Kladim se da je ovo isto rekao Lijan...Religious Fantastic wrote: baš da vidim ko će me mobilizirati...
ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- fortaleza
#426 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- hrusta
#427 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ma jarane, nase guzonje su se docepala fotelja, jbe se njih sta se desava. a nedaj boze da dodje do njihovih vikendica, e onda bi bila druga prica. vi ste ba uredjena zemlja stitite svoju teritoriju, imate kanadere i helikoptere, a ovi nasi ublehasi samo cekaju donacije i milostinju. hvala HR na kanaderima, a ja da sam na njihovom mijestu (HR) nebi vala, sto bi ja iso gasit pozar po BiH kad ovi ovde sijede skrstenih ruku i samo nijemo gledajuaxele wrote:Ja vjerujem kad bi se u BIH malo bolje organizirali i ulozili neka sredstva u opremu po slicnom modelu, stvar bi bila puno bolja. Prirodne katastrofe obicno zblizavaju ljude, bez obzira na naciju ili vjeru. Valjda ima nade za bolje sutra.O'zone wrote:Dobro prijatelju shvatili smo, mi nemamo ništa od ovoga niti ćemo ikad imati mi smo mala političko-ekonomsko-tehnološki zaostala zemlja i nećomo nikad biti u boljoj situaciji možemo biti samo u goroj jer ovdje su se urotili i ljudi i priroda da sve ode u pepeo i dim ili da nestane pod snijegom odnosno u bujici.
Nije mi namjera smarati i sl. samo mi je malo cudno i nevjerovatno da kad moja zemlja npr. salje 2 kanadera u Konjic besplatno, taj isti pozar gasi 12 lokalnih BIH vatrogasaca!? Sat rada kanadera kosta oko 15000- eura, a placaju ga porezni obveznici. Bez obzira na to, mislim da uvijek treba pomoci i ovo pozara sta vidim kod vas je prava katastrofa. Nazalost kod nas je isto i nema slobodnih aviona ocito...
- ćiško
#428 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
pošalji onda i hrvatima neštoSuzie Q wrote:
što se mene tiče, sad ću ruskoj ambasadi kao građanka BiH poslati mail zahvale za ovaj helikopter.
- O'zone
- Globalni moderator
#429 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Munika nije preživjela Srbe, Hrvate & Bošnjake
Za endemično drvo iz porodice pinacea, hercegovačke šume bile su jedno od najvažnijih staništa na Balkanu. I tako stotinama, hiljadama godina.
Sve dok se političari u BiH nisu posvađali oko raspodjele fotelja, pa su svi problemi države potisnuti u treći plan, uključujući i požare.
Požar kod Konjica praktično traje mjesec i po (onaj prvi ovogodišnji počeo je 17. jula), a slično je i sa područjem iznad Mostara. Stotine hektara šume uništene su nepovratno, a u iznosu nastale štete naša država je mogla kupiti čak tri kanadera.
Munika je preživjela ledeno doba, ali Hrvate, Srbe i Bošnjake u borbi za fotelje izgleda da neće moći. A pogledajte je kako je lijepa:

- lilla7
#430 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Sastanak čelnih ljudi Federacije BiH trebao bi se održati u narednih nekoliko dana, jer situacija u vezi sa požarima polako izmiče kontroli.

- O'zone
- Globalni moderator
#431 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa dobro je to! Na vrijeme. Srećom nije još uhvatilo maha.slucajna prolaznica wrote:Sastanak čelnih ljudi Federacije BiH trebao bi se održati u narednih nekoliko dana, jer situacija u vezi sa požarima polako izmiče kontroli.
- taxi_driver
#432 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
birali smo , gledajmo.
- O'zone
- Globalni moderator
#433 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Rekao bih pamet u glavu drugi put al' kad bolje razmislim nema se za koga glasati sve go ublehaš,prelivoda,lopina koji evo čekaju da završe godišnji odmori da bi se sastali i RAZMATRALI trenutnu situaciju pa onda nakon razmatranja zaključili da bi trebalo nekako reagovati pa će se onda osnivati ekspertna grupa za reakciju u ovim situacijama pa će po osnivanju ekspertne grupe biti održano dvadeset sastanaka iste kako bi se usaglasili stavovi koji svima odgovaraju u jedan zajednički prijedlog pa će taj prijedlog ići pred vladu pa će vlada odnosno ministri tražiti izmjene određenih dijelova prijedloga pa će se to ponovo vratiti pred ekspertnu grupu (primjetite li ovdje apsurdnost ovog kompletnog procesa?!) koji će predijelog prepraviti pa će vratiti prijedlog pred vladu(uffffffff) onda će vlada po usvajanju da prijedlog proslijedi u dom naroda pa onda.....(ovdje je i meni već dosadilo pisati) da bi nakon svega ovoga se išlo u reakciju.taxi_driver wrote:birali smo , gledajmo.
- black
- agnostic_front
#435 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Da citiram i malo promijenim izjavu jednog srpskog seljaka:
"Bosanski narod (Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali) treba jebati!"
"Bosanski narod (Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali) treba jebati!"
-
HM 2011
#436 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Preko ministarstva sigurnosti i ministarstva odbrane organizovati ad hoc regije - ne obraćajući pažnju na entitetske granice.
Iz općina tih regija angažovati 70% svih kapaciteta za gašenje požara i rada sa drvećem (rezanje šume) i poslati u borbu protiv požara - mjesto po mjesto.
Vandredne troškove angažmana regulisati iz državnog budgeta.
Pomoć za gašenje iz zraka tražiti samo za gašenje požara u miniranim i nepristupačnim djelovima - za ostalo posjeći šumu i ukloniti sve zapaljive materije te dobro natopiti zemlju prije požarne fronte u namjeri da se napravi tampon zona kojoj je cilje spriječavanje širenja vatre.
Hvala mnogo - doviđenja - nisam plaćen za ovo.
ukratko
problem je P. DIM !
Dio države više manje nema posla - dio države traži pomoć....
Iz općina tih regija angažovati 70% svih kapaciteta za gašenje požara i rada sa drvećem (rezanje šume) i poslati u borbu protiv požara - mjesto po mjesto.
Vandredne troškove angažmana regulisati iz državnog budgeta.
Pomoć za gašenje iz zraka tražiti samo za gašenje požara u miniranim i nepristupačnim djelovima - za ostalo posjeći šumu i ukloniti sve zapaljive materije te dobro natopiti zemlju prije požarne fronte u namjeri da se napravi tampon zona kojoj je cilje spriječavanje širenja vatre.
Hvala mnogo - doviđenja - nisam plaćen za ovo.
ukratko
problem je P. DIM !
Dio države više manje nema posla - dio države traži pomoć....
Last edited by HM 2011 on 28/08/2012 15:22, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#437 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ja sam za to da zaratimo pa do istrebljenja.
Poserem ti se na intelektualce kad nemaju šta intelektualnije da izjave!
-
occupylove
#438 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
sta se treba desiti u BiH da se narod probudi ?
snijeg i mecave pa poslije poplave ..i politicari na godisnjem odmoru , ne haju ni 1 % ? pozari i unisten eko-sistem cijele drzave ?
kriminal i bezakonje , korupcija i propast ,
sta se treba desiti , da napokon svhatite da je vasa sudbina u vasim rukama ?
necu se praviti pametan , izbori ce doci i opet i glasajte , samo glasajte , do sljedece katastrofe
BiH nestaje definitivno kao drzava .. ovo je kraj ..
snijeg i mecave pa poslije poplave ..i politicari na godisnjem odmoru , ne haju ni 1 % ? pozari i unisten eko-sistem cijele drzave ?
necu se praviti pametan , izbori ce doci i opet i glasajte , samo glasajte , do sljedece katastrofe
- Janjicar
#440 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Jel ovo frisko slikano ili ?savez_napolje wrote:
- savez_napolje
#441 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Slikano prije pola sata, ovaj lijevi krak se približava selu nevjerovatnom brzinom. Jedna akcija gašenja upravo završena, sljedeća ponovo ujutro.Janjicar wrote:Jel ovo frisko slikano ili ?savez_napolje wrote:
Za večeras najavljen i dolazak kanadera iz RH, te ruskog helikoptera...
-
HM 2011
#442 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Evo još jedan dobar vatrogasac zračni ako nam je problem udaljenost jezera i slično....
http://www.shinmaywa.co.jp/english/guide/us2_fire.htm
http://robotpig.net/aerospace-news/shin ... raft-_1855
-
ActionWoman
#443 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
1. Narode, ako znate koje su stranke i celnici (Ime i prezime, stranka koju predstavljaju) odgovorni za podrucja na kojima bjesni pozar, molim da postavite informaciju ovdje. Iz dva razloga pisemo njihova imena, a to su da 1. znamo od koga traziti akciju, 2. za koga ne glasati na sljedecim izborima. Majku li im njihovu politicku.
2. Vrijeme je da narod (ovdje i u dijaspori) pocne skupljati za kupovinu tih air tractors. Treba pokrenuti akciju, neki transparentan racun (ko barne u te pare za sta drugo, ruku mu ne odsjeci vec iscupati). Majku li im njihovu politicku!!!!!!!!!!! Ti traktori trebaju biti pod oruzanim snagama BiH i da gase pozare po cijeloj bih, a ne pod kakvom Federalnom upravom za civilnu zastitu il vec kako se zove. Cuj skupo gorivo, mamu li im njihovu. Oslobodi ga u ovom slucaju od PDV-a i bice jeftinije.
Kad je bila zima stalno smo gledali snijeg ovo ono, a sada kada pozari doticu samo Hercegovinu paznja se posveti samo na par minuta u toku dana. Gdje ste prijatelji zivotinja? Dizte svoj glas! Koliko je samo zivotinja stradalo u ovim pozarima il se u zivotinje ubrajaju samo cuke?!
2. Vrijeme je da narod (ovdje i u dijaspori) pocne skupljati za kupovinu tih air tractors. Treba pokrenuti akciju, neki transparentan racun (ko barne u te pare za sta drugo, ruku mu ne odsjeci vec iscupati). Majku li im njihovu politicku!!!!!!!!!!! Ti traktori trebaju biti pod oruzanim snagama BiH i da gase pozare po cijeloj bih, a ne pod kakvom Federalnom upravom za civilnu zastitu il vec kako se zove. Cuj skupo gorivo, mamu li im njihovu. Oslobodi ga u ovom slucaju od PDV-a i bice jeftinije.
Kad je bila zima stalno smo gledali snijeg ovo ono, a sada kada pozari doticu samo Hercegovinu paznja se posveti samo na par minuta u toku dana. Gdje ste prijatelji zivotinja? Dizte svoj glas! Koliko je samo zivotinja stradalo u ovim pozarima il se u zivotinje ubrajaju samo cuke?!
-
ActionWoman
#444 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pošto je?HM 2011 wrote:Evo još jedan dobar vatrogasac zračni ako nam je problem udaljenost jezera i slično....
- sheilak
#445 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
pa, daj, reci nam za koga da glasamo? kada su svi, ama bas svi, ista bagra. jer cak i oni koji pocnu posteno, izrode se u zvijeri poput onih koji su do tada bili "na vlasti", dok stara garda lopova glumi pacenike i zrtve. i sve opet ispocetka. mislis da je ikoga od njih briga sta je sa eko-sistemom BiH? mislis li da su uopste kompetentni da nesto sprijece, a kamoli da zaustave pozare ove vrste? o sanaciji nekoj ili o prijeko potrebnom posumljavanju da i ne govorimo.occupylove wrote:sta se treba desiti u BiH da se narod probudi ?
necu se praviti pametan , izbori ce doci i opet i glasajte , samo glasajte , do sljedece katastrofe![]()
@ActionWoman
1. Narode, ako znate koje su stranke i celnici (Ime i prezime, stranka koju predstavljaju) odgovorni za podrucja na kojima bjesni pozar, molim da postavite informaciju ovdje. Iz dva razloga pisemo njihova imena, a to su da 1. znamo od koga traziti akciju, 2. za koga ne glasati na sljedecim izborima. Majku li im njihovu politicku.
ovo sa pozarima je katastrofa. nekako nemas predstavu o razmjerima nesrece dok ne vidis slike, a to je tek djelic uzasa.
- iPod
#446 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ovaj Amphibian moze slijetati na vodu i na pistu takodjer. Pa evo mozda ga i kupe da se nas šef diplomatije voza po bijelom svijetu, ali i kad zagusti da se gase sa njim pozari.
http://www.shinmaywa.co.jp/aircraft/eng ... /index.htm
http://www.shinmaywa.co.jp/aircraft/eng ... /index.htm
-
ActionWoman
#447 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Hajmo narode, Air Tractor kosta 1.600.000 US Dolara x 1,5743 KM (danasnji kurs $)=2. 518. 880,00 KM (dvamilionapetstoosamnaesthiljadaosamstoosamdeset konvertibilnih maraka). Nek stisnu pa zaracunaju PDV!!!!!!!!!!!!!!!
Ne mozemo cekati majmune, kriminalce, jadove, slunte lopovske u vlasti. Moramo sacuvati svoju zemlju! Kako da se najbolje organizujemo i kupimo traktorcic? Ima li iko ideju, kako idu te stvari? Ekonomisti, pravnici, javite se. I nemoj da mi ko kaze da je glupo i da drzava treba raditi svoj posao jer nam to nista nece pomoci. Moramo djelovati!
Ne mozemo cekati majmune, kriminalce, jadove, slunte lopovske u vlasti. Moramo sacuvati svoju zemlju! Kako da se najbolje organizujemo i kupimo traktorcic? Ima li iko ideju, kako idu te stvari? Ekonomisti, pravnici, javite se. I nemoj da mi ko kaze da je glupo i da drzava treba raditi svoj posao jer nam to nista nece pomoci. Moramo djelovati!
- Alfons Kauders
#448 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pustite price o avionima i helikopterima, nije da bi skodilo, ali nije problem u nedostatku tehnike.
Koji bi kurac kupovali nove helikoptere kada imamo nekoliko Mi-8 koji uopste nisu u letnom stanju? Ako ni njih necemo da odrzavamo, zasto bi kupovali nove? Da ni njih ne odrzavamo, pa da i oni kupe prasinu vec za godinu-dvije.
U Dalmaciji je svako DVD u malim gradicima i selima bolje opremljeno od Konjica, Trebinja pa cak i Mostara. Organizovani ljudi, brzo reaguju i veliku vecinu pozara rijese bez kanadera i helikoptera.
Kod nas su prioriteti nesto drugaciji, pogotovo u tim juznim krajevima. Valja placati dvije skole pod jednim krovom, valja nahraniti ministarstva u kantonima koji broje manje ljudi od pojedinih opstina, valja graditi crkve i dzamije, dizati zastave i krizeve po brdima. I tako 20 godina - a sad uzivajmo u posljedicama.
Koji bi kurac kupovali nove helikoptere kada imamo nekoliko Mi-8 koji uopste nisu u letnom stanju? Ako ni njih necemo da odrzavamo, zasto bi kupovali nove? Da ni njih ne odrzavamo, pa da i oni kupe prasinu vec za godinu-dvije.
U Dalmaciji je svako DVD u malim gradicima i selima bolje opremljeno od Konjica, Trebinja pa cak i Mostara. Organizovani ljudi, brzo reaguju i veliku vecinu pozara rijese bez kanadera i helikoptera.
Kod nas su prioriteti nesto drugaciji, pogotovo u tim juznim krajevima. Valja placati dvije skole pod jednim krovom, valja nahraniti ministarstva u kantonima koji broje manje ljudi od pojedinih opstina, valja graditi crkve i dzamije, dizati zastave i krizeve po brdima. I tako 20 godina - a sad uzivajmo u posljedicama.
-
TRŠ
#449 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa ja mislim da bi najbolje bilo kada bi djelovali na taj nacin da maknemo bagru sa vlasti. Da se organizujemo i kupimo avion...ActionWoman wrote:Hajmo narode, Air Tractor kosta 1.600.000 US Dolara x 1,5743 KM (danasnji kurs $)=2. 518. 880,00 KM (dvamilionapetstoosamnaesthiljadaosamstoosamdeset konvertibilnih maraka). Nek stisnu pa zaracunaju PDV!!!!!!!!!!!!!!!
- black
#450 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Narod gladan a vlada BiH obnavlja vozni park za 5 miliona KMActionWoman wrote:Hajmo narode, Air Tractor kosta 1.600.000 US Dolara x 1,5743 KM (danasnji kurs $)=2. 518. 880,00 KM (dvamilionapetstoosamnaesthiljadaosamstoosamdeset konvertibilnih maraka). Nek stisnu pa zaracunaju PDV!!!!!!!!!!!!!!!