ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#1451 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_mufljuz_ wrote:koliko su nas cetalji zajebavali sa sadakistan - e konacno smo to postali - pravi sadakistan....koji smo mi jad cemer i bijeda....
Ovim ljudim sa slike iznad duboki naklon i svaka čast, ali svake godine se ponavlja isti scenario i niko za to ne odgovara niti ko šta poduzima. Možda da nam onaj Bosanac iz Amerike što je dobio na lotu 20 milona dolara pokloni koji milion pa da se skrpi za taj jedan avion, helikopter ili šta već. Fakat ovo postaje iritantno i do bola otužno.
Konjanik

#1452 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Konjanik »

o kakvoj sadaci govorite Hrvatska dobiva milione maraka godisnje iz BH ,HE na Buskom jezeru pravi struju za cijelu Dalmaciju od toga ni marka ne ostaje u BH.Ko kupuju i najvise uvozi hrvatske proizvode,BH!zato manite se teprice o sadaki jest istina je da imamo nesposobnu vlast kojoj nije stalo do svojih gradjana mogli smo do sad napravit kanadere ali nema volje za tim i to je zalosno..ne salje Hrvatska ove kanadere iz nikakve sadake vec iz opravdanih ekkonomskih razloga kao sto bi ih trebala poslat i Srbija makar da malo pokaze postovanja iz cinjenice da crpi elektricnu energiju sa HE na Drini koje su izgradili radnici i gradjani BH
blue033

#1453 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by blue033 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
_mufljuz_ wrote:koliko su nas cetalji zajebavali sa sadakistan - e konacno smo to postali - pravi sadakistan....koji smo mi jad cemer i bijeda....
Ovim ljudim sa slike iznad duboki naklon i svaka čast, ali svake godine se ponavlja isti scenario i niko za to ne odgovara niti ko šta poduzima. Možda da nam onaj Bosanac iz Amerike što je dobio na lotu 20 milona dolara pokloni koji milion pa da se skrpi za taj jedan avion, helikopter ili šta već. Fakat ovo postaje iritantno i do bola otužno.
Ljudima sa slike svaka čast, ali pogledajte im opremu? Mi pričamo o nekim kanaderima i desetinama miliona maraka, a možda da krenemo od novog vozila, uniformi, opreme itd.
_mufljuz_

#1454 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _mufljuz_ »

Konjanik wrote:o kakvoj sadaci govorite Hrvatska dobiva milione maraka godisnje iz BH ,HE na Buskom jezeru pravi struju za cijelu Dalmaciju od toga ni marka ne ostaje u BH.Ko kupuju i najvise uvozi hrvatske proizvode,BH!zato manite se teprice o sadaki jest istina je da imamo nesposobnu vlast kojoj nije stalo do svojih gradjana mogli smo do sad napravit kanadere ali nema volje za tim i to je zalosno..ne salje Hrvatska ove kanadere iz nikakve sadake vec iz opravdanih ekkonomskih razloga kao sto bi ih trebala poslat i Srbija makar da malo pokaze postovanja iz cinjenice da crpi elektricnu energiju sa HE na Drini koje su izgradili radnici i gradjani BH
pusti ti to jarane - ovo sto mi dobijamo je sadaka. a to sta oni koriste ili ne koriste je pitanje okupiranih teritorija....
nije nama niko kriv sto bake instantno privatizuje bolnicu i kupuje sebi top auta kao sluzbena.
Prpa.ba

#1455 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

Konjanik wrote:ne salje Hrvatska ove kanadere iz nikakve sadake vec iz opravdanih ekkonomskih razloga kao sto bi ih trebala poslat i Srbija makar da malo pokaze postovanja iz cinjenice da crpi elektricnu energiju sa HE na Drini koje su izgradili radnici i gradjani BH

:lol: :lol: :lol:

Kako Bosnjo vidi svijet, politiku i drustvo.
jefferson

#1456 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Konjanik wrote:o kakvoj sadaci govorite Hrvatska dobiva milione maraka godisnje iz BH ,HE na Buskom jezeru pravi struju za cijelu Dalmaciju od toga ni marka ne ostaje u BH.Ko kupuju i najvise uvozi hrvatske proizvode,BH!zato manite se teprice o sadaki jest istina je da imamo nesposobnu vlast kojoj nije stalo do svojih gradjana mogli smo do sad napravit kanadere ali nema volje za tim i to je zalosno..ne salje Hrvatska ove kanadere iz nikakve sadake vec iz opravdanih ekkonomskih razloga kao sto bi ih trebala poslat i Srbija makar da malo pokaze postovanja iz cinjenice da crpi elektricnu energiju sa HE na Drini koje su izgradili radnici i gradjani BH
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ono nemos vjerovat, eto sto nam je stanje kakvo je.
Nije ovdje u pitanju sto mi ne znamo, nego na ovom primjeru se vidi taj mentalitet gdje ljudi fakat misle da smo mi zaduzili svijet zato sto postojimo i udisemo zrak.
HR ima ogroman deficit sa njemackom. Kad je njemacka njima poslala kanadere? Isto tako i sa italijom? Jok, ni oni ne poslase kanadere.
Dobra ti je ta teorija, SAD ima trgovinski deficit sa Kinom, pa kad s eopet upale sume u Coloradu, nema druge nego da amerikanci cekaju kinesku avijaciju :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1457 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

gledam vijesti
požar na pisti u keniji
najrobi mislim

crnci :D afrikanci u svemirskim vatrogasnim kolima

nevjerovatno kakve kante naši vatrogasci koriste
jefferson

#1458 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Black swan wrote:gledam vijesti
požar na pisti u keniji
najrobi mislim

crnci :D afrikanci u svemirskim vatrogasnim kolima

nevjerovatno kakve kante naši vatrogasci koriste
Jaro moj, ljudi nemaju pojma sta africkih drzava ima bolje uredjen sistem nego mi. Ovdje nije u pitanju dejton i slicno, nego cista ljudska empatija.
To dole gori, a da niti jedan kanotnalni premijer nije rekao: evo mi saljemo vatrogasce kao pomoc. Uopste se ne zna sta se desava, a novinari ko novinari, sve neke pausalne informacije.
Najzalosnije je sto nama uopste ne trebaju kanaderi, nego 2-3 Air Bossa koji su manji, jeftiniji, mogu isto skupljati vodu, a bolji su za manevrisanje.
Air Boss ima 1 pilota, znaci treba manje ljudstva, jeftiniji su za odrzavanje, itd. Kupovinom tih aviona, mi bi morali istrenirati ab 10 pilota koji ti ostaju kuci, radit ce za drzavu, pomagat ljudima, trenirati druge pilote, poslije predavati na fakultetima itd. Tako se gradi drzava, a ne moleci za sadaku. Gdje su onda mehanicari, firme koje ce opremu nabavljati i rezervne djelove. Ti sa 3 aviona zaposljavas 100 ljudi u Mostaru.
Hajvan

#1459 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajvan »

Bravo :thumbup:
Coppertone

#1460 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

jefferson wrote:Jaro moj, ljudi nemaju pojma sta africkih drzava ima bolje uredjen sistem nego mi. Ovdje nije u pitanju dejton i slicno, nego cista ljudska empatija.
To dole gori, a da niti jedan kanotnalni premijer nije rekao: evo mi saljemo vatrogasce kao pomoc. Uopste se ne zna sta se desava, a novinari ko novinari, sve neke pausalne informacije.
To je glavni problem, pasivnost ljudi i nesposobnost vodstva za vodjenje i motivisanje. Najgora kombinacija.
Vlada KS je kao pripomogla, ali to nije konacno rjesenje jer je teren pod pozarom ogroman. Morace se dezurati narednih 4-5 dana, a standardno isti ljudi tegle.

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj 29. sjednici donijela zaključak kojim je zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite i Profesionalnu vatrogasnu brigadu da se, u skladu sa svojim mogućnostima, stave na raspolaganje i pomognu u gašenju požara koji su prethodnih dana zahvatili područje Općine Jablanica.

http://www.ks.gov.ba/node/24939
jefferson

#1461 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Coppertone wrote:
jefferson wrote:Jaro moj, ljudi nemaju pojma sta africkih drzava ima bolje uredjen sistem nego mi. Ovdje nije u pitanju dejton i slicno, nego cista ljudska empatija.
To je glavni problem, pasivnost ljudi i nesposobnost vodstva za vodjenje i motivisanje. Najgora kombinacija.
Vlada KS je kao pripomogla, ali to nije konacno rjesenje jer je teren pod pozarom ogroman. Morace se dezurati narednih 4-5 dana, a standardno isti ljudi tegle.

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj 29. sjednici donijela zaključak kojim je zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite i Profesionalnu vatrogasnu brigadu da se, u skladu sa svojim mogućnostima, stave na raspolaganje i pomognu u gašenju požara koji su prethodnih dana zahvatili područje Općine Jablanica.

http://www.ks.gov.ba/node/24939
Ma da, i ono Avgsut, ocito svi an odmoru, pa kao ono jbg, sta ces, sabur, narast ce to opet.
Ali sta ces, dvadeset godina vodimo racuna o nekim naconalnim interesima, i bit ce sve gore, jer dolaze generacije koje su fakat zatucane da je to strasno. A s njima ce tek biti lako manipulisati
VjecitiStudent

#1462 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

dalmatinka wrote:
savez_napolje wrote: Evo jedna samo za Klix-ovce :bih:

Za sada rade odličan posao, ali momci i lete...kakvi manevri....uff...mene strah gledati... :)
Pa možda i nisu sve momci. :oops: Imamo mi i jednu pilotkinju. :-)
Veliko HVALA i pilotkinji i pilotima.
Coppertone

#1463 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

dalmatinka wrote:
De je prijupitaj koliko trazi zlata pa da je udajemo. :D

@jefferson, ma i kada bi sva administracija dosla, ne bi puno promjenila zbog velicine terena. Sto li HNK cz suti i ne oglasava se.
jefferson

#1464 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Coppertone wrote:
dalmatinka wrote:
De je prijupitaj koliko trazi zlata pa da je udajemo. :D

@jefferson, ma i kada bi sva administracija dosla, ne bi puno promjenila zbog velicine terena. Sto li HNK cz suti i ne oglasava se.
Ma ne mislimd a administracija dolazi, nego da konkretne korake preduzimaju.
O tome se radi, ne treba niksic doci u Jablanicu, ali treba u Sarajevu koordinirati sve ektivnosti, savzati kantonalne premijere. 10 kantona, neka svaki posalje po vozilo, naprtnjace itd.
Forum je previse mali i nije mjesto da se napise kako se to radi, medjutim, ovo je sve posljedica zaposljavanja rodjaka, daidzica i slicno koji pojma nemaju kako, niti hoce da rade.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1465 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Bobi »

Najjači smo... :D
Coppertone

#1466 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Bobi wrote:Najjači smo... :D
jest aha, da vi's momaka prosle godine, po 4-5 puta silaze po brentacu i tegle je uzbrdo.
savez_napolje

#1467 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Coppertone wrote:
Bobi wrote:Najjači smo... :D
jest aha, da vi's momaka prosle godine, po 4-5 puta silaze po brentacu i tegle je uzbrdo.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
+ uz sendvič ispunjen vazduhom i 0,5l mlijeka, za cijeli dan :)

Nego, odradiše ovi kanaderi čudo danas...Prilikom ove druge intervencije predvečer, su prilikom gašenja pred 100-tinjak posmatrača na obližnjem mostu našli vremena i da se malo zabave sa istima, uglavnom pilotima kapa dole za sve ono što su uradili :-D :-D :-D
Last edited by savez_napolje on 07/08/2013 21:22, edited 1 time in total.
akcid

#1468 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by akcid »

Kako nastaju ovi "jablanički" požari, ili "konjički"? Na nekim snimcima vidi se dim vatre usred šume, daleko od naselja ili, vjerovatno, izvan šumskih puteva i staza. Ko ili šta inicira vatru?
JohnnyS

#1469 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by JohnnyS »

akcid wrote:Kako nastaju ovi "jablanički" požari, ili "konjički"? Na nekim snimcima vidi se dim vatre usred šume, daleko od naselja ili, vjerovatno, izvan šumskih puteva i staza. Ko ili šta inicira vatru?

Mislim da je ovog sad grom izazvao.
akcid

#1470 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by akcid »

JohnnyS wrote:
akcid wrote:Kako nastaju ovi "jablanički" požari, ili "konjički"? Na nekim snimcima vidi se dim vatre usred šume, daleko od naselja ili, vjerovatno, izvan šumskih puteva i staza. Ko ili šta inicira vatru?

Sorry, ti se šališ ovim odgovorom iznad?
JohnnyS

#1471 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by JohnnyS »

akcid wrote:
JohnnyS wrote:

Sorry, ti se šališ ovim odgovorom iznad?
Što bih se šalio, udar groma je jedan od najčešćih uzroka požara uopće...

Na području Jablanice trenutno su aktivna dva požara, jedan na južnom izlazu, a drugi prema planini Prenj, gdje je izbio prvi požar prije osam dana nakon udara groma.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kanaderi ... /130807058
drndalo

#1472 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by drndalo »

Hemera wrote:
drndalo wrote:
Religious Fantastic wrote: Znaci, ovo ce se ponavljati sve do trenutka kada svijet kaze "odjebite vise" - GORITE! Pretpostavljam da cemo im pripizditi tamo nekad iza 2020
Ili dok nam Hrvatska u ovom slucaju ne ispostavi stvaran racun za koristenje ovog (skupog) resursa, pa kad se sabere broj dana, sati naleta, goriva, svega, pa podvuce ceh u kafani od barem npr. 3.200.000 KM/EUR/$/SFr. pa dok Bevanda ne zakuka:"Joj, majko, ko je 'volko popio sinoc?"... Pa sjedne i izracuna da se za te pare moglo kupiti npr. 18 komplet novih navalnih vozila, sa sve opremom, sa sezonski zaposlenim vatrogascima, sa.......... ispunite slobodan prostor po zelji...

piše u članku kako neće ništa platiti radi sporazuma,ili ja pogresno protumacih
U tome i jeste problem, da nam naplate 1-2-3x, zaplakao bi Bevanda, i sa bevande presao na cisto vino, od muke...
coek

#1473 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by coek »

I drago mi je da je kanader zagasio te pozare, a s druge strane, i nije, jer se nista sustinski nije promijenilo nabolje. Vlast nista ne radi, mozda jedino ranije pocne prositi po komsiluku za pomoc. Dakle, i nemamo bas nekih razloga za radovanje.
Istinski bih se radovao kad bi ova odvratna vlast uradila bar jednu, bilo kakvu konkretnu, mjeru protupozarne zastite.
Ovako, do slijedeceg pozara ...
NeenaSa

#1474 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by NeenaSa »

Sve receno.
@blue033, :-) :roll: , i ... :statijaznamkojismajli:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1475 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by PipiDugaDevetka »

Poznato je da požari ne znaju gdje su granice država. Zbog svog interesa Hrvatska gasi po Bosni velike požare. Nikakva sadaka nije u pitanju. OK, sada je u pitanju Jablanica, pa nema opasnosti za prelazak požara u Hrvatsku. Biće još požara bliže Hrvatskoj.
Post Reply