Bojkotujmo srbijansku kafu!!!
-
Sarajevska Princeza
Ovdje nema reklama te vrste koji detaljno govore sta se krije iz kafe. Drugo, na kutiji ne pise nista - samo da je uvoz iz Njemacke.
-
Ahmed.ibn.Fahalan
Ja bih sad da se malo nadovežem na Cicibana i LudoA..
Sve to što ste rekli ima mjesta, ali kada već spominjete taj Vispak ja mislim da je tu problem na drugom mjestu. Prvo da vas pitam šta je zajedničko svim ovim komšijskim firmama koje nas bombarduju reklamama svaki dan?? Pa to su sve privatne firme..E sad će mi neko sigurno replicirati na ovo pa i Vispak je!!
Razlika je u tome što se naše najjače firme prodaju stranački poželjnim kadrovima koji nemaju kapitala za uložiti u te firme..jer realno za jedan Vispak treba nači investitora koji ima barem nekoliko miliona KM na računu. Kod nas su firme pokupovali ljudi koji su izvarali narod na certifikatima..dali par desetina hiljada maraka a hajrovali certifikata u vrijednosti od nekoliko miliona..i za te certifikate kupili ove firme o kojima mi raspravljamo. Jedini njihov cilj je da se malo strpe i onda nakon par godina te iste firme prodaju i utrostruče zaradu..a u međuvremenu ono što se proizvede služi samo za podmirenje osnovnih potreba kao što su plate, neki manji dugovi, obaveze prema državi, itd.
Dakle, moje mišljenje je da ljudi sa takvim ciljevima ne razmišljaju o budućnosti jer oni znaju da te iste firme nemaju budućnost. Država ih pomaže jer su to njihovi ljudi i oni su svi jedna velika raja. Europska Unija je na ovaj fenomen zažmirila jer im je jasno da se ovako mali ekonomski prostor mora kretati u tom pravcu da se broj preduzeća na Balkanu prepolovi, da prežive najjači i da sa tim najjačima ulazimo svi zajedno u EU..baš njih briga čiju čemo kafu piti i sl. Ako je Grand taj koji se pokaže najsposobnijim pokupovaće sve ove male proizvođače, naslijediti njihovu mrežu distributera i za par godina nećemo ni sami biti svjesni da ustvari sve te različite kafe koje imamo na policama su ustvari od iste firme.
Jedini način da se ovome suprotstavimo je ako u BiH uspije da zaživi poduzetnički duh..iliti petlja kod mladih i pametnih da se zavale u veliki kredit, pokrenu svoj biznis i da se nakon 10 godina rada mogu pohvaliti da su Bosanski milioneri.
Sve to što ste rekli ima mjesta, ali kada već spominjete taj Vispak ja mislim da je tu problem na drugom mjestu. Prvo da vas pitam šta je zajedničko svim ovim komšijskim firmama koje nas bombarduju reklamama svaki dan?? Pa to su sve privatne firme..E sad će mi neko sigurno replicirati na ovo pa i Vispak je!!
Razlika je u tome što se naše najjače firme prodaju stranački poželjnim kadrovima koji nemaju kapitala za uložiti u te firme..jer realno za jedan Vispak treba nači investitora koji ima barem nekoliko miliona KM na računu. Kod nas su firme pokupovali ljudi koji su izvarali narod na certifikatima..dali par desetina hiljada maraka a hajrovali certifikata u vrijednosti od nekoliko miliona..i za te certifikate kupili ove firme o kojima mi raspravljamo. Jedini njihov cilj je da se malo strpe i onda nakon par godina te iste firme prodaju i utrostruče zaradu..a u međuvremenu ono što se proizvede služi samo za podmirenje osnovnih potreba kao što su plate, neki manji dugovi, obaveze prema državi, itd.
Dakle, moje mišljenje je da ljudi sa takvim ciljevima ne razmišljaju o budućnosti jer oni znaju da te iste firme nemaju budućnost. Država ih pomaže jer su to njihovi ljudi i oni su svi jedna velika raja. Europska Unija je na ovaj fenomen zažmirila jer im je jasno da se ovako mali ekonomski prostor mora kretati u tom pravcu da se broj preduzeća na Balkanu prepolovi, da prežive najjači i da sa tim najjačima ulazimo svi zajedno u EU..baš njih briga čiju čemo kafu piti i sl. Ako je Grand taj koji se pokaže najsposobnijim pokupovaće sve ove male proizvođače, naslijediti njihovu mrežu distributera i za par godina nećemo ni sami biti svjesni da ustvari sve te različite kafe koje imamo na policama su ustvari od iste firme.
Jedini način da se ovome suprotstavimo je ako u BiH uspije da zaživi poduzetnički duh..iliti petlja kod mladih i pametnih da se zavale u veliki kredit, pokrenu svoj biznis i da se nakon 10 godina rada mogu pohvaliti da su Bosanski milioneri.
- Fair Life
CocaCola i MacDonalds - totalno van pameti. Nekvalitetno do zla boga, ali se pije i brsti u cijelom svijetu. Malo ce njih izmedju flase kvalitetne vode i flase CocaCole platiti za vodu. I sa Mac-om je isti slucaj - bolje je jabuku pojesti.LudoALudjiJA wrote:...necu ti protivrjeciti, ali nesto previdjas: ekonomija nije kultura i u ekonomiji je vazan kvantitet (jer se mnozi cijenom prodatog proizvoda), a ne kvalitet, u smislu da ima razlike da li je kafu kupio profesor ili stolar...helem, i stolarev novac je jednako dobar kao profesorov...a sad, necu reci da je gledalastvo TV-a imbecilno, ali cu reci da TV reklama ciljaju na prosjecnog gledaoca/kupca, a nisam siguran da takav moze skontati neku dublju reklamu sa stilom...zato je sve to logicno...drugi primjer: koliko se kupi kaseta srpskog turbo-folka, a koliko, recimo-ozbiljne muzike?...
Reklama !!
-
Satriani
Pa valjda fatas Hayat ili FTV!Sarajevska Princeza wrote:Ovdje nema reklama te vrste koji detaljno govore sta se krije iz kafe. Drugo, na kutiji ne pise nista - samo da je uvoz iz Njemacke.
P.S.Pa pored toliko nase nema potrebe piti uvoz iz Njemacke.
- Fair Life
Pokusaj pomijesati Minas i Santos u omjeru 50/50. Kod mene se kava pomijesana u tom omjeru prodaje svjeze przena i mljevena pod nazivom "Bosanska kava".Sarajevska Princeza wrote:Od toliko nase kafe nema potrebe da pijem njihovu, nego ako ko zna jel Minas u redu nek mi javi, ja pijem Minas pa da dobro utvrdim. Hvala.
Vjerujem da ces uzivati u specificnom okusu pijuci kavu.
-
Sarajevska Princeza
Hm kod nas ima samo BOSTEL, ja nemam satelit niti 'cable TV'Satriani wrote:Pa valjda fatas Hayat ili FTV!Sarajevska Princeza wrote:Ovdje nema reklama te vrste koji detaljno govore sta se krije iz kafe. Drugo, na kutiji ne pise nista - samo da je uvoz iz Njemacke.
P.S.Pa pored toliko nase nema potrebe piti uvoz iz Njemacke.
Sto se tice kafe i uvoza iz Njemacke, nisam ni obratila paznju do juce odakle se uvozi kafa.
Evo sta pise:
Product of Germany
MINAS FEINKOST GMBH
Stresemann Str. 30
40210 Dusseldorf
Adria Imports Inc.
57-58 59th Street
Maspeth, New York 11378
Usa
-
Sarajevska Princeza
ahaFair Life wrote:Pokusaj pomijesati Minas i Santos u omjeru 50/50. Kod mene se kava pomijesana u tom omjeru prodaje svjeze przena i mljevena pod nazivom "Bosanska kava".Sarajevska Princeza wrote:Od toliko nase kafe nema potrebe da pijem njihovu, nego ako ko zna jel Minas u redu nek mi javi, ja pijem Minas pa da dobro utvrdim. Hvala.
Vjerujem da ces uzivati u specificnom okusu pijuci kavu.
-
Sarajevska Princeza
Kupim ja i ovu
Eh ovo je ta Minas o kojoj pricam: 
Ova NE, ovo nisam vidjela ovdje po radnjama:
Eh sad koliko ja mogu zakljuciti MINAS kafa je iz Brazila, pa sad uzima se vjerovatno ta kafa i dodaje neka druga. Uglavnom imas Minas u svim drzavama. Sad ova zadnja je vjerovatno ta o kojoj se prica. Ali ja tu ne uzimam.
Eh ovo je ta Minas o kojoj pricam: 
Ova NE, ovo nisam vidjela ovdje po radnjama:
Eh sad koliko ja mogu zakljuciti MINAS kafa je iz Brazila, pa sad uzima se vjerovatno ta kafa i dodaje neka druga. Uglavnom imas Minas u svim drzavama. Sad ova zadnja je vjerovatno ta o kojoj se prica. Ali ja tu ne uzimam.
- wels
#36 Re: Bojkotujmo srbijansku kafu!!!
Pooll wrote:Bojkotujmo srbijansku kafu!!!
U Doncaffeu dionice ima Svetlana Raznatovic, udovia ratnog zlocinca Arkana...
Dok je Grand kafa u vlasnistvu umalo pokojne Lepe Brene...
Pa vi dragi Bosanci pored bezbroj bosanskih kafa pijte... i punite djepove...![]()
![]()
![]()
A evo pogledajte kako se Srbijanci uvaljuju u BiH privredu
--------------------------------------------------------------------------------
(BiH) HVB banka BiH kreditira "Doncafe Internacional BiH" sa 750.000 EUR
(Vibilia Dnevni avaz 4213, 17.02.2004)
"Doncafe Internacional BiH" (http://www.doncafeint.ba) potpisao je ugovor sa HVB bankom BiH (http://www.hvb.ba) o kreditiranju u vrijednosti od 1,5 mil KM. Sredstva dobijena ovim kreditom bit ce iskoristena za finansiranje obrtnih sredstava neophodnih kompaniji za sirenje poslovnih aktivnosti.
dalje >>> http://www.vibilia.co.yu/prijava/suc.htm
http://www.suc.org/projects/Economy/arc ... s_sr.html?
- CiCiban
@ ahmed. ibn.halafan
vrlo moguc scenario, but mladi pametni ljudi ipak nisu toliko luckasti..da se uvale u velike kredite i otpocnu sa gigantskim firmama
.. to i pored najbolje volje i razradjenih planova, vise lici na skok u provaliju..s nadom da ce se padobran ipak otvoriti
nasa poslovna scena uopste ne postoji, odnosno..izgleda da postoje dva oblika tezgarenja..sitno i visoko.. oko njega se vrti sve..tu i tamo ima pokusaja da se zapocne rad na nekom domacem proizvodu koji bi se eto, nekad negdje trebao plasirati i potopiti konkurenciju
samo nikome nije do kraja jasno kako?
o strategiji da ne govorim..
so..
cini mi se da bi mlada talenTTovana gosPoda ..trebala otpoceti male obrte.. (znaci krenuti od samog pocetka) male privatne poslove.. u raznim oblastima, ako nista tako ce se umanjiti broj MAgaraca koji skacu u provaliju..a mi cemo nakon izvjesnog broja godina imati finu selekciju ljudi koji kuze kako stvari stoje
tek medju njima naci ce se oni.. koji se mogu uspjesno uhvatiti u kostac sa gigantskim poslovima
.. a sad . skretanje za brooklyn
slicne budalastine se desavaju i sa berzom
tesko da u bih postoje 3 covjeka koji su dobri igraci na tom polju. koliko ce tu jos naivaca
biti pokradeno
vrlo moguc scenario, but mladi pametni ljudi ipak nisu toliko luckasti..da se uvale u velike kredite i otpocnu sa gigantskim firmama
nasa poslovna scena uopste ne postoji, odnosno..izgleda da postoje dva oblika tezgarenja..sitno i visoko.. oko njega se vrti sve..tu i tamo ima pokusaja da se zapocne rad na nekom domacem proizvodu koji bi se eto, nekad negdje trebao plasirati i potopiti konkurenciju
so..
tek medju njima naci ce se oni.. koji se mogu uspjesno uhvatiti u kostac sa gigantskim poslovima
.. a sad . skretanje za brooklyn
slicne budalastine se desavaju i sa berzom
-
MASON33.50
Ja nisam odavle. Otkad to kafa raste u Srbiji?
-
Satriani
Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Ja bih sad da se malo nadovežem na Cicibana i LudoA..
Sve ovo generalno receno nije daleko od istine, al ovo za mlade i pametne da uzmu kredit od par miliona je stvarno utopija.Bas me interesuje da li ima iko tolika muda i pomisliti na uzimane kredita od par miliona.Druga je stvar sto i kad bi se nasao takav neko ne bi ga dobio.Za te operacije je neophodno trziste kapitala,odnosno nije potrebno imati 2-3 miliona da bi se poceo posao,nego ideju.Eh kad BIH bude imala to mozda se i pojave neke nase gigantske firme.Opet s druge strane nasa zemlja se profilira ka malom biznisu sto znaci , a mislim da je to totalno pogresno, velike firme ce biti docekane na noz,kad to kazem mislim na ine poreze i dodatne takse.Mi jos uvijek se borimo sa osnovnim problemima registracije malih firmica do 5 zaposlenih,a osnivanje A.D. drustava je nesto sto nije u predmetu dugorocnog interesovanja nasih vlasti.Zato jedina nada za zaposljavanje naseg stanovnistav su TNC i strane firme koje su se voljne usidriti ovdje.Jer sami jos zadugo necemo napraviti mega posao,ne zato sto neznamo ili nemamo ideje vec zbog nepostojanja osnovnih resursa ili ti institucija pout trzista kapitala,kad to kazem nemislim da je SASE bilo kkavo trziste kapitala jer se trguje samo dionicama, bez mogucnosti emisja duga ili sklapanja terminskih ugovora i slicnih finansijskih operacija neophodnih za podrsku megalomanskih projekata.
-
LudoALudjiJA
jah...nisi odavle...vodu znanja pijem, a ti i dalje velom tajne obavijen...da vidimo...ah, da i neznanju ima lijeka, jedan gutljaj i eureka...nisi odavle...ti si iz proslosti...iz vremena dzingisovih podlosti...neee, ipak si covjek buducnosti, sa savjescu miran, a imenom zamaskiran...oko moje pozna ime tvoje...sve je tu, slovima napisano krupno, skriveno, ali dostupno...ti si dakle OSMAN 5033...we selam i tebiMASON33.50 wrote:Ja nisam odavle. Otkad to kafa raste u Srbiji?
-
Qwert
Slazem se mada se tu moze ici jos dublje. Osnovni problem je bio u samom startu, tj. u neinformisanoscu gradjana sta i kako sa certifikatom , vaucerom ili kako ga vec ko zove. A ne, vlada se je bila opet pokazala, i jos uvijek tako radi, kao jedini koji ima kredibiliteta da odlucuje o svemu.Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Ja bih sad da se malo nadovežem na Cicibana i LudoA..
-
_BaykoNoor_
-
MASON33.50
LudoALudjiJA
Selam i bite. Svaka cast care!!!
Prvi koji razmislja.
Selam i bite. Svaka cast care!!!
Prvi koji razmislja.
-
Ahmed.ibn.Fahalan
Očito sam se ja loše izrazio..pa fala Bogu da nisam mislio da mladi i pametni mogu dobiti par miliona kredita..pa kad bi ispunjavali sve preduslove za takav kredit on im nebi ni trebao.
Ideja je najvažnija stvar u poduzetništvu..a pare možeš dobiti od banke isključivo ako raspolažeš nekim nekretninama pa ih povališ na jedno 10-tak godina..a i kad ih dobiješ tu se u najboljem slučaju radi o 100.000 KM.
I za tu cifru moraš da imaš dobar komad zemlje ili 5-erosoban stan u centru Sarajeva
E sad ja znam da većina pametnih i mladih ne raspolažu ovakvom imovinom..ali ako je neko odlučan može dobar posao upaliti i sa 20.000 maraka..malo te pomogne rodbina, malo ti..i eto te na naslovnoj Forbes-a
Ja sam imao čast da poznajem momka koji je bio extremno odlučan da postane bogataš. Frajer se spakov'o, otiš'o u Kanadu i prijavio se da radi na naftnoj platformi..ali na onoj što je usred Atlantika
Radio je za 100.000$ godišnje i sve je pare štek'o, nije trošio na prostitutke i cugu..nego mangup skoro svu lovu na bankovni račun. U međuvremenu je položio neke ispite za drilling inžinjera..stvarno ne znam prevod te titule jer mi nemamo takvih zanimanja..ali ukratko sad je dobio ponudu da radi u Libiji na kopanju plina..i to za duplu cifru. Kaže da se za 4-5 godina vraća u Bosnu da uloži te pare.
Fakat je da se momak napatio na toj platformi i da je tu lovu krvavo zaradio..ali za 10 godina on će od te love da živi ko hađija, a većina nas će još uvijek da kuka na ovom i sličnim forumima kako nas Srbi pokradoše, kako nam Slovenci uništiše mlijekare, kako nas Hrvati provociraju kad odemo na more..i sl.
Ideja je najvažnija stvar u poduzetništvu..a pare možeš dobiti od banke isključivo ako raspolažeš nekim nekretninama pa ih povališ na jedno 10-tak godina..a i kad ih dobiješ tu se u najboljem slučaju radi o 100.000 KM.
I za tu cifru moraš da imaš dobar komad zemlje ili 5-erosoban stan u centru Sarajeva
E sad ja znam da većina pametnih i mladih ne raspolažu ovakvom imovinom..ali ako je neko odlučan može dobar posao upaliti i sa 20.000 maraka..malo te pomogne rodbina, malo ti..i eto te na naslovnoj Forbes-a
Ja sam imao čast da poznajem momka koji je bio extremno odlučan da postane bogataš. Frajer se spakov'o, otiš'o u Kanadu i prijavio se da radi na naftnoj platformi..ali na onoj što je usred Atlantika
Radio je za 100.000$ godišnje i sve je pare štek'o, nije trošio na prostitutke i cugu..nego mangup skoro svu lovu na bankovni račun. U međuvremenu je položio neke ispite za drilling inžinjera..stvarno ne znam prevod te titule jer mi nemamo takvih zanimanja..ali ukratko sad je dobio ponudu da radi u Libiji na kopanju plina..i to za duplu cifru. Kaže da se za 4-5 godina vraća u Bosnu da uloži te pare.
Fakat je da se momak napatio na toj platformi i da je tu lovu krvavo zaradio..ali za 10 godina on će od te love da živi ko hađija, a većina nas će još uvijek da kuka na ovom i sličnim forumima kako nas Srbi pokradoše, kako nam Slovenci uništiše mlijekare, kako nas Hrvati provociraju kad odemo na more..i sl.
- Pooll
A zasto iz RS-a? Kad je to sve BIHJBL wrote:Bojkotujem svaki bosanski proizvod:
- gdje je poreklo "RS" ili Srbija
- sa cirilicom ili ekavicom
kad bi svi radili isto jako brzo bi se stanje promjenilo, ovako nista od toga
I kakav je to "bosanski proizvod" porijeklom iz Srbije?
_________
Postoji Jacobs 3 in 1 i Nescafe 3 in 1... prvi kosta 0.5 km a drugi 0.6 km... pa vi vidite, 10 po 10 feningi