Adaptacija kuce

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zmaj56

#1 Adaptacija kuce

Post by zmaj56 »

Za one koji nesto o ovome znaju:

Jedna stara kuca ima.

Gornji sprat sve sa krovom bi se treba izmjeniti/renovirati, stim sto se ne bi nista islo vise u visinu objekta.

Pitanja:

-Treba li za ovo dozvola?

Moze se slati i Privatna poruka ili mail!

Hvala unaprijed
Tranquilizer

#2 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

zavisi da li je stara kuca pod zaštitom (kao k-h spomenik), ali u suštini ako neceš mjenjati vanjske gabarite objekta ili probijati otvore ne treba jer je u pitanju adaptacija i održavanje... ;-) ;-) ;-)
zmaj56

#3 Re: Adaptacija kuce

Post by zmaj56 »

Tranquilizer wrote:zavisi da li je stara kuca pod zaštitom (kao k-h spomenik), ali u suštini ako neceš mjenjati vanjske gabarite objekta ili probijati otvore ne treba jer je u pitanju adaptacija i održavanje... ;-) ;-) ;-)

Potpuno bi se rusilo do donjeg sprata i zidao sprat i krov s novim materijalom.
Sprat lezi samo na gredama!
Sigurno bi bilo promjena i u rasporedu prostorija a i u nekim dijelovima otvora, ali ne toliko bitnih za komsije.
zonbirile

#4 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

zmaj56 wrote:
Tranquilizer wrote:zavisi da li je stara kuca pod zaštitom (kao k-h spomenik), ali u suštini ako neceš mjenjati vanjske gabarite objekta ili probijati otvore ne treba jer je u pitanju adaptacija i održavanje... ;-) ;-) ;-)

Potpuno bi se rusilo do donjeg sprata i zidao sprat i krov s novim materijalom.
Sprat lezi samo na gredama!
Sigurno bi bilo promjena i u rasporedu prostorija a i u nekim dijelovima otvora, ali ne toliko bitnih za komsije.
------------------------------------
moraš imati dozvolu.Tekućim održavanjem se smatra zahvat od 25% krovišta,sve ostalo dozvola.
Tranquilizer

#5 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

Da... po zakonu bi trebao imati dozvolu...mada treba biti iskren i reci da vecina ljudi to ne radi, jer ti je dozvola potrebna za prikljucke a ti ih vec imaš....koja je opština!?
zonbirile

#6 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

Tranquilizer wrote:Da... po zakonu bi trebao imati dozvolu...mada treba biti iskren i reci da vecina ljudi to ne radi, jer ti je dozvola potrebna za prikljucke a ti ih vec imaš....koja je opština!?
--------------------------------
priključci nemaju veze s tim,dovoljan je jedan poziv komšije općinskoj inspekciji i mandal mati.
Tranquilizer

#7 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

pa ne bih sa opkladio baš, nešto se ne sjecam da je neki inspektor nekada obustavio radove na kuci...možda ti imaš drugo iskustvo 8-) 8-) 8-)
zonbirile

#8 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

Tranquilizer wrote:pa ne bih sa opkladio baš, nešto se ne sjecam da je neki inspektor nekada obustavio radove na kuci...možda ti imaš drugo iskustvo 8-) 8-) 8-)
------------------------------------
piataj ljude koji su dobijali naloge i naravno nisu fermali,ali na kraju su platili,ili sudsko izvršenje.
Alhemicarkaa

#9 Re: Adaptacija kuce

Post by Alhemicarkaa »

Moraš tražiti dozvolu, 100%, imala sam istu situaciju. Eh sad, hoćeš li se ti usuditi pa raditi bez dozvole to je drugi par rukavica.
zonbirile

#10 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

Alhemicarkaa wrote:Moraš tražiti dozvolu, 100%, imala sam istu situaciju. Eh sad, hoćeš li se ti usuditi pa raditi bez dozvole to je drugi par rukavica.
-----------------------------
pa znaš kako ide,može dok te ne prijave i ne naprave izvještaj.Poslije ti si dužan uplatiti nadoknada za uređenje građ.zem. i to te jarane čeka pri svakom poslu sa općinom,doskočili papcima konačno.
zmaj56

#11 Re: Adaptacija kuce

Post by zmaj56 »

Trebao bih i strucnu pomoc nekog gradjevinara.
Koliko se krece otprilike cijena jednog njegovog elaborata, kojim bi on obuhvatio analizu cijene radova oko rusenja, te izgradnje,ono gledajuci stvarno pedantno u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu?

Treba mi radi orijentacije.
zmaj56

#12 Re: Adaptacija kuce

Post by zmaj56 »

Tranquilizer wrote:Da... po zakonu bi trebao imati dozvolu...mada treba biti iskren i reci da vecina ljudi to ne radi, jer ti je dozvola potrebna za prikljucke a ti ih vec imaš....koja je opština!?
Gorazde
suncica24

#13 Re: Adaptacija kuce

Post by suncica24 »

Treba!

Cijena idejnog projekta koja ukljucuje nacrte rusenja, dozidavanja i ostale konstruktivne crteze, te projekt kanalizacije i vodovoda se krece od 16-20KM po m2.
U ovo nije ukljucena cijena geo nalaza i statickih proracuna, sto je drugi par rukava.
zonbirile

#14 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

suncica24 wrote:Treba!

Cijena idejnog projekta koja ukljucuje nacrte rusenja, dozidavanja i ostale konstruktivne crteze, te projekt kanalizacije i vodovoda se krece od 16-20KM po m2.
U ovo nije ukljucena cijena geo nalaza i statickih proracuna, sto je drugi par rukava.
---------------------------------------
kada radiš za taj objekat,uzmeš tipski u Ambijenti na Vrbanji 400 joje,geo nalaz 150KM.Statiku imaš u projektu.Onda ide sve saglasnosti 5-6 kom po 20KM,naknada za sklonište čini mi se 1% od predračunske vrijednosti po projektu,renta ne znam za Goražde u Sa po zonama,od 10-100 KM,pa dozvola,pa teh.prijem cca 300KM,pa nadovjera dozvole.Sve to kada skupiš,ako ne popudališ imaš obavezu krenuti sa radovima,jer kada ti istekne rok,opet jovo ponovo.
Tranquilizer

#15 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

zmaj56 wrote:Trebao bih i strucnu pomoc nekog gradjevinara.
Koliko se krece otprilike cijena jednog njegovog elaborata, kojim bi on obuhvatio analizu cijene radova oko rusenja, te izgradnje,ono gledajuci stvarno pedantno u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu?

Pa potraži neki arh biro, ja ti mogu preporuciti neke po Sarajevu ako želiš /javi se na pp/ treba napraviti nacrte, postojece i budice stanje i predmjer radova...to se onda predaje u opštinu za dozvole itd.

cijena ti zavisi koji je projekat i biro u pitanju i da li ti trebaju sve faze, tipa konstruktivne /statika/, vik /voda i kanalizacija/, struja itd...

mislim da bi relativno jeftinije mogao proci sa cijenom u Goraždu nego u Sarajevu!!!
Tranquilizer

#16 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

zonbirile wrote:
Alhemicarkaa wrote:Moraš tražiti dozvolu, 100%, imala sam istu situaciju. Eh sad, hoćeš li se ti usuditi pa raditi bez dozvole to je drugi par rukavica.
-----------------------------
pa znaš kako ide,može dok te ne prijave i ne naprave izvještaj.Poslije ti si dužan uplatiti nadoknada za uređenje građ.zem. i to te jarane čeka pri svakom poslu sa općinom,doskočili papcima konačno.

Vjeruj ja bih volio da je tako, mislim ja se nisam sretao sa izvršenjem takvih riješenja...cak ni po centru Sarajeva a ne u Goraždu... :-) :-) :-)
Tranquilizer

#17 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

zonbirile wrote:
suncica24 wrote:Treba!

---------------------------------------
kada radiš za taj objekat,uzmeš tipski u Ambijenti na Vrbanji 400 joje,geo nalaz 150KM.Statiku imaš u projektu.Onda ide sve saglasnosti 5-6 kom po 20KM,naknada za sklonište čini mi se 1% od predračunske vrijednosti po projektu,renta ne znam za Goražde u Sa po zonama,od 10-100 KM,pa dozvola,pa teh.prijem cca 300KM,pa nadovjera dozvole.Sve to kada skupiš,ako ne popudališ imaš obavezu krenuti sa radovima,jer kada ti istekne rok,opet jovo ponovo.
Ovi tipski projekti su ubili arhitekturu definitivno, pa kada vidiš kuce sve jedna te ista...strašno stvarno!!!
zmaj56

#18 Re: Adaptacija kuce

Post by zmaj56 »

zonbirile wrote:...Sve to kada skupiš,ako ne popudališ imaš obavezu krenuti sa radovima,jer kada ti istekne rok,opet jovo ponovo..
Staaaa...ja sam ti tu sasvim nov. Ako ne zavrsis u predvidjenom roku ( kojem-otprilike?), kao, moras li ponovo sve vaditi?
Jesam li te dobro razumio?
kurty

#19 Re: Adaptacija kuce

Post by kurty »

Ako sam dobro razumjeo...

Recimo, imam potkrovlje, koje nije obremljeno... Eh sad, trebao bih dici citav krov, da postavim Hidri i Termo izolaciju, kako treba... Taj proces sam gledao i trajao bi jedan dan... 3-4 dobra majstora, i 6-7 "irgata"...
I za to trebam ja recomo da vadm dozvolu???? Ili odobrenje
zonbirile

#20 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

zmaj56 wrote:
zonbirile wrote:...Sve to kada skupiš,ako ne popudališ imaš obavezu krenuti sa radovima,jer kada ti istekne rok,opet jovo ponovo..
Staaaa...ja sam ti tu sasvim nov. Ako ne zavrsis u predvidjenom roku ( kojem-otprilike?), kao, moras li ponovo sve vaditi?
Jesam li te dobro razumio?
--------------------------------------
u roku 2 godine
zonbirile

#21 Re: Adaptacija kuce

Post by zonbirile »

kurty wrote:Ako sam dobro razumjeo...

Recimo, imam potkrovlje, koje nije obremljeno... Eh sad, trebao bih dici citav krov, da postavim Hidri i Termo izolaciju, kako treba... Taj proces sam gledao i trajao bi jedan dan... 3-4 dobra majstora, i 6-7 "irgata"...
-----------------------------------------
tražiš investiciono održavanje,oni zakeraju fol može samo 25% krova,OK radi ,ali traži nadzor,pa opet 25%.
suncica24

#22 Re: Adaptacija kuce

Post by suncica24 »

Tranquilizer wrote:
zmaj56 wrote:Trebao bih i strucnu pomoc nekog gradjevinara.

Pa potraži neki arh biro, ja ti mogu preporuciti neke po Sarajevu ako želiš /javi se na pp/ treba napraviti nacrte, postojece i budice stanje i predmjer radova...to se onda predaje u opštinu za dozvole itd.

cijena ti zavisi koji je projekat i biro u pitanju i da li ti trebaju sve faze, tipa konstruktivne /statika/, vik /voda i kanalizacija/, struja itd...

mislim da bi relativno jeftinije mogao proci sa cijenom u Goraždu nego u Sarajevu!!!
Eno sad, prodaje mi musteriju tamo nekom birou :D

Najpovoljnije ti je uhvatiti nekog studenta zavrsnih godina faksa da ti to uradi, s tim da njima opet neko to na kraju treba potpisati (sto se da izganjati)... a sto se tice Ambijente ili biroa, prvo je skupo a traljavo do zla boga, a drugo je haman zaman skupo, doduse odlicno uradjeno, ali najcesce po cijeni skuplje pite od tepsije.
Tako da preporucujem uvezivanje sa studentima ili freelance mladim arhitektima.
zmaj56

#23 Re: Adaptacija kuce

Post by zmaj56 »

zonbirile wrote:
kurty wrote:Ako sam dobro razumjeo...

-----------------------------------------
tražiš investiciono održavanje,oni zakeraju fol može samo 25% krova,OK radi ,ali traži nadzor,pa opet 25%.

Ovo podvuceno nisamo skontao. Mozel' malo jasnije? Hvala.
Alhemicarkaa

#24 Re: Adaptacija kuce

Post by Alhemicarkaa »

suncica24 wrote:
Eno sad, prodaje mi musteriju tamo nekom birou :D

Najpovoljnije ti je uhvatiti nekog studenta zavrsnih godina faksa da ti to uradi, s tim da njima opet neko to na kraju treba potpisati (sto se da izganjati)... a sto se tice Ambijente ili biroa, prvo je skupo a traljavo do zla boga, a drugo je haman zaman skupo, doduse odlicno uradjeno, ali najcesce po cijeni skuplje pite od tepsije.
Tako da preporucujem uvezivanje sa studentima ili freelance mladim arhitektima.
:-D Jesam li dobro razumjela, ti možeš napraviti idejni projekat? :-D :-D A je li važi tvoj potpis ili bi i u tvom slučaju trebalo to izganjati (mislim, je li to mora biti od firme ili može potpisati "freelance mladi arhitekta")?

p.s. nadam se popustu na račun "građanskih dana" :mrgreen:
Tranquilizer

#25 Re: Adaptacija kuce

Post by Tranquilizer »

Ma nije samo u pitanju potpis, mora imati strucni ispit /strucno lice/ i projekat ovjeren od strane firme koja je registrovana za djelatnost projektovanja...

@suncica24: ne kradem ti mušteriju šta ti je :oops: :oops: :oops: :oops:
Post Reply