ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- vaučer
#1376 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Da hoće gradovi goriti a ne samo sela.
Možda bi glupom narodu došlo iz guzice u glavu napokon.
Možda bi glupom narodu došlo iz guzice u glavu napokon.
-
matematicar_teski
#1377 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
sta vi ocekujete da se neko digne ? pa nisu se digli 95 kad je poklano 90 00 ljudi u srebrenici,a da se digneu da gase pozar.
kakav narod kakve materine ?
- _mufljuz_
#1378 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
za "nas" "narod" imam jednu rijec = obercerga....matematicar_teski wrote:sta vi ocekujete da se neko digne ? pa nisu se digli 95 kad je poklano 90 00 ljudi u srebrenici,a da se digneu da gase pozar.
to se vidi iz generalnog ponasanja, ophodjenja, pametovanja, preseravanja, modiranja, kurcenja itd itd.... ja bih rekao da nas od cerge razlikuje vrlo malo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1379 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
drugovi
požar je potencijalna opasnost da pogineš
zašto
zato što političari i njihova djeca žive ko faraoni
pare za one kojima je posao gasiti ne postoje kao ni za opremu
kad krenu djeca političara gasiti idem ja s njima (kao što je čerčilov i stanjinov sin bio na prvoj fronti)
zašto
kad krenu djeca političara gasiti idem ja s njima (kao što je čerčilov i stanjinov sin bio na prvoj fronti)
- savez_napolje
#1380 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Po svemu sudeći sela Ravnu, Bijelu, Dragan Selo i Tretišće očekuje prošlogodišnja sudbina susjedne Glogošnice. Jednostavno vatri je zbog faktički okomite strmine nemoguće prići. Helikopter je djelovao jucer poslijepodne i malo jutros, međutim može uspjeti samo usporiti širenje vatre. Jedan helikopter je apsolutno nemoćan. Jednostavno sve je prepušteno vremenskim prilikama (čitaj:Bogu) u ruke.
-
jefferson
#1381 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
A gdje taj kanader?Tomos wrote:Pa nek dignu kanadere imamo to šta čekaju sve je uređeno kod nas nema čekanja na jablaničkom jezeru zahvatit vodu i gasi kanaderima ne vidim u čemu problem, kad imaju za auta od 300 milja maraka šta je za njih kanader.
- alibegoa
#1382 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa to je fantasticna prilika za vjernike da se mole da vidimo koliko to pomaze
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1383 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
U jablaničkoj općini vatrogasci danima gase požare
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/7073 ... -naseljima
Požar na Draganjskoj planini, u predjelu Prenja u jablaničkoj općini i dalje je aktivan. S vatrenom se stihijom već danima suočavaju vatrogasci i lokalno stanovništvo, a djelovao je i helikopter Oružanih snaga BiH jer je teren nepristupačan. Nepovoljni vremenski uvjeti – visoke temperature i vjetar – utjecali su na širenje požara prema selu Tretišće. Ukoliko se požar nastavi širiti, već sutra bi mogao stići do prvih kuća.
Vrijeme objave: 04.08.2013 19:08
Posljednja izmjena: 04.08.2013 19:13
Sela u podnožju Draganjske planine cijeli su dan bila obavijena dimom. Na terenu je tokom dana bilo tridesetak mještana okolnih sela. Vlastitim su snagama pravili linije odbrane od vatre.
Ipak, sami ljudi ne mogu učiniti mnogo, jer je teren opasan i strm. Zbog toga je u dva navrata djelovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Brza reakcija nadležnih, valjda, poučenih iskustvom prošle godine, iznenadila je i mještane. No, problem je što Vatrogasna jedinica Jablanice ima svega pet članova. A pošto službeno nisu dio Civilne zaštite, teško dolaze i do opreme, pa je ona od lani samo djelomično obnovljena.
Požar s Draganjske planine smjer može mijenjati iz trenutka u trenutak, nošen vjetrom i usljed visokih temperatura, i tako još više ugroziti sela. Zbog toga vatrogasci pozivaju veći broj stanovništva da im pomognu.
federalna.ba
Požar na Draganjskoj planini, u predjelu Prenja u jablaničkoj općini i dalje je aktivan. S vatrenom se stihijom već danima suočavaju vatrogasci i lokalno stanovništvo, a djelovao je i helikopter Oružanih snaga BiH jer je teren nepristupačan. Nepovoljni vremenski uvjeti – visoke temperature i vjetar – utjecali su na širenje požara prema selu Tretišće. Ukoliko se požar nastavi širiti, već sutra bi mogao stići do prvih kuća.
Vrijeme objave: 04.08.2013 19:08
Posljednja izmjena: 04.08.2013 19:13
Sela u podnožju Draganjske planine cijeli su dan bila obavijena dimom. Na terenu je tokom dana bilo tridesetak mještana okolnih sela. Vlastitim su snagama pravili linije odbrane od vatre.
Ipak, sami ljudi ne mogu učiniti mnogo, jer je teren opasan i strm. Zbog toga je u dva navrata djelovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Brza reakcija nadležnih, valjda, poučenih iskustvom prošle godine, iznenadila je i mještane. No, problem je što Vatrogasna jedinica Jablanice ima svega pet članova. A pošto službeno nisu dio Civilne zaštite, teško dolaze i do opreme, pa je ona od lani samo djelomično obnovljena.
Požar s Draganjske planine smjer može mijenjati iz trenutka u trenutak, nošen vjetrom i usljed visokih temperatura, i tako još više ugroziti sela. Zbog toga vatrogasci pozivaju veći broj stanovništva da im pomognu.
federalna.ba
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1384 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Potencijalna opasnost da se pogine je i dok sjediš u kafiću u Ulici Ferhadija i čekaš da nekome ispadne novčanik pijući kafe.Black swan wrote:drugovi
zašto
Možda te strefi rikoše nekog kriminalca koji se obračunava sa suprotstavljenim klanom.
Zašto se obavezno vežemo sjedajući u automobil? Da spriječimo smrtni ishod ako bi se eventualno sudarili sa nekim ili nečim.
Zdravstveno sposobni sjedajte u autobus , pa do Jablanice, potražite tamošnji Štab CZ i stavite im se na raspolaganje.
Naravno, ako volite Prenj i svu onu ljepotu od planina na opštinama Jablanica i Konjic.
-
jefferson
#1385 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Daj bolan pipi sve je to fino sto ti pricas, samo volontiranje i zrtva za zajednicu funkcionise u dobro organiziranim drzavama.PipiDugaDevetka wrote:Potencijalna opasnost da se pogine je i dok sjediš u kafiću u Ulici Ferhadija i čekaš da nekome ispadne novčanik pijući kafe.Black swan wrote:drugovi
zašto
Možda te strefi rikoše nekog kriminalca koji se obračunava sa suprotstavljenim klanom.
Zašto se obavezno vežemo sjedajući u automobil? Da spriječimo smrtni ishod ako bi se eventualno sudarili sa nekim ili nečim.
Zdravstveno sposobni sjedajte u autobus , pa do Jablanice, potražite tamošnji Štab CZ i stavite im se na raspolaganje.
Naravno, ako volite Prenj i svu onu ljepotu od planina na opštinama Jablanica i Konjic.
Sta bi ti ljude poslao da gase pozare bez opreme, pomoci icega za rad patriotizma, dok se NJIHOVE pare trose lijevo i desno an gluposti samo znane CZ i Vladi FBiH.
Jel jablanica dobila par novih kamiona od FBiH i CZ koji su specijalziirani za gasenje sumskih pozara nakon one tragedije od prosle godine? NE
Jel Vlada FBiH krenula u anbavku bar 2 Air Tractora? NE
Koliko je nabavljeno novih naprtnjaca od prosle godine? Vrlo malo prema izvjestajima, ili nikako.
Jel OS BiH osposobila za 24/7 djelovanje bar 2 helikoptera sa 6 posada? NE
Sve ovo je moglo da se uradi unazad godinu dana (pa cak i istrenira posada za Air-Tractore). Nama piloti ne lete po noci jer fale kacige sa naocalama za nocno letenje (koja ksota manje nego Skoda Fabia), iako su helikopteri opremljeni za letenje po noci.
CZ je imala 100 miliona maraka na racunu, mogli su nabaviti 20 kamiona specijaliziranih za gasenje sumskih pozara ali i za gasenje civilnih objekata.
E sad, pored svega ovog ti dodjes i kazes idi na autobus, odvoji 10 maraka kojih neko nema, i gasi pozar? To je moglo u onoj drzavi jer si imao vatrogasce, vojsku, i znaos i akda dodjes da gasis dobit ces naprtnjacu, odjecu i imas vrlo visoke snase da se vratis svojoj porodici nazad.
-
jefferson
#1386 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Evo sa ** No links ** portala:
Gdje smo bili zadnjih godinu dana? Opet daj sadake, moli, mi jadni, nemamo itd, kao da je drugima kanader ili traktor pao s neba!"Požar na Draganjskoj planini, u predjelu Prenja u općini Jablanica, ugrozio je mještane Draganova sela, Ravne, Bijele i Tretišća, a trenutno se širi prema općini Konjic", izjavio je za Fenu pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić.
Po njegovim riječima požar je buknuo prije pet dana, tačnije 30. augusta od udara groma nakon čega je došlo do paljenja i požara u Tretišću.
"U četvrtak je stavljen pod kontrolu, ali se u petak zbog jakog vjetra otrgao kontroli", kazao je Nezirić, dodajući da je petak i subotu bio snažan u svim pravcima.
"Pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH smo imali jučer i uspjeli smo požar lokalizirat, međutim, jutros zbog gustoga dima helikopter nije mogao djelovat", kazao je Nezirić, dodajući kako i poslijepodne očekuju njegovu pomoć.
"Na suzbijanju požara radi 45 ljudi. Problem je što je teren takav da je požaru gotovo nemoguće pristupiti. Radi se o strmini te samo ljudstvo tu puno ne može pomoći", objašnjava Nezirić.
Ovim putem on pozvao za pomoć i lokalno stanovništvo, ističući kako bi najboljem slučaju dobro došla međunarodna pomoć i poslala kanader.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1387 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
kaže onaj na tvu
vlast je dobro reagirala u odnosu na prošlu godinu
tri dana nakon požara došao je helikopter

-
jefferson
#1388 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pozurili nema sta. Ocito dok sve ne izgori, svijet sagradi zid oko nas i sl, nece se nista promjeniti!Black swan wrote:kaže onaj na tvu
- Prpa.ba
#1389 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
"Heljp baznija" je od cetnicke ratne zajebancije postao bosnjacki nacin zivljenja.jefferson wrote:Gdje smo bili zadnjih godinu dana? Opet daj sadake, moli, mi jadni, nemamo itd, kao da je drugima kanader ili traktor pao s neba!
-
jefferson
#1390 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa to jeste, takav slucaj je i u Afrii i ostalim zemljama koje cekaju donacije i slicno.Prpa.ba wrote:"Heljp baznija" je od cetnicke ratne zajebancije postao bosnjacki nacin zivljenja.jefferson wrote:Gdje smo bili zadnjih godinu dana? Opet daj sadake, moli, mi jadni, nemamo itd, kao da je drugima kanader ili traktor pao s neba!
- Coppertone
#1391 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Moze li neko:
- ocrtati prostor pozara
- opisati stanje na terenu sto se tice pozara, organizacije i snabdijevanja
- dati preciznije informacije gdje se dobrovoljci trebaju javiti
- ocrtati prostor pozara
- opisati stanje na terenu sto se tice pozara, organizacije i snabdijevanja
- dati preciznije informacije gdje se dobrovoljci trebaju javiti
-
jefferson
#1392 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Godisnji su odmori, jest i pozar nasao kad ce se zapaliti.kiki-miki wrote:Jedan helikopter i 45-50 ljudi gase požar![]()
- Coppertone
#1393 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ljudi mene je stid na sta smo spali
, ispisat cu se iz drzavljanstva
http://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-traz ... /130805118
-
jefferson
#1394 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Jesil to ti tek sad skontao?Coppertone wrote:ljudi mene je stid na sta smo spali, ispisat cu se iz drzavljanstva
![]()
Kaos to neko rece na nekoj drugoj temi, mi vec dvadeset godina zivimo po principu: heljp boznija!
- Hajvan
#1395 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
hajmo biti onako baš realni.
1. UPRAVU si, jesmo se srozali- sami sebe mentalnoi etički, prioriteti su nam sjebani
2. PRETJERUJEŠ, ubjeđujući sebe da je tebi tamo (gdje god da si,a iz tvojih postov se da zakljuciti da si tamo negdje) BOLJE. Dobr, eto tebi jest, ali PRETJERUJEŠ dobrano
1. UPRAVU si, jesmo se srozali- sami sebe mentalnoi etički, prioriteti su nam sjebani
2. PRETJERUJEŠ, ubjeđujući sebe da je tebi tamo (gdje god da si,a iz tvojih postov se da zakljuciti da si tamo negdje) BOLJE. Dobr, eto tebi jest, ali PRETJERUJEŠ dobrano
-
insomnia99
#1396 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
ništa se vi ne brinite....Coppertone wrote:ljudi mene je stid na sta smo spali, ispisat cu se iz drzavljanstva
![]()
braća rvati su tu da pomognu...
- Hajvan
#1397 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
a meni se ovo sve gadi...
gore (opet) šume (polu)endemskog Bosanskog bora (munika, Pinus heldreichii, Pinus leucodermis) a ovi se češu hladno po jajcima
jebem vam prioritete i luđačke dejtonske košulje
puu
gore (opet) šume (polu)endemskog Bosanskog bora (munika, Pinus heldreichii, Pinus leucodermis) a ovi se češu hladno po jajcima
puu
-
jefferson
#1398 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Nema dejton nista s ovim.Hajvan wrote:a meni se ovo sve gadi...
puu
nama je kriv Dodik, dejton, amerikanci, svi su krivi jer niko nece odgovornost da preuzme.
Kada bi se svijet ovako ponasao na sta bi licila onda ova planeta. Sreca pa smo mali pa ne mozemo vise stete nanjet.
CZ FBiH ima prosle godine na racunu 100 miliona maraka, i ja ne znam kako je dejton kriv da sjedne radna grupa i napravi plan o kupovini 2 air-traktora i treniranju 6-8 posada.
Problem je sto su na vlast dosli sebicni NEljudi a oni sto su pametni pa se nece ukljuciti u politiku su glasali za njih ili nisu nikako.
Zbog ovih pozara SDP treba da izleti iz vlasti iduce godine.
-
amko761
#1399 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Da si slušao Sefera Halilovića, Muniba Alibabića i Edina Garapliju ne bi se pitao takve gluposti.
Ljudi lijepo objašnjavaju kako se iz tih sredstava federalne civilne zaštite finansira muslimanska obavještajna služba i ti neki odbori i plaćene ubice, i ko zna šta još, još od rata.
I ljudi sve fino objasne i nikom ništa.
Ljudi lijepo objašnjavaju kako se iz tih sredstava federalne civilne zaštite finansira muslimanska obavještajna služba i ti neki odbori i plaćene ubice, i ko zna šta još, još od rata.
-
jefferson
#1400 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Kakve ba gluposti?amko761 wrote:Da si slušao Sefera Halilovića, Muniba Alibabića i Edina Garapliju ne bi se pitao takve gluposti.