Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#51 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by plain vanilla »

Corto Maltese wrote:
plain vanilla wrote: sto neko spomenu gore naku zenu-odustala od skupljanja novca za dijete jer nema uvid u stanje racuna i jer ce "SAMO TROSKOVI LIJECENJA" biti placeni..pa sta bi ona? da joj se da i onaj iznos preko toga :-)
i onda Batko lopov, a ona postena
ma de ba
Veoma jak razlog da odustane od skupljanja novca, preko tog kanala. Poenta je u tome da finansijski pokazatelji takvih akcija morajju biti potpuno otvoreni, i toj ženi i finansijskoj policiji, a i javnosti. Tako i zakon kaže. Jer, ukoliko neko skupi, na račun humanitarne akcije 200.000 KM, a operacija košta 100.000 i ta razlika nestane, to nije humanitarac, nego lopov koji je u lopovski biznis ušao preko neuobičajenih kanala.
E sad, pogledajmo stvar iz drugog ugla. Zamislimo roditelja čije dijete je izlječeno zahvaljujući tih prvih 100.000KM. Da li će se on pitati gdje je netalo onih drugih 100.000KM, čak i ako zna za njih? Neće. 100% sigurna opcija, oni koje pljačkaš su zadnji koji bi te prijavili. Zbog toga postoje zakoni, finansijska policija, obaveza fiskalne transparentnosti, i svi zaštitni mehanizmi koji su pravno već odavno uspostavilo. Nakon ove frke, prije ili kasnije će finansijska zakucati na vrata Otvorene Mreže.
zasto pricamo o pljackasima? nigdje ne pise da je Batko zloupotrijebio novac koji je namijenjen lijecenju, ali kako sam rekla na pocetku ove diskusije, kako smo krenuli, proglasit cemo ga za drzavnog neprijatelja broj jedan

ko kaze da novac nestaje? toj zeni je receno da ce visak novca biti usmjeren za drugu akciju i to mi se cini i jedino posteno...jer ako su troskovi lijecenja 100.000, a prikupi se putem Mreze 200.000, zar treba dati nekome da usput kupi i novi stan ili je bolje usmjeriti na nekog drugog kome je hitno potrebno???
a kad bi nasem covjeku rekli da ima 200.000 svako bi to vidio kao svoj novac i trazio bi do zadnje pare, ne razmisljajuci o Mrezi

nek zakuca finansijska na vrata Otvorene mreze, ali svi pljuvaci koji bez ikakvih dokaza i prije finansijske policije nek budu spremni nositi na savjesti bolesnu djecu
ako neko vec ne zeli pomoci, ne mora vala ni odmagati i pravdati svoju nehumanost kriminalom
splinter

#52 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by splinter »

Nije ovdje rijec o Batku, vec o izboru.
S jedne strane drzava nespososobna I nezainteresovana da bilo sta ucini za bolesne ljude, s druge Batko i Otvorena mreza, koja koliko toliko nesto poduzima za napaceni narod.
Onaj ko je u nevolji uglavnom ce izabrati O M, svjestan je toga i Batko.
rahmanjin

#53 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by rahmanjin »

It_is_a_Leclerc wrote:
meth wrote:Jebeš sistem i čovjeka kojem Sarajlija nije našao manu. ;-)

Nemojte davati i riješili ste problem. Gnjide proklete, da li vaše dijete mora na operaciju ja bih vas pitao mislite li ko i koliko se "ugrađuje" u akciju. To znači ne smije biti viška, kad se skupi nemojte davati više, nema više niko bolestan da mu se pomogne :roll: Čuj komšinica želi uvid u stanje računa, neka bude sretna što je nije izbacio kroz prozor đubre nezahvalno. :oops:
:thumbup:

Uostalom, prevara je, koliko znam, i dalje krivično djelo u BiH, pa koga je to Batko prevario, uzeo pare, a nije poslao na liječenje, bujrum prijaviti ;)
Pa i imaju prijave prema pisanju SB ali pravna drzava nesto malo trokira. Znam covjeka koji je radio kod njega i nije mu davao platu mjesecima.
Djecak sa sibicama nije napisao da je toj zeni receno da ce visak novca ici za druge bolesnike. Nego samo da nece ta zena imati uvid u racun.Dakle, ne zna se gdje bi isao taj novac. A taj novac nije njegov licno.
Ne napadam ja njega, ali ne mogu ni da shvatim ni vas sto ga bezuslovno branite.
Corto Maltese

#54 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Corto Maltese »

plain vanilla wrote: ko kaze da novac nestaje? toj zeni je receno da ce visak novca biti usmjeren za drugu akciju i to mi se cini i jedino posteno...jer ako su troskovi lijecenja 100.000, a prikupi se putem Mreze 200.000, zar treba dati nekome da usput kupi i novi stan ili je bolje usmjeriti na nekog drugog kome je hitno potrebno???
a kad bi nasem covjeku rekli da ima 200.000 svako bi to vidio kao svoj novac i trazio bi do zadnje pare, ne razmisljajuci o Mrezi

nek zakuca finansijska na vrata Otvorene mreze, ali svi pljuvaci koji bez ikakvih dokaza i prije finansijske policije nek budu spremni nositi na savjesti bolesnu djecu
ako neko vec ne zeli pomoci, ne mora vala ni odmagati i pravdati svoju nehumanost kriminalom
Vanila, samo sačekaj izvještaj finansijske. Ni film nije slučajno tempiran u ovo vrijeme. Nije zgoreg, preventive radi, na vrijeme stvoriti oreol žrtve. Dobro prolazi u narodu, a i pred našim merhametli sudstvom.
Što se tiče pokrića, stvari stoje ovako- pritiv Batka su trenutno aktivne najmanje 4 tužbe, što od banaka, što od prevarenih klijenata, što od žiranata. Kao što je u članku SB spomenuto, nekim magičnim putevima, tužbe koje su pokrenute još prije 7 godina još nisu imale ni prvo ročište.
Što se tiče para, pouzdano znam da sam lično, dao više novca od dotičnog, što i nije teško. Iz dva razloga. Pod jedan- dotični je, po svojim rječima, go kokuz (što je čudno, jer je nedavno pazario kuću sa slike). Drugi, on je samo organizator humanitarnih aktivnosti. On, do sad, nije dao ni marku iz svog džepa, naprotiv. On pare ne daje nego ih skuplja i zvanično živi od tog humanitarnog rada. Što je samo po sebi malo nakaradno. Vjerske knjige, recimo, uopšte nemaju predviđenu tu situaciju. U njima postoji obaveza davanja zekata, vitri, darova, i šta sve ne, i oni koji ih daju će ići na nebo. Skupljači i organizatori se i ne spominju. Pardon, spominju se- kao hodže, popovi i ostali lopovi.
Na zapadu se podrazumijeva da su nosioci humanitarnih aktivnosti najbogatiji ljudi u nekoj zajednici. Ljudi koji imaju, pa samim tim mogu i da daju. Ljudi kao Bill Gates, Soros, pa naniže. Oni prave fondacije, organizuju donatorske večere, licitacije, seoska sijela i slično. Podrazumijeva se da u tim organizacijama, rade i volontiraju i oni koji nemaju ništa osim dobre volje, ali oni nisu nosioci te priče. Kada bi nekome Amerikancu rekao da je čovjek koji se predstavlja kao vodeći BH humanitarac, u isto vrijeme samodeklarisani kokuz, prva reakcija bi bila "Are you kidding?", a druga: "It must be some kind of money laundering, did you call IRS?"
Sve u svemu, sumnjivo je.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#55 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by plain vanilla »

A s optuzbama necemo cekati finansijsku, mi cemo i tuziti i suditi?

Ne znam, ja ne volim trac i mahalanje, pljuvanje po ljudima ako nemam cvrst dokaz..zasad je jedini dokaz tekst Slobodne Bosne...tebi je to mozda dovoljno, ali meni, na osnovu svega sto su pisali, nije...

Znam ja da je Batko "samo" organizator, vec sam to i pisala, ali ako je neko od vas ikad pokusao organizirati samo jednu humanitarnu akciju, zna kakav je to posao... Nimalo nije lako navesti ljude da u ova teska vremena daruju svoj novac, a nakon ove pljuvacine bice jos manje. Eto, ta ista SB cak ne spominje zloupotrebu tog novca, nego kredit i kucu, ali dzabe, nama malo treba da namahalamo.

Evo ti jedan primjer nevezan za Batka, kako kod nas idu humanitarne akcije. Malo prije ramazana jedna djevojka odlucila je organizirati hum.akciju tako sto ce uz pomoc svojih prijatelja prikupiti nesto novca i hrane i obici porodice kojima ta pomoc treba. To je objavila na FB, pozvala prijatelje da sudjeluju i prijatelji se odazvali.
E s obzirom kako je kod nas svako lopov, djevojka je s priijateljima obilazila te porodice i uslikala se kod svake porodice kojoj su pomogli.

Neko od njenih prijatelja je to proslijedio medijima, da pohvale te mlade ljude kako su uz ramazan ucini nesto lijepo, medjutim...kakva je tad pljuvacina krenula po toj djevojci, to je nevjerovatno...eto, kao ona sve to radi da bi njenu sliku objavili, kako se na promovise, boli nju q za sirotinju...ma strasno, mene je bilo sram citati.

Hocu reci, u ovoj zemlji je jako tesko biti dobar. Kad si los, zacas ti nadju opravdanje, ali dobra djela se ne oprastaju.
Qler

#56 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Qler »

Ja samo ne znam sto ovi sto toliko pljuju po svemu, ne uzmu stvari u svoje ruke i to srede, kad mogu bolje. I humanitarne akcije, i auto ceste, i stanje u drzavi i mir u svijetu....
MuaDib

#57 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by MuaDib »

Po gradu se odavno priča, da Otvorena mreža na čelu s Batkom izbjegava akcije ispod 100 000 KM, što je vrlo indikativno.
Žalosno je da se daju milioni na ekspermentalna liječenja, a da se ne može skupiti 10 000 KM za slabovidnu i slijepu djecu, već nekoliko puta se to desilo. Meni je Batko pao u očima, kad je ekspresno svoju guzicu poslao u Beč, radi kamena u bubregu, iako naši ljekari vrlo uspješno tertiraju bubrežne kamence. I tu se nije štedilo, a štedi se na slijepoj djeci.
Fazon je što mi imamo i emocionalno nepismen narod, koji je na osnovu emocija lako izmanipulisati, te mu uzeti pare i da ne vidi. Inače meni je puna kapa humanitarnog biznisa, od utjerivača humanosti na cesti, preko raznih akcija i patećih organizacija, koje samo taže pare. A niko se ne pita ka se novac da kuda ide, a ide u budžet telekoma, ide u štampanje bilborda, panoa, razglednica, slikovnica i CD-a, u plate uključenih u akciju, u selektovane prevozne kompanije, i slično. Batko zna biti jako bezobrazan, kada pare ne liježu kako bi on htio. Činjenica je da znatan broj ljudi od svoje plate finansira zdravstvo sa oko 300 KM mjesečno, 3 600 KM godišnje i da nema osnovne preglede bez patricipacije. I tako uplačuje za sebe i za druge. Stoga ovdje treba usvojii zakon o humanitarnim akcijama i raspolaganju preko njih sakupljenim sredstvima. Sve ostalo otvara ogroman protor za lopovluk i druge mahinacije.
It_is_a_Leclerc

#58 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by It_is_a_Leclerc »

rahmanjin wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
meth wrote:Jebeš sistem i čovjeka kojem Sarajlija nije našao manu. ;-)

Nemojte davati i riješili ste problem. Gnjide proklete, da li vaše dijete mora na operaciju ja bih vas pitao mislite li ko i koliko se "ugrađuje" u akciju. To znači ne smije biti viška, kad se skupi nemojte davati više, nema više niko bolestan da mu se pomogne :roll: Čuj komšinica želi uvid u stanje računa, neka bude sretna što je nije izbacio kroz prozor đubre nezahvalno. :oops:

Uostalom, prevara je, koliko znam, i dalje krivično djelo u BiH, pa koga je to Batko prevario, uzeo pare, a nije poslao na liječenje, bujrum prijaviti ;)
Pa i imaju prijave prema pisanju SB ali pravna drzava nesto malo trokira. Znam covjeka koji je radio kod njega i nije mu davao platu mjesecima.
Djecak sa sibicama nije napisao da je toj zeni receno da ce visak novca ici za druge bolesnike. Nego samo da nece ta zena imati uvid u racun.Dakle, ne zna se gdje bi isao taj novac. A taj novac nije njegov licno.
Ne napadam ja njega, ali ne mogu ni da shvatim ni vas sto ga bezuslovno branite.
Prema pisanju Slobodne Bosne, Salmir Kaplan i Dejana Rosuljaš su potrgali krevete na nekoj vikendici na Vlašiću. Prema pisanju Slobodne Bosne, supruga Zlatka Lagumdžije je potrošila 100.000 KM u Indiji...
Dokad ćemo lupetanja izlapljelih novinarskih pera tipa Avdić uzimati za ozbiljno.. SB cijeli članak zasniva na indicijama, bez ijednog ugovora, faksimila, slike, i to pokušava prodati pod istraživačko novinarstvo. Batko, ako ništa, svojim imenim i prezimenom stoji iza onog što radi, dok se autori tekstova u SB-u, redovno kriju iza inicijala.
Keiko

#59 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Keiko »

Corto Maltese wrote:
plain vanilla wrote: ko kaze da novac nestaje? toj zeni je receno da ce visak novca biti usmjeren za drugu akciju i to mi se cini i jedino posteno...jer ako su troskovi lijecenja 100.000, a prikupi se putem Mreze 200.000, zar treba dati nekome da usput kupi i novi stan ili je bolje usmjeriti na nekog drugog kome je hitno potrebno???

Vanila, samo sačekaj izvještaj finansijske. Ni film nije slučajno tempiran u ovo vrijeme. Nije zgoreg, preventive radi, na vrijeme stvoriti oreol žrtve. Dobro prolazi u narodu, a i pred našim merhametli sudstvom.
Što se tiče pokrića, stvari stoje ovako- pritiv Batka su trenutno aktivne najmanje 4 tužbe, što od banaka, što od prevarenih klijenata, što od žiranata. Kao što je u članku SB spomenuto, nekim magičnim putevima, tužbe koje su pokrenute još prije 7 godina još nisu imale ni prvo ročište.
Što se tiče para, pouzdano znam da sam lično, dao više novca od dotičnog, što i nije teško. Iz dva razloga. Pod jedan- dotični je, po svojim rječima, go kokuz (što je čudno, jer je nedavno pazario kuću sa slike). Drugi, on je samo organizator humanitarnih aktivnosti. On, do sad, nije dao ni marku iz svog džepa, naprotiv. On pare ne daje nego ih skuplja i zvanično živi od tog humanitarnog rada. Što je samo po sebi malo nakaradno. Vjerske knjige, recimo, uopšte nemaju predviđenu tu situaciju. U njima postoji obaveza davanja zekata, vitri, darova, i šta sve ne, i oni koji ih daju će ići na nebo. Skupljači i organizatori se i ne spominju. Pardon, spominju se- kao hodže, popovi i ostali lopovi.
Na zapadu se podrazumijeva da su nosioci humanitarnih aktivnosti najbogatiji ljudi u nekoj zajednici. Ljudi koji imaju, pa samim tim mogu i da daju. Ljudi kao Bill Gates, Soros, pa naniže. Oni prave fondacije, organizuju donatorske večere, licitacije, seoska sijela i slično. Podrazumijeva se da u tim organizacijama, rade i volontiraju i oni koji nemaju ništa osim dobre volje, ali oni nisu nosioci te priče. Kada bi nekome Amerikancu rekao da je čovjek koji se predstavlja kao vodeći BH humanitarac, u isto vrijeme samodeklarisani kokuz, prva reakcija bi bila "Are you kidding?", a druga: "It must be some kind of money laundering, did you call IRS?"
Sve u svemu, sumnjivo je.
Fascinantno je da evo vec tri strane natezanja jel' Batko kokuz, humanitarac ili lopov a ni jedan jedini komentar o srzi problema.

Batka nemam namjeru ni pljuvati ni braniti ali je cinjenica da covjek, zajedno sa donatorima radi posao drzavnog ministra za zdravlje koji ne postoji. Tom logikom, trebao bi imati I ministarsku platu.

Ovo o cemu ti govoris su filantropi tipa Gatesa I Sorosa koji daju vlastiti novac fondacijama ciji zaposleni primaju platu. Zasto Batko ili bilo koji drugi ko-ordinator ne bi trebao biti placen? Cime se pokrivaju troskovi telefona, Interneta, bankarskih usluga I sl?

Zasto 'kona' trazi uvid u racun? Nije mi jasno kako je moguce da je majci tesko bolesno djeteta vaznije sta ce biti sa mogucim viskom skupljenih sredstava nego da se koliko treba sto brze skupi. To mi samo po sebi smrdi.

U pravu je Rambo. Da nije tuzno, bilo bi smijesno da svaki dan ide bar jedna akcija skupljanja pomoci za lijecenje sto je iskljucivo odgovornost drzave. To je srz problema, ali lakse je pljuvati po Batku nego po onima cije su nesposobnost I lijenost doveli do ove situacija. Avdica, SRAM GA BILO za ovakvo pisanje o jedinoj nadi za bolesne, pogotovu sto mu se zena bavi politikom te je po defaultu I sama dio problema.
Corto Maltese

#60 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Corto Maltese »

plain vanilla wrote:A s optuzbama necemo cekati finansijsku, mi cemo i tuziti i suditi?

Ne znam, ja ne volim trac i mahalanje, pljuvanje po ljudima ako nemam cvrst dokaz..zasad je jedini dokaz tekst Slobodne Bosne...tebi je to mozda dovoljno, ali meni, na osnovu svega sto su pisali, nije...
Meni nije tekst Slobodne ni dovoljan ni potreban. Sve što tamo piše o ovom slučaju, znam već godinama. Na žalost, i mnogo više od toga. Nešto od tog viška sam već spomenuo na prethodnoj stranici. Priča tek dobija medijsko ubrzanje, Batko je sebi stavio oreol dobrotvora, film je tu da mu doda i oreol mučenika, mediji su oprezni pri napadu na takve osobe. Ipak, velika razočarenja su pred nama.
A čvrsti dokazi u obliku tužbi, uplatnica, lažnih ugovora, se već dugo nalaze u zgradi u Šenoinoj ulici. To što čekaju već 7 godina da neko nešto uradi, to već nije Batkova već pravosudna sramota.
dustaban

#61 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by dustaban »

Sada cu vam prebaciti dio sa drugog klixovog PDF da vidite kako se korisnim humanitarnim stvarima moze baviti i anonimno, cak i kao forumas. Ovo je jedan lijep primjer, uz kojemu je ucestvovala i moja malenkost, iz kojeg se vidi da ne moras biti Batko ili neko zvucno ime a da napravis nesto korisno za ovakve slucajeve urgentne potrebe
jalle wrote:
dustaban wrote:
jalle wrote: Ako neko ima još kakvih ideja fakat i ja sam raspoložen još nešto napraviti...
Sta mislis o aplikaciji "Humanitarni telefon". Sad su vidim uveli jedinstveni broj za ove stvari pa kontam kako bi bilo dobro napraviti nesta sto ce u odredjenim intervalima, kako korisnik namjesti, okretati ovaj broj. Naravno, bit ce mogucnost i "vanrednog" priloga. U toj jednostavnoj aplikaciji bi bio i zbirn pregled uplacenih priloga pa kad bi se to jos nekako povezalo sa, recimo, fejsbuk profilom gdje bi se umjesto glupih lajkova nekim indikatorom ukazivalo da je odredjena osoba donirala...to bi mislim bilo kudikamo plemenitije i konkretnije od lajka.
Eto, to je neko moje razmisljanje.
Dobra ideja a mislim da bi se mogla lako izvesti...
I nakon kratko vremena nastalo je ovo
Image
Prema tome, nije samo Batko humanitarac ! A ako jos ispadne i lopina, sto je vrlo vjerovatno, e to mu necu ni ja halaliti, jer... sam mu vjerovao!
rahmanjin

#62 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by rahmanjin »

It_is_a_Leclerc wrote:
rahmanjin wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Prema pisanju Slobodne Bosne, Salmir Kaplan i Dejana Rosuljaš su potrgali krevete na nekoj vikendici na Vlašiću. Prema pisanju Slobodne Bosne, supruga Zlatka Lagumdžije je potrošila 100.000 KM u Indiji...
Dokad ćemo lupetanja izlapljelih novinarskih pera tipa Avdić uzimati za ozbiljno.. SB cijeli članak zasniva na indicijama, bez ijednog ugovora, faksimila, slike, i to pokušava prodati pod istraživačko novinarstvo. Batko, ako ništa, svojim imenim i prezimenom stoji iza onog što radi, dok se autori tekstova u SB-u, redovno kriju iza inicijala.
U ovom slucaju SB je dala ime i prezime covjeka koji je vlasnik sporne kuce. Dali su i prvo slovo imena zene ( a da su podaci poznati redakciji ) koja je bila zirant.
Ako je ovo laz neka ih Batko odmah tuzi za klevetu ili sta vec sto ih sljeduje po zakonu.
Last edited by rahmanjin on 25/08/2013 00:37, edited 1 time in total.
last mohicans

#63 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by last mohicans »

Narode, niko ne pokušava diskreditirati Batka i njegov rad. Dosta djece je putem te mreže spašeno ili im se pokušalo pomoći. Bila je ovdje još jedna tema gdje se govorilo o dotičnom. Tada su se javljali ljudi koji su se predstavljali kao prijatelji ili poznanici bolesnika kojima je Batko trebao pomoći, a nije. Upravo zato što je, kako neko gore navede, Batko htio da samo mreža ima uvid u prikupljanje novca i da roditelji bolesnih ni u jednom trenutku ne znaju koliko ima novca na računu. DA, treba mu dati platu za to, a je li 8000, ako je tačna informacija malo previše za humanitaran rad, takoreći "volonterski"?
Sve ima svoju drugu stranu priče koja je uvijek manje ili više drugačija od prikazane.On je veliki manipulator i kontrolor širokih masa, gdje igra na kartu poštenja i samilosti, uglavnom penzionera i ljudi koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. Ništa nije kako izgleda. Ne vidim ovdje razloga za izjave kako mi sve odmah popljujemo, ako ima manipulacija, a mnogo stvari tu smrdi, zašto da se ne progovri o tome. Ista je stvar o razglednicama i slikovnicama o kojima je bila riječ na klixu.Neka se ljudi upoznaju sa stvarnim činjenicama, A TO JE DA SAMO 20% ide za pomoć djeci, pa kome se to svidja neka ih nastavi podupirati..
A za kraj da ovim koji apsolutno ne vjeruju u tekst SB kažem da pozdano znam kako uposlenica jedne od navećih banaka u BiH vraća Batkov kredit u kojem je bila žirant i nije rekla-kazala već je tačna informacija. Mogu misliti koliko ima takvih ljudi i kako se ova gospodja osjeća pred svojim kolegama kad tobože "prijateljev" kredit vraća u banci u kojoj radi.
Keiko

#64 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Keiko »

last mohicans wrote: A za kraj da ovim koji apsolutno ne vjeruju u tekst SB kažem da pozdano znam kako uposlenica jedne od navećih banaka u BiH vraća Batkov kredit u kojem je bila žirant i nije rekla-kazala već je tačna informacija. Mogu misliti koliko ima takvih ljudi i kako se ova gospodja osjeća pred svojim kolegama kad tobože "prijateljev" kredit vraća u banci u kojoj radi.
To je Batkova privatna stvar, isto kao i navodi SB te ne bi trebali imati ikakve veze sa Otvorenom Mrezom.

Humanitarni rad NIJE iskljucivo volonterski, igdje u svijetu i ne podrazumijeva se da 'humanitarac' predvodi sa donacijom. Donatori volonteri su FILANTROPI a ovaj covjek sebe ni u jednom momentu nije nazvao filantropom, koliko je meni poznato.
last mohicans

#65 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by last mohicans »

Keiko wrote:
last mohicans wrote: A za kraj da ovim koji apsolutno ne vjeruju u tekst SB kažem da pozdano znam kako uposlenica jedne od navećih banaka u BiH vraća Batkov kredit u kojem je bila žirant i nije rekla-kazala već je tačna informacija. Mogu misliti koliko ima takvih ljudi i kako se ova gospodja osjeća pred svojim kolegama kad tobože "prijateljev" kredit vraća u banci u kojoj radi.
To je Batkova privatna stvar, isto kao i navodi SB te ne bi trebali imati ikakve veze sa Otvorenom Mrezom.

Humanitarni rad NIJE iskljucivo volonterski, igdje u svijetu i ne podrazumijeva se da 'humanitarac' predvodi sa donacijom. Donatori volonteri su FILANTROPI a ovaj covjek sebe ni u jednom momentu nije nazvao filantropom, koliko je meni poznato.
Ovdje nije riječ da li je neko humanitarac, humanista, volonter ili filantrop. Već kakav je on kao ličnost koja vodi tu mrežu i čime se sve bavi.A činjenica je da je on alfa i omega, i njegov sejo, da i njeg ne zaboravim.Po tebi neko može biti iskren humanista i humanitarac, ili kako god ga zvali, a da u međuvremenu vara svoje dugogodišnje prijatelje i poznanike. Izvinut ćeš, to je za mene prevarant. Ako ti takve prijatelje želiš sretno ti bilo.Takav čovjek ne treba time da se bavi kad ima oraha u džepovima.Zašto dotični gospodin nije dao sve što ima pod hipoteku,kao što su mnogi da ne bi teretili žirante.A ne da zavaljuje ljude ko žirante. Možda je nešto i dao pod hipoteku, ali ne sve, čim može da ih prodaje, jasno ko dan.
Corto Maltese

#66 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Corto Maltese »

Keiko wrote:

Donekle je privatna, odnekle i nije. Recimo da su pare koje duguje žirantima otišle na režije i u ceker. U isto vrijeme je, kako nam on sam u filmu kaže, u kratkom periodu vratio kamatarima 300.000KM, i, kako nam slika kaže, uselio u kuću od najmanje 200.000KM. Pitanje je odakle te pare dolaze? Ordinacija odavno ne radi, Seks i Selo se ne snima. Koliko znamo OM mu je jedini izvor prihoda. Koliko je djece moglo biti izlječeno od tih pola miliona maraka? Da li su oni koji su na bilo koji način pomagali rad Otvorene Mreže planirali da pola miliona njihovih maraka, umjesto na lječenje djece u inostranstvu, ode na vraćanje Batkovih dugova i rješavanje njegovog stambenog problema?
last mohicans

#67 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by last mohicans »

Corto Maltese wrote:
Keiko wrote:

Donekle je privatna, odnekle i nije. Recimo da su pare koje duguje žirantima otišle na režije i u ceker. U isto vrijeme je, kako nam on sam u filmu kaže, u kratkom periodu vratio kamatarima 300.000KM, i, kako nam slika kaže, uselio u kuću od najmanje 200.000KM. Pitanje je odakle te pare dolaze? Ordinacija odavno ne radi, Seks i Selo se ne snima. Koliko znamo OM mu je jedini izvor prihoda. Koliko je djece moglo biti izlječeno od tih pola miliona maraka? Da li su oni koji su na bilo koji način pomagali rad Otvorene Mreže planirali da pola miliona njihovih maraka, umjesto na lječenje djece u inostranstvu, ode na vraćanje Batkovih dugova i rješavanje njegovog stambenog problema?
Ja slično razmišljam i puno tu stvari nije jasno. Ali eto neka ga Jedan pita da li je sve pare utrošio kako treba i za ono za što su namijenjene, a od srca donirane od ovog napaćenog naroda..
Alfons Kauders

#68 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Alfons Kauders »

Corto Maltese wrote:
plain vanilla wrote: sto neko spomenu gore naku zenu-odustala od skupljanja novca za dijete jer nema uvid u stanje racuna i jer ce "SAMO TROSKOVI LIJECENJA" biti placeni..pa sta bi ona? da joj se da i onaj iznos preko toga :-)
ma de ba
Veoma jak razlog da odustane od skupljanja novca, preko tog kanala. Poenta je u tome da finansijski pokazatelji takvih akcija morajju biti potpuno otvoreni, i toj ženi i finansijskoj policiji, a i javnosti. Tako i zakon kaže. Jer, ukoliko neko skupi, na račun humanitarne akcije 200.000 KM, a operacija košta 100.000 i ta razlika nestane, to nije humanitarac, nego lopov koji je u lopovski biznis ušao preko neuobičajenih kanala.
E sad, pogledajmo stvar iz drugog ugla. Zamislimo roditelja čije dijete je izlječeno zahvaljujući tih prvih 100.000KM. Da li će se on pitati gdje je netalo onih drugih 100.000KM, čak i ako zna za njih? Neće. 100% sigurna opcija, oni koje pljačkaš su zadnji koji bi te prijavili. Zbog toga postoje zakoni, finansijska policija, obaveza fiskalne transparentnosti, i svi zaštitni mehanizmi koji su pravno već odavno uspostavilo. Nakon ove frke, prije ili kasnije će finansijska zakucati na vrata Otvorene Mreže.
Slazem se, koliko god crno bilo i pomisliti da je neko u stanju omastiti brk na ovakvim stvarima. Batko nije problem - ako je SB lagala (a to im je manje-vise osnovna djelatnost zadnjih 5-6 godina), neka ih odvuce na sud i oguli ko budale.

Ali nisam siguran da ce moci. Vec godinama se valjaju svakakve price i red bi bio da se neke stvari razjasne. Ali opet - Batko u cijeloj prici nije problem. Ako nema transparentosti, ako fakat tuzbe trunu u ladicama, ako nije u stanju odrat SB za klevetu, onda imamo malo veci problem. Jer nista od navedenog nije mogao napraviti bez jebeno jakih ledja, od tuzilastva, preko suda do finansijske.

Ako se ispostavi da fakat ima oraha u dzepu, s njim u paketu mora ici dosta ljudi koji su okretali glavu i gledali kroz prste. U jednu ruku, oni su vazniji, ako ne odgovorniji od njega.

SB je davno otisla u kurac, ali opet ne vjerujem da bi smjeli ovako krenuti da nisu sigurni u dobar dio price.
last mohicans

#69 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by last mohicans »

Alfons Kauders wrote:
Corto Maltese wrote:
ma de ba
Slazem se, koliko god crno bilo i pomisliti da je neko u stanju omastiti brk na ovakvim stvarima. Batko nije problem - ako je SB lagala (a to im je manje-vise osnovna djelatnost zadnjih 5-6 godina), neka ih odvuce na sud i oguli ko budale.

Ali nisam siguran da ce moci. Vec godinama se valjaju svakakve price i red bi bio da se neke stvari razjasne. Ali opet - Batko u cijeloj prici nije problem. Ako nema transparentosti, ako fakat tuzbe trunu u ladicama, ako nije u stanju odrat SB za klevetu, onda imamo malo veci problem. Jer nista od navedenog nije mogao napraviti bez jebeno jakih ledja, od tuzilastva, preko suda do finansijske.

Ako se ispostavi da fakat ima oraha u dzepu, s njim u paketu mora ici dosta ljudi koji su okretali glavu i gledali kroz prste. U jednu ruku, oni su vazniji, ako ne odgovorniji od njega.

SB je davno otisla u kurac, ali opet ne vjerujem da bi smjeli ovako krenuti da nisu sigurni u dobar dio price.
Po meni je puno poštenije da roditelji otvaraju vlastite račune za pomoć njihovoj djeci. Kako je porodica one novinarke sa TVSA,Denize Džaka, postupila odmah korektno i pravovremeno. Naši bajni doktori rekli da dijete ima najgori oblik bolesti, kad su je odveli u Tursku ustanovili da to nije tačno i ljudi se odmah oglasili da se stopira akcija prikupljanja pomoći. Kako je bilo za Nisveta Džanku, ne znam da li je on išao preko OM, ali podsjećam da je novac bio prikupljen u rekordnom roku za transplataciju vani i fino ga u Tuzli uradiše, čovjek podlegao. Šta sad neko treba uzeti taj novac što je ostao njegovoj kćeri (ako je uopće ostao) koja je izgubila oca.Svako ko je to dao ne bi nekom pristajao na muke i tražio povrat. Dijete je ostalo bez oca u osnovnoj školi i sad mi ga je žao, par dana prije nego će otići sam ga vidio kako je čeka ispred škole. A svaki dan ju je čekao.
mali_balon

#70 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by mali_balon »

Kako ide ona narodna "Gdje ima dima ima i vatre". Kao po obicaju ovog foruma jurisnika koliko hoces i onih koji brane i onih koji napadaju, sve moralne vertikale beha drustva.
Hajd da sacekamo neki zvanicni izvjestaj pa da onda opletemo, ovako samo bezveze nervoza i jednih i drugih.
A sto se Batka tice, daaaaaavno prije ove otvorene mreze tamo negdje na pocetku ovog milenija sam cuo da mu nije mrsko prevarit covjeka.
_mufljuz_

#71 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by _mufljuz_ »

mali_balon wrote:Kako ide ona narodna "Gdje ima dima ima i vatre". Kao po obicaju ovog foruma jurisnika koliko hoces i onih koji brane i onih koji napadaju, sve moralne vertikale beha drustva.
Hajd da sacekamo neki zvanicni izvjestaj pa da onda opletemo, ovako samo bezveze nervoza i jednih i drugih.
A sto se Batka tice, daaaaaavno prije ove otvorene mreze tamo negdje na pocetku ovog milenija sam cuo da mu nije mrsko prevarit covjeka.
koji zvanicni izvjestaj u drzavi u kojoj je pronevjera pranje novca i ostalo legalna operacija....
starii

#72 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by starii »

dobra foler, manipulator ublehaš tj. sve sto narod zeli i hoce da vidi...
jedna tamo

#73 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by jedna tamo »

po mom mišljenju mutan tip....
pratila sam njegove emisije udri muški i mislim da je super to što pomaže ljudima veoma humano itd. ali jednostavno je on u prvom planu i neda nikome da ispliva, svi ti koji rade s njim kao da su njegovi podanici i kad njega nema samo ga spominju, veličaju njegov rad bukvalno ga se boje, to je moj dojam a očito je da se on za sve pita i mislim da oni njegovi suradnici nemaju pojma koliko novca otvorena mreža ima i gdje to sve ide...
al eto ovo za žiranta je grozno, mada mi stvarno ljudi nisu jasni po tom pitanju, ja nikad nisam posuđivala novac nit od mene neko traži novac, valjda te ljudi procijene i neće ni da traže....a tako lako biti nekome žirant, neznam, to mi neide u glavu...
Nikolini

#74 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Nikolini »

Meni je cudno ovo tempiranje filma. Stvara od sebe zrtvu. Svaka cast na svemu, ali ako je zaista lopov onda ga treba strpat u zatvor. I kao sto neko rece, ono malo naroda sto je davalo ce prestati davati. Zalosno je na cemu ljudi zaradjuju. Ja cekam da se on sluzbeno oglasi...
Alfons Kauders

#75 Re: Batko - humanista ili vrhunski manipulator?

Post by Alfons Kauders »

last mohicans wrote: Po meni je puno poštenije da roditelji otvaraju vlastite račune za pomoć njihovoj djeci. Kako je porodica one novinarke sa TVSA,Denize Džaka, postupila odmah korektno i pravovremeno. Naši bajni doktori rekli da dijete ima najgori oblik bolesti, kad su je odveli u Tursku ustanovili da to nije tačno i ljudi se odmah oglasili da se stopira akcija prikupljanja pomoći. Kako je bilo za Nisveta Džanku, ne znam da li je on išao preko OM, ali podsjećam da je novac bio prikupljen u rekordnom roku za transplataciju vani i fino ga u Tuzli uradiše, čovjek podlegao. Šta sad neko treba uzeti taj novac što je ostao njegovoj kćeri (ako je uopće ostao) koja je izgubila oca.Svako ko je to dao ne bi nekom pristajao na muke i tražio povrat. Dijete je ostalo bez oca u osnovnoj školi i sad mi ga je žao, par dana prije nego će otići sam ga vidio kako je čeka ispred škole. A svaki dan ju je čekao.
U jednu ruku da, u drugu ne. Mozda zvuci neljudski i okrutno, ali ako se npr. skupilo 100 ili 200 milja pomoci, a osoba za koju se prikuplja lova ne dozivi da ode na tretman, postavlja se pitanje sta onda uciniti s tim parama? Ok bilo bi divno da ih dobije porodica, ali u drugu ruku to bas i nije najsretniji odgovor.

Ljudi su odvajali pomoc za lijecenje, ne za slucaj smrti. Jbg ljudi i djeca umiru daleko od medija, od bolesti, kao posljedica nesretnog slucaja - pa ne dobiju nista... Slazem se da bi barem dio te love trebao otici porodici, da pokrije troskove lijecenja, sahrane i sl... Ali da ostane npr. 50 ili 100 hiljada viska, sta onda? Taj novac bi se mogao utrositi da se spasi neki drugi zivot, sto bas i nije lako ako se skupi na racun porodice. Juce poginulo dijete na Hadzicima, neki dan rudar u Zenici, svaki dan nastrada neko i ne mozemo svakom pomoci. Njihovi zivoti su podjednako vrijedni kao zivoti ljudi za koje se skupljaju prilozi, i to su necija djeca, roditelji, ali nisu u medijima...

S te strane nekakva mreza ima smisla, ali samo pod jednim uslovom - potpuna transparentnost i kontrola. Ako nema transparentnosti, nesto smrdi i to da valja. U medjuremenu drzava spava, i to je najgori dio price. Mozda je Batko svetac, a mozda je najobicniji hohstapler - nemamo pojma jer nije uradjena nikakva istraga. Ako je istinit samo dio navoda SB, da se godinama ne radi nista, da se ne zna kud ide lova, onda se neko mora pozvati na odgovornost - mimo Batka. Rijec je o stotinama hiljada, zapravo milionima maraka skupljenim u zadnjih nekoliko godina, i ispade da niko nista nije kontrolisao? Znaju ulijetati u kafice, kaznjavati granape radi fiskalnih racuna i sl. govana... Ovdje se okrecu mnogo vece pare, i nista? Svako ko ima firmu vrlo dobro zna kakve su kontrole i koliko ima prostora za mahinacije, ako se nemaju jaka ledja naravno.

Ako se fakat ista od ovog dokaze, najveca dugorocna steta ce biti sto ce dosta naroda jednostavno prestati davati lovu za bilo kakve akcije... S punim pravom. Ako drzava nije u stanju obezbijediti pravu sigurnost, zasto bi iko imao povjerenja u sve ostale humanitarne fondove i organizacije?
Post Reply