be be be...bebe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam se prosle godine vjencao sa drugaricom iz skolske klupe, tada smo imali 30, sada koji mjesec vise. Dobili smo curicu u septembru, nema ljepseg djeteta od nje!
Trenutno imamo solidna primanja tako da nam finansijska strana i nijr toliki problem, ali je sve to od danas do sutra.
Oboje se slazemo da cemo raditi na tome da dobije brata ili sestru, a voljeli bi da imamo troje djece, minimum.
Ko god opravdava da mu finansijska situacija ne dozvoljava da podize dijete to je bullshit. Necu sada govoriti o djecjoj nafaki, ali kada covjek dobije to dijete skroz drugacije razmislja o svemu. Prvo je ono na pameti, a mi stari sto za nas ostane.
I nista se ne moze porediti sa onim jutarnjim djecjim osmjehom, kada se razbudjuje u krevetcu, a mi je iznad pogledamo, a ona nabaci osmijeh od uha do uha! A nigdje zuba! :D
Mi smo dobili dosta polovnih stvari od prijatelja i poznanika (kolica, garderoba, nosiljke) jer djeca brzo rastu i prerastu to. Jedini izdatak koji trenutno za nju imamo su pelene, pokoja kremica i kapi, i povecan racun za struju, a to i nije neka para.
E sada, ako vi sa 500km ili 1000km ne mozete naci 100km (i manje) mjesecno za svoje dijete i odreci se nekih stvari, onda nema potrebe ni da razmisljate o djeci. A svi imaju mobitele i vozaju auta, a nemaju para za djecu. A samo razmislite sta bi nasi roditelji sada radili da nemaju nas (djecu) da ih pomazemo? Zivjeli bi od 200 km penzije i na narodnim kuhinjama.
Ja cu ih imati makar troje i nekako gledati na buducnost sa vise optimizma! :)
Vingo

Post by Vingo »

E ako ovo nije motiv za radjat djecu, ne znam sta je....Da te ima ko pripazit u starosti..... :roll: :D
Ta racunica od 100 KM mjesecno mi je u najmanju ruku cudna....Narocito kad dijete malo odraste, pa troskovi pocnu podrazumijevati i nekakve sadrzaje, a ne puki potrosni materijal...
Naravno, sve ovo ne znaci da ne treba radjati djecu....Treba, jer je taj jutarnji osmjeh i jos milion sitnica koje uz to idu, zaista smisao zivota.....Ali nekad nije lose i malo planirati.....Vijesti o porodici sa petoro djece (sesto na putu), oboje nezaposleni...bla bla....traze pomoc....svaki put me tjeraju na razmisljanje o nedostatku planiranja...
chuchumbamayumbe

Vingo wrote:E ako ovo nije motiv za radjat djecu, ne znam sta je....Da te ima ko pripazit u starosti..... :roll: :D
Ta racunica od 100 KM mjesecno mi je u najmanju ruku cudna....Narocito kad dijete malo odraste, pa troskovi pocnu podrazumijevati i nekakve sadrzaje, a ne puki potrosni materijal...
Naravno, sve ovo ne znaci da ne treba radjati djecu....Treba, jer je taj jutarnji osmjeh i jos milion sitnica koje uz to idu, zaista smisao zivota.....Ali nekad nije lose i malo planirati.....Vijesti o porodici sa petoro djece (sesto na putu), oboje nezaposleni...bla bla....traze pomoc....svaki put me tjeraju na razmisljanje o nedostatku planiranja...
Ne znam sta je to tebi toliko cudno o pomaganju u starosti??? Al fakat, u cemu je tu problem? Znam da ti iznosis svoje misljenje, ali bih bas volio da vidim koji je to problem sto povezujem starost sa djecom? Ja znam o cemu govorim, znam da bi moji "crkli" od svojih bijednih penzija da im nije njihove djece, jer nisu kriminalci, ratni profiteri ili politicari da mogu spokojno ne raditi nista i zivjeti zivotom koji su zaslusili. A to nije nikakav motiv, nego samo razmisljanje o tome vrijedi li zrtvovati i dati dio sebe i svoga zivota, ulagati u djecu danas da bi ti ona sutra pomagala, i tu nema nista cudno.
A ta racunica od 100 km, i to sam pretjerao, nije 100 km nego manje. Naravno, to je u ovome trenutku, a kasnije ce biti vise, ali neka, neka bude. A ko nece ne mora, ko se boji neka ne pokusava, ko ne moze - ne moze.
Mi mozemo, ne bojimo se i hocemo da imamo jos djece, da budu nasa radost i da sutra mogu i jedno drugome pomagati i boriti se u ovom okrutnom svijetu.
Jbga, ja tako razmisljam, moze se nekom svidjati ili ne.
A to o (ne)planiranju, o kuci pored pruge, i ja sam protiv toga da djecu treba samo "stancati". Nisam rasista, ali kada vidim one Rome sa po desetero djece, to je katastrofa.
Vingo

Post by Vingo »

Nisam rekla da mi je cudno, nego je dobar motiv....Trebalo bi ga usloganiti u kampanji za povecanje nataliteta...
Lijepo je to...I razumijem ja tebe....Mislim da bi svaciji starci penzioneri, rovali po kontejnerima da im nije nas...Samo - ovo je Bosna....Izuzetak, a ne pravilo...Da su stvari normalne, od penzija i ustedjevina koje nisu bile u Ljubljanskoj banci, bi se moglo sasvim lijepo i zanimljivo zivjeti. Ali ocuvanje bliskosti sa roditeljima i nakon sto osnujes vlastitu porodicu, meni je mnogo vaznije od "koverte"....a toga je grozno malo...No to je vec stvar odgoja...

Troskovi.....Cuvanje djeteta kad majka pocne raditi je od 200 - 400 maraka mjesecno.
Nemaju svi baka/nana servis....
amrino

Post by amrino »

Poznajem bracni par koji su u "planirali".
Prvo posao, pa stan, pa renoviranje ovoga pa onoga, pa putovanje ovamo ili tamo, pa odjeca, pa markirana posteljina...isli su logikom da sve treba proziviti, zadovoljiti sve svoje zelje a na kraju toga ce, kao doci djeca...Poslije nekog odredjenog vremena su ipak "odlucili" da imaju dijete- ali su onda saznali da to ne mogu- nikad.
Poenta nije da se apsolutno nista ne treba planirati- ali covjek nikada ne smije zaboraviti na cinjenicu da je u zivotu jako malo stvari pod njegovom kontrolom...neke stvari se ne mogu planirati a na planiranju nekih ne bi trebalo pristupati kategoricki- tipa ja cu imati dijete tad i tad. Napraviti dijete uopste nije lako- neki ljudi pokusavaju godinama iako su potpuno zdravi a neko zatrudni pod nemogucim okolnostima- dok npr. uzima kont. pilule.
Ja bih voljela da imam djecu i to najmanje troje. Bice ako Bog da...
Vingo

Post by Vingo »

Vingo wrote:E ako ovo nije motiv za radjat djecu, ne znam sta je....Da te ima ko pripazit u starosti..... :roll: :D

:roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote:Poznajem bracni par koji su u "planirali".
Prvo posao, pa stan, pa renoviranje ovoga pa onoga, pa putovanje ovamo ili tamo, pa odjeca, pa markirana posteljina...isli su logikom da sve treba proziviti, zadovoljiti sve svoje zelje a na kraju toga ce, kao doci djeca...Poslije nekog odredjenog vremena su ipak "odlucili" da imaju dijete- ali su onda saznali da to ne mogu- nikad.
Poenta nije da se apsolutno nista ne treba planirati- ali covjek nikada ne smije zaboraviti na cinjenicu da je u zivotu jako malo stvari pod njegovom kontrolom...neke stvari se ne mogu planirati a na planiranju nekih ne bi trebalo pristupati kategoricki- tipa ja cu imati dijete tad i tad. Napraviti dijete uopste nije lako- neki ljudi pokusavaju godinama iako su potpuno zdravi a neko zatrudni pod nemogucim okolnostima- dok npr. uzima kont. pilule.
Cek, sad ce Djed Mraz :D

"Covjek je najkomplikovanije bice koje svaka budala moze napraviti."
Zhaba

Post by Zhaba »

mamica 31 wrote:Udala se sa 27,5
prvo sa 29, drugo sa 30 :D Trece nismo planirali, ali... :D
tako od prilike i ja planiram a'i bi meni 2 bili sasvim dovoljno :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Zhaba wrote:
sto me kopirate :P
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jedno 7-8... Svako naucim svirati po neki instrument, valjda ubodem neko i da bude znalo pjevati, pa za koju deceniju ko The Kelly's Familly :-)

Samo sto kad hanumi spomenem tu ideju hoce joj nesto bit' :D
Neelix

Post by Neelix »

_BosanaC wrote:Jedno 7-8... Svako naucim svirati po neki instrument, valjda ubodem neko i da bude znalo pjevati, pa za koju deceniju ko The Kelly's Familly :-)

Samo sto kad hanumi spomenem tu ideju hoce joj nesto bit' :D
:lol: :lol: :thumbup:
Zhaba

Post by Zhaba »

mamica 31 wrote:
Zhaba wrote:
sto me kopirate :P
pa zato sto je za me idealno vrijeme za djecu dobiti :D barem da je prvo prije 30. al' ko zna kako ce buducnost izgledati;)
van Basten

Post by van Basten »

Ja sam malo oprezniji u planiranju... planiram prvo da dobijem jedno, da vidim da možemo imati, a kada s hajrom prvo dođe onda ćemo se baviti ciframa :-D a i to prvo će pričekati sa pokušajima neke dvije godine bar, dok se prvo oženim
hairly

Post by hairly »

kakva beba. meni se jos ni punica nije rodila!!! :lol: :lol: :lol:
salim se, mislim da je vrlo bitno prvo obezbjediti uslove za normalan razvoj djeteta(posao, stan i sl) pa se onda bacit na posao! a nikad nije kasno, cuo sam nekidan da se neka zena u 60. porodila!
chuchumbamayumbe

Mi ga mahnuli ko guzice za novu godinu i dalje nemam pojma sta je bilo, proslo 9 mjeseci, rodilo se dijete!!! :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

chuchumbamayumbe wrote:
Mi ga mahnuli ko guzice za novu godinu i dalje nemam pojma sta je bilo, proslo 9 mjeseci, rodilo se dijete!!! :D :D
Zato ja vjezbam bar svaki drugi dan po par sati kako bi kad se odlucim za dijete mogao tu uraditi lako i bez problema :D
debela

Post by debela »

hairly wrote:kakva beba. meni se jos ni punica nije rodila!!! :lol: :lol: :lol:
salim se, mislim da je vrlo bitno prvo obezbjediti uslove za normalan razvoj djeteta(posao, stan i sl) pa se onda bacit na posao! a nikad nije kasno, cuo sam nekidan da se neka zena u 60. porodila!
da, nije ovo usamljen slucaj. djeca radjaju djecu ili starci radjaju djecu. itakako je kasno za tu zenu. savrsen primjer ljudske sebicnosti. iskreno zalim tu djecu.
BIHBOSNJAK

Post by BIHBOSNJAK »

U sustini nekad je bilo dovoljno imati sobu u roditeljskoj kuci i dobru volju i to se smatralo sasvim dovoljnim za pocetak zivota.Danas su apetiti veci sad prvo stan ili kuca pa opremanje istog(i to ne bilo kakvom markom,i ako moze dzakuzi :-D ) .I naravno covjek ne moze sve to postici do 23,4 ,godine tako da se ta granica pomjera na vise,u sustini mislim da je to razlog.Medjutim ljepo je vidjeti sretne ljude imali oni 25 ili 35 godina.Ipak moram priznati da mi je bas slatko vidjeti mladi par sa djetetom,i ako mozda nemaju sve gore naveseno ipak vjeruju da ce sve biti ok. ;-)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

vala se i ova rodbina ubezobrazila. Nekad su tetke, dajdze, amidze i ostali htjeli pricuvat djecu... mogo si ih ostavit da prenoce, a danas niko nista.
Uzmu malo dijete, 10 minuta ga procimaju i odose :D A svi nesto pametju. Te treba ovako, te treba onako :P
jedino nane su to, a ovi ostali :P
tempora

Post by tempora »

BIHBOSNJAK wrote:U sustini nekad je bilo dovoljno imati sobu u roditeljskoj kuci i dobru volju i to se smatralo sasvim dovoljnim za pocetak zivota.Danas su apetiti veci sad prvo stan ili kuca pa opremanje istog(i to ne bilo kakvom markom,i ako moze dzakuzi :-D ) .I naravno covjek ne moze sve to postici do 23,4 ,godine tako da se ta granica pomjera na vise,u sustini mislim da je to razlog.Medjutim ljepo je vidjeti sretne ljude imali oni 25 ili 35 godina.Ipak moram priznati da mi je bas slatko vidjeti mladi par sa djetetom,i ako mozda nemaju sve gore naveseno ipak vjeruju da ce sve biti ok. ;-)
Od vjere se ne zivi, barem koliko je meni poznato! I sumnjam da su uopsteno apetiti postali toliki da se sanja o dzakuzijima i sl stvarima prije no sto se radjaju djeca.
Naravno da u zivotu nema garancija, ali iskoristavanje roditelja zbog svojih zelja i ideja mi je krajnje odvratna stvar. Stoga, naravno da nije dovoljna roditeljska soba u kojoj cu ja stvarati potomke i zivjeti na racun onih koji su me odgajali.
Postoji nesto kao licna odgovornost, koja treba biti u prvom planu, pa ako neko nema uslova, a pod uslovima ne smatram megalomanske stvari, trebao bi dobro da razmisli o svojim postupcima.
:oops:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

BIHBOSNJAK wrote:U sustini nekad je bilo dovoljno imati sobu u roditeljskoj kuci i dobru volju i to se smatralo sasvim dovoljnim za pocetak zivota.Danas su apetiti veci sad prvo stan ili kuca pa opremanje istog(i to ne bilo kakvom markom,i ako moze dzakuzi :-D ) .I naravno covjek ne moze sve to postici do 23,4 ,godine tako da se ta granica pomjera na vise,u sustini mislim da je to razlog.Medjutim ljepo je vidjeti sretne ljude imali oni 25 ili 35 godina.Ipak moram priznati da mi je bas slatko vidjeti mladi par sa djetetom,i ako mozda nemaju sve gore naveseno ipak vjeruju da ce sve biti ok. ;-)
da uz tu sobicu obavezno je isla i kravica i njivica, pa bujrum mlada i maldozenja stancajte djecu o svom trosku i grbaci! :roll:
BIHBOSNJAK

Post by BIHBOSNJAK »

...i evo nas :D :D :D :thumbup:
Vingo

Post by Vingo »

BIHBOSNJAK wrote:...i evo nas :D :D :D :thumbup:
Aha sa besplatnim zdravstvom i skolstvom. I zivim Titom.....
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja imam 29. godina, strašno volim djecu... za sad tuđu... zbog mase neke stvari ja se još ne odlučujem da stupim u bračne vode a kamoli da imam djecu.... mada volio bih da se to desi za jedno godinu il dvije... jer užasava me pomisao da imam malu djecu a da sam ja kenjac matori.....
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Zhaba wrote: pa zato sto je za me idealno vrijeme za djecu dobiti :D barem da je prvo prije 30. al' ko zna kako ce buducnost izgledati;)
Zhabice, bas sam skoro pitala svog doktora kad je idealno vrijeme za zenu da rodi prvo dijete i njegovo misljenje je sa 28........Bar tako ovaj Amerikanac misli......
Ja imam 30 i trenutno prvo bebche na putu (sad moram mjenjati nick iz dacina_curica u dacina_mamica :D). Planiramo jos jedno, nakon 2-3 godine, mislim da je to taman (mozda se predomislim nakon sto rodim ovo prvo - kaze doktor da je "plaho aktivan", na mamu :oops: :lol: )......
Post Reply