500 KM kazne za psa bez brnjice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kakavdanakneiskustvu

#176 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by kakavdanakneiskustvu »

ime123 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
koji to policajci tako govore?

ti ne bi dao policajcu da ti napiše kaznu?,kako?

ponovo molim postavljača teme koji je nestao da nam napiše po kojem članu kojeg zakona mu je policajac napisao i uručio prek. nalog
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... %20jrm.pdf

clan 8, 5, k

Nigdje se ne spominje brnjica odnosno zastitna korpica

Vise puta su me zaustavili sa namjerom da mi napisu kaznu. Nakon par mojih argumenata odustali su, jer sam 100 % upravu a i kad bi mi napisali rado bi isao na sud.

super,onda čekamo postavljača teme da nam kaže da li je lagao
shandrprcSA

#177 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by shandrprcSA »

a argumenti su koji?
shandrprcSA

#178 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by shandrprcSA »

ime123 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
koji to policajci tako govore?

ti ne bi dao policajcu da ti napiše kaznu?,kako?

ponovo molim postavljača teme koji je nestao da nam napiše po kojem članu kojeg zakona mu je policajac napisao i uručio prek. nalog
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... %20jrm.pdf

clan 8, 5, k

Nigdje se ne spominje brnjica odnosno zastitna korpica

Vise puta su me zaustavili sa namjerom da mi napisu kaznu. Nakon par mojih argumenata odustali su, jer sam 100 % upravu a i kad bi mi napisali rado bi isao na sud.
neko je postavio link da se spominje u odluci N.Sarajeva (pretpostavljam da je tako i u drugim opstinama)
ime123

#179 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ime123 »

shandrprcSA wrote:
neko je postavio link da se spominje u odluci N.Sarajeva (pretpostavljam da je tako i u drugim opstinama)
Tacno, pise u odluci N. Sarajevo al sta ako on mene zaustavi u Novom Gradu npr, jos jedna cinjenica koliko su nam smijesni zakoni.
I ne vjerujem da je lagao ovaj, jer pisu kazne.
forel

#180 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

Ja mislim da je pokretac ove teme skrenuo sa pameti al bukvalno, i da ovdje ima posla za administratora jer se poziva otvoreno na krsenje zakona ove drzave.Ja imam psa, i to jos kakvog - udomljenog.Pokretac teme tvrdi kako je pas ''bezopasan'', po cijem mjerilu?Njegovom?Pa da, po mom mjerilu je i uticnica bez baby zastite bezopasna po mene, jer ja sigurno necu gurat prst u uticnicu, ali po mjerilu bebe jako opasna.Druga stvar, brnjica je obavezan dio opreme, i u samom pisanju teme da se pas ''nemoze odbranit od copora'' dovoljno govori koliko je pas bezopasan.Ne glumim moralistu niti sta slicno, ali pricati da je nesto bezopasno iz svog ugla i o necemu cemu si vlasnik je kao hvalit samog sebe kako si superioran.Ja imam psa, ima brnjicu, iako je mjesanac, i doslovno je kao macka, cak uopce ne reaguje na macke, ja mu stavljam brnjicu kada idem setati u podrucje gdje ima ljudi.Pitam ja pokretaca teme, psi su itekako teritorijalni i dominantne zivotinje, da zamisli situaciju izmedju dva psa muzijaka, i desi se sukob pasa radi dominacije i njegov pas povrijedi vlasnika ili psa onog koji ima brnjicu jel bi tad njegov pas bio ''bezopasan''?Pas bez brinjice moze biti jedino u kontroliranim uslovima i na mjestima predvidjenim za to.U nasem slucaju u vlastitom posjedu ili u psecem igralistu (kojih na zalost nema kod nas jos).Zbog ovakvih prica kako je pas ''bezopasan'' desavaju se napadi izazvani vanjskim djelovanjem na psa.Pas nemora biti agresivan da bi napao, pas moze napasti i u slucaju straha.Jer nagon pasa je ''napad je najbolja odbrana'', prema tome prije nego ovdje neki pocnu opravdavat svjesno krsenje zakona, davati potporu pokretacu tebe i nazivati ''Kera'' osobu koja sprovodi zakon, da razmisle da jedan ''bezopasan pas'' napadne njihovo djete koje u neznanju izazove napad psa.Pas u javnosti ne smije ici ispred vlasnika metar niti dva, u javnom prostoru u kome se nalazi vise ucesnika, setaca, i vlasnika drugih pasa, pas bi trebao da ide uz vlasnika uz nogu i nosi brnjicu i ako je pripadnik krupnije pasmine(u zakonu je tacno definisano velicina psa koji treba nosit brnjicu).Mozda ce neko nazvat me demagogom ili dusebriznikom ali isti ti koji tako misle, molio bih da se ne zgrozavaju kada procitaju da je pas napao ovog ili onog.Jer toboze svi su oni ''bezopasni'' i naravno ''nece ujest''.Kad sta bude bice kasno, a psu ne smeta brnjica nego je potrebno raditi sa istim da prihvati brnjicu.
It_is_a_Leclerc

#181 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by It_is_a_Leclerc »

Ajatolah_ wrote:
Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:

k) ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa
Nisam pravnik tako da je vrlo moguće, čak i vjerovatno :mrgreen: da griješim, ali mi čudno zvuči ovo "nadzora ili zaštitnih sredstava", pa... probaj se vaditi da si ga nadzir'o. :mrgreen: A i ne vidim da je definisano šta je to "zaštitno sredstvo", zašto to ne bi bio povodac.
Ovo vrijedi boldirati, i memorisati kao najidiotskiju rečenicu u legislativi idiotske države.

:lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#182 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

ime123 wrote:
shandrprcSA wrote:
Tacno, pise u odluci N. Sarajevo al sta ako on mene zaustavi u Novom Gradu npr, jos jedna cinjenica koliko su nam smijesni zakoni.
I ne vjerujem da je lagao ovaj, jer pisu kazne.

pa u n. gradu će te zaustaviti policajac koji radi u PU novi grad i zna da ta odluka nema ništa sa područjem te općine
ime123

#183 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ime123 »

Gdje pise da je brnjica obavezan dio opreme.
A sve te scenarije koje si opisao odgovornom vlasniku sa psom na povodcu se ne mogu desiti. Vodam psa na povodcu ne prilazim sa njim drugim ljudima,psima i gotovo. Ko hoce da pridje sa psom ili bez nek pita ili nek pridje na svoju odgovornosto.
Sto hoce reci da je pas na povodcu potpuno osiguran i pod kontrolom vlasnika.
Ja sada samo odgovaram na ovu diskusiju o ovome sto pricate zasto psu treba brnjicu, sta pas moze uraditi, kako moze nekog prepasti itd..

Kad bude u zakonu tacno definisano da moj pas treba imati brnjicu ja cu to postovati.
Last edited by ime123 on 20/03/2014 22:22, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#184 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

čekamo postavljača teme
forel

#185 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

ime123 wrote:Gdje pise da je brnjica obavezan dio opreme.
A sve te scenarije koje si opisao odgovornom vlasniku sa psom na povodcu se ne mogu desiti. Vodam psa na povodcu ne prilazim sa njim drugim ljudima,psima i gotovo. Ko hoce da pridje sa psom ili bez nek pita ili nek pridje na svoju odgovornosto.

Brnjica je sredstvo zastite, koja stiti da pas povrijedi druge.Znaci ja kad budem setao Vilsonovim, i ti naidjes sa svojim psom, ja pored tebe mogu proc ako te pitam ili da idem pa sta mi Bog da?Jel ima jos ''inteligentih stvari'' za izjavit?Povodac je sredstvo nadzora ne i sredstvo zastite.
It_is_a_Leclerc

#186 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

forel wrote:

Brnjica je sredstvo zastite, koja stiti da pas povrijedi druge.Znaci ja kad budem setao Vilsonovim, i ti naidjes sa svojim psom, ja pored tebe mogu proc ako te pitam ili da idem pa sta mi Bog da?Jel ima jos ''inteligentih stvari'' za izjavit?Povodac je sredstvo nadzora ne i sredstvo zastite.
A ako se ti prepadneš psa sa brnjicom ? Po zakonu, i to je za kaznu.
kakavdanakneiskustvu

#187 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

It_is_a_Leclerc wrote:
forel wrote:

po kojem zakonu?
ime123

#188 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ime123 »

forel wrote: Brnjica je sredstvo zastite, koja stiti da pas povrijedi druge.Znaci ja kad budem setao Vilsonovim, i ti naidjes sa svojim psom, ja pored tebe mogu proc ako te pitam ili da idem pa sta mi Bog da?Jel ima jos ''inteligentih stvari'' za izjavit?Povodac je sredstvo nadzora ne i sredstvo zastite.
Pas na povodcu je 100 % pod kontrolom vlasnika. Pas te ne moze napasti jer ti hodas normalno udaljen od mene, onako kako hodaju normalni ljudi. Ne kontam te, jedino da pokusas proci kroz mene.
forel

#189 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

It_is_a_Leclerc wrote:
forel wrote:

Hajdemo malo valjati gluposti...samo da se opere i da se izbjegne odgovornost, ja najmanje govorim o zakonu, a malo vise o zdravom razumu i onom o cemu brujite svi i svi se ''zgrazavaju'' kad se desi da neciji pas napadne nekog ili povrijedi.Vazno je lupati gluposti i traziti opravdanje za neodgovornost.Da ne treba brnjica ne bi bila izmisljena, prema tome to su sad opsta naklapanja.Radite kako zelite ali poslije nemojte da se zgrazavate kad se desi ono sto se desilo na Ilidji kada je pitbul za koji je vlasnik istoimenog tvrdio ''nece ujest'' napao 10 togodisnje djete i povrijedio ga.Kasnije je pas uspavan, djete sa trajnim traumama, a jedini razlog napada je neznanje djeteta koje je izazvalo napad psa.
forel

#190 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

ime123 wrote:
forel wrote: Brnjica je sredstvo zastite, koja stiti da pas povrijedi druge.Znaci ja kad budem setao Vilsonovim, i ti naidjes sa svojim psom, ja pored tebe mogu proc ako te pitam ili da idem pa sta mi Bog da?Jel ima jos ''inteligentih stvari'' za izjavit?Povodac je sredstvo nadzora ne i sredstvo zastite.
Pas na povodcu je 100 % pod kontrolom vlasnika. Pas te ne moze napasti jer ti hodas normalno udaljen od mene, onako kako hodaju normalni ljudi. Ne kontam te, jedino da pokusas proci kroz mene.

100% ?Moj pas je 3 pas, i imam mnogo iskustva sa psima od velikih klix, do onih civauva.Pas na povodcu uopce nije 100% pod kontrolom vlasnika.Pas tezak 60 + kg, ima zestok trzaj koji iz ravnoteze moze izbacit samog vlasnika koji je tezak duplo kao on.Pa ti vidi da li je 100% pod kontrolom.
Last edited by forel on 20/03/2014 22:34, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#191 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Novčanom kaznom od 500,00 do 1.500,00 će se kazniti za prekršaj:

k) ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupa
Životinje koje mogu prestrašiti djecu ne treba da postoje. Treba da postoje samo kolibri, leteći medvjedići i ribe.
ime123

#192 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ime123 »

forel wrote: Hajdemo malo valjati gluposti...samo da se opere i da se izbjegne odgovornost, ja najmanje govorim o zakonu, a malo vise o zdravom razumu i onom o cemu brujite svi i svi se ''zgrazavaju'' kad se desi da neciji pas napadne nekog ili povrijedi.Vazno je lupati gluposti i traziti opravdanje za neodgovornost.Da ne treba brnjica ne bi bila izmisljena, prema tome to su sad opsta naklapanja.Radite kako zelite ali poslije nemojte da se zgrazavate kad se desi ono sto se desilo na Ilidji kada je pitbul za koji je vlasnik istoimenog tvrdio ''nece ujest'' napao 10 togodisnje djete i povrijedio ga.Kasnije je pas uspavan, djete sa trajnim traumama, a jedini razlog napada je neznanje djeteta koje je izazvalo napad psa.
Mnogo stvari na svijetu je izmisljeno a ne sluze nicemu, tako da ti je to glup argument.
I ja govorim o zdravom razumu, pokusavam objasniti da je brnjica totalno nebitna, i da je pas odgovornog vlasnika na povodcu 100 % bezopasan, i da u nasem zakonu nije definisano da treba brnjica. Uostalom i pas sa brnjicom te moze povrijediti ili jos gore prestrasit :)

I ovo gore sto si naveo situacija sa trzajem velikog psa,tu bi vlasnik bio kriv. A evo i da taj pas ima i brnjicu, i da se on otrgne on i sa brnjicom moze tesko povrijedit dijete npr. Stoga je povodac jos i bolja zastita od brnjice.
A_A_AKCIJA

#193 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by A_A_AKCIJA »

forel wrote:

Ama kakve crne zaštite, šta se mota po tvojoj glavi da ti može uraditi nečiji pas na povodcu. Tjeraš li ljude da nose kondome kad se rukuju s tobom :-) mogo bi i to? Evo, obećavam pred svima, imaš stoju od mene, navedi mi primjer da je u Sarajevu pas na povodcu ničim izazvan napao slučajnog prolaznika i da je to sve dokumentovano. Govorim o napadu, a ne da je pas pogledao nekoga poprjeko, il nedo Bog, mahnuo repom, zacvilio, zalajao, gluho bilo. Čovječe, to se zove paranoja o čemu ti pričaš. Civilizuj se, pročitaj ponekad nešto, pogledaj Cesar Milana, pa skontaj kako ta životinja funkcionira.

Samo da se ogradim, pokretač teme mora ili platiti kaznu ili tražiti suočavanje na sudu. Ništa, pa ni pas ne može biti opravdanje za rušenje sistema.
Država u kojoj ljudi prijavljuju pse bez brnjice, a ne prijavljuju da u komšiluku otac svaku večer razbije ženu i troje djece k'o beba zvečku. Interesantno.
Upravo je ovo poenta, što se svako češe gdje ga svrbi. Haman ispadoše psi najveći problem i opasnost po dječicu, a kad ga njegovi biju onda ništa.

Neko spomenu selo i Pariz. Pariz je poznat kao najzasraniji grad na svijetu (ko je bio, vidio je a vjerovatno i ugazio), čak imaju i posebna komunalna vozila za skupljanje govanaca. Ne lupajte gluposti onako, informišite se prvo. Ispade u civiliziranom svijetu se cuke haman rađaju sa brnjicama i kake govna u celofanu.
forel

#194 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

ime123 wrote:
forel wrote: Hajdemo malo valjati gluposti...samo da se opere i da se izbjegne odgovornost, ja najmanje govorim o zakonu, a malo vise o zdravom razumu i onom o cemu brujite svi i svi se ''zgrazavaju'' kad se desi da neciji pas napadne nekog ili povrijedi.Vazno je lupati gluposti i traziti opravdanje za neodgovornost.Da ne treba brnjica ne bi bila izmisljena, prema tome to su sad opsta naklapanja.Radite kako zelite ali poslije nemojte da se zgrazavate kad se desi ono sto se desilo na Ilidji kada je pitbul za koji je vlasnik istoimenog tvrdio ''nece ujest'' napao 10 togodisnje djete i povrijedio ga.Kasnije je pas uspavan, djete sa trajnim traumama, a jedini razlog napada je neznanje djeteta koje je izazvalo napad psa.
Mnogo stvari na svijetu je izmisljeno a ne sluze nicemu, tako da ti je to glup argument.
I ja govorim o zdravom razumu, pokusavam objasniti da je brnjica totalno nebitna, i da je pas odgovornog vlasnika na povodcu 100 % bezopasan, i da u nasem zakonu nije definisano da treba brnjica. Uostalom i pas sa brnjicom te moze povrijediti ili jos gore prestrasit :)
Sta je odgovoran vlasnik psa?Ja stvarno ne shvatam pojedine od vas, kao da ste vi psi i vi ''znate kako ce koji pas reagovat''.Jeste definisan po zakonu i to je jedan od novijih zakona koji je izasao.Isto tako u te zakone spada i ciscenje izmeta iza psa, sto mnoga ''gospoda'' sa gadljivoscu prihvataju.A sutra kad ugazis j... ces nekome sve redom.Pas sa brnjicom te moze povrijediti, ali ni u kom slucaju u mjeri kojom moze da te povrijedi ugrizom.Al uglavnom vidim da sam se nasao na temi ''saptaca pasa'' pa svi sve znaju svi su dreseri.Zivotinja nije robot, pa da znas svaku njegovu reakciju svaki njegov pokret.Svako zivo bice ima svoju narav koju nikad ne mozes 100% ukrotit, prema tome uvijek se moze desit nepredvidjena situacija iz koje mozes izaci hvatajuci se za glavu.

EDIT :

kolega gore :

http://www.vecernji.hr/svijet/pas-napao ... -je-920400

http://www.vecernji.hr/crna-kronika/kav ... nja-908873

PS novac primam i preko racuna.
Last edited by forel on 20/03/2014 22:46, edited 2 times in total.
pakica_

#195 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by pakica_ »

mrsko mi je citat' sve sto ste pisali, ali evo od mene: imam dva psa- dobermana i mjesanku.. dober nosi brnju ISKLJUCIVO u guzvama, mjesanka ne nosi jer je mala (oba kera su uvijek na povocu kad smo u ferhadiji/na vilsu i sl.)
doberu ne stavljam brnju radi 500 KM nego zbog ljudi koji su manje isprepadani oko njega kad je ima.. dovoljno mu je siroka da moze normalno disati, piti vodu pa i ujesti ukoliko bi bio kreten pa ujedao random narod, sto def. nije, ali ne namjeravam se raspravljati ni s kim.. uzasno mu smeta, trlja se od sve na sta naidje da bi je skinuo, ali neces, majcin sine.. mozes izdurat' taj sat vremena s njom na njusci da si jos toliki..
spominjali ste i govna.. ja govna svojih kerova kupim.. neki dan mjesankica nije mogla vise durat' da dodjemo do trave, i istovarila se na sred ferhadije, milion ljudi, fino, toplo, svi setaju.. i sad je meni kao trebalo biti ispod casti da ja to pokupim.. ne! uredno sam se sagela s kesom i pokupila ono sto je gospodjica ostavila.. neki su se smijali, neki govorili svaka cast, neki gledali da ne ugaze u to, a neki dobacivali jao fuj.. hebe mi se za sve spomenute kategorije.. moji kerovi, moja obaveza.. nit' je ko zeljan zuba mojih pasa niti njihovih govana.. ne shvatam u cemu je problem kad je guzvanjac staviti psu korpu nekih sat vremena.. lutalice? korpa se uvijek da skinuti u sekundi, mada ce se od copora zivotinja tesko odbraniti imao korpu-nemao..
ime123

#196 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ime123 »

forel wrote: Sta je odgovoran vlasnik psa?Ja stvarno ne shvatam pojedine od vas, kao da ste vi psi i vi ''znate kako ce koji pas reagovat''.Jeste definisan po zakonu i to je jedan od novijih zakona koji je izasao.Isto tako u te zakone spada i ciscenje izmeta iza psa, sto mnoga ''gospoda'' sa gadljivoscu prihvataju.A sutra kad ugazis j... ces nekome sve redom.Pas sa brnjicom te moze povrijediti, ali ni u kom slucaju u mjeri kojom moze da te povrijedi ugrizom.Al uglavnom vidim da sam se nasao na temi ''saptaca pasa'' pa svi sve znaju svi su dreseri.Zivotinja nije robot, pa da znas svaku njegovu reakciju svaki njegov pokret.Svako zivo bice ima svoju narav koju nikad ne mozes 100% ukrotit, prema tome uvijek se moze desit nepredvidjena situacija iz koje mozes izaci hvatajuci se za glavu.
Pricas gluposti. Ne mozes znati sta pas misli, ali ako je tvoj i ako si ga izveo vani medju ljude,zivotinje ti odgovaras za njega i sta on radi, i ako si dovoljno retardiran da ga ne mozes kontrolisat na povodcu onda to nije za tebe.

I ZASTO STAVLJAS OVE LINKOVE ????????????????????????????? KAKVE OVO VEZE IMA SA POVODCEM I BRNJICOM O CEMU SAD RASPRAVLJAMO ? U prvoj prici ne zna se tacno sta se desilo, a u drugoj se pas otrgnuo sa lanca sto je greska vlasnika i sto nema veze sa tim da li bi pas trebao nositi brnjicu, ne znam sta si htio da dokazes ovim !?
forel

#197 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

ime123 wrote:
forel wrote: Sta je odgovoran vlasnik psa?Ja stvarno ne shvatam pojedine od vas, kao da ste vi psi i vi ''znate kako ce koji pas reagovat''.Jeste definisan po zakonu i to je jedan od novijih zakona koji je izasao.Isto tako u te zakone spada i ciscenje izmeta iza psa, sto mnoga ''gospoda'' sa gadljivoscu prihvataju.A sutra kad ugazis j... ces nekome sve redom.Pas sa brnjicom te moze povrijediti, ali ni u kom slucaju u mjeri kojom moze da te povrijedi ugrizom.Al uglavnom vidim da sam se nasao na temi ''saptaca pasa'' pa svi sve znaju svi su dreseri.Zivotinja nije robot, pa da znas svaku njegovu reakciju svaki njegov pokret.Svako zivo bice ima svoju narav koju nikad ne mozes 100% ukrotit, prema tome uvijek se moze desit nepredvidjena situacija iz koje mozes izaci hvatajuci se za glavu.
Pricas gluposti. Ne mozes znati sta pas misli, ali ako je tvoj i ako si ga izveo vani medju ljude,zivotinje ti odgovaras za njega i sta on radi, i ako si dovoljno retardiran da ga ne mozes kontrolisat na povodcu onda to nije za tebe.
Jel za mene il nije za mene, o tome se da raspravljat nadugo i na siroko, sistem je takav da svatko moze imati psa, i sa iskustvom i bez iskustva pa cak i neke osobe koje nisu sposobne brinuti o sebi posjeduju psa, jer se netko sjetio da bi pas mogao da bude dobra ''zabava''.Ja govorim o stvarima koje su realne, ja imam psa, imam dugu ''karijeru sa psima''.Da bi posjedovao psa treba ti nesto novca ili cak ni to samo neki bezvezni povodac i neko kucence sa ulice.Ljudi ne shvataju da psi nisu ''zabava'', i u takvim uslovima svasta se moze desit.

Linkove sam stavio iz razloga sto gore kolega tvrdi kako sam ja ''paranoican'' i da navedem napad (doduse nisam nasao u Sarajevu ) ali toga ima dovoljno iz okoline.Pas ima svoju cud, i to je zavrsena prica, za mirnu setnju bez obzira na kazne, kazna mi je najmanja namjera, sve se platit moze, ali one posljedice koje ostaju su trajne.Upravo iz navedenih razloga, svatko nabavlja psa, ne racunajuci da pas nije igracka.
Last edited by forel on 20/03/2014 22:54, edited 1 time in total.
ime123

#198 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by ime123 »

forel wrote: Jel za mene il nije za mene, o tome se da raspravljat nadugo i na siroko, sistem je takav da svatko moze imati psa, i sa iskustvom i bez iskustva pa cak i neke osobe koje nisu sposobne brinuti o sebi posjeduju psa, jer se netko sjetio da bi pas mogao da bude dobra ''zabava''.Ja govorim o stvarima koje su realne, ja imam psa, imam dugu ''karijeru sa psima''.Da bi posjedovao psa treba ti nesto novca ili cak ni to samo neki bezvezni povodac i neko kucence sa ulice.Ljudi ne shvataju da psi nisu ''zabava'', i u takvim uslovima svasta se moze desit.

To takodjer otvara siroku raspravu. Ja samo govorim da je brnjica totalno nebitna u ovoj citavoj prici. Ali ako bi kojim slucajem bilo tacno definisano da je ona obavezna onda jebiga, suti i stavi brnjicu. Ne bi znao za taj novi zakon, ali kakva nam je drzava ni oni koji ih prave ja mislim da nisu u toku sa njima.
forel

#199 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by forel »

ime123 wrote:
forel wrote: Jel za mene il nije za mene, o tome se da raspravljat nadugo i na siroko, sistem je takav da svatko moze imati psa, i sa iskustvom i bez iskustva pa cak i neke osobe koje nisu sposobne brinuti o sebi posjeduju psa, jer se netko sjetio da bi pas mogao da bude dobra ''zabava''.Ja govorim o stvarima koje su realne, ja imam psa, imam dugu ''karijeru sa psima''.Da bi posjedovao psa treba ti nesto novca ili cak ni to samo neki bezvezni povodac i neko kucence sa ulice.Ljudi ne shvataju da psi nisu ''zabava'', i u takvim uslovima svasta se moze desit.

To takodjer otvara siroku raspravu. Ja samo govorim da je brnjica totalno nebitna u ovoj citavoj prici. Ali ako bi kojim slucajem bilo tacno definisano da je ona obavezna onda jebiga, suti i stavi brnjicu. Ne bi znao za taj novi zakon, ali kakva nam je drzava ni oni koji ih prave ja mislim da nisu u toku sa njima.
Definisano je, skoro je bilo price o tome i cak su definisane i velicine pasmina koje moraju nosit brnjicu, mislim cak da je to bas u KS ili opcini slagat cu ti sad.Upravo o tome ja i govorim, ovo nije samo pitanje ovog konkretnog slucaja, mnogo ljudi je iz nekakvog statusnog razloga nabavilo pse, i onda kad shvate kolika je to obaveza desi se to da vlasnici nemogu vodit racuna i urade ono najgore puste psa.Brnjica je jako dobra stvar za mirnu setnju, psi imaju i mnogo bakterija u ustima, i njegov ''liz moze izazvat infekciju na rani'', pa da mi ne bi neko prigovarao ''ubali me'' ja miran i rahat.Svatko radi kako hoce ali ja hocu da uzivam u vremenu provedenom sa psom a ne da mislim da li neko ce se prepast mog psa i izazvat napad ili ce ga neko djete copnut za usi ( inace mi je malo osjetljiv na ushi :D ) i onda ovaj ce ga copnut za ruku...neka fala.
Last edited by forel on 20/03/2014 23:05, edited 1 time in total.
hladan.preminger

#200 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice

Post by hladan.preminger »

pakica_ wrote:mrsko mi je citat' sve sto ste pisali, ali evo od mene: imam dva psa- dobermana i mjesanku.. dober nosi brnju ISKLJUCIVO u guzvama, mjesanka ne nosi jer je mala (oba kera su uvijek na povocu kad smo u ferhadiji/na vilsu i sl.)
doberu ne stavljam brnju radi 500 KM nego zbog ljudi koji su manje isprepadani oko njega kad je ima.. dovoljno mu je siroka da moze normalno disati, piti vodu pa i ujesti ukoliko bi bio kreten pa ujedao random narod, sto def. nije, ali ne namjeravam se raspravljati ni s kim.. uzasno mu smeta, trlja se od sve na sta naidje da bi je skinuo, ali neces, majcin sine.. mozes izdurat' taj sat vremena s njom na njusci da si jos toliki..
spominjali ste i govna.. ja govna svojih kerova kupim.. neki dan mjesankica nije mogla vise durat' da dodjemo do trave, i istovarila se na sred ferhadije, milion ljudi, fino, toplo, svi setaju.. i sad je meni kao trebalo biti ispod casti da ja to pokupim.. ne! uredno sam se sagela s kesom i pokupila ono sto je gospodjica ostavila.. neki su se smijali, neki govorili svaka cast, neki gledali da ne ugaze u to, a neki dobacivali jao fuj.. hebe mi se za sve spomenute kategorije.. moji kerovi, moja obaveza.. nit' je ko zeljan zuba mojih pasa niti njihovih govana.. ne shvatam u cemu je problem kad je guzvanjac staviti psu korpu nekih sat vremena.. lutalice? korpa se uvijek da skinuti u sekundi, mada ce se od copora zivotinja tesko odbraniti imao korpu-nemao..
:thumbup:
Locked