94.000 manje Bosanaca i Hercegovaca
-
The_Fluid
#1 94.000 manje Bosanaca i Hercegovaca
u Bosni i Hercegovini.
Po zvanichnim statistikama, u godini 2003. iz Bosne i Hercegovine je otishlo 94.000 (slovima: devedeset i chetiri hiljade) osoba mladjih od 35godina. Svi oni su otishli put zemalja EU ili u Kanadu, SAD, Novi Zeland, Australiju i josh neke (tipa Shvicarske).
Trend odliva mladih ljudi, voljnih i da chiste ulice Minhena, Pariza, Madrida, Londona, Berlina, i drugih se nastavlja i u konstantnom je porastu.
Vetj smo ranije pisali o bijeloj smrti koja je zahvatila BiH, jedan od uzroka iste je i konstantan odljev mladih, i radno sposobnih ljudi. Najcheshtje, bolje obrazovanih, u odnosu na ukupnu populaciju U Bosni i Hercegovini.
Mozhda tje Bosna i Hercegovina ostariti i prije 2020.godine (prema nekim prognozama te godine BiH netje imati dovoljno mladih ljudi da se izvuche kako iz bijele smrti tako i iz situacije u kojoj tje se nalaziti, ekonomski i politichki)?
Po zvanichnim statistikama, u godini 2003. iz Bosne i Hercegovine je otishlo 94.000 (slovima: devedeset i chetiri hiljade) osoba mladjih od 35godina. Svi oni su otishli put zemalja EU ili u Kanadu, SAD, Novi Zeland, Australiju i josh neke (tipa Shvicarske).
Trend odliva mladih ljudi, voljnih i da chiste ulice Minhena, Pariza, Madrida, Londona, Berlina, i drugih se nastavlja i u konstantnom je porastu.
Vetj smo ranije pisali o bijeloj smrti koja je zahvatila BiH, jedan od uzroka iste je i konstantan odljev mladih, i radno sposobnih ljudi. Najcheshtje, bolje obrazovanih, u odnosu na ukupnu populaciju U Bosni i Hercegovini.
Mozhda tje Bosna i Hercegovina ostariti i prije 2020.godine (prema nekim prognozama te godine BiH netje imati dovoljno mladih ljudi da se izvuche kako iz bijele smrti tako i iz situacije u kojoj tje se nalaziti, ekonomski i politichki)?
-
DonDavudes
nije to ni lose, sto nas manje ima vise ce nas cijeniti 
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#3 Re: 94.000 manje Bosanaca i Hercegovaca
Meni su ovi podaci i zalosni i radosni.Ne znam zasto...
-
regina
#4 Re: 94.000 manje Bosanaca i Hercegovaca
kad bih imala samo jedan argument da ostanem ( osim onog da ne mogu otići)...možda bi mi sve ovo bilo čudno
-
DonDavudes
ne moze ti nigdje biti kao ovdje
na strani si uvijek došljak, pa vidite samo sandaklije jos govorimo istim jezikom
ovdje enmas para ali ih imas skim potrositi
dok u nekoj vukojebini 200 km od sidneja mozes samo kengure ganjati
ne idem nigdje, ako nista zivopisno ej
na strani si uvijek došljak, pa vidite samo sandaklije jos govorimo istim jezikom
ovdje enmas para ali ih imas skim potrositi
dok u nekoj vukojebini 200 km od sidneja mozes samo kengure ganjati
ne idem nigdje, ako nista zivopisno ej
-
amnesiac
..."ostajte ovdje, sunce tudjeg neba
nece vas grijat' k'o sto ovo grije
grki su tamo zalogaju hljeba
gdje svoga nema i gdje brata nije"...
slijedeca prica ne sluzi dizanju morala, nego samo da znate da ima i onih koji drugacije misle....
dakle ja se VRACAM cim doktoriram ((ovo najozbiljnije, bez zajebavanja)...i gledacu usput naravno da i zaradim koju paru da ne dolazim praznih ruku
...
pritom mi ne smetaju ni nestasica, ni sjebana infrastruktura itd...jedino moram reci da me dvije stvari brinu:
1. bojim se da dodjem u situaciju da sam se tolike godine patio (ucio), a onda mi komanduje neki kreten koji ne zna 2+2
2. nervira me cinjenica da svaki klinac moze u po bijela dana da izvadi pistolj i da te skrha kako mu se digne...
hvala
nece vas grijat' k'o sto ovo grije
grki su tamo zalogaju hljeba
gdje svoga nema i gdje brata nije"...
slijedeca prica ne sluzi dizanju morala, nego samo da znate da ima i onih koji drugacije misle....
dakle ja se VRACAM cim doktoriram ((ovo najozbiljnije, bez zajebavanja)...i gledacu usput naravno da i zaradim koju paru da ne dolazim praznih ruku
pritom mi ne smetaju ni nestasica, ni sjebana infrastruktura itd...jedino moram reci da me dvije stvari brinu:
1. bojim se da dodjem u situaciju da sam se tolike godine patio (ucio), a onda mi komanduje neki kreten koji ne zna 2+2
2. nervira me cinjenica da svaki klinac moze u po bijela dana da izvadi pistolj i da te skrha kako mu se digne...
hvala
- Soul_Sista
amnesiac, pitanje jedno...sta ces doktorirati???
-
mum
Ma odlazak u velikoj vecini nije rjesenje jer ima toliko negativnih stvari. i onda kad razmislis bolje ti je ovdje probavati rijesiti situaciju. barem meni. pretesko bi mi bilo bez porodice i svega ovoga sto me je izgradilo, medju ljudima koji to ne razumiju.
-
dinash
ima i puno dobrih stvari i puno ljudi koji razumiju. ne mozes tek tako pojednostaviti stvari.mum wrote:Ma odlazak u velikoj vecini nije rjesenje jer ima toliko negativnih stvari. i onda kad razmislis bolje ti je ovdje probavati rijesiti situaciju. barem meni. pretesko bi mi bilo bez porodice i svega ovoga sto me je izgradilo, medju ljudima koji to ne razumiju.
svako ima svoj razlog zasto je otisao.
podatak je katastrofalan ali me ne iznenadjuje ... stovise iz vlastitog iskustva mogu reci da (i pored svih problema sa kojima se svakodnevno suocavam - iako se o tome u sarajevu ne smije govoriti jer svi kontaju u stilu "sta ti imas da seres, ti si spasio svoje dupe, tebi je dobro") mogu reci da se nisam pokajao ni za trenutak sto sam otisao.
druga stvar je (nedavno mi je to rekao brat kad je bio u posjeti) da mnogo ljudi u sarajevu - posebno mladji - jednostavno ne kontaju tezinu situacije tj. dubinu na kojoj ronimo u g.vnima ... ljudi relativno malo putuju i dok ne vide bolje, misle da je ono sto imaju the best of onoga sto se moze dobiti.
i onda kade vide gdje su i sta su ...
-
mum
ja sam i rekla u vecini slucajeva i barem meni. Probala sam i sama otici i jednostavno sam se vratila. To je naravno kao i sve od osobe do osobe i od situacije do situacije. Slazem se da ljudi dovoljno ne putuju i ne znaju sta to je "vani",ali ja govorim iz svog ugla(a putujem puno). I nigdje na ovom svijetu se ne osjecam kao ovdje pa makar nemam sve sto bih imala da sam ostala tamo. Okrenula sam na drugu stranu-pokusavam promijeniti stvari ovdje. I nisam jedina mnogo nas je takvih. Svakog od nas cine drugacije stavri sretnima. Mene velikim dijelom moj topli dom u sarajevu.
- horns&drums
Reggie, ja cu se isjeci ako odeskad bih imala samo jedan argument da ostanem ( osim onog da ne mogu otići)...možda bi mi sve ovo bilo čudno
- horns&drums
Mene ce ionako baciti u Neretvu(my death wish)
Nema cvijeca, nema bibera

Nema cvijeca, nema bibera
- horns&drums
hocu vilo, da te odgovorim od odlaskaregina wrote:zlato.........hoš na vopi tu najt
- manijak1
Đe sam ja tonight ?
U Adelaidi ?
U Adelaidi ?