Blokada sjećanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fiore

#26 Re: Blokada sjećanja

Post by Fiore »

sinus wrote:
Sunrise00 wrote: Ovo drugo je deja vu tj. kada vidis nesto, ili dozivis neku situaciju, greskom se smjesti u dio mozga za dugorocno sjecanje, tako da nam nesto sto se desilo prij koju stotinku ucini da smo vec dozivjeli :D
Možda, ali kako objasniti kada najednom znaš šta će se desiti u određenom momentu...Znaći kao da si već to prošao i sada unaprijed baš znaš šta će se desiti (prođe ti kroz glavu "to će biti" ) i to se i desi...
Desava se to i meni. nekada jako puno puta na dan ili u toku sedmice a nekad po mjesec dana nista.. znaci stvari koje treba da se dese.. vidim prije min. ili 10min ili nekoliko sati ili nekoliko dana.. cak kad se nadjem na nekom prostoru po prvi put takvo osjecaji su jos intenziviniji.. Moja nena ima takve osobine i kaze da je to nasljedno i da to nemoze svako imati tu vrstu predvidjanja..sa tim se covijek rodi,nit mu moze biti uzeto nit zabranjeno., niti sam covjek moze uticati na to.. Ja sam stvari koje su se mi se desile vidio 9 godina prije dobro upamtio detalje.. i 2004 godine se to desilo.. sreo sam tu osobu i rekao joj par stvari vezano za to sto znam i sto sam upamtio prije 9 godina od tada.. ta osoba nije mogla da vjeruje da ja to sve znam o istoj s obzirom da smo se prvi put sreli i da te detalje znam,kao sto su izgled njen kuce,kuhinje,stola, maice koju najvise voli..opis njene sobe,baste,auto koje vozi (ovaj put ta osoba nije bila sa autom,kad smo se prvi put sreli) cak sam i joj rekao i model auta.. na sve receno osoba je bila vidno uzemirena i sam bi bio takav da mi neko dodje koga apsolutno nisam nikad sreo nit poznavao nit bilo koji nacin. vec stotinama i stotinam kilometara udaljeni.. Ima jos stvari koje bi napisao ali to nije mjesto ovdje.. Ne znam ni sam kako bih nazvao ovako stanje..pojave
hakazvaka

#27 Re: Blokada sjećanja

Post by hakazvaka »

joj meni kad se deja-vu dogodi bas mi nesto drago bude :D :D
Amazonka27

#28 Re: Blokada sjećanja

Post by Amazonka27 »

Fiore wrote:
sinus wrote:
Sunrise00 wrote: Ovo drugo je deja vu tj. kada vidis nesto, ili dozivis neku situaciju, greskom se smjesti u dio mozga za dugorocno sjecanje, tako da nam nesto sto se desilo prij koju stotinku ucini da smo vec dozivjeli :D
Možda, ali kako objasniti kada najednom znaš šta će se desiti u određenom momentu...Znaći kao da si već to prošao i sada unaprijed baš znaš šta će se desiti (prođe ti kroz glavu "to će biti" ) i to se i desi...
Desava se to i meni. nekada jako puno puta na dan ili u toku sedmice a nekad po mjesec dana nista.. znaci stvari koje treba da se dese.. vidim prije min. ili 10min ili nekoliko sati ili nekoliko dana.. cak kad se nadjem na nekom prostoru po prvi put takvo osjecaji su jos intenziviniji.. Moja nena ima takve osobine i kaze da je to nasljedno i da to nemoze svako imati tu vrstu predvidjanja..sa tim se covijek rodi,nit mu moze biti uzeto nit zabranjeno., niti sam covjek moze uticati na to.. Ja sam stvari koje su se mi se desile vidio 9 godina prije dobro upamtio detalje.. i 2004 godine se to desilo.. sreo sam tu osobu i rekao joj par stvari vezano za to sto znam i sto sam upamtio prije 9 godina od tada.. ta osoba nije mogla da vjeruje da ja to sve znam o istoj s obzirom da smo se prvi put sreli i da te detalje znam,kao sto su izgled njen kuce,kuhinje,stola, maice koju najvise voli..opis njene sobe,baste,auto koje vozi (ovaj put ta osoba nije bila sa autom,kad smo se prvi put sreli) cak sam i joj rekao i model auta.. na sve receno osoba je bila vidno uzemirena i sam bi bio takav da mi neko dodje koga apsolutno nisam nikad sreo nit poznavao nit bilo koji nacin. vec stotinama i stotinam kilometara udaljeni.. Ima jos stvari koje bi napisao ali to nije mjesto ovdje.. Ne znam ni sam kako bih nazvao ovako stanje..pojave
dzemila ba? :D
sheilak

#29 Re: Blokada sjećanja

Post by sheilak »

sinus wrote: ...kako objasniti kada najednom znaš šta će se desiti u određenom momentu...Znaći kao da si već to prošao i sada unaprijed baš znaš šta će se desiti (prođe ti kroz glavu "to će biti" ) i to se i desi...
Ovo mi se često dešava, oduvijek zapravo. Kao da sam već ovo sve proživjela. Pogotovo je to izraženo pri donošenju nekih odluka - kao da gledam ishod jedne i ishod druge - i vidim ih savrseno jasno, zapravo možda je bolje reći, osjećam ih. Kao kad ponovo čitaš neku knjigu, ali s malim odmakom.

Inače mi je teško pamiti lica i imena. Mogu bez problema prepoznati bilo koju pjesmu koja sam ikad čula već po prvim taktovima, citirati pjesme i dijelove knjiga ( koji mi se svidjaju ), sjetiti se nekakve bezvezne sitnice iz djetinjstva , ali pamtiti imena i lica već malo teže. Potrebno je nekoliko puta da mi ponove ime i opet ga neću zapamtiti. :-D
Skyfox

#30 Re: Blokada sjećanja

Post by Skyfox »

Smijesno ali dobro pamtim mirise unazad godinama mogu se sjetiti necijeg parfema ili me miris asocira ne neko mjesto iz djetinjstva. Za face sam totalno kritican u kombinaciji sa kratkovidnoscu... uzas prolazim kraj ljudi ko kraj turskog g...

Al opet jednom sam na moru prepoznao curu koju sam upoznao 5g ranije isto na moru ali u drugom mjestu. Nevjerovatno...
Skyfox

#31 Re: Blokada sjećanja

Post by Skyfox »

...
tranquil

#32 Re: Blokada sjećanja

Post by tranquil »

Ja s pamćenjem nemam problema.

Nego ko ste vi ljudi i šta radite na mom računaru?

:D

Kada je deja vu u pitanju, desi mi se ponekad, mada prilično rijetko. Znam kako taj fenomen nastaje i ponekad je baš smiješno kako se mala nestašna igra neurona može percipirati.

Naime, najbolji deja vu koji mi se ikad desio je da sam vidio situaciju, tačan raspored osoba u prostoriji i tekst koji su izgovorili a da mi se učinilo da sam tu vidio ranije i to ne bilo gdje - nego ni više ni manje u nekoj TV reklami za "Sarajevsku Zimu", skoro deceniju prije tog događaja.

Pretpostavljam da su miješanju neuronskih impulsa donekle doprinijele i razne konzumacije koje su se desile neposredno prije tog događaja :D
Drina Light

#33 Re: Blokada sjećanja

Post by Drina Light »

deja-vu dosta cesto...ali poprilicno banalne stvari, nista previse bitno.
Zaboravljanje pa i ne bas, jos me pamcenje dobro sluzi :D

Ali znaju te stvari biti poprilicno komplikovane, strasne na momenat :D....
Post Reply