lajkujMe wrote:Citam ovu temu vec danima, citam clanke na raznim portalim vec danima i evo napokon da napravim post.
Mnogim je ovdje glavni problem sto nemamo skupih kanadera, airtraktora i helikoptera, a niko nije postavio sustinsko pitanje Zasto 12 ljudi gasi pozar koji se prostire kilometrima daleko?
To je ovdje glavni problem a ne kanaderi i helikopteri (iako su i oni problem ali otom potom).
Neko je spomenuo da je prije rata samo u Sarajevu bilo nekoliko hiljada vatrogasaca vecinom dobrovoljaca, a da je to tokom vremena degradirano do samo 200 ljudi ako i toliko....
Jos veci je problem to sto je sve svedeno na lokalni nivo, pa se tako desava da samo vatrogasne jedinice iz opcine u kojem je pozar dolaze da gase.... nema uopce koordinacije i pomoci izmedju opcina (susjednih ili ne) a kamoli na nekom vecem nivou.... sve je maksimalno decentrilizovano, opcine nemaju para za ulaganja u Vatrogasce, (to sto u Sarajevu imas 3 nova vozila koja redovno pustaju da voze po gradu je mizerno i samo predizborno sranje).
Dodje pozar od velikih razmjera, i vatrogasci prvo sto urade je da se pomole da li ce im cisterna stara 45 i vise godina uopce upaliti.
Nazalost vatrogastsvo u nasoj zemlji je dovedeno do dna jedina radosna vijest je sto nemoze vise biti gore (cak ni za bosanske uvjete gdje se kaze da uvijek moze biti gore).
Umjesto Kanadera, Airtraktora i helikoptera radije da se zauzmemo za kompletnu rekonstrukciju ustroja vatrogasaca bar na entitetskom nivou (i civilna zastita treba ogromnu rekonstrukciju gdje ide tih hebenih 100 mln km godisnje????)
Osnovna ideja bi bila da se sve dovede na kantonalni nivo (koji imaju malkice vise para od opcina), uspostavljanje vatrogasne uprave na kantonalnim nivoima, s strucnim kadrom i glavnim komandirom vatrogasaca koji nadgleda svaku vatrogasnu stanicu u svom kantonu. Donijeti budzet za upravu i onda po razlicitim potreba,a investirati u Jedinice (Oprema, Vozila i ljudstvo).
Vracanje Tradicije dobrovoljnih vatrogasaca koji bi imali neke benificije to je ipak za nasu drzavu najbolji sistem. Osnivanje novih dodatnih vatrogasnih drustava tamo gdje su potrebni, povecanje kapaciteta postojecih drustava tamo gdje su potrebni i sto je najvaznije opca obnova vatrogasnih drustava.
Da na organizacijskom nivou to je ogroman posao a i na novcanom nivou to su ogromna sredstva (koliko smo propali u tom segmentu trebati ce stotine miliona), ali ne trebamo sve odjednom nego bi trebali sve to raditi postepeno napraviti kvalitetan plan i to sporovoditi. I svake godine konstantno investirati. Za 10-15 godina imati cemo veoma jake vatrogasne jedinice i visoko organizovane jedinice.
Isto ta silna vojska koja cuci u kasarnama.... imamo 6000 pjesadijaca godisnje 1000 njih tokom vatrene sezone zaposliti ih na rucnom gasenju pozara (na fazon americkih specijalnih sumskih vatrogasaca koji hodaju ili skacu iz aviona i rucno pilama, krampama i lopatama gase pozare) to bi veoma mnogo znacilo.
Omoguciti da vatrogasne jedinice iz razlicitih opcina i kantona dolaze u pomoc po potrebi i naredbi glavnom komandira....
A Kanader, Airtractori i helikopteri ce sami od sebe dolaziti ako bude slicno ovome organizovano.
Eto to je od mene
Naravno da je to sustina.
Ovdje je diskusija krenula o trenutnom stanju, ne vjerujem da bi se iko slozio da to nije sustina problema.
Postoje dva problema u cijeloj ovoj (i ne samo ovoj) prici:
1. Narod (mentalitet)
2. ustroj drzave.
1.Kao sto je neko rekao mozda i treba sve da izgori. Meni je najvise zao suma i zivotinjskog svijeta, a narod koji to sve gleda vec dvadeset godina zna koga bira. Zna, jer kada god sjednes s tim istim "narodom" svi su za njega glupi. Ja cu sljedeci put samar nekom opalit ako u mom drustvu spomene samo kako su cesi dolazili u skodama i pili pivu iz jedne krigle dok smo mi znali i znamo sta je "merak." ili kako amerikanac en zna na karti nac australiju a 7 od 10 bosanaca ne zna da je amerika na zapadu kad im kazes vremensku razliku izmedju BiH i SAD.
Eh evo ocitog rezultata nase pameti, tolerancije i sposobnosti. Pozare u konjicu nije zapalio Dodik niti CIA ili sta ja znam (kako neko kaze gore: ovo je uvezeno).
2. Ustroj je ovdje samo sporedna pojava jer ima drzava koje su komplikovanije od nasih (Svicarska ili Singapur). Ustroj u BiH dodje kao izgovor da se skine odgovornost jer u BiH je odgovornost nesto slicno Eboli, niko je nece ali svi hoce na vlast. Kako kaze neki tip iz CZ na TV-u, SVI SMO KRIVI. Ne jaro nismo, TI SI KRIV! TI LICNO, sto nema organizacije, sto nema para za gorivo (takodje ministar odbrane i sva logistika u OS) itd. Putite se toga SVI SMO, onih komunistickih fraza tipa Kolektivna Odgovornost i to. Ne, SAMO individualna i to za zatvora.
Eto nam jebeni kantoni. Za sta nam sluze? Da bi imali dvije skole pod jednim krovom i da bi uhljupe u tim kantonalnim ministarstiva negdje zaposlili i davali im nadprosjecnu platu!
U Zenici su vatrogasci koliko znam rjesili taj probem. Mislim da im je status rijesen i da su pod kantonom, ali isto tako opcinu nije sprjecilo da im kupi nekoliko novih vozila bez obzira sto je ustvari formalno-pravno Kanton odgovoran za to.
U Zenici su ogromni problemi bili a i sad su sa saobracajnim nesrecama na M17. Opcina je kupila specijalno vozilo za intervencije na auto putevima koje moze djelovati i kao regularno vatrogasno vozilo. Ali jaro, treba birat ljude koji nude nesto vise od zastite "elementarnog" nacionalnog interesa. E eto, bas je sad pomoglo ljudima! Nacionalni interes gasi pozare!
Inace, za to vrijeme konjicanin, Premijer Federalne Vlade je u Zenici na skupu SDP-a! Kazu prosetao zenicom, valjda ono hladovine malo trazio!