ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#1576 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajvan »

detroit-mercy wrote:
Hajvan wrote:ko to mi?
State of Michigen? City of Detroit?
or Baznija-Heljp?
Hajde idi na produzenu pa je ispijaj jedno tri sata :D .
Je li vidis cime ljudi gase vatru i koliko ih gasi? Vjerovatno ne, jer si preokupiran podugom degustacijom produzene sa casom vode :D .
ne, nisam
ubih se od posla i nema se vremena
kad pijem, u rijetkim trenucima kad dajem prednost kafi nad zelenim cajem, pijem jako kratki espreso iz dva gutljaja-..najduze sjedim u kaficu pola sata ( i taj vremenski interval sam preuvelicao.realnije je 15-ak minuta).

Da, vidim cime se gasi i muka mi je .
Takođe mi je muka od zajedljvih kometara ljudi koji sa ovim prostorom, drzavom, geografskim pojmom nemaju vise nikakve dodirne tacke i zajednickog imenitelja a ipak se nalaze ekspertima da kometarisu
Jadno je meni i mojem djetetu i bez tvog jadnog konetara!
Kontaš?
kužiš?

al volio bi jh ispijat kafu 3 sata, da mogu
Al ne mogu
Ubi nas imperijalizam, jebaji g
stigla čemerika i u nas; samo nisu Čemeričke plate

jevi ga, to je za vas "probrane"
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1577 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

Ovako će se požari u BiH gasiti, kada kupimo kanadere :mrgreen: :

jefferson

#1578 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

a kome bi mi (realno) od sept do dec iznajmili kanadere?
Italiji
tu je to ngdje po klimi
jug italije= jug bosne
sjever italije= sjever bosne

Grčkoj i njihovim otocima?
Turskoj? Izrelu, Siriji, Lebanonu??
Egiptu? ups, tamo nema šuma!

hajmo, realno!
Nista, onda nek se raja moli za kisu.
Inace, County of San Diego kanadere iznajmljuje od pokrajine Quebec, koja je udaljena oko 5,000km od San Diega.
Stoga ne vidim u cemu bi bio problem bilo kome ponuditi avione tokom jeseni i zime.
Ali jbg, to zahtjeva pregovaranje, engleski, putovanja koja ukljucuju stvaran posao a ne naprdjivanje po konferencijama.
Bugari su svoje AN-26 avione iznajmljivali DHL-u i FEDEX-u dugo godina, cime su rjesili neka osnovna pitanja u svojoj transportnoj floti.
Hajvan

#1579 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajvan »

cool.
u prethodnom postu nisam bo ironičan, samo sam tražio da potkrijepiš svoje zapažanje nekom realnom situacijom i činjenicom.

posmatrajući realni sunovrat bh društva i sistema, ne mogu da se nčudim sveukupnim nelogičnostima, porsipanju novaca na nebitno...toliko je toga, da to postaje matrica, paradigma ponašanja i djelovanja... pošto ne vjerujem u teorija zavjera, jersvijet ima previše igrača da bih takve uproštene projekcije društvenih kretanja mogao prhvatiti, sada smatram da smo prokockali šansu i da smo zaista ispali glupi ...sitemski i sistematično glupi! :(
jefferson

#1580 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Hajvan wrote:cool.
u prethodnom postu nisam bo ironičan, samo sam tražio da potkrijepiš svoje zapažanje nekom realnom situacijom i činjenicom.

posmatrajući realni sunovrat bh društva i sistema, ne mogu da se nčudim sveukupnim nelogičnostima, porsipanju novaca na nebitno...toliko je toga, da to postaje matrica, paradigma ponašanja i djelovanja... pošto ne vjerujem u teorija zavjera, jersvijet ima previše igrača da bih takve uproštene projekcije društvenih kretanja mogao prhvatiti, sada smatram da smo prokockali šansu i da smo zaista ispali glupi ...sitemski i sistematično glupi! :(
Slazem se, medjutim, moje misljenje je da ljudi na ovim prostorima uvijek pronalaze neki izgovor samo da bi zaobisli preuzimanje odgovornosti.
Uvijek je necija krivica, uvijek se teoretise a niko nista nece preduzeti.
Inace sistem protivpozarne odbrane koji funkcionise u HR nije 100% djelo HR, nego su im uveliko pomogli Amerikanci kada je u pitanju uspostava sistema (ne samo gasenje avionima, nego komplet sistem akcije i reakcije), odabir aviona itd.
I da, ja uopste ne krivim ljude koji nisu otisli da gase pozar. Prvi Nermin Niksic se nije za dvije sedmice uopste pojavio i rekao trabmo ovo ili ono, evo vlada ce pomoci. Boli ga racku, on garant na odmoru.
muzicar_iz_parka

#1581 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by muzicar_iz_parka »

Kolektivni odmor je sveta krava koja se ne dira ni za živu glavu. :roll:
Hajlac

#1582 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

sinuhe wrote:Valjda ce u Jablanici posjeci sumu do sljedeceg ljeta.
Ha ja nek sav sjeverni Prenj posijeku i istocnu Cvrsnicu pa nece vise nicije kuce biti u opasnosti. A u dubini planina nek gori dok ne izgori. I mirna Bosna. A i Hercegovina. :run:

Sta ili ko ono bi Munika? Necija nana? :run:
jefferson

#1583 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Hajlac wrote:
sinuhe wrote:Valjda ce u Jablanici posjeci sumu do sljedeceg ljeta.
Ha ja nek sav sjeverni Prenj posijeku i istocnu Cvrsnicu pa nece vise nicije kuce biti u opasnosti. A u dubini planina nek gori dok ne izgori. I mirna Bosna. A i Hercegovina. :run:

Sta ili ko ono bi Munika? Necija nana? :run:
E onda odroni, pa poplave....
Najbolje bi bilo da svijet stavi BiH pod protektorat, dovede svoje ljude da gase, a nama da socijalu da zivimo i naravno pametujemo drugim sta da rade, jesul glupi, edbeli, jel im kriv nos, ili im je glava velika.
tnnt

#1584 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by tnnt »

jefferson wrote: Slazem se, medjutim, moje misljenje je da ljudi na ovim prostorima uvijek pronalaze neki izgovor samo da bi zaobisli preuzimanje odgovornosti.
Inace sistem protivpozarne odbrane koji funkcionise u HR nije 100% djelo HR, nego su im uveliko pomogli Amerikanci kada je u pitanju uspostava sistema (ne samo gasenje avionima, nego komplet sistem akcije i reakcije), odabir aviona itd.
I da, ja uopste ne krivim ljude koji nisu otisli da gase pozar. Prvi Nermin Niksic se nije za dvije sedmice uopste pojavio i rekao trabmo ovo ili ono, evo vlada ce pomoci. Boli ga racku, on garant na odmoru.
o ćemu ti pričaš, kakvi ameri i bakrači?
a 4 canadara je imala i Jugoslavija i bili su smješteni u dalmaciji, ali eto Srbi ih uzeli i prodali Grcima za vrijeme rata
zar su ameri i Jugoslaviji odabrali avione?
svakakvih nebuloza :-)
jefferson

#1585 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

tnnt wrote:
jefferson wrote: Slazem se, medjutim, moje misljenje je da ljudi na ovim prostorima uvijek pronalaze neki izgovor samo da bi zaobisli preuzimanje odgovornosti.
o ćemu ti pričaš, kakvi ameri i bakrači?
a 4 canadara je imala i Jugoslavija i bili su smješteni u dalmaciji, ali eto Srbi ih uzeli i prodali Grcima za vrijeme rata
zar su ameri i Jugoslaviji odabrali avione?
svakakvih nebuloza :-)
Ex-Yu je imala 5 kanadera, i nije u kanaderima sva prica.
HR je komplet reorganizirala svoj odgovor na prirodne nesrece. Ja nisam rekao da je HR potpuno bacila onaj koncept, ali mnogo toga su promjenili od onoga sto je nasljedjeno iz ex-yu (vecinu, i na kraju krajeva, i da je opstala ta drzava mnoge stvari bi se mjenale jer dolazi nova thenologija, saznanja itd, itd).
na kraju krajeva, HR je morala mjenjati prvo svoj sistem da bi postala clanica NATO-a (search and rescue itd) a onda i EU.
I ne gase pozare samo kanaderi, HR je kupila i air tractore i fire bossove, kao i bespilotne letjelice itd.
Ja sam rekao sistem, znaci zemaljski odgovor na pozare, zracni odgovor na pozare, itd, itd.
Procitaj pazljivo sta sam rekao, a ako ne vjerujes, mozes i doci do tih podataka. Uglavnom, taj "sport" je HR kostao oko 200 miliona EU (nabavka 6 CL-415, ai tractori, fire bossovi, bespilotne letjelice, trening itd, itd).
A mi bi to dzaba :lol:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1586 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

I pored toga, prije nekih 6 godina su uložili 200 miliona € u vatrogasce.
sinuhe

#1587 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Ako vec gori suma uzastopno drugu godinu mozda bi trebalo ramisljati o privatizaciji te sume jer nikakav avion nece nabaviti. Kad je svacije onda je nicije a ovako bi neko i strazario u vlastitoj sumi.
iz dna duše

#1588 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iz dna duše »

Isto ovako smo polemisali prošle godine, kada je gorjelo i gorjelo i kada su izgorjele velike površine.
Svi koji smo na oovj temi, ma šta napisali, sekirali se, "ne hajali"...svima nama je žao što šuma gori i svima nama je još više krivo što vlast ništa nečini. I Iduće godine će biti isto ovako, oni će u vrijeme kada se ponovo šuma zapalai "zasjedati i analizirati", a zimi, pa zimi će ih "iznenaditi" snijeg, u proljeće i jesen može biti poplave...A svoje plate će uzeti svijetla obraza, niko neće morati podnijeti ostavku, toga kod nas nema...plate te da radiš neki posao, ti ga pod hiljadu izgovora ne uradiš i? Nikome ništa, ostaneš na funkciji. Moj duboki naklon svim dobrovoljcima, jer znam da oni rade srcem i zbog ljubavi prema prirodi...Država ni tim dobrovoljcima nije bila u stanju da da odgovarajuću opremu, da se bar malo zaštite...
axele

#1589 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by axele »

jefferson wrote:

Slazem se, medjutim, moje misljenje je da ljudi na ovim prostorima uvijek pronalaze neki izgovor samo da bi zaobisli preuzimanje odgovornosti.
Kakvi amerikanci covjece? Pricas nebuloze, sta oni imaju sa gasenjem pozara? Pa nismo BIH da nam trebaju tutori za gasenje vatre. Hrvatska protupozarna eskadrila od 11 aviona vrijedi oko 250 miljuna eura i nitko iz inozemstva nema nikakve veze s njenim ustrojem i organizacijom. Svaka normalna drzava moze sama sebe organizirat. BIH ocito ne moze. U hrvatskoj je ulozeno miljune eura u vatrogastvo, svako selo ima DVD. Prosle godine pozar na Bracu gasilo 9 aviona, 2 helikoptera, 100 vozila i 350 vatrogasaca. Novac HR poreznih obveznika, ne americkih. I usput ovo proljece je DISCOVERY CHANNEL snimao dokumentarac o eskadrili kanadera u Zadru. Isti ti kanaderi su vam lokalizirali pozar u Jablanici nekidan a na zemlji 5 vatrogasaca. Vama trebaju temeljite izmjene sustava drzavnog aparata. Onda ce bit i vatrogasaca i opreme...
NeenaSa

#1590 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by NeenaSa »

Hajlac wrote:Sta ili ko ono bi Munika? Necija nana? :run:
Nasmija me, mada je tuzno.
Zbogradi :D korektnosti molit' cu lijepo; baka, baba, majka. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#1591 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Evo odlična vijest za Italiju, kamo sreće da se naši ugledaju na njih. Italija prodaje svoja tri avona (jedan Airbus-a i dva Falcon-a), smanjuje broj službenih vozila kako bi taj novac, oko 50 Mil. € usmjerila civilnoj zaštiti za kupovinu protivpožarnih aviona.

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/itali ... /130813056

Šta mi možemo prodati? Možda onih 5 Mi-17 u Turskoj što propadaju godinama, smanjiti broj službenih vozila na svim nivoima, smanjiti plaće parlamentarcima i mislim da bi se moglo skupiti barem 20 Mil. €.
Hajlac

#1592 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

sinuhe wrote:Ako vec gori suma uzastopno drugu godinu mozda bi trebalo ramisljati o privatizaciji te sume jer nikakav avion nece nabaviti. Kad je svacije onda je nicije a ovako bi neko i strazario u vlastitoj sumi.
Ili bi je prije izmedju sezona pozara svu posjekao za profit, jesi o tome razmisljao???

Dize mi se kosa na glavi od ove manije za privatizacijom najsvetijih stvari koje jedna zemlja ima!
sinuhe

#1593 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Sta je to sveto u sumi? Resurs kao i svaki drugi. U Finskoj zemlji sa najrazvijenijom sumarskom tehnologijom preko 90% sume je privatno. I nije samo rijec o drvecu vec i o biomasi koja je takodje danas iskoristiva. Eto kolika nam je svetinja kad ni vatrogasnih kola nema za zastitu tog blaga.
Hajlac

#1594 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

sinuhe wrote:Sta je to sveto u sumi? Resurs kao i svaki drugi. U Finskoj zemlji sa najrazvijenijom sumarskom tehnologijom preko 90% sume je privatno. I nije samo rijec o drvecu vec i o biomasi koja je takodje danas iskoristiva. Eto kolika nam je svetinja kad ni vatrogasnih kola nema za zastitu tog blaga.
Poredis uber-uredjenu sjevernu Evropu i njeno izuzetno savjesno i svjesno drustvo s Balkanom i mentalitetom i sistemom kao u zemljama treceg svijeta :-)

I ptice na grani vise znaju da ovdje privatizacija znaci samo unistavanje i iskorjenjivanje onog sto se privatizuje...
sinuhe

#1595 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Suma nestaje svakako i pod drzavom samo sto drzava nista ne ulaze. U BiH se radi o sprezi drzave i muljatora. Drzava nikako nije dobar vlasnik. U tim nepristupacnim predjelima moze samo rasti suma pa bolje da se neko brine o njoj, bolje i da se zimi nalozi, nego ovako da nestane u po ljeta.
Hajlac

#1596 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

sinuhe wrote:Suma nestaje svakako i pod drzavom samo sto drzava nista ne ulaze. U BiH se radi o sprezi drzave i muljatora. Drzava nikako nije dobar vlasnik. U tim nepristupacnim predjelima moze samo rasti suma pa bolje da se neko brine o njoj, bolje i da se zimi nalozi, nego ovako da nestane u po ljeta.
Cista demagogija. Daj nam primjere iz BiH i ostatka Balkana gdje privatnik racionalno gazduje sumom ne unistavajuci je prekomjernom eksploatacijom i neselektivnom sjecom!

Jel privatnici imaju svoje kanadere i helikoptere, pumpe i cisterne kojima gase pozare na svojim gazdinstvima?

Shuplja neokapitalisticka!

Tako je u Americi na snazi manijakalna pomama za privatizacijom, izmedju ostalog, i suma pa su tim demagozima lijepo ljudi shuknuli prosle godine kad su se u jeku stogodisnjih pozara svi fatali za DRZAVU tj. vatrogasce i njihovu opremu ;-)

Tipicni sablon neoliberalnih kapitalista - resursi i profit u privatne ruke a troskovi i rashodi na pleca drustva/drzave.

Odgovori ti meni na pitanje zasto nisu privatne korporacije same prosle godine gasile te pozare vec svi zazivali drzavnu tj. federalnu pomoc(USA) i vatrogasce???

"And at these moments, another thing that’s missing from these discussions is not just the word "climate change," but the words "public sector." I mean, who’s out there fighting these fires? It’s the public sector, you know? Where do people go when there are these cooling centers? It’s the public sector. It’s public schools, which are currently being privatized in Philadelphia. This assault on the public sector must be linked to climate change. So, in the face of extreme weather, I think that there really is—you know, we have to embrace the fact that U.S. capitalism is essentially a mixed economy already. We have 35 percent of the GDP is government activity. This is a right-wing talking point. Many on the left don’t even discuss it, but that’s a tool we can use.

AMY GOODMAN: Vermont is a perfect example of this.

CHRISTIAN PARENTI: Yes. And last year we had Hurricane Irene dumped a lot rain on Vermont. And people came together on a voluntary basis, communities, but also the state government was there with lots of aid, levels of aid that far outstrip the great generosity of Vermont businesses by, you know, factors of three, four, five. And in these moments, we have to recognize that we are all connected and that one of the most important institutions for managing these types of crises is the public sector and that we cannot fire public workers, we cannot dismantle the state, and that it is clearly not always efficient and—inefficient and corrupt. It actually does lots and lots of valuable things.

And, you know, I’ll bet you what’s going to happen later in the summer is that FEMA is going to come under attack again. That’s what happened at the end of last summer, right? The right wing turned on FEMA. They said they were spending too much. Well, they’re spending too much because disasters have, you know, gone—they’ve doubled. The number of declared disasters have doubled in the last 20 years, like 99 last year. So, the GOP is trying to strip FEMA’s budget. Why do they hate FEMA so much? If you actually look into what FEMA does, it makes perfect sense why the right hates FEMA. Same reason they hate Social Security. Because it works. Because it’s a public agency that helps redistribute wealth to people in need. And it does all sorts of things that are essential to the people who are affected by disasters and to the regional economies that need to recover."

http://www.democracynow.org/2012/7/3/cl ... _sustained
jefferson

#1597 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

axele wrote:
jefferson wrote:

Kakvi amerikanci covjece? Pricas nebuloze, sta oni imaju sa gasenjem pozara? Pa nismo BIH da nam trebaju tutori za gasenje vatre. Hrvatska protupozarna eskadrila od 11 aviona vrijedi oko 250 miljuna eura i nitko iz inozemstva nema nikakve veze s njenim ustrojem i organizacijom. Svaka normalna drzava moze sama sebe organizirat. BIH ocito ne moze. U hrvatskoj je ulozeno miljune eura u vatrogastvo, svako selo ima DVD. Prosle godine pozar na Bracu gasilo 9 aviona, 2 helikoptera, 100 vozila i 350 vatrogasaca. Novac HR poreznih obveznika, ne americkih. I usput ovo proljece je DISCOVERY CHANNEL snimao dokumentarac o eskadrili kanadera u Zadru. Isti ti kanaderi su vam lokalizirali pozar u Jablanici nekidan a na zemlji 5 vatrogasaca. Vama trebaju temeljite izmjene sustava drzavnog aparata. Onda ce bit i vatrogasaca i opreme...
Nisi me dobro skontao, ja sam rekao da je HR sve to fino platila.
Kada sam spomenuo amerikance nisam mislio da su amerikanci placali nesto. Kod nas cim spomenes strance odma neko misli da neko nesto dzaba daje.
HR je pocevsi jos 1994 godina bila usko vezana sa amerikancima kroz MPRI, na cisto biznis bazi, plati pa se klati. Sada vec ulazimo u druge neke stvari, ali rezultat toga "plati pa se klati" je bila oluja.
Ali ocito najlakse je pausalno procitati ono sto sam rekao.
Inace, kada su "donacije" ili kako se kaze "profesionalna pomoc" HR kao i BiH jos uvijek milione dolara dobiva od SAD, ali i evropskih drzava za pomoc u razvoju OS i slicnih institucija.
Stvar je u tome sto HR to daleko bolje iskoristava, tu pomoc, a i voljna je platiti dosta stvari. Kada se razvijas i ulazes u sebe ljudi te odmah drugacije gledaju.
jefferson

#1598 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Hajlac wrote:
sinuhe wrote:Suma nestaje svakako i pod drzavom samo sto drzava nista ne ulaze. U BiH se radi o sprezi drzave i muljatora. Drzava nikako nije dobar vlasnik. U tim nepristupacnim predjelima moze samo rasti suma pa bolje da se neko brine o njoj, bolje i da se zimi nalozi, nego ovako da nestane u po ljeta.
Cista demagogija. Daj nam primjere iz BiH i ostatka Balkana gdje privatnik racionalno gazduje sumom ne unistavajuci je prekomjernom eksploatacijom i neselektivnom sjecom!

Jel privatnici imaju svoje kanadere i helikoptere, pumpe i cisterne kojima gase pozare na svojim gazdinstvima?

Shuplja neokapitalisticka!

Tako je u Americi na snazi manijakalna pomama za privatizacijom, izmedju ostalog, i suma pa su tim demagozima lijepo ljudi shuknuli prosle godine kad su se u jeku stogodisnjih pozara svi fatali za DRZAVU tj. vatrogasce i njihovu opremu ;-)

Tipicni sablon neoliberalnih kapitalista - resursi i profit u privatne ruke a troskovi i rashodi na pleca drustva/drzave.

Odgovori ti meni na pitanje zasto nisu privatne korporacije same prosle godine gasile te pozare vec svi zazivali drzavnu tj. federalnu pomoc(USA) i vatrogasce???

"And at these moments, another thing that’s missing from these discussions is not just the word "climate change," but the words "public sector." I mean, who’s out there fighting these fires? It’s the public sector, you know? Where do people go when there are these cooling centers? It’s the public sector. It’s public schools, which are currently being privatized in Philadelphia. This assault on the public sector must be linked to climate change. So, in the face of extreme weather, I think that there really is—you know, we have to embrace the fact that U.S. capitalism is essentially a mixed economy already. We have 35 percent of the GDP is government activity. This is a right-wing talking point. Many on the left don’t even discuss it, but that’s a tool we can use.

AMY GOODMAN: Vermont is a perfect example of this.

CHRISTIAN PARENTI: Yes. And last year we had Hurricane Irene dumped a lot rain on Vermont. And people came together on a voluntary basis, communities, but also the state government was there with lots of aid, levels of aid that far outstrip the great generosity of Vermont businesses by, you know, factors of three, four, five. And in these moments, we have to recognize that we are all connected and that one of the most important institutions for managing these types of crises is the public sector and that we cannot fire public workers, we cannot dismantle the state, and that it is clearly not always efficient and—inefficient and corrupt. It actually does lots and lots of valuable things.

And, you know, I’ll bet you what’s going to happen later in the summer is that FEMA is going to come under attack again. That’s what happened at the end of last summer, right? The right wing turned on FEMA. They said they were spending too much. Well, they’re spending too much because disasters have, you know, gone—they’ve doubled. The number of declared disasters have doubled in the last 20 years, like 99 last year. So, the GOP is trying to strip FEMA’s budget. Why do they hate FEMA so much? If you actually look into what FEMA does, it makes perfect sense why the right hates FEMA. Same reason they hate Social Security. Because it works. Because it’s a public agency that helps redistribute wealth to people in need. And it does all sorts of things that are essential to the people who are affected by disasters and to the regional economies that need to recover."

http://www.democracynow.org/2012/7/3/cl ... _sustained
Ipak i tu postoji razlika. SAD vec imaju jasno precizirano sta je federalna imaovina, sta je "drzavna" a sta privatna. Drzava mozda i moze prodati nesto sboje imovine da bi popunila rupe, ali federalna nema teorije.
Druga stvar, koliko god pricali o tome kako treba privatizovat sve, u americi tokom Waldo pozar 2012 godine, i Black Forest pozara 2013 godine, vise je aviona gasilo pozara nego sto ih ukupno mozes skupiti u EU, ali to je inace istina kada je u pitanju i NATO i slicne stvari. Sto bi rekli, tresla se gora, rodio se mis. Ovdje uvijek pricaju socijalizam ovo ono, cim nesto zafali odmah se poklope.
Trece, mi pricamo o drugacijem mentalitetu. Ted Turner ti je najbolji primjer. Ne bi da ga poredim sa Fahrom Radoncicem, ali eto, svako je u svojoj zemlji bio medijsku mogul. Fahro se ziv nije cuo tokom pozara, dok je Turner najveci zemljoposjednik u SAD koji je odgovoran za povrat bizona u velikom broju. Covjek je svu svoju zemlju podredio povratu ovih zivotinja, a osim sto ih sada ima na svakom koraku, mozes njihovo meso kupiti bilo gdje u prodavnici, koje je jedno 10 puta bolje od govedine.
E tu je razlika izmedju mentaliteta.
sinuhe

#1599 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Hajlac wrote:

Korporacije placaju porez pa se otud finansiraju i vatrogasci. Jesu li se u ovoj prici oglasili iz JP Sume Bosne i Hercegovine i koja su sredstva izdvojili? Izgori im suma.
Hajlac

#1600 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

sinuhe wrote:
Hajlac wrote:

Korporacije placaju porez pa se otud finansiraju i vatrogasci. Jesu li se u ovoj prici oglasili iz JP Sume Bosne i Hercegovine i koja su sredstva izdvojili? Izgori im suma.
Korporacije NE placaju porez uprkos rekordnim prihodima i profitima zadnjih 4-5 godina u jeku nove Velike depresije! Opet ublehe i shuplje!

Malo se informisi o tome koliko u prosjeku korporacije placaju poreze(ne na papiru vec u stvarnosti) a koliko stvarni ljudi/gradjani; gradjani placaju preko 5x vise...
http://blog.ourfuture.org/20130628/beli ... rporations
http://www.nytimes.com/2013/05/21/busin ... d=all&_r=0
Post Reply