Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

3i20znakova

#1 Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by 3i20znakova »

Ovih dana sam vidio na pojedinim benziskim crpkama da je cijena bezolovnog benzina 1,91 KM (Kalen u Zenici) dok je na svim ostalim (Petrol, Energopetrol, Ina, itd.) oko 2,05 KM. Pitao sam ove sa Kalena zasto je bezolovni kod njih jeftiniji i rekli su mi da je to benzin iz rafinerije u Brodu. Zna li iko je li taj benzin dobar, tj. je li ispunjava normu BAS 228? Od nekoliko ljudi sam cuo da dizel iz Broda nije dobar ali je benzin u redu.
h_poaro

#2 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by h_poaro »

3i20znakova wrote:Ovih dana sam vidio na pojedinim benziskim crpkama da je cijena bezolovnog benzina 1,91 KM (Kalen u Zenici) dok je na svim ostalim (Petrol, Energopetrol, Ina, itd.) oko 2,05 KM. Pitao sam ove sa Kalena zasto je bezolovni kod njih jeftiniji i rekli su mi da je to benzin iz rafinerije u Brodu. Zna li iko je li taj benzin dobar, tj. je li ispunjava normu BAS 228? Od nekoliko ljudi sam cuo da dizel iz Broda nije dobar ali je benzin u redu.

Ovdje pitaj http://www.inspekt-rgh.com.ba/kvalitativna.html

Niko ti u BiH tačnije informacije od njih ne može dati. Traži Mirsada
EUROBIH

#3 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by EUROBIH »

PA I TREBA NAPISATI NA SVAKOJ PUMPI DA JE GORIVO IZ RUSKOG BRODA DA GA NE TOČIMO DODIKU U MERAK :dance:
PAMETNI IH ODAVNO IZBJEGAVAJU :bih:
starii

#4 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by starii »

kad sam se sad vracao iz zagreba natocio sam taj benzin (cijena nesto oko 1.90KM) u fabiju i mogu ti reci da nisam primjetio razliku u kvaliteti isto je auto vuklo kao i kad tocim na petrolovim ili hifinim pumpama...

a sad sto se tice patriotizma i dodika..pa ja znam sta oni misle ali fazon je sto me uvijek moji iznenade...tipa bhtelecom i ostalih patriotskih firmi..srece pa postoje uvijek alternative...
vnm

#5 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by vnm »

nek je patriotizam kupovati gorivo koje nije iz BiH, a da ne pricam o tome da je skuplje.

ja nisam osjetio razliku kad sam ga nasuo za vikend.
mayab

#6 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by mayab »

Gdje ima tog beMzina u Sarajevu ili I. Sarajevu za natočiti?? :bih:
EUROBIH

#7 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by EUROBIH »

podržimo akciju :bih: :bih: :bih: :bih:

Kupujte, jer je “Naše bolje iz Srpske”

Privredna komora i Vlada RS nalaze se na istom zadatku, kojim treba stvoriti što povoljniji ambijent da se privrednim subjektima na teritoriji Srpske omogući da ostvare što bolje proizvodne, a time i finansijske rezultate

------------------------------------------------------------------------------------evo prilog za naivne muje i hase :-) :bih:
Nevladina organizacija iz Banje Luke "Srbski narodni pokret-Izbor je naš" danas je uz nacionalističke pjesme, fotografije haškog optuženika Radovana Karadžića i vožnju automobilma Banjom Lukom, "na svoj način" obilježila 9. januar, dan RS-a.

U organizaciji ovog pokreta oko 20 automobila, sa srpskim zastavama s grbom Nemanjića i fotografijama Radovana Karadžića, provezlo se ulicama Banje Luke.

Na vozilima su bili i plakati s natpisima "Ne izdajmo Radovana, ne izdajmo Srpsku", "Jačajmo Srpsku, kupujmo naše i kupujmo od naših", a čule su se i nacionalističke pjesme, dok je na razglas puštana bivša osporena himna RS-a "Bože pravde".

Predsjednik "SNP-Izbor je naš" Dane Čanković rekao je novinarima da na "taj način u toj organizaciji žele da se prisjete 9. januara 1992. godine - dana kada je osnovana RS".

"To pokazuje da dejtonska BiH nema pravni kontinuitet sa Socijalističkom Republikom BiH koja je bila sastavni dio bivše Jugoslavije", rekao je Čanković koji je Dan RS-a čestitao i "prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću".
azerbejdzan

#8 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by azerbejdzan »

Dosadan si.

Ti haj kupi kod brace arape, eno pretrgli su se dostavom jeftinog goriva braci muslimanima u BiH.
h_poaro

#9 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by h_poaro »

EUROBIH, idi nađi podatke koliko para od prodaje tog "brodskog" goriva ide u prihode UINO, i koliko para od prihoda UINO se raspoređuje i kome dalje...
EUROBIH

#10 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by EUROBIH »

jesmo zemlja čuda :run: :run: pa dobro je to gorivo kad smo naše sjebali
jedina smo zemlja u svijetu gdje propadne naftaška firma -energopetrol e gle ČUDA u rukama bošnjaka,propašće i bh telekom gle ČUDA u rukama bošnjaka,jer ga mtel jeba momački ,propadne autoindustrija,propade vojna-namjenska industrija,gle ČUDA na slobodnoj teritoriji bošnjaka,propade prehrambena industrija_agrokomerc,,gle ČUDA isto kod bošnjaka,-......ima koliko hoćete primjera.........sve nam izmiče iz ruku-sve što je profitabilno u svijetu kod nas propade
..SAČEKAJTE 2012 I MMF SA ZAVRŠNIM RAČUNOM--moja braćo palestinci...
tuđe ne date a svoje ne cijenite I NEMATE!!!!!

sipaćete vi gorivo ne po sistemu
......daj natoči 10 litara.........do skora je bilo daj natoči za 20 maraka,...........a sad najnoviji recesijski sistem je da pumpađija gurne pištolj i natoči za 12 sekundi!!! :lol: :lol: :lol:
Last edited by EUROBIH on 04/05/2010 12:53, edited 1 time in total.
arslanica

#11 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by arslanica »

mayab wrote:Gdje ima tog beMzina u Sarajevu ili I. Sarajevu za natočiti?? :bih:

ja sipam ima vise od dva mjeseca na Terexu u I.Sarajevu ... i uopste se ne osjeti razlika ... :-D
Karabaja

#12 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by Karabaja »

Ima na svakoj OMV pumpi, piše: "Domaća proizvodnja - nije po standardu" :D
johntra

#13 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by johntra »

mi smo sipali više puta na povrtaku iz Zagreba u službeni Focus dizelsko gorivo i nikada nije bilo nikakvih problema...red je više da se haharima iz Udruženja naftaša stane u kraj sa šupljim podizanjem cijena, a kad ih treba spustiti onda to rade sporo...
black

#14 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by black »

johntra wrote:mi smo sipali više puta na povrtaku iz Zagreba u službeni Focus dizelsko gorivo i nikada nije bilo nikakvih problema...red je više da se haharima iz Udruženja naftaša stane u kraj sa šupljim podizanjem cijena, a kad ih treba spustiti onda to rade sporo...
sad su poceli dizati, dolazi ljeto, i vise nema spustanja pa makar barel ne znam koliko pao :x
3i20znakova

#15 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by 3i20znakova »

Karabaja wrote:Ima na svakoj OMV pumpi, piše: "Domaća proizvodnja - nije po standardu" :D
Benzin ili dizel? Ili oboje?
za_sada_bez_dobrog_nicka

#16 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

johntra wrote:mi smo sipali više puta na povrtaku iz Zagreba u službeni Focus dizelsko gorivo

... ništa...., ovo "službeni" me ubode u oči :D
xyz101

#17 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by xyz101 »

vnm wrote:nek je patriotizam kupovati gorivo koje nije iz BiH, a da ne pricam o tome da je skuplje.

ja nisam osjetio razliku kad sam ga nasuo za vikend.
neces ti osjetiti razliku ali hoce tvoj automobil.
ako konstantno sipas gorivo sa visokim sumporom, otice ti prvo svechice i filteri mnogo brze nego kod chistijeg goriva.
a vremenom che ti chitav motor 'zaribat'.
sto je auto skuplje i sofisticiranije, u to ce efekat tog loseg goriva biti brzi.
pa ti nastavi sipat "dodikov koktel" :thumbup:
johntra

#18 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by johntra »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
johntra wrote:mi smo sipali više puta na povrtaku iz Zagreba u službeni Focus dizelsko gorivo

... ništa...., ovo "službeni" me ubode u oči :D
pa baš sa njim trebam paziti šta radim, jer za svaki nedostatak na autu, meni bi se odbilo od džepa, jer ga i najviše vozim...druga stvar, ništa nema osjetljivije od novih dizelaša, tako da bi se nekvaliteta kad-tad primjetila...što se tiče goriva iz Broda, da ima negdje bliža pumpa u SA, sipao bih uvijek tamo i u svoje privatno auto...jedina bliža je ova u Lukavici, dok do one na raskrsnici za Sokolac i Pale treba dobrano potegnuti, jer samo od VIjećnice do gore ima desetak kilometara...iskreno, sumnjam da je i gorivo na federalnim pumpama bolje, ustvari nije sigurno..u posljednje vrijeme Energopetrol je popravio kvalitet, a ostali se samo pogoršavaju....
xyz101

#19 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by xyz101 »

slazem se s nikom,,, lud,,

svako gorivo mora proci odredjeno kontrolu, certifikaciju, itd.
zna se da je dodikov koktel sa 20% vise sumpora nego dozvoljeno u eu.
zato se ne smije tamo ni izvoziti.

molim lijepo, samo fakte. ;-)
NEOPLAN

#20 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by NEOPLAN »

Ja sipam u Lukavici, cijena od 10-20 pfeninga jeftinije (zavisi kako cijene hodaju). Auto nevjerovatno mirno radi, po mom iskustvu moze se porediti sa PETROLOM iz brijesca. Stvarno je gorivo ekstra, sve ispunjava Euro 4 i Euro 5 standard....
johntra

#21 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by johntra »

Gorivo koje ispunjava euro4 standard, kao što je brodsko, sasvim je dovoljno za vozni park bh. građana starosti u prosjeku 15 godina...
xyz101

#22 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by xyz101 »

ja sam rekao da novija auta ne bi smjeli sipati dodikov koktel.
starija auta mogu da idu kako hoces.
ako stanu,, stanu..
samo gurnes u stranu i nastavis pjeske :D
johntra

#23 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by johntra »

pa koliko znam, većina novijih auta na bh. cestama radi po euro3 i euro4 standardu, tako da i oni mogu koristiti ovo gorivo...recimo, auta proizvodnje od 2000 do 2008 godine, dok recimo auta iz prošle i ove godine već rade po euro5 standardima, dok su neki proizvođači ovu normu ispunjavali i prije prošle godine... :wink:
xyz101

#24 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by xyz101 »

nisam ekspert, ali znam da dodikov koktel ima 20% sumpora vise nego dozvoljeno.
i to je sve.
taj sumpor je stetan za auto a i za okolinu.

sad, dali je to euro 3,4,5,6,7,8..... to mi znaci koliko i kineski kalendar :wink:
felipe kajetano

#25 Re: Bezolovni benzin iz rafinerije u Brodu

Post by felipe kajetano »

xyz101 wrote:ja sam rekao da novija auta ne bi smjeli sipati dodikov koktel.
starija auta mogu da idu kako hoces.
ako stanu,, stanu..
samo gurnes u stranu i nastavis pjeske :D
Nisam znao da se "dodikov koktel" sipa na americkim pumpama :?
Post Reply