nigdje ja nisam otisao, nego mi je nekako visak javljati se na gluposti. no, vidim da si citao sta sam pisao i poceo se javljati na Zenicanima, sto je pohvalno, jer je Zenica najdomacinskiji grad na svijetu. samo drzi oko na mojim upisima i mozda postanes i pametniji...Guadalajara wrote:ode pudlica....
nego da se vratimo na temu
Facebook grupa gdje se okupljaju bivsi i sadasnji radnici RO Zrak Sarajevo![]()
https://www.facebook.com/groups/slavisamedjo/
BH vojna industrija i naoruzanje
-
belfy
#10451 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#10452 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Opet trgovina dionicama po nerealno niskoj cijeni. Možda je opet Ahmetlic.
https://www.biznisinfo.ba/nastavlja-se- ... ma-igmana/Trgovina dionicama Igmana za 2,2 miliona KM 0
Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas su prodate 25.003 dionice kompanije namjenske industrije Igman iz Konjica.
Prodat je udio od 4,3 posto dionica u Igmanu za 2.287.024 KM. U ovom trenutku nije poznato ko je prodao a ko kupio dionice.
U ovoj trgovini kurs dionica Igmana je porastao za 3,01 posto
Tako se nastavlja trgovina dionicama konjičke kompanije. Kako je BiznisInfo već pisao, značajnija trgovina dionicama Igmana desila se krajem juna kada je Muharem Ahmetlić kupio 24,7 posto dionica koje su prodali fondovi Bosfin i BIG-Investiciona grupa.
Inače, najveći dioničar Igmana d.d. Konjic je Federacija BiH sa 51 posto dionica u svom vlasništvu, a osim Ahmetlića značajan udio posjeduje i ZIF Bonus d.d. Sarajevo (23,28 posto).
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10453 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja za doticnog ne bih radio za satnicu milion €
-
zigzag
#10454 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ukoliko se pređe prag od 25% stvara se obaveza objave tendera za sve ostale dionice tako da nije "on".
Prije će biti da je prodao.
Prije će biti da je prodao.
-
155_mm
#10455 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://novum.ba/vijest.php?id=33684BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će u dane, 14.,16.,18.,21. i 23.10.2019. godine, vršiti poligonsko ispitivanje gađanjem haubice H- 122 mm, u vremenu od 08,00 do 17,00 sati.
Gađanje će se obaviti na Opitnom poligonu Margetići.
bit ce "veselo" u novom travniku iducih dana.
- anelsol
#10456 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zaista je zbunjujuće to što u zadnje vrijeme navode H-122mm. Da li se misli na samohodnu haubicu ili D-30.155_mm wrote:https://novum.ba/vijest.php?id=33684BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će u dane, 14.,16.,18.,21. i 23.10.2019. godine, vršiti poligonsko ispitivanje gađanjem haubice H- 122 mm, u vremenu od 08,00 do 17,00 sati.
Gađanje će se obaviti na Opitnom poligonu Margetići.
bit ce "veselo" u novom travniku iducih dana.
-
155_mm
#10457 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo kao na pijaci.
https://manager.ba/vijesti/ahmetli%C4%8 ... kom-igmanuAhmetlić prodao svoj udio u konjičkom Igmanu
- jednonogi_Jack
#10458 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Imam utisak da je ovaj članak samo hrpa nekih informacija sa interneta, koje su onda slobodno interpretirane.155_mm wrote:ovo kao na pijaci.
https://manager.ba/vijesti/ahmetli%C4%8 ... kom-igmanuAhmetlić prodao svoj udio u konjičkom Igmanu
Ima nekoliko članaka na istu temu, a sasvim drugi zaključak.
Evo ti drugi tekst i kaži mi znaš li sada išta više.
https://www.biznisinfo.ba/ahmetlic-udio ... cki-racun/Vlasnik vrijednosnih papira Ahmetlić Muharem sa ranijim učešćem u vlasništvu od 20% do 25% nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta Igman d.d. Konjic, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi manje od 5% dionica s pravom glasa – navodi se u obavijesti dioničarima.
Kako se vidi na ažuriranoj listi dioničara, udio od 24,7 posto prebačen je na skrbnički račun Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina, piše BiznisInfo.
Inače, Ahmetlić je jedan od članova porodice Ahmetlić koja upravlja HIFA grupacijom u okviru koje posluje više kompanija.
Podsjetimo da je ovaj udio u Igmanu kupljen krajem juna za 11,5 miliona KM i da se investitor krio iza skrbničkog računa u Raiffeisen bank. Prije nekoliko dana se kao vlasnik ovog udjela na listi dioničara pojavio Ahmetlić, ali se od danas kao vlasnik ponovo navodi spomenuti skrbnički račun.
Inače, jučer je trgovano sa još 4,3 posto dionica u Igmanu za 2,28 miliona KM. U ovom trenutku nije poznato ko je prodao a ko kupio te dionice.
Poslije ovoga ti tek ništa nije jasno.
-
155_mm
#10459 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa zato i kazem da je kao na pijaci. sta se dogadja to ne znamo. idealno bi bilo da se izbace ti fondovi koju su te akcije dobili za bagatelu (mislim da je najvise dobiveno preko onih poslijeratnih certifikata) i da se nadje neki strateski partner koji se bavi istim poslom kao i IGMAN. to bi bilo idealno a realno je ovo sto trenutno imamo, znaci pijaca.
-
155_mm
#10460 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo bi bila ta neka idealna verzija suvlasnistva u tvornicama NI
a realna verzija je da su lokalni bizMismeni partneri i suvlasnici.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/minista ... /180820098Šta će Vlada FBiH preduzeti kako bi spasila namjensku industriju?
Mi smo u posljednjih nekoliko mjeseci razgovarali sa potencijalnim američkim investitorima koji su dolazili na informativne razgovore o mogućnostima ulaganja u namjensku industriju Federacije BiH. U prvom koraku tražili su od nas informacije da li smo mi spremni biti partner u nekom budućem ulaganju, s obzirom na to da su ti strani ino-partneri, iz Amerike, spremni ući u kupovinu manjinskih udjela u privrednim društvima u Federaciji BiH.
Na zajedničkom sastanku, na kojem je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, smo pozitivno odgovorili, što znači da smo spremni biti partner budućem zajedničkom ulaganju ili budućim zajedničkim projektima sa kompanijama iz Sjedinjenih Država.
Koje su to kompanije?
Zamolili su nas da ne otkrivamo koje su to kompanije i mi ćemo to ispoštovati.
Predstavnici tih kompanija su došli, razgovarali, tražili naše mišljenje i procjenjivali da li ćemo biti pouzdani i sigurni partneri kad uđu u manjinski paket vlasništva u privrednim društvima. Mi smo to prihvatili, s obzirom na to da je puno bolje, i za Vladu FBiH a i za manjinskog vlasnika, da budemo partneri i da proporcijalno vlasništvu ulažemo u razvoj i opstanak namjenske industrije u FBiH.
Puno je bolje za Vladu FBiH kao većinskog vlasnika da imamo s druge strane partnera koji će u omjeru 49 uložiti onoliko koliko mi ulažemo u namjensku industriju. A mi zaista ulažemo puno. Nama je poželjan partner koji će pratiti nas, odnosno da mi pratimo partnera ukoliko ima boljih ideja u smislu razvoja i pronalaska novih tržišta.
a realna verzija je da su lokalni bizMismeni partneri i suvlasnici.
-
Guadalajara
#10461 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Registrujemo privatne firme u SAD, Njemackoj i kcerke firme u BiH i hooop kazemo evo amerikanci ili svabe ulazu u vojnu industriju... 
-
155_mm
#10462 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ric-499192Na dnevom redu su i informacije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom BNT TMiH d.d. Novi Travnik,
hoce li ga ugasiti ili ne?
mislim da i BINAS ima isti problem. za PRETIS nisam siguran. bivsi radnici prijete gasenjem firme zbog dugovanja za place iz vremena kada nije bilo posla skoro nikako. a u srbiji krusik po pisanju medija duguje 40 miliona € dobavljacima i nikom nista.
nema kod bugojanca zajebancije. kod njega bi ovi radnici sto prijete stecajem BNT-a zavrsili u zatvoru zbog ugrozavanja velikosrpske ideje.
-
155_mm
#10463 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vdi ovi nasi, cime se oni bave i zanimaju.
https://www.daaam.info/Downloads/Pdfs/s ... 15-020.pdf
ostatk ovog zanimljivog dokumenta je ovdje.DAAAMINTERNATIONAL SCIENTIFIC BOOK 2015pp. 219-234Chapter 20
LETHAL INFLUENCE FACTORS OF NATURAL AND PREFORMEDFRAGMENTATIONPROJECTILES
ZECEVIC,B.;TERZIC,J.;RAZIC,F.&SERDAREVIC-KADIC,S.
Abstract:Low intensity warfare had many impact on reducing logistic costs during field operations. It influenced the development of new large caliber HE projectiles.Concerning increasing lethal efficiency at target, the focus is at development of modern projectiles with natural, embossed and preformed fragmentation.Modern natural fragmentation projectiles characterize excellent aerodynamic properties,useof high strength steel with high fragmentation characteristics and denser high energy materials.Artillery projectiles with preformed fragments are usually equipped with large amount of preformed spherical or cubical fragments made of steel or tungsten.Modern unguided rocket warheads are based on embossed fragmentation or preformed warheads concept.There are limited data about real lethal effects of these projectiles. This paper presents available data and research results of embossed fragmentation warhead 122 mm and prefragmented warhead 128 mm, which are conducted in Bosnia and Herzegovina.Key words: projectile, lethal, warhead, prefragmented, rocket
https://www.daaam.info/Downloads/Pdfs/s ... 15-020.pdf
-
155_mm
#10464 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovi u PRETIS-u mnogo vole da se bave tom fragmentacijom projektila. aktuelna slika PRETIS-ovog poligona prikazuje takodje arenu za testiranje fragmentacije. ovjekovjecena u postu kolege @Guadalajara

hajde nek se radi, mozda se izrodi koji domaci projektil tipaGuadalajara wrote: Satelitska slika iz Google Earth-a
HE-PFF (High Explosive -Preformed Fragmentation)
-
Guadalajara
#10465 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bas me zanima ciju su municiju koristili za testiranje onog RPGa iz Tehnickog remontnog zavoda...155_mm wrote:
- anelsol
-
155_mm
#10467 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ova sapunica oko vitezita nikako da sd zavrsi.
pa je li otvoren stecaj ili nije?
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ata-498782
BiH
petak
18. Oktobar 2019.
Radnici Vitezita: Na izmaku živaca čekamo sedam plata
Radnici unutrašnje zaštitarske službe PS Vitezit, iako su to najavili, neće danas napustiti čuvanje ove namjenske industrije. Vlada FBiH je u zadnji čas uplatila novac
U posljednjih deset godina izdvojeno je 15 miliona KM budžetskih sredstava za oživljavanje proizvodnje PS Vitezit, što nije dalo rezultate
Radnici unutrašnje zaštitarske službe Poslovnog sistema Vitezit iz Viteza, iako je bilo najavljeno, neće danas u 12 sati napustiti čuvanje opasnih materijala u ovoj namjenskoj industriji. Federalna Vlada jučer je u ranim poslijepodnevnim satima, ipak, uplatila novac za zaštitare Vitezita po odluci koju je donijela još 3. oktobra.
Otvoren stečaj?
Zbog blokiranog računa Vitezita, 60.000 KM od federalne Vlade je prebačeno unutrašnjoj zaštitarskoj službi preko Općine Vitez.
- Ljudi su na izmaku snaga, na izmaku živaca. Neki nemaju novca da jedu na poslu, neki nemaju novca ni za benzin da dođu na radno mjesto. Duguje nam se sedam plata. Dobijali smo na dijelove platu, nekad po 100, nekad 150, a nekad po 200 KM. Posljednju uplatu od 150 KM imali smo 3. septembra. Poručili smo im da ćemo, ukoliko ne dobijemo obećani novac od federalne Vlade, u petak u 12 sati napustiti i mi definitivno čuvanje Vitezita. O tome smo obavijestili i Policijsku stanicu Vitez. Izgleda da su nas konačno shvatili ozbiljno, jer je novac prebačen na Općinu Vitez. Očekujemo da će u petak preko banaka biti prebačen radnicima, kazao nam je zaposlenik unutrašnje zaštitarske službe PS Vitezit Vitez.
Dodao je kako su ljudi iznenađeni načinom na koji se razvlačila uplata novca. Kaže da je sve uredu u Vitezitu, da oni rade posao korektno i profesionalno, te da će nastaviti tako raditi.
U Vitezitu su načuli da je konačno otvoren stečaj u ovoj kompaniji namjenske industrije. Potvrde za to još nema.
Podsjetimo, ulaznu kapiju preduzeća preuzeli su u prošli petak radnici unutrašnje zaštitarske službe PS Vitezit, nakon što su je napustili zaposlenici Delta Securityja kojima Vitezit duguje, zaključno sa 1. septembrom, 258.130 KM. Upozoravali su uzalud da će napustiti čuvanje kapije, niko se nije ni počešao po glavi zbog toga. Na kraju su raskinuli ugovor zbog neplaćanja i tužiće PS Vitezit i Vladu Federacije BiH.
Hitno djelovanje
U dopisu koji je Feliks Vidović, ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona/Kantona središnja Bosna, uputio nadležnim na federalnom nivou navodi se da će, u slučaju napuštanja unutrašnjeg osiguranja, objekti sa eksplozivom ostati neosigurani i nezaštićeni, te da to ukazuje na potrebu hitnog djelovanja.
Vlada FBiH je prihvatila u augustu 2019. godine informaciju federalnog Ministarstva industrije i energetike povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad PS Vitezit d.o.o. Vitez. Tim povodom je konstatirala da je, do sada, iz budžeta FBiH isplaćeno 2.996.188,60 KM po osnovu solidarne odgovornosti za obaveze ovog privrednog društva.
Mirza Dajić
pa je li otvoren stecaj ili nije?
-
menthol
#10468 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kod nas se ovim stečajem igra kako ko stigne. U našoj praksi je moguće pokretati stečaj, pa prekinuti pa opet u stečaj
a zakon jasno kaže kad se ide u stečaj, kad u likvidaciju itd. Pokretanje stečaja se radi po automatizmu, kad se stekne osnovni uslov za to, tj. kad ukupna dugovanja privrednog društva premaše visinu kapitala i to je to, nema tu hoćeš - nećeš. Pokreće se stečaj, imenuje se stečajni sudija, stečajni upravnik i rezultat svega je gašenje društva uz izmirenje povjerilaca, ako je to moguće, a opet prema prioritetima koji su propisani. I da, naziv ugašenog društva se ne smije koristiti u nekom novom, eventualno osnovanom društvu na osnovima ugašenog društva.
Što se tiče Vitezita, mislim da je tu stvar jasna, a i za ostala preduzeća iz NI nije teško utvrditi činjenično stanje. Međutim, sudeći po našoj praksi nema teorije da će doći do stečaja BNT-a ili Binasa, tu mislim na stečaj koji bi se izveo na način kako sam naveo.
Mene brine i nervira druga stvar, a to je odnos našeg vajnog premijera i ministra privrede koji se sa svojim privatnim preduzećem ugrađuju u poslovanje preduzeće NI kao dobavljači repromaterijala. To je, najblaže rečeno sukog interesa i krajnji bezobrazluk.
Što se tiče Vitezita, mislim da je tu stvar jasna, a i za ostala preduzeća iz NI nije teško utvrditi činjenično stanje. Međutim, sudeći po našoj praksi nema teorije da će doći do stečaja BNT-a ili Binasa, tu mislim na stečaj koji bi se izveo na način kako sam naveo.
Mene brine i nervira druga stvar, a to je odnos našeg vajnog premijera i ministra privrede koji se sa svojim privatnim preduzećem ugrađuju u poslovanje preduzeće NI kao dobavljači repromaterijala. To je, najblaže rečeno sukog interesa i krajnji bezobrazluk.
-
155_mm
#10469 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da postoji zakon po kojem se za firme iz NI mora vlada dati saglasnost za stecajni postupak. bez toga zakona bi i BNT i BINAS vec bili davno ugaseni zajedno sa ostalim tvornicama NI. sto bi znacilo da dobri bosnjani danas ni dijabole za vazdusnu pusku nebi mogli proizvesti. sto bi naravno neke u okruzenju veoma obradovalo.
a i dodik nebi nudio ni ovaj komadic BiH sto upravo danas nudi da bossnjani sebi naprave drzavu i da je cak smiju nazvati bosna.
vjerovatnk bi nudio ponudu koju su imali bosnjaci u zvorniku 1992. znaci potpisi da sve sto imas ostavljas srpskoj drzavi i budi sretan sto si izvukao zivu glavu.
a i dodik nebi nudio ni ovaj komadic BiH sto upravo danas nudi da bossnjani sebi naprave drzavu i da je cak smiju nazvati bosna.
vjerovatnk bi nudio ponudu koju su imali bosnjaci u zvorniku 1992. znaci potpisi da sve sto imas ostavljas srpskoj drzavi i budi sretan sto si izvukao zivu glavu.
- anelsol
#10470 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sreća pa se neko ovoga sjetio, i to da firme iz NI moraju biti u većinski drzavnom vlasništvu. Nije mi samo jasno kako su PTG i Pobjeda Rudet prosli ispod žita.155_mm wrote:mislim da postoji zakon po kojem se za firme iz NI mora vlada dati saglasnost za stecajni postupak. bez toga zakona bi i BNT i BINAS vec bili davno ugaseni zajedno sa ostalim tvornicama NI. sto bi znacilo da dobri bosnjani danas ni dijabole za vazdusnu pusku nebi mogli proizvesti. sto bi naravno neke u okruzenju veoma obradovalo.
-
Guadalajara
#10471 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Prosli su tako da je tehnicka dokumentacija u vlasnistvu vlade FBiH...Iako su dionice u privatnom vlasnistvu...jos uz obavezu da povecavaju proizvodne kapacitete i dodatno zaposljavaju radnike. Mislim da je jos uvjetovano da ne mogu prodavati masine, dokumentaciju i tehnologije.anelsol wrote:Sreća pa se neko ovoga sjetio, i to da firme iz NI moraju biti u većinski drzavnom vlasništvu. Nije mi samo jasno kako su PTG i Pobjeda Rudet prosli ispod žita.155_mm wrote:mislim da postoji zakon po kojem se za firme iz NI mora vlada dati saglasnost za stecajni postupak. bez toga zakona bi i BNT i BINAS vec bili davno ugaseni zajedno sa ostalim tvornicama NI. sto bi znacilo da dobri bosnjani danas ni dijabole za vazdusnu pusku nebi mogli proizvesti. sto bi naravno neke u okruzenju veoma obradovalo.
Normalno da su prosli jer su vecinski vlasnici vec bili u poslu sa vojnom industrijom i proizvodnjom municije...Ruska Tula, u slucaju sa PTGom. KIRLIOĞLU sa proizvodnjom, minerskim poslovima, kamenolomima, izgradnjom puteva...
-
menthol
#10472 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da, postoji ovaj član u stečajnom zakonu, i sva sreća da je tako. Stoji još i da u slučaju da resorni ministar ne da svoju saglasnost, Vlada Federacije solidarno odgovara za obaveze dužnika.anelsol wrote:Sreća pa se neko ovoga sjetio, i to da firme iz NI moraju biti u većinski drzavnom vlasništvu. Nije mi samo jasno kako su PTG i Pobjeda Rudet prosli ispod žita.155_mm wrote:mislim da postoji zakon po kojem se za firme iz NI mora vlada dati saglasnost za stecajni postupak. bez toga zakona bi i BNT i BINAS vec bili davno ugaseni zajedno sa ostalim tvornicama NI. sto bi znacilo da dobri bosnjani danas ni dijabole za vazdusnu pusku nebi mogli proizvesti. sto bi naravno neke u okruzenju veoma obradovalo.
-
155_mm
#10473 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
opet o vitezitu
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... bih-498324
BiH
ponedjeljak
21. Oktobar 2019.
Radnici Vitezita tuže FBiH
Većinu radnika ove, ali i namjenske industrije Novog Travnika i Bugojna zastupa advokat Adil Lozo, koji u stečaju Vitezita vidi rješenje za sve strane
Binas iz Bugojna i BNT TMH TMIH - Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik povećavaju proizvodnju, dok Vitezit ne uspijeva ugovoriti poslove
Postoje realne mogućnosti da se namjenska industrija u Srednjobosanskom kantonu, u koju se ubrajaju Poslovni sistem Vitezit iz Viteza, Binas iz Bugojna i BNT TMH TMIH - Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, spasi od propadanja, da se zaustave gubici i da se napravi jedan zaokret u narednom periodu. Jer, namjenska industrija je perspektivna u današnje vrijeme. Ovo su riječi advokata Adila Loze, prvog čovjeka advokatskog društva iz Travnika, koje zastupa veći broj radnika iz pomenute tri firme, a koji su tužili Federaciju BiH po osnovu solidarne odgovornosti za namjensku industriju.
Privatni kapital
Lozo nam govori kako ima informacije o ugovorima koji garantuju plasman određenih proizvoda namjenske industrije u narednim godinama. Dodao je da ne zna tačno o čemu se radi, ali da ovaj posao “ima svoju budućnost”.
- Država treba da poduzme konkretne mjere kao što su poduzeli u PS Vitezitu. Jedan iskorak smo napravili. Očekujemo da će konačno sud donijeti rješenje o otvaranju stečajnog postupka u Vitezitu i da se zaštiti ta imovina. Stečajni upravnik sa svojim saradnicima bi preuzeo brigu oko imovine. Vjerovatno bi se otvorila mogućnost da se pozove PIO i svi zaposlenici, da se pokrene proizvodnja, da se život dalje nastavi. Da se paralelno sa pokrenutom proizvodnjom poduzmu aktivnosti i da se riješe obaveze, te formira jedan likvidan subjekt koji ima izgleda da opstane na tržištu u narednom periodu. Naravno, sve ovo se ne može dogoditi bez učešća privatnog kapitala, koji ne bi dozvolio da političke partije imenuju menadžere koji nisu sposobni, odnosno menadžere koji nisu menadžeri, koji nisu domaćini, rekao je Lozo.
Ukupna potraživanja za plaće radnika PS Vitezit i dobavljače koje zastupa Advokatsko društvo “Adil Lozo i ostali” za glavni dug i kamate iznosi oko 8,5 miliona maraka. Od te cifre, oko 70 posto je potraživanje po tužbama radnika ove kompanije namjenske industrije. Za Binas Bugojno i BNT TMH TMH društvo nemamo tačne podatke. Ono što je sigurno su procesi protiv Federacije BiH na Kantonalnom sudu u Sarajevu po osnovu solidarne odgovornosti za namjensku industriju, gdje se potražuje blizu 20 miliona KM. U to ulazi i potraživanje za PS Vitezit. Cifra će vjerovatno uskoro biti i veća, jer se odštetni zahtjevi i broj osoba koji su tužili konstantno uvećavaju.
- Treba blagovremeno poduzeti mjere kao što je u slučaju sa PS Vitezit, gdje su poduzeli konkretnu mjeru i idu na sistem reorganizacije, i svoj kapital vjerovatno unovčiti da bi isplatili obaveze te da se pokrene ponovo proizvodnja. Očekujemo da će Sud donijeti konačnu odluku o otvaranju stečaja, ne s ciljem likvidacije nego s ciljem reorganizacije i održavanja tog subjekta u zdravom stanju. Ovdje je, pored nelikvidnosti tog subjekta, problem što određene političke partije imenuju menadžere, ali problem i lokalne zajednice, jer je skoro pola Viteza kao grada na zemljištu PS Vitezita. Ta pitanja se mogu riješiti jedino kroz jedan ovakav postupak, koji je sinteza više postupaka i daje jednu širinu i fleksibilnost da se riješe sporna pitanja, i ono što je potrebno za proizvodnju, što je rentabilno zaokruži, a ostatak da se vjerovatno proda, unovči i isplate obaveze. Treće lice koje će biti kupac kapitala bi u ovom slučaju dodatno uložilo sredstva da bi pokrenuli proizvodnju, istakao je Adil Lozo.
On je ustvrdio da su te političke partije (u slučaju Vitezita to je HDZBiH, a Binasa SDA, op. a) napravile problem budžetima, da su u javnim preduzećima i javnim ustanovama zaposlile veći broj ljudi, gdje se isplaćuju nerealne plaće.
- Vjerovatno se kupuju glasači na taj način. Ali, to nije problem advokature. Mi jasno znamo šta hoćemo. Zakon o izvršnom postupku je zabranio da se imovina koja služi za potrebe proizvodnje naoružanja i opreme prodaje bez saglasnosti resornog ministarstva Federacije BiH (Ministarstvo za energetiku, rudarstvo i industriju, op. a) što je slučaj u ove tri firme, međutim, postoji mogućnost da se pokrene stečaj, a on se ne može pokrenuti bez prethodne saglasnosti Vlade Federacije. Ako Vlada FBiH odbije da da saglasnost za pokretanje stečaja, onda postaje solidarni dužnik. Ima da plati obaveze. U tom slučaju se vode specijalni postupci. To je jako složena problematika. Imamo dosad pravosnažnih 50-60 presuda. Dosta naših klijenata je izmireno. A ono što je posebno pozitivno je da se izmiruju doprinosi za naše klijente. Nadamo se da ćemo to uklopiti, izjavio je Lozo.
Potrebe tržišta
Advokat iz Travnika izrazio je nadu da će se zajedničkim radom, uz angažovanje više struka u ovom dijelu, naći izlaz da se sačuvaju ti subjekti. Što se tiče namjenske industrije, poručio je Lozo, postoje realne mogućnosti da se ta industrija spasi od propadanja, da se zaustave gubici i da se napravi zaokret u narednom periodu.
Prema njegovim riječima, Binas Bugojno i BNT TMH TMIH - Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, prilično su likvidni u odnosu na PS Vitezit Vitez. Manje je gubitaka, povećava se rad, a oni su konstantno u usponu kada je u pitanju proizvodnja. Solidno su, veli, organizovani da mogu odgovoriti potrebama tržišta. Naravno, Vlada im pomaže da bi se to na neki način saniralo. Firme u Konjicu i Goraždu su odavno postale likvidne, tako da im ne treba ničija pomoć.
Radnici Delta securityja prije desetak dana su napustili čuvanje ulazne kapije Poslovnog sustava Vitezit iz Viteza. Čuvanje vanjske kapije preuzela je unutrašnja služba Vitezita, čime je djelimično riješen problem čuvanja opasnih materijala u ovoj namjenskoj industriji većeg entiteta. No, i jednima i drugima duguje se po nekoliko plata.
Mirza Dajić
-
155_mm
#10474 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zna li lozo stvarno nesto ili se pravi vazan ostaje da se vidi. ipak on tvrdi da ima informacije o ugovorima u buducih nekoliko godina. to su informacije do kojih se lako ne dolazi. ali kod nas moze sve.Lozo nam govori kako ima informacije o ugovorima koji garantuju plasman određenih proizvoda namjenske industrije u narednim godinama. Dodao je da ne zna tačno o čemu se radi, ali da ovaj posao “ima svoju budućnost”.
-
155_mm
#10475 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://cdn.oslobodjenje.ba/images/slik ... 063727.jpg
[/img]
kod nas moze i ovo. da slika koja je nastala ilegalno se postavlja sasvim legalno.
https://cdn.oslobodjenje.ba/images/slik ... 063727.jpg
[/img]
kod nas moze i ovo. da slika koja je nastala ilegalno se postavlja sasvim legalno.