Ti nikada nisi došla u iskušenje da probaš drogu, alkohol, da nešto mazneš itd. ?In love with Bosnia wrote: tada je kasno. ako do toga dodje znači da smo negde pogrešili.
Batina ili lijepa rijec?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#226 Re: Batina ili lijepa rijec?
-
Smail Aga
#227 Re: Batina ili lijepa rijec?
Vidis ja koristim ovaj racunar ali ga ne znam napraviti,postoje ljudi koji znaju. Oni su strucnjaci u svojoj struci. Postoje sociolozi,oni su strucnjaci u svojoj struci. Oni kazu da su ljudi koji tuku djecu psihopate i socijalno nestabilne i poremecene osobe. 'Hebena EU' je standard zivljenja koji smo odabrali. U 'hebenoj EU' odrasli ljudi ne tuku malu bespomocnu djecu. Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.necko_hz wrote:Prestani se provaljivati i pomiri se sa činjenicom da ne misle svi kao ti. Ili jednostavno, previše bukvalno shvataš riječ "batina".Smail Aga wrote:Osoba koja tuce svoje dijete,tuce i svoju zenu,tuce i podredzene ako ih ima,tuce i muci zivotinje i inace ispoljava nasilje kada god mu se ukaze prilika. Ljudi koji tuku djecu su psihopate i socijalno nestabilne osobe
Žalosno je što ti nemaš svoj stav, već ti isti zavisi od hebene EU i zakona koji se provode u istoj. Važno je da ti znaš da smo mi u krivu, to je bitno.Smail Aga wrote:Da ponovim to nije moj stav,to je stav sociologije 21 vijeka a vi sto zivite u proslosti i mislite da je to cool,ste strasno u krivu. Na vasu zalost,idemo ka EU i mada sam svjestan da EU standardi nikada nece skroz zazivjeti kod nas,ipak ce vise osoba koji provode nasilje u porodici zavrsavati pred socijalnim sluzbama i sudijama.
@ gerberica
-
Mr. Brightside
#228 Re: Batina ili lijepa rijec?
ok je to, samo pazi na ovo, prva slika, dijete koje su tukliSmail Aga wrote: Vidis ja koristim ovaj racunar ali ga ne znam napraviti,postoje ljudi koji znaju. Oni su strucnjaci u svojoj struci. Postoje sociolozi,oni su strucnjaci u svojoj struci. Oni kazu da su ljudi koji tuku djecu psihopate i socijalno nestabilne i poremecene osobe. 'Hebena EU' je standard zivljenja koji smo odabrali. U 'hebenoj EU' odrasli ljudi ne tuku malu bespomocnu djecu. Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.
druga slika, dijete koje su ružili
kad skontaš razliku, biće ti lahko razumjeti roditelje

- S4mpion
#229 Re: Batina ili lijepa rijec?
A zasto je sljam??-nemas pojma,Zasto je smece??-nemas pojma,Sta je taj sljam lose uradio za zajednicu??-nista,opet nemas svoje misljenje,pored toga nisi utemeljio ni misljenje koje si iznio.
- S4mpion
#230 Re: Batina ili lijepa rijec?
To je vec pretjerivanje i ovdje uopste ne govorimo o ovakvom obliku batina.Mr. Brightside wrote:ok je to, samo pazi na ovo, prva slika, dijete koje su tukliSmail Aga wrote: Vidis ja koristim ovaj racunar ali ga ne znam napraviti,postoje ljudi koji znaju. Oni su strucnjaci u svojoj struci. Postoje sociolozi,oni su strucnjaci u svojoj struci. Oni kazu da su ljudi koji tuku djecu psihopate i socijalno nestabilne i poremecene osobe. 'Hebena EU' je standard zivljenja koji smo odabrali. U 'hebenoj EU' odrasli ljudi ne tuku malu bespomocnu djecu. Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.![]()
druga slika, dijete koje su ružili
kad skontaš razliku, biće ti lahko razumjeti roditelje![]()
P.S.
Djevojcica na slici je iz Velike Britanije i pretukli su je njeni vrsnjaci u skoli,odnosno,pretukla su je djeca kojima roditelji nisu mogli nista,a zna se dobro da je u Britaniji zabranjeno batinjanje djece.Evo i clanak pa sami zakljucite koliko je u svakom slucaju efikasno odgajanje iskljucivo rijecima:http://www.federalna.ba/bhs/vijest/5824 ... -britaniji
Last edited by S4mpion on 25/07/2012 23:23, edited 2 times in total.
-
Mr. Brightside
#231 Re: Batina ili lijepa rijec?
jesi siguran da ne misli na takve batine?

-
gerberica
#232 Re: Batina ili lijepa rijec?
Hajde sto po tvom EU razmisljanju ja ispadoh sljam,smece jer sam par puta sipkicom opomenula svoje dijete, ali onda i moji roditelji ispadose takvi. Vidis, tu si liniju presao ti EU UVLAKAC.Smail Aga wrote: Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.
Sreca pa mi je tvoje misljenje vazno koliko i lanjski snijeg. Nesto me poslije tvojih slova tjera da se ispovracam ,a ti poselami svoje smece i svoj sljam koji te vaspita da vrijedjas ljude.
-
In love with Bosnia
#233 Re: Batina ili lijepa rijec?
naravno da jesam. ali me je baš činjenica da sam učena da razmišljam a ne da imam vodiča kroz život zadržali na granicama koje ne treba prelaziti.leet wrote:Ti nikada nisi došla u iskušenje da probaš drogu, alkohol, da nešto mazneš itd. ?In love with Bosnia wrote: tada je kasno. ako do toga dodje znači da smo negde pogrešili.
prosto, ne "ne smeš" već "razmisli da li je to dobro za tebe" je bar kod mene bio recept za prepoznavanje granica koje se ne prelaze. trudila sam se da isti model primenim na svom detetu. kako (za) sada stvari stoje čini se da sam uspela.
- mrtva kokoš
#234 Re: Batina ili lijepa rijec?
slazem se, mada ne i apriori. zivot i nedace koje danas dolaze pred roditelje, obuci, nahraniti, dati mu normalne uslove za zivot mogu dovesti do toga da djeca budu uskracena za kvalitetan odgoj i mnoge propuste koji mogu dovesti do ovoga gore. ali treba imati na umu i cinjenicu da svi roditelji nisu u stanju, sto zbog vlastitih ogranicenja sto zbog uslova u kojima se nalaze da ponude svom djetetu kvalitetan odgoj...In love with Bosnia wrote: tada je kasno. ako do toga dodje znači da smo negde pogrešili. a ako (ili kada) mlad čovek (to više nije dete) dodje do svega što si napisao znači da smo kao roditelji negde debelo omanuli. pre će biti, u tom slučaju, da su roditelji za batine.
a treba uzeti u obzir jos jednu stvar, mozda najbitniju. manipulativna inteligencija koja krasi mnogu djecu moze sasvim zavarati bilo koga na odredjeni period pa cak i one koji su svakodnevno provode vrijeme snjima. lahko je drugima davati savjete ali nije lahko davati prave savjete...
e sad recimo jedno takvo djete, u 13, 14 godini bude prvi put otkriveno da je doslo u takvu situaciju kakvo je doslo, ne postoji niti jedna bolja metoda do kaznjavanja i batina koja ce ga vratiti sa zivotne stranputice. mozemo mu mi dubiti na glavi ali ono vas nece registrovati. ja ne znam kao da neki od vas nikada nisu bili djeca..
ja ne govorim da djecu treba "batinjati" kada nam se prohtije, kada se u djetetu probudi otpor prema vama kao rezultat formiranja njegove licnosti vec govorim o stvarima koje mogu imati mnogo gore posljedice ukoliko se zavaramo i pomislimo da se sve moze rijesiti pricom, a ne moze...
- poznanik
#235 Re: Batina ili lijepa rijec?
gerberica wrote:Hajde sto po tvom EU razmisljanju ja ispadoh sljam,smece jer sam par puta sipkicom opomenula svoje dijete, ali onda i moji roditelji ispadose takvi. Vidis, tu si liniju presao ti EU UVLAKAC.Smail Aga wrote: Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.
Sreca pa mi je tvoje misljenje vazno koliko i lanjski snijeg. Nesto me poslije tvojih slova tjera da se ispovracam ,a ti poselami svoje smece i svoj sljam koji te vaspita da vrijedjas ljude.
Ti, ne samo da si "nepismena", već si i krajnje nepristojna
- S4mpion
#236 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ja sigurno ne mislim,ali ovi misle da mi podrzavamo da se djeci lome kosti sada,sto je bas pretjerivanje.Mr. Brightside wrote:jesi siguran da ne misli na takve batine?![]()
- S4mpion
#237 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ne,nije nepristojna,nepristojno je nekoga nazivati smecem bez ikakvog razloga kao sto je to ucinio @Smail Aga,to je jako nisko,takodje,kada rasprava krene u smjeru gramatike i vrijedjanja,to je znak da je jednoj strani ponestalo argumenatapoznanik wrote:gerberica wrote:Hajde sto po tvom EU razmisljanju ja ispadoh sljam,smece jer sam par puta sipkicom opomenula svoje dijete, ali onda i moji roditelji ispadose takvi. Vidis, tu si liniju presao ti EU UVLAKAC.Smail Aga wrote: Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.
Last edited by S4mpion on 25/07/2012 23:28, edited 1 time in total.
-
Smail Aga
#239 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ne vrijedjam ja ljude,tesko je ljudima nazvati one koje opravdavaju i glorifikuju fizicko nasilje nad malim bespomocnim bicima. Covjek nece nikad uzivati u suzama i vriskanju svoga djeteta. Nasi roditelji su bili drugo,mada vec i nasi roditelji nisu tukli djecu. Fizicko kaznjavanje djece je stvar proslosti u razvijenom svijetu odavno. Postoji drustvena evolucija. Nekada zene nisu imale pravo glasa,nekada su ljudi imali robove. Nekada je bilo drustveno prihvatljivo bicevati robove. Danas nije drustveno prihvatljivo imati robove,niti ih bicevati. Danas je normalno da zene imaju pravo glasa. Danas nije drustveno prihvatljivo fizicki kaznjavati djecu. Danas je normalno odgajati djecu bez fizicke prisile. Svijet ide naprijed,tehnoloski i drustveno. Mi zelimo biti dio modernoga svijeta u svakom pogledu,posebno u ekonomskom smislu ali bi istovremeno htjeli zadrzati nase plemenske obicaje i anahroni kucni odgoj gdje mama tuce sipkicom a babo leshi od batina.gerberica wrote:Hajde sto po tvom EU razmisljanju ja ispadoh sljam,smece jer sam par puta sipkicom opomenula svoje dijete, ali onda i moji roditelji ispadose takvi. Vidis, tu si liniju presao ti EU UVLAKAC.Smail Aga wrote: Ja imam stav a to je da je onaj ko tuce djecu ,zene,bespomocne zivotinje jednostavno sljam i smece od covjeka.
- poznanik
#240 Re: Batina ili lijepa rijec?
S4mpion wrote:Ne,nije nepristojna,nepristojno je nekoga nazivati smecem bez ikakvog razloga kao sto je to ucinio @Smail Aga,to je jako nisko,takodje,kada rasprava krene u smjeru gramatike i vrijedjanja,to je znak da je jednoj strani ponestalo argumenatapoznanik wrote:Ti, ne samo da si "nepismena", već si i krajnje nepristojna
Ma sudeći po stilu i smislu pisanja, po "pravopisu", po uzajamnoj podršci i zastupanju, sve mi se čini da se radi o "istoj školi"
- S4mpion
#241 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ovakav vid diskusije necemo voditi.poznanik wrote:S4mpion wrote:Ne,nije nepristojna,nepristojno je nekoga nazivati smecem bez ikakvog razloga kao sto je to ucinio @Smail Aga,to je jako nisko,takodje,kada rasprava krene u smjeru gramatike i vrijedjanja,to je znak da je jednoj strani ponestalo argumenatapoznanik wrote:Ti, ne samo da si "nepismena", već si i krajnje nepristojna
Ma sudeći po stilu i smislu pisanja, po "pravopisu", po uzajamnoj podršci i zastupanju, sve mi se čini da se radi o "istoj školi"
-
Smail Aga
#242 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ja sam smecem nazvao one kojima djeca od batina zavrsavaju po bolnicama i domovima i socijalnim ustanovama,kojima zene hodaju sa masnicama i bjeze po sigurnim kucama,one koje pale macke i ubijaju malu stenad. Znaci nije bas bez razloga. Ja sam rekao kakav vam je BiH /Federalni porodicni zakon: Fizicko zlostavljanje djece je krivicno djelo. Sada sto komsiluk i porodica slabo to prijavljuju to je druga prica,odraz jednoga primitivnoga mentaliteta.S4mpion wrote:Ne,nije nepristojna,nepristojno je nekoga nazivati smecem bez ikakvog razloga kao sto je to ucinio @Smail Aga,to je jako nisko,takodje,kada rasprava krene u smjeru gramatike i vrijedjanja,to je znak da je jednoj strani ponestalo argumenatapoznanik wrote:gerberica wrote: Hajde sto po tvom EU razmisljanju ja ispadoh sljam,smece jer sam par puta sipkicom opomenula svoje dijete, ali onda i moji roditelji ispadose takvi. Vidis, tu si liniju presao ti EU UVLAKAC.
- mrtva kokoš
#243 Re: Batina ili lijepa rijec?
ne bi zelio da te pitam par stvari u tom tvom modernom svijetu, siguran sam !!Smail Aga wrote:Svijet ide naprijed,tehnoloski i drustveno. Mi zelimo biti dio modernoga svijeta u svakom pogledu,posebno u ekonomskom smislu...
i da, govori u jednini, ne zelimo svi da pripadamo modernom svijetu u "svakome mogucem pogledu"...
radije bih se vratio dvedesetak godina unazad.
- S4mpion
#244 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ne,nije nepristojna,nepristojno je nekoga nazivati smecem bez ikakvog razloga kao sto je to ucinio @Smail Aga,to je jako nisko,takodje,kada rasprava krene u smjeru gramatike i vrijedjanja,to je znak da je jednoj strani ponestalo argumenata
[/quote]
Ja sam smecem nazvao one kojima djeca od batina zavrsavaju po bolnicama i domovima i socijalnim ustanovama,kojima zene hodaju sa masnicama i bjeze po sigurnim kucama,one koje pale macke i ubijaju malu stenad. Znaci nije bas bez razloga. Ja sam rekao kakav vam je BiH /Federalni porodicni zakon: Fizicko zlostavljanje djece je krivicno djelo. Sada sto komsiluk i porodica slabo to prijavljuju to je druga prica,odraz jednoga primitivnoga mentaliteta.[/quote]
To je vec druga prica.To si trebao odmah navesti,jer si prozvao sirok krug ljudi.
Ja sam smecem nazvao one kojima djeca od batina zavrsavaju po bolnicama i domovima i socijalnim ustanovama,kojima zene hodaju sa masnicama i bjeze po sigurnim kucama,one koje pale macke i ubijaju malu stenad. Znaci nije bas bez razloga. Ja sam rekao kakav vam je BiH /Federalni porodicni zakon: Fizicko zlostavljanje djece je krivicno djelo. Sada sto komsiluk i porodica slabo to prijavljuju to je druga prica,odraz jednoga primitivnoga mentaliteta.[/quote]
To je vec druga prica.To si trebao odmah navesti,jer si prozvao sirok krug ljudi.
-
Super Silja
#245 Re: Batina ili lijepa rijec?
Bas mi je zao sto ti se to desilo. Svakom se moze desiti da izgubi kontrolu kad ga dijete razocara. A i nije velik grijeh pobit se s "djetetom" od 18. Kom obojci, kom opanci.šime.sparina wrote: tebi i svima ostalima, kad vam djeca krenu u lopovluk, upadnu u lose drustvo, potegnu za alkoholom i drogom, dajte im 100 maraka i recit im da to sto rade nije uredu pa cemo vidjeti dokle ce dogurati, do centralnog ili najblize komune za odvikavanje...
Ako odgajas dijete od malih nogu kako valja, bez nasilja, najvjerovatnije nece imati potrebe za bijegom u podzemlje kad odraste. Ako ga odgajas nasiljem, na nasilje ce se i nauciti.
-
In love with Bosnia
#246 Re: Batina ili lijepa rijec?
u nameri da svojoj deci pružimo ono što sami nismo imali veoma često zaboravljamo samu decu. rečenica "šta ti fali, sita si, obučena, obuvena a ja sve to nisam imala" se toliko dobro urezala u moje pamćenje da je nikada (ali bukvalno nikada) nisam izgovorila svom detetu. ali me je svest o tome koliko mi je zapravo nedostajala majka (pravi, otvoren odnos sa njom a ne njeno "žrtvovanje" za mene) naučila šta bi, u odnosu na moje dete, trebalo da mi bude prioritet. lepo je kad deci pružimo materijalne vrednosti ali je daleko bolje i korisnije kad deci prvenstveno pružimo sebe, otvorene, razumne i životno iskusne roditelje na koje mogu da računaju.šime.sparina wrote: slazem se, mada ne i apriori. zivot i nedace koje danas dolaze pred roditelje, obuci, nahraniti, dati mu normalne uslove za zivot mogu dovesti do toga da djeca budu uskracena za kvalitetan odgoj i mnoge propuste koji mogu dovesti do ovoga gore. ali treba imati na umu i cinjenicu da svi roditelji nisu u stanju, sto zbog vlastitih ogranicenja sto zbog uslova u kojima se nalaze da ponude svom djetetu kvalitetan odgoj...
daleko od toga da bilo kome delim savete kako ili šta treba da radi. već sam rekla, svi mi svojoj deci želimo najbolje i radimo ono što mislimo da je najbolje. ono što želim da kažem je da je korisno i za nas i za decu da povremeno razmislimo da li su naši postupci, bez obzira na najbolje namere, nešto zaista najbolje što možemo da pružimo svojoj deci.a treba uzeti u obzir jos jednu stvar, mozda najbitniju. manipulativna inteligencija koja krasi mnogu djecu moze sasvim zavarati bilo koga na odredjeni period pa cak i one koji su svakodnevno provode vrijeme snjima. lahko je drugima davati savjete ali nije lahko davati prave savjete...
ogroman broj problema treba sprečiti na vreme jer ih je mnogo teže rešavati kada se pojave. dete treba posmatrati, poznavati ga, uočiti na vreme i najmanje promene u njegovom ponašanju ili dnevnoj rutini. ako to uspemo, uspećemo i da primetimo promene koje će nas ako ne alarmirati ono bar navesti da obratimo pažnju na njih. ne bih da dosadjujem sopstvenim primerima ali moram da napomenem: dok sam bila tinejdžerka (a bogme i kasnije, dok nisam počela da živim sama) moja majka nikada nije zaspala pre nego što sam ja došla kući iz grada iako sam uvek dolazila u unapred dogovoreno vreme. nasuprot tome, kada bi se dogodilo da je majka otsutna, otac me nikada nije sačekao budan iako sam i u tom slučaju dolazila u vreme koje smo dogovorili. jednostavno, nikada nisam zloupotrebila njegovo poverenje a majčino čekanje mi je samo predstavljalo opterećenje i izazivalo revolt.e sad recimo jedno takvo djete, u 13, 14 godini bude prvi put otkriveno da je doslo u takvu situaciju kakvo je doslo, ne postoji niti jedna bolja metoda do kaznjavanja i batina koja ce ga vratiti sa zivotne stranputice. mozemo mu mi dubiti na glavi ali ono vas nece registrovati. ja ne znam kao da neki od vas nikada nisu bili djeca..
ja ne govorim da djecu treba "batinjati" kada nam se prohtije, kada se u djetetu probudi otpor prema vama kao rezultat formiranja njegove licnosti vec govorim o stvarima koje mogu imati mnogo gore posljedice ukoliko se zavaramo i pomislimo da se sve moze rijesiti pricom, a ne moze...
i deca, a naročito mladi ljudi vole da budu tretirani kao odrasli i "ravnopravni". ono što ne kapiraju je da su zapravo daleko ravnopravniji od nas ali to je već priča za neku drugu temu.
Last edited by In love with Bosnia on 26/07/2012 01:13, edited 2 times in total.
-
talić
#247 Re: Batina ili lijepa rijec?
I mene je otac prebio samo nekoliko puta, zadnji put u petom osnovne ali sam uvijek imao smrtni strah kad me mrko pogleda.S4mpion wrote:Opet stvarate sebi pogresnu percepciju,vi mislite da je moje djetinjstvo bilo samo batine i batine i batine....,ali nije.U mom odgoju batine su imale udio 1-2%-ne vise,sve ostalo su bili savjeti i upute od briznih roditelja.Razumijete sada!?Sunseeker_ wrote:Meni se cini da pojedini ovdje misle da ili dijete odgajas batinom ili ga uopste ne odgajas.
Jer non stop se hvataju za to kako su i njih tukli pa su oni sada kao fini (na stranu sto oni sada tuku svoju djecu i sto sami imaju problema). Pa se nesto pitam jeli vi sve konflikte u zivotu rjesavate na taj nacin? Ili tucete samo manje od vas?
Spominješ neke "male" batine. Ne postoje male batine jer mnogim roditeljima se omakne pa se "vaspitavanje" ne završi na jednom odmjerenom udarcu nego na nekoliko luđačkih.
Batine i strah ubijaju svu kreativnost i slobodu i stvaraju ovisnu osobu koja uvijek traži da je neko ne vodi. Takva djeca često postaju žrtve autoritativnih negativaca koji ih manipulišu.
Kinezi su strogo odgajani i njih milijardu poslušnika u 20. vijeku nije napravilo ništa.
Last edited by talić on 25/07/2012 23:56, edited 1 time in total.
- mrtva kokoš
#248 Re: Batina ili lijepa rijec?
pa sad sa 25 godina ne vjerujem da mi se moglo tako sto desiti , tako da na pogresnu adresu upucujes zaljenjeSuper Silja wrote:Bas mi je zao sto ti se to desilo. Svakom se moze desiti da izgubi kontrolu kad ga dijete razocara. A i nije velik grijeh pobit se s "djetetom" od 18. Kom obojci, kom opanci.šime.sparina wrote: tebi i svima ostalima, kad vam djeca krenu u lopovluk, upadnu u lose drustvo, potegnu za alkoholom i drogom, dajte im 100 maraka i recit im da to sto rade nije uredu pa cemo vidjeti dokle ce dogurati, do centralnog ili najblize komune za odvikavanje...
Ako odgajas dijete od malih nogu kako valja, bez nasilja, najvjerovatnije nece imati potrebe za bijegom u podzemlje kad odraste. Ako ga odgajas nasiljem, na nasilje ce se i nauciti.
poznajem osobu, hajmo reci svog vrsnjaka, koji u zivotu od roditelja nije dobio batine, koji je u zivotu skoro sve imao a koji sad te iste roditelje maltretira na sve moguce nacine i nad njima se izivljava. samo ne znam kako oni stvorise takvog monstruma na nenasilju. o cemu pricamo, jel` ovo nauka o miru, pedagogija, koja je ovo emisija
- Man of steel
#249 Re: Batina ili lijepa rijec?
Jedno ne isključuje drugo, i zbog toga se ne treba izričito držati jedne metode kada je u pitanju odgoj djeteta.
Ja sam znao dobre batine popiti, ali isto tako su mi znali i zvocanjem glavu probiti da bih te dugotrajne razgovore rado zamijenio jednom porcijom batina. Pod batinama se naravno ne misli na udaranje šakom, nogama,palijom...
Naravno da na prvo mjesto, iako to iziskuje dosta strpljenja i živaca, treba staviti razgovor i diplomatiju.
Ali ako diplomatija,monolozi i pedagoški pristup ne pije vode onda je batina i više nego poželjna!
Ja sam znao dobre batine popiti, ali isto tako su mi znali i zvocanjem glavu probiti da bih te dugotrajne razgovore rado zamijenio jednom porcijom batina. Pod batinama se naravno ne misli na udaranje šakom, nogama,palijom...
Naravno da na prvo mjesto, iako to iziskuje dosta strpljenja i živaca, treba staviti razgovor i diplomatiju.
Ali ako diplomatija,monolozi i pedagoški pristup ne pije vode onda je batina i više nego poželjna!
-
Super Silja
#250 Re: Batina ili lijepa rijec?
Pa smijes li uopste zamisliti sta bi im sad radio da su ga marisali?šime.sparina wrote:
poznajem osobu, hajmo reci svog vrsnjaka, koji u zivotu od roditelja nije dobio batine, koji je u zivotu skoro sve imao a koji sad te iste roditelje maltretira na sve moguce nacine i nad njima se izivljava. samo ne znam kako oni stvorise takvog monstruma na nenasilju. o cemu pricamo, jel` ovo nauka o miru, pedagogija, koja je ovo emisija
"Skoro sve imao" nije isto sto i "dobro odgojen".