Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ITNet

#476 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ITNet »

Mislim da je samo bitno da se voli cevap i pojede :D nije bitno koji, kad se gdje potrefis od gradova spucas te i cao, ha ja. Licno ne volim one lepine sto se furaju u pojedinim verzijama a narocito natopljene verzije i to uvijek trazim da mi ne urade. Ono sto Sarajevski cevap meni izdvaja je somun koji mi kao sastojak tog jela cini neki ukus dosta boljim :D volio bih kad bi se sve vrste cevapa samo u somunima pravim servirale da mogu sve extra da iscejfim, izvinite ovo nest do mene :lol: :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#477 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

ne postoji Sa,Bl,Tr,Ze,Tu,Mo cevapcici. Kad Sa bude imalo 20 cevabcinica gdje se prave cevapcici po istim normativima,standardima onda mozeme pricati o Sa cevapcicu.
Do tada ima samo Zeljini,Mrkvini, Haretovi, Rotini cevapcici.
Koliko cevabdzinica ima uTravniku? Koliko njih stavlja ovcije meso?
KB9

#478 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by KB9 »

ITNet wrote:Mislim da je samo bitno da se voli cevap i pojede :D nije bitno koji, kad se gdje potrefis od gradova spucas te i cao, ha ja. Licno ne volim one lepine sto se furaju u pojedinim verzijama a narocito natopljene verzije i to uvijek trazim da mi ne urade. Ono sto Sarajevski cevap meni izdvaja je somun koji mi kao sastojak tog jela cini neki ukus dosta boljim :D volio bih kad bi se sve vrste cevapa samo u somunima pravim servirale da mogu sve extra da iscejfim, izvinite ovo nest do mene :lol: :lol:
nije ukus nego okus
tovarish

#479 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by tovarish »

Zanimljiva tema i odgovor zavisi od toga sta je covjek navik'o i gdje je jeo druge cevape.

Ja sam ih jeo u jedno desetak gradova i kvaliteta varira unutar grada,tako da ima i do toga u kojem objektu ste jeli odredjenu vrstu cevapa.

Ja sad odrastao na banjaluckim sa namocenom lepinom i oni su mi def. br1,a tvrditi da drugi ne valjaju mi ne pada na pamet.Mana im je sto su male porcije,pa covjek da se najede treba dvije porcije stuci.

I ko kaze da nema razlike u mesu,taj stvarno nema dobra osjetila.U banjalucke ide bijeli luk,u travnicke janjece meso,a sarajevski su bez nekog posebnog dodatka.

Svi su mi dobri,al mi za zeludac ne pase suha lepina,pa mi je to mana sarajevskih i banjaluckih nenamocenih.

U ovim gradovima koji nemaju svoje cevape,imam osjecaj da je to sarajevski cevap sa namocenom lepinom.Izuzetak su krajiski gradovi,gdje je meso sarajevskog oblika,al sa bijelim lukom.

A hajmo redom da predstavim cevape po gradovima:

Bihac

Cardak - odlicni,ko se zadesi tamo,obavezno probati.

Bos.Petrovac

Stari Hotel - odlicni.Isti gazda je i motela N°9,na magistrali,tako da vjerujem da su i tamo isti.

Kljuc

Restoran Kula kod dzamije - odlicni

Sanski Most

Lovac - banjalucki - dobri,al mala porcija

Emir - solidni

Strand - odlicni

Banjaluka

kod Muje - dobri,al skupi i lepina nije namocena

Tuzla

Sezam - nako

Saraj - odlicni

Limenka - jeo ih 96-te i tad su bili super

Zepce - dzamijski restoran - odlicni

Travnik

Lutvina kafa - ljeti,kad je rostilj na ugalj odlicni. Izvan sezone nisu nesto.

Plava voda - dobri - rostilj na ugalj

Hari - nako, puno se podriguje od njih

As kod stanice - vise lici na kafanu,al cevapi su super

Bajra - nako, al sam od njih dobio trckalicu,a zena lani jela kod njih,povracala narednih dana.

kod Fehre - lepina dobra,pet cevapa super,a pet bilo lose jer su bili zilavi,podgrijali ih.

Zenica

ne znam kako se radnja zove,al je na glavnom setalistu i ogroman prostor sa dekorom iz komunisticke ere.nekakvi drveni zidovi - cevapi solidni,na fazon travnickih.

na magistralnom putu oko Maglaja,mozda se restoran zvao Saraj - super cevapi

Stanica Rijeka kod Doboja - neka kafana,nista specijalno

negdje iza Doboja na federalnom dijelu prema zenici uz neku benzinsku dobri cevapi

Gorazde - neki rostaran koji ih sluzi sa heljdinim hljebom - dobri,dobar hljeb,al bez lepine,to nije to

vrelo Bune,na dva mjesta jeo,isto uz hljeb servirano.Jedni dobri,a drugi losi.Ne znam nazive.

Mostar

neki objekat na ulazu u stari grad sa desne strane - katastrofa pokusaj sarajevskih cevapa

Visoko

Ihtijarevic - klasicni sarajevski

Tesanj

neka radnjica ispod bolnice,nista specijalno

Sarajevo

da ih ne nabrajam jer je previse,izdvojicu zmaj i specijal na carsiji

i dva puta jeo banjalucke u sarajevu - kastel i banjaluka - nista losiji u odnosu na mujine iz banjaluke

Zakljucak.Svi su dobri kad se naprave kvalitetno i od svjezih sastojaka.

PS zaboravio jos Orhideju u Donjem Vakufu,Hotel na jezeru Balkana kod Mrkonjic Grada i neku kafanu u Jajcu na ulazu u stari grad,lijevo od kapije.

Orhideja dobra,ovo dvoje nako.
Toto

#480 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

dobra recenzija
Ductus Holedocus

#481 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Ductus Holedocus »

Poslije Mujinih cevapa, nemam zelju vise ikad cevape pojesti :zoka:
odavno nesto losije probala nisam
musicman80

#482 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by musicman80 »

Meni tuzlanski najbolji, pa sarajevski, a banjalucke nisam nikada jeo. Tuzlanski mi se svidjaju zbog moce od kuhanih kostiju.
ITNet

#483 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ITNet »

KB9 wrote:
ITNet wrote:Mislim da je samo bitno da se voli cevap i pojede :D nije bitno koji, kad se gdje potrefis od gradova spucas te i cao, ha ja. Licno ne volim one lepine sto se furaju u pojedinim verzijama a narocito natopljene verzije i to uvijek trazim da mi ne urade. Ono sto Sarajevski cevap meni izdvaja je somun koji mi kao sastojak tog jela cini neki ukus dosta boljim :D volio bih kad bi se sve vrste cevapa samo u somunima pravim servirale da mogu sve extra da iscejfim, izvinite ovo nest do mene :lol: :lol:
nije ukus nego okus
Nikad mi nece biti jasni pacijenti koji ovako lektorisu i ispravljaju ljude po forumima,jesmo u skoli? ono komentar ti je bas nidje veze :-)
Norm

#484 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Norm »

tovarish wrote:Zanimljiva tema i odgovor zavisi od toga sta je covjek navik'o i gdje je jeo druge cevape.

Zenica.
Beslic, na izlazu iz Zenice prema Vjetrenicama...ko nije jeo neka proba...i onda uporedjivati sa drugima...
Sejo u carsiji, preko puta Zenicanke, lepina vrh, cevapi dobri, porcija tamam...
ostalo... :|
KB9

#485 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by KB9 »

ITNet wrote: Nikad mi nece biti jasni pacijenti koji ovako lektorisu i ispravljaju ljude po forumima,jesmo u skoli? ono komentar ti je bas nidje veze :-)
tebi to nije jasno a meni nije jasno kako si tako nepismen pa je ne znas sta je ukus a sta okus
channel10

#486 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

Toto wrote:dobra recenzija
Kako dobra kad mu valjaju cevapi kod Fehre :D. Ono nije vidjelo cevapa.
channel10

#487 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

Norm wrote:
tovarish wrote:Zanimljiva tema i odgovor zavisi od toga sta je covjek navik'o i gdje je jeo druge cevape.

Zenica.
Beslic, na izlazu iz Zenice prema Vjetrenicama...ko nije jeo neka proba...i onda uporedjivati sa drugima...
Sejo u carsiji, preko puta Zenicanke, lepina vrh, cevapi dobri, porcija tamam...
A piccolo?
Pitar s Kariba

#488 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Pitar s Kariba »

KB9 wrote:
nije ukus nego okus
Znači, ćevapi su OKUSNI ili NEOKUSNI :lol:
Last edited by Pitar s Kariba on 09/05/2017 14:20, edited 2 times in total.
Norm

#489 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Norm »

channel10 wrote:
Norm wrote:

Zenica.
A piccolo?
...ha, u(o)kusi :mrgreen: su razliciti...meni nisu nesto...
ITNet

#490 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ITNet »

KB9 wrote:
ITNet wrote: Nikad mi nece biti jasni pacijenti koji ovako lektorisu i ispravljaju ljude po forumima,jesmo u skoli? ono komentar ti je bas nidje veze :-)
tebi to nije jasno a meni nije jasno kako si tako nepismen pa je ne znas sta je ukus a sta okus
Znam ja sta je i jedno i drugo. Samo ti pici kroz zivot i ispravljaj ljude po forumima jer mislis da su nepismeni zbog jedne rijeci :lol: :lol:

@Pitar necemo ici tako predaleko vidis da si i ti nepismen, sada ces biti lektorisan :D
Pitar s Kariba

#491 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Pitar s Kariba »

Sad sam skont'o par grešaka i ispravio na brzaka (ili nabrzaka) :D
ja71

#492 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ja71 »

I ja sam upravo skont'o i poj'o par cevapa. Na brzaka.
Norm

#493 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Norm »

...nego, ne znam da li je bilo objasnjenje na ranijim stranicama, ali koliko vas zna kako su nastali danasnji (Banjalucki, Sarajevski, Travnicki), uopste, Bosanski cevapi?
corsa

#494 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by corsa »

Procitao sam temu od pocetka do kraja i zakljucak je da odavno vise gluposti nisam procitao na jednom mjestu (cast par izuzetaka). Vecina recezenata uglavnom ne jede cevape ili ih jede vrlo rijetko. :-)
Obzirom da sebe smatram kompetetnim da pisem o temi, jer mi se ishrana sastoji 95% od mesa i probao sam sve tri navedene vrste cevapa, dozvolit cu si da napisem koju o istim. :D
Kao prvo, ovo sto @Toto pise Cevab/p ili Cevapcici, nidje veze. Znaci, to je mozda ispravno sa nekog kulinarsko-kulturoloskog aspekta, ali iz aspekta naroda iliti zargona uvijek se govorilo hajmo na cevape. Nikad nikog nisam cuo da je rekao hajmo na cevapcice, jer bi ga, naravno, svi zajebavali. :lol:
Kao drugo, samo su tri poznate/brend vrste cevapa u BiH, a to su u naslovu navedeni, s tim da je Sarajevski cevap najpoznatiji, jer taj se naziv koristi kao reklama u zemljama u regionu, a i sire za doticni proizvod iliti jelo. Ovi forumski pokusaji uvaljivanja nekih zenicki, tuzlanskih ili sta ti ja znam cevapa su smijesni. :-) Matematika je prosta, za njih su culi samo u Zenici, Tuzli ili slicno.
E sad, konkretno o cevapima. Meni su najbolji sarajevski, ali to je moje subjektivno misljenje jer sam na njima odrastao. Od sarajevskih su mi najukusniji u Zelji, ali ja ih zbog velicine i cijene zovem turisticki cevapi. Najbolji omjer cijene i kvalitete je cevabdzinica Zmaj u Hrasnom. Solidno dobri cevapi, odlicna velicina sa razumnom cijenom za sarajevske prilike. Neka moja recenzija ostalih poznatijih cevabdzinica (pitam se kako bi se zvale da se jelo zove cevapcici=cacpicicinica :D ) bi bila ovakva: Mrkva, losi cevapi cudnog ukusa; Hodzic, ukusni cevapi, ali smijesno mali, uber turisticki i preskupi; Petica ok cevapi, neka srednja ocjena, ali takodjer preskupi; Zmaj autobuska losija kvaliteta, dobra velicina, ok cijena. Ima jos puno, puno cevabdzinica, ali ovo su, da kazem, osnovne.
Travnicki cevapi, koje cete, naravno, naci samo u Travniku i blizoj okolini, meni licno su odlicni. Svidja mi se i ukus i velicina i jedino zbog cega dajem prednost sarajevskim je somun. Travnicki mi se ne svidja, ali kao sto rekoh, stvar navike. Jeo sam ih kod Harija, kod Bajre i u nekoj cevabdzinici kod onog mostica, kod Sarene dzamije. Svidjaju mi se takodjer ovim nabrojanim redoslijedom, a pogotovo mi se svidja cijena. :D
Banjalucki su mi na zadnjem mjestu, njih pozelim mozda jednom godisnje. Jeo sam ih u Kastelu na carsiji, u Vrbasu u Nedzaricima i kod Muje u Banjaluci. Najbolji u Kastelu.
Sto se tice ostalih gradova, probao sam ih u mnogim, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. :D Ubjedljivo najgori su mi, sto se BiH tice bili u Tuzli. Nekakvi mrsavi, vodenasti, a somun kao mokra krpa kojom je neko pod obrisao. A sto se inostranstva tice u Rumuniji su blago receno odvratni.
I tako, poucen dugogodisnjim iskustvom, shvatio sam da cevape treba jesti samo i jos jednom, SAMO u Sarajevu i Travniku.
Ovo ostalo su sve blijede kopije i neuspjeli pokusaji cevapa. :thumbup: :bih: :bih:

P.S. Prva otvorena cevabdzinica u Sarajevu, a vjerovatno i u BiH je Ferhatovic.
ITNet

#495 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ITNet »

Jebiga jarane ako ti je Zeljo najukusniji ne mogu da te shvatim ozbiljno nikako :D Jesu nekad bili kleo sam se u Zelju ali vec par godina narocito kako je otvorio Zeljo 2 meni nije to to, odem bar jednom godisnje tamo na popravni ali ne legnu mi. Zmaj je isto bio dobar ali meni vise nije, kod Beska sam zakucao vec neko vrijeme i tamo su mi godinama vazda isti i najbitnije nemam nekih probavnih problema kao kod ostalih, ono naduvenost,pospanost, pijenje par litara vode iza istih itd... :lol:
corsa

#496 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by corsa »

Mozda si se zasitio Zelje, pa ti zato nisu ukusni. Odmori malo pa otidji na 15-ku. Imao sam isti problem. :D I jedem samo u staroj cevabdzinici, ima nesto i u ambijentu. :) A Zmaj je dobar kad bas hoces da se najedes, a da nije ni cevap los. Besko OK, prosjek. Je*o cevabdzinicu kojoj su specijalitet pileci fileti! :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#497 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

Petica ilitiga Ferhatovic su dobri cevapi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#498 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Velkoski »

pa dvica postoji otkad ja znam za sebe haman... :D

kad skontam, ne pamtim kad sam zadnji put ćevape u Sarajevu :shock: ima bar deset godina :D
Toto

#499 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

Toto wrote:ne postoji Sa,Bl,Tr,Ze,Tu,Mo cevapcici. Kad Sa bude imalo 20 cevabcinica gdje se prave cevapcici po istim normativima,standardima onda mozeme pricati o Sa cevapcicu.
Do tada ima samo Zeljini,Mrkvini, Haretovi, Rotini cevapcici.
Koliko cevabdzinica ima uTravniku? Koliko njih stavlja ovcije meso?
mufa1

#500 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by mufa1 »

corsa wrote:Procitao sam temu od pocetka do kraja i zakljucak je da odavno vise gluposti nisam procitao na jednom mjestu (cast par izuzetaka). Vecina recezenata uglavnom ne jede cevape ili ih jede vrlo rijetko. :-)
Obzirom da sebe smatram kompetetnim da pisem o temi, jer mi se ishrana sastoji 95% od mesa i probao sam sve tri navedene vrste cevapa, dozvolit cu si da napisem koju o istim. :D
Kao prvo, ovo sto @Toto pise Cevab/p ili Cevapcici, nidje veze. Znaci, to je mozda ispravno sa nekog kulinarsko-kulturoloskog aspekta, ali iz aspekta naroda iliti zargona uvijek se govorilo hajmo na cevape. Nikad nikog nisam cuo da je rekao hajmo na cevapcice, jer bi ga, naravno, svi zajebavali. :lol:
Kao drugo, samo su tri poznate/brend vrste cevapa u BiH, a to su u naslovu navedeni, s tim da je Sarajevski cevap najpoznatiji, jer taj se naziv koristi kao reklama u zemljama u regionu, a i sire za doticni proizvod iliti jelo. Ovi forumski pokusaji uvaljivanja nekih zenicki, tuzlanskih ili sta ti ja znam cevapa su smijesni. :-) Matematika je prosta, za njih su culi samo u Zenici, Tuzli ili slicno.
E sad, konkretno o cevapima. Meni su najbolji sarajevski, ali to je moje subjektivno misljenje jer sam na njima odrastao. Od sarajevskih su mi najukusniji u Zelji, ali ja ih zbog velicine i cijene zovem turisticki cevapi. Najbolji omjer cijene i kvalitete je cevabdzinica Zmaj u Hrasnom. Solidno dobri cevapi, odlicna velicina sa razumnom cijenom za sarajevske prilike. Neka moja recenzija ostalih poznatijih cevabdzinica (pitam se kako bi se zvale da se jelo zove cevapcici=cacpicicinica :D ) bi bila ovakva: Mrkva, losi cevapi cudnog ukusa; Hodzic, ukusni cevapi, ali smijesno mali, uber turisticki i preskupi; Petica ok cevapi, neka srednja ocjena, ali takodjer preskupi; Zmaj autobuska losija kvaliteta, dobra velicina, ok cijena. Ima jos puno, puno cevabdzinica, ali ovo su, da kazem, osnovne.
Travnicki cevapi, koje cete, naravno, naci samo u Travniku i blizoj okolini, meni licno su odlicni. Svidja mi se i ukus i velicina i jedino zbog cega dajem prednost sarajevskim je somun. Travnicki mi se ne svidja, ali kao sto rekoh, stvar navike. Jeo sam ih kod Harija, kod Bajre i u nekoj cevabdzinici kod onog mostica, kod Sarene dzamije. Svidjaju mi se takodjer ovim nabrojanim redoslijedom, a pogotovo mi se svidja cijena. :D
Banjalucki su mi na zadnjem mjestu, njih pozelim mozda jednom godisnje. Jeo sam ih u Kastelu na carsiji, u Vrbasu u Nedzaricima i kod Muje u Banjaluci. Najbolji u Kastelu.
Sto se tice ostalih gradova, probao sam ih u mnogim, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. :D Ubjedljivo najgori su mi, sto se BiH tice bili u Tuzli. Nekakvi mrsavi, vodenasti, a somun kao mokra krpa kojom je neko pod obrisao. A sto se inostranstva tice u Rumuniji su blago receno odvratni.
I tako, poucen dugogodisnjim iskustvom, shvatio sam da cevape treba jesti samo i jos jednom, SAMO u Sarajevu i Travniku.
Ovo ostalo su sve blijede kopije i neuspjeli pokusaji cevapa. :thumbup: :bih: :bih:

P.S. Prva otvorena cevabdzinica u Sarajevu, a vjerovatno i u BiH je Ferhatovic.

To je to, kljucaj temu, definitivno najbolja recenzija do sad!! Nisam iz Sarajeva, ali posto sam i sam lud za cevapima, i znao sam po 400-500 km vozit samo zbog cevapa (dijaspora jbga).. Takodjer sam se kleo u zelju, do zadnji put, jarane nekako kiselo meso bilo, tako da je zmaj preuzeo prvo mjesto..
Travnicki takodje odlicni, mada nekako fali mi malo okusa, mirisa na rostilj...
Sa banjaluckim nisam do skora imao kontakta, dok u skorije vrijeme u dijaspori jedan banjalucanin nije otvorio restorancic, i frajer ubija sa banjaluckim cevapima, ali eto ipak na trece mjesto..
Kanim se otici i u Zenicu kod tog beslica, jer nisam nikad jeo..ima jedan zenicanin u mariboru, nisu losi cevapi, jos on to bas forsira, zenicko..ali nista posebno..ono natopljena lepina.. Tuzlacima treba zabranit da uopste prve cevape, ili da ih stave na jelovniku gdje su ostale corbe.. Ono je grehota sta rade.. lonac neke muzge, i kad umoci onu lepinu, tacno mi ne bude dobro.. U Mostaru jednom jeo, nisu bili losi, ali podavno je to bilo, a mozda sam bas i gladan bio :) :)
Post Reply