ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#551 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

Alfons Kauders wrote:
stetoskop wrote:Imaju vatrogasna društva sa drugih kantona koja su željna pomoći, ali ne smiju tek tako napuštati svoje rejone, bez nečijeg odobrenja, jer je i na dobrovoljnim društvima velika odgovornost, zbog manjka pripadnika PVB. Mislim da bi Sa Kanton mogao sigurno pomoći sa svojih 6 vatrogasnih društava i da ta društva sigurno imaju te kapacitete da pošalju po jedno vozilo sa posadom. E sad je problem ta bahatost i neizanteresovanost tih ljudi koji se nešto pitaju.
Ja znam da su u mom DVDu se još od prvih požara u Konjicu raspitivali dali mogu izaći u ispomoć, ali bez odobrenja KUCZ ništa.
Opstine ne proglasavaju vanredno stanje jer nemaju love, kantoni takodjer, a onda ne moze ni FBiH ni drzavni nivo. Vec smo pricali o tome.

Inace vatrogasci iz Tuzle, Gracanice i Srebrenica su isli u Konjic pocetkom ljeta. Nemam pojma sta se sad desava.
Do unazad par dana svi su bili danonoćno opterećeni požarima na svom rejonu, ali nakon jučerašnje kiše bi se i moglo učiniti nešto.
Alfons Kauders

#552 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

stetoskop wrote: Do unazad par dana svi su bili danonoćno opterećeni požarima na svom rejonu, ali nakon jučerašnje kiše bi se i moglo učiniti nešto.
Ali niko ne proglasava vanredno stanje, to je problem...
Wind

#553 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Wind »

upravo suprotno....vanredna stanja se i proglasavaju kako bi se angazovalo dodatno ljudstvo i mehanizacija i da bi se moglo pristupiti fondovima za vanredne situacije. Jer, koje je onda svrha vanrednog stanja.

A ova situacija je davno presla opcinske i kantonalne arsine....
Alfons Kauders

#554 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

Wind wrote:upravo suprotno....vanredna stanja se i proglasavaju kako bi se angazovalo dodatno ljudstvo i mehanizacija i da bi se moglo pristupiti fondovima za vanredne situacije. Jer, koje je onda svrha vanrednog stanja.

A ova situacija je davno presla opcinske i kantonalne arsine....
Ok, koje su opstine proglasile vandredno stanje? Koliko je kantona proglasilo stanje elementarne nepogode?

Malo ko to pominje, da su krenule opstine, onda bi morali pratiti i kantoni... A ako dva proglase stanje elementarne nepogode, onda mora pratiti i FBiH.

A to nisu uradili radi para. Samo sto su nasi novinari polupismeni imbecili pa im ne pada na pamet da se malo raspitaju.
valterbranisarajevo

#555 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by valterbranisarajevo »

Dovoljno bi bilo da dođe do prekida u transportu nafte naftnih terminala FBiH Ploče -Blažuj pa da dođe do totalnog kolapsa. S obzirom kakve je situacija sa ostalim robnim rezervama ne vjerujem da je i sa naftom puno bolja situacija.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#556 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

APEL - Pozivamo sve građane Jablanice ...
UTORAK, 28 AUGUST 2012 19:33
Svjedoci smo mnogobrojnih požara koji su zadesili našu općinu proteklih dana, a najgori koji se širi i prijeti našim građanima je u Glogošnici. Od sinoć, 50-ak mještana, samoorganizirani, prepušteni su sami sebi, s ciljem da zaštite prve kuće od vatrene stihije, bez ičega - kanadera, helikoptera. Jedno vatrogasno vozilo, nekoliko naprtnjača su njihov osnovni alat. Požar se približava selu iz dva pravca, od kojih je jedan u veoma strmom predjelu iznad kuća, te postoji opasnost da se obrušavanjem užarenog kamenja i zapaljenih panjeva požar prenese u selo.

Ovim putem pozivamo sve građane Jablanice da se pridruže dobrovoljcima iz Glogošnice u namjeri da spriječe sirenje vatre prema kućama. Akcija gašenja biće održana i sutra sa početkom u 7h. Svi oni koji žele pomoći dužni su sa sobom ponijeti vodu i hranu za lične potrebe, te doći ispred Osnovne škole u Glogošnici najkasnije do 7h ujutro.

http://www.jablanica.org
povremeni gost

#557 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by povremeni gost »

Vatrogasci iz Kantona Sarajevu odgovaraju razlicitim nivoima vlasti tako da pomoc od strane PVB nemoze biti realizovana dok premijer Fikret Music ne odobri!!!!! A DVD iz kantona Sarajevo nemogu ici pomoci dok njihove lokalne kabadahije od nacelnika ne odobre, a pogledajte malo ko su nacelnici. Znam kad su bile poplave u Gorazdu da su iz DVD-a Centar odmah otisli po naredbi Dzevada Becirevica da pomognu maksimalno koliko mogu, a koliko znam od Gorazdaka da su im ovi momci bili zaista od pomoci. Nije posteno ocekivati pomoc DVD-a Ilidza i Hadzici jer oni imaju jako puno pozara u zadnje vrijeme (Rakovica, Hranisava, i druga podrucja) ali su itekako mogli pomoci oni iz Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra i Starog grada. Pogotovo sto nove scania kamione imaju Novi Grad, Novo SArajevo i Centar. Cak se sepurilo 10-ak vatrogasaca u subotu po vilsonovom sa NOVOM SCANIOM I KOMBIJEM U GLANC NOVIM UNIFORMAMA. Ali njihovom nacelniku je bitnije da djeca malo prscu iz onih crvenih kanti nego ad pomognu gradjanima iako na kamionu pise OPSTINA NOVO SARAJEVO Gradjanima valjda su gradjani samo na podrucju njegove opstine!!! Ova situacija nije dobra nikome jer ce se sve poremetit ukljucujuci i ono sto je nekojako dobro napisao ranije da ce se poslije kise pojavit jako puno odrona jer nece imati sta da drzi zemlju. Nazalost na ovim izborima ce gradjani glasat samo za opstinske nivoe vlasti i nece moci "nagraditi" kantonalni, federalni i drzavni nivo.
Wind

#558 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Wind »

To je sad drugo pitanje, ko moze (mora) da proglasi vanredno stanje i ako nije zasto nije! Mislim ako ovo nije dovoljno.... :-)

Kao sto neko rece...cim dodje do Poljina odmah ce biti i kanadera i dobrovoljaca i para....
Alfons Kauders

#559 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

stetoskop wrote:
Svjedoci smo mnogobrojnih požara koji su zadesili našu općinu proteklih dana, a najgori koji se širi i prijeti našim građanima je u Glogošnici. Od sinoć, 50-ak mještana, samoorganizirani, prepušteni su sami sebi, s ciljem da zaštite prve kuće od vatrene stihije, bez ičega - kanadera, helikoptera. Jedno vatrogasno vozilo, nekoliko naprtnjača su njihov osnovni alat. Požar se približava selu iz dva pravca, od kojih je jedan u veoma strmom predjelu iznad kuća, te postoji opasnost da se obrušavanjem užarenog kamenja i zapaljenih panjeva požar prenese u selo.

Ovim putem pozivamo sve građane Jablanice da se pridruže dobrovoljcima iz Glogošnice u namjeri da spriječe sirenje vatre prema kućama. Akcija gašenja biće održana i sutra sa početkom u 7h. Svi oni koji žele pomoći dužni su sa sobom ponijeti vodu i hranu za lične potrebe, te doći ispred Osnovne škole u Glogošnici najkasnije do 7h ujutro.

Dobro su se sjetili.

Jos samo im se Neretva nije zapalila, gori mjesec dana, al eto bas danas se salje javni poziv...

Hm, a sutra murija u SK slavi Dan Policije. :lol: Dokazujuci da su drotovi uistinu najgluplja stvorenja na dunjaluku, oni ce praviti feste i pokazne vjezbe, a 50 kilometara dalje seljaci grabljama i lopatama pokusavaju ugasiti pozare. Mogu mislit kako ce Budimlica pocastit novinari, i neka ce. :-)
Alfons Kauders

#560 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

povremeni gost wrote:Vatrogasci iz Kantona Sarajevu odgovaraju razlicitim nivoima vlasti tako da pomoc od strane PVB nemoze biti realizovana dok premijer Fikret Music ne odobri!!!!! A DVD iz kantona Sarajevo nemogu ici pomoci dok njihove lokalne kabadahije od nacelnika ne odobre, a pogledajte malo ko su nacelnici. Znam kad su bile poplave u Gorazdu da su iz DVD-a Centar odmah otisli po naredbi Dzevada Becirevica da pomognu maksimalno koliko mogu, a koliko znam od Gorazdaka da su im ovi momci bili zaista od pomoci. Nije posteno ocekivati pomoc DVD-a Ilidza i Hadzici jer oni imaju jako puno pozara u zadnje vrijeme (Rakovica, Hranisava, i druga podrucja) ali su itekako mogli pomoci oni iz Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra i Starog grada. Pogotovo sto nove scania kamione imaju Novi Grad, Novo SArajevo i Centar. Cak se sepurilo 10-ak vatrogasaca u subotu po vilsonovom sa NOVOM SCANIOM I KOMBIJEM U GLANC NOVIM UNIFORMAMA. Ali njihovom nacelniku je bitnije da djeca malo prscu iz onih crvenih kanti nego ad pomognu gradjanima iako na kamionu pise OPSTINA NOVO SARAJEVO Gradjanima valjda su gradjani samo na podrucju njegove opstine!!! Ova situacija nije dobra nikome jer ce se sve poremetit ukljucujuci i ono sto je nekojako dobro napisao ranije da ce se poslije kise pojavit jako puno odrona jer nece imati sta da drzi zemlju. Nazalost na ovim izborima ce gradjani glasat samo za opstinske nivoe vlasti i nece moci "nagraditi" kantonalni, federalni i drzavni nivo.
Glasace za opstinski nivo, koji je u cijelom ovom sranju i najodgovorniji. I opet ce izabrati istu stoku.

Fino se proglasi elementarna nepogoda, onda se ide na kanton, i onda se izadje na TV i fino kaze to sto si upravo rekao - "Kod vas murija i vatrogasci jedu sladoled i bare polovnjace po Vilsonovom, a mi izgorismo picka li vam materina..."

Ali taj film necemo gledati jer opstine nemaju para, pogotovo ne sad kad su pred izbore potrosili boga oca da pokrpe rupe na cestama, usminkaju fontane i ostala sranja.
povremeni gost

#561 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by povremeni gost »

Alfons, nazalost sve si u pravu. Ali bi ovdje ozbiljno trebalo pokrenuti pitanje krivicne odgovornosti predstavnika vlasti sa svih nivoa. Jer ako nacelnik opstine nece da proglasi elementarnu nepogodu jer je potrosio pare 9ko ovaj baksuz iz novog sarajeva na kojekave gluposti) onda moze i mora premijer kantona/entiteta!!! Nazalost (P)likovi koji su prepisali zakon o zastiti od pozara i vatrogastvu u federaciji su ucinili najgore moguce i ostao je JAKO nedorecen. Jutros sam gledao vatrogasce Vatrogasne Brigade Kantona Sarajevo koji kazu da nemaju nijedno vozilo za sumske pozare (imaju tam150 koji nemoze vise od 100 metara prec a da ne ode na servis bar tako kazu) a vidi ove DVD koji se mangupisu. ovi iz PVB imaju samo probleme na kvadrat i niko im ne pomaze a komadant im ima rjesenje na 2 mjeseca i ako se potrudi a djeluje mi normalan i da hoce da radi posteno onda ce ga smjenit. Ako ga postave na mandat od 4 godine onda ce morat da im daju ono sto im pripada po zakonu. A to je problem. Definitivno treba istraziti gdje su sredstva predvidjena i planirana za elementarne nepogode od opstina do federacije. Dalje DEMINERI SE KURCE SA LANDROVERIMA i to mislim na one iz federalne uprave CZ a nepomazu narodu to treba pitat Lijanovica i Aliju Tihica zasto nisu opremu stavili na raspolaganje gdje treba a ne cuvati LR za lov i rafting!!! Nakon ovih pozara u tom rejonu im sigurno nece trebati demineri nego goranui i izvidjaci i savjesni gradjani da zajedno sa pripadnicima sumarstva pociste zgarista i odmah posade novo drvece da bi makar malo ublazili katastrofu.
poznanik

#562 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

stetoskop wrote:

Imamo li koga ovdje iz Jablanice da nas izvještava o ovoj akciji? Kakav je bio odziv, da li je potrebno još ljudi u pomoći? Postoji li ikakva organizacija u gašenju, koja bi prihvatila dobrovoljce iz Sarajeva i drugih mjesta, da se nestrušćnošću i gužvom ne izazove dodatna šteta i nesreća?

Je li nam uopće moguća organizacija dobrovoljaca iz Sarajeva na odlazak u ispomoć Glogošnici ili drugim požarnim područjima?

Trebao bi biti postavljen neki autobus, određeno vrijeme i lokacija polaska... Možemo li?
skafiskafsnjak

#563 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

poznanik wrote:Imamo li koga ovdje iz Jablanice da nas izvještava o ovoj akciji? Kakav je bio odziv, da li je potrebno još ljudi u pomoći? Postoji li ikakva organizacija u gašenju, koja bi prihvatila dobrovoljce iz Sarajeva i drugih mjesta, da se nestrušćnošću i gužvom ne izazove dodatna šteta i nesreća?

Je li nam uopće moguća organizacija dobrovoljaca iz Sarajeva na odlazak u ispomoć Glogošnici ili drugim požarnim područjima?

Trebao bi biti postavljen neki autobus, određeno vrijeme i lokacija polaska... Možemo li?
Ja sam iz Jablanice ali sam trenutno u Sarajevu. Sutra odoh dole. Mene samo cudi sto ne izdaju naredjenje ... po Zakonu o ZiS svaka sposobna i punoljetna osoba mora da se odazove. Ali eto, vjerujem da ih ima dovoljno cim nije dotle doslo.

Raje stalno ima, javljaju se, kao sto mozemo i vidjeti. Ujutro cekamo nove informacije...
savez_napolje

#564 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

poznanik wrote:
stetoskop wrote:

Imamo li koga ovdje iz Jablanice da nas izvještava o ovoj akciji? Kakav je bio odziv, da li je potrebno još ljudi u pomoći? Postoji li ikakva organizacija u gašenju, koja bi prihvatila dobrovoljce iz Sarajeva i drugih mjesta, da se nestrušćnošću i gužvom ne izazove dodatna šteta i nesreća?

Ja sam druže iz Glogošnice,evo taman sa lica mjesta. Danas je održana prva "prava" akcija gašenja ovog požara. Odziv je bio poprilično dobar. Bilo je oko 40-tak mještana Glogošnice i Jablanice. Požar je u zaista teško gasiti. Vatra je večeras već primakla selu na nekih 300m. Na terenu su trenutno dva vatrogasna vozila i oko 30-tak mještana, a iz minute u minutu im se pridruzuje sve veći broj.Još jednom molimo sve one koji su u mogućnosti da nam se pridruže u ovom gašenju, bilo kakvu veću dodatnu štetu i nesreću od ove kakva nas je zadesila ne mozete izazvati. Dakle svi oni koji su u mogućnosti, sutra ujutro najkasnije do 7h neka budu u Glogošnici, a ako niste u mogucnosti tako rano, dolazak u bilo koja doba dana je izuzetno dobrodošao, jer svaki čovjek je bitan....
Raja se stalno javlja i potvrđuje svoj dolazak u Glogošnicu u toku sutrašnjeg dana, tako da će sutra vjerovatno biti mnogo više dobrovoljaca angažiranih na gašenju vatre...

Image
Ovo je situacija od prije 30-tak minuta, u donjem lijevom ćošku možete primjetiti i kuću koja je najbliža požaru...

Potrebni ste nam!
skafiskafsnjak

#565 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Da li je imalo bolja situacija ?
Ja kako informacije dobijam, da je gore ? jel istina ? :(
savez_napolje

#566 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

L00d wrote:Da li je imalo bolja situacija ?
Ja kako informacije dobijam, da je gore ? jel istina ? :(
Da, nažalost istina je... Situacija je najgora do sada, al ovo je ništa u odnosu na ono šta može da bude do sutra popodne... :cry: :cry:
skafiskafsnjak

#567 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

nadati se da ce biti bolje sutra. Ja sam tek poslijepodne sutra dole, ali cu doci ... kako god bude :(

Nije mi jasno sta je s tim helikopterima, salju ih na Boracko i Ruiste,a tu ne mogu. Jos su tu kuce ugrozene ... :(
savez_napolje

#568 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

L00d wrote:nadati se da ce biti bolje sutra. Ja sam tek poslijepodne sutra dole, ali cu doci ... kako god bude :(

Nije mi jasno sta je s tim helikopterima, salju ih na Boracko i Ruiste,a tu ne mogu. Jos su tu kuce ugrozene ... :(
Moraju gospoda ministri prvo osigurati svoje vikendice na ovim lokacijama, boli njih za Glogošnicu...
skafiskafsnjak

#569 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

savez_napolje wrote: Moraju gospoda ministri prvo osigurati svoje vikendice na ovim lokacijama, boli njih za Glogošnicu...
Ne kazem ja da ne treba tamo slati...ali zna se sta je prioritet. Zapravo, u ovom slucaju, njihove vikendice :(
Vidjet cemo sutra....nadati se najboljem
jefferson

#570 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Kompanija koja se bavi iznajmljivanjem aviona i posada kada su u pitanju nesrece, ekoloske katastrofe, pozari, naftne mrlje.
Nasa vlada treba da ih nazove, plati i ljudi ce doci sa C130 i poceti gasiti. Jedan C130 baca 12 tona vode!
Ovu kompaniju i poreds vojih kanadera unajmljuje spanija, francuska, amerika itd.
http://www.internationalairresponse.com ... ghting.asp
skafiskafsnjak

#571 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

jefferson wrote:Kompanija koja se bavi iznajmljivanjem aviona i posada kada su u pitanju nesrece, ekoloske katastrofe, pozari, naftne mrlje.
Nasa vlada treba da ih nazove, plati i ljudi ce doci sa C130 i poceti gasiti. Jedan C130 baca 12 tona vode!http://www.internationalairresponse.com ... ghting.asp
Ma sta ce oni zvati ...nasi idioti nesposobni. Pola ih na godisnjem, a ovamo gori. Sramota !

Eto kao, u Briselu su zatrazili pomoc od Evrope i u Tursku takodjer poslali upit. Iskreno se nadam da ce bar jedno od ovo dvoje upaliti ...
jefferson

#572 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

L00d wrote:
jefferson wrote:Kompanija koja se bavi iznajmljivanjem aviona i posada kada su u pitanju nesrece, ekoloske katastrofe, pozari, naftne mrlje.
Nasa vlada treba da ih nazove, plati i ljudi ce doci sa C130 i poceti gasiti. Jedan C130 baca 12 tona vode!http://www.internationalairresponse.com ... ghting.asp
Ma sta ce oni zvati ...nasi idioti nesposobni. Pola ih na godisnjem, a ovamo gori. Sramota !

Eto kao, u Briselu su zatrazili pomoc od Evrope i u Tursku takodjer poslali upit. Iskreno se nadam da ce bar jedno od ovo dvoje upaliti ...
Hoce dzabaluka da ne bi kojim slucajem morali zategnuti kais.
Vec sam napisao, trenutno nama niko ne moze pomoci kako treba, jer se i te zemlje bore sa pozarima.
Ostaje jedino Rusija, ali i ona ima pozara ili ovako komercijalna komapnija. Sta je tu je.
Ali kao sto kazes, od njih ocekivati da nesto naprave bilo bi previse.
poznanik

#573 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Nasa vlada treba da ih nazove, plati i ljudi ce doci sa C130 i poceti gasiti. Jedan C130 baca 12 tona vode!
Ovu kompaniju i poreds vojih kanadera unajmljuje spanija, francuska, amerika itd.
Koliko je potrebno vremena od uzlijetanja do preleta preko ovih naših požarišta?
jefferson

#574 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

poznanik wrote:
Koliko je potrebno vremena od uzlijetanja do preleta preko ovih naših požarišta?
Ako imaju spreman C130, s obzirom da je sjediste u Arizoni, mozda 2-3 dana.
Ja sam ih kontaktirao da ponude usluge ovim nasim nehljebima, mozda im padne napamet i da ih unajme!
Hajlac

#575 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

:roll: Hajlac wrote:Gore je (bila) :( jedna od meni najljepsih suma kad se iz Glogosnice krene serpentinama prema Glogovu.

Ako cemo prihvatiti teoriju da su ovo podmetnuti pozari, kako to da se nikad do sad ovakvo nesto nije desilo? Da pola Prenja izgori!

Izvinite ali ja ne pusim tu pricu da su osnovni krivci palikuce. Citali o majanskom kalendaru i povjerovali u smak svijeta ove godine pa odlucili da citav jug Evrope zapale? Nidje veze.

Niko ne spominje ove pozare u svjetlu pohebane Klime. Sad vec drugu godinu imamo hronicnu susu ali to nikome nista ne znaci.

Na Grenlandu se, 4 sedmice prije pocetka sezone otapanja, otopilo toliko leda koliko se otopilo za citavu proslu sezonu 2011. :!: Niko o tome ne razmislja.

http://www.huffingtonpost.com/2012/08/1 ... 83063.html

SAD su pogodili tolika susa i sumski pozari nikad zabiljezeni od kad mjere tj. 1895. :!:

"By the end of June, the fire had burned nearly 18,000 acres and had destroyed 346 homes, marking the most destructive wildfire in Colorado history."

"As a whole, the contiguous U.S. had its record warmest (...) July on record."

http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/fire/2012/6
http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/fire/2012/7

Zatvaramo oci pravim uzrocima katastrofa ovolikih razmjera.
Jos jedna potvrda ovog gore o cemu sam pricao:

Količina arktičkog morskog leda rekordno mala

"Od kada je 1979. godine počelo satelitsko praćenje, Arktik je ove godine izgubio više morskog leda nego ikada ranije, rečeno je iz NASA-e. Naučnici vjeruju da je ovaj proces dio fundamentalnih promjena."
http://www.klix.ba/scitech/nauka/kolici ... /120828027

Crna 2012. godina
Last edited by Hajlac on 29/08/2012 01:09, edited 1 time in total.
Post Reply