Fudonja, da si citao moje postove ranije, sve bi do sadsa/ znaoFudo387 wrote:Kol’ko sam ja skuzio malo prije nakog pilota, doveli ga da pojasni kako to cudo MACS, ili kako se vec zove, fercera, ovdje su davno dobili instrukcije da to cudo ugase.
To je kao novitet, i aktivira se samo ako je autopilot iskljucen, tj kad ga rucno nagare, i ako primjeti da pilot pravi gresku, to se aktivira i preuzima komandu.
Jebali mater, pa sto to nisu rekli i ovima iz etiopije da ga ugase?
Avionske nesrece
- Connaisseur Karlin
#3976 Re: Avionske nesrece
-
Nanox7
#3977 Re: Avionske nesrece
Skinuli su podatke iz crne kutije vec sutra mozemo ocekivati neke informacije.
-
Nanox7
#3978 Re: Avionske nesrece
Based on the downloaded data, the Ethiopian Government just confirmed the similarity of ET302 and Lion Air Crash.
Znaci upitanju je isti problem kod Lion Air.
The Ethiopian flight was set to follow the Standard Instrument Departure (SID) from the airport and followed standard procedure with a first contact just after departure, the source said. Everything appeared normal.
After one or two minutes, the voice on the air traffic control recording requested to remain on the same path as the runway and to climb to 14,000 feet, the source said.
The aircraft’s ground speed after departure was unusually high, the source said, reaching around 400 knots (460 miles per hour) rather than the 200 to 250 knots that is more typical minutes after departure.
Znaci upitanju je isti problem kod Lion Air.
The Ethiopian flight was set to follow the Standard Instrument Departure (SID) from the airport and followed standard procedure with a first contact just after departure, the source said. Everything appeared normal.
After one or two minutes, the voice on the air traffic control recording requested to remain on the same path as the runway and to climb to 14,000 feet, the source said.
The aircraft’s ground speed after departure was unusually high, the source said, reaching around 400 knots (460 miles per hour) rather than the 200 to 250 knots that is more typical minutes after departure.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3979 Re: Avionske nesrece
Ma volimo mi tebe, ne trebaš biti toliko sujetnaConnaisseur Karlin wrote:Fudonja, da si citao moje postove ranije, sve bi do sadsa/ znaoFudo387 wrote:Kol’ko sam ja skuzio malo prije nakog pilota, doveli ga da pojasni kako to cudo MACS, ili kako se vec zove, fercera, ovdje su davno dobili instrukcije da to cudo ugase.
To je kao novitet, i aktivira se samo ako je autopilot iskljucen, tj kad ga rucno nagare, i ako primjeti da pilot pravi gresku, to se aktivira i preuzima komandu.
- B6Redhell
#3980 Re: Avionske nesrece
nekoliko ih parkiranih, jedan do drugog. kompanije popizdile.. posebno ova jedna sto koristi samo 737 I ima u planu sve zamijeniti sa max 8..

-
detroit-mercy
#3981 Re: Avionske nesrece
I kažu ne valja Amerika, ova dvojica iz zajebancije penziju zaradiliBobi wrote:E jes bilo tesko pogoditdetroit-mercy wrote:Samo da prijavim da sam se malo kockao da ce pasti dionica odmah nakon padaBodkin wrote: Mogu zamislit koja je frka..prodaj..kupuj...prodaj...kupuj, niko nista nije jasnobaba se spuri na kafu u McDonalds pa stock od dole.
Ja sam ocekivao veci pad 30-35% pa da uletim, na 12% mi nesto suhveli, YTD su jos green, ima tu prostora jos za pad.
Dok jednom ne omrkne drugom ne osvane
- Edin H.
#3983 Re: Avionske nesrece
METNUCE jos jedan ekstra senzorFudo387 wrote:Pa eto, ovdje su picili normala, nisu imali problema. Ugasi to i goni, dok ne skontamo dje smo zajebali.Bobi wrote:Ma svasta se moze nagadjat, treba cekat snimke iz crne kutije. Etiopljani kazu da su svi njihovi piloti upoznati sa problemom, ko ce ga znati, istraga u toku...Fudo387 wrote:Kol’ko sam ja skuzio malo prije nakog pilota, doveli ga da pojasni kako to cudo MACS, ili kako se vec zove, fercera, ovdje su davno dobili instrukcije da to cudo ugase.
A opet, nema logike ni da ostali nisu znali...da je traktor pa haj, al ova cuda, nidje veze.
- drndalo
#3984 Re: Avionske nesrece
Trebace tu puno vise zakrpa od samo jednog flastera...
-
Seawolf
#3985 Re: Avionske nesrece
Na ovoj fotografiji se sasvim lijepo vidi glavni dizajnerski uzrok svih problema koji sada dolaze do izražaja.B6Redhell wrote:nekoliko ih parkiranih, jedan do drugog. kompanije popizdile.. posebno ova jedna sto koristi samo 737 I ima u planu sve zamijeniti sa max 8..
Kratke noge glavnog stajnog trapa i poslijedično mala vrijednost klirensa, koja je bila dovoljna šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je prva generacija 737-ica imala motore prečnika 125 cm, nije odgovarajuća za četvrtu generaciju koja ima motore prečnika 176 cm.
737 MAX su morali dizajnirati sa dužim nogama glavnog stajnog trapa.
Ali to košta.
- Matzan
#3986 Re: Avionske nesrece
Ne kontam što BiH ne počne proizvoditi avione?
Svejedno je hoce li se zvati AIRBOS ili BOSING.
Svejedno je hoce li se zvati AIRBOS ili BOSING.
- Edin H.
#3987 Re: Avionske nesrece
Boeing designed a warning light that would alert pilots when the sensors measuring their plane’s angle of attack differed widely, which would give notify them of a faulty MCAS activation.
The manufacturer does not install the warning light as a standard feature on the 737 Max 8. Airlines have to pay extra for it.
Boeing’s proposed solution
Yesterday (March 17) Boeing unveiled a plan for “a flight control software enhancement for the 737 MAX” that has been in the works since the Lion Air crash.
With the new software patch, the MCAS will take readings from both angle-of-attack sensors. The software won’t be able to move the plane’s horizontal tail as far, and when activated, it will only nudge the nose down once
https://qz.com/1575509/what-went-wrong- ... 737-max-8/
The manufacturer does not install the warning light as a standard feature on the 737 Max 8. Airlines have to pay extra for it.
Boeing’s proposed solution
Yesterday (March 17) Boeing unveiled a plan for “a flight control software enhancement for the 737 MAX” that has been in the works since the Lion Air crash.
With the new software patch, the MCAS will take readings from both angle-of-attack sensors. The software won’t be able to move the plane’s horizontal tail as far, and when activated, it will only nudge the nose down once
https://qz.com/1575509/what-went-wrong- ... 737-max-8/
-
Seawolf
#3988 Re: Avionske nesrece
Lijepo. A u slučaju neispravnosti jednog od dva senzora, kako će sistem "znati" sa kojeg od senzora dolazi ispravna informacija o napadnom uglu (AoA) aviona?Edin H. wrote:...
With the new software patch, the MCAS will take readings from both angle-of-attack sensors ...
-
Nadzorna_ploca
#3989 Re: Avionske nesrece
Joj al'se kockaju sa ovim avionom...te ovo treba te ono, te uzduk te poprijeko.. smijesno.
-
Bodkin
#3990 Re: Avionske nesrece
Ako nista postoji nacin da vidis na kojen ces avionu letjeti kad kupujes kartu. Barem da mozes birati da ne letis na ovom avionu
- Connaisseur Karlin
#3991 Re: Avionske nesrece
samo galamite ne meneBobi wrote:Ma volimo mi tebe, ne trebaš biti toliko sujetnaConnaisseur Karlin wrote:Fudonja, da si citao moje postove ranije, sve bi do sadsa/ znaoFudo387 wrote:Kol’ko sam ja skuzio malo prije nakog pilota, doveli ga da pojasni kako to cudo MACS, ili kako se vec zove, fercera, ovdje su davno dobili instrukcije da to cudo ugase.
- Connaisseur Karlin
#3992 Re: Avionske nesrece
i to se moze promjeniti, priomjenom plana kretanja avionaBodkin wrote:Ako nista postoji nacin da vidis na kojen ces avionu letjeti kad kupujes kartu. Barem da mozes birati da ne letis na ovom avionu
- B6Redhell
#3993 Re: Avionske nesrece
ima I toga mala clearance od piste do trupa I motora, ali tu jedino vidim problem prilikom spustanja na jakom bocnom vjetru, I stariji modeli od 200 do 800 imaju skoro isto rastojanje, neki dan sam vidio privatni prve serije sa orginalnim motorima. Bucan ko vojni ali ni kod njih nije neka velika razlika.. valjda ustede na prostoru.. I MD80/88 imaju kratke noge.. ali su veoma pouzdani..Seawolf wrote:Na ovoj fotografiji se sasvim lijepo vidi glavni dizajnerski uzrok svih problema koji sada dolaze do izražaja.B6Redhell wrote:nekoliko ih parkiranih, jedan do drugog. kompanije popizdile.. posebno ova jedna sto koristi samo 737 I ima u planu sve zamijeniti sa max 8..
Kratke noge glavnog stajnog trapa i poslijedično mala vrijednost klirensa, koja je bila dovoljna šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je prva generacija 737-ica imala motore prečnika 125 cm, nije odgovarajuća za četvrtu generaciju koja ima motore prečnika 176 cm.
Ali to košta.
boeing ima veliki monopol u svijetu preko americkog drzavnog vrha. Vojni vrh gura njih i Lockheed martin, sa velikim ugovorima I parama. gdje boeing da bi se takmicio sa airbusom I embrierom stampa avione ko iz printera. A njihov svaki novi model ima neku frku I problem...
- Connaisseur Karlin
#3994 Re: Avionske nesrece
Seawolf, zar insi vidio lokaciju sadasnjih senzora, plus, postavlja sam info kako rade danasnji senzori, definitinvo su nelogicno postavili strukturu rada senzoraSeawolf wrote:Lijepo. A u slučaju neispravnosti jednog od dva senzora, kako će sistem "znati" sa kojeg od senzora dolazi ispravna informacija o napadnom uglu (AoA) aviona?Edin H. wrote:...
With the new software patch, the MCAS will take readings from both angle-of-attack sensors ...
-
Bodkin
#3995 Re: Avionske nesrece
Kako mislis? Tacno znas koji avion leti na kojem letu. Jedino da ga primijene na dan letenjaConnaisseur Karlin wrote:i to se moze promjeniti, priomjenom plana kretanja avionaBodkin wrote:Ako nista postoji nacin da vidis na kojen ces avionu letjeti kad kupujes kartu. Barem da mozes birati da ne letis na ovom avionu
- drndalo
#3996 Re: Avionske nesrece
Upravo tako. Plan moze biti ispostovan, ali moze biti i promijenjen zbog vise stvari. Od kvara tog aviona, kvara drugog aviona kojeg onda zamijene tim, a njega trecim, moze biti velika promjena rezervacija za taj dan, pa da npr. umjesto aviona sa 100 sjedista stave onaj sa 180, kao i obratno ako ima manje putnika, a negdje taj veci avion treba za vise putnika...Bodkin wrote:Kako mislis? Tacno znas koji avion leti na kojem letu. Jedino da ga primijene na dan letenjaConnaisseur Karlin wrote:i to se moze promjeniti, priomjenom plana kretanja avionaBodkin wrote:Ako nista postoji nacin da vidis na kojen ces avionu letjeti kad kupujes kartu. Barem da mozes birati da ne letis na ovom avionu
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#3997 Re: Avionske nesrece
Nekoliko milijardi gubitka zbog par hiljada u proizvodnjiSeawolf wrote:Na ovoj fotografiji se sasvim lijepo vidi glavni dizajnerski uzrok svih problema koji sada dolaze do izražaja.B6Redhell wrote:nekoliko ih parkiranih, jedan do drugog. kompanije popizdile.. posebno ova jedna sto koristi samo 737 I ima u planu sve zamijeniti sa max 8..
Ali to košta.
-
Bodkin
#3998 Re: Avionske nesrece
Pa prvo to se ne desava tako cesto, a drugo mozes cak i na dan letenja provjeritidrndalo wrote: Upravo tako. Plan moze biti ispostovan, ali moze biti i promijenjen zbog vise stvari. Od kvara tog aviona, kvara drugog aviona kojeg onda zamijene tim, a njega trecim, moze biti velika promjena rezervacija za taj dan, pa da npr. umjesto aviona sa 100 sjedista stave onaj sa 180, kao i obratno ako ima manje putnika, a negdje taj veci avion treba za vise putnika...
- drndalo
#3999 Re: Avionske nesrece
Pa ne desava se ni tako rijetko... Barem kod vecih kompanija sa puno aviona, i tipova...Bodkin wrote:Pa prvo to se ne desava tako cesto, a drugo mozes cak i na dan letenja provjeritidrndalo wrote: Upravo tako. Plan moze biti ispostovan, ali moze biti i promijenjen zbog vise stvari. Od kvara tog aviona, kvara drugog aviona kojeg onda zamijene tim, a njega trecim, moze biti velika promjena rezervacija za taj dan, pa da npr. umjesto aviona sa 100 sjedista stave onaj sa 180, kao i obratno ako ima manje putnika, a negdje taj veci avion treba za vise putnika...
Mozes provjeriti i na dan leta, i ako ti se ne svidja avion jer je zamijenjen? Sta radis? Kazes da ti se ne svidja i da promijenis let? Moze, samo bar 200 doplate.
-
Bodkin
#4000 Re: Avionske nesrece
Pa i ne mozes puno, tacno. Meni se mozda dva outa do sad desilo da nije avion koji je bio kad sam kupovao kartudrndalo wrote:Pa ne desava se ni tako rijetko... Barem kod vecih kompanija sa puno aviona, i tipova...Bodkin wrote:Pa prvo to se ne desava tako cesto, a drugo mozes cak i na dan letenja provjeritidrndalo wrote: Upravo tako. Plan moze biti ispostovan, ali moze biti i promijenjen zbog vise stvari. Od kvara tog aviona, kvara drugog aviona kojeg onda zamijene tim, a njega trecim, moze biti velika promjena rezervacija za taj dan, pa da npr. umjesto aviona sa 100 sjedista stave onaj sa 180, kao i obratno ako ima manje putnika, a negdje taj veci avion treba za vise putnika...
Mozes provjeriti i na dan leta, i ako ti se ne svidja avion jer je zamijenjen? Sta radis? Kazes da ti se ne svidja i da promijenis let? Moze, samo bar 200 doplate.