Da li se ti i tvoj muz cesto svadjate?blufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ?
To isto utice nahistericno na dijete,ili kada jedno pokusava da ga malo smiri malom pljuskom,drugo pokusava da mu stane u odbranu.
Po prilozenom i boldiranom,sve su prilike da ce "vase" dijete postati mamina maza