Alija Izetbegović: Lik i djelo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Alija Izetbegović je bio pozitivna ličnost za BiH i Bošnjake

Da
56
41%
Ne
62
46%
Ne znam
9
7%
Ne zanima me
9
7%

Total votes: 136

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#176 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by sime_cipol »

tokio25 wrote: 01/12/2025 12:34
pa da su 90ih ljudi imali ovo stanje svijeti vjerujem da bi nam bilo puno puno bolje.
Ali nisu imali. Nego su bili pripremljeni za klanje kao ovca. Zasto je ovakva svijest naroda danas? I to je jedna od zasluga Alije. Vjera i nacija su utkala jos jace u samo bice ovog naroda. Nismo Muslimani, Jugoslaveni, Ostali i Neopredijeljeni, uz veliki broj Srba ili Hrvata muslimanske vjere. BOŠNjACI smo.
Last edited by sime_cipol on 01/12/2025 12:42, edited 1 time in total.
Haris.ba

#177 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:38 Udaramo non-stop i po Titu, petokraki i Jugoslaviji, valjda sto se mrtva usta ne mogu braniti. Svaki put kad neko na ovom forumu napise Srboslavija ili slicno onda bi trebali jednako reagovati.
Pa ima ih. Reaguju. Tito se stavlja u odredjeni historijski kontekst.
Sa vremenom ce i Alija. Mozda pomogne da se to ubrza i sto je sda u opoziciji.
dr_Evil

#178 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 01/12/2025 12:31
dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:27 Bogam susjed palermo, nemoj se ljutit, znas da se ja i ti slazemo oko mnogo toga, ali mozemo li napraviti mit oko neceg drugog osim Armije. Moze li "domovinski rat" biti neupitan i nesto sta spaja bez Alije.

Previse je toga lose bilo da bi se poredio sa mrskim britancem. Da ne ulazimo sad.
Kako ? Govoriti o nasem oslobodilackom ratu bez Alije ? Objasni mi, dina ti
Kako govoriti o nasem oslobodilackom ratu, a ne spomenuti sve one sta smo ih ostavili kao "da ne upotrijebim onaj izraz sta ne volis". Neko je i te odluke morao donijeti. Mit se mora zasnivati na nepogresivom vodji, cim udjemo u greske pada veliki vodja. Zato ga treba graditi na cistoci borbe. Mi smo u osnovi kopirali komunsticki sistem velikog vodje te narodnih heroja. Kojeg se bolan oslobodioca Mostara sjecamo prije komunista? A puni su ih Sehitluci bili ako nista. Sto ce reci da smo imali sistem koji se gradio na necemu drugom osim kultu licnosti. Pronaci ces neko ime u starim knjigama, ali ne zna niko dalje od 45-e.
Last edited by dr_Evil on 01/12/2025 12:43, edited 1 time in total.
tokio25

#179 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by tokio25 »

sime_cipol wrote: 01/12/2025 12:40
pa da su 90ih ljudi imali ovo stanje svijeti vjerujem da bi nam bilo puno puno bolje.
Ali nisu imali. Nego su bili pripremljeni za klanje kao ovca. I to je jedna od zasluga Alije. Vjera i nacija su utkala jos jace u samo bice ovog naroda. Nismo Muslimani, Jugoslaveni, Ostali i Neopredijeljeni, uz veliki broj Srba ili Hrvata muslimanske vjere. BOŠNjACI smo.
to pricaj za sebe
meni je na prvom mjestu japan pa bosna i ja sam bosanac
ti si skroz fulio poentu kad sam rekao da su imali svijest kao danas aliju bi smjenili vjerovatno do kraja 92-e sa funkcije predsjednika a ne bi docekao dejton kao predsjednik ako bi uopste bilo potrebe za dejtonom ako bi na celu drzave imali sposobnog
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#180 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by sime_cipol »

tokio25 wrote: 01/12/2025 12:43
Ali nisu imali. Nego su bili pripremljeni za klanje kao ovca. I to je jedna od zasluga Alije. Vjera i nacija su utkala jos jace u samo bice ovog naroda. Nismo Muslimani, Jugoslaveni, Ostali i Neopredijeljeni, uz veliki broj Srba ili Hrvata muslimanske vjere. BOŠNjACI smo.
to pricaj za sebe
ti si skroz fulio poentu kad sam rekao da su imali svijest kao danas aliju bi smjenili vjerovatno do kraja 92-e sa funkcije predsjednika a ne bi docekao dejton kao predsjednik ako bi uopste bilo potrebe za dejtonom ako bi na celu drzave imali sposobnog
Kako bi ga smijenio?
Zasto Ukrajinci ne smijene Zelenskog?
Glup si jarane
palermo

#181 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:38
palermo wrote: 01/12/2025 12:29
dr_Evil wrote: 01/12/2025 11:17

Razumijem tezu da ako diramo vodju da diramo u nasu borbu, ali to nije daleko od onoga da je udar na SDA zapravo udar na Bosnjake.

Ne mogu da se slozim oko toga jer sto je govorio Djuro Pucar Stari(kaze TUnjo) da ako kosu nasadis pogresno ona puca, a nas sistem je zaista nasadjen pogresno.

S druge strane mogu se sloziti da forum nije mjesto takvih rasprava, jer to jeste unutarbosnjacka rasprava. Ali i nemamo neku drugu platformu u toku radnog vremena.

Tesko je biti pametan, ali mi je drago da se kult velikog vodje dovodi u pitanje - sad samo pitanje sta sa tom informacijom.
Svaka rasprava o Aliji, u ovom historijskom trenutku, I sa ovim stanjem svijesti bosnjackog naroda, zavrsit ce sa postovima koje najbolje ilustrira uvazeni forumas Tokio 25.

Alija je, kao sto vec rekoh, tacka na koju se najlakse udara (mrtva usta ne.mogu se braniti) I na koju se najbolje primaju nasi korisni idioti.
Kojih je, nazalost, mnogo.
Udaramo non-stop i po Titu, petokraki i Jugoslaviji, valjda sto se mrtva usta ne mogu braniti. Svaki put kad neko na ovom forumu napise Srboslavija ili slicno onda bi trebali jednako reagovati.

Ono sta ti zazivas je u osnovi da pustimo da vrijeme uradi svoje, da pomru svi svojevremeni kriticari Alije, pa da napisemo novu historiju kao istocne komsije. U toj historiji je Alija kao u Erdoganovoj seriji. Filipovic, Zulfikarpasic, Mahmutcehajic, Durakovic i mnogi drugi ce u toj seriji da budu izdajice i koirsni idioti, valjda im je ta sudbina namijenjena. Ona borba u Holiday-Innu gdje je odbacen ustav fildzana ce biti prikazana kao Alijin neuspjeh da ucini nesto za svoj narod, a protivnici sa krvavim ocima.

Ako je za neku vecu ideju, slazem se, hajde onda da to uradimo. Samo kao sto rekoh u startu je ideja losa nakalemljena, ali ako je to nesto sta vecina zeli ja sam uvijek za
Ne bas tako. Ako sud vremena pokaze da je Alija odveo Bosnjake I Bosnu I Hercegovinu na autostradu pakla I nestanak, onda je sasvim irrelevantno sta ja ili biloko drugi misli
o tome.

Ali dovoditi Aliju u sumnju u ovom trenutku znaci dovoditi u pitanje njegove odluke. Da li smo trebali ici u referendum o nezavisnosti ? Ne.mozes propitivati Aliju a da to ne upitas. Jesmo li trebali ostati u krnjoj Jugoslaviji ili nismo ? Da li smo trebali nastaviti rat ili potpisati Dayton. Ne mozes preispitivati Aliju a da to ne preispitujes.

Ako je tako, onda je moje pitanje, gdje smo sada?
palermo

#182 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:42
dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:27 Bogam susjed palermo, nemoj se ljutit, znas da se ja i ti slazemo oko mnogo toga, ali mozemo li napraviti mit oko neceg drugog osim Armije. Moze li "domovinski rat" biti neupitan i nesto sta spaja bez Alije.

Previse je toga lose bilo da bi se poredio sa mrskim britancem. Da ne ulazimo sad.
Kako govoriti o nasem oslobodilackom ratu, a ne spomenuti sve one sta smo ih ostavili kao "da ne upotrijebim onaj izraz sta ne volis". Neko je i te odluke morao donijeti. Mit se mora zasnivati na nepogresivom vodji, cim udjemo u greske pada veliki vodja. Zato ga treba graditi na cistoci borbe. Mi smo u osnovi kopirali komunsticki sistem velikog vodje te narodnih heroja. Kojeg se bolan oslobodioca Mostara sjecamo prije komunista? A puni su ih Sehitluci bili ako nista. Sto ce reci da smo imali sistem koji se gradio na necemu drugom osim kultu licnosti. Pronaci ces neko ime u starim knjigama, ali ne zna niko dalje od 45-e.
Pa valjda je u tu cistocu borbe utkano nesto I vodjine zasluge ?

Nisam te shvatio oko ovih oslobodilaca prije 45 ? Zar smo uopste ratovali ? Postojali ?
Sto se tice ovih heroja od 41 do 45 ,hoces da ti sad iz glave nabrojim sve mostarske narodne heroje.
dr_Evil

#183 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 01/12/2025 12:49

Sada smo na najmanjem teritoriju u zadnjih 1000godina, potpuno politicki paralizovani, podijeljeni, natalitet nepostojeci, a odlazak ubrzan. Dakle tamo otprilike gdje je Karadzic nanijetio da nas posalje.

Mozda se sve to okrene, ali mi nemamo politicke aktere koji ce nas usmjeriti u zeljenom smjeru. Mrka kapa susjed, nije ni kod drugih nesto bolja, ali polazna tacka jeste.

Kao sto rekoh ako je prihvatit mit o dobrom dedi vazna stavka da se ovo gore navedeno ispravi, evo odmah, ja cu prvi obuci majicu sa njegovim likom i staviti francuzicu.
dr_Evil

#184 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 01/12/2025 12:54

Nisam te shvatio oko ovih oslobodilaca prije 45 ? Zar smo uopste ratovali ? Postojali ?
Sto se tice ovih heroja od 41 do 45 ,hoces da ti sad iz glave nabrojim sve mostarske narodne heroje.
Vjerujem da ih znas, opste znanje je to bilo u tvoj vakat. Ali hajde mi nabroji nase heroje od prije 45-e jer smo i ratovali i postojali. To ti rekoh. Puni su sehitluci bili tih heroja kojima i ne znamo imena, jer nismo gradili kult licnosti. To smo preuzeli od komunista. Ne znam jel to dobro ili lose, ali samo kazem da moze drugacije bez da covjek udje u blato.
palermo

#185 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:55

Sada smo na najmanjem teritoriju u zadnjih 1000godina, potpuno politicki paralizovani, podijeljeni, natalitet nepostojeci, a odlazak ubrzan. Dakle tamo otprilike gdje je Karadzic nanijetio da nas posalje.

Mozda se sve to okrene, ali mi nemamo politicke aktere koji ce nas usmjeriti u zeljenom smjeru. Mrka kapa susjed, nije ni kod drugih nesto bolja, ali polazna tacka jeste.

Kao sto rekoh ako je prihvatit mit o dobrom dedi vazna stavka da se ovo gore navedeno ispravi, evo odmah, ja cu prvi obuci majicu sa njegovim likom i staviti francuzicu.
Pa sad.mozes gledati I drugacije. Prvi puta imamo drzavu, prvi puta smo postali politicki narod, prvi put smo dosli u fazu da Imamo stolicu za pregovarackim stolom. Sasvim dovoljno za neke pocetnu tacku.

E sad, mislim da nije posteno Alkji fakturisati grijehe novih struktura, novih vlastodrzaca, novih generacija. Kao sto bi rahmetli Alija rekao " na novim generacijama ostaje da dovrse nasu borbu za Bosnu I Hercegovinu " Ako to nove generacije nisu u stanju, jebat ga, al makar nemojte sve na Aliju.
tokio25

#186 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by tokio25 »

sime_cipol wrote: 01/12/2025 12:44
tokio25 wrote: 01/12/2025 12:43

to pricaj za sebe
Kako bi ga smijenio?
Zasto Ukrajinci ne smijene Zelenskog?
Glup si jarane
eto nek sam ja glup a ti si ono izvor pameti
cuj ko bi ga smijenio
kako su se smjenjivali generali koji su daleko vazniji bili od alije samo zato sto nisu bili podobni ili nisu bili muslimani
daj ba pusti tu zelenu pricu
palermo

#187 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 12:57
palermo wrote: 01/12/2025 12:54

Vjerujem da ih znas, opste znanje je to bilo u tvoj vakat. Ali hajde mi nabroji nase heroje od prije 45-e jer smo i ratovali i postojali. To ti rekoh. Puni su sehitluci bili tih heroja kojima i ne znamo imena, jer nismo gradili kult licnosti. To smo preuzeli od komunista. Ne znam jel to dobro ili lose, ali samo kazem da moze drugacije bez da covjek udje u blato.
Ne znam nikog, osim Mujage Komadine koji je bio neimar ane ratnik.

Kako bih mogao to znati kada sam ja u skoli ucio da je Marko Kraljevic heroj a Musa Kesedjija zlocesti tudjinac. I znao sam sve vodje prvog I drugog srpskog ustanka

Valjda je, izmedju ostalog, u tome I velicina nase borbe koju je predvodio Alija Izetbegovic. Pored bioloskog opstanka, nasa borba nam je dala da postanemo politicki narod. I da ucimo nesto I o tim koje ti spominjes. Valjda na iste mislimo.
tokio25

#188 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by tokio25 »

"mi" smo postali konstitutivni a ne politicki
nabijem im konstutivnost na neku stvar pa od toga profitiraju samo odredjeni dok normlani ljudi samo problem imaju sa tim
dr_Evil

#189 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 01/12/2025 13:01

Pa sad.mozes gledati I drugacije. Prvi puta imamo drzavu, prvi puta smo postali politicki narod, prvi put smo dosli u fazu da Imamo stolicu za pregovarackim stolom. Sasvim dovoljno za neke pocetnu tacku.

E sad, mislim da nije posteno Alkji fakturisati grijehe novih struktura, novih vlastodrzaca, novih generacija. Kao sto bi rahmetli Alija rekao " na novim generacijama ostaje da dovrse nasu borbu za Bosnu I Hercegovinu " Ako to nove generacije nisu u stanju, jebat ga, al makar nemojte sve na Aliju.
Rekao bih da si imao stolicu, bio politicki narod i bio za pregovarackim stolom i za vrijeme Juge, to jest SR BIH. Tesko je reci da je prvi put, to su tudjmanovske jezicke vratolomije. Bosna je imala svoje stabilne granice u svim drzavnim uredjenjima, a sada zelimo u EU- sto je opet neko drzavno uredjenje.

Ne fakturisem mu, ja sam prvi odustao pa imam sebi mnogo sta fakturisati. Ali jest pogresno nakalemljeno da bi se gradilo dalje na tome
palermo

#190 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 13:16

Rekao bih da si imao stolicu, bio politicki narod i bio za pregovarackim stolom i za vrijeme Juge, to jest SR BIH. Tesko je reci da je prvi put, to su tudjmanovske jezicke vratolomije. Bosna je imala svoje stabilne granice u svim drzavnim uredjenjima, a sada zelimo u EU- sto je opet neko drzavno uredjenje.

Ne fakturisem mu, ja sam prvi odustao pa imam sebi mnogo sta fakturisati. Ali jest pogresno nakalemljeno da bi se gradilo dalje na tome
Da ne trunimo dalje zemo. Ti mislis da smo trebali ostati u Jugoslaviji I u sustini si jugonostalgicar. Kao takvom, razumljivo mi je da I u Aliji vidis jednog od razbijaca Jugoslavije.
Legitimno je to, al suzava ili cak I ukida bilokakav prosto za nasu diskusiju (oko ovoga). Sto bi pjesma rekla " dva smo svijeta razlicita" :D
dr_Evil

#191 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 01/12/2025 13:27

Da ne trunimo dalje zemo. Ti mislis da smo trebali ostati u Jugoslaviji I u sustini si jugonostalgicar. Kao takvom, razumljivo mi je da I u Aliji vidis jednog od razbijaca Jugoslavije.
Legitimno je to, al suzava ili cak I ukida bilokakav prosto za nasu diskusiju (oko ovoga). Sto bi pjesma rekla " dva smo svijeta razlicita" :D
Jesam sve to navedeno, ali ovo navedoh legitimno jer si rekao da nismo bili, a sve smo bili. Ako posmatras danasnje okvire sve je isto kao u Jugi, dijelimo vlast 1/3, prostor manje od 1/3, i po cemu imamo drzavu,a onda nismo imali. Stolica onda bila 1/3, danas 1/3. I jos idemo da to 1/3 utopimo u 1/30 u EU.

S tim da nas je onda bilo na 100% BiH ;)
palermo

#192 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 13:30

Jesam sve to navedeno, ali ovo navedoh legitimno jer si rekao da nismo bili, a sve smo bili. Ako posmatras danasnje okvire sve je isto kao u Jugi, dijelimo vlast 1/3, prostor manje od 1/3, i po cemu imamo drzavu,a onda nismo imali. Stolica onda bila 1/3, danas 1/3. I jos idemo da to 1/3 utopimo u 1/30 u EU.

I sta je Alija kriv sto nije tako ? Sto nije usao u krnju Jugoslaviju ? Prihvatio mjesto prvog predsjednika te krnje Jugoslavije sto mu je navodno nudjeno ?

Vidis kako preispitivanje Alije dovede do preispitivanja njegovih strateskih odluka I zapravo citave nase borbe.
howdy

#193 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by howdy »

palermo wrote: 01/12/2025 12:23
iz zadnje klupe wrote: 01/12/2025 11:53 Stvarno ne mogu da shvatim, ovde ih ima puno, a tek među običnim narodom, mišljenje da ako ne smatraš da je Alija bio veći i od Čerlila, onda si automatski četnik, peta kolona, degradiraš našu borbu itd...

Ako su meomari Ive Komšića sa dejtonskih pregovora tačni , onda ja skidam kapu za potez ili blef koji je urodio plodom, a to je da je Alija bio spreman napusitit pregovore i nastaviti rat čime bi se sva krivica svalila na BH stranu, ako se na zadovoljavajući način ne riješi pitanje Brčkog...

Ako bi me neko pitao ima li ijedan potez Izetbegovića koji ga čini državnikom, to bi bio taj, nije samo da pljujemo po njemu, neosporna je činjenica da kada sad razmišljamo ko bi od trenutne postave iz 92 godine bolje obavljao taj posao, mi jednostavno nismo ni tada a ni sada imali državnike bar srednjeg a da ne govorimo većeg kalibra, dakle po meni, nije bio dobar, al da me ubiješ ne znam od tadašnje postave da je neko imao potrebne kvalitete, dakle ne pravite od Alije ono što nije bio, ali mu i nefakturišite krivicu za metalnu nezrelost njegovog naroda
Alija je nas Cercil. To mora biti jedan od aksioma koji se ne dovodi u pitanje.

Da se vratimo na Cercila, on je izgubio izbore nakon pobjede u ll svjetskom rayu. Znas li zasto je izgubio izbore ? Ne.znas, naravno, kao sto ni ja ne znam. Mozda je.junetina poskupila, ceste se sporo gradile, funta devalvirala. Ko ce ga znati. A ne znas zato sto u historijskoj perspektivi to uopste nije vazno. Cercil je u kolektivnom sjecanju Britanaca (i ne samo njih) onaj koji je predvodio brobu protiv nacizma, onaj koji je ujedinio Britaniju I evropu, onaj cije su rijeci motivisale ljude da idu u borbu. I na tome Britanci ( I ne samo oni) grade citav sistem vrijednosti ( naravno ne samo na tome, predugacka je historija Britanije, ali Cercil je vazna karika u tome). A cijena junetine, gledajuci iz historijske perspektive se davno zaboravila.

Razumijes ? Nisam siguran, al nebitno, moje.je da kazem.
Čerčil :lol: :lol:
dr_Evil

#194 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 01/12/2025 13:35

I sta je Alija kriv sto nije tako ? Sto nije usao u krnju Jugoslaviju ? Prihvatio mjesto prvog predsjednika te krnje Jugoslavije sto mu je navodno nudjeno ?

Vidis kako preispitivanje Alije dovede do preispitivanja njegovih strateskih odluka I zapravo citave nase borbe.
I ne rekoh da je kriv za to :D nego da ne furamo pogresnu pricu o tisucljetnom snu za nezavisnost, te o ocu nacije(nisi ti to rekao, ali jesu mladi SDA). Jednostavno nije prvi put da imamo drzavu, stolicu, i politicki narod, samo to. Zato ne proispituj Aliju, nego ga pustimo da ide u historiju bez mitomanije, a slavimo casnu borbu, i neces upasti u tu klopku.
palermo

#195 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 01/12/2025 13:39
palermo wrote: 01/12/2025 13:35

I ne rekoh da je kriv za to :D nego da ne furamo pogresnu pricu o tisucljetnom snu za nezavisnost, te o ocu nacije(nisi ti to rekao, ali jesu mladi SDA). Jednostavno nije prvi put da imamo drzavu, stolicu, i politicki narod, samo to. Zato ne proispituj Aliju, nego ga pustimo da ide u historiju bez mitomanije, a slavimo casnu borbu, i neces upasti u tu klopku.
Pa ja I ne preispitujem Aliju. Gluho bilo.

O ostalim stvarima iz posta bi se moglo diskutovati, al nekom drugom prilikom I na drugoj temi
iz zadnje klupe

#196 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by iz zadnje klupe »

Kad smo već kod poređenja Čerčila i Alije, da vidimo najznačajnije izreke po kojima su obojica ostali upamćeni u istoriji:

Čerčil: We shall fight on the beaches,
We shall fight on the landing grounds,
We shall fight in the fields and in the streets,
We shall fight in the hills;

Alija: Mirno spavajte, za rat je potrebno dvoje

Čerčil: If you're going through hell, keep going.

Alija: Ujutro mislim jedno, poslijepodne drugo

E sad, zašto je problem imati na čelu države čovjeka koji smatra da je država stran pojam za islam ( pročitajte Islmasku deklaraciju i šta Alija kaže o ustroju država i zašto je država protivna islamu),završiću Čerčilovim citatom o muslimanima, koji savršeno objašanjava zašto je Alija bio najgori osoba za formiranje mlade države:

Individual Moslems may show splendid qualities. Thousands become the brave and loyal soldiers: all know how to die: but the influence of the religion paralyses the social development of those who follow it.
drag_gost

#197 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by drag_gost »

E cuj Alija se borio. Hiljade najboljih sinova i kceri su se borile, dijelove tijela i zivote svoje ostavljali, a Alija je sina i ostale bliske, oportunisticke dupelizce oko sebe sakrio od tih borbi i drzao ih u stabu ili na civilnim obavezama. Svercanje hrane, pa preprodaju jedne banane za 50 DM u ratu da ne spominjem. Izborio se za sarajevski pasaluk i da nakon rata ti njegovi "begovi" naslijede taj pasaluk i uzivaju u njemu. E cuj Cercil. Ma De gol, Mendela i Bizmark u jednom.
Skijaš

#198 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by Skijaš »

drag_gost wrote: 01/12/2025 14:42 E cuj Cercil. Ma De gol, Mendela i Bizmark u jednom.
Da su se Cercil, De Gol i Bizmark nasli u situaciji u kakvoj se pocetkom devedesetih nasao Alija, vjerovatno bi se povukli i danas niko za njih ne bi ni znao.
howdy

#199 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by howdy »

Skijaš wrote: 01/12/2025 14:58
drag_gost wrote: 01/12/2025 14:42 E cuj Cercil. Ma De gol, Mendela i Bizmark u jednom.
Da su se Cercil, De Gol i Bizmark nasli u situaciji u kakvoj se pocetkom devedesetih nasao Alija, vjerovatno bi se povukli i danas niko za njih ne bi ni znao.
:lol: sto se provaljujete bolan?
dječak sa šibicama

#200 Re: Alija Izetbegović: Lik i djelo

Post by dječak sa šibicama »

Pa istina, De Gol i Cercil se nasli u komotnoj situaciji ovom prvom drzava okupirana onom drugom hitlerovi avioni kruzaju iznad Londona tuku bombama, potpuno komotna situacija pa se nisu morali povlaciti a inace bi da je bilo zajebano :D
Locked