21. vijek - prva dekada zdra'o

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Najbitniji dogadjaj u 2000-im bio je:

11. septembar
54
64%
Rat u Iraku i Afganistanu
4
5%
Pojava novih drzava na tlu Evrope
1
1%
Dolazak Busa i Putina
1
1%
Dolazak Obame
1
1%
Pobjeda SDP-a :D
4
5%
Ekonomska kriza
17
20%
Naftna kriza
0
No votes
Naucno-tehnoloska otkrica (navesti koja)
2
2%
Razvoj i jacanje evropske valute
0
No votes

Total votes: 84

BSn

#26 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by BSn »

karanana wrote:definitivno 9/11 sto zbog utjecaja koji ce imati na mnogo godina ispred nas, ali i zbog nevjerovatnih snimaka destrukcije koje smo gledali uzivo i svjedocili tome u jednom danu.
nema puno dogadjaja kojima prodje 9-10 i vise godina i da i tada znas gdje si bio i sta si radio kad se to nesto dogodilo. 9/11 je jedan od tih dogadjaja. definitivno znam da je bio utorak i znam gdje sam bio i sta sam radio kad sam cuo i ukljucio se u pracenje onoga.

Da, kazu da je rat u Bosni prvi "televizijski" rat, tj. rat u kojem su ljudi iz cijeloga svijeta mogli da vide sta se desava na dnevnoj osnovi i imali priliku da vide snimke i zrtava i agresora i novinara...
9/11 je prvi rat koji smo imali priliku da pratimo live u njegovom samom nastajanju...

Sjecam se, dos'o kuci, a buraz gleda na TV-u cupavog Marica i jos je neka bila s njim. I onda u po frke prebaci kanal - haj', kaze, k'o da su oni nas gledali...
Dosta raje je kontalo da je kod nas negdje zaratilo, bas zbog Marinog look-a (kad je samo on pricao i nije bilo direktnog kadra iz NY-a). Onda moje zaprepastenje kad sam drugi avion gledao kako udara u zgradu (ne vjerujes sam sebi da nije film) i kako se prva zgrada pocinje rusiti.

Nekako mi se cini da je sve poslije rezultat toga i da ce dosta toga u narednom desetljecu biti upravo posljedica ovoga, tj. da se bura dignuta poslije 9/11 nije ni pocela smirivati...

Kako da se niko ne sjeti neceg drugog osim politike?
minjonja

#27 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by minjonja »

Pera Trta wrote:Inače, lično taj 11.09.2001.nikada neću zaboraviti. U Sarajevu je bio vrlo tmuran i kišovit dan, bio sam u svom studentskom stanu i spremao kolokvij iz anatomije, posljednji koji mi je bio preostao za upis u narednu godinu studija. U pauzi učenja odgledao sam film "Tajvanska kanasta" na RTRS-u i kada se završio, po starom običaju, još sam jednom prešaltao sve kanale prije nego nastavim sa učenjem. Tada još nije bilo kablovske, ali HRT na zemaljskoj mreži još nije bio ukinut, pa sam na njemu ugledao snimak preuzet sa neke strane stanice, možda CNN-a, na kojoj je bio neboder koji se puši i u gornjem desnom uglu stajalo je "live". Bilo je negdje između 3 i 4 sata popodne.
svima nam se taj dan urezo u sjecanje :-?

meni bio drugi dan u novom gradu, sarajevo, u novoj skoli, peti razred. skola zavrsava u 15.15, do kuce mi treba desetak minuta. buraz crta nesta za skolu na stolu i samo sto sam prag presla, dere se on da dodjem da vidim kako zgrada gori. tad sam prvi put cula i za tog famoznog bin ladena po kojem se sad i bombone negdje zovu.
ultima_palabra

#28 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by ultima_palabra »

BSn wrote:Da, kazu da je rat u Bosni prvi "televizijski" rat, tj. rat u kojem su ljudi iz cijeloga svijeta mogli da vide sta se desava na dnevnoj osnovi i imali priliku da vide snimke i zrtava i agresora i novinara...
Pustinjska oluja je bila prije ;-) Doduše nije CNN imao Iračane uživo :roll:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#29 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Pera Trta »

I da dodam, kad sam tek ugledao direktni snimak i čuo da pominju da je avion udario u zgradu (drugi neboder još nije bio pogođen), prvo sam pomislio da se radi o nesretnom slučaju :roll: ...da je pilot izgubio kontrolu i -bum! Jer kad se čovjek tako iznenada susretne sa nečim tako nesvakidašnjim, prva reakcija i "objašnjenje" koje sam sebi da je ono iz proste i naivne logike...tek kasnije se otkrije ono zlo što stoji iza toga.
karanana

#30 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by karanana »

Pera Trta wrote:I da dodam, kad sam tek ugledao direktni snimak i čuo da pominju da je avion udario u zgradu (drugi neboder još nije bio pogođen), prvo sam pomislio da se radi o nesretnom slučaju :roll: ...da je pilot izgubio kontrolu i -bum! Jer kad se čovjek tako iznenada susretne sa nečim tako nesvakidašnjim, prva reakcija i "objašnjenje" koje sam sebi da je ono iz proste i naivne logike...tek kasnije se otkrije ono zlo što stoji iza toga.
da taj drugi udar je ustvari ono sto i jesmo gledali uzivo prateci pozar u prvom neboderu. i tu je neki vrhunac i twist u toj citavoj prici jer vecina i jeste kontala da se neki pilot slucajno zabio u prvi neboder.
astala_vistala

#31 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by astala_vistala »

Apsolutno 11 septembar,najveca prevara u modernom vremenu,i glaso sam za to jer mi zivimo i zivili smo kad se to desilo,promjenilo je daljnji tok histroije,mi danas u malom procentu to osjetimo ali za 40 godina bice skroz drugacije

Sto je prvo slijetanje na mjesec to je napad na blizance ko je imalo pametan zna o cemu je rijec,al svi znamo da su amerikanci kao nacija mozda i najgluplji sa obzirom na okolnosti.
Ajatolah_

#32 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Ajatolah_ »

Bio sam šokiran prije desetak minuta kad sam vidio razgovor o 11. septembru bez spominjanja teorija zavjere, prevara, ovo-ono :shock: Ali dobro, ipak nije dugo trebalo. :D

I ja sam glas dao ovom događaju, međutim, sad kontam da ne bih pogriješio ni da sam stavio ono što nas je većina pri glasanju zanemarila - tehnološka dostignuća. Danas teško nailazimo na domaćinstvo bez bar jednog računara, a isto tako teško nalazimo računar bez Interneta.
Brzi protok informacija koji dopušta komunikaciju s ljudima s kojim se nikada ne biste vidjeli, razvoj biznisa i zaradu, uticalo je način života više nego 11. septembar, barem što se ove decenije tiče.
karanana

#33 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by karanana »

EdoI wrote:Bio sam šokiran prije desetak minuta kad sam vidio razgovor o 11. septembru bez spominjanja teorija zavjere, prevara, ovo-ono :shock: Ali dobro, ipak nije dugo trebalo. :D

I ja sam glas dao ovom događaju, međutim, sad kontam da ne bih pogriješio ni da sam stavio ono što nas je većina pri glasanju zanemarila - tehnološka dostignuća. Danas teško nailazimo na domaćinstvo bez bar jednog računara, a isto tako teško nalazimo računar bez Interneta.
Brzi protok informacija koji dopušta komunikaciju s ljudima s kojim se nikada ne biste vidjeli, razvoj biznisa i zaradu, uticalo je način života više nego 11. septembar, barem što se ove decenije tiče.
to bi ti bilo u 90im, ti racunari, microsoft, internet.....mada se razvoj vjerovatno konstantno nastavlja i u 21. vijeku.

ovi amerikanci, s obzirom da su najgluplji narod, kreiraju poprilicno dobre i pametne prevare vec zadnjih 50-60 godina.
UEco

#34 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by UEco »

Chmoljo wrote:i ja sam glasao za 9/11...

ratovi u Iraku i Afganistanu su... stanje... permanentno stanje rješavanja vanjskih interesa. nekad je to bila Koreja, nekad Vijetnam, poslije Irak i Iran...

9/11 je tačno određen događaj. imao sam 16 godina tada i iskreno, malo sam se pribojavao onoga što će uslijediti. čak sam ja, ovdje u dalekoj Bosni osjetio neku neizvjesnost. a Amerikanci su ovaj put našli idealnog neprijatelja. to više nije država ili društveni sistem. to je nešto neuhvatljivo, neodređeno, ali ipak lako prepoznatljivo i vjerujem da su i sami svjesni, nepobjedivo. idealan neprijatelj koji će uvijek biti u stanju da podebljava patriotizam običnog Amera...

neprijatelj kome nije potrebna cijela država, ili vojska. dovoljno je nekoliko pametnih ljudi koji znaju napraviti bombu i koji su spremni poginuti... grupa ljudi koja je spremna na sve je pokazala da niko na svijetu nije siguran, i da je malo ljudi uz dobru organizaciju u stanju napraviti kataklizmu. grupica ljudi je udarila diva gdje najviše boli. to, realno, jeste užasavajuće.

to iz temelja mijenja percepciju prema određenoj vjerskoj skupini, a terorizam po Evropi (Španija i Engleska) samo pridonose tome. kao rezultat imamo situaciju da po Evropi pobjeđuju stranke koje prije nisu mogle prismrditi parlamentima... sve što se dešava danas na planu vanjske politike, a da je vezano uz muslimane, gleda se kroz prizmu 11/9.

pored toga, najviše se pričalo o finansijskoj krizi, ali one su uvijek bile prisutne po dekadama, tako da nije nešto neuobičajeno...

11/9 je samostalan događaj, koji se desio u jednom danu, a i u dekadama iza nas ćemo osjetiti njegov uticaj.

možda bih pomenuo još CERN, iako sam na Vi sa fizikom. ali taj eksperiment valjda tek treba da opravda svoju gradnju...
pa mozdaje to kod tebe slucaj i jos nekolicine lakoumnih sto nasjedaju na cnn i bbc propagandu, al kao da vidim bice da zachatavam temu :run:
ps. glasao za ekonomsku krizu koja nam u BH tek slijedi u vidu Grcke slj godine.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#35 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Pera Trta »

karanana wrote:
EdoI wrote:Bio sam šokiran prije desetak minuta kad sam vidio razgovor o 11. septembru bez spominjanja teorija zavjere, prevara, ovo-ono :shock: Ali dobro, ipak nije dugo trebalo. :D

to bi ti bilo u 90im, ti racunari, microsoft, internet.....mada se razvoj vjerovatno konstantno nastavlja i u 21. vijeku.

ovi amerikanci, s obzirom da su najgluplji narod, kreiraju poprilicno dobre i pametne prevare vec zadnjih 50-60 godina.
Ali 90-ih je internet bio još uvijek na početku....danas je on sastavni dio života, čak i kod nas. A to je postignuto tek u zadnjoj deceniji.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#36 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Chmoljo »

UEco wrote: pa mozdaje to kod tebe slucaj i jos nekolicine lakoumnih sto nasjedaju na cnn i bbc propagandu, al kao da vidim bice da zachatavam temu :run:
ps. glasao za ekonomsku krizu koja nam u BH tek slijedi u vidu Grcke slj godine.
jah... :roll:
spree

#37 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by spree »

11. septembar i pojava ekrema jevrica na "zvjezdanom nebu". (stvarno mi nije jasno kako se to moglo izostaviti u ovim gore opcijama :x ) :mrgreen:
romanovero

#38 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by romanovero »

titula Sarajeva :bih: ,Milan-Liverpool 8-) ,madoff :shock:
ovo su spektakli ostalo je sasa
Comrad

#39 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Comrad »

9/11 Valjda zato sto je bio toliko medijski popracen i u pitanju je bio do tada neuobicajen napad na jednu svjetsku silu. Inace, sjecam se da sam bio u skoli, druga smjena i culi smo da je negdje pao avion. Medjutim te prvobitne dezinformacije su nas dovele do zakljucka da je avion pao ovdje kod nas u Butmiru. :-) Kasnije su dosle prave informacije. Dosao sam kuci i sa roditeljima gledao sta se dogodilo. Pada mi napamet da su sigurno i oni nas tako gledali 92-95. :(

Inace istakao bih da je ovo desetljece odnijelo dosta bitnih ljudi iz svijeta shou biza, muzike, filma. Ne znam pika li se to u ovoj temi, ali eto da nabrojim neke:
Michael Jackson
Syd Barret (Pink Floyd)
Richard Wright (Pink Floyd)
Pavarotti

Bernie Mac
Leslie Nielsen
Christopher D'Olier Reeve (superman)
Heath Ledger

Steve Irwin (croc hunter)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#40 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by ladyblue18 »

Glasala za 9/11.
Kad vec svi evociraju uspomene, sjecam se da sam i ja taj dan bila druga smjena u skoli, i da je padala velika kisa, cak se sjecam i sta sam imala obuceno. :-)
I sjecam se prizora kada sam dosla kuci, a niko nije izasao da mi otvori, pa ja usla u dnevni a svi sjede ko zakovani za tv, skontala sam da nesto ne valja. :-)
I onda eto vidjeh iako nisam na prvu bila skontala o cemu se radi, ali znam da sam tu noc presjedila buljeci u tv kao i ostali valjda...
Ako me sjecanje ne vara program vodio Maric...ili je pak bio Blagojevic. :?
Sljedecih dana se dosta pricalo o mogucem 3.svj. ratu ali ne bi srecom. :roll:

Uglavnom taj dan je poprilicno promjenio zivot stanovnika Zemlje, ne nabolje, i smatram ga jednom od vecih prekretnica u svjetskoj historiji.
Hunkar

#41 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Hunkar »

9/11
sjecam se da je bio neki film sa svarcenegerom, repriza 38 put, kad u po filma prekid ... i zadimljeni neboderi. sad covjek sjedi, ceka svarcenegera da uskoci, a njega nigdje :lol:

sve ostalo, od ekonomske krize do ratova, je produkt 9/11 ...

p.s. ako bude vazila ona da se po zori dan poznaje, jao nam se u iducim desetljecima :sad:
limun_junior

#42 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by limun_junior »

ajd da se slozim sa svima da je taj 11/09 prekretnica (kad 2kazu da si pijan, valjaj se :lol: )...
nego mene cudi jedno, a to su 2 stvari :lol: :lol: : poslije tog kobnog 11/09 ja sam mislio da ce se sve okrenuti protiv muslimana, da ce unistiti muslimane, pogotovo bliski istog...medjutim, bliski istog dobiva sve vise i vise paznje od strane zapade, sve vise "suradjuju"... a gradnja dzamije u neposrednoj blizini nekadasnjih tornjeva je vrhunac ljubavi izmedju zapada i muslimana i vrhunac mog cudjenja
cyprus

#43 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by cyprus »

Niko ne spomenu proširenje EU na istok :)
Sunrise00

#44 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Sunrise00 »

/ja se slabo sjecam 9/11, iako sam bila drugi razred tad :shock: moj glas ide za 9/11 ofkors ali i za oooooogroman tehnoloski napredak u jako kratkom vremenu. Doduse, kao sto Chmoljo spomenu, i LHC je od velike vaznosti :D vidjet cemo jos :D :D
cyprus

#45 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by cyprus »

Sunrise00 wrote:/ja se slabo sjecam 9/11, iako sam bila drugi razred tad :shock: ...
Joj kako si ti mala :D
NightSkyWalker

#46 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by NightSkyWalker »

Nikada vise ljudi a manje ljudskosti, nikada vise vojske a manje mira, nikada vise bogatih i vise gladnih i siromasnih, nikada vise znanja i vise ljudske gluposti, nikada vise dokaza da smo na krivom putu ...
zonna

#47 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by zonna »

ekonomska kriza mozda ali definitivno uspon zla, poremecaj ljudskih vrijednosti... sto se i odrazava na sve ostalo...
Vragolan

#48 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by Vragolan »

pa ja bi naveo stavke 1, 2 i 7
jer su one dio onoga sto je G.Bush stariji najavio prije 20ak godina
a rijec je o NEW WORLD ORDER
naravno tu je globalozacija kao nus produkt, koje ne bi bilo bez korporacija i liberalnog kapitalizma
pa uzdizanje kineskog carstva, pa uzdizanje ruskog carstva
pokusaji destabilizacije kaspijskog bazena
itd itd itd itd
El_comadante

#49 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by El_comadante »

vala ništa poesbno osim 11/9 ostalo je tu i tamo. možda i eto tehnološki napredak u vidu internet/kompjuter. baš ono ima svaka kuča kompjuter a mnoge i internet.
zijancer

#50 Re: 21. vijek - prva dekada zdra'o

Post by zijancer »

nego..dokle je nanotehnologija? :P :mrgreen:
Post Reply