Biometrijski pasoši
- Azric_
#351 Re: Biometrijski pasoši
Taj biometrijski pasos je cista glupost (cemu to?!), treba im tako dugo da to naprave, a pokvarili su mi uz to sve i planove oko putovanja za Bosnu

-
Daammir
#352 Re: Biometrijski pasoši
Imam nas stari pasos koji vazi do 7 mj 2010 zelim u Njemacku u februaru citav mj da budem zna li neko sta i kako oko te vize da dobijem. neka odg
-
FaceOff
#353 Re: Biometrijski pasoši
Mislim da sa tim pasosem neces moci dobiti vizu, pasos mora vrijediti minimum 6 mjeseci nakon povratka iz sengena. Zato pozuri sa vadjenjem biometrijskog.
- shalla
#354 Re: Biometrijski pasoši
Ima li kakav rok da se preuzme novi pasoš? Moj bio gotov prije 15-ak dana ali obaveze na poslu + gripa su me onemogućile da odem po njega 
-
FaceOff
#355 Re: Biometrijski pasoši
Ma nema, kad god ga podignes.
-
Daammir
#356 Re: Biometrijski pasoši
FaceOff wrote:Mislim da sa tim pasosem neces moci dobiti vizu, pasos mora vrijediti minimum 6 mjeseci nakon povratka iz sengena. Zato pozuri sa vadjenjem biometrijskog.
na str. njemacke ambasade pise da nakon isteka vize mora vaziti najmanje 3 mj a meni ce vaziti 4 mj jer planiram 1.2 do 1.3 2010 a istice u 7 mj
- jump
#357 POTREBNA DOKUMENTACIJA ZA BIO-PASOŠE
Novi pasoš
Za izdavanje novog pasoša potrebno je priložiti:
1. Zahtjev za izdavanje pasoša (u zahtjevu obavezno navesti mjesto i opštinu upisa u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana BiH)
2. Uvjerenje o državljanstvu (ukoliko je lice rođeno van teritorije BiH)
3. ličnu kartu ili drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet i prebivalište
4. Dokaz o uplati naknade za izdavanje pasoša - 30,00 KM (uplatnica)
Uz zahtjev za izdavanje putne isprave podnosilac je dužan dati lične biometrijske podatke (slika, otisak prsta, potpis)
Za izdavanje pasoša za maloljetno lice potrebno je priložiti:
1. Zahtjev za izdavanje pasoša
2. Izvod iz matične knjige rođenih
3. Uvjerenje o državljanstvu (ako je dijete rođeno van teritorije BiH)
4. Prijavu prebivališta dijeteta
5. Saglasnost oba roditelja, osim:
- ako je dijete bez jednog roditelja - izvod iz matične knjige umrlih
- ako je dijete bez oba roditelja - saglasnost staratelja
- ako je jedan roditelj spriječen da potpiše saglasnost na zahtjevu, može dostaviti pismenu saglasnost potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa
Uz zahtjev za izdavanje putne isprave podnosilac je dužan dati lične biometrijske podatke (slika, otisak prsta, potpis), osim maloljetnog lica do sedam godina od koga se otisak prstiju i potpis ne uzimaju.
Zamjena pasoša
Za zamjenu pasoša potrebno je priložiti:
1. Zahtjev za izdavanje pasoša (u zahtjevu obavezno navesti mjesto i opštinu upisa u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana BiH)
3. Ličnu kartu ili drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet i prebivalište
Uz zahtjev za izdavanje putne isprave podnosilac je dužan dati lične biometrijske podatke (slika, otisak prsta, potpis).
Ukoliko lice želi izvaditi pasoš prije isteka važenja pasoša potrebno ja da napiše izjavu i navede razloge zbog kojih želi da izvadi novi pasoš.
Gubljenje, uništenje ili krađa pasoša
U slučaju gubljenja, uništenja ili krađe pasoša na teritoriji BiH, potrebno je na obrascu GPI-1, gubitak, uništenje ili krađu prijaviti nadležnom policijskom organu na teritoriji na kojoj je pasoš izgubljen, uništen ili ukraden.
Uz navedeni obrazac, potrebno je dostaviti uplatnicu o proglašenju pasoša nevažećim (uplaćuje se na račun ''Službenog glasnika Republike Srpske'' na šalteru pošte ili banke).
Ukoliko je pasoš izgubljen, uništen ili ukraden u inostranstvu, potrebno je:
1. Gubitak, uništenje ili krađu prijaviti najbližem diplomatsko- konzularnom predstavništvu BiH.
2. Priložiti dokaz o datoj izjavi kod nadležnog policijskog organa o okolnostima gubitka, uništenja ili krađe pasoša.
Za izdavanje novog pasoša potrebno je priložiti:
3. ličnu kartu ili drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet i prebivalište
Uz zahtjev za izdavanje putne isprave podnosilac je dužan dati lične biometrijske podatke (slika, otisak prsta, potpis)
Za izdavanje pasoša za maloljetno lice potrebno je priložiti:
1. Zahtjev za izdavanje pasoša
2. Izvod iz matične knjige rođenih
3. Uvjerenje o državljanstvu (ako je dijete rođeno van teritorije BiH)
4. Prijavu prebivališta dijeteta
- ako je jedan roditelj spriječen da potpiše saglasnost na zahtjevu, može dostaviti pismenu saglasnost potpisanu i ovjerenu kod nadležnog organa
Uz zahtjev za izdavanje putne isprave podnosilac je dužan dati lične biometrijske podatke (slika, otisak prsta, potpis), osim maloljetnog lica do sedam godina od koga se otisak prstiju i potpis ne uzimaju.
Zamjena pasoša
Za zamjenu pasoša potrebno je priložiti:
3. Ličnu kartu ili drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet i prebivalište
Uz zahtjev za izdavanje putne isprave podnosilac je dužan dati lične biometrijske podatke (slika, otisak prsta, potpis).
Ukoliko lice želi izvaditi pasoš prije isteka važenja pasoša potrebno ja da napiše izjavu i navede razloge zbog kojih želi da izvadi novi pasoš.
Gubljenje, uništenje ili krađa pasoša
U slučaju gubljenja, uništenja ili krađe pasoša na teritoriji BiH, potrebno je na obrascu GPI-1, gubitak, uništenje ili krađu prijaviti nadležnom policijskom organu na teritoriji na kojoj je pasoš izgubljen, uništen ili ukraden.
Uz navedeni obrazac, potrebno je dostaviti uplatnicu o proglašenju pasoša nevažećim (uplaćuje se na račun ''Službenog glasnika Republike Srpske'' na šalteru pošte ili banke).
Ukoliko je pasoš izgubljen, uništen ili ukraden u inostranstvu, potrebno je:
1. Gubitak, uništenje ili krađu prijaviti najbližem diplomatsko- konzularnom predstavništvu BiH.
2. Priložiti dokaz o datoj izjavi kod nadležnog policijskog organa o okolnostima gubitka, uništenja ili krađe pasoša.
- kiky
#358 Re: Biometrijski pasoši
pa zar netreba i dnk ...
otisci prsta su bili i za stari pasoš ....
na kraju krajeva ...
poserem se u po pasoša ...
otisci prsta su bili i za stari pasoš ....
na kraju krajeva ...
poserem se u po pasoša ...
- alica.k
#359 Re: Biometrijski pasoši
zna li neko kako sad ide za djecu pasos? jel jos uvijek jedan roditelj mora dovesti dijete i predati zahtjev, a drugi podici pasos? il je dovoljno samo da se oba roditelja potpisu na zahtjev? ne mogu da skontam iz ovog uopste:
-
FaceOff
#360 Re: Biometrijski pasoši
Kao prvo za stari pasos nikad nisu trebali otisci prstiju, tako da ne lupaj gluposti.
Kao drugo ne znam sta ti nije jasno, ne mislis valjda slati samo dijete da preda zahtjev za pasos.
Kao drugo ne znam sta ti nije jasno, ne mislis valjda slati samo dijete da preda zahtjev za pasos.
- alica.k
#361 Re: Biometrijski pasoši
ne vidim razlog za ovako otresit odgovor.FaceOff wrote:Kao prvo za stari pasos nikad nisu trebali otisci prstiju, tako da ne lupaj gluposti.
kao drugo, nisam to mislila, nego sam mislila da ne moraju vise oba roditelja dolazit, vec je dovoljno da se drugi samo potpise. i ponovo, ako stvarno ne mos fino nesto rec, sto uopste i govoris?
- kiky
#362 Re: Biometrijski pasoši
ma nervozan čo'ek ...
al nek te ne sekira plaho ....
odvedeš dijete, slikaš, platiš šta treba platit, ispuniš šta treba ispunit i čekaš ...
ako ikad bude gotovo, drugi roditelj ode da preuzme i gotovo ...
djeca moraju mijenjat pasoš svake dvije godine ( radi slike, logično ) ...
al nek te ne sekira plaho ....
odvedeš dijete, slikaš, platiš šta treba platit, ispuniš šta treba ispunit i čekaš ...
ako ikad bude gotovo, drugi roditelj ode da preuzme i gotovo ...
djeca moraju mijenjat pasoš svake dvije godine ( radi slike, logično ) ...
-
Richard Peti
-
ernasa
#364 Re: Biometrijski pasoši
to all :
moze li mi neko reci koliko vazi biometrijski pasos izdan u BiH ...
jer naletih na neke tekstove u novinama da pasosi izdani u inostranstvu vaze 5 godina....da li je isto i u BiH?
hvala
moze li mi neko reci koliko vazi biometrijski pasos izdan u BiH ...
jer naletih na neke tekstove u novinama da pasosi izdani u inostranstvu vaze 5 godina....da li je isto i u BiH?
hvala
-
Richard Peti
-
ernasa
#366 Re: Biometrijski pasoši
hvala dzemmo
- libertyBiH
#367 Re: Biometrijski pasoši
Niti imam pare, niti imam gdje da idem i zato se i nesekiram, ni za vize ni za pasos i boli me djon i za pasose i za EU.
-
nova_korisnica
#368 Re: Biometrijski pasoši
je li ko u zadnje vrijeme vadio pasos?? koliko traje procedura??
- respo
#369 Re: Biometrijski pasoši
kako se zove bosanski pasos?
bambuca idemo nigdje
bambuca idemo nigdje
- legionarka
#370 Re: Biometrijski pasoši
muka mi je pri pomenu tih pasosa... ja zivim vani, i istekao mi je pasos i lijepo nazovem nasu ambasadu da pitam sta mi je potrebno da bih izvadila novi pasos. Konzulica, vrljo ljubazna zena, uz duboko izvinjenje mi kaze da to opste nije moguce te da bih morala ici nazad u BiH da obnovim pasos. Pitam je kako je to moguce, kaze zena, da im iz naseg ministarstva vec 6 mjeseci obecavaju da ce im obezbjediti opremu za izdavanje pasos medjutim niko nista ne cini. Znaci ponudila mi je sljedece opcije: Ili da idem u BiH (naravno autom jer bez vazeceg pasos me na avion nece pustiti), ili da se obratim ambasadi koja ce se u moje ime obratiti ministarstvu da mi se odobri izdavanje pasosa u jednoj od zemalja u kojima nasa ambasada ima tu mogucnost, ili da cekam dok oni ne dobiju opremu.
Za drugu opciju mi je rekla doslovice: ¨Gdjo mene je sramota ovo reci, ali vam je bolje i ne traziti to jer ja imam 10 zahtjeva od kojih je 6 odbijeno bez obrazlozenja a 4 su urgentna i cekaju u ladici vise od pola godine, s tim da ja non stop zovem i niko mi ne daje pravu informaciju¨...
Ja pojma nemam sta cu da radim po tom pitanju. Prirodom posla sam vezana za putovanja, vec tri mjeseca sam ¨prikovana¨zbog nase adminstracije...ima li neko iskustava za vadjenjem ovih novih pasosa van BiH.
:)hvala
Za drugu opciju mi je rekla doslovice: ¨Gdjo mene je sramota ovo reci, ali vam je bolje i ne traziti to jer ja imam 10 zahtjeva od kojih je 6 odbijeno bez obrazlozenja a 4 su urgentna i cekaju u ladici vise od pola godine, s tim da ja non stop zovem i niko mi ne daje pravu informaciju¨...
Ja pojma nemam sta cu da radim po tom pitanju. Prirodom posla sam vezana za putovanja, vec tri mjeseca sam ¨prikovana¨zbog nase adminstracije...ima li neko iskustava za vadjenjem ovih novih pasosa van BiH.
-
michio
#371 Re: Biometrijski pasoši
Ne moraju imati bas masinu za pravljenje pasosa neka salju te podatke u BIH ionako mi se ne cini nekim troskom kamera, kompjuter i program, skaner za otisak prstiju i potpisa. Svaka bi ambasada to trebala imati.
-
macy_A
#372 Re: Biometrijski pasoši
nešto me zanima, pa ako ima neko stručan, bila bih mu zahvalana da mi odgovori...
Naime, ukoliko dođe do ove vizne liberalizacije u julu mjesecu, pretpostavljam da će za putovanja biti obavezan ovaj novi pasoš?
griješim li??
ja imam stari pasoš koji mi važi do juna slijedeće godine, ali sam prije par dana svratila do MUP-a da pitam mogu li izvaditi novi pasoš, iako mi je stari još validan i neka mi je službenica rekla kako to nije moguće, osim ako mi pasoš nije ukraden, izgubljen ili fizički oštećen...
ako je ona u pravu, šta će biti s nama koji imamo stari pasoš, ukoliko dođe do liberalizacije?
izvinite ako je pitanje laičko, ali nisam baš upoznata s tematikom, a bitno mi je ovo znam...
pozz
Naime, ukoliko dođe do ove vizne liberalizacije u julu mjesecu, pretpostavljam da će za putovanja biti obavezan ovaj novi pasoš?
griješim li??
ja imam stari pasoš koji mi važi do juna slijedeće godine, ali sam prije par dana svratila do MUP-a da pitam mogu li izvaditi novi pasoš, iako mi je stari još validan i neka mi je službenica rekla kako to nije moguće, osim ako mi pasoš nije ukraden, izgubljen ili fizički oštećen...
ako je ona u pravu, šta će biti s nama koji imamo stari pasoš, ukoliko dođe do liberalizacije?
izvinite ako je pitanje laičko, ali nisam baš upoznata s tematikom, a bitno mi je ovo znam...
pozz
- respo
#373 Re: Biometrijski pasoši
pa izgubis pasos 
- luckylaka
#374 Re: Biometrijski pasoši
Vidis i ja imam stari pasos koji vazi do2013 i sa njim ove godine putujem u Bosnu.E sad je drugo pitanje da li je za sve zemlje obavezan biometrijski pasos nakon ove vizne zajebancije.Uglavnom meni je receno da stari pasos vrijedi do krajnjeg datuma tj.do 2013macy_A wrote:nešto me zanima, pa ako ima neko stručan, bila bih mu zahvalana da mi odgovori...
griješim li??
pozz
- vox-populi
#375 Re: Biometrijski pasoši
Ako si stekla uslove, uzmes pasos zemlje u kojoj si i nemas problema.legionarka wrote: Ja pojma nemam sta cu da radim po tom pitanju. Prirodom posla sam vezana za putovanja, vec tri mjeseca sam ¨prikovana¨zbog nase adminstracije...ima li neko iskustava za vadjenjem ovih novih pasosa van BiH.