500 KM kazne za psa bez brnjice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kingofsnake

#51 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by kingofsnake »

JaneEyre wrote:ovi koji govore da ne znaju u čemu je problem da se stavi psu brnjica očito nikad nisu imali psa, pa ne znaju koliko to psima smeta. iskreno,ja svom psu, tornjaku, stavljam brnjicu jedino kad dolazi veterinar pa treba da joj dadne inekciju. vodala sam je jednom dvaput s brnjicom i iskreno postane samo još agresivnija od toga.
Ja sam imao njemačkog ovčara 12 godina i dobro znam koliko psu smeta brnjica. Ali isto tako znam koliko čovjeku koji se boji pasa smeta kad mu priđe pas bez brnjice da ga njuška ili se poigra. Sve da je najpitomiji na svijetu, ljudi koji se boje, jednostavno se boje i ne mogu si pomoći. Ja se ne bojim, meni ne smeta pašće bez brnjice, ali ima ljudi kojima smeta, i to treba poštovati.
Arata

#52 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by Arata »

JaneEyre wrote:ovi koji govore da ne znaju u čemu je problem da se stavi psu brnjica očito nikad nisu imali psa, pa ne znaju koliko to psima smeta. iskreno,ja svom psu, tornjaku, stavljam brnjicu jedino kad dolazi veterinar pa treba da joj dadne inekciju.
Pa evo ja imam 80 kg i nema teoretske šanse da bi me mogla zadržati na povodcu. A tornjak bi mene satr'o bez po muke, pa pretpostavljam da su ti puno manje šanse da njega zadržiš kad poludi.
vješalica

#53 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by vješalica »

kingofsnake wrote:
JaneEyre wrote:ovi koji govore da ne znaju u čemu je problem da se stavi psu brnjica očito nikad nisu imali psa, pa ne znaju koliko to psima smeta. iskreno,ja svom psu, tornjaku, stavljam brnjicu jedino kad dolazi veterinar pa treba da joj dadne inekciju. vodala sam je jednom dvaput s brnjicom i iskreno postane samo još agresivnija od toga.
Ja sam imao njemačkog ovčara 12 godina i dobro znam koliko psu smeta brnjica. Ali isto tako znam koliko čovjeku koji se boji pasa smeta kad mu priđe pas bez brnjice da ga njuška ili se poigra. Sve da je najpitomiji na svijetu, ljudi koji se boje, jednostavno se boje i ne mogu si pomoći. Ja se ne bojim, meni ne smeta pašće bez brnjice, ali ima ljudi kojima smeta, i to treba poštovati.
tako je...najgore je što su neki ubjeđeni i 1000% sigurni i "garantuju" da mogu kontrolisati svog psa i sa takvim stavom idemo ovako u nedogled...
say_cheese

#54 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by say_cheese »

Mimo povodca i brnjice, obavezno kaznjavti pogancere, koji ne ciste iza svog kera. Za one, koji tvrde da su kokuzi, moze i nenovcana sankcija.

Image

Bon Appetit!
zvrk

#55 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by zvrk »

LieToMe wrote:
andr0id wrote:Pa ja sam odgovoran za psa, zato psa vodim na povodcu uz nogu! Nece se dijete necije igrati pored moje noge. Sta valjate gluposti neke. Procitaj post do kraja. Ispade ja pustio labradora da trci po djecijem igralistu. J. Vas pametne

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2

Izvini zivota ti, mi "neodgovorni" roditelji cemo poceti djeci stavljati brnjice i vodati iz uz nasu nogu (iako vecina roditelja malu djecu ne puste da trckaraju tek tako bilo gdje a po najmanje vilsonovim) jer ce na kraju ove teme (kako su stvari krenule da se odvijaju) ispasti da ce djeca od godinu-dvije prepasti i napasati cuke, pa ce cukama jos i stravu saljevati kako bi ne bi imali traume od jednogodsnjaka. Zanemari sve sto sam napisala, ni ti moj post ocito nisi procitao do kraja.
moj pas (haski) je uvijek na kratkom povocu u Vilsonovom, brnjicu mu ne stavljam jer izgleda ko hanibal lecter s njom i budi strah i u meni.

Setamo mi tako jedne jesenje veceri, brzi hod, da se malo ko i umorimo ...
i prva klupa nakon mosta Bratstva i jedinstva sjedi lik, tipka nesto na mobitelu, kraj njega klinac od 4-5 godina.
Kako prolazimo u brzom hodu, nicim izazvan mali skace pred nas s klupe sa 50 decibela: ROAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRR

Meni je doslo da mu spucam samar jer je i mene uplasio i trznuo
Babo sjedi ni habera
zao mi je sto moj pas nije bar zalajao na njega
cisto onako

dakle da rezimiramo, stvar je individualna.
OldMayor

#56 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by OldMayor »

Zanimljivo je kako bosnjo drzavom smatra neku petu dimenziju, tamo negdje, isto kao da nije dio nje, kao da on ne cini tu drzavu.

Pa zasto idete uvijek linijom manjeg otpora, kad sklonite lutalice, onda cu i ja stavit brnjicu. Kakva je to glupa logika? I onda se cudite sto su lutalice jos tu, pa zato sto drzavom vladaju isti takvi kao sto ste i vi. Isti ti gledaju samo svoju guzicu da srede, isto kao sto vi gledate svoju guzicu, samo ja nek ne dobijem kaznu, boli me briga za zakon.

Sta sad trebamo, nemamo jednog zakona, pa ajmo ukinut i ovaj drugi. :roll:

Isto da ja sad kazem, eh kad komsija pocne bacati smece u kontejner, onda cu i ja. Do tada ga bacam ispod balkona. Majmun prolazi kroz crvena, odoh i ja.

Krenimo od sebe, od svojih blizih, pa daljih i dodjite do glavesina. Pa pobogu nisu na vlasti neki marsovci, nego ljudi iz naroda, neciji prijatelji, poznanici.
ultima_palabra

#57 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ultima_palabra »

Mog rođaka je tako na Vilsu ugrizao vučjak od nekog narkomana... rođak je onako malo plahe naravi, pa je poslije toga opalio vučjaka sa 3-4 štoca :mrgreen: Pa kad se pojavio gazda koji je bio urađen samo tako, onda je i on dobio po labrnji :zoka:

Opet kontam da su keru i gazdi draže batine nego 500 maca kazne...
WildRedRose

#58 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by WildRedRose »

Arata wrote:
JaneEyre wrote:ovi koji govore da ne znaju u čemu je problem da se stavi psu brnjica očito nikad nisu imali psa, pa ne znaju koliko to psima smeta. iskreno,ja svom psu, tornjaku, stavljam brnjicu jedino kad dolazi veterinar pa treba da joj dadne inekciju.
Pa evo ja imam 80 kg i nema teoretske šanse da bi me mogla zadržati na povodcu. A tornjak bi mene satr'o bez po muke, pa pretpostavljam da su ti puno manje šanse da njega zadržiš kad poludi.
:thumbup:

i ta brnjica ''inekaaaako'', ali kad vidim da su cuke bez povodca, po hiljadu bih im kazne pisala. i glupe recenice '' nece vam nista, on je maza''. kuci ga pa se mazite. Kad je vani gdje ima djece i ljudi koji se boje, povodac ! ako vec ne vodis psa na planine, livade da se istrci kako treba.
sema911s

#59 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by sema911s »

hocemo u evropu, pa nadji negdje u toj evropi psa bez brnjice, il da pas sere po ulici da vlasnik ne pokupi,

a vilsom nemozes proci od govana,

dal ta brnjica smeta psima pa smeta al izvedi ga na planinu nek se iskace, nemoj medju djecu, stavi se u poziciju da tvoje dijete nastrada od tog psa,.,
zvrk

#60 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by zvrk »

a na Vilsonovom se primjenjuje Odluka Općine Novo Sarajevo o javnom redu i miru:

http://www.novosarajevo.ba/stream/article.php?pid=654

dakle član 2, stav 8
RahatHurmašica

#61 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by RahatHurmašica »

kingofsnake wrote:
ne volim da mi prilaze tuđa pseta, pogotov bez brnjice. kako ja mogu znati kakve su njegove namjere prije nego bude kasno? pogotovo ko ima malu djecu.
OldMayor

#62 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by OldMayor »

sema911s wrote:hocemo u evropu, pa nadji negdje u toj evropi psa bez brnjice, il da pas sere po ulici da vlasnik ne pokupi,

dal ta brnjica smeta psima pa smeta al izvedi ga na planinu nek se iskace, nemoj medju djecu, stavi se u poziciju da tvoje dijete nastrada od tog psa,.,
A ovo me najvise nervira.

Gdje god sam bio vani, vala da je ne znam ti kakav gospodin ili dama, ljudi fino kesicu i pokupe.

Kod nas? Rijetko, ali bas rijetko kod nas mozes vidjeti vlasnika psa da pokupi govna. Milion puta sam vidio, pas se pofino iskenja i nista...normala. Ono valjda trava je ba, zemlja, neka malo gnojiva. Naravno, sad ce vlasnici reci, e ja, a sta je sa lutalicama koje kenjaju, ko za njima cisti. I onda idemo u krug ponovo. :run:
vješalica

#63 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by vješalica »

sema911s wrote:hocemo u evropu, pa nadji negdje u toj evropi psa bez brnjice, il da pas sere po ulici da vlasnik ne pokupi,

ma dok ne nastrada od psa ciji vlasnik ima isto mišljenje da treba bez brnjice vodati,a pas agresivan i kad skoči onda će biti ovakav i onakav....ko to moze garantovati za zivotinju...niko
staradis

#64 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by staradis »

Zakon je ok necu ja da nagadjam kakav je pas
Orgasmatron

#65 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by Orgasmatron »

WildRedRose wrote:
Arata wrote:

i ta brnjica ''inekaaaako'', ali kad vidim da su cuke bez povodca, po hiljadu bih im kazne pisala. i glupe recenice '' nece vam nista, on je maza''. kuci ga pa se mazite. Kad je vani gdje ima djece i ljudi koji se boje, povodac ! ako vec ne vodis psa na planine, livade da se istrci kako treba.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

dobar port Wild
bas ovo, nece vam nista, samo se igra, nek se igra s tobom jebote on, jos ako dodje osoba koja zna da ne volim bas pse i da mi nije drago kad su mojoj blizini i opet ga dovede pa jbmu zemlju
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#66 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ladyblue18 »

andr0id wrote:Pa ja sam odgovoran za psa, zato psa vodim na povodcu uz nogu! Nece se dijete necije igrati pored moje noge. Sta valjate gluposti neke. Procitaj post do kraja. Ispade ja pustio labradora da trci po djecijem igralistu. J. Vas pametne

Bez ovoga iduci put
Qler wrote:Moj dajza ima dobermana, i veca ti opasnost prijeti da ce te ujesti moja mala kcerka nego on... ali kad ga ljudi vide boje se, a on ne moze biti veca maza. I zbog takvih ljudi on mora da mu stavlja brnjicu, a vecinom su takvi ljudi papci i neobrazovani...
:-) :roll:
Nokian808 wrote:Uglavnom, jedan Ker psetomrzitelj mi je napisao kaznu
Bosanska logika, spuco mi je kaznu, sigurno mrzi sve oko sebe.

Lutalice nisu nadleznost policije, a ovo jeste. I neka kaznjavaju. Svi se zale kako hoce drzavu i sistem a kad dodje do toga e onda se zale.
kakavdanakneiskustvu

#67 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by kakavdanakneiskustvu »

kingofsnake wrote:

GaRGa

#68 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by GaRGa »

Cuj smeta psu brnjica, pa smeta i meni pojas u autu pa ga vezem.. i ako me uhvate nevezanog platim kazu...

sto bi ti i tvoj ker imali povlastice ?
kakavdanakneiskustvu

#69 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by kakavdanakneiskustvu »

da se ovo spoji sa temom napad pasa?
LieToMe

#70 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by LieToMe »

zvrk wrote:
LieToMe wrote:

Izvini zivota ti, mi "neodgovorni" roditelji cemo poceti djeci stavljati brnjice i vodati iz uz nasu nogu (iako vecina roditelja malu djecu ne puste da trckaraju tek tako bilo gdje a po najmanje vilsonovim) jer ce na kraju ove teme (kako su stvari krenule da se odvijaju) ispasti da ce djeca od godinu-dvije prepasti i napasati cuke, pa ce cukama jos i stravu saljevati kako bi ne bi imali traume od jednogodsnjaka. Zanemari sve sto sam napisala, ni ti moj post ocito nisi procitao do kraja.
moj pas (haski) je uvijek na kratkom povocu u Vilsonovom, brnjicu mu ne stavljam jer izgleda ko hanibal lecter s njom i budi strah i u meni.

Setamo mi tako jedne jesenje veceri, brzi hod, da se malo ko i umorimo ...
i prva klupa nakon mosta Bratstva i jedinstva sjedi lik, tipka nesto na mobitelu, kraj njega klinac od 4-5 godina.
Kako prolazimo u brzom hodu, nicim izazvan mali skace pred nas s klupe sa 50 decibela: ROAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRR

Meni je doslo da mu spucam samar jer je i mene uplasio i trznuo
Babo sjedi ni habera
zao mi je sto moj pas nije bar zalajao na njega
cisto onako

dakle da rezimiramo, stvar je individualna.
Posto vidim od svih ljudi apliciras meni :D vrati se malo unazad pa procitaj moj prvi post. Naravno da je individualna. Ja necu da govorim u ime drugih roditelja, ja sam govorila u svoje ime i ime svog djeteta (koje nije punoljetno). Znaci, da rezimiramo: ja (ne tamo neki drugi roditelj) ucim svoje dijete da voli zivotinje, da ih mazi, da se poigra. Razvijamo joj empatiju i sposobnost lakseg uklapanja u sredinu (nazovi to socializacijom male bebe).
Da ne duljim, da se postavim u tvoju situaciju: da je moja kcerka nekim slucajem onako neodgovorno i neodgojeno "prepala" tvog cuku (bez brnjice) i da si kojim slucajem spucao samar mojoj kcerki zato sto je ona neodgovorno i neodgojeno prepala tvog "malog" razigranog cuku (bez brnjice) prvo bi njoj odrzala lekciju (a lekcija bi se nastavila i kuci) a u tebi bi ubila boga jer bez brnjice setas "malog razigranog" cuku za kojeg znam da nije pudlica i ne znam kakve su mu namjere. I bio bi sretan sto bi prosao samo sa nanosenjem laksih tjelesnih povreda (uzecemo u obzir da bi bila njezna). Ali to sam samo ja jer stvar je individualna (a sumnjam da bih se dovela u situaciju da mi dijete neodgovorno i neodgojeno natrcava na cuke bez brnjica). I vec sam rekla da ce se tema svesti na to da mi roditelji trebamo stavljati brnjice djeci. I podvlacim imala sam cuku, znam o cemu pricam.
I da, ubuduce kad pozelis nekome djetetu spucati samar prvo pogledaj svog cuku kojeg setas bez brnjice, mozda neko pozeli tebi zdrmati samar, onako eto reda radi :D
Last edited by LieToMe on 20/03/2014 10:45, edited 1 time in total.
enkoo83

#71 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by enkoo83 »

Imao njemackog ovcara kojeg sam nazalost morao uspavati.sada sam u planu nabaviti belgijskog ovcara.koliko god da volim pse 100% sam za da se psi ne izvode bez brnjice u setnju na javnim mjestima.meni nije mrsko bilo odvesti moga psa na obliznja brda i livade oko zenice i pustiti ga da se istrci do mile volje gdje nema naroda i gdje nece nikoga prepasti

Sent from my ST21i using Tapatalk
hladan.preminger

#72 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by hladan.preminger »

kingofsnake wrote:

Evo ja imam Njemackog ovacara starog 11 mjeseci. Ima nesto u vezi sa njima da ljudi koji se inace ne boje pasa, njih ne vole vidjeti ni na povodcu a kamoli bez povodca i bez brnjice. Zakon je takav i mora se poštovati. Također pravila da psi velikih rasa moraju imati brnjice u javnosti su u potpunsti ispravna. Niko ne smije biti primoran da razmislja i bude u strahu zbog toga sto neko voda psa od 40-tak kg bez brnjice, narocito gdje ima puno osoba i pogotovo male djece. Plus imas ljude koji imaju fobiju od pasa i oni svoj strah ne mogu kontrolisati.

Ja svog ne vodim skoro nikako da hoda po gradu, jer imamo toliko prirode da mogu birati gdje da ga pustim bez povodca i bez brnjice, a da budem siguran da nema nikog u blizini od 1 kilometra.
zvrk

#73 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by zvrk »

LieToMe wrote:

Posto vidim od svih ljudi apliciras meni :D vrati se malo unazad pa procitaj moj prvi post. Naravno da je individualna. Ja necu da govorim u ime drugih roditelja, ja sam govorila u svoje ime i ime svog djeteta (koje nije punoljetno). Znaci, da rezimiramo: ja (ne tamo neki drugi roditelj) ucim svoje dijete da voli zivotinje, da ih mazi, da se poigra. Razvijamo joj empatiju i sposobnost lakseg uklapanja u sredinu (nazovi to socializacijom male bebe).
Da ne duljim, da se postavim u tvoju situaciju: da je moja kcerka nekim slucajem onako neodgovorno i neodgojeno "prepala" tvog cuku (bez brnjice) i da si kojim slucajem spucao samar mojoj kcerki zato sto je ona neodgovorno i neodgojeno prepala tvog "malog" razigranog cuku (bez brnjice) prvo bi njoj odrzala lekciju (a lekcija bi se nastavila i kuci) a u tebi bi ubila boga jer bez brnjice setas "malog razigranog" cuku za kojeg znam da nije pudlica i ne znam kakve su mu namjere. I bio bi sretan sto bi prosao samo sa nanosenjem laksih tjelesnih povreda (uzecemo u obzir da bi bila njezna). Ali to sam samo ja jer stvar je individualna (a sumnjam da bih se dovela u situaciju da mi dijete neodgovorno i neodgojeno natrcava na cuke bez brnjica). I vec sam rekla da ce se tema svesti na to da mi roditelji trebamo stavljati brnjice djeci. I podvlacim imala sam cuku, znam o cemu pricam.
I da, ubuduce kad pozelis nekome djetetu spucati samar prvo pogledaj svog cuku kojeg setas bez brnjice, mozda neko pozeli tebi zdrmati samar, onako eto reda radi :D
ti se ne postavljas u moju situaciju nego u situaciju oca koji kraj sebe ima malo neodgojeno cudoviste i kojem je bitnije surfati na netu nego sta mu dijete radi. izveo ga je u setnjzu i sjedi s njim na klupi - razumljivo da je dijete frustrirano

ja govorim iskljucivo o sebi takodjer.
replicirah na vise komentara ovdje
samar djetetu pozeljeh spucati jer je uplasilo mene - refleksno, dakle kao samoodbrana, a naknadno me uhvatio bijes.
i nije hipoteticka situacija nego zivotna. a dijete je proslo bez samara. dakle ne hodam okolo i ne samaram djecu koja uplase mene ili mog psa
kako rekoh, pas je na kratkom povocu, dakle ne moze natrcati na dijete ili odraslu osobu. ne rekoh nigdje da je mali razgiran i sl
posto se ni ti ni ja necemo naci u ovoj situaciji - ako budemo ove pameti, dobro je

realno, neki psi nisu za brnjicu (za povodac su svi) i neka djeca jesu za brnjicu i povodac
al to je doduse do roditelja
pa me izvolite raspeti sad
say_cheese

#74 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by say_cheese »

enkoo83 wrote:meni nije mrsko bilo odvesti moga psa na obliznja brda i livade oko zenice i pustiti ga da se istrci do mile volje gdje nema naroda i gdje nece nikoga prepasti
hladan.preminger wrote: Ja svog ne vodim skoro nikako da hoda po gradu, jer imamo toliko prirode da mogu birati gdje da ga pustim bez povodca i bez brnjice, a da budem siguran da nema nikog u blizini od 1 kilometra.
Na temu prikladnih uvjeta i nacina za drzanje psa, moglo bi se dosta toga reci. Meni je zao zivotinje koja je zatvorena u cetiri zida i dva puta dnevo ga izvedu po pola sata, po mogucnosti u setnju Vilsonovim, vid' te mene, ja sam ekskluziva :-) Pas nije modni dodatak.
Vama dvojici :thumbup:
WildRedRose

#75 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by WildRedRose »

argumenti tipa '' psu je brnjica patnja'' su za macku o' rep !
Briznici, koji i imaju psa zbog sebe. a nista cinjenice da je psu patnja kad je kucni ljubimac, zatvoren u stanu, na parketu, ili ipak, luksuz box od 1 sa 1 , ogradjen zeljeznom ogradom, setnja na povodcu, pisaj , kaki gdje te naucim, sad sjedi, sad daj sapu, sad laj, sad cvili, sad suti..
a pogotovo k'o ima haskija, samojeda i slicne pasmine.
Locked