Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
holowey

#4851 Re: Avio kompanije all about

Post by holowey »

ElRe wrote:Iz Beograda letim za Torino s tim da je presijedanje u Rimu. Povratna karta 295 KM, i prevoznik je Alitalia Cityliner/Alitalia.
Zanima me da li u Rimu moram da idem po prtljag, pa radim check-in za Torino, ili me prtljag ne zanima do Torina, sto mi je i krajnja destinacija?
to pitaj na salteru kada budes checkirao prtljag
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#4852 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

ElRe wrote:Iz Beograda letim za Torino s tim da je presijedanje u Rimu. Povratna karta 295 KM, i prevoznik je Alitalia Cityliner/Alitalia.
Zanima me da li u Rimu moram da idem po prtljag, pa radim check-in za Torino, ili me prtljag ne zanima do Torina, sto mi je i krajnja destinacija?
Ako su dvije odvojene karte (ako si kupio odvojeno Beograd - Rim pa Rim - Torino), onda moras po prtljag u Rimu pa ga ponovo cekirati za Torino. Ako je jedna karta (Beograd - Torino sa presjedanjem u Rimu), a po tvom opisu cini se da jeste, onda se ne brines i kupis prtljag kad sletis u Torino.
ElRe

#4853 Re: Avio kompanije all about

Post by ElRe »

Entropio wrote:
Ako su dvije odvojene karte (ako si kupio odvojeno Beograd - Rim pa Rim - Torino), onda moras po prtljag u Rimu pa ga ponovo cekirati za Torino. Ako je jedna karta (Beograd - Torino sa presjedanjem u Rimu), a po tvom opisu cini se da jeste, onda se ne brines i kupis prtljag kad sletis u Torino.
Hvala na odgovoru.
Da kupio sam kartu BG-Torino-BG, a presijedanje je u Rimu.
drndalo

#4854 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

U tom ti slucaju na check-in-u u BEG daju boarding-pass-ove i za Rim, i za Torino odmah, a naglase ti (mozes i ti pitati) da(l)je prtljag odmah checkiran "do zadnje stanice"... Ne znam koliko je vrijeme konekcije u Rimu, s talijanima nikad ne znas, moze se desiti nekada (kod njih malo cesce nego kod svaba) da ostane na medjustanici prtljag, jer nije stigao na avion, iako je putnik stigao... U tom slucaju ti ga dobace iducim letom, a ti na aerodromu ako si primjetio da ga nema, das posatke gdje da ti ga dostave kada dodje...
ElRe

#4855 Re: Avio kompanije all about

Post by ElRe »

Vrijeme konekcije u Rimu je 2 sata i 5 min. Valjda ce im biti dovoljno.
drndalo

#4856 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Toliko hoce sigurno, ako ne budete kasnili 1:30... ;-)
ElRe

#4857 Re: Avio kompanije all about

Post by ElRe »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-ce ... /150126051

Mislim da je ovdje rjesenje samo prodaja ili suvlasnistvo sa strateskim partnerom po modelu Air Servie i Alitalie.
karanana

#4858 Re: Avio kompanije all about

Post by karanana »

pitanje je sta prodati, odnosno taj ko kupuje sta dobije?
13 mil. eura duga, dva stara aviona i sta jos? te neke slotove. vrijedi li to?
OldMayor

#4859 Re: Avio kompanije all about

Post by OldMayor »

ElRe

#4860 Re: Avio kompanije all about

Post by ElRe »

I od AirSerbie i Alitalie su svi bjezali. Trebalo bi naci strateskog partnera povezati Sarajevo sa destinacijama gdje je nasa dijaspora, Italijom, Francuskom sezonski i Spanijom, sjevernom Afrikom, tj gdje sada nema diretnih letova iz Sarajeva.
Sigurno ima prostora za djelovanje.
drndalo

#4861 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ima. Mogli bi i sami nesto napraviti, cak i sa 2 ATRa... Samo treba ruke iz guzice izvaditi i raditi, a ne cekati da legne samo onih 10€ po putniku sa SJJ...
OldMayor

#4862 Re: Avio kompanije all about

Post by OldMayor »

Ma meni je nevjerovatno da sa ovolikom dijasporom oni ne znaju napravit posao. :-)
I ej njihov genijalni menadzment onda skonta daj mi budzet pokriva moj nerad. :shock:

Jednu stvar ne kontam, mislim kontam pozaposljavalo se naravno amidzica, rodjaka sigurno. Ali heeej oni imaju 100 zaposlenih!? WTF? Imaju znaci jedan operativan avion i 100 zaposlenih. :? A mogu mislit i plate su im sigurno bile pofine.
the_stick

#4863 Re: Avio kompanije all about

Post by the_stick »

ljudi moji... o kakvom vi profitabilnom poslovanju pricate? da ne pricamo o avio kompanijama u globalu, hajmo samo do komsija...

http://www.croatiaairlines.com/hr/O-nam ... poslovanju

croatia airlines ima flotu od 12 aviona i leti sirom europe... od londona i kopenhagena, pa do barcelone, lisabona, pariza itd... rekao bi covjek ubijaju posao... ali klinac... evo, 2013. drzavna pomoc u iznosu 1,2 milijarde kuna... nesto manje od 200 miliona EUR... ali komsije kroz avio kompaniju vide neke indirektne koristi, koje se moraju uzeti u obzir kada su u pitanju avio kompanije... prvo, kroz avio kompaniju grade kakav takav imidz... drugo, i puno bitnije, olaksavaju svojim ljudima putovanje, a istovremeno olaksavaju i turistima da dodju do njih... svako ko leti bar 2 puta godisnje, zna kakav je problem bilo gdje otici iz ili se vratiti u Sarajevo... dok komsije na vecinu europskih destinacija stizu jednim letom, ili maksimalno sa jednim presjedanjem, putovati iz Sarajeva, ne uvijek, ali uglavnom znaci da moras odvojiti citav jedan dan za putovanje u jednom i citav jedan dan za putovanje u drugom smjeru... da li postoji jos neki glavni grad u europi iz kojeg nema let za london? ili jos gore, frankfurt?

ali nece nas lufthansa vaditi iz izolacije... oni ce nastaviti da lete onaj jedan let dnevno koji je njima isplativ... da bi se izvukli iz izolacije, potrebna nam je jaka domaca avio kompanija, koja ce svakodnevno imati letove bar na svaki bitniji aerodrom u europi... od te avio kompanije, bio to BH Airlines ili neke nova kompanija, ne treba ocekivati da bude profitabilna... ta kompanija bi itekako trebala imati pomoc od drzave, koja bi trebala uvidjeti indirektnu korist od toga sto je ljudim lako putovati iz BiH, i lako putovati u BiH... al' hajd ti to nekom objasni...
drndalo

#4864 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Bas si nasao primjer, Croatia-u... Gdje je isto za kormilom poslusnik do poslusnika, i gdje firma sluzi kao ATM masina desetljecima vladajucim...

Firma kojoj je sefica nabavke privatno imala vozila: Aston Martin, Porsche, Range Rover Vogue... Vjerovatno sve od plate i pokazanih pozitivnih rezultata...

Covjece, firma leti ATR-om do CPH...? To je 3.15-3.30 sati leta u jednom pravcu... Pa da imaju popunjenost od 172 putnika od 68 mogucih mozda bi bili na pozitivnoj nuli... :-)
ElRe

#4865 Re: Avio kompanije all about

Post by ElRe »

Najbolji primjer transformacije avio kompanije od gubitnika sa zastarjelom tehnologijom do prosperitetne kompanije je Air Serbia nakon ulaska u vlasnicku strukturu Etihada. Jos nije sve kako treba, ali su za godinu dana napravili veliki pomak.
Isti recept sada Etihad primjenjuje na Alitalia-i koja je bila u istom stanju kao i AirSerbia - JAT.

To ukazuje, da kada se interesi kompanije i drzave poklope da se za kratko vrijeme moze napraviti veliki posao. THY sa BH Airlines-om ili nije imao dobre namjere, ili su se preracunali, ili su imali pogresnu pocetnu sliku stanja u kojem je bio BH Airlines.
karanana

#4866 Re: Avio kompanije all about

Post by karanana »

jeste, ali pretpostavljam da etihad guraju sheikove pare vise nego neki poslovni dobitak.

pa zar nije ekonomicnije atr-om do kopenhagena negoli recimo kakvim airbusom? ne bi volio da sam putnik ali mi nije jasno kako atr kosta vise do k-hagena.
drndalo

#4867 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

U apsolutnim brojevima si u pravu, za isti let ATR potrosi manje kg/lit. goriva od mlaznjaka... Medjutim, da je tako lako i preko okeana bi isla neka varijanta ATR-a... Ovi drugi su mahom veci, imaju vise sjedista, putuju brze... Pa je jedini precizniji nacin isplativosti racunanje preko CASM (Cost per available seat mile) i tu ima par podvarijanti racunanja... Dakle cijena po raspolozivom/popunjenom sjedistu po milji leta...

http://en.wikipedia.org/wiki/Available_seat_miles

Da ti pojednostavim do kraja... Dok taj ATR odleti SJJ-CPH-SJJ, cak i sa svim sjedistima popunjenim u oba pravca, dakle 66 (cini mi se da BH-ovi imaju 66 a ne 68 sjedista) x 2 = 132 putnika... Koliko karta mora kostati da bi se nadoknadilo alternativno rjesenje... ?Gdje bi za tih cca. 8 sati koliko mu treba da odleti tamo-vamo, plus vrijeme utovara/istovara na zemlji, normalne kompanije s njim odradile SJJ-ZRH-SJJ, SJJ-VIE-SJJ, SJJ-PRG-SJJ (alternativa bilo kojoj od ovih destinacija moze biti i SJJ-FCO-SJJ, SJJ-LJU-SJJ, ili nesto slicno), dakle 3 povratna leta sa turn-arround-om na zemlji 3x... Ispada da bi na svakom od ovih 3 leta na kracim destinacijama i po 44 putnika po destinaciji, tj. po 22/1 pravcu nosilo slicnu kolicinu prevezenih putnika, a cijene po evropi su odavno slicne, bez ekstremnih razlika po destinacijama.

Dakle radi se o raspolozivim sjedistima u npr. 8 sati koristenja, gdje kolicina predjenih km/milja nije uveliko razlicita...

1 dugi let = 132 sjedista

3 kraca leta = 3x 132 sjedista = 396

Dakle ovako ugrubo pojednostavljeno karta SJJ-CPH-SJJ bi morala kostati cca. 3x skuplje po putniku, da bi parirala (mogucoj) zaradi na kombinaciji 3 razlicite linije u istom vremenu... Pretpostavimo da nece letjeti puni skoro nikada, ali da 50-ak putnika po pravcu sa normalnim cijenama mogu imati... 3x 2 pravca (povratno) x 50 putnika = 300 putnika za cca. 8 sati sa 3 destinacije, a za to vrijeme u teoretski dupke punom avionu za/iz CPH mozes imati 132 putnika... Sta je vjerovatnije da ces prodati, 300 putnika x 200 EUR (povratno za kraci let), ili 132 putnika x 450 EUR (povratno za dugi CPH let)?

Naravno, ovo je jako pojednostavljeno, zbog osnovnog principa koristenja skupe stvari (aviona), ali ta jednacina ima barem nekoliko desetina nepoznatih, i od svega zavisi... Aerodromskih troskova, cijene goriva u CPH i u SJJ (gdje se vise isplati sipati), karakteristika aviona (ni jedan avion ne moze istovremeno letiti pun putnika/tereta, i doletiti svoj max. dolet (kolicina goriva kojeg moze nositi), jer ako je jednog vise, ono drugo mora smanjivati da ostane unutar dozvoljenih fabrickih opterecenja, vjetrova/vremena, alternativnih aerodroma, i jos nekih klinaca/palaca....
Efficiency: Turboprop vs Jet

Are turboprops really more efficient than jets?
If yes, does that mean that airlines who use jets sacrifice fuel for faster flights?

The short answer to both your questions are Yes. The long answer is, it's not so simple.

The ATR 72 you have pictured has a top speed of 276 knots and a range of 1,300 miles. It can carry around 70 passengers.

This document provides detailed comparisons of burn rates. So we can see the ATR 72 burns about 810 Liters per hour (about 214 gallons/hr). A Boeing 737-400 seats about 150, has a maximum range of about 2,400 miles, and a cruising speed of about 473 knots (almost double the range, and over 1.5 times the speed). But its burn rate is about 3,000 liters per hour (793 gallons).

So is it a strict trade-off? Speed for Efficiency? Well, not entirely.

TAS is true airspeed. That is, the speed of the aircraft relative to the airmass in which it is flying. However, an decrease in density (e.g. high altitudes; air is less dense) will yield an increase in TAS. Thus, it is easier to fly at the same true airspeed at higher altitudes. Since jets are generally used on longer flights (where much of the time in the air is spent at high cruise altitude), they have to work less to fly the same speed as they would 10,000 feet below. There are other reasons why jets are more efficient at high altitudes - they have to combine less fuel with the thinner air, and there is less drag at high altitudes.

So why don't propeller planes fly at high altitudes then? Well, part of it is that turboprops are less efficient at higher speeds and higher altitudes, and jets (turbofans) are more efficient at both (obviously to a point, but airliners don't fly fast or high enough to decrease their efficiency again).

Since jet engines can also produce more thrust, they are better suited to large airplanes, which are the ones used for long distances (e.g. if you wanted a propeller plane the size of an Airbus A380, you would need a lot more than 4 engines). So jets are used in situations where they are more economical, and props where they are more economical.

In summary:

Turboprop characteristics

Efficient at low speed, low altitude
Low thrust
This leads to smaller aircraft on shorter, slower routes, like you've observed, since they don't have to climb or fly fast to get there in a reasonable amount of time. Also these short hops generally require fewer passengers, or flying a second flight is better than needing a much bigger plane.

Turbofan characteristics

Efficient at high speed, high altitude
High thrust
This leads to larger aircraft on longer, faster routes, like you've observed, since they need to fly higher and faster to get there in a reasonable amount of time. Also since these routes are more "popular", and it costs so much to fly that far, it makes more sense to put more passengers on one plane, than two.

In general, an airline would not sacrifice fuel for faster flights if that was the only advantage, unless they knew there could be a price premium for the faster flight (e.g. Concorde).

For short distances, turboprops are more fuel efficient than jets. On the longer flights, the jet (turbofan) engines win the race.

Turbofan engines perform best at high altitudes. At medium and low altitudes, the turboprops are more efficient engines. Since all flights start and end at low altitudes, the high altitude cruise segment needs to be long enough for the turbofan engine to offset it's disadvantage during start and landing.

The break even point is somewhere between 300 and 500 NM.

The jets are indeed faster, but on short flights the time difference is marginal. A large percentage of the time is spent on the airport and at low altitude where speed is often restricted. The longer the flight is distance wise, the time factor becomes an import advantage for the jet. Not only do passenger like the shorter flight, but it also means less cost for the operator that pays pilots and flight attendants by the hour.
http://aviation.stackexchange.com/quest ... rop-vs-jet
the_stick

#4868 Re: Avio kompanije all about

Post by the_stick »

karanana wrote:jeste, ali pretpostavljam da etihad guraju sheikove pare vise nego neki poslovni dobitak.

pa zar nije ekonomicnije atr-om do kopenhagena negoli recimo kakvim airbusom? ne bi volio da sam putnik ali mi nije jasno kako atr kosta vise do k-hagena.
to je upravo to... ja ne znam da li se na prste dvije ruke mogu nabrojati nacionalne avio kompanije na svijetu da su operativno profitabilne... vlade guraju ogromne pare u avio kompanije da bi gradile imidz drzave i da bi putovanje ucinile jednostavnim... croatia airlines sam spomenuo kao nama najblizi primjer... bh airlines trazi 2 miliona maraka za stabiliziaciju poslovanja... croatia 2013. dobila nesto manje 200 miliona EUR...
ElRe

#4869 Re: Avio kompanije all about

Post by ElRe »

the_stick wrote:
karanana wrote:jeste, ali pretpostavljam da etihad guraju sheikove pare vise nego neki poslovni dobitak.

to je upravo to... ja ne znam da li se na prste dvije ruke mogu nabrojati nacionalne avio kompanije na svijetu da su operativno profitabilne... vlade guraju ogromne pare u avio kompanije da bi gradile imidz drzave i da bi putovanje ucinile jednostavnim... croatia airlines sam spomenuo kao nama najblizi primjer... bh airlines trazi 2 miliona maraka za stabiliziaciju poslovanja... croatia 2013. dobila nesto manje 200 miliona EUR...
Etihad, Fly Emirates, THY su neke od kompanije koje odlicno posluju.
Za Etihad i Fly Emirates se moze reci da su imali veliki pocetni kapital, ali konstantno imaju povecanje broja putnika i destinacija.

Npr Qatar Airways sa druge strane ima kapital ali ne uspijevaju da zabiljeze dobar poslovni rezultat. Evropski avio prevoznici su uglavnom gubitasi.
bambina78

#4870 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Jedino rjesenje je gasnje uhljebivacko parazitske igracke....
Timotije

#4871 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

drndalo wrote:Bas si nasao primjer, Croatia-u... Gdje je isto za kormilom poslusnik do poslusnika, i gdje firma sluzi kao ATM masina desetljecima vladajucim...

Firma kojoj je sefica nabavke privatno imala vozila: Aston Martin, Porsche, Range Rover Vogue... Vjerovatno sve od plate i pokazanih pozitivnih rezultata...

Covjece, firma leti ATR-om do CPH...? To je 3.15-3.30 sati leta u jednom pravcu... Pa da imaju popunjenost od 172 putnika od 68 mogucih mozda bi bili na pozitivnoj nuli... :-)
3:55 sata od SJJ-CPH, udruzili se vjetrovi, `majstorovih`550 Km/h i jebi ga....
Nema nikakvih sansi za rentabilnoscu na ovoj liniji, prvo niko im nece platiti tih 450 E, a drugo u odlasku 20, u povratku 32 putnika!
Ne vidim nikakav nacin da opstanu, cim neko u vladi odluci da im je dosta pranja para preko njih, ide kljuc u bravu!
P.S. Nesto slicno hotel Marsal na Bjelasnici, isto drzava vlasnik, niko nema pojma kako i zasto jos uvijek rade....
Prosle zime bili jedini gosti, ljudi ugasili grijanje, recepcionar donosi dvije grijalice u sobu, u kaputima osoblje hoda... Reko nece moci, idem preko puta!
Drzavne firme su tu samo iz visih interesa, uhljebiti rodbinu i oprati prljav novac, pa dok bude trebalo... A trebaju izgleda sve i jednoj vladajucoj garnituri!
drndalo

#4872 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Spominje se sutrasnji prestanak letenja BH Airlines-a...
karanana

#4873 Re: Avio kompanije all about

Post by karanana »

sa eurocontrolom nema zajebancije izgleda.
ako dugujes pushish.
drndalo

#4874 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Samo da podignem temu, ima ih kojima je mrsko potraziti...
JohnnyS

#4875 Re: Avio kompanije all about

Post by JohnnyS »

Post Reply