BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#5426 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da li je TRZ Hadzici u stanju raditi remont tenka M84?
- Streptokok
#5427 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa u clanku veli da moze.anelsol wrote:Da li je TRZ Hadzici u stanju raditi remont tenka M84?
-
krater
#5428 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Raspisan poziv: Subvencije preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspisalo je ponovni javni poziv za kandidiranje projekta za subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika.
Pravo sudjelovanja na ponovljenorn javnom pozivu imaju javna preduzeća sa sjedištem u Federaciji, preduzeća sa većinskim učešćem državnog kapitala (preduzeća u čijem osnovnom kapitalu je državni kapital zastupljen sa više od 50 % ukupnog kapitala, kao i njihovih zavisnih društava).
Osim navedenih pravo učešća na pozivu imaju i preduzeća iz metalne, elektro i automobilske industrija, građevinska, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila, kože i obuće, hemijska industrija i industrija gume i plastike, namjenska industrija te ona preduzeća koja zapošljavaju najmanje 50 zaposlenika i da nisu bili korisnici grant sredstava po prethodnom javnom pozivu.
Dodjela preostalog dijela grant sredstava, se vrši za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO/MIO, zaposlenicima koji ostvaruju uslove za penzionisanje do kraja 2017. godine, a istima nije uplaćen radni staž.
Dodjela grant sredstava vrši se u cilju rješavanje socijalnog statusa zaposlenika, kroz penzionisanje, navodi se u pozivu.
Ovaj poziv ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja.
PDF: http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/ ... strije.pdf
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspisalo je ponovni javni poziv za kandidiranje projekta za subvencije javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO/MIO u svrhu penzionisanja zaposlenika.
Pravo sudjelovanja na ponovljenorn javnom pozivu imaju javna preduzeća sa sjedištem u Federaciji, preduzeća sa većinskim učešćem državnog kapitala (preduzeća u čijem osnovnom kapitalu je državni kapital zastupljen sa više od 50 % ukupnog kapitala, kao i njihovih zavisnih društava).
Osim navedenih pravo učešća na pozivu imaju i preduzeća iz metalne, elektro i automobilske industrija, građevinska, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila, kože i obuće, hemijska industrija i industrija gume i plastike, namjenska industrija te ona preduzeća koja zapošljavaju najmanje 50 zaposlenika i da nisu bili korisnici grant sredstava po prethodnom javnom pozivu.
Dodjela preostalog dijela grant sredstava, se vrši za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO/MIO, zaposlenicima koji ostvaruju uslove za penzionisanje do kraja 2017. godine, a istima nije uplaćen radni staž.
Dodjela grant sredstava vrši se u cilju rješavanje socijalnog statusa zaposlenika, kroz penzionisanje, navodi se u pozivu.
Ovaj poziv ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja.
PDF: http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/ ... strije.pdf
-
155_mm
#5429 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
drago mi je se oko ovoganesto cacka. jer je ovo preduslov za vlastitu borbenu stanicu 12.7 mm za domaci oklopnjak.U domenu modernizacije borbene tehnike, a odnosi se na tenkove, napravili smo nowhau kada je u pitanju inovacija u sistemu upravljanja vatrom, takozvani SUV. Radi se o modifikaciji stare tehnologija, koja je zamijenjena novom, a to je termovizijska kontrola, odnosno kamera koja može izvršiti prepoznavanje, što je već poznato u svijetu, ali prilagođena našim uvjetima, a djelo su naših profesora i inžinjera.
- anelsol
#5430 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Moze li malo detaljnije pojasnjenje. Ne mogu da povezem ove dvije stvari.155_mm wrote:drago mi je se oko ovoganesto cacka. jer je ovo preduslov za vlastitu borbenu stanicu 12.7 mm za domaci oklopnjak.U domenu modernizacije borbene tehnike, a odnosi se na tenkove, napravili smo nowhau kada je u pitanju inovacija u sistemu upravljanja vatrom, takozvani SUV. Radi se o modifikaciji stare tehnologija, koja je zamijenjena novom, a to je termovizijska kontrola, odnosno kamera koja može izvršiti prepoznavanje, što je već poznato u svijetu, ali prilagođena našim uvjetima, a djelo su naših profesora i inžinjera.
-
mehoxy
#5431 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 12:00, edited 1 time in total.
- drndalo
#5432 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pored ceste (by the way), "nowhau" se malo drugacije pise...
-
155_mm
#5433 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa to da nesto ceprkaju oko SUV-a. znaci bave se tom tematikom. to je ono najbitnije jer je to veoma bitan dio neke borbene stanice pa i one 12.7 mm. za BiH zasigurno nije problem odraditi metalni dio neke borbene stanice jedino je SUV problem ali kad procitah da su se poceli baviti i sa time onda mi je naumpala borbena stanica 12.7 mm. a o mitraljezu 12.7 se pricalo i u tekstu u vezi one firme Zubcanik iz tesnja.anelsol wrote:Moze li malo detaljnije pojasnjenje. Ne mogu da povezem ove dvije stvari.155_mm wrote:drago mi je se oko ovoganesto cacka. jer je ovo preduslov za vlastitu borbenu stanicu 12.7 mm za domaci oklopnjak.U domenu modernizacije borbene tehnike, a odnosi se na tenkove, napravili smo nowhau kada je u pitanju inovacija u sistemu upravljanja vatrom, takozvani SUV. Radi se o modifikaciji stare tehnologija, koja je zamijenjena novom, a to je termovizijska kontrola, odnosno kamera koja može izvršiti prepoznavanje, što je već poznato u svijetu, ali prilagođena našim uvjetima, a djelo su naših profesora i inžinjera.
- heckler
#5434 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kada se kaze da ces napraviti moderno borbeno oklopno vozilo i na njega montirati 12.7mm mitraljez to vise ne znaci samo montirati mitraljez gdje ce operater da se popne kroz kupolu, repetira i rafala okolo koristeci mehanicki nisan i povremeno ispaljeni svjetleci metak da vidi po cemu lupa.anelsol wrote:Moze li malo detaljnije pojasnjenje. Ne mogu da povezem ove dvije stvari.155_mm wrote:drago mi je se oko ovoganesto cacka. jer je ovo preduslov za vlastitu borbenu stanicu 12.7 mm za domaci oklopnjak.U domenu modernizacije borbene tehnike, a odnosi se na tenkove, napravili smo nowhau kada je u pitanju inovacija u sistemu upravljanja vatrom, takozvani SUV. Radi se o modifikaciji stare tehnologija, koja je zamijenjena novom, a to je termovizijska kontrola, odnosno kamera koja može izvršiti prepoznavanje, što je već poznato u svijetu, ali prilagođena našim uvjetima, a djelo su naših profesora i inžinjera.
DUBS (daljinski upravljana borbena stanica) se sastoji od samog mitraljeza, SUV-a i povezanih senzora i ostalih elemenata za daljinsko upravljanje.
Znaci, operater sjedi u samom transporteru i gleda u ekran, mrda dzojstik i stisce dugmad. Sam SUV ce da ima kameru, obicnu plus termalnu i IC plus jos masu drugih senzora ala laserski daljinometar, meteo senzore itd. Balisticki racunar prima tu masu podataka i obracunava finalnu poziciju cijevi a na nisandziji je samo da uperi tu digitalnu koncanicu na ekranu na pravu metu i stisne dugme.
- anelsol
#5435 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hvala na pojasnjenjima. Meni kao laiku ovo sto ste opisali vec zvuci kao "high tech".
- heckler
#5436 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Malo OT, ali u danasnjoj Bosni sve preko 2 duluma malina djeluje high tech. Sjecam se kao dijete u skoli kada smo ucili kako je evropa tokom tamnog srednjeg vijeka "zaboravila pisati" i kako je moj mozak odbijao prihvatiti tu informaciju. Cuj zaboravili pisati!? Kako to, nema sanse, ovdje neko nesto mulja. I onda dozivim skoro pa istu stvar.anelsol wrote:Hvala na pojasnjenjima. Meni kao laiku ovo sto ste opisali vec zvuci kao "high tech".
Sve ovo smo mi apsolvirali i sazvakali prije vise od 30 godina. Oblije me hladan znoj kad god pomislim da ne samo da nam je vrhunac vec daleko u retrovizoru, nego cak da i oni sto ga se sjecaju da je postojao vec nestaju i da ne samo da samo "zaboravili pisati" vec cemo da zaboravimo da smo ikad i znali "pisati".
Kraj OT-a.
- anelsol
#5437 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Svi smo mi svjesni da ovo sto danas proizvodimo nije ni blizu onoga sto smo ranije radili. Sama cinjenica da smo nekada proizvodili avione, helikoptere, automobile I sl iz ove perspektive izgleda kao naucna fantastika.Medjutim u situaciji kada 90 posto sto trenutno proizvodimo su sirovine I poluproizvodi, NI nam daje mogucnost da pravimo gotov proizvod koji moze biti konkurentan na svjetskom trzistu, sto znaci ima nade. Pored sigurnosnog I finansijskog aspekta, mislim da je I ovaj psiholoski jako bitan, barem ja to tako vidim. Nadam se da je ovo sto gledamo zadnjih nekoliko godina pocetak jedne uspjesne price, koja prije nekih pet godina nije mnogo obecavala, zato sa nestrpljenjem iscekujem svaku novu informaciju.
- Streptokok
#5438 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije to bas tako jednostavno. Cijela je jugoslavija ucestvovala u proizvodnji tih aviona idr. Ovo sada je samo bosna, odnosno njen dio. Ne morate se sloziti, ali ja cu biti prezadovoljan ako ni zadrzi ovaj kurs narednih godina.
- heckler
#5439 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam ja to napisao da bih rekao da treba sjesti, plakati za proslim vremenima i nista ne ciniti nego upravo obratno, da mora vise, jace i agresivnije.anelsol wrote:Svi smo mi svjesni da ovo sto danas proizvodimo nije ni blizu onoga sto smo ranije radili. Sama cinjenica da smo nekada proizvodili avione, helikoptere, automobile I sl iz ove perspektive izgleda kao naucna fantastika.Medjutim u situaciji kada 90 posto sto trenutno proizvodimo su sirovine I poluproizvodi, NI nam daje mogucnost da pravimo gotov proizvod koji moze biti konkurentan na svjetskom trzistu, sto znaci ima nade. Pored sigurnosnog I finansijskog aspekta, mislim da je I ovaj psiholoski jako bitan, barem ja to tako vidim. Nadam se da je ovo sto gledamo zadnjih nekoliko godina pocetak jedne uspjesne price, koja prije nekih pet godina nije mnogo obecavala, zato sa nestrpljenjem iscekujem svaku novu informaciju.
Vlada pederacije se nekidan pohvalili da je prosle godine ulozila 3 miliona maraka u NI, a ove godine da ce uloziti "cak" 4 miliona. To je 0.15 promila BDPa pederacije. Kazu da je prosjek razvijenih zemalja da u nacno-istrazivacki rad ulazu 2% BDPa (naravno ne sve u vojne svrhe). Mi ako hocemo da sustignemo bilo koga u bilo cemu moramo jos vise ulagati od tog evropskog prosjeka a vlada pederacije treba da dopise jos jednu nulu na tu cifru za NI i pomnozi sa 5.
- anelsol
#5440 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ima li iko podatak koliko inzinjera diplomira godisnje na Odjeljenju za odbrambene tehnologije masinskog fakulteta u Sarajevu. Poznato mi je da je prije nekoliko godina bilo malo zainteresovanih za ovaj odsjek, da li se ista promjenilo?
-
mehoxy
#5441 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:58, edited 1 time in total.
-
dark_killer
#5442 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
3-4 magistrira godisnje, u prosjeku. Mada je ove godine taj smjer malo popularniji, na trećoj ih ima 9 sada.anelsol wrote:Ima li iko podatak koliko inzinjera diplomira godisnje na Odjeljenju za odbrambene tehnologije masinskog fakulteta u Sarajevu. Poznato mi je da je prije nekoliko godina bilo malo zainteresovanih za ovaj odsjek, da li se ista promjenilo?
- anelsol
#5443 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bas premalo.dark_killer wrote:3-4 magistrira godisnje, u prosjeku. Mada je ove godine taj smjer malo popularniji, na trećoj ih ima 9 sada.anelsol wrote:Ima li iko podatak koliko inzinjera diplomira godisnje na Odjeljenju za odbrambene tehnologije masinskog fakulteta u Sarajevu. Poznato mi je da je prije nekoliko godina bilo malo zainteresovanih za ovaj odsjek, da li se ista promjenilo?
- heckler
#5444 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znas li nekog sa tog smjera da ga pozeves da nam se pridruzi ovdje? Trazio sam neke knjige koje koriste u elektronskom formatu i nisam uspio naci nigdje.dark_killer wrote:
3-4 magistrira godisnje, u prosjeku. Mada je ove godine taj smjer malo popularniji, na trećoj ih ima 9 sada.
- heckler
#5445 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
smrdim/vijest/izetbegovic-i-h ... ije-264165Izetbegović i Hussaini: Obostrani interes za saradnju u oblasti namjenske industrije
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao sa predsjednikom Islamske Republike Pakistan Mamnoonom Hussainom.
Izetbegović i Hussain su u srdačnom susretu na marginama Prvog samita Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji u Astani razmijenili mišljenja o odnosima Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan, koje su zajednički ocijenili izuzetno dobrim i tradicionalno prijateljskim.
Izetbegović se zahvalio za istrajnu podršku Pakistana našoj zemlji. Hussain je potvrdio da će Pakistan, kao i do sada, stajati čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu i pružiti joj svaku vrsti podrške i pomoći koja joj je potrebna.
Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena ranije započetim projektima saradnje između Bosne i Hercegovine i Pakistana u oblasti namjenske industrije. Ocijenjeno je da u toj oblasti postoji veliki potencijal i snažan obostrani interes.
Izetbegović je pozvao predsjednika Pakistana da posjeti BiH, što je Hussain sa zadovoljstvom prihvatio, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
- anelsol
#5446 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sada je rijec o mnoziniheckler wrote:smrdim/vijest/izetbegovic-i-h ... ije-264165Izetbegović i Hussaini: Obostrani interes za saradnju u oblasti namjenske industrije
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao sa predsjednikom Islamske Republike Pakistan Mamnoonom Hussainom.
Izetbegović i Hussain su u srdačnom susretu na marginama Prvog samita Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji u Astani razmijenili mišljenja o odnosima Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Pakistan, koje su zajednički ocijenili izuzetno dobrim i tradicionalno prijateljskim.
Izetbegović se zahvalio za istrajnu podršku Pakistana našoj zemlji. Hussain je potvrdio da će Pakistan, kao i do sada, stajati čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu i pružiti joj svaku vrsti podrške i pomoći koja joj je potrebna.
Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena ranije započetim projektima saradnje između Bosne i Hercegovine i Pakistana u oblasti namjenske industrije. Ocijenjeno je da u toj oblasti postoji veliki potencijal i snažan obostrani interes.
Izetbegović je pozvao predsjednika Pakistana da posjeti BiH, što je Hussain sa zadovoljstvom prihvatio, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
- anelsol
#5447 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Broj radnika Igmana narastao na 1.200
Vodeća bh. kompanija iz namjenske industrije, konjički Igman, nastavila je s dobrim rezultatima.
U prvoj polovini godine ostvareni su poslovni prihodi u iznosu od oko 44,2 miliona KM, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja.
To je sličan rezultat kao u prvoj polovini prošle godine, kada su poslovni prihodi iznosili milion KM više.
Oko 41 milion KM u prvoj polovini 2017. ostvaren je od izvoza. Ostvarena je neto dobit od 6 miliona KM, u odnosu na 10,7 miliona KM iz prvog polugodišta lani.
Broj radnika (na bazi sati rada) dostigao je impresivnu brojku od 1.200.
Većinski vlasnik Igmana je Vlada FBiH (51 posto), a ostatak drže uglavnom investicioni fondovi.

Vodeća bh. kompanija iz namjenske industrije, konjički Igman, nastavila je s dobrim rezultatima.
U prvoj polovini godine ostvareni su poslovni prihodi u iznosu od oko 44,2 miliona KM, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja.
To je sličan rezultat kao u prvoj polovini prošle godine, kada su poslovni prihodi iznosili milion KM više.
Oko 41 milion KM u prvoj polovini 2017. ostvaren je od izvoza. Ostvarena je neto dobit od 6 miliona KM, u odnosu na 10,7 miliona KM iz prvog polugodišta lani.
Broj radnika (na bazi sati rada) dostigao je impresivnu brojku od 1.200.
Većinski vlasnik Igmana je Vlada FBiH (51 posto), a ostatak drže uglavnom investicioni fondovi.
-
155_mm
#5448 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da bi se neke firme iz NI mogle ukljuciti u sponzorisanje ove manifestacije u zenici. a pogotovo da pomognu da momci mogu ici na medjunarodna takmicenja. tu bi se reklame IGMAN, PTG, ZRAK, GINEX i ACU pogotovu u IPSCNa brdu Zmajevac, nedaleko od Zenice, proteklog vikenda u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba "Tvrđava" održano je airsoft takmičenje i 2. državno airsoft prvenstvo na kojem je učestvovalo 112 učesnika iz 17 bosanskohercegovačkih klubova.
Uz dosta smijeha i dobre zabave u proteklim danima vikenda takmičari su imali priliku da pokažu svoje sposobnosti u zadacima preciznosti te taktičkim vježbama i logistici tokom akcije kodnog naziva "Battle for hill 25".
Subota je protekla u takmičenju preciznog gađanja, a prvo mjesto gađanjem replikom pištolja osvojio je Kenan Bilić iz ASK Spartan. U provjeri preciznosti s jurišnom puškom, prvo mjesto je osvojio Emir Agović iz SRK Tvrđava, dok je njegov kolega Adem Husaković osvojio prvo mjesto u kategoriji gađanjem iz snajpera.
Održano je i praktično streljaštvo po međunarodnim IPSC standardima, a najprecizniji s pištoljem bio je Jašar Smajić (SRK Tvrđava), dok je s juriškom puškom najviše bodova osvojio Avdić Vahid (Asker).
Za najboljeg igrača turnira proglašen je Emir Beširagić (ASK Delta), a za najbolju fair-play ekipu je izabran Airsoft klub Knez iz Bijeljine.
Nedjelja je protekla u osvajanju "brda 22", a uz uspješno izveden scenario, na kraju su s uvjerljivom pobjedom slavili takmičari u NATO snagama.
U razgovoru za Klix.ba predsjednik ASK Tvrđava Dženis Imširović je izjavio da je ovo prvi put da su u takmičenju učestvovali klubovi iz cijele Bosne i Hercegovine.
"Raduje nas činjenica da smo uspjeli okupiti preko stotinu takmičara, ali ovaj put iz cijele Bosne i Hercegovine te da nam se pridružila i jedna takmičarka iz Hrvatske. Ovo je bilo 2. državno airsoft takmičenje gdje su takmičari pokazali zavidne sposobnosti i sve je proteklo baš kako smo i zamišljali. Zahvalili bismo se i našim sponzorima bez kojih ovo takmičenje ne bi bilo na ovako visokom nivou", kazao je Imširović te se na kraju zahvalio svim sponzorima koji su iskazali spremnost i pomogli u organizaciju takmičenja koje postaje tradicija u Zenici.
takmicenju itekako isplatile.
-
krater
#5449 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Firma iz Maglaja proizvodi 55.000 košulja za švicarsku vojsku

Kompanija „Bontex“ iz Maglaja ulazi u veliki posao isporuke 55.000 košulja za pripadnike švicarske vojske, sa švicarskim partnerom, firmom „Weder-Meier“.
Bio je to i razlog posjete delegacije iz Švicarske ovoj uspješnoj maglajskoj firmi. Da bi se ispoštovali rokovi, iz „Bontexa“ će se sedmično isporučivati i do 8.000 košulja.
Bontex postoji već 13 godina i proizvodi muške i ženske košulje koje plasira na zapadno tržište. Danas kompanija ima nešto više od 200 uposlenika, a planira povećati taj broj jer zahtjevi tržišta su sve veći.
– Prinuđeni smo smanjiti proizvodnju modnih košulja, a sve više se okrećemo proizvodnji modnih bluza i košulja koje su pored švicarske vojske namjenjene i pripadnicima Ministarstva pravosuđa Slovenije. Ipak, za švicarsko tržište smo zadržali 50-tak kupaca za koje proizvodimo i modne bluze, rekao je Senaid Husić, vlasnik „Bontexa“. Da bi se ispoštovali rokovi, biće potrebno još radnika, priča Husić i dodaje da se puno investira u obuku radnika, a nakon toga neki odustaju od posla, prenio je portal Maglaj.net.
– Posla će biti, samo mi trebaju radnici, dodaje Husić.
Čelnici firme „Weder-Meier“ imaju samo riječi hvale za saradnju sa „Bontexom“.
– Sa ovom firmom imamo jako važne ugovore i cilj nam je da se oni uspješno realizuju. Tržište nije baš stabilno, želja nam je zadržati ono što imamo, a svakako u budućnosti i povećati proizvodnju, rekao je tokom posjete „Bontexu“ Bojan Mamula, direktor „Weder-Meier“ i dodao da je najvažnije da je kvalitet proizvoda i dalje na vrhunskom nivou, te da se poštuju i rokovi isporuke.
Kako se u „Bontexu“ proizvode košulje namjenjene za njihove pripadnike mogi su se uvjeriti i predstavnici švicarske vojske.
– Vojska Švicarske raspisala je međunarodni tender za isporuku košulja, „Weder-Meier“ i „Bontex“ su uspjeli da dobiju ovaj posao i mi smo jako zadovoljni onim što smo vidjeli u ovoj firmi. U ovoj godini predviđena je proizvodnja 55.000 košulja, dio je već isporučen. Imamo planove i za narednu godinu, ali o njima kasnije, izjavio je u Maglaju Andreas Štir (Stier), predstavnik vojske Švicarske.