bh pasos

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
niceman

#1 bh pasos

Post by niceman »

pozdrav naime interesuje me dobivanje bh pasosa...znam da se mora imati 5 godina brak najmanje i boravak tri godine u bih ali me interesuje da li se mora negdje javljati ili redovno potpisivvati da ste na toj adresi ili kako vec to ide....molim samo strucne odgovore
niceman

#2 Re: bh pasos

Post by niceman »

mozda vam bude cudno ali zetu mi je potrebno to.a on je inace turcin..tako da oni moraju vize cuda traziti ako igdje hoce..dok bih sa nasim imao neke legalne sanse da putuje...
swanfilter

#3 Re: bh pasos

Post by swanfilter »

Potrebna je prijava stalnog boravka, imati adresu gdje boravis. Prijava se obnavlja svake godine do isteka onog vremenskog perioda kojeg zakon nalaze. Znaci, 5 godina ili koliko vec. Nije potrebno nikakvo javljanje institucijama osim u slucaju da mijenjas adresu stalnog boravka ...
niceman

#4 Re: bh pasos

Post by niceman »

to znaci da ako zet dolazi svake godine na odmor a prijavljen na nasoj adresi stanovanja nakon 3-4 godine ima pravo na pasos..jesam li te dobro razumio
swanfilter

#5 Re: bh pasos

Post by swanfilter »

Eh, ne bih znao kada je u pitanju slucaj da neko ima uredan boravak, a fakticki ne zivi tu. Tu bi morao biti malo pazljiv zbog udaranja pecata prilikom ulaska/izlaska iz BiH. Jer tu se moze lako vidjeti da on malo kada boravi tu. Al, nisam siguran ...
Odgovaram ti na osnovu svog iskustva u jednoj drugoj zemlji, al procedure su manje vise iste ...

Da li ima dozvolu za privremeni ili stalni boravak?
Last edited by swanfilter on 26/08/2014 21:55, edited 1 time in total.
niceman

#6 Re: bh pasos

Post by niceman »

drug hvala ti puno pomogao si mi ...ako nista uputio si me na prai trag jer sam stalno mislio da se treba javljati redovno ili mjesecno negdje..hvala jos jednom
niceman

#7 Re: bh pasos

Post by niceman »

vvjeruj mi da nisam ni pokusavao nista da uradim samo radi tog javljanja a li mogao bih ih prijaviti na moju adresu nije problem
swanfilter

#8 Re: bh pasos

Post by swanfilter »

Ne znam kako je kod nas zakonski, ali u Sloveniji su zadnjih godina uveli pravilo kvadrature stana gdje si prijavljen. Ja sam morao mijenjati adresu jer na prvoj nas nije moglo biti toliko prijavljenih zbog kvadrata stana. Al vjerujem da kod nas nisu o tome bas razmisljali ...
niceman

#9 Re: bh pasos

Post by niceman »

mislim da kod nas to nije problem jer kuca je dvospratnica i ima kvadrata mislim dosta :P :P ..da li ima obzira npr ako ga prijavim u mjesnoj zajednici da smo na istoj adresi ili pika se samo onaj odjel za strance da je prijavljen..jer jedino mogu saznati nesto od raje ..pitajuci tamo sto rade dobijes samo sture info i odes kuci ne znas jesi'l dos'o ili pos'o
swanfilter

#10 Re: bh pasos

Post by swanfilter »

Ne bih znao ... Ovdje postoji Ured za strance gdje se sređuje birokracija, ne znam za BiH. Znam da u najblizoj Policijskoj Upravi mora prijaviti dolazak u roku 48h. Nakon toga ide prijava boravka u tom Uredu. Kome se moras javiti kod nas, ne bih znao ... Tek sada procitah i drugi dio ... Da, u tom Uredu za strance mora prijaviti privremeni/stalni boravak ...
niceman

#11 Re: bh pasos

Post by niceman »

drug hvala ti puno na odvojenom vremenu..lijepa vecer i laku noc
Post Reply