SSemir wrote:Iscitah sve ovo od ramzesa. Nisam temu otvarao godinama i sad otvorim i naletim na njegove postove, neka cudna energija me dovela
Prije svega hvala na ovom svemu sto si napisao, konacno jedan drugi pogled na sve ovo.
Ono sto me interesuje, ko je formirao taj vas prvi tim? Je li se ne moze ponovo oformiti tim mimo semira, pa nisu ta brda njegovo privatno zemljiste (ili mozda jesu u medjuvremenu postala?)?
Je li direktor zemaljskog muzeja po funkciji ima ovlasti nad svim arheoloskim istrazivanjima u bosni? Koliko trenutnoj traje mandat, je li se moze urgirati politickim utjecajima da se na tu poziciju dovede neko ko bi isao vama "ozbiljnim ljudima" i nauci na ruku?
Koliko vidim citav problem u daljnjim istrazivanjima je ta dozvola drzave.
Ne mogu da pojmim da taj lik ima veci utjecaj od cijele akademske zajednice
Ne znam ... mislim da su na pocetku svi bili volonteri. Ja sam dosao iz Pakistana na projekat. Tacnije u Pakistanu mi je dosao kolega i poceo me zafrkavat' ... kaze vi visocani imate naku ko fol piramidu, eno na internetu. Cim sam vidio prve slike blokova poslao sam kolegi koji je vec poceo raditi na terenu moju sumnju da je kako vidim zrno agregata u jednom bloku manje ili vece od zrna agregata u drugom bloku, sto se ne desava kod prirodnih procesa, I trazio od njega da uzmu kern (cilindricni buseni uzorak) iz blokova, oznace neprepoznatljivom sifrom i posalju u zavod za ispitivanje materijala da provjere da li je vezivo vjestackog porijekla. Taj prvi nezavisni nalaz (jer niko u laboratoriji nije znao sa kojeg je lokaliteta) je I digao prasinu kad se otkrilo da je u pitanju najprimitivniji i najjednostavniji poznati oblik maltera, mjesavina gasenog kreca I pijeska. Neki su poslije imali i nekakve zarade od projekta, ali vecina je radila volonterski. Zao mi je dragih arheologa koji su dosli u nadi da ce imati tu stalan posao i radili su stvarno pozrtvovano, a Semir ih je poslije udaljio sa projekta.
Jednom sam trazio pomoc od svog profesora geologije, koji je vrh I daleko priznat u toj nauci da mi da svoje misljenje oko nekih pitanja ... cim sam mu rekao da je u pitanju piramida, odgovorio mi je da je Semir uvrijedio sve nase akademike nazivajuci ih neznalicama i da akademska nauka nece podrzati projekat dok se on ne skloni, a projekat proglasi drzavnim interesom.
Eto ... sta reci ...
Sad kad bi se to ponovo pravilo, ja stvarno ne bih pocinjao bes drzavnih institucija predvodjenih licima sa akademskim zvanjima. Nadam se da su jos u zivotu ti stari profesori ...
Mislim da direktor zemaljskog muzeja moze da proglasi zonu od interesa kao sto je to gospodja uradila sa starom tvrdjavom, I da zabrani ulazak neovlastenim licima, ali se ugrizla za jezik kad je rekla da tu nema nicega. U principu je u pravu, jer je rekla da nema Semirove vizije ogromne piramide od kamenih blokova sa slijetno-poletnom stazom i hangarom u kojem parkirani svemirski brod ceka Svemirka da ga otkopa i provoza galaksijom.
A da, jos jedna smijurija ... kugle. TO sam pitao svog profesora ... a ovako mi je odgovorio:
- Kolega ... (nasmijesio se ...) ... prisjetite se onoga sto sam vas ucio ...
Kako sam se zacrvenio od sramote ... Oprostite profesore, jasno, to su klasicna kuglista ...
- Tako je kolega, tako je ...
Kuglista su geoloski fenomen koji nastaje kad se uzarena lava procjedjuje niz strane vulkana, tece, I dok se hladi otkida se I kotrlja u dolinu, tokom hladjenja formira se u uzarenu kuglu koja se kotrlja. Tako formirane kugle voda i bujice raznose dalje i dalje. Iz tog razloga sve kamene kugle su vulkanskog porijekla, iako su daleko od poznatih vulkana sto moze covjeka dovesti u zabludu.
Kako ono Semir kaze, to su tacke energetskih cvorista ... vala bas ...