Bivši pušaći: Šta vi delate?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zlajs

#51 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Zlajs »

kad nisam pusio puno puno bolje sam se osjecao, manje me je glava bolila. kad odem na kafu vidim da si oko mene puse pa i meni zamirise :) opet se nisam skroz propusio, mozda 4-5 cigara dnevno, kad skontam da sam pusio 1-2 kutije dnevno ovih 4-5 cigara dnevno je maciji kasalj :D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#52 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by I am Happy »

radostan dan wrote:27 godina smokerskog staža, intenzivnog i udarničkog.
36 sati nepušač.
:thumbup:
Svaka cast na tom potezu
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#53 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by I am Happy »

Zlajs wrote:kad nisam pusio puno puno bolje sam se osjecao, manje me je glava bolila. kad odem na kafu vidim da si oko mene puse pa i meni zamirise :) opet se nisam skroz propusio, mozda 4-5 cigara dnevno, kad skontam da sam pusio 1-2 kutije dnevno ovih 4-5 cigara dnevno je maciji kasalj :D
To je jedino dobro iz ekonomskih razloga :D al' kad' sve saberes isto ti dodje 8-)
NIkada necu skontati kako vi uspijete po 4-5 cigara dnevno..... il' pusis il' ne pusis :D druge nema :-D
drugtito2011

#54 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by drugtito2011 »

15. marta ce biti 11 godina od kad sam bacio smeće, nakon 18 godina pušačkog staža. I samo mi se desilo u prvih mjesec dana da sam imao želju da zapalim, ali nakon toga nikad više. Prestao sam piti kafu tih mjesec dana, a počeo jesti malo više. Za 3 mjeseca dobio 20 kg. Al bolje i to nego smrad cigara. Nesmeta mi sjediti u društvu gdje se diminja pravo, ali smrad pepeljara, smrad u autu u kojem se puši, i smrad ruku od cigara, to je nešto najgore, i to mi je uvijek dodatni motiv da nikad ne pomislim da zapalim.

Nema više mahmurluka ko prije, nema kašljanja ujutro, nema lupanja srca naveče, nema smrada odjeće, nema puno toga lošeg...

Sretno svima koji imate namjeru prestati pušiti..
eki to

#55 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by eki to »

tri godine nepusac, ali sutra bih zapalio kada bih se mogao kontrolisati i pusiti poslije sexa, kupanja, plivanja, pivke...znaci jedno 7 gara ali kurko, zacas se to popenje na dvije kutije :D
filozofija

#56 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

drugtito2011 wrote:15. marta ce biti 11 godina od kad sam bacio smeće, nakon 18 godina pušačkog staža. I samo mi se desilo u prvih mjesec dana da sam imao želju da zapalim, ali nakon toga nikad više. Prestao sam piti kafu tih mjesec dana, a počeo jesti malo više. Za 3 mjeseca dobio 20 kg. Al bolje i to nego smrad cigara. Nesmeta mi sjediti u društvu gdje se diminja pravo, ali smrad pepeljara, smrad u autu u kojem se puši, i smrad ruku od cigara, to je nešto najgore, i to mi je uvijek dodatni motiv da nikad ne pomislim da zapalim.

Nema više mahmurluka ko prije, nema kašljanja ujutro, nema lupanja srca naveče, nema smrada odjeće, nema puno toga lošeg...

Sretno svima koji imate namjeru prestati pušiti..
:thumbup:
radostan dan wrote:27 godina smokerskog staža, intenzivnog i udarničkog.
36 sati nepušač.
Ovo se cijeni! Respekt! :thumbup: :thumbup: :thumbup: Samo naprijed, tu smo da se pomognemo. Moj ti je savjet, kada naumpadne, tj. ako naumpadne cigara, odmah na internet i citaj o stetnosti cigareta i stetnoti pusenja ;)
Zlajs

#57 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Zlajs »

Yahel wrote:
Zlajs wrote:kad nisam pusio puno puno bolje sam se osjecao, manje me je glava bolila. kad odem na kafu vidim da si oko mene puse pa i meni zamirise :) opet se nisam skroz propusio, mozda 4-5 cigara dnevno, kad skontam da sam pusio 1-2 kutije dnevno ovih 4-5 cigara dnevno je maciji kasalj :D
To je jedino dobro iz ekonomskih razloga :D al' kad' sve saberes isto ti dodje 8-)
NIkada necu skontati kako vi uspijete po 4-5 cigara dnevno..... il' pusis il' ne pusis :D druge nema :-D
moze moze, navika je cudo. radim 12 sati dnevno i nijednu ne zapalim na poslu. kad se vratim s posla zapalim par cigara uz kafu. ali dok sam na poslu uopste mi nepada napamet cigara, ista stvar je i kad sam kuci :o
anaksunamun

#58 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by anaksunamun »

želim vam svima čestitati, zakleti sam anti-pušač, i osjećam ogromno poštovanje prema ljudima koji su pušili pa prestali, možete i trebate biti ponosni na sebe, jer samo inteligentni ljudi mogu promjeniti sebe tj. svoje navike, a pušenje je i više i toga- pobjedili ste jednu ovisnost! Kod mene na poslu od 25 ljudi samo nas troje ne puši, povraća mi se ujutro kad svi sjednu i zapale, al pošto smo samo nas troje- šuti i trpi :(
Imam jedno pitanje-možda ste vi pravi ljudi da mi odgovorite- kako reći dragoj osobi da ti smetaju cigare? i to pod pretpostavkom da smo se tek nedavno zbližili i da imam osjećaj da bi se naljutio šta god da kažem?
anonimnaosoba

#59 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by anonimnaosoba »

anaksunamun wrote:kako reći dragoj osobi da ti smetaju cigare? i to pod pretpostavkom da smo se tek nedavno zbližili i da imam osjećaj da bi se naljutio šta god da kažem?
reci sasvim normalno, ako si i ti njemu draga, potrudiće se da ti udovolji, nije to neki aman-zaman nerealan zahtjev :)
filozofija

#60 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

anaksunamun wrote: Imam jedno pitanje-možda ste vi pravi ljudi da mi odgovorite- kako reći dragoj osobi da ti smetaju cigare? i to pod pretpostavkom da smo se tek nedavno zbližili i da imam osjećaj da bi se naljutio šta god da kažem?
Eh to je već malo teže. Jednom je došlo do prepirke mene i moje sadašnje supruge (a na samom početku naše veze) o tome koliko su cigarete štetne. Ja sam bio toliko uvrijeđen tada da to ne mogu objasniti. Činilo mi se da želi da me promjeni iz temelja, tj. da ne želi mene, nego osobu koju je sama sebi umislila. Malo je neobjašnjiv taj odnos pušaća i cigareta, jer u neku ruku dođu ti kao familija. Da ona (moja supruga) nije bila normalnija i popustila, mi bi prekinuli vezu. Hvala Bogu i njenoj susretljivosti nismo prekinuli, a danas pored nas dvoje imamo divnog djecaka od nepune dvije godine dana.

Btw, kada smo se upoznali, ja sam pušio i u spavaćoj sobi :(
Moraš biti pažljiva sa takvim osobama i ne dati im do znjanja da želiš da ih mjenjaš ili da ti cigarete baš toliko smetaju. Najbolje je suptilno da sami počnu da osjećaju da "te žele zaštiti" i time izbjegavati pušenje kada ste skupa ;)

Btw, ne odustaj od osobe jer puši. I pušaći su divne osobe i ne nisu sebične (možda u momentima ne shvataju i ne žele da shvate neke stvari) i samo iz njima poznatih razloga, počeli su sa jednim od najgorih poroka u životu. Jako se teško odreći nikotina. Ko nije pušio - ne zna!
hAZNADAR

#61 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by hAZNADAR »

Malo pitanje za bivse pusace - muski dio.

Usporedba sexa za pusackog i nepusackog staza, odnosno opustanje, zelja, kondicija, power :-D i svi detalji oko toga,..

Imao sam samo mjesec dana nepusackog staza i ne sjecam se neke promjene konto toga. Medjutim, jaran mi kaze koji je inace godinama ostavio cigare da mu malo teze ide sa opustanjem. A neke reklame za prestanak pusenja maksuz aludiraju na potenciju muskih koji puse . poput ove.

Image

Menscini da je ovo samo mit, al pitam i molim ozbiljne odgovore.
radostan dan

#62 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

za 27 godina,nisam ni 3 sata proveo bez cigarete.
evo me u trećem danu bez njih. :-)
tenks na pohvalama, nisam ništa obećao, samo testiram vlastiti karakter.
idemo dalje...
Bolonjac

#63 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Bolonjac »

radostan dan wrote:za 27 godina,nisam ni 3 sata proveo bez cigarete.
idemo dalje...
Većinu ljudi koje ja znam su prestali radi zdravlja pušiti i poboljšalo im se stanje
radostan dan

#64 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

a pa nisam lud da mislim da sam zdrav posije 27 godina smokanja. :mrgreen:
ko zna šta sam navukao ili će se pojaviti kao posledica. :-?
uglavnom, riješio sam da probam, jer kao i drugi, nemam mjere...
davno mi je cigareta presala biti ćeif, a postala obaveza, satnica jbt :x (kad je bilo-prije jedno 3,4 cigare; za koliko ćeš uraditi- dok dvije ispušim, gotovo...).
neću više. baš da vidim ko je jači, ja ili ona?
Mali_Vuk

#65 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Mali_Vuk »

radostan dan wrote:a pa nisam lud da mislim da sam zdrav posije 27 godina smokanja. :mrgreen:
davno mi je cigareta presala biti ćeif, a postala obaveza, satnica jbt :x (kad je bilo-prije jedno 3,4 cigare; za koliko ćeš uraditi- dok dvije ispušim, gotovo...).
Čestitam drug, i da izdržiš do kraja :thumbup:

Kod mene je ista stvar, počeo pušiti još u osnovnoj školi i tako nastavio narednih 100 godina. Nikad, al nikad, nijedan jedini dan nisam prestao niti pokušavao da prestanem. I bolestan sam ih ljuštrio :D I onda je stigla faza kad je bilo koja doza nikotina nedovoljna da me "umiri". Znači 3 kutije dnevno minimum :dance: Već onog momenta dok gasim cigaru u pepeljaru, počinje da me hvata nova apstinencijska kriza. Užas. Problemi sa srcem, aritmija, iscrpljenost, nesanica i ostalo. I onda naletjeh slučajno na knjigu za koju sam stavio link. Besplatno na netu, naravno :dance: :thumbup: Dalje je istorija. Sad sam već bivši pušač ravno dvije godine.

Edit: radi se o ovoj knjizi.

Prvo što mi se dopalo je to kako doktor započinje knjigu. Nešto u stilu "sad fino zapalite cigaretu, i krenite polako da čitate" :lol:
radostan dan

#66 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

ej vuče, kao i ti, nikad nisam probao jbt.

ljepota, cigareta uz kafu.
cigareta poslije ručka.
cigareta uz pivo.
cigareta dok gledaš krajolik i slušaš zvukove prirode.
cigareta poslije seksa.
cigareta dok lagano voziš auto.

i to prave cigarete, a ne ovi današnji otrovi, parfemi i acetoni.

i onda kreće ovo što pišeš...
nestaju kafe,pive, vožnje, ručkovi.
postaješ svjestan da u stvari cigareta nije više intermeco, već je intermeco ono između dvije cigare. :-?
postaješ rob. nestane ih u pola novogogišnje noći...ma :dance: ti doček, nema cigara.
nestanu za vrijeme vožnje brodicom na g. odmoru... :dance: ti g. odmor i sve kad nema ćeifa.

pa zar sam ja njihov rob? narkoman, ovisnik?
pa ja mogu da budem imun na vlastitu djecu kad me muntaju i šaltaju, a ne mogu spram cigarete?
e nećeš mamu ti :dance: , sam sebi kažem, bar probaj pa priznaj poraz.

vuk :thumbup:
ovo što pišeš-ni kad si boletan nisi prestajao...pa nema većeg meraka, bole pluća, stisli se bronhiji od prehlade, a ti je zapališ, pa onaj dim uvučeš do pete, da bolje osjetiš... :roll:
Last edited by radostan dan on 05/01/2013 18:54, edited 1 time in total.
Sanchez22

#67 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Sanchez22 »

Danas godina kako ne pusim,takodje i ne pijem.Da sam znao da je ovako dobro davno bih ja to ostavio :-D :-D
fortaleza

#68 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by fortaleza »

raoul duke wrote:Planiram se ukljuciti u ovaj proces, ali postoji jedan mentalni sklop ideja koji mi to brani

Kako ste se odrjesili one price "znam da mi cigare skode, ali ko zna dokad cu zivjeti" :D

najvise me drzi onaj dio filma Nicija Zemlja, gdje Djuro kaze ratnom kolegi koji lezi na mini, "dabogda ti umro od raka pluca" i daje mu cigaru..
Prvo što trebaš učiniti jest skloniti "lulu mira" s avatara. :D

8 dana. I već osjećam da imam dosta bolju kondiciju, 3 put išao trčati, prvi put je bilo katastrofa, samo sam iskašljavao, a nisam pretrčao ni dva km, već sad je duplo bolje.

Vidim dosta vas je odlučilo prestati, sretno svima. :thumbup:
Neradnik

#69 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Neradnik »

filozofija wrote: Kako ste vi (bivši pušaći) ukinuli navike vezane uz cigarete?
Fino, vise ne pusim al kontam sad uzet jedni steku drincuge,sjest i ko coek do ujutru sve ispusit da nadoknadim :D

Ma jebo cigare tek sad vidim koja je prednost bez njih.Vratilo se culo ukusa i mirisa koje je duhan unistio svojevremeno. ;-)
Sad zvake zvacem kad me spuca zivka.
nenadjebivi_2

#70 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by nenadjebivi_2 »

Blago vama..Do prije 5 mjeseci pusio sam 10 godina..I prestao sam prije 5 mjeseci..I sve super bilo ispijao kafe pio sa rajom...I tako jedne prilike pijemo i ovaj jedan hajde jednu zapali..hajde sta ima veze jedna ko ni jedna...A ja budala zapalim tu JEDNU nakon 4 mjeseca ne pusenja..I tako zadnjih mjesec dana .. jedna po jedna... i jucer kupim cigare...Sta cu ne zelim da se grebem od nekoga...A sad mi je krivo sto sam tu jednu zapalio..Tako sam se lijepo osjecao bez njih i odvikao se...Ali....

Sent from my GT-I9300
kojeime

#71 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by kojeime »

"Kako ste vi (bivši pušaći) ukinuli navike vezane uz cigarete?"

Pa, prvo ukines navike, onda prestanes pusiti. Na primjer: Ustanes i prvo sta pomislis je cigareta. E, ne zapalis je, malo sacekas, obavis toaletu, itd, pa tek onda zapali. Sjednes da popijes kafu. Popijes kafu bez cigareta, malo sacekas, pa onda zapalis. Rucas i kada zavrsis rucak sacekas 5 do 10 minuta (ili duze ako mozes, najduze sto mozes) pa onda zapalis. I tako sa svim. Tako razbijas psiholosku vezu cigarete sa stvarima ili radnjama. Kada razbijes tu vezu onda je lakse prestati pusiti. Pusac 14 godina, nepusac duze od toga. Jedan dan bio prehladjen, zapalio, zgadilo mi se, rekao da nikada vise necu zapaliti, i od tog trenutka prestao pusiti. I to traje do danas.
nenadjebivi_2

#72 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by nenadjebivi_2 »

kojeime wrote:"Kako ste vi (bivši pušaći) ukinuli navike vezane uz cigarete?"

Pa, prvo ukines navike, onda prestanes pusiti. Na primjer: Ustanes i prvo sta pomislis je cigareta. E, ne zapalis je, malo sacekas, obavis toaletu, itd, pa tek onda zapali. Sjednes da popijes kafu. Popijes kafu bez cigareta, malo sacekas, pa onda zapalis. Rucas i kada zavrsis rucak sacekas 5 do 10 minuta (ili duze ako mozes, najduze sto mozes) pa onda zapalis. I tako sa svim. Tako razbijas psiholosku vezu cigarete sa stvarima ili radnjama. Kada razbijes tu vezu onda je lakse prestati pusiti. Pusac 14 godina, nepusac duze od toga. Jedan dan bio prehladjen, zapalio, zgadilo mi se, rekao da nikada vise necu zapaliti, i od tog trenutka prestao pusiti. I to traje do danas.
To mu je jos gore, onda ce uvijek mislit na to kad ce zapaliti cigaru,samo ce sebe jos vise patiti psihicki.Savjetujem da samo ne zapalis tu jednu cigaru, a te navike su najmanji problem, to i jeste fazon prestajanja pusenja.Ustvari i pusenje je neka vrsta navike, a ujedno je pored toga i bolest.Za navike ne brini sve ce to doci na svoje, bitno je da vise ne konzumiras cigare.
filozofija

#73 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

Ja evo vec guram drugu sedmicu pravo dobro. Ne fale mi vise cigare. Vise mi i ne naumpadaju. Ali da mi je neko reko'o da cu biti manje (ali 10 puta) nervoznan ne bih vjerovao. :D
radostan dan wrote:za 27 godina,nisam ni 3 sata proveo bez cigarete.
idemo dalje...
Ko nije prob'o nije ni uspio. Samo naprijed - podrska je tu.
radostan dan wrote:a pa nisam lud da mislim da sam zdrav posije 27 godina smokanja. :mrgreen:
Prijatelju, da si imao mogucnost vidjeti simulaciju samoreparacije (samo-popravljanja) organizma nakon prestanka pusenja, ne bi uopste zarmisljao o tome da ne mislis da si zdrav. Nas organizam je cudo. Otidji ljekaru tri mjeseca nakon prestanka pusenja pa ces da vidis rezulate (o odnosu na one kada pusis).
nenadjebivi_2 wrote:Blago vama..Do prije 5 mjeseci pusio sam 10 godina..I prestao sam prije 5 mjeseci..I sve super bilo ispijao kafe pio sa rajom...I tako jedne prilike pijemo i ovaj jedan hajde jednu zapali..hajde sta ima veze jedna ko ni jedna...A ja budala zapalim tu JEDNU nakon 4 mjeseca ne pusenja..I tako zadnjih mjesec dana .. jedna po jedna... i jucer kupim cigare...Sta cu ne zelim da se grebem od nekoga...A sad mi je krivo sto sam tu jednu zapalio..Tako sam se lijepo osjecao bez njih i odvikao se...Ali....

Sent from my GT-I9300
Pa ne znam zasto te muci jer si ponovo poceo da pusis. Nije svijet propao. Jednostavno ponovo prestanes da pusis i kraj price :). Vecina naucnih studija kaze da vecina ljudi prestane pustiti potpuno tek nakon nekoliko pokusaja.
Sanchez22

#74 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Sanchez22 »

Sinoc sam sanjao da ponovo pusim :x
Onda kad sam se probudio,neopisivo :-D :-D
Ironman1921

#75 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Ironman1921 »

Dali zbog pusenja mogu poremetiti san i kasljati intezivnije?
Evo,prije legnem spavat u 9-10,sada na mogu do 2. u krevet.
Kasljem kao da mi je netko kaktus stavio u grlo.
Post Reply