BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
-
mali jomu
#1 BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Na pitanja građana odgovara mr. iur. Amir Sejdinović: Kako da dam otkaz, a da dobijem novčanu nakanadu sa biroa?
Pitanje: Poštovani moram da dam otkaz jer je moj poslodavac produžio radno vrijeme tako da ja to više nisam u stanju da izdržim. Naime radim u jednoj fabrici i sve do prije par dana radno vrijeme je bilo iole izdržjivo radili smo u dvije smjene po više od 10 sati po smjeni 6 dana sedmično. Prije neki dan došao je direktor i rekao da nam mijenja radno vrijeme tako da se isto povećava i iznosi oko 13h dnevno naravno za istu platu. Pošto sam ja u godinama i više to nisam u fizičkom stanju da izdržim odlučila sam da dam otkaz. Mene sada zanima kako ja mogu da dam otkaz, a da dobijem novčanu nakanadu sa biroa, pa bih Vas molila da me uputite šta da radim.
ODGOVOR: Poštovana prije svega moram da istaknem moje duboko razočarenje u sve nadležne insitucije koje su dopustile da taj poslodavac smije da ima takvo radno vrijeme...
Nego da mi pređemo konkretno na Vaše pitanje, dakle ovako ukoliko Vi date otkaz u tom slučaju Vi nećete moći ostvariti pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, naime ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJALNOJ SIGURNOSTI NEZAPOSLENIH OSOBA („Sl.novine FBiH“,br.41/01, 22/05, 9/08) u svom članu 36. stav 1 navodi da ...
http://izdvojeno.ba/pro-bono-magistar-s ... -sa-biroa/
Pitanje: Poštovani moram da dam otkaz jer je moj poslodavac produžio radno vrijeme tako da ja to više nisam u stanju da izdržim. Naime radim u jednoj fabrici i sve do prije par dana radno vrijeme je bilo iole izdržjivo radili smo u dvije smjene po više od 10 sati po smjeni 6 dana sedmično. Prije neki dan došao je direktor i rekao da nam mijenja radno vrijeme tako da se isto povećava i iznosi oko 13h dnevno naravno za istu platu. Pošto sam ja u godinama i više to nisam u fizičkom stanju da izdržim odlučila sam da dam otkaz. Mene sada zanima kako ja mogu da dam otkaz, a da dobijem novčanu nakanadu sa biroa, pa bih Vas molila da me uputite šta da radim.
ODGOVOR: Poštovana prije svega moram da istaknem moje duboko razočarenje u sve nadležne insitucije koje su dopustile da taj poslodavac smije da ima takvo radno vrijeme...
Nego da mi pređemo konkretno na Vaše pitanje, dakle ovako ukoliko Vi date otkaz u tom slučaju Vi nećete moći ostvariti pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, naime ZAKON O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I SOCIJALNOJ SIGURNOSTI NEZAPOSLENIH OSOBA („Sl.novine FBiH“,br.41/01, 22/05, 9/08) u svom članu 36. stav 1 navodi da ...
- muha_sa
#2 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
jomu jomu
zar treba tema za ovo
ih
i ja svašta pitam--halali 
zar treba tema za ovo
ih
-
mali jomu
#3 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
muha_sa wrote:jomu jomu![]()
zar treba tema za ovo![]()
ihi ja svašta pitam--halali
ma ne pitaj me nista
mladja raja me ovako nesto stalno pita, razvaljuju ih pravo... pa kontam da postavim nesto od toga ovdje
- muha_sa
#4 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
mora imat nekog staža da bi ako dobije otkaz kao tehnološki višak imAo pravo na novcanu nadoknadumali jomu wrote:muha_sa wrote:jomu jomu![]()
zar treba tema za ovo![]()
ihi ja svašta pitam--halali
ma ne pitaj me nista![]()
mladja raja me ovako nesto stalno pita, razvaljuju ih pravo... pa kontam da postavim nesto od toga ovdje
koliko mjeseci ce je primat zavisi od njegovog staža
a ako mu gazda da otkaz kao tehnološkom višku ne smije nikog zaposlit na njegovo mjesto--al
-
mali jomu
#5 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
ma sjebase omladinu, ko da su volovi... iskoristavaju ih max
- muha_sa
#6 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Nek se udruže i nek im jebu dadu dadinumali jomu wrote:ma sjebase omladinu, ko da su volovi... iskoristavaju ih max
jebavat ce ih sve dok šute
-
mali jomu
#7 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
sta ce se udruzit, skim...?
skontaju ih u sekundi pa ih istrzaju pricom, psiholoski kad ga izradi tad ne moze nigdje... trpi dok ne pukne, onda u hendek
skontaju ih u sekundi pa ih istrzaju pricom, psiholoski kad ga izradi tad ne moze nigdje... trpi dok ne pukne, onda u hendek
- kloniran
#8 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Ovo je odlicna tema, i glupost je da godinama placas tu naknadu za slucaj nezaposlenosti i onda das otkaz jer vise ne mozes da izdrzis sve zahtjeve poslodavca i popusis na birou jer ti ne daju tu naknadu za koju su ti godinama redovno uzimali od plate
Treba onda da uvedu mogucnost da ne placas to osiguranje, bolje popiti i pojesti tih par maraka mjesecno nego nekome nako dati
Treba onda da uvedu mogucnost da ne placas to osiguranje, bolje popiti i pojesti tih par maraka mjesecno nego nekome nako dati
- muha_sa
#9 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Poslodavac uplacuje to cudo za nezaposlene--mislim da je 8 maraka mjesecnokloniran wrote:Ovo je odlicna tema, i glupost je da godinama placas tu naknadu za slucaj nezaposlenosti i onda das otkaz jer vise ne mozes da izdrzis sve zahtjeve poslodavca i popusis na birou jer ti ne daju tu naknadu za koju su ti godinama redovno uzimali od plate![]()
Jbg--i meni su odbijali za socijalno (zdravstveno) a nikad doktoru otišo nisam
- kloniran
#10 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
muha_sa wrote:Poslodavac uplacuje to cudo za nezaposlene--mislim da je 8 maraka mjesecnokloniran wrote:Ovo je odlicna tema, i glupost je da godinama placas tu naknadu za slucaj nezaposlenosti i onda das otkaz jer vise ne mozes da izdrzis sve zahtjeve poslodavca i popusis na birou jer ti ne daju tu naknadu za koju su ti godinama redovno uzimali od plate![]()
Zar se ne skida sa radnikove bruto plate
Nisam nikad dobio platnu listu pa ne znam od koga to ide.
- vjesticanametli
#11 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Odbija ti se al msm moras radit min 8 mje. Da to dobijes..moras bit teh visak....dobit otkaz i tako .....mujo savketnik za nezaposlene
ponudi im cevape i limuncic 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#12 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Magistar kurac palac..izvinjavam se na psovanjumali jomu wrote:Na pitanja građana odgovara mr. iur. Amir Sejdinović: Kako da dam otkaz, a da dobijem novčanu nakanadu sa biroa?
- muha_sa
#13 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
da ne odbijaju te neke doprinose radnik bi dobio haman pa duplu platu neg što je sad dobijakloniran wrote:muha_sa wrote:Poslodavac uplacuje to cudo za nezaposlene--mislim da je 8 maraka mjesecnokloniran wrote:Ovo je odlicna tema, i glupost je da godinama placas tu naknadu za slucaj nezaposlenosti i onda das otkaz jer vise ne mozes da izdrzis sve zahtjeve poslodavca i popusis na birou jer ti ne daju tu naknadu za koju su ti godinama redovno uzimali od plate![]()
Zar se ne skida sa radnikove bruto plate
Nisam nikad dobio platnu listu pa ne znam od koga to ide.
Bio sam u toj situaciji
Tražio da mi daju uplatnicu da ja svojom lovom uplatim ako oni nece
-
mali jomu
#14 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
muha_sa wrote:
da ne odbijaju te neke doprinose radnik bi dobio haman pa duplu platu neg što je sad dobija
Bio sam u toj situacijiišAo u ministarstvo i tražio da mi uplate taj doprinos za nezaposlene da bih ostvario to pravo na nadoknadu.
Tražio da mi daju uplatnicu da ja svojom lovom uplatim ako oni necemalo je duža prica--al
uplatili su mi i dali potvrdu te sam ostvario
![]()
Ovo bi svako za sebe trebao da provjeri...
ne zna ovo mladja raja a ovi ne govore i usute se...
ima jos svasta sto ne govore... ispitajte to sve
- Haris.ba
#15 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Dogovoris se sa poslodavcem da ti napravi ugovor da istice za mjesec dana, i dobijaces naknadu.
Ako nece, reci mu da zoves inspekciju radi radnog vremena.
Ako nece, reci mu da zoves inspekciju radi radnog vremena.
- kloniran
#16 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Kako ce ti to napraviti ako si na neodređeno primljen?
Ka sam vec halalio tih oko 2000-2500 ako budem davao nekad otkaz.
Dok dokazes potrosis jos toliko
Ka sam vec halalio tih oko 2000-2500 ako budem davao nekad otkaz.
Dok dokazes potrosis jos toliko
-
zrakomlat
#17 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Ja bih samo da pohvalim temu i podržim Lima Jomu u otvaranju ovih socijalno odgovornih tema.
-
high_volume
#18 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Mali neumorno trolazrakomlat wrote:Ja bih samo da pohvalim temu i podržim Lima Jomu u otvaranju ovih socijalno odgovornih tema.
- denimb
#19 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Radim 15 godina u jednoj firmi, i prosao sam par sranja sa poslodavcem...prvi puta kada sam trazio povecanje plate, koje sam cekao 3 godine na obecanje pokusali su da mi urade istu stvar sa radnim vremenom, obavezama, i tako to...fino udjem kod pravnika, pozovem direktora, i pocnem pricu o mobingu bla, bla, bla...dobijem to povecanje za 15 minuta, i svoje radno vrijeme, sa svojim obavezama...sef me gledao poprijeko par dana i to je to.
Drugi put, posto sam u nekim organizacijama u firmi...zovu me i urucuju otkaz, nelegalan naravno isprintan pun klinac nekih stavki, zakona, clanaka, i moj otkaz na A4 stranici papira bez ikakvog potpisa...
Lijepo im se zahvalim, izadjem iz firme i odem do advokata...dam covjeku 100KM i samo ga zamolim da dodje samnom u firmu. Udjemo kod direktora, kojem lijepo objasnim sta to sve znaci, uz par rijeci tog advokata...izadjem iz kancelarije sa 200KM uvecanom platom, cisto za dusevnu bol i ponizavanje...
Danas imam super odnose u firmi sa svim rukovodiocima, a koga gaze gaze ga i dalje...samo vi halalite, i sutite...sami oni krenu sa tom pricom "ih dok ti to izganjas".
Ako ispunjavas svoje obaveze u firmi, i imas svjedoke za to...nista oni tebi ne mogu, osim da postuju tvoja prava, cak ni taj otkaz...ako ga sam das, postoji razlog zasto si ga dao...samo ne nasjedajte na onu pricu koju pusi 99% nasih radnika, a svi poslodavci to rade, prvo sto kazu je: "sve ok mozes ti dati otkaz hajde samo ovamo da potpisemo SPORAZUMNI otkaz"!
Drugi put, posto sam u nekim organizacijama u firmi...zovu me i urucuju otkaz, nelegalan naravno isprintan pun klinac nekih stavki, zakona, clanaka, i moj otkaz na A4 stranici papira bez ikakvog potpisa...
Lijepo im se zahvalim, izadjem iz firme i odem do advokata...dam covjeku 100KM i samo ga zamolim da dodje samnom u firmu. Udjemo kod direktora, kojem lijepo objasnim sta to sve znaci, uz par rijeci tog advokata...izadjem iz kancelarije sa 200KM uvecanom platom, cisto za dusevnu bol i ponizavanje...
Danas imam super odnose u firmi sa svim rukovodiocima, a koga gaze gaze ga i dalje...samo vi halalite, i sutite...sami oni krenu sa tom pricom "ih dok ti to izganjas".
Ako ispunjavas svoje obaveze u firmi, i imas svjedoke za to...nista oni tebi ne mogu, osim da postuju tvoja prava, cak ni taj otkaz...ako ga sam das, postoji razlog zasto si ga dao...samo ne nasjedajte na onu pricu koju pusi 99% nasih radnika, a svi poslodavci to rade, prvo sto kazu je: "sve ok mozes ti dati otkaz hajde samo ovamo da potpisemo SPORAZUMNI otkaz"!
- MarlboroGold
#20 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Meni je bio najjači jedan od mojih bivših poslodavaca... htio dati otkaz i on mi počeo prijetiti da ću kod njega otkazni rok odrađivati 12 mjeseci 
- teuta06
#21 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
zasto da se ne potpisuje sporazumni otkaz?denimb wrote:
-
mali jomu
#22 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Pitanje: Poštovani zatražio sam sporazumni raskid ugovora o radu, no međutim...
ODGOVOR: Poštovani Vaš poslodavac...
https://amirsejdinovic.com/postovani-za ... kazni-rok/
Koja je razlika između otkaza i sporazumnog raskida ugovora o radu?
https://www.moj-posao.net/Savjet/78010/ ... o-radu/12/
Sporazumni raskid ugovora o radu
https://www.moj-posao.net/Savjet/70367/ ... o-radu/12/
ODGOVOR: Poštovani Vaš poslodavac...
https://amirsejdinovic.com/postovani-za ... kazni-rok/
Koja je razlika između otkaza i sporazumnog raskida ugovora o radu?
https://www.moj-posao.net/Savjet/78010/ ... o-radu/12/
Sporazumni raskid ugovora o radu
https://www.moj-posao.net/Savjet/70367/ ... o-radu/12/
-
mali jomu
#23 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Radi se o tome da kad vam nikako ne ide na poslu (pukne ti film radi svega i svacega... ono ma jebo sve ovo) to fino sve izgonjate i ne ostanete bez ikakvih primanja, ili mogucnosti pronalaska drugog posla koji vam odgovara...
sve se to moze izgonjat... samo laganini i treba znat, jer ako ne znas ides pravo u helac
sve se to moze izgonjat... samo laganini i treba znat, jer ako ne znas ides pravo u helac
- kloniran
#24 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
https://www.klix.ba/biznis/izracunajte- ... /191008083
fin kalkulator da se izracuna koliko nas deru, ili koliko ce vam poslodavac sjebati penziju ako je dozivimo sa raznoraznim neoporezivim bonusima umjesto da to ide u regularnu plaću
fin kalkulator da se izracuna koliko nas deru, ili koliko ce vam poslodavac sjebati penziju ako je dozivimo sa raznoraznim neoporezivim bonusima umjesto da to ide u regularnu plaću
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25 Re: BiH:Kako dati otkaz i dobiti novčanu nakanadu sa biroa?
Ne moze se dobiti naknada sa biroa.teuta06 wrote:zasto da se ne potpisuje sporazumni otkaz?denimb wrote: