BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

anelsol

#6226 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

155_mm wrote:
Igranje pohlepnih političara sa izmještanjem Igmana iz Konjica direktno podriva borbenu gotovost OS BiH
01.03.2018 : 20:05
Podijeli na Facebooku
Podijeli na Twitteru

Piše: Vojni analitičar Nedžad AHATOVIĆ

Kompanija za proizvodnju municije Igman Konjic, zajedno sa kompanijom za proizvodnju artiljerijske municije i oruźanih sredstava Bratstvo Novi Travnik Tvornica mašina i alata su sa strateškog aspekta, najvažnije za sistem odbrane Bosne i Hercegovine.

To su tvornice koje mogu u kratkom vremenskom roku da isporuče Oružanim snagama BiH artiljerijsku i pješačku municiju u dostatnim koločinama potrebnim za odbranu zemlje. Igman Konjic koji radi vrlo kvalitetnu municiju 5,56×45 mm i 7;62×51 mm u standardu NATO-a jamči OS BiH da u slučaju rata neće biti zavisna od isporuka municije za moderno pješačko oružje zapadne vojne alijanse.

Isto se odnosi i na ruski kalibar 7,62×39 mm koji zajedno sa pištoljskom municijom i municijom 12,7 mm proizvodi ova kompanija. Agencije za zaštitu zakonitosti u FBIH i na državnom nivou, kao i same OS BiH koriste pješačko oružje zapadne vojne alijanse, stoga je od ključnog značaja proizvodnja municije koja se odvija u kompaniji Igman Konjic.

Posebno se to odnosi na metak 5,56 mm koji koriste OS BiH za svoje jurišne puške M-16A1 i A4 kojih se u naoružanju nalazi oko 25.000 cijevi. Inače zrno 5,56 mm NATO je supersonično malokalibarsko zrno koje ima devastirajući efekat na živu silu neprijatelja na daljinama do 600 metara.

Zrno se usljed velikih brzina kretanja prilikom dodira sa metom raspada na više djelova koji zajedno stvaraju tzv. kinetički šok kod mete i otvaraju na tijelu duboke rane.

Svako igranje pohlepnih političara sa vlasničkom strukturom ili premještanjem proizvodnje kompanije Igman Konjic je direktno podrivanje borbene gotovosti OS BiH za odbranu zemlje.

Mislim da nikome nije potrebno objasnjavati u kakvoj se situaciji nalazi BiH i kompletan region. Stoga je od iznimne vojno strateške važnosti da ključne kompanije namjenske industrije BiH ostanu u vlasništvu države, da se ne premještaju dijelovi proizvodnje kako je kojem političaru čeif, inače se možemo dovesti u situaciju da se municija ponovo uvozi i na konjima upravo preko planine Igman prebacuje tamo gdje je potrebna.
izvor: https://www.index.ba/igranje-pohlepnih-politicara-sa-izmjestanjem-igmana-iz-konjica-direktno-podriva-borbenu-gotovost-os-bih/

Uvođenje povjereništva SDA: Zakulisne političke igre oko izmještanja giganta namjenske industrije Igman Konjic u Mostar
26.02.2018 : 19:37
Podijeli na Facebooku
Podijeli na Twitteru

Iako je u Konjicu na posljednjima lokalnim izborima, Općinska organizacija SDA na čijem je čelu do prije desetak dana bio Suad Balić ostvarila odlične rezultate (načelnik i općinsko vijeće), stranačko Predsjedništvo je uvelo povjereništvo a za povjerenika imenovalo Osmana Ćatića iz Konjica.

Povjereništvo je uvedeno pod izgovorom da Balić nije sazivao sjednice Općinske organizacije i da je donosio odluke mimo stranačkih organa.

To je upakovano pojašnjenje za javnost. Istina je posve drugačija. Osim što se radi o formiranju timova koji će za određene ljude iz stranačkog vrha, a čiji su rezultati rada ravni nuli, lobirati na terenu i pozicionirati se što bolje na izbornim listama, postoji i onaj vječni i ključni razlog- imovina i zarade, što opet donosi glasove na izborima.

Oni koji znaju da se ne bi zasigurno mogli naći visoko na listi jer ništa nisu uradili u mandatu za HNK, odnosno svoju bazu, jesu upravo Osman Ćatić i Edin Mušić. Uz njih je rame uz rame predsjednik mostarske SDA Salem Marić, a upućeniji znaju da čim je on tu u blizini je i Safet Orućević. U ekipi je i predsjednik KO SBB HNK Osman Macić.
Edin Mušić
Osman Ćatić
Osman Macić

Pojedinci iz SDA i SBB, koje vežu isključivo lični interesi “nanišanili su” ni manje ni više nego fabriku “Igman” iz Konjica! Mrežu pletu već dvije godine.

Na posljednjoj održanoj sjednici Općinske organizacije SDA Konjic, kada je iz Sarajeva stigla kaznena ekspedicija u kojoj su bili predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić (Mostar) i predsjednik KO SDA Sarajevo Asim Sarajlić, otvoreno je Suadu Baliću rečeno:

-Ti si kriv što Igman nije prebačen iz Konjica u Mostar!.

Dakle, Balićev je grijeh što je uz pomoć načelnika Konjica Emira Bubala i ostatka SDA ekipe uspio sačuvati fabriku namjenske proizvodnje koja zapošljava 1.200 Konjičana ( puta u prosjeku tri člana porodice), i od koje ovaj grad živi.

Kada su shvatili da plan izmještanja kompletnog Igmana na lokaciju u Vrapčićima ne ide baš tako lako, ekipa SDA-SBB se odlučila za rezervnu varijantu B.

Budući da Igman sarađuje sa malim privrednicima u Konjicu, Podorašcu i Jablanici ( proizvode ono što Igman ne može stići sa 300 zaposlenih), shvatili su da jedino mogu pregovarati da se ta proizvodnja preseli u Mostar ili da se osnuje nova firma u kojoj će raditi tih 300 ljudi.

To bi podrazumijevalo, kako su za Index.ba pojasnili ljudi iz Igmana da se nabave nove CNC mašine i zaposle novi ljudi. Cilj ove ekipe koja je htjela uništiti Igman Konjic jeste sada da pred izbore sebi pripišu političke poene kako oni oživljavaju Vrapčiće i mrtvu privredu Mostara. Mislili su to uraditi premještanjem cijele konjičke fabrike u Mostar, ali im nije pošlo za rukom. Naši sagovornici iz Igmana kažu da njihovu uspješnu fabriku može uništiti samo politika i političari svojim neznanjem i pohlepom.

Vodeća firma u bh. namjenskoj industriji

Plan poslovanja za 2018. godinu namjenske industrije u Federaciji iznosi 344.357.391 KM sa planiranim brojem uposlenih od 4.053 radnika. Za ovu godinu Igman je dogovorio poslove vrijedne 116,3 miliona KM. Konjička firma je vodeća u bh. namjenskoj industriji.

Većinski vlasnik Igmana je Vlada FBiH sa 51 posto, a ostatak drže uglavnom investicioni fondovi. Prošle godine u Igmanu je prvi put posao dobilo oko 90 djece iz šehidskih i porodica poginulih boraca.

Municija 5,56

Konjički Igman jedina je fabrika u BiH koja proizvodi municiju kalibra 5,56 koju koriste Oružane snage BiH, te specijalne jedinice SIPA, entitetskih i kantonalnih MUP-ova. Ono što je jako važno jeste da se svugdje u svijetu ova municija sada proizvodi na automatskim i poluautomatskim mašinama, tako da su procentualno veći feleri na municiji, dok kod Igmana to nije slučaj.

(Edina Latif)
izvor: https://www.index.ba/pozadina-uvodjenja-povjerenistva-sda-u-konjicu-ko-zeli-izmjestiti-igman-u-mostar-ostaviti-1-200-konjicana-bez-posla/

stvarno sam se nacitao svega i svacega o NI i kad pomislis sve sam vec vidio dodje ti vojni analiticar sa tvrdnjom da BNT proizvodi granate za artiljeriju.
:-)

posto se slabo razumijem u balijski stranacki kupleraj ne zelim komentirati ostatak u ovim tekstovima.
Price o izmjestanju Igmana iz Konjica u Vrapcice kod Mostara su nebuloze. Pa ne bi mahnit proizvodnju municije iz podzemnih objekata preselio u zonu koja je dvadeset metara udaljena od samog naselja I koja se nalazi na otvorenom. Ta prica da bi Igman neki pogon otvorio u Mostaru odavno postoji, ali niko sa sigurnoscu ne zna o cemu se konkretno radi. To da bi neko prebacio komplet proizvodnju su ciste gluposti.
Nuken

#6227 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Ne postoje planovi da se Igman seli u Mostar, to čak ni SDA ne bi uspjela izvesti :lol: Postoji plan o pokretanju pogona za 9mm municiju (za početak) u podzemnim objektima aerodroma Mostar. IK u ovom času ima popunjene sve kapacitete i proširenje je nužno, o čemu se i pričalo prije nekog vremena. Ovo bi bio odličan potez. Radi se o podzemnim objektima koji se vrlo lako mogu obnoviti, staviti u funkciju i kvalitetno osigurati
anelsol

#6228 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Nuken wrote:Ne postoje planovi da se Igman seli u Mostar, to čak ni SDA ne bi uspjela izvesti :lol: Postoji plan o pokretanju pogona za 9mm municiju (za početak) u podzemnim objektima aerodroma Mostar. IK u ovom času ima popunjene sve kapacitete i proširenje je nužno, o čemu se i pričalo prije nekog vremena. Ovo bi bio odličan potez. Radi se o podzemnim objektima koji se vrlo lako mogu obnoviti, staviti u funkciju i kvalitetno osigurati
Mislim da bi to bilo dobro rjesenje. Napraviti u Mostaru pogon koji bi proizvodio municiju za civilno trziste, a vojnu zadrzati u Konjicu, jer je lokacija sigurnija u slucaju belaja.
155_mm

#6229 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

naravno da bi izmjestanje IGMAN-a unistilo i firmu i brend.

brend IK (Igman Konjic) je skoro 70 godina poznat u svijetu i sa tim brendom su se vodili mnogi ratovi na ovoj planeti.

ali na zalost u drzavi u kojoj jedan vojni analiticar tvrdi da nam granate pravi BNT mozes svasta ocekivati pa i to da neko razmislja i o prebacivanju jedne firme kao IK.

najgore u svemu tome sto vecina stanovnistva i ne zna da potoji jedna takva firma kao IK. a o znacaju jedne takve firme da i ne govorimo. tako i kad bi je prebacivali niko se od raje ne bi ni poceso.

jednom je prof. Zecevic IK nazvao BOZIJ DAR za BiH. mislim da to dovoljno govori.

mali broj zna da je IK koncipiran kao cista vojna fabrika sa namjenom da snabdjeva JNA svom potrebnom municijom i u miru i u ratu. to IK moze i danas. i to bolje nego sto je mogao prije rata.
atmel

#6230 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Dodik: FBiH ima više od 100 haubica koje može upotrijebiti svaki trenutak
28. 02. 2018. u 13:42:00 Radiosarajevo.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo BiH promijenilo odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji BiH, tako da, prema njegovim riječima, u FBiH trenutno, između ostalog, postoji i više od sto haubica koje mogu u svako vrijeme biti upotrijebljene.

"Predsjedništvo BiH je 2015. godine promijenilo raniju donesenu odluku u vezi s programom Opremi i obuči o uništavanju značajne količine naoružanja i vojne opreme u FBiH i novom odlukom izuzelo od uništenja dio naoružanja", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istaknuo da su sve podvale koje se čine s pričama o paravojsci i "strašnom naoružavanju" policije Republike Srpske u funkciji da se sakrije ogromna količina oružja koju posjeduje FBiH.

"Predstavnici Saveza za promjene, ojačavajući bosansku liniju i izdajnički se odnoseći prema Republici Srpskoj, donijeli su odluku da se ne uništi oružje iz programa Opremi i obuči u FBiH", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je odluka o uništavanju tog naoružanja donesena 2010. godine kada je član Predsjedništva bio Nebojša Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić.
Tadašnjom odlukom, pojasnio je Dodik, više od 30.000 pušaka, 105 haubica i drugog oružja Armije RBiH trebalo je biti uništeno.

"Silajdžić je potpisao tu odluku.
Kasnije je tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić napravio izvršno rješenje i dao nalog da se sve uništi. Uništena je određena količina pušaka, a nije uništena nijedna haubica", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da postoje dokumenti u kojima se vidi da je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić propustio spriječiti donošenje odluke o izuzimanju od uništenja naoružnja.

"To je jedna neodgovorna odluka i o tome treba da pričamo. Sada negdje u FBiH postoji sto i nešto haubica koje su spremne i mogu da budu upotrijebljene za 'ne daj bože'", upozorio je predsjednik Republike Srpske.

Dabogda se mu ruka osušila ko god je potpisao uništavanje pušaka i haubica. Znači i donirane haubice(vjerovatno 155mm) su trebale biti uništene.
Last edited by atmel on 03/03/2018 19:34, edited 3 times in total.
atmel

#6231 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

dupli
Last edited by atmel on 03/03/2018 19:20, edited 1 time in total.
atmel

#6232 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Image
O ovim haubicama se radi
Streptokok

#6233 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Sta ce nam kad je nas vrhovni vojskovođa izjavio da se to sve moze zarobiti. Samo bezveze trosimo pare na odrzavanje a i zamjeramo je uzoritim komsijama i susjedima.
155_mm

#6234 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kolega atmel nam se nasikiro i poceo rafalno sa ovim postovima.
:D
155_mm

#6235 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

atmel wrote:Image
O ovim haubicama se radi
to su americke iz programa OiO, ako su te bile namjenjeme za unistavanje.
mislim da je ovo kasarna u bihacu.
atmel

#6236 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

155_mm wrote:
atmel wrote:Image
O ovim haubicama se radi
to su americke iz programa OiO, ako su te bile namjenjeme za unistavanje.
mislim da je ovo kasarna u bihacu.
Koje druge mogu biti. Koliko se sjećam 119 komada ovih haubica smo dobili.
Streptokok

#6237 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Ako to sve i sada imamo + ostale haubice i topovi+ tenkovi u tuzli, pa mi smo sila..... :-D
atmel

#6238 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Streptokok wrote:Ako to sve i sada imamo + ostale haubice i topovi+ tenkovi u tuzli, pa mi smo sila..... :-D
Jebo NATO :D
atmel

#6239 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Mislim da smo jedini narod na svijetu koji je doživio genocid i da moramo strijepiti za svaki metak i pušku da li ce biti uništeni.
Nuken

#6240 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Što se tiče haubica, 60 komada D30 smo donirali afganima. 30 iz FBIH, 30 iz manjeg entiteta. Prije nekih 7 godina BNT,TRZ i ZRAK su na tom poslu zaradili 5.5 miliona dolara dok su iste remontovali. Znam da je BNT radio remont D30 za crnogorce nedavno.

Jedna stvar mi je čudna. BNT je prije par mjeseci haman svaki drugi vikend imao testove na poligonu i uredne najave. Sad ništa :roll:

Image

Image

Image
155_mm

#6241 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Znam da je BNT radio remont D30 za crnogorce nedavno.
o ovom nije bilo nista u vijestima.
atmel

#6242 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Nuken wrote:Što se tiče haubica, 60 komada D30 smo donirali afganima. 30 iz FBIH, 30 iz manjeg entiteta. Prije nekih 7 godina BNT,TRZ i ZRAK su na tom poslu zaradili 5.5 miliona dolara dok su iste remontovali. Znam da je BNT radio remont D30 za crnogorce nedavno.

Jedna stvar mi je čudna. BNT je prije par mjeseci haman svaki drugi vikend imao testove na poligonu i uredne najave. Sad ništa :roll:

Image

Image

Image
Oko 60 haubica je napravljeno u BNT poslije rata u programu opremi i obuči. Vjerovatno su iz federacije donirane haubice koje su se koristile u ratu. Gledajući haubice D30 na slikama od OSBIH meni izgledaju sve u očuvanom stanju.
Prije nego što su ustrojene OSBIH vojska Federacije je imala oko 118 komada haubica D30.
Last edited by atmel on 03/03/2018 21:32, edited 1 time in total.
155_mm

#6243 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

po svemu sto vidimo za bosnju je najbolje da sto vise oruzja i municije sam proizvodi.
Nuken

#6244 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

155_mm wrote:
Znam da je BNT radio remont D30 za crnogorce nedavno.
o ovom nije bilo nista u vijestima.
Jedini podatak koji pronalazim u ovom času seže u 2014. i "Izvršen je remont 3 haubice 122 mm D‐30 i izvršeno kompletiranje komponenti RAP‐a, u
privrednom društvu „BNT“ Novi Travnik, u vrijednosti od 27.514,00 €.
- Izvršen je remont 85 komada granata 122 mm za haubicu D‐30, u privrednom društvu
„PRETIS“ Vogošća, u vrijednosti od 48.907,52 €,"

a siguran sam da je bilo i nešto u novije vrijeme. Nije to neka lova, ali bitno da se radi :D
anelsol

#6245 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Nuken wrote:Što se tiče haubica, 60 komada D30 smo donirali afganima. 30 iz FBIH, 30 iz manjeg entiteta. Prije nekih 7 godina BNT,TRZ i ZRAK su na tom poslu zaradili 5.5 miliona dolara dok su iste remontovali. Znam da je BNT radio remont D30 za crnogorce nedavno.

Image

Image

Image
Meni nije jasno sto mi moramo donirati nekome haubice. Pa tih 60 haubica vrijedi barem 20 miliona. Zemlja koja muku muci sa nedostatkom love nekome poklanja 60 haubica.

To sa prestankom testiranja na poligonu je zaista cudno.
Streptokok

#6246 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Nuken wrote:[q

Jedini podatak koji pronalazim u ovom času seže u 2014. i "Izvršen je remont 3 haubice 122 mm D‐30 i izvršeno kompletiranje komponenti RAP‐a, u
- Izvršen je remont 85 komada granata 122 mm za haubicu D‐30, u privrednom društvu

a siguran sam da je bilo i nešto u novije vrijeme. Nije to neka lova, ali bitno da se radi :D
kakav remont granata, zar se i to radi?
155_mm

#6247 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Streptokok wrote:
Nuken wrote:[q

kakav remont granata, zar se i to radi?
pa kad vidis cijenu remonta za 85 granata mozes misliti koliko kosta nova.
anelsol

#6248 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

http://www.biznisinfo.ba/cista-dobit-gi ... iliona-km/

Ako se ovako nastavi Igman i Ginex bi od dobiti svake godine mogli otvoriti po jedan pogon. Predlazem da idući bude u Bužimu, najsigurnijem mjestu u BiH. 8-)
heckler

#6249 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Novi Travnik: Poligonsko ispitivanje gađanjem haubica

Novog Travnika da će BNT – Tvrornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik u kontinuitetu od 05. do 15.marta ove godine vršiti poligonsko ispitivanje gađanjem haubica.

Gađanje će se vršiti u vremenu od 8,00 do 17,00 sati na poligonu Margetići.

Novotravničani se u navedenom razdoblju ne bi trebali uznemiriti ako čuju pucnjeve i detonacije, budući da je to dio najavljenog ispitivanja.
155_mm

#6250 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

bitno je da se radi o mnozini.

interesantno da se ovaj put ne pominju modeli haubica.
Post Reply