koriste. u nekim normalnim zemljama (kada kazem normalnim mislim sa dobrom vlasti) se stranke muce da dobiju glasace predlazuci reforme,poboljsanja,zaposlenja itd. a ove nashe dobijaju pravo na njih po rodjenju...ili si musliman ili si katolik ili si pravoslavac pa zato oni i ne trebaju da se muce sa nekim reformama i poboljsanjima itd.
Toozla

Post by Toozla »

dan 1:

BIH patriota treba da je ponosan zbog ostvarenih rezultata u proslosti...BIH postoji, a na nama je da je napravimo boljom

-------------------------------------------------------------------------

ja cu na kraju svakog dana pokusati izvuci komentare vrijedne paznje(po mom ukusu--kritika/dopuna dobro dosla) i postiracu ih na prvi komentar ove teme.
Last edited by Toozla on 01/02/2005 07:03, edited 1 time in total.
Post Reply