BiH i ex-yu drzav veci psihijatrijski problem nego ekonomski
-
zoka
#1 BiH i ex-yu drzav veci psihijatrijski problem nego ekonomski
Evo sad izlazim sa tom tezom koja se odnosi na sve ex-yu drzavice osim Slovenije.
Mi nismo ekonomski bolesna sredina. Mi stvarno svi trebamo grupnu terapiju jer ovi ljudi nisu u stanju da racionalno razmisljaju. Da smo u stanju da racionalno razmisljamo nebi nam se ovo desavalo sto se sada desava.
Eto pa mozete misliti koliko covjek mora biti ljut kad evo nije ni 9 sati ni prvu kafu nisam popio i vec mi muka od pomisli da nece se nista promjeniti jos dugo. Ne izlazi mi se iz kuce a sa ovim ljudima treba raditi. Cuj raditi a sve ti urade da ne mozes ko covjek raditi.
Mi nismo ekonomski bolesna sredina. Mi stvarno svi trebamo grupnu terapiju jer ovi ljudi nisu u stanju da racionalno razmisljaju. Da smo u stanju da racionalno razmisljamo nebi nam se ovo desavalo sto se sada desava.
Eto pa mozete misliti koliko covjek mora biti ljut kad evo nije ni 9 sati ni prvu kafu nisam popio i vec mi muka od pomisli da nece se nista promjeniti jos dugo. Ne izlazi mi se iz kuce a sa ovim ljudima treba raditi. Cuj raditi a sve ti urade da ne mozes ko covjek raditi.
-
Sarajevska Princeza
Slazem se. 
-
zoka
jes me jutros puko crnjak ali dobro... prosao me taj bjes ali ostalo je sve isto.
Gledam razni aktivisti skupljaju potpise po gradu GDS okacio svoje plakate na sto i skuplja potpise protiv slanja nase vojske u Irak. Toliko licemjerje, boli njih briga za Irak i Iracane koje treba pomoci. Ta vojska ako bi i otisla tamo nije rat nego treba deminirati tu zemlju, treba joj pomoci protiv bandi i hordi sto terorista sto kriminalaca. Njima potrebni glasovi na predstojecim izborima jebe se njih za Irak.
Gledam ovdje kod mene po Dobrinji jako mnogo narkomanije. Ovi sitni narkomani kradu okolo a dileri nisu sto su nekad bili, sad je dilanje postalo porodicni biznis. Cujem majka pakuje a dvoje maloljetnih adolescenata dila drogu. Sad to svi znaju eto i ja koji niti slusam tracarske price niti ispijam kafu po komsiluku nego s vremena na vrijeme mi te iste halapace nadrobe nesto u liftu... a policija sjedi cheshka muda i jebe ih se za sve.
Neki dan s jaranom zaustavi nas policajac, jeste istina je da se jaran javio na mobitel sto jest jest... i sad policajac uzeo dokumente i gleda adresu i kaze "A ti si *******" jaran kaze jesam "pa znas li *****" jaran kaze znam i policajac kaze "Dobro daj onda 10 maraka da ti ne pisem nista"
Gledam razni aktivisti skupljaju potpise po gradu GDS okacio svoje plakate na sto i skuplja potpise protiv slanja nase vojske u Irak. Toliko licemjerje, boli njih briga za Irak i Iracane koje treba pomoci. Ta vojska ako bi i otisla tamo nije rat nego treba deminirati tu zemlju, treba joj pomoci protiv bandi i hordi sto terorista sto kriminalaca. Njima potrebni glasovi na predstojecim izborima jebe se njih za Irak.
Gledam ovdje kod mene po Dobrinji jako mnogo narkomanije. Ovi sitni narkomani kradu okolo a dileri nisu sto su nekad bili, sad je dilanje postalo porodicni biznis. Cujem majka pakuje a dvoje maloljetnih adolescenata dila drogu. Sad to svi znaju eto i ja koji niti slusam tracarske price niti ispijam kafu po komsiluku nego s vremena na vrijeme mi te iste halapace nadrobe nesto u liftu... a policija sjedi cheshka muda i jebe ih se za sve.
Neki dan s jaranom zaustavi nas policajac, jeste istina je da se jaran javio na mobitel sto jest jest... i sad policajac uzeo dokumente i gleda adresu i kaze "A ti si *******" jaran kaze jesam "pa znas li *****" jaran kaze znam i policajac kaze "Dobro daj onda 10 maraka da ti ne pisem nista"
-
kame
Zoka, ne dijelim tvoje misljenje.
Iracani strane vojne formacije ne dozivljavaju kao dobrocinitelje vec kao okupatore i kradljivce nafte (a tako i jeste).
Slanje nasih trupa u Irak je uvlacenje amerima u supak. Bez ikakve potrebe.
I cisti politicki promasaj.
Da imamo malo mozga to ne bismo uradili.
Iste greske je pravio i onaj sto je sad pod zemljom.
Iracani strane vojne formacije ne dozivljavaju kao dobrocinitelje vec kao okupatore i kradljivce nafte (a tako i jeste).
Slanje nasih trupa u Irak je uvlacenje amerima u supak. Bez ikakve potrebe.
I cisti politicki promasaj.
Da imamo malo mozga to ne bismo uradili.
Iste greske je pravio i onaj sto je sad pod zemljom.
-
Drug_Tito
Na ovom faxu gdje se ja nalazim, profesori psihologije su pravili eksperiment da se vidi gdje na svijetu vlada najvec tuga ili gdje su ljudi sto ti kazes za psihijatrije. BALKAN Vise drzave bivse Juge nego Rumunija, Bugarska itd. Nakon istrazivanja su ustanovili da su ljudi sa prostora bivse YU najtuzniji narod na svijetu. To je bilo odradjeno 98 godine, mozda vise nismo toliko tuzni.Mi nismo ekonomski bolesna sredina. Mi stvarno svi trebamo grupnu terapiju jer ovi ljudi nisu u stanju da racionalno razmisljaju. Da smo u stanju da racionalno razmisljamo nebi nam se ovo desavalo sto se sada desava.
-
zoka
Druze tito ne mogu reci da mi je drago da si rekao nesto u duhu mojih rijeci. Volio bih da si me razuvjerio ali od 1998 do danas je situacija pogorsana znatno.
Ljudi su jos depresivniji, jos su ojadjeniji, izolovani od svijeta, van finansijskih i kulturnih tokova, van svih pozitivnih dogadjanja.
Globalno planeta je tuznija, od pocetka ere terorizma do danas ljudi su definitivno izgubili svoj mir. Mi ga nismo ni imali.
Ljudi su jos depresivniji, jos su ojadjeniji, izolovani od svijeta, van finansijskih i kulturnih tokova, van svih pozitivnih dogadjanja.
Globalno planeta je tuznija, od pocetka ere terorizma do danas ljudi su definitivno izgubili svoj mir. Mi ga nismo ni imali.
-
modni detalj
Planeta jeste tuzhnija, ali to ipak nema velike veze sa terorizmom koliko sa sveopcom globalizacijom i iz nje rezultirajucom bagatelizacijom temporalnog kvaliteta radnog mjesta kao chovjekovog izvora prihoda bez kojeg on kao jedinka u danasnjem svijetu ne mozhe voditi zhivot dostojan chovjeka.
Naravno da je neozbiljno svu krivicu za danasnji jad svaliti na globalizaciju. Uz to dolaze i lokalni problemi poput prekoracenja drzavnog budzeta do preko 4 %, promjene strukture stanovnistva usljed negativnog trenda po pitanju nataliteta, kao i mnogi drugi. S tim zhivot gubi dosta na kvalitetu.
Naravno da je neozbiljno svu krivicu za danasnji jad svaliti na globalizaciju. Uz to dolaze i lokalni problemi poput prekoracenja drzavnog budzeta do preko 4 %, promjene strukture stanovnistva usljed negativnog trenda po pitanju nataliteta, kao i mnogi drugi. S tim zhivot gubi dosta na kvalitetu.
-
Drug_Tito
Sreo sam par ljudi Amerikanaca koji su bili u Bosni sa vojskom od 96-2000. U Americkoj vojsci je obicajeno da se vojnici nauce kako da se ponasaju u tudjim zemljama, sta treba reci sta netreba. Jedan mladic je bio u Iraku 91-ve i isto je dobio obucavanje. Naucete psovati na jeziku koji se pricau toj drzavi to je najvaznije i drugo naucete o psihi ljudi. Sta mozes ocekivati sto se tice ljudi u tom smislu. Kada je isao u Bosnu prvo su ih naucili reci Jebem ti mater, Marsh u picku materinu, Pusi mi kurac i sipu mi racku, i ovaj Amer je to sve fino znao da izgovori ja sam ga testiro. Neuce oni to da znaju nekome reci, nego da razumiju ako njima neko kaze od nasih. Ali kada je doslo predavanje o ljudima, dosli su psiholozi da predaju. Obicno tu bude neki general koji je vec bio na tom podrucju, medjutim doveli su psihologe da ih obucavaju sto se tice nase raje. Uglavnom su im rekli da se nimalo ne obaziru na narod. Jedan doktor je reako lakse vam je gledati kako vas prijatelja vojnika granata raznjela u djelove nego da gledate taj narod. Upozorili su ih da neobracaju paznju na trazenje hrane ili para. Jedan doktor je rekao, kome dajete pet dolara taj isti moze imati vilu iza coska
. To su im sve govorili da im moral nebi padao, jer valjda je to toliko jadno da nezele svoje vojnike da se obaziro puno na to, jer onda djeluje to na njih u negativnom smislu.
Taj Amer nije bas to toliko vjerovao, konto je zemlja prosla kroz rat, naravno da ce tako biti, ali nije uzimao to ka srcu. Medjutim kada je dosao u Tuzlu svatio da je mnogo gore nego sto su doktori opisali.
Medjutim sto se tice zemlje ko zemlje, ima samo fine rijeci da kaze. Priroda super. Najvise mu se svidjela Bas Carsija i burek. Naravno nije mogao da zivi od cevapa. I on je jedini u svojoj ceti znao da govori nas onako dobro, zna ga mozda 45% , nije htjeo da ide u tudju zemlju i da zna samo psovati nego htjeo da zna i vise, pa je ucio sam. On je bio u periodu od 97-2000 u BiH i vratio se 2002 sa curom, odveo je u Bas Carsiju da jede cevape
. I primjetio da se nista nije toliko pomaklo sto se tice jada i bjede.
Taj Amer nije bas to toliko vjerovao, konto je zemlja prosla kroz rat, naravno da ce tako biti, ali nije uzimao to ka srcu. Medjutim kada je dosao u Tuzlu svatio da je mnogo gore nego sto su doktori opisali.
Medjutim sto se tice zemlje ko zemlje, ima samo fine rijeci da kaze. Priroda super. Najvise mu se svidjela Bas Carsija i burek. Naravno nije mogao da zivi od cevapa. I on je jedini u svojoj ceti znao da govori nas onako dobro, zna ga mozda 45% , nije htjeo da ide u tudju zemlju i da zna samo psovati nego htjeo da zna i vise, pa je ucio sam. On je bio u periodu od 97-2000 u BiH i vratio se 2002 sa curom, odveo je u Bas Carsiju da jede cevape
-
airwing
Kako će se pomaći kada si ti mjerilo kulture i pismenosti naroda. Baš ČarsijaDrug_Tito wrote:On je bio u periodu od 97-2000 u BiH i vratio se 2002 sa curom, odveo je u Bas Carsiju da jede cevape. I primjetio da se nista nije toliko pomaklo sto se tice jada i bjede.
Inače šuplja priča jer onaj ko prođe kroz BiH i posjeti makar dva-tri bisera poput Počitelja, Mostara, Sarajeva ili Travnika, da ne nabrajam sve ostale, zna da je zemlja u mnogim apsektima obnovljena i da se živi život u mjeri koliko je to moguće.
-
Ahmed.ibn.Fahalan
Ja se ne slažem sa konstatacijom da kad Amerikanci dođu u Bosnu vide samo jad i bijedu. Ja sam imao prilike da se upoznam sa velikim brojem istih i njihovi se komentari svi mogu sažeti u jednoj rečenici "ovdje je super u odnosu na to šta su nam napričali o Bosni prije dolaska". I ja se sa njima tu slažem jer i oni imaju više nego dovoljno svoje bijede i prosijaka i beskučnika i ološa ili kako ga oni nazivaju 'white trash'..i mislim da to nije baš takva hladovina u Americi da se njima srce slama kad dođu ovdje.
A da je belaj..belaj je. Nama ako išta treba iz Amerike ili bolje reći po uzoru na Amerikance to je naš Eliot Nes i ekipa Nesalomljivih..pa proglasiti mjesec racija kao državni praznik i sve živo i ko je kriv i ko je prav u zatvor po kratkom postupku.
A da je belaj..belaj je. Nama ako išta treba iz Amerike ili bolje reći po uzoru na Amerikance to je naš Eliot Nes i ekipa Nesalomljivih..pa proglasiti mjesec racija kao državni praznik i sve živo i ko je kriv i ko je prav u zatvor po kratkom postupku.
-
Sarajevska Princeza
Grupna terapija je neophodna. 
-
Sarajevska Princeza
'Bascarsija'