Advokati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#226 Re: Advokati

Post by JThomas »

zakonski ti možeš prodati danas, al' sa ljudske strane bi se malo jeb'o a da ti ne uđe...
rasuta_riza

#227 Re: Advokati

Post by rasuta_riza »

Fino su tu ljudi napisali,nemoj biti pakaš prema kupcu.
I kada budeš prodavala, opet će notar da vam obradi taj kupoprodajni ugovor, a taj ga kupac ga neće moći uknjižiti bez intabulacijske izjave,tj saglasnosti vlasnika u ovom slučaju poklonodavca, znači neće biti vlasnik, a ako neće koji će moj da onda kupuje od tebe, da bi se onda mislio jeste li ti i onaj ko ti poklonio još dobri ili je pukla tikva,pa ganjati ovoga da se smiluje da dadne saglasnost, koji će mu to?
Vala ja da sam na mjestu kupca, u širokom bih te krugu zaobišao, da sebe ne bih u neobrano grožđe doveo.
NIje krivično djelo,ali postavi se ti u tu situaciju,jel da ne bi?
kica

#228 Re: Advokati

Post by kica »

kusur wrote:Mala digresija, ali da li iko moze da preporuci nekog advokata za spor sa bankom?
vidi mozel ti ovo pomoci:
http://www.klix.ba/forum/raiffeisen-ban ... 4s200.html
Miki123

#229 Re: Advokati

Post by Miki123 »

gaius wrote:
Miki123 wrote: ima raskid ugovora, s obzirom da je poklon on se može raskinuti i zbog nezahvalnosti poklonoprimca. raskida se tužbom kod suda.
ako sam dobro razumio poklonodavac bi sada da proda a poklonoprimac se nije knjižio.. pa naravno da poklonodavac može prodati jer je još uvijek vlasnik nekretnine (vlasništvo se stječe uknjižbom - a ne zaključenjem ugovora) a ako u zk. nema traga poklonu (a nema) onda je kupac savjestan i kombinacijom predbilježba/uknjižba će postati vlasnik bez problema a poklonoprimac koji se nije knjižio može samo mahati ušima..
Pa ako poklonodavcu ne smeta da laže pred notarom da nekretninu koju prodaje nije otuđio trećem licu, odnosno da potpiše da nije zaključio ugovor, predugovor i sl. koji za predmet ima nekretninu koju prodaje, sretno.
kica

#230 Re: Advokati

Post by kica »

Miki123 je u pravu 100% - slazem se sa njim.
JThomas

#231 Re: Advokati

Post by JThomas »

da mu smeta ne bi ni postavljao ovo pitanje :D

samo bi volio da to nekako izvede, a niko ne zahatari... :D :D više cijenim đubrad svijetla obraza, prevario - jesam i opet bih...a ovaj bi da se niko ne naljuti :D
gaius

#232 Re: Advokati

Post by gaius »

šta mene briga šta njemu smeta ili ne smeta... nisam nikakav ekspert za krivično pravo ali ja tu ne vidim ni neko djelo.. niti bi vas iz notarijata to trebalo interesovati.. vas bi trebalo interesovati to da zaštitite kupca, a njemu da prostiš, bilo kakva izjava prodavca ništa ne znači.. predbilježba znači..

interes poklonoprimca me interesuje u principu kao kalifornijski lanjski snijeg jer je riječ o besteretnom ugovoru...
mene u cijeloj priči isključivo interesuje treće savjesno lice odnosno nekakav kupac koji će kupiti tu nekretninu.. a takvog notarijat nažalost još nije zaštitio kod kupovine nekretnine koja predstavlja bračnu stečevinu bez saglasnosti neupisanog bračnog druga, bez obzira na čl. 9. ZZK..
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#233 Re: Advokati

Post by Zviz »

Pozdravljeni, imam jedno pitanje. Naime, 6 domacinstava trazi nas potpis kao da smo brat i ja prodali parcele [jedna do druge u Sarajevu] a inace pravi prodavaci su davnih dana bili moj djed i njegova dva brata a kasnje su tri prva kupca istu imovinu preprodali nekom trecem. Danasnje stanje je komplikovano jer te parcele i dan danas su upisane kao vlasnistvo mog djeda i njegove brace [tako pise u gruntovnici] a na papriu iz Z.K. pola se vodi na njihovoj mami [nasoj prababi] a druga polovica samo na mom djedu. Ti ljudi sto danas tu zive traze od nas [brata i mene] da napravimo kupoprodajni ugovor i navedemo neku kupoprodajnu cijenu kako bi oni imali legalno pravo na upis, ali mi to nezelimo, jer nismo nikome nista prodali niti od tih ljudi novac uzeli. Ima li neka alternativa? Mi jesmo potomci naseg djeda + jedna njegova vanbracna cerka ali njegova dva brata imaju isto svoje potomke. Mi iskljucivo odbijamo potpisati bilo kakav kupoprodajni ugovor zbog evt. odgovornosti prema poreznoj upravi drzave gdje zadnjih 20 i kusur godina zivimo. Hvala unaprijed.
hrle1976

#234 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

gaius wrote:šta mene briga šta njemu smeta ili ne smeta... nisam nikakav ekspert za krivično pravo ali ja tu ne vidim ni neko djelo.. niti bi vas iz notarijata to trebalo interesovati.. vas bi trebalo interesovati to da zaštitite kupca, a njemu da prostiš, bilo kakva izjava prodavca ništa ne znači.. predbilježba znači..

interes poklonoprimca me interesuje u principu kao kalifornijski lanjski snijeg jer je riječ o besteretnom ugovoru...
mene u cijeloj priči isključivo interesuje treće savjesno lice odnosno nekakav kupac koji će kupiti tu nekretninu.. a takvog notarijat nažalost još nije zaštitio kod kupovine nekretnine koja predstavlja bračnu stečevinu bez saglasnosti neupisanog bračnog druga, bez obzira na čl. 9. ZZK..

Raskini ugovor i onda prodaj sve to ako hos samom sebi. So simple :mrgreen:
disappointed

#235 Re: Advokati

Post by disappointed »

rasuta_riza wrote:Fino su tu ljudi napisali,nemoj biti pakaš prema kupcu.
I kada budeš prodavala, opet će notar da vam obradi taj kupoprodajni ugovor, a taj ga kupac ga neće moći uknjižiti bez intabulacijske izjave,tj saglasnosti vlasnika u ovom slučaju poklonodavca, znači neće biti vlasnik, a ako neće koji će moj da onda kupuje od tebe, da bi se onda mislio jeste li ti i onaj ko ti poklonio još dobri ili je pukla tikva,pa ganjati ovoga da se smiluje da dadne saglasnost, koji će mu to?
Vala ja da sam na mjestu kupca, u širokom bih te krugu zaobišao, da sebe ne bih u neobrano grožđe doveo.
pojasni mi molim te ovo, ja sam poklonodavac i ja ću kupcu dati saglasnost, znači moći će se uknjiziti nekretnina na njega..
hrle1976

#236 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

disappointed wrote:
pojasni mi molim te ovo, ja sam poklonodavac i ja ću kupcu dati saglasnost, znači moći će se uknjiziti nekretnina na njega..
Prodaj prvo samom sebi zbog datuma a onda kome god hoces :mrgreen:
%tacno*

#237 Re: Advokati

Post by %tacno* »

Zviz wrote:Pozdravljeni, imam jedno pitanje. Naime, 6 domacinstava trazi nas potpis kao da smo brat i ja prodali parcele [jedna do druge u Sarajevu] a inace pravi prodavaci su davnih dana bili moj djed i njegova dva brata a kasnje su tri prva kupca istu imovinu preprodali nekom trecem. Danasnje stanje je komplikovano jer te parcele i dan danas su upisane kao vlasnistvo mog djeda i njegove brace [tako pise u gruntovnici] a na papriu iz Z.K. pola se vodi na njihovoj mami [nasoj prababi] a druga polovica samo na mom djedu. Ti ljudi sto danas tu zive traze od nas [brata i mene] da napravimo kupoprodajni ugovor i navedemo neku kupoprodajnu cijenu kako bi oni imali legalno pravo na upis, ali mi to nezelimo, jer nismo nikome nista prodali niti od tih ljudi novac uzeli. Ima li neka alternativa? Mi jesmo potomci naseg djeda + jedna njegova vanbracna cerka ali njegova dva brata imaju isto svoje potomke. Mi iskljucivo odbijamo potpisati bilo kakav kupoprodajni ugovor zbog evt. odgovornosti prema poreznoj upravi drzave gdje zadnjih 20 i kusur godina zivimo. Hvala unaprijed.
Kako necete potpisati? To se radilo nekada davno ''na rijec'' i niko nikome nije pravio probleme. Po tome ja bih mogao 28 osoba iseliti zato sto je to moj djed nekada davno prodao. Ti se mozes ugovorom ograditi od bilo kakvih troskova i fino to potpisite. Ljudski je...ili cekate da i vama plate kao i pradjedu.
rasuta_riza

#238 Re: Advokati

Post by rasuta_riza »

disappointed wrote:
A tako znači,poklonodavac si, da-moći će se uknjižiti na njega jer si ti upisan kao vlasnik u zemljišnoj knjizi.
kica

#239 Re: Advokati

Post by kica »

Evo sta mozete pokloniti supruzi za Valentinovo koje je sutra :-)

Ponuda američkog advokata: Besplatan razvod na Valentinovo
Američki advokat napravio je ponudu za sretnog klijenta na Dan zaljubljenih: besplatan razvod.

Na ideju je došao nakon što je prisustvovao zabavi svoje studentice koju je napravila u čast svog razvoda.
Image

"Upravo se razvela i slavila je. Nikada o tome nisam tako razmišljao. Onda mi je sinula ideja da uradim nešto posebno za Valentinovo. Ne možete pronaći novu ljubav dok ne zatvorite staro poglavlje", rekao je Bentley.

Na njegovoj zvaničnoj internet stranici stoje pravila u kojim se navodi da će pobjednik biti ona osoba koja ima najuvjerljiviju priču. Također, treba biti riječ o sporazumnom razvodu i s minimalnim problemima u vezi sa skrbništvom nad djecom, ukoliko ih prijavljeni imaju. Ponuda je bila ograničena samo na stanovnike Michigana i trajala je do ponoći 12. februara, a prijavilo se blizu 500 osoba.

Pobjednici će biti izabrani danas, a advokatu će pomoći kolege koje će čitati priče i glasati za onu koja ostavi najveći dojam.

"Tragamo za nekim ko se svim snagama bori da krene naprijed. Možda se bore da okončaju agoniju, a nemaju novca. Možda više nisu zaljubljeni, možda su bolesni", kaže Bentley.

Pobjednik ne mora uopće nositi novčanik jer ne snosi nijedan trošak. Sva saslušanja, dokumente i takse plaća advokatski ured. Samim tim neko će sačuvati 1.500 - 3.000 dolara.
Zviz

#240 Re: Advokati

Post by Zviz »

%tacno* wrote:
Zviz wrote:Pozdravljeni, imam jedno pitanje. Naime, 6 domacinstava trazi nas potpis kao da smo brat i ja prodali parcele [jedna do druge u Sarajevu] a inace pravi prodavaci su davnih dana bili moj djed i njegova dva brata a kasnje su tri prva kupca istu imovinu preprodali nekom trecem. Danasnje stanje je komplikovano jer te parcele i dan danas su upisane kao vlasnistvo mog djeda i njegove brace [tako pise u gruntovnici] a na papriu iz Z.K. pola se vodi na njihovoj mami [nasoj prababi] a druga polovica samo na mom djedu. Ti ljudi sto danas tu zive traze od nas [brata i mene] da napravimo kupoprodajni ugovor i navedemo neku kupoprodajnu cijenu kako bi oni imali legalno pravo na upis, ali mi to nezelimo, jer nismo nikome nista prodali niti od tih ljudi novac uzeli. Ima li neka alternativa? Mi jesmo potomci naseg djeda + jedna njegova vanbracna cerka ali njegova dva brata imaju isto svoje potomke. Mi iskljucivo odbijamo potpisati bilo kakav kupoprodajni ugovor zbog evt. odgovornosti prema poreznoj upravi drzave gdje zadnjih 20 i kusur godina zivimo. Hvala unaprijed.
Kako necete potpisati? To se radilo nekada davno ''na rijec'' i niko nikome nije pravio probleme. Po tome ja bih mogao 28 osoba iseliti zato sto je to moj djed nekada davno prodao. Ti se mozes ugovorom ograditi od bilo kakvih troskova i fino to potpisite. Ljudski je...ili cekate da i vama plate kao i pradjedu.
Kako se mozemo ograditi? Pojasni. Na svakom salteru smo slusali jednu te istu pricu. Da je sasvim normalno ali za nas nacin razmisljanja nista nije normalno! Nismo bili rodjeni kad su kupovali a danas traze nase potpise da smo mi prodali i uzeli novac. Od njih netrazimo nista. Apsolutno nista.
sanaman

#241 Re: Advokati

Post by sanaman »

%tacno* wrote:
Kako da ljudi potpisu ugovor i prodaju nesto sto nije njihovo? Ti propusti su napravljeni od strane drugih, ljudi nikakve veze nemaju, ama bas nikakve.

Vjerovatno je za djedom bila ostavinska rasprava, pa po toj logici ako je taj komad zemlje bio prodan nije ni mogao biti predmet ostavinske rasprave. A ako nije bio predmet rasprave onda ga niko od sire i uze porodice nije mogao naslijediti.
hrle1976

#242 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

Kao prvo sta pise u gruntovnici je broj 1! ZK je vise tehnicki list!! Znaci rijec je o suvlasnistvu! Kao drugo vas potpis nema nikakvog znacaja bez potpisa i ostalih tj. djece od druge njegove brace, jer je rijec o suvlasnistvu i kao takvo su prodavali! Kao trece to je problem kupaca jer su uzivali da ne placaju porez SFRJ, pa su izgradili kuce na crno i sada ih spoplala prpa vjerovatno drzava trazii svoje a njim je najlakse da vi nanovo napisete kupoprodajne ugovore. Sipak! Nek izvedu taksatora i nek procijeni vrijednost imovine pa ne uloze zahtjev da se uknjize kao vlasnici, pa nek uloze zahtjev za legalizaciju objekata pa nek sve to fino plate a nek vas kao svjedoke pozovu da oni nato imaju pravo. Vi ako cete potpisivati nove kupoprodajne ugovore sa njima to kao prvo nekontak kako ce da izvedu, jer bi moralo pisati (ako samo od vas traze) da ste vlasnici 1/2 vi i vas brat ali to bi bila laz tako da moj savjet manite se tog i to sto od vas traze! Vi nemate nista sa tim. Ako mogu da dokazu da bi sve vase bilo po nasljedstvu onda nek vas i isplate za vase autografe.
kadinica

#243 Re: Advokati

Post by kadinica »

hrle1976 wrote:
Kao prvo sta pise u gruntovnici je broj 1! ZK je vise tehnicki list!! Znaci rijec je o suvlasnistvu! Kao drugo vas potpis nema nikakvog znacaja bez potpisa i ostalih tj. djece od druge njegove brace, jer je rijec o suvlasnistvu i kao takvo su prodavali! Kao trece to je problem kupaca jer su uzivali da ne placaju porez SFRJ, pa su izgradili kuce na crno i sada ih spoplala prpa vjerovatno drzava trazii svoje a njim je najlakse da vi nanovo napisete kupoprodajne ugovore. Sipak! Nek izvedu taksatora i nek procijeni vrijednost imovine pa ne uloze zahtjev da se uknjize kao vlasnici, pa nek uloze zahtjev za legalizaciju objekata pa nek sve to fino plate a nek vas kao svjedoke pozovu da oni nato imaju pravo. Vi ako cete potpisivati nove kupoprodajne ugovore sa njima to kao prvo nekontak kako ce da izvedu, jer bi moralo pisati (ako samo od vas traze) da ste vlasnici 1/2 vi i vas brat ali to bi bila laz tako da moj savjet manite se tog i to sto od vas traze! Vi nemate nista sa tim. Ako mogu da dokazu da bi sve vase bilo po nasljedstvu onda nek vas i isplate za vase autografe.
Ti si genije :sax:
%tacno*

#244 Re: Advokati

Post by %tacno* »

Ja skoro bio na ostavinskoj poslije oceve smrti. Slusamo sudiju kada cita sta je sve ostalo iza rahmetli oca i onako se zgledamo. Kada je zavrsila mi njoj fino kazemo da je to on daaaavno prodao ili mijenjao da mi nismo znali da novi vlasnici to nisu proveli kroz knjige. Ok, nikakav problem. Svi znamo sve i pitamo sta je tu najbolje uraditi. Kaze sudija da je najbolje da jednu osobu ovlastimo i kada buduci vlasnik to htjedne prevoditi trazi samo jednu osobu. I tako uradimo. Sta sada da se pravimo da je to nase kada nije, da nesto izigravamo, glumimo...

Druga situacije, prije par mjeseci moj komsija kaze da je kupio komad zemlje (koji mu je stvarno neophodan) i kada je poceo odmotavati klupko doslo se i do mog djeda kao suvlasnika. Djed je umro 70-tih god a iza njega ostalo 5-toro djece (ni jedno zivo) i 18 unuka. Da bi komsija rijesio taj problem treba mu ukupno 28 potpisa. Rekao sam mu, sto prije pocnes sakupljati potpise brze ces to zavrsiti i pitao ga ''kada treba i gdje'' i nista vise...sta sada pored sve te muke da ga jos ucjenjujem i maltretiram pored svih njegovih problema.
Zviz

#245 Re: Advokati

Post by Zviz »

Drug nas problem je sasvim drugaciji od Vaseg. Bila je prica da jedan potpise za sve ali to od nas niko nece, jer nisu svi clanovi medjusobno u najboljim odnosima! Ja i brat smo predlozili kupcima da skockaju kakav takav ugovor [svak svoj ali na isti dan kod advokata] te da pise zasto, kako i povodom cega, ali i nas ima isto dosta. Kupci nece nista da plate nego cekaju da im bude servirano. Jedna strana smo ja i brat te ta vanbracna kcerka. Niko od nas nezivi u BiH. Druga strana ima dvoje, oba zive u inostranstvu. Treca strana ima cetvero, jedno zivi u BiH a ostali u inostranstvu [2 u Australiji]. Zato pitam za varijantu da kupci bez nas srede papire. A ni danasnji kupci nisu pravi kupci nego vec su to bili njihovi roditelji ali slabo ko da je ziv.
FreakyStyley

#246 Re: Advokati

Post by FreakyStyley »

.
hrle1976

#247 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

Ti kupci su vam maksimalno zakenjali. Meni ne ide u glavu da neko moze tako GLUP biti da kupi zemlja i da nikad je ne prevede na svoje ime. Onaj gore pise kupovina na rijec - sta je ovo majko mila. Pa kad tad ce drzava doci po svoje.

Predostavljam da ta citava imovina se vodi pod jedim brojem, znaci da nije cjepana. Ako kupci nemaju papire jer su dokazi bili kolje, konop, meza i cuga pa se sve pojelo, popilo i pjebalo onda nek vade avionske snimke!! Ako je rijec o Butmiru i Stupu zadnji meni poznato snimci su slikanii 1988 god. Nek na osnovu avionskih fotografija dokazu sta je 'njihovo', pa nek izvedu geometra da im izracuna i ocrta, pa nek na onsovu tih podataka traze uknjizbu. A sto se tice njihove obaveze prema porezu siguran sam da u BiH ima neka porezna sluzba i neki taksatori sto ce rado da procjene vrijednost sve i jedne parcele. Vi cete samo morati svi skupa svakom dati po potpis jer suvlasnistvo nije podjeljeno medju vama, da je to od tog dana bla bla njihovo. Ako cemo pravo gtedati oni to nisu nikada kupili nego ce da danas da kupe ili da im poklonite. Do sada su uzivali na vasu rijec ;-)

Ja licno bi pristao samo na poklon varijantu. I niste da vi dajete izjeve kod notara u inostranstvu pa da to morate ovjeriti apostille pecetom itd. nego samo u BiH ali nek vam kupci plate put. I nek sve sami pripreme. A za kupoprodaju bi samo prisato u naplatu potpisa recimo 15.000KM pa nek to bude 'novo' prodajna cijena.
Zviz

#248 Re: Advokati

Post by Zviz »

Imam jedno pitanje ako smo ja i moja porodica zivili od 1980 do 1991 na nekretnini koja danas pripada samo mom djedu i njegovom bratu. Brat od mog djeda je umro 1987 godine. Njegovi nasljednici nisu nikada nista potrazivali na toj nekretnini. 1984 djed i njegov brat su nama darovali imovinu ali nije [na zalost] nikad' uknjizba prosla citav tok te tako i dan danas nekretnina gdje sam nekada zivio se vodi na mom djedu i njegovom bratu. Posto imam brdo dokaza da smo zivili kao porodica u periodu do 1980 do 1991. A da poslje 1991 do danas niko drugi nije na toj nekretnini zivio [imao adresu], postavlajm pitanje jel' moguce nekako ipak dobiti pravno nad nekretninom? I ako moj djed ima kcerku te njegov brat dvoje sinova. Ispricavam / izvinjavam se ako sam dosadan :mrgreen: inace sam dobar musterija, te ako je izvodjivo poznal' ko kakvog dobrog advokata / odvjetnika u Sarajevu za ovaj slucaj.
polara

#249 Re: Advokati

Post by polara »

Čovek je živeo u Švedskoj. Imao je samo jednu biološku kćerku o kojoj se nikada nije brinuo. Umro je. Njegov brat je kćerki rekao da je ona jednini naslednik. ostavinska rasprava nije pokrenuta još uvek i kćerka ne zna šta je otac posedovao, osim nekih priča o par kuća i stanova na teritorije Srbije Cne Gore i Švedske....Pitannje je kako i na koji način saznati pravo stanje , koliko čega je čovek posedovao i da li postoje neki dugovi, napr. zakupi itd
hrle1976

#250 Re: Advokati

Post by hrle1976 »

Zviz wrote:Imam jedno pitanje ako smo ja i moja porodica zivili od 1980 do 1991 na nekretnini koja danas pripada samo mom djedu i njegovom bratu. Brat od mog djeda je umro 1987 godine. Njegovi nasljednici nisu nikada nista potrazivali na toj nekretnini. 1984 djed i njegov brat su nama darovali imovinu ali nije [na zalost] nikad' uknjizba prosla citav tok te tako i dan danas nekretnina gdje sam nekada zivio se vodi na mom djedu i njegovom bratu. Posto imam brdo dokaza da smo zivili kao porodica u periodu do 1980 do 1991. A da poslje 1991 do danas niko drugi nije na toj nekretnini zivio [imao adresu], postavlajm pitanje jel' moguce nekako ipak dobiti pravno nad nekretninom? I ako moj djed ima kcerku te njegov brat dvoje sinova. Ispricavam / izvinjavam se ako sam dosadan :mrgreen: inace sam dobar musterija, te ako je izvodjivo poznal' ko kakvog dobrog advokata / odvjetnika u Sarajevu za ovaj slucaj.
Da li ste na nekretnini koju spominjete gradili npr. kucu? Grubo receno - pravo vlasnista se moze steci na taj naci. Za darovni ugovor koji nije sproveden a potice iz SFRJ nebi mogao puno reci. Kao dokaz da ali da ga danas sprovedu. Dvoumim.

polara wrote:Čovek je živeo u Švedskoj. Imao je samo jednu biološku kćerku o kojoj se nikada nije brinuo. Umro je. Njegov brat je kćerki rekao da je ona jednini naslednik. ostavinska rasprava nije pokrenuta još uvek i kćerka ne zna šta je otac posedovao, osim nekih priča o par kuća i stanova na teritorije Srbije Cne Gore i Švedske....Pitannje je kako i na koji način saznati pravo stanje , koliko čega je čovek posedovao i da li postoje neki dugovi, napr. zakupi itd
Da li neko zna tacno gdje su nekretnine? Ako da. U gruntovnici imate uvid u vlasnistvo, u opstini dodatne detalje o nekretninama.
Post Reply