Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Lounge Act wrote:bolje da im je iz guzice u glavu doprlo sta drugo pa da organizuju kako treba otkopavanje, da nam povecaju turizam i urade nesto dobro za ovu zemlju pa taman i da nema nista treba da kazu da ima, a ne da sve zataskavaju. kao sto neko rece na nekoj tamo temi za cudoviste iz loh nessa - napravi se vijest i gdje je nema, a kod nas niko nista i umjesto da podrzimo covjeka raspravlja se o tome kakav je on kao osoba
Vidis, zadatak arheologa nije povecanje turizma, nego da se bave naukom i otkriju nam sta se desilo prije nas.
Jedno ti sa apsolutnom sigurnoscu mogu reci: nisu posjetioci sa sazvjezdja Plejada gradili piramide oko Visokog da sluze kao generatori energije, niti su slagali stecke uz pomoc ultrazvuka iz frulica. A cak i da jesu, nije zadatak arheologa da dokaze da nisu, nego kvazi-naucenjaka da dokaze da jesu.
Lounge Act wrote:bolje da im je iz guzice u glavu doprlo sta drugo pa da organizuju kako treba otkopavanje, da nam povecaju turizam i urade nesto dobro za ovu zemlju pa taman i da nema nista treba da kazu da ima, a ne da sve zataskavaju. kao sto neko rece na nekoj tamo temi za cudoviste iz loh nessa - napravi se vijest i gdje je nema, a kod nas niko nista i umjesto da podrzimo covjeka raspravlja se o tome kakav je on kao osoba
Vidis, zadatak arheologa nije povecanje turizma, nego da se bave naukom i otkriju nam sta se desilo prije nas.
Jedno ti sa apsolutnom sigurnoscu mogu reci: nisu posjetioci sa sazvjezdja Plejada gradili piramide oko Visokog da sluze kao generatori energije, niti su slagali stecke uz pomoc ultrazvuka iz frulica. A cak i da jesu, nije zadatak arheologa da dokaze da nisu, nego kvazi-naucenjaka da dokaze da jesu.
pa sto jadni ne bave tom svojom naukom i ne otkriju sta je to tamo bilo?
ja nisam bila, ali sam vidjela slike i ocito je da tamo nesto ima, ne kazem da su piramide, ali vidi se da je nekad neko nesto gradio jer priroda ne oblikuje onolike blokove u jasnom obliku kvadra
uostalom, rijec je bila o foteljasima, a ne o arheolozima
Pa lok nes cudoviste je nesto sasvim drugo... mozes tvrditi da je tu al ga ne moras vidjeti...jezero veliko, strasljivo bice bla bla...al bolan kako za piramidu to da tvrdis pa nisu ljudi slijepi, il je tu il nije, nije apstraktna. Jedino da naprave novu
Lounge Act wrote:
pa sto jadni ne bave tom svojom naukom i ne otkriju sta je to tamo bilo?
ja nisam bila, ali sam vidjela slike i ocito je da tamo nesto ima, ne kazem da su piramide, ali vidi se da je nekad neko nesto gradio jer priroda ne oblikuje onolike blokove u jasnom obliku kvadra
uostalom, rijec je bila o foteljasima, a ne o arheolozima
Nesto ima? Ma sta mi kazes. Moras svakog pojedinacno na forumo pojedinacno obrazovati. Visocica ima dugu istoriju i praistoriju, i lijepo je dokumentovana. Ali neznalice bi radije htjeli sanzaciju tipa piramide.
bas joj je dobro dokumentovana historija pa se ne zna ni sta ima ni sta nema
a i sto ce nam arheolozi na svijetu kraj vas tako pametnih, cemu iskopavanja i novi pronalasci kad je sve to tako lijepo dokumentovano
trebamo zatrpat i ono sto je otkopano kao sto je u tesnju zatrpan rimski mostic "da bi ga se sacuvalo" pa sagradjena benzinska tu...umjesto da se kao i svagdje na svijetu borimo da promovisemo svoju zemlju kod nas narod naopak
Lounge Act wrote:bas joj je dobro dokumentovana historija pa se ne zna ni sta ima ni sta nema
a i sto ce nam arheolozi na svijetu kraj vas tako pametnih, cemu iskopavanja i novi pronalasci kad je sve to tako lijepo dokumentovano
trebamo zatrpat i ono sto je otkopano kao sto je u tesnju zatrpan rimski mostic "da bi ga se sacuvalo" pa sagradjena benzinska tu...umjesto da se kao i svagdje na svijetu borimo da promovisemo svoju zemlju kod nas narod naopak
Ako ne znas sata ima a sta nema, predlazem ti posjetu najblizoj biblioteci. Sve pise. Za unistavanje artefakata, obrati se politicarima tipa Haris Silajdzic "Dobro je za biznis" i Mustafi Cericu "Akobogda otkopacemo cafirske piramide", i Svemirku Obmanagicu "doseljeniku sa Plejada". Oni znaju to najbolje.
Lounge Act wrote:ja ni u jednom svom postu nisam rekla da te piramide postoje nego mi je samo zao sto se ta ideja ne iskoristi za turisticki napredak nase zemlje
I ja sam ti objasnio zasto je to nemoguce, nije nesto kao cudoviste ili duhovi ili gospa koja se cesto spominje, nije isto, nije ni slicno...
Shvatas. Kako bi ti to napravila? Napravis ponudu u kojoj kazes vodimo vas na piramidu blablabla, i dodju turisti kad ono nema piramide, koliko bi taj turizam trajao, dok ne bi iscrpili sve pare od tuzbi od strane prevarenih turista.
Cudoviste u lok nesu je drugo, moze bit da je tu al i ne mora, mozda ga vidis al ne mora znaciti da hoces... piramidu ne mozes sakriti?!
Lounge Act wrote:ja ni u jednom svom postu nisam rekla da te piramide postoje nego mi je samo zao sto se ta ideja ne iskoristi za turisticki napredak nase zemlje
Ima ideja da se pljackanje banaka i kidnapovanje djece iskoristi za napredak zemlje.
Kas vec varamo i pljackamo, zasto da to ne podignemo na jedan visi nivo, da se pocnemo ozbiljnim biznisom bavit?
a zasto ponuda ne bi mogla biti - mozda postoje, vrse se iskopavanja pa cemo saznati, sto mora sve biti crno ili bijelo? i ovako nije sigurno nista pa se iskopavanja ipak vrse i turisti ipak dolaze, uz pomoc ranije spomenutih foteljasa sve bi to moglo biti na puno boljem nivou, ali nece ni jedan od njih nista poduzeti ako nema licnu korist, nista novo kod nas
a uporedjivati pljacke i kidnapovanja sa arheloskim iskopinama - nigdje veze
Lounge Act wrote:a zasto ponuda ne bi mogla biti - mozda postoje, vrse se iskopavanja pa cemo saznati, sto mora sve biti crno ili bijelo? i ovako nije sigurno nista pa se iskopavanja ipak vrse i turisti ipak dolaze, uz pomoc ranije spomenutih foteljasa sve bi to moglo biti na puno boljem nivou, ali nece ni jedan od njih nista poduzeti ako nema licnu korist, nista novo kod nas
a uporedjivati pljacke i kidnapovanja sa arheloskim iskopinama - nigdje veze
Ono je sve samo nije arheoloska iskopina i ne vrijedjaj arheologiju, to je jedna strasna nauka.
Drgo ko ce kopati to cega nema, kako ga natjerati da to radi i kako finansirati sve to?
Po cemu ja to vrijedjam arheologiju? Po tome sto se ne slazem s tvojim misljenjem? I ko to kaze da tamo nicega nema osim par bosnji i dvojice engleza? Uostalom iskopavanja se vec dugo vrse i bez pomoci vlade, a cisto sumnjam da je iko prisiljen na to
akcid wrote:@Ja Sam Odavle, jesi li ti ikad posjetio Visočicu, jesi li obišao Osmanagićeve iskopine i vidio njegove artefakte na terenu?
Ja sam bio. Pregledao sam detaljno tada najrazvikanije "dokaze" i momentalno postao skeptik. Na osnovu onoga što sam vidio, smatram da piramida nema.
Po meni, ovdje se radi o principu da svi nalazi moraju podržavati osnovnu priću. Ne može se reći "ima piramida", godinama kopati i nalaziti neko kamenje i govoriti "ima nešto". Pa vidimo da ima nešto ali gdje je piramida? Ja ne mogu vjerovati kako su tada prikazivali neke stvari na TV i tumačili a kada odeš, vidiś da su i snimci isječeni i montirani da se ne vide očite greške u tumačenju nalazišta. Greške su tako očite da su to Semir i ekipa morali znati.
akcid wrote:@Ja Sam Odavle, jesi li ti ikad posjetio Visočicu, jesi li obišao Osmanagićeve iskopine i vidio njegove artefakte na terenu?
Ja sam bio. Pregledao sam detaljno tada najrazvikanije "dokaze" i momentalno postao skeptik. Na osnovu onoga što sam vidio, smatram da piramida nema.
Po meni, ovdje se radi o principu da svi nalazi moraju podržavati osnovnu priću. Ne može se reći "ima piramida", godinama kopati i nalaziti neko kamenje i govoriti "ima nešto". Pa vidimo da ima nešto ali gdje je piramida? Ja ne mogu vjerovati kako su tada prikazivali neke stvari na TV i tumačili a kada odeš, vidiś da su i snimci isječeni i montirani da se ne vide očite greške u tumačenju nalazišta. Greške su tako očite da su to Semir i ekipa morali znati.
E bravo. Bi li onda znao objasniti simetriju ploča na slikama ispod i njihov nastanak? Ili će to stručno objasniti @Ja Sam Odavle: