Bosanska dolina piramida

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tranquil

#1851 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

mad_max_ba wrote:
tranquil wrote:
mad_max_ba wrote:ok ta tvrdnja nije piramida ali zašto ne pogledati pozitivne stvari proizašle iz priče o "piramidama"???

P.S.
I jedna i druga strana imaju dokaze koje podastiru, prema tome ostavljam stručnjacima da kake oko toga, ja lično ću gledati ono pozitivno što proizilazi iz toga, a u već par mojih postova sam objasnio svoje viđenje pozitivnog i zbog toga sam bliži tvrdnji pro piramida.
Rekao bih ti ono što sam već rekao par puta na prethodnim stranicama, a to je da je loš izbor poslovnog modela kada gradiš turizam na, u najboljem slučaju nedokazanim tvrdnjama, u najgorem slučaju prevari. I samo ta oprezna rečenica je dovoljna da ljude koji imaju problema sa kontrolom bijesa pošalje u sesiju nekontrolisanog bljuvanja uvreda.
Ček ček
ako pročitaš jedan moj post vidjet ćeš da ni u jednom ne spomenuh turizam, čak mislim da nisam spomenuo turizam nikako, čak mogu slobodno reći da i dosta turista i kada dodju vidjeti "piramide" vide Visoki, koji je otkopan, kao nuspojava, Semirovih kopanja okolo.

Nemoj biti kampanjac molim te :D samo pokazuje kako površno posmatrate stvari a da i tebe priupitam isto kao i još jednog forumaša od kojeg ne dobih odgovor a pitanja su sljedeća:

1. Znaš li ti kako je to izgledalo prije rata a i prije no što je Semir pošao kopat okolo?? (Stari grad Visoki)
2. Znaš li šta je bilo sagrađeno na vrh tog brda na ostatcima Starog Grada pa su to naši razmontirali odmah iza rata?
3. Znaš li ti za šta je služio vrh ovog brda u ratu i za šta su se koristili ostatci građevine Starog Grada Visoki?
4. Znaš li šta su Mile i u kakvom su se stanju nalazili ostatci dok Samke ne dodje pa pođe kopat okolo (a i sada se nalaze mada je malo uređenije)
Ako nisi mislio na turizam, ne znam na šta si mislio, ali turizam i "ostavljanje para na Visočici" se najčešće navodi kao "pozitiva" koja će nam doći od "piramida", pa možeš razumjeti zašto sam pomiješao.

Što se tiče tvojih pitanja, rasprava je da li ima "piramide" ili nema, a vjerovatno nema, i ova pitanja nemaju veze s tim, niti će odgovori na njih promijeniti tu činjenicu. Mada vidim na šta ciljaš. Da je zaštita i obnova naše prave historijske baštine proklamovani Osmanagićev cilj, prvi bih ga podržao. Ali preživio sam Balkan 90-ih i mitomanije mi je dosta za cijeli život.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1852 Re: Bosanska dolina piramida

Post by hrasno38 »

sabina1 wrote:
hrasno38 wrote: Njblaze receno je licemjerno uopste spominjati te strucnjake koji nisu dupetom mrdnuli za sve to u Visokom dok se nije pojavio BH Indy. 80% stanovnika BiH nije pojma imao da postoji taj "stari grad Visoki" i da se ispod njega nalazi citav splet tunela za koje niko nema teoriju odakle su nastali. prij piramide to je bila sikara i arheoloska gradja koja je propadala priprodnim procesima jer je sve ove danasnje "strucnjake" bolilo dupe za tim.
I onda se nasao jedan ludi entuzijasta i postavio neku svoju teoriju koja je dovelja na to mjesto hiljade i hiljade ljudi iz BiH i jos vise iz inostranstva. Indy je otkopo stari grad Visoki, skinuo vegetaciju sa i oko njega, poceo kopati po brdu za koje tvrdim indiferentni Imamovic nije imao pojma da ima onakve strukture, pronasao tunele koje nije iskopala JNA i za koje opet Imamovic i ekipa veze nisu imali...i od Visokog i brda oko njega napravio turisticki BUM!!! I to ne samo u BiH nego rijec BH Piramide odzvanjaju sirom svijeta....kod nekoga sa podsmjehom ko dnekoga sa nevjericom a kod nekoga sa istrazivackom znatizeljomvecom od one za piramidama u Egiptu. Dolaze turisti, naucnici, kvazi-naucnici, raja, supci, djaci i sto je najvaznije stranci i gdje god da potrose koju marku ona ostaje u BiH. Ili ce poptiti kafu i sok, pojesti cevape, paltiti razgledanje tunela za sta Semir vrlo uredno placa sve dadzbine pare ostaje u nasoj zemlji nicim izazvane. I koja budala na zemlajskoj kugli bi to opstruirala osim istinskih neprijatelja i onih koje zovemo NARCISI jer oni nisu bili ti koji su to sve pronasli ili pokrenuli iako im je stajalo pred nosom!!!!
Dakle nemoj molim te samo pricati o STRUCNJACIMA ili bolje reci LJENGUZAMA koji cekaju da nesto samo ispliva iz zemlje.
To sto je zahvaljuci "Indiju" otkriven stari grad Visoki to ne znaci da ga "Indi" svojim vračanjem ima pravo unistiti.
To sto u struci postoje narcisi i zavidnici ili "ljenguze" koji nezele hodati po terenu ne znaci da je STRUKA NESTRUCNA odnosno to znaci da se STRUKA MORA KONSULTOVATI u svakoj sekvenci ovog naseg neobrazovanog i do kosti siromasnog drustva koje zna sve o svemu ali nije u stanju baciti flasu u kantu za otpatke nego ih baca gdje stigne.

Neka sarlatani i vracevi obavljaju svoje rituale - to je dozvoljeno ali nek ne unistavaju historijska blaga jer je to zakonom kaznjivo i nek ne traze podrsku od drzave za prizivanje kise.

GDJE NESTADE JEDNA CIJELA PIRAMIDA ? NESTALA !!! Koliko me mozak sluzi na pocetku su najavljene TRI PIRAMIDE (ni manje ni vise) a sada se pominje uglavnom jedna a vrlo , vrlo rijetko i druga dok je treca nestala.
Turisti su vazna stavka prihoda ali cak ni turisticki zmaj Hrvatska ne kalkulira turizam kao primarni sektor vlastitog razvoja i povecanja BDP tako da placanje poreza za parking i pizza u obliku piramide ce u najboljem slucaju zavrsiti napola u dzepu gazda a ono drugo pola istinski za porez koji se mora dati (citaj ne mora).
Turisti u ovoj zemlji imaju za vidjeti mnogo i vrijednije i vaznije i ljepse stvari od imaginarnih interpetacija "Indija" ali....

Neka se ulaganje u privredu, potrosnju i zaposljavanje, poveca samo za 10-15% i neka vladavina prava postane pravednija i jednakija zaboravice se svi vracevi i Indiji kao posljednje utociste izgubljenog svijeta zbog tranzicije devedesetih , raspada nekadasnje zemlje i placanja krvavog danka ratnim i postratnim profiterima....
Ja stvarno ne znam da li bi se smijao ili plakao na ovakve komentare ali ove dvije slike govore vise nego 100 rijeci.....

Visoki prije Semira..
Image

Visoki par godina nakon sto je dosao Semir..
Image

Pametnom dosta i molim te hoces li mi objasniti to da ako tamo nema nista kao sto tvrdite sta onda to Semir unistava s obzirom da je za razliku od BH naprdjivaca restaurirao ostatke starog grada :? Vi ocito se niste dogovrili da li ste dosli ili posli i generalno tu je najmanji problem sto Semir kopa a najveci sto se to nije sjetio niko prije njega. To sta turisti imaju vidjeti prepusti njima a ocito je da se njima ova prica svidja za razliku od nasih prepotentnih strucnjaka i propalih novinara.
hrasno38

#1853 Re: Bosanska dolina piramida

Post by hrasno38 »

mad_max_ba wrote:Nemoj biti kampanjac molim te :D samo pokazuje kako površno posmatrate stvari a da i tebe priupitam isto kao i još jednog forumaša od kojeg ne dobih odgovor a pitanja su sljedeća:

1. Znaš li ti kako je to izgledalo prije rata a i prije no što je Semir pošao kopat okolo?? (Stari grad Visoki)
2. Znaš li šta je bilo sagrađeno na vrh tog brda na ostatcima Starog Grada pa su to naši razmontirali odmah iza rata?
3. Znaš li ti za šta je služio vrh ovog brda u ratu i za šta su se koristili ostatci građevine Starog Grada Visoki?
4. Znaš li šta su Mile i u kakvom su se stanju nalazili ostatci dok Samke ne dodje pa pođe kopat okolo (a i sada se nalaze mada je malo uređenije)
tranquil wrote:Ako nisi mislio na turizam, ne znam na šta si mislio, ali turizam i "ostavljanje para na Visočici" se najčešće navodi kao "pozitiva" koja će nam doći od "piramida", pa možeš razumjeti zašto sam pomiješao.

Što se tiče tvojih pitanja, rasprava je da li ima "piramide" ili nema, a vjerovatno nema, i ova pitanja nemaju veze s tim, niti će odgovori na njih promijeniti tu činjenicu. Mada vidim na šta ciljaš. Da je zaštita i obnova naše prave historijske baštine proklamovani Osmanagićev cilj, prvi bih ga podržao. Ali preživio sam Balkan 90-ih i mitomanije mi je dosta za cijeli život.
Kako vjesto izbjegavanje direktnih odgovora jer su jednostavno jasni i ubitacni i niko od ovih "strucnjaka" ne moze odgovoriti na nih jer nemaju pojma o tome sta si pitao kao sto nemam ni ja.
mad_max_ba

#1854 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

sabina1 wrote:
Hajde da mu platimo od poreza da to sve tamo "razbagera"?
Mozda opet NG dodje ?
Možemo i u tom pravcu sa tvog "političkog" aspekta ako hoćeš, ali to je već druga tema.

Možda trebamo Baketu novi automobil kupiti od 100 milja da se Prva dama od nas Bosanaca Muslimana voza u njem????

tranquil wrote: Ako nisi mislio na turizam, ne znam na šta si mislio, ali turizam i "ostavljanje para na Visočici" se najčešće navodi kao "pozitiva" koja će nam doći od "piramida", pa možeš razumjeti zašto sam pomiješao.

Pazi upravo je nus pojava priče o piramidama gore boldirano i da nije bilo Osmanagića, kao što rekoh ranije, ti i ja vjerovatno ne bismo ni diskutovali, niti bi ti znao na karti pokazati gdje je evo Visoki npr, čak i kada bi bio u Visokom ne bi znao u kojem smjeru prstom uprijeti.
Za Mile sam još uvijek 100% ubijeđen da i kada bi bio u Visokom ne bi znao na koju stranu krenuti da posjetiš to mjesto.
Stoga "Vjerovatno" ima je moj stav, sve dok mu brane da kopa na određenim lokalitetima uz izgovor da je to "zbog zaštite nacionalnih spomenika" jer će te nacionalne spomenike morati onda otkopati i zaštiti, Visoko je puno istih.....
Smrcak15

#1855 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Smrcak15 »

sabina1 wrote:
hrasno38 wrote: Njblaze receno je licemjerno uopste spominjati te strucnjake koji nisu dupetom mrdnuli za sve to u Visokom dok se nije pojavio BH Indy. 80% stanovnika BiH nije pojma imao da postoji taj "stari grad Visoki" i da se ispod njega nalazi citav splet tunela za koje niko nema teoriju odakle su nastali. prij piramide to je bila sikara i arheoloska gradja koja je propadala priprodnim procesima jer je sve ove danasnje "strucnjake" bolilo dupe za tim.
I onda se nasao jedan ludi entuzijasta i postavio neku svoju teoriju koja je dovelja na to mjesto hiljade i hiljade ljudi iz BiH i jos vise iz inostranstva. Indy je otkopo stari grad Visoki, skinuo vegetaciju sa i oko njega, poceo kopati po brdu za koje tvrdim indiferentni Imamovic nije imao pojma da ima onakve strukture, pronasao tunele koje nije iskopala JNA i za koje opet Imamovic i ekipa veze nisu imali...i od Visokog i brda oko njega napravio turisticki BUM!!! I to ne samo u BiH nego rijec BH Piramide odzvanjaju sirom svijeta....kod nekoga sa podsmjehom ko dnekoga sa nevjericom a kod nekoga sa istrazivackom znatizeljomvecom od one za piramidama u Egiptu. Dolaze turisti, naucnici, kvazi-naucnici, raja, supci, djaci i sto je najvaznije stranci i gdje god da potrose koju marku ona ostaje u BiH. Ili ce poptiti kafu i sok, pojesti cevape, paltiti razgledanje tunela za sta Semir vrlo uredno placa sve dadzbine pare ostaje u nasoj zemlji nicim izazvane. I koja budala na zemlajskoj kugli bi to opstruirala osim istinskih neprijatelja i onih koje zovemo NARCISI jer oni nisu bili ti koji su to sve pronasli ili pokrenuli iako im je stajalo pred nosom!!!!
Dakle nemoj molim te samo pricati o STRUCNJACIMA ili bolje reci LJENGUZAMA koji cekaju da nesto samo ispliva iz zemlje.
To sto je zahvaljuci "Indiju" otkriven stari grad Visoki to ne znaci da ga "Indi" svojim vračanjem ima pravo unistiti.
To sto u struci postoje narcisi i zavidnici ili "ljenguze" koji nezele hodati po terenu ne znaci da je STRUKA NESTRUCNA odnosno to znaci da se STRUKA MORA KONSULTOVATI u svakoj sekvenci ovog naseg neobrazovanog i do kosti siromasnog drustva koje zna sve o svemu ali nije u stanju baciti flasu u kantu za otpatke nego ih baca gdje stigne.

Neka sarlatani i vracevi obavljaju svoje rituale - to je dozvoljeno ali nek ne unistavaju historijska blaga jer je to zakonom kaznjivo i nek ne traze podrsku od drzave za prizivanje kise.

GDJE NESTADE JEDNA CIJELA PIRAMIDA ? NESTALA !!! Koliko me mozak sluzi na pocetku su najavljene TRI PIRAMIDE (ni manje ni vise) a sada se pominje uglavnom jedna a vrlo , vrlo rijetko i druga dok je treca nestala.
Turisti su vazna stavka prihoda ali cak ni turisticki zmaj Hrvatska ne kalkulira turizam kao primarni sektor vlastitog razvoja i povecanja BDP tako da placanje poreza za parking i pizza u obliku piramide ce u najboljem slucaju zavrsiti napola u dzepu gazda a ono drugo pola istinski za porez koji se mora dati (citaj ne mora).
Turisti u ovoj zemlji imaju za vidjeti mnogo i vrijednije i vaznije i ljepse stvari od imaginarnih interpetacija "Indija" ali....

Neka se ulaganje u privredu, potrosnju i zaposljavanje, poveca samo za 10-15% i neka vladavina prava postane pravednija i jednakija zaboravice se svi vracevi i Indiji kao posljednje utociste izgubljenog svijeta zbog tranzicije devedesetih , raspada nekadasnje zemlje i placanja krvavog danka ratnim i postratnim profiterima....
gdje nestala? evo je
Image
Image

a evo i rade volonteri iz cijelog svijeta na njoj svake sedmice
Image
hrasno38

#1856 Re: Bosanska dolina piramida

Post by hrasno38 »

Ma nisu to volonteri nego kreteni za ove strucnjake!!!!
mad_max_ba

#1857 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

hrasno38 wrote:
Kako vjesto izbjegavanje direktnih odgovora jer su jednostavno jasni i ubitacni i niko od ovih "strucnjaka" ne moze odgovoriti na nih jer nemaju pojma o tome sta si pitao kao sto nemam ni ja.
Ova slika koju si postavio je post ratna jer vidim tranše-e koje su kopali i nema toliko rastinja, kao prije rata.
Ali evo da dam i odgovor na svoje treće pitanje.
Tokom rata vrh Visočice je korišten za artiljerijsko izviđanje i navođenje kao najdominantnija uzvisina u okolini i tada su izvršena prva "čišćenja od raslinja i arheološko kopanje" za potrebe Armije, kada je pronađen betonski luk sa ulaznih vrata u "dvorac" koji je dosta vremena bio izložen kao exponat u visočkom muzeju. Prilikom "čišćenja i arheološkog kopanja" za potrebe Armije, je nađeno i dosta artefakata iz perioda kada je postojao "dvorac". Ujedno to je bilo prvo i jedino kopanje u historiji ovoga "dvorca" ,iako postoje pisani dokumenti šta je tu bilo i koju je to važnost imalo za državu BiH.

Nakon rata umjesto da se to dovede u stanje u kakvom je sada (možda bi čak stanje bilo i bolje da je to ranije urađeno), trebao je doći 2006 MR. SAM sa svojom pričom o piramidama, kako bi "neki tamo" rekli: "No no MR.SAM kopat u pojasu od toliko i toliko jer je to naše nacionalno blago" i tek tamo neke 2012-13-14 (nisam siguran) napraviti ovo kako to sada izgleda.

Da se osvrnemo na turizam.
Da dolaze ljudi sa svih strana da vide Piramide ali ono što im ostane urezano u sjećanju jeste ovaj "dvorac" koji svjedoči ni manje ni više nego o postojanju Bosne i Hercegovine kao srednjovjekovne države koja je bila i postojala, koja je imala svoje kraljeve, zakone i PRAVNE AKTE...
"nuf said...
mad_max_ba

#1858 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

smrle ba
uredu je, nisi uopšte shvatio pitanje.
Ommadawn

#1859 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

mad_max_ba wrote: Čovječe božji piramide u cijeloj priči su najmanje bitne najlakše je sjediti iz udobnosti zatvorenog prostora i naprđivat okolo.

Semirovom zaslugom je napravljeno po pitanju arheoloških kopanja i uređenja istih više za 10 godina nego ovi tvoji geolozi i foteljaši (kakav si i sam) za 150 godina.
Nemaš pojma kako je izgledao Stari Grad prije a kako to izgleda sada, Nemaš pojma kako su izgledale Mile a kakve su sada i stoga neka Semira, nek kopa i nek tvrdi šta hoće, njegova stvar, jer se nikada niko drugi ne bi sjetio da su tu Istorijski spomenici kameni ostatci Bosanskog Kraljevstva, te da bi to (spomenici) trebalo da se pokaže i prikaže svijetu.

Što hoću da kažem prijatelju, da nije Semira i njegove priče o piramidama,kraljevski grad Visoki, Mile (i još poneki ali ovi su najznačajniji) bi ostali samo slovo na papiru i legenda da je nekada postojalo mjesto krunidbe bosanskih kraljeva a stolovalo se u starom gradu Visoki. O kojem ti i ja sada vjerojatno ne bi diskutovali, jer sam ubjeđen da ti lično ne bi ni znao gdje je to i da je to uopće postojalo.

Ponavljam:
Case Closed for further discusion zbog indolentnosti ovakvih sagovornika za sagledavanje priče i pozitivnog aspekta priče o "piramidama".

IMA, IMA PIRAMIDA, A I NAS NA NJIMA..........
Cuo sam ja za dosta toga i vise nego sto mislis jer citam i druzim se sa ljudima iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. To sto se u sadasnjoj drzavi toliko ne ulaze u prave arheoloske pronalaske (ilirski brod u Hutovom blatu, Kozograd kod Fojnice) je zapravo ostavstina bivse drzave. Ni SFRJ se nije nesto pretjerano trudila oko toga, da budemo iskreni.

Geolozi sa kojima sam ja razgovarao su bili na terenu, napravili snimke, uzeli uzorke, pravili istrazivanja - dakle mrdnuli su guzicu sa fotelje, obukli cizme, sjeli u Land Rovera, itd, itd.
To sto ja licno sjedim u kancelariji, mada i to samo ponekada, je jer sam u sasvim drugoj bransi i bavim se drugim poslom. Tako da nemas potrebe da me osudjujes niti je to tema. I da, ne sjedim u fotelji, sjedim na radnoj stolici.

Moji zakljucci su zasnovani na osnovu onoga sto sam vidio u Visokom i rezultata ispitivanja od strucne strane, geolozi, arheolozi.
Ti mozes diskreditirati koliko hoces no to je "necu da slusam, necu da pricam" - care, ovo je forum, ljudi diskutuju i nije za ocekivati da imas istomisljenike. To moras uvijek imati u svijesti kada se uclanjujes u neki forum.

NEMA NEMA PIRAMIDA, A PITANJE JE KOLIKO CE I VAS OSTATI....(glede emigriranja stanovnistva iz drzave)
Ommadawn

#1860 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

hrasno38 wrote:Ma nisu to volonteri nego kreteni za ove strucnjake!!!!
Zajebo si se. Ja nigdje nisam napisao ni da sam strucnjak niti da su ovi dobrovoljci kreteni. Njih istinski zalim jer su zrtve prevare.

Jesi li ti arheolog ili geolog? Jesu li mad_max_ba ili smrcak geolozi i arheolozi?
Odgovori jednostavno na pitanje - nemas potrebe za elaboriranjem, emocijama, optuzbama i vrijedjanjima.
mad_max_ba

#1861 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

Ommadawn wrote:
mad_max_ba wrote: Čovječe božji piramide u cijeloj priči su najmanje bitne najlakše je sjediti iz udobnosti zatvorenog prostora i naprđivat okolo.

Semirovom zaslugom je napravljeno po pitanju arheoloških kopanja i uređenja istih više za 10 godina nego ovi tvoji geolozi i foteljaši (kakav si i sam) za 150 godina.
Nemaš pojma kako je izgledao Stari Grad prije a kako to izgleda sada, Nemaš pojma kako su izgledale Mile a kakve su sada i stoga neka Semira, nek kopa i nek tvrdi šta hoće, njegova stvar, jer se nikada niko drugi ne bi sjetio da su tu Istorijski spomenici kameni ostatci Bosanskog Kraljevstva, te da bi to (spomenici) trebalo da se pokaže i prikaže svijetu.

Što hoću da kažem prijatelju, da nije Semira i njegove priče o piramidama,kraljevski grad Visoki, Mile (i još poneki ali ovi su najznačajniji) bi ostali samo slovo na papiru i legenda da je nekada postojalo mjesto krunidbe bosanskih kraljeva a stolovalo se u starom gradu Visoki. O kojem ti i ja sada vjerojatno ne bi diskutovali, jer sam ubjeđen da ti lično ne bi ni znao gdje je to i da je to uopće postojalo.

Ponavljam:
Case Closed for further discusion zbog indolentnosti ovakvih sagovornika za sagledavanje priče i pozitivnog aspekta priče o "piramidama".

IMA, IMA PIRAMIDA, A I NAS NA NJIMA..........
Cuo sam ja za dosta toga i vise nego sto mislis jer citam i druzim se sa ljudima iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. To sto se u sadasnjoj drzavi toliko ne ulaze u prave arheoloske pronalaske (ilirski brod u Hutovom blatu, Kozograd kod Fojnice) je zapravo ostavstina bivse drzave. Ni SFRJ se nije nesto pretjerano trudila oko toga, da budemo iskreni.

Geolozi sa kojima sam ja razgovarao su bili na terenu, napravili snimke, uzeli uzorke, pravili istrazivanja - dakle mrdnuli su guzicu sa fotelje, obukli cizme, sjeli u Land Rovera, itd, itd.
To sto ja licno sjedim u kancelariji, mada i to samo ponekada, je jer sam u sasvim drugoj bransi i bavim se drugim poslom. Tako da nemas potrebe da me osudjujes niti je to tema. I da, ne sjedim u fotelji, sjedim na radnoj stolici.

Moji zakljucci su zasnovani na osnovu onoga sto sam vidio u Visokom i rezultata ispitivanja od strucne strane, geolozi, arheolozi.
Ti mozes diskreditirati koliko hoces no to je "necu da slusam, necu da pricam" - care, ovo je forum, ljudi diskutuju i nije za ocekivati da imas istomisljenike. To moras uvijek imati u svijesti kada se uclanjujes u neki forum.

NEMA NEMA PIRAMIDA, A PITANJE JE KOLIKO CE I VAS OSTATI....(glede emigriranja stanovnistva iz drzave)
Pod NAS sam mislio na SVE NAS prika i pro i kontra piramide, i ponovo fulaš kompletnu poentu mog cjelokupnog posta.

Ti tvoji stručnjaci možeš li mi reći konkretno šta su uradili po pitanju očuvanja spomenika, (izuzev što su se vozali u Land Roveru ispitali i rekli nije).

i molim te da odgovriš na moju donju tezu/pitanje koje glasi:
Šta su uradili po pitanju oglašavanja javnosti o bilo kojim iskopinama nacionalnih spomenika (evo kozograda kojeg toliko puta spominješ), na kraju krajeva ne bi ni išli u Visoko da vrše bilo kakva ispitivanja da nije MR. Sam-a i njegovih tvrdnji zar ne?
mad_max_ba

#1862 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

Ommadawn wrote:
Zajebo si se. Ja nigdje nisam napisao ni da sam strucnjak niti da su ovi dobrovoljci kreteni. Njih istinski zalim jer su zrtve prevare.

Jesi li ti arheolog ili geolog? Jesu li mad_max_ba ili smrcak geolozi i arheolozi?
Odgovori jednostavno na pitanje - nemas potrebe za elaboriranjem, emocijama, optuzbama i vrijedjanjima.
moj konkretan odgovor na tvoje pitanje imaš par postova iznad, a ja tebe molim da odgovoriš na moje pitanje.
hrasno38

#1863 Re: Bosanska dolina piramida

Post by hrasno38 »

Ommadawn wrote:

Nisi rekao ti ali jesu nebrojeno puta raznorazni forumski strucnjaci koji za razliko od tebe a evo i od mene nisu nikada priznali da nemaju blage veze ni sa geologijom ni sa arheologijom. Ali ja sam to napisao sto se mene tice i ranije i samo mutavom nije jasno da branim ovdje sasvim nesto drugo a to je sto veci dolazak turista u BiH sto automatski znaci popravljanje ekonomije nase zemlje i da po nekim lijepim stvarima stanemo na svjetsku mapu kao sto i vec jesmo.
tranquil

#1864 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

hrasno38 wrote:
mad_max_ba wrote:Nemoj biti kampanjac molim te :D samo pokazuje kako površno posmatrate stvari a da i tebe priupitam isto kao i još jednog forumaša od kojeg ne dobih odgovor a pitanja su sljedeća:

tranquil wrote:Ako nisi mislio na turizam, ne znam na šta si mislio, ali turizam i "ostavljanje para na Visočici" se najčešće navodi kao "pozitiva" koja će nam doći od "piramida", pa možeš razumjeti zašto sam pomiješao.

Pitanja su nebitna sa stanovišta teme "Bosanska dolina piramida".

Ako je ovo očistio Semir, i pri tome se držao propisa (da nije npr. "dograđivao") svaka mu čast za to, ali pitanje tzv. piramida je odvojeno, i moj komentar o tome stoji, baš onako kako si ga citirao.

Frazu "Ako" sam rekao s namjerom, jer s obzirom na desetogodišnju historiju davanja lažnih informacija o tzv. "piramidi" i svemu oko toga od strane njegove Fondacije, pomalo me hvata nelagoda kada tako neiskrene i prevari sklone organizacije i pojedinci petljaju oko historijske baštine BiH.
mad_max_ba

#1865 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

tranquil wrote:

Ako je ovo očistio Semir, i pri tome se držao propisa (da nije npr. "dograđivao") svaka mu čast za to, ali pitanje tzv. piramida je odvojeno, i moj komentar o tome stoji, baš onako kako si ga citirao.

Frazu "Ako" sam rekao s namjerom, jer s obzirom na desetogodišnju historiju davanja lažnih informacija o tzv. "piramidi" i svemu oko toga od strane njegove Fondacije, pomalo me hvata nelagoda kada tako neiskrene i prevari sklone organizacije i pojedinci petljaju oko historijske baštine BiH.
Prijatelju, nisu nebitna jer su usko povezana sa cijelom pričom.

Da posložimo to malo obrnutim redoslijedom da ne krenemo sa: U bosanskoj dolini piramida se nalazi.....

Već na sljedeći način:

Ispod starog grada Visoki se nalazi, prema nekim tvrdnjama, Piramida mjeseca........

Sagledavajući gornju rečenicu, možemo reći da je zbog druge stvari, u toj rečenici, prva dobila puni sjaj...... ovo je činjenica zar ne???

I ne, nije Semir vršio nikakvo uređenje starog grada Visoki ali su naši stručnjaci bili primorani (drugim riječima stjerani u čošak), otkopati i zaštiti isti.
tranquil

#1866 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

mad_max_ba wrote:
tranquil wrote:

Prijatelju, nisu nebitna jer su usko povezana sa cijelom pričom.

Da posložimo to malo obrnutim redoslijedom da ne krenemo sa: U bosanskoj dolini piramida se nalazi.....

Već na sljedeći način:

Ispod starog grada Visoki se nalazi, prema nekim tvrdnjama, Piramida mjeseca........

Sagledavajući gornju rečenicu, možemo reći da je zbog druge stvari, u toj rečenici, prva dobila puni sjaj...... ovo je činjenica zar ne???

I ne, nije Semir vršio nikakvo uređenje starog grada Visoki ali su naši stručnjaci bili primorani (drugim riječima stjerani u čošak), otkopati i zaštiti isti.
Navodne piramide su iz perioda prije 15, 12, 10 hiljada godina (brojevi koje je upotrebljavao Osmanagić da opiše starost).

Ostaci srednjovjekovnog grada su, pa kao što i ime kaže, iz srednjeg vijeka.

Izvinjavam se zbog neinformisanosti vezano za radove na uređenju starog grada, čitajući neke forumaše stiče se dojam da je Semir to očistio, a ono ipak foteljaši. Utoliko gore po Semira, zar ne?

Davati u tom slučaju Semiru zasluge za to je kao kad bi se zahvaljivali poplavi što je neko napokon popravio nasipe pored rijeke.
mad_max_ba

#1867 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

tranquil wrote:
Navodne piramide su iz perioda prije 15, 12, 10 hiljada godina (brojevi koje je upotrebljavao Osmanagić da opiše starost).

Izvinjavam se zbog neinformisanosti vezano za radove na uređenju starog grada, čitajući neke forumaše stiče se dojam da je Semir to očistio, a ono ipak foteljaši. Utoliko gore po Semira, zar ne?

Davati u tom slučaju Semiru zasluge za to je kao kad bi se zahvaljivali poplavi što je neko napokon popravio nasipe pored rijeke.

Znači,ispravi me ako griješim,
ti si stajališta da se tamo nikada ništa nije ni trebalo dirati???

Samo da shvatim gdje da te smjestim.
A ni primjer ti nije nikako na mjestu ili je tebi čaša do pola prazna??
Arminovski

#1868 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Arminovski »

[*]
Last edited by Arminovski on 01/09/2017 05:08, edited 1 time in total.
tranquil

#1869 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

mad_max_ba wrote:
tranquil wrote:

Znači,ispravi me ako griješim,
ti si stajališta da se tamo nikada ništa nije ni trebalo dirati???
Griješiš pa ću te ispraviti.

Nisam to rekao što ti tvrdiš i apsolutno si pogrešno iskonstruirao moje riječi. Jasno sam, u momentu kada sam mislio da je čistio Semir, rekao, citiram "svaka mu čast za to", iz čega je prilično jasno vidljiv moj stav prema tome.

Ispostavilo se da nije on uradio, pa ću opet reći "svaka čast onome ko je to uradio". Ako su u pitanju ljudi koji znaju svoj posao, a ne "Fondacija Bosanski park piramida" ili kako se već zove, onda mi je još draže.

Nadam se da je sada jasnije.
mad_max_ba wrote:Samo da shvatim gdje da te smjestim.
A ni primjer ti nije nikako na mjestu ili je tebi čaša do pola prazna??
U pravu si, primjer je nepogodan. Implicira da je tačna tvrdnja da je Semir nekako "primorao" ove ljude na uređenje starog grada (isto kao što poplava primorava ljude da sagrade nasip), a što mi se, kada bolje razmislim o tome, čini kao neozbiljna špekulacija, koja zvuči kao da je potekla iz uma nekog egoiste koji misli da se svijet okreće oko njega.
mad_max_ba

#1870 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

Da pokušaš shvatiti moje tvrdnje morat ću to obrazložiti na sljedeći način.

1. Mr Sam sve ovo radi zbog sebe (ne zato što mu je mali mehin praaaaaavo drag)
2. Zahvaljujući njegovom upornom insistiranju da kopa na vrhu "Piramide" jer tu postoje najveće mogućnosti za pronalazak i dokaz njegovim implikacijama, naši stručnjaci su bili primorani da poduzmu radnje koje bi i zakonski omogućile sve zabrane koje su mu date za kopanje oko starog grada. Te radnje su bile i konačno otkrivanje i zaštita jednog od naših najvažnijih istorijskih spomenika.

Dakle imamo dvije premise iz koje izvlačim konkluziju:

1.Da se nije pojavio Mr. Sam sa svojim interesom stari grad bi bio gdje je bio i do sada, u pisanim tragovima pojedinih knjiga, u zapečku mozga naših "stručnjaka" geologa, arheologa i na kraju u legendama.
2. Mjesto krunisanja bosanskije kraljeva a obzirom da su otkopali i zaštitili 1 morali su i ovo 2 kako bi dobili jednu cjelinu koja djelimično popunjava sliku.

E sad ja kažem svaka čast Mr. Sam jer si pokrenuo ovu učmalost naših "stručnjaka" geologa i arheologa, jer smo mi kao narod takvi, samo nek je protiv nekoga/nečega i u ovom slučaju to je ispalo pozitivno, barem u mom oku a mislim da češ se i ti složiti sa većinom napisanog u ovom postu.
tranquil

#1871 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

Čista špekulacija o motivima, šbb kbb. I čak da je istina, onda bi ono moje poređenje Semir = elementarna nepogoda bilo ipak validno.
mad_max_ba

#1872 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

tranquil wrote:Čista špekulacija o motivima. I čak da je istina, onda bi ono moje poređenje Semir = elementarna nepogoda bilo ipak validno.
e sada bi mogli razgovarati argumentovano ukoliko si uopće pročitao moj poslednji post.
tranquil

#1873 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

mad_max_ba wrote:
tranquil wrote:Čista špekulacija o motivima. I čak da je istina, onda bi ono moje poređenje Semir = elementarna nepogoda bilo ipak validno.
e sada bi mogli razgovarati argumentovano ukoliko si uopće pročitao moj poslednji post.
Pa jasno je da se ne slažem, tj. smatram za špekulacije tvrdnje da je nečija motivacija za rad onakva kakvu si naveo.

Čak i rečenica "Mr Sam sve ovo radi zbog sebe" (a ne vidim baš vezanost iste sa ostatkom posta) je špekulacija o Semirovim motivima. Semir teoretski može imati jako časne motive, ako recimo iskreno vjeruje u piramide, i želi da ih svi vide onako kako ih on vidi, i zbog tih motiva raditi veoma pogrešne stvari.
mad_max_ba

#1874 Re: Bosanska dolina piramida

Post by mad_max_ba »

Čekaj ba malo, pljuješ po čovjeku da je sa jedne strane lažov a govoriš da možda ima časne motive???
tranquil

#1875 Re: Bosanska dolina piramida

Post by tranquil »

mad_max_ba wrote:Čekaj ba malo, pljuješ po čovjeku da je sa jedne strane lažov a govoriš da možda ima časne motive???
Da, šta tu nije jasno?

Ljudi lažu iz različitih razloga, naprimjer da ostvare nešto što su zamislili. To se uklapa u poznatu izreku "cilj opravdava sredstva". A cilj može biti častan, i paradoksalno, što je časniji cilj, utoliko lakše opravdava nečasna sredstva da se dođe do njega.

Semir i njegova fondacija imaju dugu historiju objavljenih laži ili neprovjerenih informacija (a koja se može naći i arheologijom ovog foruma). To nije čak ni pljuvanje, nego dokumentarac.

To ne isključuje da Semir u glavi ima neki viši cilj zbog kog opravdava to što radi.

Što je, opet, nebitno, jer sam to samo pomenuo kao mogućnost. Poenta je da ja i ti ne možemo znati pravu Semirovu motivaciju, bila ona časna ili nečasna. I ne možemo znati ni motivaciju ljudi koji su očistili stari grad, pogotovo ako ih ima više pa su onda uključeni različiti motivi i interesi. Nemaju svi oni kolektivni um i jednu motivaciju.

Ti si napravio čitav svoj post samo na pretpostavci znaš motivaciju stručnjaka koji su uredili stari grad. Nisi, vjerujem, provjerio npr. istoriju inicijativa vezano za to, odvojena budžetska sredstva kroz godine na osnovu kojih to rade i sl. OK, nisam ni ja, ali samo kažem da ne skačemo sa zaključcima o stvarima koje ne možemo znati bazirano samo na tome da su sada radili a prije nisu, i da prema tome motiv MORA biti Semir Osmanagić.
Post Reply