Bosanska dolina piramida

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hipatija

#276 Re: MISLJENJE_(dipl.ing.geologije)

Post by Hipatija »

kamenkrsi_maslina wrote:MENE TAKO NA POCETKU RAZMISLJANJA O OVOM SLUCAJU SAMO TO - ODVRACA OD VJERODOSTOJNOSTI NJEGOVIH TVRDNJA I STOGA PRIPADAM PROTIVNICIMA NJEGOVOG STAJALISTA.
Provjeravaj, malo, i tvrdnje koje nije izrekao S. Osmanagić!
POPLOČANA TERASA NA BOSANSKOJ PIRAMIDI MJESECA STARA 10.350 GODINA!
Amidza Efendija

#277 Re: MISLJENJE_(dipl.ing.geologije)

Post by Amidza Efendija »

Hipatija wrote:
kamenkrsi_maslina wrote:MENE TAKO NA POCETKU RAZMISLJANJA O OVOM SLUCAJU SAMO TO - ODVRACA OD VJERODOSTOJNOSTI NJEGOVIH TVRDNJA I STOGA PRIPADAM PROTIVNICIMA NJEGOVOG STAJALISTA.
Provjeravaj, malo, i tvrdnje koje nije izrekao S. Osmanagić!
POPLOČANA TERASA NA BOSANSKOJ PIRAMIDI MJESECA STARA 10.350 GODINA!
Koji je izvor ove informacije? Mora biti neki ugledni naucni casopis.

Ali neeeeee! To Svemirko sam sebe veselo tapse po ramenu!
simpozijum delirijum

#278 Re: Bosanska dolina piramida

Post by simpozijum delirijum »

idemo zdravom logikom , ako poslije 5 godina niko niti ga pobio niti potvrdio ?
helikopteri EUROFORA i strani ambasadori su bili tamo ?
ne znam !!
ali tamo nesto ima !
zvuci smijesno i svasta nesto , ali ? veliki upitnik i dalje ostaje !
to su cinjenice !
Hipatija

#279 Re: MISLJENJE_(dipl.ing.geologije)

Post by Hipatija »

Amidza Efendija wrote:

Misliš li da je ovaj dio informacije "krivotvoren":
"Italijanski arheolog Ricardo Bret je, u prisustvu voditelja projekta dr. Semira Osmanagića, koristeći uobičajenu arheološku metodologiju, uzeo uzorke u septembru 2010. Uzorci su primljeni u Institutu za fiziku Šleskog Univerziteta tehnologije iz Gliwica u Poljskoj. Rukovodilac Radiokarbonske laboratorije fizičarka prof.dr. Anna Pazdur je izvršila njihovu analizu i onstatovala je da je jedan od dva primljena uzorka organski materijal. Primjenjena je sofisticirana radiokarbonska metoda C14 za analizu starosti ovog uzorka i nakon nekoliko sedmica rezultati su poslani na adresu Fondacije u Sarajevo.",
a ovaj dio tvog stava "naučno verifikovan" (objavljen u nekom "uglednom naučnom časopisu") i zato vjerodostojan (istinit - nije lažan ličan ili odokativan stav):

"Ali neeeeee! To Svemirko sam sebe veselo tapse po ramenu!"
shuriken'

#280 Re: Bosanska dolina piramida

Post by shuriken' »

bas me zanima sta je slijedece, nakon piramidiota i wateridiota

velika je razlika izmedju "ima nesto i to je staro" i "to je najsenzacionalnija piramida ikad, ne, cekaj, dvije su, ne. cijela dolina, aaaargh!"

cekamo Vijece za fetve sa tradicionalno zakasnjelom reakcijom
jer jebo ti Narodni muzej i arheologiju
winnie

#281 Re: Bosanska dolina piramida

Post by winnie »

da je jedan covjek, svaki lijepi dan u ovih nekoliko godina po par sati kopao bunar na nekoj njivi na visocici, dosada bi to bio pravo dubok bunar a unutra bi se vidjelo sta je. ovako, zagrebi vamo zagrebi vamo i ...
hurmasica

#282 Re: Bosanska dolina piramida

Post by hurmasica »

A inace sta se desava u vezi sa piramidama u zadnje vrijeme? Toliku su halabuku digli prije pet-sest godina i odjednom se usutili.
Ja sam licno misljenja da tamo nesto ima, jer ipak je tu nekada bio nekakav srednjovjekovni grad p aje i logicno da ima nekih ostataka. A sad da su bas piramide kao u egiptu cisto sumnjam.
Amidza Efendija

#283 Re: MISLJENJE_(dipl.ing.geologije)

Post by Amidza Efendija »

Hipatija wrote:
Amidza Efendija wrote:

Misliš li da je ovaj dio informacije "krivotvoren":
"Italijanski arheolog Ricardo Bret je, u prisustvu voditelja projekta dr. Semira Osmanagića, koristeći uobičajenu arheološku metodologiju, uzeo uzorke u septembru 2010. Uzorci su primljeni u Institutu za fiziku Šleskog Univerziteta tehnologije iz Gliwica u Poljskoj. Rukovodilac Radiokarbonske laboratorije fizičarka prof.dr. Anna Pazdur je izvršila njihovu analizu i onstatovala je da je jedan od dva primljena uzorka organski materijal. Primjenjena je sofisticirana radiokarbonska metoda C14 za analizu starosti ovog uzorka i nakon nekoliko sedmica rezultati su poslani na adresu Fondacije u Sarajevo.",
a ovaj dio tvog stava "naučno verifikovan" (objavljen u nekom "uglednom naučnom časopisu") i zato vjerodostojan (istinit - nije lažan ličan ili odokativan stav):

"Ali neeeeee! To Svemirko sam sebe veselo tapse po ramenu!"

Ali neeeeee! To Svemirko ponovo sam sebe veselo tapse po ramenu!

Evo ti detaljna analiza prevare koja se tamo desava.
http://irna.lautre.net/Carbon-14-klix ... isode.html
Hipatija

#284 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Hipatija »

"Amidža efendija" samo postojanje "irna net" stranice (neko to plaća i održava, iz nekih razloga i sa nekakvim ciljem....????!!) govori nam o interesima i kontra interesima.
U septembru je najavljeno održavanje druge svjetske konferencije o Bosanskim piramidama. Ovi što plaćaju navedenu stranicu bi trebali za ovu konferenciju pripremiti zvaničan i dokumentovan kontra-materijal i dokazati da se radi o "ublehi" - S. Osmanagiću. U protivnom ostaje im samo ovako pomalo "seruckanje"!
zonbirile

#285 Re: Bosanska dolina piramida

Post by zonbirile »

Hipatija wrote:"Amidža efendija" samo postojanje "irna net" stranice (neko to plaća i održava, iz nekih razloga i sa nekakvim ciljem....????!!) govori nam o interesima i kontra interesima.
U septembru je najavljeno održavanje druge svjetske konferencije o Bosanskim piramidama. Ovi što plaćaju navedenu stranicu bi trebali za ovu konferenciju pripremiti zvaničan i dokumentovan kontra-materijal i dokazati da se radi o "ublehi" - S. Osmanagiću. U protivnom ostaje im samo ovako pomalo "seruckanje"!
------------------------------------------------
kao i sve ostalo obrćeš problem.Svi imaju pravo seruckati na ludom šEširđiji je da dokaže suprotno,kontaš ba?
Hipatija

#286 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Hipatija »

Nije na S. Osmanagići da "dokazuje", već da istražuje ( a ko osporava neka "dokazuje" svoja osporavanja).
Citat:
Rezultati istraživanja u Bosanskoj dolini piramida

Datum postavljanja:Sun Jun 26, 2011

Piše: Dipl. inž. Goran Marjanović

…Činjenica da su svi timovi zabeležili emisiju elektromagnetnih i/ili ultrazvučnih talasa bio je osnovni motiv da i sam izvršim merenja i uverim se u njihovo postojanje…

…Moj definitivni zaključak je da se pojava prisustva elektromagnetnih talasa na vrhu tumulusa u Vratnici, na Bosanskoj piramidi Sunca te na suhozidovima i megalitnim blokovima u podzemnom labirintu “Ravne” apsolutno ne može poreći!….

…Činjenica da detektovani elektromagnetni fenomeni imaju frekvenciju od 28 kHz (profesionalno merenje Mizdrak&all) ukazuje i na sasvim moguću korelaciju uočenih fenomena sa Teslinim NeHercijanskim talasima…

… Sve ovo navodi nas na ideju da bi i piramidalne gradjevine zbog svoje strukture i vrlo specifičnih gabarita i oblika u koje su utkane brojne kosmičke konstante, mogle biti neka vrsta “rezonatora” a samim tim i neke vrste “koncentratora” i pojačavača suptilnih energetskih formi…

… Dakle, po svemu sudeći, piramide čuvaju naše zdravlje i održavaju svesnost civilizacije na nužno potrebnom nivou, naravno – u granicama svojih mogućnosti …

Prethodna istraživanja elektromagnetnih, ultrazvučnih i bioenergetskih fenomena na lokalitetima Arheološkog parka u Visokom //tim istraživača iz Hrvatske na čelu sa fizičarem Slobodanom Mizdrakom, geofizičari ruskog Schmidt instituta iz Moskve, dr. Olega Khavroshkina i dr. Olega Tsyplakova, dr. Harry Oldfield iz Engleske, Heikki Savolainen, Engineer, iz Finske, dr. Paolo Debertolis, PhD Anthropology/Medicine, iz Italije npr.// ukazala su na postojanje više različitih energetskih polja u domenu tog lokaliteta. Činjenica da su svi timovi zabeležili emisiju elektromagnetnih i/ili ultrazvučnih talasa bio je osnovni motiv da i sam izvršim merenja i uverim se u njihovo postojanje. Naime, nije mi bilo jasno da li se u nekim slučajevima radi o emisiji elektromagnetnog talasa čija je frekvencija u domenu ultrazvuka (iznad 20 kHz) ili se radi baš o mehaničkom, (ultra)zvučnom talasu. Naime, frekvencije 28-30 kHz koje su detektovane na više arheoloških lokacija u Bosanskoj dolini piramida veoma su interesantne za istraživanja kojima se bavim jer ukazuju na moguću analogiju izmedju funkcionalnih mehanizama piramidalnih struktura sa onima kakve su korišćene u Teslinim tehnologijama.

Ljubaznošću uredništva časopisa Kroz prostor i vreme (http://kpv.rs/) u saradnji sa firmom Ingenieurbüro Mraz, opremljeni smo posebnim, namenskim, uredjajima koji su nam omogućili merenje jačine dinamičkih (AC) električnih i magnetnih polja, merenja eventualno postojećih radio i mikrotalasnih zračenja, merenje frekvencije tih zračenja i merenje frekvencije zvučnih talasa.

Uobičajene, prirodne vrednosti i granice bioloških efekata imaju vrlo širok opseg vrednosti jer zavise od niza faktora. Postojani deo magnetnog polja Zemlje (DC, prirodno magnetno polje) na njenoj površini je oko 30 mikro Tesla (0.3 gaussa ili 30 000 nT). Drugi deo Zemljinog magnetnog polja čine promenjiva polja mnogo manjeg intenziteta koja potiču od uzročnika u zemljinoj kori, usled Sunčeve aktivnosti, Sunčevog vetra i sl. Različitih su perioda – od nekoliko godina do desetih delova sekunde, faza i amplituda (jačine) – od nekoliko nT do nekoliko desetina nT.

Prirodno, statičko, električno polje na površini Zemlje ima vrednost od oko 150 V/m i opada sa visinom dok njegove standardne prirodne fluktuacije imaju prosečnu vredenost od oko 0.0001 V/m. U kućnim uslovima, električna polja obično variraju od 1 – 2 V/m ali usled rada brojnih električnih uredjaja ova vrednost može dostići 5 – 40 V/m a u blizini električnih uredjaja i preko 200 V/m.

Biološki efekti elektromagnetnih polja na čoveka počinju se ispoljavati ukoliko je jačina AC magnetnog polja blizu 3 miligaussa, jačina AC električnog polja veća od 1 kV/m i ako je intenzitet radio ili mikrotalasnog zračenja veći od približno 0.1 mW/cm2.

Mehanički talasi koji se mogu registrovati na zemljinoj površini imaju vrlo širok spektar vrednosti amplituda i frekvencija i uglavnom su vrlo promenjivi, i po jačini i po trajanju. Najčešći oblik je u formi šuma, dakle vrlo nestabinog oblika envelope (imaju promenjiv spektar). Potiču uglavnom od seizmičkih i geofizičkih aktivnosti zemljine kore i njenog jezgra. Ukratko, pravilnost elektromagnetnih i mehaničkih talasa kakvi su uočeni na pojedinim lokalitetima u Bosanskoj dolini piramida teško se mogu objasniti prirodnim procesima.

Naša merenja data su u tabeli koja sledi. Napominjemo da su vrednosti izmerenih frekvencija u granicama tačnosti od +-15% jer u našoj postavci izmerena frekvencija u odredjenoj meri ovisi i o jačini signala.
simpozijum delirijum

#287 Re: Bosanska dolina piramida

buksna wrote:E ovako... iznijeću svoje mišljenje :D Prije svega, toliko me baš i ne zanima da li postoji nešto ili ne postoji, bitno je da se misli da postoji i postoje ljudi koji tu priču podržavaju i pokušavaju dokazat, jer time koliko-toliko u svijet se šalju zanimljivije priče o BiH, za razliku dosadašnjih ratnih i postratnih, a i pokoji turist navrati, bar usput, čega prije nije bilo... znači ne može se puno izgubiti...
Od početka pratim onako pomalo kroz medije ovu priču i nisam pretjerano ni vjerovao da nešto ima ni da nema, ali mi je zanimljivo bilo, posebno oni snimci iz aviona... Brdo zaista liči na piramidu, tu nema dileme, a sad šta je ispod... možda nekad i saznamo...

Prije 10ak dana sam otišao na lice mjesta čisto iz zajebancije s par jarana... Lik iz te fondacije nas ljubazno dočekao, prezentirao projekat, predočio neke činjenice, argumente... većinu onog što smo mogli saznat i u medijima i na internetu ali nebitno... i proveo nas kroz one podzemne tunele... ne znam sad tu šta da kažem... Čisto sumnjam da je neko zbog "zajebancije" iskopao kilometre ovih tunela u zadnjih par godina... a i nevjerovatno mi je da se za njih dosad nije znalo svih ovih godina, labirinti pravi, bez vodiča se vrlo lako izgubit u visočkom podzemlju :D Znači s mog aspekta, ti tuneli nisu mogli nastat sami od sebe, sad čije su djelo... to je pitanje... al čisto sumnjam da su Semirovi ljudi iskopali :D Kako god, dobro bi bilo da svako prije nego bilo kakve priče ode lično i na osnovu toga dobije neke stavove... ako ništa drugo, bar je temperatura ispod ugodna - oko 15 stepeni, dok je vani 30+ :D

Ulaz se plaća 5 KM po osobi, malo zvuči puno, što i jest, al kako kažu to im je glavni izvor finansiranja projekta :D

Kako god, moj konačni zaključak je da postoji nešto, ili je postojalo, a brdo definitivno liči na piramidu skroz, bar ova najveća - piramida sunca, ostale manje-više :D Mada me nerviraju ove priče o energijama nekim, jednostavno u to ne mogu povjerovat tek tako... posebno kad poče ovaj "prezenter" spominjat neke energetske transformatore u vidu ogromnog kamena i sl... ono wtf, daj ba čovječe, ti ćeš meni o transformatorima pričat, ja ETF :mrgreen:

Mene kao turistu iz drugog kantona je iznenadila ta pozitivna energija i entuzijazam ljudi koji rade na tome... Posebno volonteri iz cijelog svijeta, ne znam gdje ih samo nađoše i kako ih "navukoše" na to da rade ko budale za džabe, cijeli dan guraju kolica :D A ima ih iz Italije, Španije, Brazila, Hrvatske, Srbije... to su koje smo upoznali za tih pola sata-sat... a vođa istraživanja je neka prof. dr. talijanka... pa jbg... zašto ne bar biti ravnodušan, a ne opovrgavati na početku nešto... kako nam jedan stariji čovjek na ulazu reče: "Ej moja djeco, vidite vi ovo, ne vjeruju da ima piramida, a jasno se vidi na slici, a vjeruju da se ukazala gospa nekad nekom :D"... eto to bi bila moja priča :D
bas ti tuneli su kao misterija kao i te nekakve ploce navodno od betona stare hiljadama godina ?
uglavnom evo vec koliko godina ta misterija opstaje , jer do sada bi se pogotovo u BiH sa carsijskim mentalitetom ( to mislim pozitivno ) saznalo za navlakusu
ali ljudi i dalje dolaze, iz cijela svijeta i vrse se mjerenja sofisticiranom opremom i Osmanagic se i dalje drzi nakon evo vec koliko godina ?
fakat ?
sta je tamo ?
Hipatija

#288 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Hipatija »

simpozijum delirijum wrote: ali ljudi i dalje dolaze, iz cijela svijeta i vrse se mjerenja sofisticiranom opremom i Osmanagic se i dalje drzi nakon evo vec koliko godina ?
fakat ?
sta je tamo ?
U septembru je Druga svjetska konferencija o Bosanskim piramidama. Svatko tko ima šta da kaže na tu temu neka dođe i iznese svoju argumentaciju i mišljenje! Šta je tamo?
Posebno pozivam izuzetno zainteresovanog "zonbirile"!
RtrnOfSalisbury

#289 Re: Bosanska dolina piramida

Post by RtrnOfSalisbury »

postojili moducnost bilo kakvog kontakta sa orbovima koji su nesumljivo dokazani. u jednoj od naredni faza treba ici na uspostavu kontakta i tumacenja saznanja. treba him prvo ostaviti uvecane slike u tunelima da vide da se zna za njiha, i kad dodju da gledaju slike pokusati sa kontaktom, to bi bio najlaksi nacin da se dobiju odgovori na sva pitanja
ovako bez njihove saradnje nece ici lako i mora se biti oprezan. opreznost je u ovom slucaju vaznija od hrabrosti,
treba biti hrabar ali oprezan tj oprezan i hrabar ali narocito oprezan sa naglaskom na opreznost. zasto? pa jednostavno
niko ne zna kako ce orbovi reagovati, to su energetska bica a dje je energija tu je energeticno i ako je energija negativna nesmije se ni pomisliti sta se more desiti. praznjenje negativne energije nikad nije donjelo nista dobra
sto se zna, jedino aktivno pretvaranje negativne u pozitivnu energiju bi bila solucija dje bi pojedini gama zrak spojili sa pozitivnom energijom i naoruzali se strpljenjem ali opreznost na prvo mjesto.
RtrnOfSalisbury

#290 Re: Bosanska dolina piramida

Post by RtrnOfSalisbury »

buksla, razocaro me taj podatak: nemoras se smijat, u mom selu kazu: utrace se od smijanja nazor
macan prvi

#291 Re: Bosanska dolina piramida

Post by macan prvi »

RtrnOfSalisbury wrote:postojili moducnost bilo kakvog kontakta sa orbovima koji su nesumljivo dokazani. u jednoj od naredni faza treba ici na uspostavu kontakta i tumacenja saznanja. treba him prvo ostaviti uvecane slike u tunelima da vide da se zna za njiha, i kad dodju da gledaju slike pokusati sa kontaktom, to bi bio najlaksi nacin da se dobiju odgovori na sva pitanja
ovako bez njihove saradnje nece ici lako i mora se biti oprezan. opreznost je u ovom slucaju vaznija od hrabrosti,
treba biti hrabar ali oprezan tj oprezan i hrabar ali narocito oprezan sa naglaskom na opreznost. zasto? pa jednostavno
niko ne zna kako ce orbovi reagovati, to su energetska bica a dje je energija tu je energeticno i ako je energija negativna nesmije se ni pomisliti sta se more desiti. praznjenje negativne energije nikad nije donjelo nista dobra
sto se zna, jedino aktivno pretvaranje negativne u pozitivnu energiju bi bila solucija dje bi pojedini gama zrak spojili sa pozitivnom energijom i naoruzali se strpljenjem ali opreznost na prvo mjesto.

A jesu li oni druzeljubivi?
psydelija

#292 Re: Bosanska dolina piramida

Post by psydelija »

Hipatija wrote:U septembru je Druga svjetska konferencija o Bosanskim piramidama. Svatko tko ima šta da kaže na tu temu neka dođe i iznese svoju argumentaciju i mišljenje! Šta je tamo?
Posebno pozivam izuzetno zainteresovanog "zonbirile"!
koristim priliku da se zahvalim na toplom i srdacnom pozivu, ali i da naglasim da g-din ZOMBI-rle u navedenom terminu, nazalost nije u bosni... u vremenu odrzavanja te konferencije, g-din ZOMBI-rle je pocasni gost tutanhamuna na sastanku u dolini kraljeva u luksoru (egypt) sa najeminentnijim faraonima "tadasnjice". :D 8)

vise o svemu nakon povratka sa gradjevinskog seminara. :lol:

press sluzba,
ZOMBI-rle-a. :evil:

ps. ja jos licno u viskom nisam bio, no iz citanja clanaka, pregleda videa i medijske hajke od kvazi strucnjaka i ljubomornih zajedljivaca na rad semira osmanagica zadnjih 4-5 godina, ubedjen sam ta tamo nesto ima.
obisao sam neke piramide u svetu, nadam se da cu sledece obici u visokom.
semira znam licno, ali ne dovoljno da bih sudio da li je on manipulator i sa kojim ciljem radi sve ovo... no jedno znam, semir je sposoban, samouveren, marljiv i jako poucan covek... covek koji ovaj posao zasigurno radi bez velike koristi i sa velikim entuzijazmom.

semire, aferim na dosad uradjenom i samo napred!!!
VjecitiStudent

#293 Re: Bosanska dolina piramida

Post by VjecitiStudent »

Kome jos trebaju dokazi za bilo sta, bitna je samo vjera da nesto postoji.
Nek samo para ide, pa kako god, enjoy Baznia!
PS. Krajnje je vrijeme da se ova tema premjesti na podforum Religija
Hipatija

#294 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Hipatija »

"Kliknite" i čitajte cijeli tekst članka: "Piramide ili ne, pitanje je sad!"
"Ljudi bi trebali da znaju da piramide kao fenomen nemaju ničega zajedničkog sa faraonima i sa grobnicama. Kada se oslobode tih dogmi onda mogu pristupiti fenomenu piramida na jedan otvoren način. Piramide su prije svega arhitektonski, građevinski, geometrijski ali i energetski fenomen. Ono što imamo u Visokom, što su nekad zvali brdo Visočica ima vrlo pravilnu geometriju, sa trouglastim osnovom, sa izraženim bridovima. U geometrijskom smislu ovdje nema sumnje da je riječ o piramidi. Ovo nije niti neko nepravilno brdo, valjak ili krug. Ovo je piramida. Drugo, oni koji se pomalo razumiju u piramide znaju da su sve glavne i najstarije svjetske piramide kao one u Kini, Egiptu, Peruu ili Cahokia piramida u Americi orjentisanje prema sjeveru. Prema istraživanjima geodetskog zavoda Bosne i Hercegovine ustanovljeno je da sjeverna strana Bosanske Piramide Sunca ima odstupanje od perfektnog sjevera samo 0º 0ʹ i 12ʺ. To je najpreciznija orjentacija piramida na svijetu. Treći element koji, naravno, mora biti zastupljen da bi se nešto zvalo piramidom je građevinski materijal. Kada se skine sloj zemlje koji prekriva Piramidu Sunca, nailazimo na pravougaone blokove. Njihovom analizom na šest naučnih institucija u BiH, Italiji, Francuskoj, nepobitno je utvrđeno da je riječ o betonu kojeg je radila ljudska ruka. Dakle, čitava piramida na kojoj stojimo je obložena vještačkim, lijevanim građevinskim materijalom. Četvrto, tim njemačkih geofizičara je tokom 2007. god. a to je potvrdio tim beogradskih fizičara sa instituta za geofiziku, snimao georadarskim instrumentima sjevernu stranu Piramide Sunca i utvrdio da u njoj postoje unutrašnji prolazi, koridori i prostorije. I broj pet, da bi se nešto zvalo piramidom moraju postojati podzemni tuneli, a mi ispod piramide imamo najveću mrežu vještačkih, podzemnih prostorija. Dakle, ovih pet elemenata: geometrija, orjentacija, građevinski materijal, unutrašnji prolazi i podzemna mreža tunela, ovdje u Visokom postoje, i svi elementi za postojanje piramide su tu. Prema tome, ako pored svega tražite krucijalni dokaz onda to znači da vam nedostaje informacija. Dovoljno je pogledati, pročitati šta smo napisali i pročitati zaključke Prve Međunarodne Naučne Konferencije o bosanskoj dolini piramida u kojoj jasno stoji da je ovaj fenomen u Visokom arheološki a ne prirodni.
tacno.net: Zašto ste odmah u startu krenuli sa tezom o postojanju piramida u Visokom prije nego što ćete doći do neoborivih materijalnih dokaza koji bi upućivali na valjanost vaše tvrdnje i da li smatrate da je cijela arheološka priča o piramidama u Bosni i Hercegovini time izgubila?
Semir Osmanagić: Zato što ovo jeste piramida. Ako nešto ima oblik piramide, ima građevinski materijal na sebi, ima unutrašnje prolaze i perfektnu orjentaciju, to se ne može nikakvim drugim imenom nazvati već piramida. Jedan broj stručnjaka iz arheološke struke s naših prostora je upravo iznio tu tezu: zašto smo od početka tvrdili da je piramida? Očigledno oni ne znaju šta govore, jer ako imate satelitske, termalne, georadarske, geodetske i sve druge snimke koje ukazuju na vještački objekat u obliku piramide onda to može biti samo piramida. Njihov problem je u tome što ih pogrešno uče generacijama da piramidu mora praviti faraon kao grobnicu a one nikada nisu služile kao grobnice. Prema tome morat će se ponovo pisati udžbenici historije a neke od mojih knjiga će predstavljati osnove iz kojih će učiti nove generacije arheologa. Prema tome vrijeme je da se naša prava ljudska historija uči na pravi način.
tacno.net: Da li ste u tunelima ili na bilo kojim drugim nalazištima ili sondama otkrili neko pismo ili simbole koji bi upućivali na postojanje i djelovanje civilizacije stare između deset i petnaest hiljada godina?
Semir Osmanagić: U Visokom imamo najveći kompleks građevina iznad zemlje, ali također i najveći građevinski kompleks ispod zemlje. Riječ je o mreži tunela dugačkoj desetinama kilometara. Lani, 2010. godine smo pronašli prve tri prostorije. Tokom ove 2011. pronašli smo još dvije prostorije. Dakle, što dublje ulazimo u tunele ta mreža postaje kompleksnija i složenija. Osim toga nailazimo na vještačke akumulacije. Sve su to elementi, dakle, tuneli, koridori, raskrsnice, prostorije, podzemna vještačka jezera koji upućuju da se vrlo intezivan život odvijao u dalekoj prošlosti ispod zemlje. Možemo da zabilježimo dvije civilizacije u podzemnom kompleksu. Prva koja je gradila piramide i tunele, riječ je o istoj civilizaciji staroj oko 10.500 god. I druga koja je prije oko 5.500 god. te tunele zatvarala, ispunjavala šljunkovitim materijalom i zazidavala. Dakle, i za jednu i drugu tvrdnju mi kao dokaz imamo radiokarbonsko datiranje koja pokazuju to i koja potvrđuju da je puno prije svih, nama do sada poznatih kultura, i srednjovjekovne bosanske države i antičke grčke i antičkog rima i butmirske kulture na ovim prostorima postojala razvijena civilizacija. Naše znanje o dalekoj prošlosti je jako slabo i mi tek treba da učimo šta se zbilja dešavalo prije hiljade godina."
tacno.net: Mislimo da bi jedan od značajnih ako ne i najznačajniji dokaz o postojanju bosanskohercegovačkih piramida koji jednostavno ne bi mogao niko oboriti, bilo iskopavanje brida piramide. Da li ste išta uradili u tome pravcu?

Semir Osmanagić: Mi smo brid iskopavali 2006. godine u aprilu, maju i junu. Nažalost, pod težinom neoborivih dokaza sa nagibom piramide od 45 stepeni, pravilnom geometrijom, betonskim blokovima i iskopavanjima brida, tadašnji i sadašnji predsjednik državne komisije za nacionalne spomenike prof. Dubravko Lovrenović, je promijenio zakon i čitavu piramidu proglasio zaštićenom zonom, onemogućavajući nam daljnja iskopavanja na ovoj piramidi. I naša želja da svijetu pokažemo i bridove, između ostalog, kao i veće slobodne površine piramide nažalost, ni tada nije mogla biti ostvarena. Prema tome, očigledno je da u kulturnom establišmentu imate ljudi, a ima ih dosta nažalost, koji na jedan vrlo agresivan način čine sve da zaustave ovo istraživanje ne izdajući dozvole za istraživanje, ne dozvoljavajući nam da dođemo do fondova od strane državnih institucija, bojkotirajući nas u medijima i na koncu ne dozvoljavajući nam pristup prema UNESCO-u. Međutim, ništa od toga neće promijeniti našu odlučnost i mi i dalje nastavljamo sa svim mogućim aktivnostima usmjerenim na konačno rasvjetljenje ovog fenomana. Ove godine ćemo raditi na privatnim parcelama, tako da ćemo otkrivati brid piramide i to njen sjeveroistočni brid.
simpozijum delirijum

#295 Re: Bosanska dolina piramida

Hipatija wrote:"Kliknite" i čitajte cijeli tekst članka: "Piramide ili ne, pitanje je sad!"
"Ljudi bi trebali da znaju da piramide kao fenomen nemaju ničega zajedničkog sa faraonima i sa grobnicama. Kada se oslobode tih dogmi onda mogu pristupiti fenomenu piramida na jedan otvoren način. Piramide su prije svega arhitektonski, građevinski, geometrijski ali i energetski fenomen. Ono što imamo u Visokom, što su nekad zvali brdo Visočica ima vrlo pravilnu geometriju, sa trouglastim osnovom, sa izraženim bridovima. U geometrijskom smislu ovdje nema sumnje da je riječ o piramidi. Ovo nije niti neko nepravilno brdo, valjak ili krug. Ovo je piramida. Drugo, oni koji se pomalo razumiju u piramide znaju da su sve glavne i najstarije svjetske piramide kao one u Kini, Egiptu, Peruu ili Cahokia piramida u Americi orjentisanje prema sjeveru. Prema istraživanjima geodetskog zavoda Bosne i Hercegovine ustanovljeno je da sjeverna strana Bosanske Piramide Sunca ima odstupanje od perfektnog sjevera samo 0º 0ʹ i 12ʺ. To je najpreciznija orjentacija piramida na svijetu. Treći element koji, naravno, mora biti zastupljen da bi se nešto zvalo piramidom je građevinski materijal. Kada se skine sloj zemlje koji prekriva Piramidu Sunca, nailazimo na pravougaone blokove. Njihovom analizom na šest naučnih institucija u BiH, Italiji, Francuskoj, nepobitno je utvrđeno da je riječ o betonu kojeg je radila ljudska ruka. Dakle, čitava piramida na kojoj stojimo je obložena vještačkim, lijevanim građevinskim materijalom. Četvrto, tim njemačkih geofizičara je tokom 2007. god. a to je potvrdio tim beogradskih fizičara sa instituta za geofiziku, snimao georadarskim instrumentima sjevernu stranu Piramide Sunca i utvrdio da u njoj postoje unutrašnji prolazi, koridori i prostorije. I broj pet, da bi se nešto zvalo piramidom moraju postojati podzemni tuneli, a mi ispod piramide imamo najveću mrežu vještačkih, podzemnih prostorija. Dakle, ovih pet elemenata: geometrija, orjentacija, građevinski materijal, unutrašnji prolazi i podzemna mreža tunela, ovdje u Visokom postoje, i svi elementi za postojanje piramide su tu. Prema tome, ako pored svega tražite krucijalni dokaz onda to znači da vam nedostaje informacija. Dovoljno je pogledati, pročitati šta smo napisali i pročitati zaključke Prve Međunarodne Naučne Konferencije o bosanskoj dolini piramida u kojoj jasno stoji da je ovaj fenomen u Visokom arheološki a ne prirodni.
tacno.net: Zašto ste odmah u startu krenuli sa tezom o postojanju piramida u Visokom prije nego što ćete doći do neoborivih materijalnih dokaza koji bi upućivali na valjanost vaše tvrdnje i da li smatrate da je cijela arheološka priča o piramidama u Bosni i Hercegovini time izgubila?
Semir Osmanagić: Zato što ovo jeste piramida. Ako nešto ima oblik piramide, ima građevinski materijal na sebi, ima unutrašnje prolaze i perfektnu orjentaciju, to se ne može nikakvim drugim imenom nazvati već piramida. Jedan broj stručnjaka iz arheološke struke s naših prostora je upravo iznio tu tezu: zašto smo od početka tvrdili da je piramida? Očigledno oni ne znaju šta govore, jer ako imate satelitske, termalne, georadarske, geodetske i sve druge snimke koje ukazuju na vještački objekat u obliku piramide onda to može biti samo piramida. Njihov problem je u tome što ih pogrešno uče generacijama da piramidu mora praviti faraon kao grobnicu a one nikada nisu služile kao grobnice. Prema tome morat će se ponovo pisati udžbenici historije a neke od mojih knjiga će predstavljati osnove iz kojih će učiti nove generacije arheologa. Prema tome vrijeme je da se naša prava ljudska historija uči na pravi način.
tacno.net: Da li ste u tunelima ili na bilo kojim drugim nalazištima ili sondama otkrili neko pismo ili simbole koji bi upućivali na postojanje i djelovanje civilizacije stare između deset i petnaest hiljada godina?
Semir Osmanagić: U Visokom imamo najveći kompleks građevina iznad zemlje, ali također i najveći građevinski kompleks ispod zemlje. Riječ je o mreži tunela dugačkoj desetinama kilometara. Lani, 2010. godine smo pronašli prve tri prostorije. Tokom ove 2011. pronašli smo još dvije prostorije. Dakle, što dublje ulazimo u tunele ta mreža postaje kompleksnija i složenija. Osim toga nailazimo na vještačke akumulacije. Sve su to elementi, dakle, tuneli, koridori, raskrsnice, prostorije, podzemna vještačka jezera koji upućuju da se vrlo intezivan život odvijao u dalekoj prošlosti ispod zemlje. Možemo da zabilježimo dvije civilizacije u podzemnom kompleksu. Prva koja je gradila piramide i tunele, riječ je o istoj civilizaciji staroj oko 10.500 god. I druga koja je prije oko 5.500 god. te tunele zatvarala, ispunjavala šljunkovitim materijalom i zazidavala. Dakle, i za jednu i drugu tvrdnju mi kao dokaz imamo radiokarbonsko datiranje koja pokazuju to i koja potvrđuju da je puno prije svih, nama do sada poznatih kultura, i srednjovjekovne bosanske države i antičke grčke i antičkog rima i butmirske kulture na ovim prostorima postojala razvijena civilizacija. Naše znanje o dalekoj prošlosti je jako slabo i mi tek treba da učimo šta se zbilja dešavalo prije hiljade godina."
tacno.net: Mislimo da bi jedan od značajnih ako ne i najznačajniji dokaz o postojanju bosanskohercegovačkih piramida koji jednostavno ne bi mogao niko oboriti, bilo iskopavanje brida piramide. Da li ste išta uradili u tome pravcu?

Semir Osmanagić: Mi smo brid iskopavali 2006. godine u aprilu, maju i junu. Nažalost, pod težinom neoborivih dokaza sa nagibom piramide od 45 stepeni, pravilnom geometrijom, betonskim blokovima i iskopavanjima brida, tadašnji i sadašnji predsjednik državne komisije za nacionalne spomenike prof. Dubravko Lovrenović, je promijenio zakon i čitavu piramidu proglasio zaštićenom zonom, onemogućavajući nam daljnja iskopavanja na ovoj piramidi. I naša želja da svijetu pokažemo i bridove, između ostalog, kao i veće slobodne površine piramide nažalost, ni tada nije mogla biti ostvarena. Prema tome, očigledno je da u kulturnom establišmentu imate ljudi, a ima ih dosta nažalost, koji na jedan vrlo agresivan način čine sve da zaustave ovo istraživanje ne izdajući dozvole za istraživanje, ne dozvoljavajući nam da dođemo do fondova od strane državnih institucija, bojkotirajući nas u medijima i na koncu ne dozvoljavajući nam pristup prema UNESCO-u. Međutim, ništa od toga neće promijeniti našu odlučnost i mi i dalje nastavljamo sa svim mogućim aktivnostima usmjerenim na konačno rasvjetljenje ovog fenomana. Ove godine ćemo raditi na privatnim parcelama, tako da ćemo otkrivati brid piramide i to njen sjeveroistočni brid.
ne zelim izvlaciti bilo koje zakljucke , jeste ili nije ili sta god
ako je skoro 5 godina potrebno i nije dovoljno da se Osmanagic i njegova teorija pobije ( i zakonski , kao prevarant i lopov )
sta se desava tamo ja opet pitam ?
ljudi dolaze , rapsravlja se na forumima
mnogo je stranaca i njihovih strucnjaka ( gledao sam izvjestaj i sa Americkih TV stanica )
pa ?
dajte mu otvorene ruke i slobodu pa ako laze neka se ulovi u vlastitoj lazi a ne ovako , pljuju po njemu 5 godina a niko ne daje konkretan odgovor da ga pobije u njegovim tvrdnjama i mnogo stranaca ukljuceno ?
postaje suludo ili je prevarant ili je istina ?
ovo dugo vec traje , prevare se otkriju uz danasnju tehnologiju u dan-dva
VjecitiStudent

#296 Re: Bosanska dolina piramida

Post by VjecitiStudent »

simpozijum delirijum wrote: ne zelim izvlaciti bilo koje zakljucke , jeste ili nije ili sta god
ako je skoro 5 godina potrebno i nije dovoljno da se Osmanagic i njegova teorija pobije ( i zakonski , kao prevarant i lopov )
mnogo je stranaca i njihovih strucnjaka ( gledao sam izvjestaj i sa Americkih TV stanica )
pa ?
dajte mu otvorene ruke i slobodu pa ako laze neka se ulovi u vlastitoj lazi a ne ovako , pljuju po njemu 5 godina a niko ne daje konkretan odgovor da ga pobije u njegovim tvrdnjama i mnogo stranaca ukljuceno ?
Nauka je svoje davno rekla,
http://www.archaeology.org/online/featu ... pdate.html
http://www.robertschoch.net/bosnia%20ea ... l%20ct.htm

i na sarlatanstvo ovog tipa ocito vrijeme svoje trositi vise nece, tacka je odavno stavljena i kod kuce i vani.
A glede zatvaranja, i enterprise Medjugorje neometano radi vec trideset godina, radice neometano i "Piramida", dok god pravi kakav takav novac za likove upetljane u projekat.

Nego, kada ce ova tema na podforum "Religija"?
simpozijum delirijum

#297 Re: Bosanska dolina piramida

VjecitiStudent wrote:
simpozijum delirijum wrote: ne zelim izvlaciti bilo koje zakljucke , jeste ili nije ili sta god
pa ?
Nauka je svoje davno rekla,
http://www.archaeology.org/online/featu ... pdate.html
http://www.robertschoch.net/bosnia%20ea ... l%20ct.htm

i na sarlatanstvo ovog tipa ocito vrijeme svoje trositi vise nece, tacka je odavno stavljena i kod kuce i vani.
A glede zatvaranja, i enterprise Medjugorje neometano radi vec trideset godina, radice neometano i "Piramida", dok god pravi kakav takav novac za likove upetljane u projekat.

Nego, kada ce ova tema na podforum "Religija"?
uz duzno postovanje ? te birokrate mene niti nimalo nisu ubijedile u suprotno osim sto se gadjaju svojim titulama uglednih faca
sta su rekli ? nista !?? nikakve cinjenice da pobiju tvrdnje vec se pozivaju na cinjenjicu da su oni sami po sebi genijalci ?
zar bez arheoloskih istrazivanja na terenu , kao sto bi arheolozi trebali da budu ?
zar se istina moze utvrditi iz kancelarije ?
VjecitiStudent

#298 Re: Bosanska dolina piramida

Post by VjecitiStudent »

simpozijum delirijum wrote:
VjecitiStudent wrote: uz duzno postovanje ? te birokrate mene niti nimalo nisu ubijedile u suprotno osim sto se gadjaju svojim titulama uglednih faca
sta su rekli ? nista !?? nikakve cinjenice da pobiju tvrdnje vec se pozivaju na cinjenjicu da su oni sami po sebi genijalci ?
zar bez arheoloskih istrazivanja na terenu , kao sto bi arheolozi trebali da budu ?
zar se istina moze utvrditi iz kancelarije ?
Teret bilo kakvog dokazivanja je oduvijek bio na onome koji nesto tvrdi.
Te "birokrate" i "birokrate" slicne njima su na ovoj planeti do sada iskopali brojna cuda, za razliku od ovog sarlatana, koji je prije ovih "piramida" iskopao konkretno sta?
Mozda da napravis posjetu Zemaljskom muzeju u Sarajevu, pa da se osvjedocis sta su sve te "birokrate" i u BiH do sada iskopale?
Evo izvanrednog primjera kako se posao radi:
http://www.apollon.uio.no/vis/art/2008_ ... er_english
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 092151.htm
In the course of several weeks of intense digging this autumn, her archaeological team found the very first traces of an Illyrian trading post that is more han two thousand years old. The archaeologists have discovered the ruins of a settlement, the remains of a harbour that probably functioned as a trading post, as well as many sunken boats, fully-laden with wine pitchers – so-called amphorae – from the first century B.C.
Sta su sve ove "birokrate" iskopale i pronasle za svega nekoliko sedmica kopanja!

A koliko ono godina sarlatan sa cijelom armijom kopa oko Visokog? Jesu li do sada iskopali ijednu kost, predmet, bilo kakav materijalni dokaz???

Stoga, kada ce ova tema na podforum "Religija"?
Hipatija

#299 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Hipatija »

VjecitiStudent wrote:
Neka D. Lovrenović dokaže da se radovi "nestručno izvode" ( njegova - NETAČNA - tvrdnja)!

A koliko ono godina sarlatan sa cijelom armijom kopa oko Visokog? Jesu li do sada iskopali ijednu kost, predmet, bilo kakav materijalni dokaz???
Pa pogledaj "materijalne dokaze", ima ih obilje, i ne misli da ćeš naći bilo kakvu "kost" ( po tome pokazuješ da si obična "ubleha"!
Kada Ti, Gavrilo Grahovac i Dubravko Lovrenović kažete. Može li odmah?! :D
Evo, iz I st. jednog mišljenja (koje ćeš ti i takvi kao ti odmah odbaciti kao neozbiljno i "nenaučno"):
"Nastupit će vrijeme kada će brižljiva stoljetna istraživanja
iznijeti na svjetlost dana ono što sada leži skriveno. Doći će vrijeme
kada će naši potomci biti zapanjeni jer mi nismo znali stvari koje su
njima same po sebi jasne… Mnoga su otkrića očuvana za vremena
koja tek dolaze, kada sjećanje na nas bude već izblijedilo.
Naš bi
svijet bio ubogo mjesto kada svakoj epohi ne bi imao ponuditi
nešto za istraživanje…
...priroda ne otkriva svoje tajne odjednom i svima."

Seneca, Naturales quaestiones, 1. st. pr. n. e.
VjecitiStudent

#300 Re: Bosanska dolina piramida

Post by VjecitiStudent »

Hipatija wrote:
VjecitiStudent wrote:
Neka D. Lovrenović dokaže da se radovi "nestručno izvode" ( njegova - NETAČNA - tvrdnja)!

Pa pogledaj "materijalne dokaze", ima ih obilje, i ne misli da ćeš naći bilo kakvu "kost" ( po tome pokazuješ da si obična "ubleha"!
Kada Ti, Gavrilo Grahovac i Dubravko Lovrenović kažete. Može li odmah?! :D
Evo, iz I st. jednog mišljenja (koje ćeš ti i takvi kao ti odmah odbaciti kao neozbiljno i "nenaučno"):
"Nastupit će vrijeme kada će brižljiva stoljetna istraživanja
iznijeti na svjetlost dana ono što sada leži skriveno. Doći će vrijeme
kada će naši potomci biti zapanjeni jer mi nismo znali stvari koje su
njima same po sebi jasne… Mnoga su otkrića očuvana za vremena
koja tek dolaze, kada sjećanje na nas bude već izblijedilo.
Naš bi
svijet bio ubogo mjesto kada svakoj epohi ne bi imao ponuditi
nešto za istraživanje…
...priroda ne otkriva svoje tajne odjednom i svima."

Seneca, Naturales quaestiones, 1. st. pr. n. e.
Da sarlatan zna posao, za pet godina kopanja sa onolikom radnom snagom bi se do sada napunio osrednji muzej.
Jer, u Hutovom blatu je npr. arheolozima trebalo svega nekoliko nedjelja istrazivanja pa da se pronadju ostaci brodova punih amfora, ostaci trgovacke postaje, grncarija, ...
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 092151.htm

Umjesto toga, sta smo u Visokom do sada "kao dokaz" vidjeli?
Mjerenja elektricnih polja, u javnosti nikad vidjene "satelitske" snimke i novoprokopane tunele.
Post Reply