Bilbordi
- Ivo Lola
#1 Bilbordi
Pozdrav ljudi
e ovako, usljed ove pomame politickih stranaka naumpade mi nesto, pa bi da se informisem
na koji nacin funkcionisu firme koje izdaju bilborde
kako se pokrece jedna takva firma ?
evo ja na primjer imam plac na atraktivnoj lokaciji za postavljanje bilborda, sta meni sad treba da to uradim ?
smijem li ja tu postaviti konstrukciju i iznajmljivati nekome taj reklamni prostor ? ili ipak moram proci neku proceduru, registrovati firmu... ?
e ovako, usljed ove pomame politickih stranaka naumpade mi nesto, pa bi da se informisem
evo ja na primjer imam plac na atraktivnoj lokaciji za postavljanje bilborda, sta meni sad treba da to uradim ?
smijem li ja tu postaviti konstrukciju i iznajmljivati nekome taj reklamni prostor ? ili ipak moram proci neku proceduru, registrovati firmu... ?
-
calculator
#3 Re: Bilbordi
Ivo Lola wrote:Pozdrav ljudi
Kupi bilboartd, postavi ga na svom posjedu, pozovi kupca usluga i prodaj svoj bilboard-prostor. To možeš uraditi jedino u svojstvu pravne osobe, registrirane za djelatnost oglašavanja, marketing, isl.
Ako razmišljaš o bilboardima na javnim površinama, naročito u većim naseljima ili gradovima, zaboravi, izuzev ako nisi izuzetno finansijski moćan da pokriješ dosadašnje vlasnike koncesija.
-
Hrasno_Rules
#4 Re: Bilbordi
Velika je konkurencija a malo trziste da bi ti direktno otvorio takvu firmu, poznajem odlicno ovu bransu, najvecu firmu u BIH Europlakat drzi Nijaz Gracic, zatim imas jos njih par u Sarajevu, ti bi trebao i morao da ponudis odredjenoj firmi lokaciju ako vec imas atraktivnu lokaciju, mjesecno ti placaju od 200 KM do 600 KM u zavisnoscu lokacije sto bolja i sto preglednija to vise para, ti da postavljas skelu, bilbord i sl. je protiv zakonito, odmah bi ti sutradan dosla policija sa opstinskom inspekcijom, jer velike pare se tu vrte, najbolje je da se javis nekoj firmi i ponudis im mjesto i lokaciju ....Ivo Lola wrote:Pozdrav ljudi
- Ivo Lola
#5 Re: Bilbordi
dakle moram registrovati firmu, to sam i ocekivao
@calculator
ne razumijem ovaj dio kad kazes "da pokriješ dosadašnje vlasnike koncesija"
zar neko ima koncesiju na postavljanje bilborda ?
ja konkretno sam mislio na postavljanje novih konstrukcija, jedna na mom placu, a dalje bi vjerovatno uzimao pod zakup javnu površinu ili privatno vlasništvo i tu postavljao nove bilborde
vidjao sam primjere da ljudi koji imaju kuce na atraktivnim lokacijama dopustaju postavljanje bilborda u dvoriste
kakva je procedura u tom slucaju ?
je li mi dovoljna saglasnost vlasnika tog placa ?
konkretnije, ako nadjem nekog ko bi mi dopustio da postavim bilbord u njegovom dvoristu, moze li mi to neko zabraniti ako ispostujem sva pravila postavljanja bilborda (udaljenost od ceste...)
@calculator
ne razumijem ovaj dio kad kazes "da pokriješ dosadašnje vlasnike koncesija"
zar neko ima koncesiju na postavljanje bilborda ?
ja konkretno sam mislio na postavljanje novih konstrukcija, jedna na mom placu, a dalje bi vjerovatno uzimao pod zakup javnu površinu ili privatno vlasništvo i tu postavljao nove bilborde
vidjao sam primjere da ljudi koji imaju kuce na atraktivnim lokacijama dopustaju postavljanje bilborda u dvoriste
kakva je procedura u tom slucaju ?
je li mi dovoljna saglasnost vlasnika tog placa ?
konkretnije, ako nadjem nekog ko bi mi dopustio da postavim bilbord u njegovom dvoristu, moze li mi to neko zabraniti ako ispostujem sva pravila postavljanja bilborda (udaljenost od ceste...)
-
ludacha
#6 Re: Bilbordi
Pa trebao bi imati i dozvolu / rjesenje da postavis reklamnu povrsinu. Bez obzira sto je zemlja tvoja.
Mada...koliko cujem ima ih relativno dosta nelegalnih, tako da je valjda i bitno ko si
Sent from my iPad using Tapatalk
Mada...koliko cujem ima ih relativno dosta nelegalnih, tako da je valjda i bitno ko si
-
ludacha
#7 Re: Bilbordi
P.d. Naravno dozvola se placa. Zavisno od m2 povrsine i da li je osvjetljena povrsina il ne
-
baxus
#8 Re: Bilbordi
Ne mozes pored Nijaza Gracica, Alijinog i Bakirovog poslusnika u ratu nista dobit.
ratni plijen je davno podijeljen.
Mislis da je on placao i dobijao urbanisticke i gradjevinske dozvole za svoje bilborde?
Mislis da je on placao i dobijao urbanisticke i gradjevinske dozvole za svoje bilborde?
- sema911s
#9 Re: Bilbordi
kupis kamion prikolicu i na ceradu isprintas sta zelis,., parkiras je na taj plac
e sada kako ce drzava reagovat neznam,., ali mislim nemogu ti puno kenjat,., mozda platis kaku taksu
e sada kako ce drzava reagovat neznam,., ali mislim nemogu ti puno kenjat,., mozda platis kaku taksu
- mayab
#10 Re: Bilbordi
Firmu sigurno moras registrirati, ne mozes se baviti necim na crnoIvo Lola wrote:Pozdrav ljudi
- homega
#11 Re: Bilbordi
Ratni trgovci (profiteri) su svi "Alijini" poslušnici. Jednostavno, tada nije bilo druge opcije da izda dozvolu za tunel i uvoz u BiH.baxus wrote:Ne mozes pored Nijaza Gracica, Alijinog i Bakirovog poslusnika u ratu nista dobit.
- Ivo Lola
#12 Re: Bilbordi
ja nisam u sarajevu, nego u tuzli...
najvjerovatniji put kojim bi krenuo je iznajmljivanje placeva u privatnom vlasnistvu, dakle ova opcija koju sam spominjao, placanje ljudima da postavim bilbord na njihovim placevima ili dvoristima
kakva bi trebala biti procedura u tom slucaju?
ja koliko sam shvatio ja kad registrujem firmu za marketing, ili kako bi se vec to zvalo, tad nesmetano smijem postavljati bilborde na svojoj zemlji ili na prostoru za koji imam dozvolu od vlasnika zemlje ili opstine ?
znaci ne postoji nikakav pravilnik (osim saobracajnih propisa) koji mi moze reci da iz nekog razloga ne smijem postavljati bilborde ?
najvjerovatniji put kojim bi krenuo je iznajmljivanje placeva u privatnom vlasnistvu, dakle ova opcija koju sam spominjao, placanje ljudima da postavim bilbord na njihovim placevima ili dvoristima
kakva bi trebala biti procedura u tom slucaju?
ja koliko sam shvatio ja kad registrujem firmu za marketing, ili kako bi se vec to zvalo, tad nesmetano smijem postavljati bilborde na svojoj zemlji ili na prostoru za koji imam dozvolu od vlasnika zemlje ili opstine ?
znaci ne postoji nikakav pravilnik (osim saobracajnih propisa) koji mi moze reci da iz nekog razloga ne smijem postavljati bilborde ?
- SStijena
#13 Re: Bilbordi
Komšija izdaje kraj kuće zemlju za antenu BH Telekoma,ja mislim oko 800 KM da mu plaćaju.Tako bi i ti trebao tu svoju za reklamu izdati,to je najlakše jer se nemaš peglat ti nisačim već onaj ko postavlja.
- Ivo Lola
#14 Re: Bilbordi
vjerovatno me nisi pratio od pocetka, ja imam neki novac kojeg bi da ulozim u poso, sad istrazujem ovo sa bilbordima da vidim ima li tu nekog potencijala
e u ponedjeljak cu do nadlezne sluzbe otic i raspitat se detaljno, a do tad ovde trazim savjete od ljudi koji to podrucje poznaju bolje od mene
hvala na prijedlogu u svakom slucaju
e u ponedjeljak cu do nadlezne sluzbe otic i raspitat se detaljno, a do tad ovde trazim savjete od ljudi koji to podrucje poznaju bolje od mene
hvala na prijedlogu u svakom slucaju
- SStijena
#15 Re: Bilbordi
Izvinjavam se ,moja greška.
Nemoj samo žuriti,ja znam u vezi sebe svaki posao što sam htio na kraju se isplatilo što nisam žurio jer uvijek kasno neke informacije dobre dobiješ da li valja ili ne valja,koje mogu mnogo uticati na konačan plan i baratanje sa novcem.Možda dok se oko toga bakćeš izleti nešto slično tome ali bolje.
Nemoj samo žuriti,ja znam u vezi sebe svaki posao što sam htio na kraju se isplatilo što nisam žurio jer uvijek kasno neke informacije dobre dobiješ da li valja ili ne valja,koje mogu mnogo uticati na konačan plan i baratanje sa novcem.Možda dok se oko toga bakćeš izleti nešto slično tome ali bolje.
- Ivo Lola
#16 Re: Bilbordi
e bio sam danas u opstini
manje vise sve mi je postalo mnogo jasnije osim jedne stvari
je li moguce da se ovaj posao ne moze registrovati na fizicko lice, kao neki obrt, dodatna djalatnost... u opstini kazu da svaki posao vezan za marketing mora ici na pravna lica (doo)
manje vise sve mi je postalo mnogo jasnije osim jedne stvari
je li moguce da se ovaj posao ne moze registrovati na fizicko lice, kao neki obrt, dodatna djalatnost... u opstini kazu da svaki posao vezan za marketing mora ici na pravna lica (doo)