Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sretjko

#426 Re: Avionske nesrece

Post by sretjko »

Edin H. wrote: Piloti klocevi, onaj mladi ih je posebno zavalio.

Francuska posla :oops:

mladi drk'o onu palicu gore-dole, to bi i ja mogao da uradim. ali najjace je da glavnog pilota nisu budili dok nisu dosli haman pred vodu. :-) bolje da ga nisu ni budili. ovako je ispalo "buraz hajde ustani da gledas kako umires".
ma ne vjerujem ja ni ovom dokumentarcu. :roll:
bingov buraz

#427 Re: Avionske nesrece

Post by bingov buraz »

sretjko wrote:

mladi drk'o onu palicu gore-dole, to bi i ja mogao da uradim. ali najjace je da glavnog pilota nisu budili dok nisu dosli haman pred vodu. :-) bolje da ga nisu ni budili. ovako je ispalo "buraz hajde ustani da gledas kako umires".
Gori je slucaj kad su izginuli oni ruski hokejasi gdje je jedan pilot sve radio kako treba a kopilot nesvjesno ponistavao komande I kocio prilikom polijetanja
Googlerica

#428 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

sretjko wrote:
Googlerica wrote:
nekoliko stranica ranije smo pisali o tome, Entropio forumash je najjednostavnije objasnio uzrok je pilot error,zamrznute pitot tube i kasno su skontlai sto se ziasta desava

pustni su bili u sdjedistima je dokaz da je avion bio u jednom komadu tokom pada

da,ali nije dodao da su sjedista plutala na vodi ,nis sjedista u kabini plutala na vodi

eh sad za francuski par :lol: bas si komican sa pitanjem :D postoji vise mogucnosti :)
znam za neke druge tube ali za pitot tube nikad nisam cuo? :oops: je li to ono sto se na snimku zaledi pa odledi? to ih je ustvari zeznulo? zamrznulo im komande? u jednom trenutku pilot govori da je -42 stepena i da je velika oluja i da je sreca sto su u boingu. :roll:
mozda sam dosadan ali me zanima da li su oni imali vremena da se izvuku iz aviona kad je on dotakao vodu, da li je to usporilo pad ili se avion strmoglavio na dno a putnici se prepustili sudbini kao recimo da je autobus upao u rijeku? mislim, da li su putnici uopste bili svjesni sta se desava? cini mi se da i o tome govore u filmu, jer ako nisi svjestan sta se desava bas te briga, onda i nije tako strasno.

http://www.klix.ba/forum/avionske-nesre ... 2#p9815512

na 7 stranicni imas sve detalje :-D

nisu imali vremena da se izvuku, na zalost :!: pad je bio brz , a to znaci,nema snase da prezivis takav pad :!:

sigurno je su bili svjesni,postaviti avion u poziciju sa nosom gore nema sanse da ne osjetis :|
Googlerica

#429 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

de balzac wrote:Aman @sretjko :roll: ti baš kao da je googlerica azira sa kašikama :D

Googlerice, ne idi sa teme :) svašta naučih :thumbup:
hvala :-D no,nem ogu reci da znam SVE,ali ako mogu odgovoriti,pokusam :)

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk[/quote]
Zviz wrote: Mozda i nisu pali s neba, nego ako je rijec o otmici, mozda su duze vremena letili - Boga zna kuda, ali na visini od 100m - Izraelci su davnih dana duz citavog crvenog mora letili na nekoj minimalnoj visini kad su isli da oslobode taoce iz Ugande. Ako su imali goriva do sjeverne Kine, mogli su mozda tako letiti sve do Japana bez da ih iko i primjeti. "Lupam" ali samo kazem mozda...
Zviz,is koje godine se javljas :D terorizma i kradja aviona nisu duuugo,ali duuugo popularni :)
Last edited by Googlerica on 11/03/2014 19:27, edited 1 time in total.
Googlerica

#430 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

bingov buraz wrote:
sretjko wrote:

Gori je slucaj kad su izginuli oni ruski hokejasi gdje je jedan pilot sve radio kako treba a kopilot nesvjesno ponistavao komande I kocio prilikom polijetanja
bingov buraz,daj mi link slucaja ,hvala
BadCopy

#431 Re: Avionske nesrece

Post by BadCopy »

Eo taj video kada su pokusali nazvati nekoga.
Googlerica

#432 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

say_cheese wrote:
insomnia78 wrote:Pali su s neba, sta mislis jesul imali vremena i snage, odnosno jesu li uopste bili zivi, za izvuci se iz aviona?
De malo razmisljan hljeba ti
Da je puko od zemlju da li bi mu to usporilo pad?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Sanse za prezivjeti su minimalne, ali da nije moguce, jeste. Poznat slucaj sa nasih prostora, Vesna Vulovic.
30 takvih slucajeva od 70tih,znaci 40 godina,30 osoba manje vise,prakticno sanse za prezivljavanje borja osoba u tokeu jedne godine su minimalne
Googlerica

#433 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Edin H. wrote:
Googlerica wrote: pisali smo ranije o tome

obrati paznju na 37:40 minuta,fino covjek pokazuje rukom kako je avion padao

pokusali su stabilirati nos aviona,ali prekasno

na 2000 ft su dibili automatizirano upozorenje da pull up ,a piloti su kasno skontali da je dizanje aviona nema efketa i da se priblizavaju porvsini vode,zato je je upravo pilot rekoa da ce crash
Piloti klocevi, onaj mladi ih je posebno zavalio, napenalio se da dize avion i zdravo djaci.

Francuska posla :oops:[/quote]

a joj, :lol:

bas se pitam koliko je imao sati leta :!: Ili je bio na trneningu kao onaj sto je na SFO poksuao malo ranije spustiti avion,i avion malo zapelo kod obale :D ne razumijem ni ja kako neko sa isksutvom dozvoli dati avion u ruke nekome ko je tek poceo sa letovima na doticnom modelu aviona :!:
bingov buraz

#434 Re: Avionske nesrece

Post by bingov buraz »

Googlerica wrote:bingov buraz,daj mi link slucaja ,hvala
http://watchdocumentary.org/watch/air-c ... 50d1d.html
jefferson

#435 Re: Avionske nesrece

Post by jefferson »

Zviz wrote:
insomnia78 wrote:I spustili se gdje?
Poredis manevrisanje lovca i boinga

Nisu lovci bili u pitanju kod Izraelaca nego cargo vojni avioni! Nisam ni rekao da su se spustili nego da su "zapeli" u vodu... ako je otmica u pitanju moguce da je islo za juzne Filipine taj pravac.
Cargo vojni avion je nesto drugo.
Cargo vojni avion kao sto je C-130 pogone turbo-prop motori koji imaju daleko bolju reakciju na niskim visinama, tj. brzi odziv.
Motori na B777 su bypass turbine koje su namjenjene za krstarenje velikim brzinama a ne za let na 100 m visine gdje microburst moze da izvrne avion na ledja. Vojni avioni koji su namjenjeni za takve poduhvate su konstruisani sa namjerom da lete nisko i slicno.
I de mi objasni sta znaci "zapeti" u vodu? Daleko sigurnije sletanje je na bilo kakvo tlo (livada i slicno) nego na vodu! Ako se treba sletiti prinudno voda je zadnji izbor, a postoji razlog za to. Stroga ne moze on "zapeti."
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#436 Re: Avionske nesrece

Post by Entropio »

sretjko wrote: mozda sam dosadan ali me zanima da li su oni imali vremena da se izvuku iz aviona kad je on dotakao vodu, da li je to usporilo pad ili se avion strmoglavio na dno a putnici se prepustili sudbini kao recimo da je autobus upao u rijeku? mislim, da li su putnici uopste bili svjesni sta se desava? cini mi se da i o tome govore u filmu, jer ako nisi svjestan sta se desava bas te briga, onda i nije tako strasno.
Putnici su vjerovatno bili svjesni da se nešto dešava jer su relativno dugo bili u poziciji gdje je nos okrenut gore što je dovelo do stall-a. Možda većina njih nije znala da bukvalno propadaju kroz zrak i pitanje je vremena kad će poginuti, ali su sigurno znali da nešto nije uredu. Najmanje stresa je doživio najiskusniji i najstariji pilot koji je spavao veći dio propadanja. :D
sretjko wrote:i ja sam tako razmisljao dok nisam pogledao ovaj dokumentarac. da je pad bio strahovit ne bi ostali da sjede u sjedistima. bili su zivi jer su i piloti bili zivi do samog udarca u vodu.
U slučaju bilo kakvih problema tokom leta, stjuardese preporučuju i naređuju putnicima da sjede u svojim sjedištima i da budu zavezani. Tako je vjerovatno bilo i u slučaju AF447. Da se desilo neko čudo i da su uspjeli sletiti na vodu (kažem sletiti, a ne pasti), bolje je biti zavezan u sjedištu nego hodati po kabini, logično.
sretjko wrote:pa mene samo to i zanima, da li su oni bili svjesni da su upali u okean. bar sekundu-dvije, ako jesu to mi je najstrasnije od svega. ono, padas s avionom u sred noci po oluji, jos si ziv a onda te samo crna voda proguta. :shock: gore od toga moze samo biti da prezivis i da ti ostanu te traume i sjecanja za citav zivot. :roll: mislim da i onaj koji bi to kojim slucejem prezivio ne bi ostao normalan.
Teško da neko može preživjeti takav pad... bukvalno su padali s neba i udarili u vodu. Kad udariš u vodu na taj način, kao da si udario u beton zbog površinskog napona vode.
Googlerica

#437 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

bingov buraz wrote:
Googlerica wrote:bingov buraz,daj mi link slucaja ,hvala
http://watchdocumentary.org/watch/air-c ... 50d1d.html
hvala,poukasla sma naci sinopsis,ali nemam pristup , no postoji izvjestaj

http://www.mak.ru/russian/investigation ... 42434.html
http://aviation-safety.net/database/rec ... 20110907-0

da prevedem na narodni jezik ( drugi link je jednostavnijeg sadrzaja,prvi link je vlro detaljan,i objasnajva testiranja,kojalicno volim citati)

prilikom uzlijetanja imali su manju brzinu od izracunate
ob apilota nisu imali adkevatan trenining za doticni model aviona,jedan od pilota je "drzao" nogu na pedali za kocnicu :skoljka: In the accident he inadvertently activated the brakes while pulling on the controls to lift the nose for takeoff. :!:
jedan od pilota je imao zdrstveni problem ,bio pod uticajem tableta
Googlerica

#438 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

jefferson wrote:
Zviz wrote:
Nisu lovci bili u pitanju kod Izraelaca nego cargo vojni avioni! Nisam ni rekao da su se spustili nego da su "zapeli" u vodu... ako je otmica u pitanju moguce da je islo za juzne Filipine taj pravac.
Cargo vojni avion je nesto drugo.
Cargo vojni avion kao sto je C-130 pogone turbo-prop motori koji imaju daleko bolju reakciju na niskim visinama, tj. brzi odziv.
Motori na B777 su bypass turbine koje su namjenjene za krstarenje velikim brzinama a ne za let na 100 m visine gdje microburst moze da izvrne avion na ledja. Vojni avioni koji su namjenjeni za takve poduhvate su konstruisani sa namjerom da lete nisko i slicno.
I de mi objasni sta znaci "zapeti" u vodu? Daleko sigurnije sletanje je na bilo kakvo tlo (livada i slicno) nego na vodu! Ako se treba sletiti prinudno voda je zadnji izbor, a postoji razlog za to. Stroga ne moze on "zapeti."

i da dodam,proppelerasi se dignu u nebo za 30 sekundi,a jet-ovi se penju 3 minute :)
preformance im je totlano drugaciji,ovi sa propelerima se jednostavno lakse "mrdaju" u zraku, tako je jefferssone :thumbup:

Zviz,kako mislis "zapeo" , hvala :-D ( jes' se ti meni ozenio :kiss: )
Locker

#439 Re: Avionske nesrece

Post by Locker »

23:25, 11.03. UPDATE: Akcija potrage i spašavanja za nestalim #MH370 trenutno se odvija u Malajskom moreuzu. S obzirom na broj uključenih plovila zapanjujuće je da zrakoplov još uvijek nije pronađen…

http://kontrolaletenja.net/nestanak-zra ... let-mh370/
Image
Googlerica

#440 Re: Avionske nesrece

Post by Googlerica »

Locker,ako radis u kontroli letenja,mogi bi dati neko svoje profi misljenje,a i kad pises clanke,bilo bi korisno postaviti i izvore koje korsitis , nadam se da ne prepisujes sa obicnih medija :)
Nuken

#441 Re: Avionske nesrece

Post by Nuken »

SS. uzeo maloprije sa MarineTrafic-a i FlightRadar-a.Kako je moguće da pored ovolikog broja(na slikama su samo civilni avioni i brodovi,a ni tu nije sve označeno,msm. na letjelice/brodove)letjelica-vojnih i civilnih,brodova,satelita...nisu u stanju pronaći aviJon te veličine.
-Prvo su govorili da se avion srušio u sredini ovog kvadrata desno(na FR je tu nestao sa radara),a sad odjednom pomjeraju potragu i potencijalno mjesto pada?Koliko ja znam u ovom području je FR limitiran na 30000 ft.,a čisto sumnjam da je avion mogao "propasti"nekoliko hiljada ft. kroz par sekundi.
Image
Image
Image
BadCopy

#442 Re: Avionske nesrece

Post by BadCopy »

wannabe_ultra wrote:pa sto ne lociraju ove sim kartice koje su aktivne i ciji mobiteli zvone ?! :-)
zato sto mobitel vjerovatno zazvoni u centrali sto bi se reklo,cim spoji na telefon izbaci.sto znaci da telefoni uopste nisu ni upaljeni
radostan dan

#443 Re: Avionske nesrece

Post by radostan dan »

timpra...
Entropio

#444 Re: Avionske nesrece

Post by Entropio »

Locker wrote:23:25, 11.03. UPDATE: Akcija potrage i spašavanja za nestalim #MH370 trenutno se odvija u Malajskom moreuzu. S obzirom na broj uključenih plovila zapanjujuće je da zrakoplov još uvijek nije pronađen…
Nije još pronađen jer traže na pogrešnim mjestima. Jedna teorija koja je plasirana danas: teroristi su preuzeli avion, ugasili transponder i naredili pilotu da ide prema nekom velikom gradu (Hong Kong; Singapur; nešto kao novi 9/11). Pilot je u početku pratio uputstva terorista, ali je onda shvatio da je bolje da obori avion i da žrtvuje sebe i ostalih 238 ljudi nego da stradaju hiljade... i oborio je avion. Teroristička grupa koja je to radila nije preuzela odgovornost jer im plan nije uspio. Ovo je teorija Carlene Pettit.

Interesantno...
insomnia78

#445 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Nije bas tako lako preuzeti kontrolu nad avionom

karanana

#446 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

sta, onaj pilot zavodnik ostavio vrata kokpita otvorena pa usli teroristi prije negoli su ovi stigli ikome ista javiti?

zar za teroriste i ovo obaranje aviona sa 239 ljudi ne bi bio neki uspjeh vrijedan hvale?
Last edited by karanana on 11/03/2014 23:10, edited 1 time in total.
Entropio

#447 Re: Avionske nesrece

Post by Entropio »

insomnia78 wrote:Nije bas tako lako preuzeti kontrolu nad avionom

Slažem se, pogotovo nakon 9/11. Vrata koja vode u cockpit se ne mogu otvoriti iz vana, čak ni na najinvazivnije načine. Ali gospođa Pettit je pilot i očigledno zna šta govori. Mogli su teroristi zaprijetiti da će ubijati sve redom ako piloti ne otvore vrata...

Ovo su sad baš špekulacije i teorije, ali kao što reče Googlerica, dok se zvanično ne bude znalo šta se desilo, mediji se igraju.
insomnia78

#448 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Pa mislim da bi u slucaju ucjene piloti ipak obavjestili toranj
Mada i ja mislim da ga traze na pogresnom mjestu

karanana

#449 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

nema tu sta. oni mogu odmah pobiti sve putnike, ovi ne smiju otvoriti.
a i da se to desilo imali bi minutu dvije da nekome jave sta se desava. teorija ne stoji. jedino ako su vrata bila otvorena i ako su odmah uletili, mada ni tad ne vjerujem u oto.
apsidejzi

#450 Re: Avionske nesrece

Post by apsidejzi »

PO slikama koje su izasle danas, ovo su bili veoma neozbiljni piloti. Pustali su putnike u kabinu i pusili su cigarete u toku leta. Ne bi me cudilo ni da su se "igrali" sa avionom i doveli ga u "stall" poziciju i da je gruhnuo s te visine u more. Ako propada 200KM/h to ti je cca 55 m/s a to je cca 3333 m u minuti. Sa 10.000 metara do mora propadne za nepune cetiri minute. Air France je tako pao s tim da se piloti nisu igrali nego se zaledili brzinomjeri i zbog toga se autopilot ugasio te dao kontrolu pilotima. Ovaj iz straha i grca povukao rucicu na gore i nesvjesno doveo avion u "stall"... Nakon cetiri minute zavrsili u moru. Pali kao kamen.
Post Reply