Bosanska dolina piramida

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ommadawn

#2101 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

Ramzess Veliki wrote:Da je vlast iz bivse Juge znala za objekat govori sljedeci podatak - Ulaz u Visocicu se nalazi u starom gradu tvrdjavi Visoki, izidan je sa visokim svodom i stepenistem koje vodi u dubinu, kao dio tvrdjave. Ovo znam od rodjaka koji se tu igrao kao klinac i ulazio sa malom rajom unutra. On tvrdi da je stepeniste strmo, I da zavrsava sa provalijom u koju su oni kao djeca bacali kamenje, I da je provalija jako duboka jer je kamenje dugo padalo dok ne udari u dno. 70-tih je JNA dosla I zatrpala taj ulaz. Zasto je JNA tu dolazila kad gore nikada nije bilo vojnih objekata?
Drugo sto sam takodje cuo je porijeklo informacije na osnovu koje je otpocela sva ta prica - kako sam cuo, jedan srbijanski istoricar je nakon rata nazvao direktora zavicajnog muzeja Visokog i ispricao mu da tu postoji piramida, ili neki ogromni drevni objekat cije postojanje se prikriva. Ovaj je zatim trazio po internetu nekog ko se razumije u piramide i zabranjenu arheologiju i nasao - koga drugog neko Semira, I pozvao ga da procjeni o cemu se radi. Semir se popeo na brdo i hladno izjavio "Ja ovdje vidim piramide". :D

Ostaje jos jedno vazno pitanje - zasto arheolozi u doba SFRJ nikada nisu vrsili ozbiljnija istrazivanja na tvrdjavi Visoki kad se zna njen historijski znacaj, a takodje ni na ostalim bitnim gradovima tvrdjavama kao sto je Kraljeva Sutjeska ...
Nije to jedini slucaj da JNA ili Jugoslavija zataskava arheoloske pronalaske.
No s obzirom da je bila ta provalija, postojao je rizik da u nju neko propadne pa se JNA pobrinula za zatrpavanje tog prolaza iz sigurnosnih razloga.
Ramzess Veliki

#2102 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

invincible1921 wrote: Aha....a dobro sve i da to stoji, kolike su sanse da su tako nesto uradili Rimljani ili srednjovijekovni ljudi ?
Stvarno mi se ne da odgovarati na takvo pitanje.
Ali hajde ... recimo da si laik i da stvarno ne znas a zelis da znas: Da li si vidjeo i jednu slicnu gradjevinu koju su izgradili rimljani ili slicnu gradjevinu iz srednjeg vijeka?
Ko je pravio i iz kog razloga i jeste nepoznanica.
Na otprilike jednakom geoloskom sloju u rejonu je pronadjena lokacija sa kamenim i bronzanim vrhovima strelica i kopalja, medjusobno izmijesanim. Arheolosko tumacenje je da je u pitanju interesantno bojno polje na kome se ocito odigrala bitka izmedju ljudi na razlicitom stepenu razvoja orudja, bronzano protiv kamenog oruzja.
Slobodno tumacenje moze biti da je u pitanju bitka izmedju modernog covjeka i neandertalca koji nije napredovao dalje od kamenog orudja.

Pitanje ko je to gradio i zasto ostaje i dalje misterija ...

Image
Image

:pisnuo:
Ramzess Veliki

#2103 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Ommadawn wrote:Nije to jedini slucaj da JNA ili Jugoslavija zataskava arheoloske pronalaske.
No s obzirom da je bila ta provalija, postojao je rizik da u nju neko propadne pa se JNA pobrinula za zatrpavanje tog prolaza iz sigurnosnih razloga.
To je tada bio posao Civilne zastite I komunalaca. :thumbup:
Ramzess Veliki

#2104 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Ommadawn wrote:Ali piramida nije? Ili?
Ziv bio procitaj sto sam ranije pisao ... :lol:
Ommadawn

#2105 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

Ramzess Veliki wrote:
Citao sam, naravno ali zelim znati tvoje misljenje, vrlo jednostavno:
Da li je to piramida ili ne? Onako kako Semir i njegovi sektasi to tvrde.
Ukoliko je to gradjevina, koja joj je svrha?
SSemir

#2106 Re: Bosanska dolina piramida

Post by SSemir »

Iscitah sve ovo od ramzesa. Nisam temu otvarao godinama i sad otvorim i naletim na njegove postove, neka cudna energija me dovela :D
Prije svega hvala na ovom svemu sto si napisao, konacno jedan drugi pogled na sve ovo.

Ono sto me interesuje, ko je formirao taj vas prvi tim? Je li se ne moze ponovo oformiti tim mimo semira, pa nisu ta brda njegovo privatno zemljiste (ili mozda jesu u medjuvremenu postala?)?
Je li direktor zemaljskog muzeja po funkciji ima ovlasti nad svim arheoloskim istrazivanjima u bosni? Koliko trenutnoj traje mandat, je li se moze urgirati politickim utjecajima da se na tu poziciju dovede neko ko bi isao vama "ozbiljnim ljudima" i nauci na ruku?
Koliko vidim citav problem u daljnjim istrazivanjima je ta dozvola drzave.
Ne mogu da pojmim da taj lik ima veci utjecaj od cijele akademske zajednice
Idemedosumom

#2107 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Idemedosumom »

Pratiiiim :thumbup:
Ramzess Veliki

#2108 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Ommadawn wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Citao sam, naravno ali zelim znati tvoje misljenje, vrlo jednostavno:
Da li je to piramida ili ne? Onako kako Semir i njegovi sektasi to tvrde.
Ukoliko je to gradjevina, koja joj je svrha?
Ako cemo eticki I profesionalno da komentiramo, imamo formirana lica piramidalnog oblika na postojecem reljefu. Ne mozemo reci da su to piramide. Ono sto smatramo piramidama to su objekti sa cetiri pravilne strane, a mi ovdje imamo u najboljem slucaju tri strane, dok je cetvrta potpuno izostavljena. Onako na prvu, ako gledamo iz doline mogli bi vidjeti tri lica piramidalnog oblika, mozda je to I bio trazeni efekat. Mozda su ti oblici radjeni u neke ceremonijalne svrhe, ko ce ga znati. Ono sto mi je takodje interesantno je ta sjeverna strana Visocice koja se najbolje vidi kad dolazimo iz pravca rijeke Bosne, a za pretpostaviti je da su iz tog pravca i prije ljudi dolazili u dolinu, prateci rijeku, I ono sto bi ugledali bas bi imalo efekta.

Ja bih to nazvao fasaderskim radovima ... :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2109 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

SSemir wrote:Iscitah sve ovo od ramzesa. Nisam temu otvarao godinama i sad otvorim i naletim na njegove postove, neka cudna energija me dovela :D
Prije svega hvala na ovom svemu sto si napisao, konacno jedan drugi pogled na sve ovo.

Ono sto me interesuje, ko je formirao taj vas prvi tim? Je li se ne moze ponovo oformiti tim mimo semira, pa nisu ta brda njegovo privatno zemljiste (ili mozda jesu u medjuvremenu postala?)?
Je li direktor zemaljskog muzeja po funkciji ima ovlasti nad svim arheoloskim istrazivanjima u bosni? Koliko trenutnoj traje mandat, je li se moze urgirati politickim utjecajima da se na tu poziciju dovede neko ko bi isao vama "ozbiljnim ljudima" i nauci na ruku?
Koliko vidim citav problem u daljnjim istrazivanjima je ta dozvola drzave.
Ne mogu da pojmim da taj lik ima veci utjecaj od cijele akademske zajednice
Ne znam ... mislim da su na pocetku svi bili volonteri. Ja sam dosao iz Pakistana na projekat. Tacnije u Pakistanu mi je dosao kolega i poceo me zafrkavat' ... kaze vi visocani imate naku ko fol piramidu, eno na internetu. Cim sam vidio prve slike blokova poslao sam kolegi koji je vec poceo raditi na terenu moju sumnju da je kako vidim zrno agregata u jednom bloku manje ili vece od zrna agregata u drugom bloku, sto se ne desava kod prirodnih procesa, I trazio od njega da uzmu kern (cilindricni buseni uzorak) iz blokova, oznace neprepoznatljivom sifrom i posalju u zavod za ispitivanje materijala da provjere da li je vezivo vjestackog porijekla. Taj prvi nezavisni nalaz (jer niko u laboratoriji nije znao sa kojeg je lokaliteta) je I digao prasinu kad se otkrilo da je u pitanju najprimitivniji i najjednostavniji poznati oblik maltera, mjesavina gasenog kreca I pijeska. Neki su poslije imali i nekakve zarade od projekta, ali vecina je radila volonterski. Zao mi je dragih arheologa koji su dosli u nadi da ce imati tu stalan posao i radili su stvarno pozrtvovano, a Semir ih je poslije udaljio sa projekta.
Jednom sam trazio pomoc od svog profesora geologije, koji je vrh I daleko priznat u toj nauci da mi da svoje misljenje oko nekih pitanja ... cim sam mu rekao da je u pitanju piramida, odgovorio mi je da je Semir uvrijedio sve nase akademike nazivajuci ih neznalicama i da akademska nauka nece podrzati projekat dok se on ne skloni, a projekat proglasi drzavnim interesom.

Eto ... sta reci ...

Sad kad bi se to ponovo pravilo, ja stvarno ne bih pocinjao bes drzavnih institucija predvodjenih licima sa akademskim zvanjima. Nadam se da su jos u zivotu ti stari profesori ... :sad:

Mislim da direktor zemaljskog muzeja moze da proglasi zonu od interesa kao sto je to gospodja uradila sa starom tvrdjavom, I da zabrani ulazak neovlastenim licima, ali se ugrizla za jezik kad je rekla da tu nema nicega. U principu je u pravu, jer je rekla da nema Semirove vizije ogromne piramide od kamenih blokova sa slijetno-poletnom stazom i hangarom u kojem parkirani svemirski brod ceka Svemirka da ga otkopa i provoza galaksijom. :lol: :lol: :lol:

A da, jos jedna smijurija ... kugle. TO sam pitao svog profesora ... a ovako mi je odgovorio:
- Kolega ... (nasmijesio se ...) ... prisjetite se onoga sto sam vas ucio ... :mrgreen:
Kako sam se zacrvenio od sramote ... Oprostite profesore, jasno, to su klasicna kuglista ... :oops:
- Tako je kolega, tako je ...

Kuglista su geoloski fenomen koji nastaje kad se uzarena lava procjedjuje niz strane vulkana, tece, I dok se hladi otkida se I kotrlja u dolinu, tokom hladjenja formira se u uzarenu kuglu koja se kotrlja. Tako formirane kugle voda i bujice raznose dalje i dalje. Iz tog razloga sve kamene kugle su vulkanskog porijekla, iako su daleko od poznatih vulkana sto moze covjeka dovesti u zabludu. :thumbup:

Kako ono Semir kaze, to su tacke energetskih cvorista ... vala bas ... :lol:
Smrcak15

#2110 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote: Ako cemo eticki I profesionalno da komentiramo, imamo formirana lica piramidalnog oblika na postojecem reljefu. Ne mozemo reci da su to piramide. Ono sto smatramo piramidama to su objekti sa cetiri pravilne strane, a mi ovdje imamo u najboljem slucaju tri strane, dok je cetvrta potpuno izostavljena. Onako na prvu, ako gledamo iz doline mogli bi vidjeti tri lica piramidalnog oblika, mozda je to I bio trazeni efekat. Mozda su ti oblici radjeni u neke ceremonijalne svrhe, ko ce ga znati. Ono sto mi je takodje interesantno je ta sjeverna strana Visocice koja se najbolje vidi kad dolazimo iz pravca rijeke Bosne, a za pretpostaviti je da su iz tog pravca i prije ljudi dolazili u dolinu, prateci rijeku, I ono sto bi ugledali bas bi imalo efekta.

Ja bih to nazvao fasaderskim radovima ... :lol: :lol: :lol:
a sta mislis ovo, da to nije dovrsena piramida, mozda su ljudi krenuli da je formiraju u potpunosti kao izgled piramide , da oblikuju brdo , i izliju zidove od maltera onako po brdu...pa je nisu uspjeli dovrsiti.

Ili mozda ovo, da je neki jak zemljotres urusio jednu stranu tako da imamo sad samo 3 strane pirtamidalnog izgleda?
Ramzess Veliki

#2111 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Mislim da su nasi akademici okrenuli ledja projektu iz razloga sto su tadasnji drzavni I religijski zvanicnici stali iza ledja amateru Semiru a doktore nauka, akademike, niko nije upitao ni za misljenje. Sa pravom ...
Ramzess Veliki

#2112 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: a sta mislis ovo, da to nije dovrsena piramida, mozda su ljudi krenuli da je formiraju u potpunosti kao izgled piramide , da oblikuju brdo , i izliju zidove od maltera onako po brdu...pa je nisu uspjeli dovrsiti.

Ili mozda ovo, da je neki jak zemljotres urusio jednu stranu tako da imamo sad samo 3 strane pirtamidalnog izgleda?
Dobro zapazas, istocna strana Visocice upravo tako izgleda. :thumbup:
cetvrta strana je nepostojeca, one djeluju kao urezane u brdo. Sa te strane su prilazi na vrhove uzvisenja, vidi se na karti koju sam stavio. :thumbup:
Ima tu svakako i utjecaja erozije i lokalnih klizista, ispiranja materijala usljed kisa i bujica, ipak je to mnogo davno gradjeno.
Smrcak15

#2113 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:Mislim da su nasi akademici okrenuli ledja projektu iz razloga sto su tadasnji drzavni I religijski zvanicnici stali iza ledja amateru Semiru a doktore nauka, akademike, niko nije upitao ni za misljenje. Sa pravom ...
greska je esto se ZIlka Kujundzic aktivira da to ospori skroz, a zasto ti silni akademici nisu rekli svoje javno nevazno sta prica Osmanagic, pa kad bi rekli svoje ni zilka vise ne bi mogla pricati protiv projekta,

ali da su svi nekako okrenuli ledja i to jos ako kazes iz nekih uvreda a ne na osnovu nauke, onda je to bijedno i sa strane naucnika.

Ma koliko sharltanstvo bilo kod osmanagica po pitanju nekih new age fazona, mora mu se odati priznanje za pozrtvovanost, i uradio je vise na promociji turizma Bosne nego sve tursiticke agencije zajedno.
Smrcak15

#2114 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: a sta mislis ovo, da to nije dovrsena piramida, mozda su ljudi krenuli da je formiraju u potpunosti kao izgled piramide , da oblikuju brdo , i izliju zidove od maltera onako po brdu...pa je nisu uspjeli dovrsiti.

Dobro zapazas, istocna strana Visocice upravo tako izgleda. :thumbup:
cetvrta strana je nepostojeca, one djeluju kao urezane u brdo. Sa te strane su prilazi na vrhove uzvisenja, vidi se na karti koju sam stavio. :thumbup:
Ima tu svakako i utjecaja erozije i lokalnih klizista, ispiranja materijala usljed kisa i bujica, ipak je to mnogo davno gradjeno.
samo da naznacim ovaj dio nevjernim tomama od strucne osobe koja je radila istrazivanja

zaista kad se dodje na Visocicu, nemoguce je ona velika sonda da je priroda ono uradila, nema logike.

Jesi li bio na ovoj velikoj sondi zadnju godinu dana???
Image

ja sam bio proslog ljeta onako da vidim dokle se stiglo, i kad sam dosao na sondu ostao sam bez daha kolika je i kako se zid ukazao, nevjerovatno samo da sjedes i places da ova jadna i bijedna drzava nezna ovo iskoristiti :-) taj zid bi mogao hraniti cijelu Bosnu i hercegovinu, tako ja to vidim
Ramzess Veliki

#2115 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote:Mislim da su nasi akademici okrenuli ledja projektu iz razloga sto su tadasnji drzavni I religijski zvanicnici stali iza ledja amateru Semiru a doktore nauka, akademike, niko nije upitao ni za misljenje. Sa pravom ...
greska je esto se ZIlka Kujundzic aktivira da to ospori skroz, a zasto ti silni akademici nisu rekli svoje javno nevazno sta prica Osmanagic, pa kad bi rekli svoje ni zilka vise ne bi mogla pricati protiv projekta,

ali da su svi nekako okrenuli ledja i to jos ako kazes iz nekih uvreda a ne na osnovu nauke, onda je to bijedno i sa strane naucnika.

Ma koliko sharltanstvo bilo kod osmanagica po pitanju nekih new age fazona, mora mu se odati priznanje za pozrtvovanost, i uradio je vise na promociji turizma Bosne nego sve tursiticke agencije zajedno.
Zilku kao uvazenog akademika su i podrzali.
To je Semir majstorski odradio, uvrijedio ih i udaljio ih na takav nacin od projekta, da mu ne otimaju komad slave.
Moram mu skinuti kapu, on je ostvario sta je naumio. I skrivanje ruba piramide, I jos nekih stvari uradio je namjerno, da razvuce pricu oko dokazivanja i osporavanja. Dok god je to interesantno turistima i dok kapaju donacije on je zadovoljan. Kad padne interes tad ce na sveopce iznenadjenje pronaci rub piramide, I tako do penzije.
Nazalost, ti akademici su dozvolili da potpuno devastira tunele u Ravnom ... napravio je nesagledivu stetu na tom za mene nevjerovatno vaznom lokalitetu ... ako je usao u zatvorene tunele, ko zna sta je tamo pronasao, mogao je sve izvuci i prodati na crnom trzistu a da niko nikad ne sazna sta se tu nalazilo. :sad:
Ramzess Veliki

#2116 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: Jesi li bio na ovoj velikoj sondi zadnju godinu dana???
Nisam bio zadnjih deset godina. :lol:
Smrcak15

#2117 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
preporucujem ti da odes cisto radi sebe onako da pogledas, pusti to sto su se lose ponijeli prema tebi u pocetku, ako budes u visokom ove godine otidji i pogledaj :thumbup:
Ramzess Veliki

#2118 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote:
preporucujem ti da odes cisto radi sebe onako da pogledas, pusti to sto su se lose ponijeli prema tebi u pocetku, ako budes u visokom ove godine otidji i pogledaj :thumbup:
Ko zna, mozda za dvije, tri godine, do tada tropske plaze i probijanje autoputa kroz palme i banane. :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2119 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Kad se vratim mozda kriomice skupim par ludaka I da uskocimo u ponor kroz taj ulaz u trbuh Visocici, dok to ne uradim uvijek cu se pitati sta je tamo unutra ... :D
SSemir

#2120 Re: Bosanska dolina piramida

Post by SSemir »

Pasivnost akademika i obrazovanih ljudi je jednim dijelom odgovorna sto semir radi sta hoce i nanosi stetu. Realno..
A sad mi je pogotovo krivo sto se tako nezainteresovano ponasaju nakon sto sam sva ova tvoja saznanja procitao.
Idalje mislim da jedan ublehar ima jaci utjecaj od njih. U pocetku kad ste rastjerani i razumijem, tad je bas imao veliku popularnost i euforija je vladali. Ali sad, deceniju poslije, idalje isto mirno radi..e to je vec sramota vas iz struke. Ok, ti si daleko otisao, ali ostali nisu..
Ramzess Veliki

#2121 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

SSemir wrote:Pasivnost akademika i obrazovanih ljudi je jednim dijelom odgovorna sto semir radi sta hoce i nanosi stetu. Realno..
A sad mi je pogotovo krivo sto se tako nezainteresovano ponasaju nakon sto sam sva ova tvoja saznanja procitao.
Idalje mislim da jedan ublehar ima jaci utjecaj od njih. U pocetku kad ste rastjerani i razumijem, tad je bas imao veliku popularnost i euforija je vladali. Ali sad, deceniju poslije, idalje isto mirno radi..e to je vec sramota vas iz struke. Ok, ti si daleko otisao, ali ostali nisu..
Ja sam samo gradjevinac ... :lol:
Smrcak15

#2122 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

SSemir wrote:Pasivnost akademika i obrazovanih ljudi je jednim dijelom odgovorna sto semir radi sta hoce i nanosi stetu. Realno..
Poslije ovoga sto je Ramzes napisao svu bi krivicu svalio na naucnike i istrazivace...ako su znsli i uvjerili se da tamo je radila ljudska ruka pa glavu okrenuli sto su se sa semirom zakacili onda necu semira kriviti jer to je drzavni projekat, da su naucnici izasli sa zajednickim stavom i nalazima da tu postoji gradjevina ne bi ni zilka ni semir mogli pricati ikakve gluposti.
Ramzess Veliki

#2123 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ramzess Veliki »

Podrzavam. :thumbup:
asker

#2124 Re: Bosanska dolina piramida

Post by asker »

Razmisljam, neko poput Avde Avdica, neki prodoran, hrabar i bezobrazan istrazivacki novinar, bi mogao napravit extra reportazu o ovome sto govori Ramzes. Podici ponovo interesovanje javnosti, napravit pritisak na Semira i ekipu oko njega.
Ovako su svi uspavani, nema tamo nista, onaj je budala, ne talasaj itd.
:mrgreen:
Eto ideje, neko ko poznaje takve novinare nek ih prizove na ovu temu
Nadzorna_ploca

#2125 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Nadzorna_ploca »

Trebalo bi da su dosli vec do sad. :mrgreen:
Post Reply